FIOD-ambtenaar krijgt werkstraf voor verduistering

Redactie

Een 54-jarige man uit Deventer is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur voor het verduisteren van geld van een scoutingvereniging uit zijn stad. De man werkte destijds voor de fiscale opsporingsdienst FIOD.

De man schreef tussen december 2003 en januari 2011 geld van bankrekeningen van de scoutingclub over naar zijn privérekening. Om dit te verdoezelen vervalste hij bankafschriften om bij een kascontrole niet tegen de lamp te lopen. Het geld besteedde de man aan auto's, vakanties naar Vlieland, Frankrijk en Curaçao en zijn badkamer.

Tegen de man was een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. De rechtbank in Zwolle legde echter een lagere straf op, omdat de man een deel van het verduisterde geld heeft terugbetaald aan de scoutingvereniging. De zaak maakt daarnaast volgens de rechtbank grote indruk op de man en zijn gezin. Ook raakt hij zijn baan waarschijnlijk kwijt.

De scoutingvereniging eiste ruim 120 duizend euro van de man. De rechtbank verwijst de vereniging hiervoor echter naar de civiele rechter, omdat op dit moment veel onduidelijkheid bestaat over de exacte hoogte van het nog terug te betalen bedrag.