FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 april 2013

Releasedatum voor Watch Dogs

Gisteren teasete Ubisoft al via Twitter dat zij snel met nieuws zouden komen over Watch Dogs. Vandaag is gebleken dat dit de bekendmaking is van de releasedatum. Vanaf 21 november kunnen we onze smartphone ter hand nemen en de wereld hacken.

In Engeland komt Watch Dogs in ieder geval uit in vier verschillende speciale edities: The Dedsec Edition, The Vigilante Edition, The Uplay Exclusive Edition en The Special Edition. Of deze ook alle vier in Nederland te koop zijn is niet bekend.

Watch Dogs komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Wii U, pc en de volgende generatie Xbox.

Square Enix gaat banen schrappen

Game-uitgever Square Enix voert in Groot-Brittannië, en wellicht andere Europese kantoren, een ontslagronde door. Dat heeft de uitgever gezegd tegen gamevakblad MCV. Hoeveel banen precies op de tocht staan is niet bekend.

Aanleiding zijn de tegenvallende financiële resultaten van het bedrijf achter gamereeksen als Final Fantasy, Tomb Raider en Hitman. In Nederland vallen geen ontslagen.

Eind maart maakte Square Enix bekend dat het meer had verwacht van de verkoop van actiegames Hitman Absolution en Tomb Raider. Vooral in de Verenigde Staten vielen de resultaten tegen. Het bedrijf denkt 106 miljoen euro verlies te lijden. Topman Yoichi Wada legde daarop zijn functie neer.

Hoeveel verlies het bedrijf daadwerkelijk heeft geleden, wordt half mei duidelijk. Dan presenteert Square Enix zijn jaarcijfers. In Nederland wordt het bedrijf vertegenwoordigd door Bigben Interactive. Daar zullen geen ontslagen plaatsvinden. Uitspraken over de gameverkoop in Nederland doet Bigben Interactive niet.

Schotse kustwacht zoekt Nederlands schip

De kustwacht van het Schotse Aberdeen is op zoek naar een Nederlands schip met drie Nederlandse opvarenden. Het vaartuig vertrok 2 weken geleden van de kust van Schotland, maar kwam niet aan op de plek van bestemming in Noorwegen. Het schip had daar op 22 april moeten zijn.

Het gaat om het schip de Warnow, meldden Britse media maandag. De Schotse kustwacht heeft een dringende oproep gedaan om informatie over de boot.

De Warnow verliet op 15 april de haven van Stonehaven. De kustwacht van Aberdeen kreeg maandag een telefoontje uit Nederland van iemand die zich zorgen maakte over de opvarenden. De Nederlandse kustwacht is op de hoogte van de zoekactie.

Druk en gezellig in grote steden

In de grote steden verloopt koninginnenacht vooralsnog gemoedelijk. Wel werden in Amsterdam vijftien mensen gearresteerd na een vechtpartij op de Brouwersgracht. Daar ontstond ruzie om een plek voor de vrijmarkt, zo meldt de politie.

Verder is het in de hoofdstad 'gezellig druk'. Met name bij het Rijksmuseum, waar koningin Beatrix en genodigden dineren en in de buurt van de Dam, waar dinsdag de troonswisseling plaatsvindt, is het druk.

Den Haag stroomt ook langzaam vol, meldt een woordvoerder van de politie. De Grote Markt is al vol en ook op andere plaatsen komen veel mensen af op de traditionele Koninginnenach.

Ook in Utrecht is het druk. Enige dissonant in de feestvreugde was een ongeluk met een gasfles, waardoor een persoon gewond raakte. Dit gebeurde bij een kraampje op de Breedstraat, die hierdoor enige tijd werd afgesloten.

Jan Kooijman was vroeger onzeker in de liefde

Jan Kooijman had als kind weinig succes in de liefde. "In de liefde was ik vrij onzeker. Ik deed erg mijn best, maar met de meisjes lukte het allemaal niet zo", vertelt de acteur in 100% NL Magazine.

"Ze vonden me leuk en lief, maar werden nooit verliefd op mij", vertelt Kooijman, die tegenwoordig veel vrouwelijke fans heeft. "Ik zelf was smoorverliefd op Katja Schuurman toen ik jong was."

