'Klassen weer groter door bezuinigingen'

De schoolklassen in het basisonderwijs worden komend jaar opnieuw groter. Honderden scholen moeten vanwege bezuinigingen leerkrachten ontslaan. Tachtig procent van de scholen moet de hand op de knip houden, stelt sectororganisatie PO-raad maandag in het AD.

Veel scholen hebben geprobeerd om eerst op andere zaken als stookkosten, onderhoud van het gebouw of lesmateriaal te bezuinigen. De rek is er echter uit, stelt een woordvoerder in de krant. Personeel ontslaan is daarom onvermijdelijk.

"Het ministerie van Onderwijs heeft grote ambities om met ons onderwijs mee te draaien in de top vijf van de wereld - we zitten nu in de top tien - maar dat gaat nooit lukken als scholen zo drastisch de broekriem moeten aanhalen", aldus de zegsman in de krant.

Door de inkrimping zijn groepen met meer dan 33 leerlingen geen uitzondering. Volgens de PO-raad is een klas van maximaal 28 kinderen acceptabel.

De nieuwe ronde bezuinigingen en - met name - lastenverzwaringen is de zoveelste in het rijtje dat het vorige en huidige kabinet ons namens Europa door de strot schuiven. Inmiddels is het vertrouwen in het kabinet onder de bevolking tot een dieptepunt gezakt.