Meer protesten na vrijspraak Zimmerman

Redactie

De volkswoede over de vrijspraak van de Amerikaanse buurtwachter George Zimmerman, die vorig jaar een ongewapende zwarte tiener doodschoot, houdt aan. Voor komend weekeinde staan er volgens burgerrechtenleiders in tal van steden vreedzame betogingen op stapel, zoals een protestwake of -mars.

In Los Angeles verrichte de politie zeven aanhoudingen. Vanochtend schoten agenten met beanbags op een honderdtal demonstranten die een agent belaagden. De politie stelde zich verder terughoudend op en wachtte af tot de betogers uit zichzelf vertrokken.

De jury sprak Zimmerman zaterdagavond vrij van de aanklacht wegens doodslag. De vrijwillige buurtwachter was in februari 2012 in Sanford in Florida achter de 17-jarige Trayvon Martin aangegaan, toen die met een capuchon over zijn hoofd door zijn wijk liep. Toen het tot een handgemeen kwam waarin de 29-jarige Zimmerman het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood. Hij deed in de rechtszaal een beroep op noodweer, hoewel hij volgens critici het gevaar zelf had opgezocht.

De burgerrechtenbeweging NAACP wil nu dat Zimmerman door de federale justitie wordt vervolgd wegens schending van Martins burgerrechten. Het ministerie van justitie liet weten die mogelijkheid te onderzoeken. Federale aanklagers hebben in het verleden vaker geprobeerd vrijgesproken verdachten zo alsnog veroordeeld te krijgen. Maar dat ging nooit zonder slag of stoot.

Martins ouders en veel anderen zijn ervan overtuigd dat Zimmerman zijn slachtoffer op de korrel nam vanwege zijn huidskleur.