Kooijman geeft toe dat hij weleens schrikt als hij foto's terugziet van vroeger. "Ik was dun, in korte tijd zo'n veertien centimeter gegroeid en ik kijk altijd een beetje ongemakkelijk", aldus de acteur. "Verder was ik wel een lief mannetje en ik begon al vroeg met dansen. Kortom: ik leidde al vroeg een druk bestaan."

Jordania belooft premie bij behalen CL

Vitesse vecht momenteel nog voor de tweede plaats in de Eredivisie. Mochten de Arnhemmers daarin slagen, dan worden de spelers rijkelijk beloond. Eigenaar Merab Jordania heeft namelijk weten dat wanneer Vitesse zich weet te plaatsen voor de voorronde van de Champions League, iedere speler een premie van 150.000 euro staat te wachten. Dat meldt Voetbal International.

De kans dat Vitesse uiteindelijk tweede wordt, is echter niet heel groot meer. De Arnhemmers staan momenteel op de vierde plaats en hebben een achterstand van twee punten op PSV en Feyenoord. Bovendien is het doelsaldo van eerstgenoemde club aanzienlijk beter.

Wel heeft Vitesse een op papier gunstig programma. De Arnhemmers gaan komend weekend op bezoek bij RKC Waalwijk en ontvangt op de laatste speelronde VVV-Venlo.

Politici prijzen toespraak Beatrix

De afscheidstoespraak van koningin Beatrix is door politici positief ontvangen. Maandagavond sprak Beatrix in een televisierede het land voor de laatste keer toe als koningin. Ze sprak daarin zowel over de staatsrechtelijke positie van de monarch als over haar persoonlijke leven.

Geert Wilders, die vaak kritisch was op haar speeches, noemde de toespraak 'indrukwekkend'. Met name de verwijzingen naar de vader des vaderlands, haar overleden man Claus en haar zoon Willem-Alexander vielen in goede aarde bij de PVV-leider.

ChristenUnie-leider Arie Slob spreekt van een 'mooie afscheidsspeech'. SGP-voorman Kees van der Staaij laat op Twitter weten het mooi te vinden dat in de speech de woorden van haar inhuldigingsrede terugkwamen: 'de wil om de gemeenschap te dienen geeft inhoud aan het koningschap'.

VVD-Kamerlid Ton Elias noemde het een ''krachtige afscheidsspeech'. "Zelden de stem van Beatrix zo horen trillen als tijdens de passage in de afscheidsrede over Claus. Dat raakt me wel. Ontroerend", twittert PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu.

Argentijnse pers jubelt over 'koningin' Máxima

De media in Argentinië berichten uitgebreid over prinses Máxima en de aanstaande troonswisseling. "Met parades en veel ceremonie wordt Máxima koningin" schrijft Clarín, een van de grootste kranten van het Zuid-Amerikaanse land maandag.

La Nación, een andere grote Argentijnse krant, besteedt aandacht aan de uitgebreide veiligheidsmaatregelen die rond de troonswisseling gelden. Ook schrijft het dagblad over een mogelijk hechtere relatie tussen Argentinië en Nederland en de band tussen president Cristina Kirchner en Máxima.

Het tijdschrift ¡Hola! Argentina schreef vorige week dat de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, en zijn vrouw de troonswisseling vanuit Argentinië zullen volgen. Zij zijn niet bij de ceremonie in Amsterdam wegens Zorreguieta's politieke rol tijdens de laatste dictatuur in Argentinië. Volgens het blad zijn er geruchten dat de familie Zorreguieta de troonswisseling dinsdag volgt vanuit een vakantiehuis buiten de stad.

De krant La Mañana stelt dat Willem-Alexander qua populariteit in de schaduw van Máxima zal staan. "Eenvoudig, aardig, vrolijk, spontaan en knap: het is niet verwonderlijk dat Máxima Zorreguieta in korte tijd de harten van de Nederlanders heeft veroverd. Dit straalt af op haar man, het maakte hem menselijker, waardoor hij nu dichter bij de burgers staat", schrijft de krant.

Hoewel er in de aanloop naar 30 april in de Argentijnse pers uitgebreid aandacht was voor de troonswisseling is er van oranjegekte, zoals in Nederland, geen sprake. De berichtgeving in media wordt vooral gedomineerd door lokaal nieuws, zoals de economische malaise waar het land in zit.

Star Command donderdag verkrijgbaar

Het ruimteavontuur Star Command is vanaf donderdag te downloaden voor iPhone en iPad. De Android-versie wordt 'binnenkort' verwacht. Dat heeft gamestudio Warballoon Studios maandag bekendgemaakt.

De game stond oorspronkelijk gepland voor de zomer van 2011, maar werd door het toevoegen van steeds weer nieuwe ideeën en de complexiteit van het spel steeds weer uitgesteld.

In Star Command krijgen spelers de controle over een ruimteschip. Gamers zijn zelf verantwoordelijk voor de personele bezetting, het wapenarsenaal en de indeling van het ruimteschip.

Volgens het gamebedrijf wordt alle aandacht in de pc-versie gestopt zodra de game af is voor Android. Een bètaversie van Star Command voor pc en Mac moet zo snel mogelijk verkrijgbaar zijn, waarna het spel met updates wordt uitgebreid. Alle versies van de game zijn gefinancierd via crowdfunding.

Ewbank doet toch mee met Koningslied

John Ewbank is er dinsdagavond bij als in Ahoy het Koningslied wordt gezongen. De componist trok eerder het nummer voor Willem-Alexander terug na een storm aan kritiek en doodsbedreigingen.

"Ja, ik ben er morgen", laat Ewbank weten aan De Telegraaf. "Ik ga niet iedereen daar in de kou laten staan." Ondanks dat Ewbank het nummer terugtrok, maakte het Nationaal Comité Inhuldiging vorige week bekend toch vast te houden aan het Koningslied.

Dinsdagavond wordt rond 19.30 uur het Koningslied door een groot aantal artiesten ten gehore gebracht in Ahoy tijdens het meezingconcert Samen voor Oranje. De avond wordt aan elkaar gepraat door Paul de Leeuw.

Hellraid in de maak

De Poolse gamestudio Techland heeft de actiegame Hellraid aangekondigd voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De game is met maximaal vier spelers te spelen en laat spelers monsters afslachten in een poging de mensheid te redden van een invasie van demonen.

Hellraid moet later dit jaar op de markt verschijnen. Spelers moeten in het spel wapens en kleding maken en verzamelen om een kans te maken tegen de vele monsters. Daarnaast is timing van belang bij het uitvoeren van een aanval. De game genereert steeds nieuwe, willekeurige opdrachten voor spelers. Volgens de makers zal hierdoor geen enkele gamesessie hetzelfde zijn.

Techland is bekend als het bedrijf achter de actiereeksen Call of Juarez en Dead Island. Vooral met de Dead Island-reeks boekte het bedrijf de afgelopen jaren successen. Sinds vorige week ligt Dead Island: Riptide in de winkel.

Primark gaat slachtoffers Bangladesh betalen

De Ierse kledingketen Primark gaat de slachtoffers van de ramp met het ingestorte complex Rana Plaza in Bangladesh compensatie betalen. Dat meldden Britse media maandag.

Primark is een van de westerse bedrijven die kleding lieten maken in de textielfabrieken in Rana Plaza. Door het instorten van het acht verdiepingen tellende pand in de buurt van de hoofdstad Dhaka vorige week woensdag kwamen zeker 380 mensen om het leven. Nog altijd zijn mensen vermist.

Primark gaat onder anderen gewonden en kinderen bijstaan die ouders hebben verloren door de ramp.

Primark gaat slachtoffers Bangladesh betalen
Primark gaat slachtoffers Bangladesh betalen (Foto: ANP)

Maaskant niet akkoord met strafvoorstel

FC Groningen-trainer Robert Maaskant is niet van plan het strafvoorstel van de KNVB om hem één duel te schorsen te accepteren. Maaskant werd zaterdagavond tijdens het competitieduel tussen PSV en FC Groningen (5-2) door arbiter Ruud Bossen naar de tribune verwezen. Dit omdat de oefenmeester aanmerkingen zou hebben gehad op de scheidsrechter.

Als straf voor de verbanning kwam de KNVB maandag met een strafvoorstel voor één duel, maar Maaskant is niet van plan om deze te accpeteren. "Ik ga het voorstel zeker aanvechten", aldus de keuzeheer tegen Voetbal International. "Dit slaat nergens op. Ik zou niet weten waarom ik het zou accepteren." Maaskant heeft tot woensdag om tegen het voorstel in beroep te gaan.

CD: Miles Davis Quintet - Live In Europe 1969, The Bootleg Series Vol. 2

22 jaar na de dood van de legendarische jazzmusicus Miles Davis kunnen liefhebbers van de betere moderne jazz nu eindelijk kennismaken met het beroemde 'Lost Quintet'. Op Live In Europe 1969, The Bootleg Series Vol. 2 horen we de Amerikaanse trompettist, die door velen wordt bekeken als één van de meest invloedrijke muzikanten van de twintigste eeuw, op een essentieel keerpunt in zijn muzikale loopbaan.

'Galatasaray wil werk maken van Robben'

Galatasaray wil na Wesley Sneijder ook Arjen Robben naar Istanbul halen. Dat meldt Voetbal International. Volgens het weekblad is Galatasaray van plan om Robben binnenkort een miljoenenaanbieding te doen. De Bedummer is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste weken bij Bayern en zou in de zomer op zoek willen gaan naar een andere club.

Robben staat nog tot medio 2015 onder contract bij de Duitse kampioen, waardoor het vooralsnog afwachten is of Bayern mee wil werken aan een vertrek. De Turkse club zal dus sowieso een flink bedrag op tafel moeten leggen om Robben los te weken. Bayern haalde vorige week met Mario Götze al een mogelijke vervanger voor Robben. De spelmaker van Borussia Dortmund werd voor 37 miljoen euro overgenomen van de concurrent.

Amsterdam kleurt nog weinig oranje

Met nog amper een halve dag te gaan maakt Amsterdam zich op voor misschien wel het grootste en drukst bezochte koninginginnedagfestijn. We namen een kijkje naar hoe de sfeer erbij hangt. Nog voordat de grootste drukte en het feest losbarst.

Wie nietsvermoedend Amsterdam Centraal binnenrijdt zal in eerste instantie denken dat de spits vandaag vroeg is begonnen. De grote Shell-toren aan het IJ is het enige oranje wat echt opvalt vanuit de trein. Eenmaal buiten kom je direct terecht in een grote groep mensen die opgedeeld is in kleinere groepen mensen die staan te wachten op vrienden of familie.

Daarnaast zijn er opvallend veel Aziaten in het straatbeeld te vinden. In ieder geval een stuk meer dan het aanwezige oranjekledij. Op een enkel kroontje of een sjaaltje na is er namelijk ook buiten vrij weinig oranje te zien.

Wie verder loopt zal als een guppie in een vissenschol worden meegetrokken naar de Dam. Loopruimte is er nauwelijks aan het Damrak en als je even niet op let ben je zo je groepsgenoten kwijt. Zo ook een meisje met een oranje kroontje die haar moeder uit het oog verloor en paniekerig om zich heen kijkt. Net als een vrouw die een paar stappen verderop de naam van het meisje roept, waardoor de twee al snel weer herenigd worden.

Eenmaal op de Dam beland, zijn er vooral veel nieuwsgierige mensen te vinden. Enkele toeristen maken foto's van de oranjeversieringen op de Bijenkorf en Madame Tussauds. Bij het paleis zijn al enkele echte oranjefans te wachten tot de huldiging. Zij verzamelde zich al vroeg op de Dam om een mooi plekje vooraan te bemachtigen.

Teruglopend naar Centraal via de Nieuwendijk kom je terecht in een drukke maar normale doordeweekse Amsterdamse winkeldag. Het zijn enkele oranjevierders die opvallen tussen het winkelende publiek. Mensen die gezellig aan het shoppen zijn in winkels die meegaan met de komende drukte door een aantal van hun prijzen te verhogen.

Waar je nu nog opvalt met een oranje kroontje, zal je morgen nauwelijks meer terug te vinden zijn tussen de oranje uitgedoste mensenmassa. De oranjesfeer is nu nog weinig terug te vinden in Amsterdam, maar dat komt vanzelf naarmate de avond en Kroningsdag dichterbij komt. Amsterdam en de aanwezige mensenmassa lijken in ieder geval helemaal klaar te zijn voor Kroningsdag.

FOK! is in ieder geval benieuwd hoe jij Koninginnedag viert. Stuur daarom jouw leukste, grappigste of ontroerendste foto naar ons toe en krijg de eeuwige roem door in onze fotoreportage te komen.

Karzai geeft betalingen door CIA toe

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft maandag toegegeven dat de Amerikaanse regering de zijne de afgelopen tien jaar geld heeft toegestopt. Maar het ging volgens Karzai om kleine bedragen, die aan onder meer de hulp aan gewonden werden besteed.

De Afghaanse president verweerde zich tegen de aantijgingen die maandag in de New York Times verschenen. De Amerikaanse krant onthulde dat de inlichtingendienst CIA de Afghaanse raad voor nationale veiligheid tientallen miljoenen dollars heeft toegeschoven. Het geld werd in koffers, rugzakken en soms gewoon in een plastic tas bij Karzais kantoor bezorgd.

Bekend was al dat de CIA een aantal verwanten en naaste medewerkers van Karzai geldelijk steunde. Dat de president zelf ook grote bedragen ontving was dat niet. Karzai bezwoer maandag, op bezoek in Finland, dat het geld ten goede kwam aan de hulp aan gewonden en zieken, huisvesting en andere 'werkkosten'.

''We noemden het spookgeld'', zei Khalil Roman, in de periode 2002-2005 plaatsvervangend stafchef van Karzai, in de Times. ''Het kwam in het geheim en verdween weer in het geheim.''

De krant liet verscheidene ingewijden in Washington aan het woord die erop wezen dat van de opzet van de financiële steun niets is terechtgekomen. Het vergrootte de invloed van de Verenigde Staten op de regering Karzai niet, maar leidde juist tot meer corruptie en vergrootte de macht van de krijgsheren. ''De grootste bron van corruptie in Afghanistan vormden de VS'', zei een door de Times geciteerde Amerikaanse zegsman.

Niet alleen de VS hebben veel contanten naar Kabul gebracht. Ook Iran heeft Karzai in het verleden grote sommen geld toegestopt.

Briatore claimt onschuld in crash-gate

Jaren na crash-gate blijft Flavio Briatore ontkennen dat hij schuldig is. In 2008 crashte Nelson Piquet jr. de Grand Prix van Singapore uit, door de safety car-situatie die daarop volgde kon Fernando Alonso naar voren rijden en winnen.

De FIA achtte bewezen dat er opzet in het spel was van het Renault. Daarom werd Briatore levenslang geschorst door de autosportbond. De Franse rechter maakte dit echter ongedaan, puur omdat de Italiaan al uit het team gezet was en dus niet onder de FIA-regels viel. Tegen F1Racing betuigde Briatore nogmaals zijn onschuld: "De rechter was heel duidelijk: ik had er helemaal niets mee te maken. Dat staat ook in de uitspraak. Het is dus officieel. Er is geen bewijs dat ik betrokken was bij wat er in Singapore is gebeurd. Daarom heb ik die rechtszaak ook gewonnen."

"Als ik erachter zou hebben gezeten, waarom zou ik Piquet dan halverwege het volgende seizoen hebben ontslagen?",aldus de eigenaar van kledinglijn Billionaire Italian Couture. "Waarom had ik hem dan niet gewoon zijn contract laten uitdienen? Dat zou dertig tot veertig procent goedkoper zijn geweest en dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest, als het allemaal zo gegaan is zoals de mensen denken. Bovendien, ik had Fernando weer in het team en vond het verder helemaal niet van belang wie er in de tweede auto zat."

Er volgde een schikking tussen de FIA en de Italiaan. Vanaf dit jaar mag hij weer in de F1 werken maar de kans dat hij terugkeren zal is niet groot. "Ik heb een zoontje van drie, ben twintig uur per dag voor verschillende bedrijven aan het werk, zowel in Amerika als in Europa, en ben gelukkig nu. Ik ben twintig jaar in de Formule 1 werkzaam geweest, heb zeven wereldkampioenschappen gewonnen met twee verschillende teams en heb de twee grote sterren na Ayrton Senna, Michael Schumacher en Fernando Alonso, ontdekt. Ik weet wat er speelt in de Formule 1 en weet dus ook dat het financieel erg onverstandig is om nu een team te hebben."

Gasfles ontploft op vrijmarkt Utrecht

Op de vrijmarkt in Utrecht is maandagavond iemand gewond geraakt toen een gasfles ontplofte. Het slachtoffer is met zware brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. Dat meldde de brandweer.

Kort voor zeven uur ontplofte de fles in een marktkraam die vervolgens in brand vloog, aldus een woordvoerder. De omgeving is enige tijd afgezet omdat in de kraam meerdere gasflessen lagen. De brandweer heeft de brand geblust en wist te voorkomen dat ook andere gasflessen ontploften.

De identiteit van het slachtoffer is niet bekend, ook niet of het een man of een vrouw is.

EU gaat de bij redden

De Europese Commissie is een bezige bij, maar heeft toch tijd gevonden de bedreigde bij te hulp te schieten en legt het gebruik van drie bestrijdingsmiddelen aan banden. Eurocommissaris Tonio Borg voor consumentenbescherming wacht niet langer tot de kibbelende regeringen van de lidstaten het eens worden en grijpt zelf in.

Borg kondigde maandag aan dat hij 'de komende weken' borg staat voor het inperken van de inzet van clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam op gewassen die bijen aantrekken. Maatregelen tegen de drie zogenoemde neonicotinoïden zouden op 1 december van kracht worden.

De bijdehante eurocommissaris wees er maandag op dat een meerderheid van de EU-leden Borgs voorstellen steunt. Vijftien lidstaten stemden voor ingrijpen, acht tegen. Vier leden onthielden zich en waren er misschien niet helemaal bij.

Bijenhouders nemen al decennia een terugval waar in de bijenstand in West-Europa, zegt de Europese dienst voor voedselveiligheid EFSA. Bijen spelen in de natuur een cruciale rol. Ze houden de biodiversiteit op peil door een brede waaier aan landbouwgewassen en wilde planten te bestuiven.

Oranjedienstregeling NS ingegaan

De NS laat maandag sinds 19.00 uur de treinen rijden volgens de speciale Oranjedienstregeling. Wegens de verwachte drukte in verband met de festiviteiten rondom de troonswisseling worden tot woensdag onder meer vijfhonderd extra conducteurs en vierhonderd extra machinisten ingezet.

Bezoekers van de Koninginnenacht in Utrecht en Den Haag kunnen maandagnacht gebruikmaken van extra treinen tussen Utrecht en Den Haag Centraal. Ook naar Leiden en Rotterdam rijden vanuit Den Haag de hele nacht extra nachtnettreinen. In de nacht van 30 april op 1 mei rijden er tot 04.00 uur 's nachts extra treinen om feestgangers vanuit Amsterdam thuis te brengen.

Reizigers moeten vanwege de speciale dienstregeling wel rekening houden met langere reistijd, grote drukte op stations en mogelijk een extra overstap of ander vertrekspoor. In treinen van en naar Amsterdam en Eindhoven verwacht de NS de grootste drukte. Geadviseerd wordt tijdig de reisplanner van de NS te raadplegen voor de actuele situatie.

Ook staan op de stations duizend extra NS-medewerkers klaar en driehonderd extra beveiligers moeten de veiligheid op stations waarborgen. De NS zet ook het twitterteam in voor contact met reizigers. Extra storingsploegen staan gereed om eventuele storingen snel op te lossen.

"Vanaf het einde van de middag zien we dat het langzaamaan drukker wordt in de treinen richting Amsterdam", licht een woordvoerder van de NS maandag toe. "Met name de internationale treinen en die vanaf Schiphol zijn drukker en we signaleren hier en daar al mensen in oranje gekleed." Noemenswaardig drukker dan andere jaren is het aan het begin van de avond echter nog niet, aldus de zegsvrouw.

Alcohol drinken of meenemen in de trein of op het station is net als voorgaande jaren ook dit jaar niet toegestaan tussen maandag 19.00 uur en woensdag 07.00 uur.

Lotto neemt twee Nederlanders mee naar Giro

De Nederlandse wielrenners Brian Bulgac en Dirk Bellemakers staan zaterdag in Napels namens hun Belgische ploeg Lotto-Belisol aan de start van de Ronde van Italië. Waar Bellemakers in de Giro debuteert, is het voor Bulgac het tweede jaar op rij dat hij meedoet aan de rittenkoers.

Lotto rekent in Italië op de Belg Francis De Greef voor het klassement en in de massasprints op diens landgenoot Kenny Dehaes. Zij worden verder nog bijgestaan door de Belgen Gert Dockx en Frederik Willems, de Spanjaard Vicente Reynes, de Deen Lars Bak en Adam Hansen uit Australië.

Bak won vorig jaar voor Lotto al een etappe in de Giro, terwijl Hansen net als vorig jaar zal proberen drie grote rondes in een jaar uit te rijden.

Dief door buitensporig geweld overleden

Ton D., de man die in november 2011 na een inbraak op gewelddadige wijze werd aangehouden en in coma raakte, is zondag overleden. Dat maakte de advocaat Richard Korver van de familie van D. maandag bekend.

Het 50-jarige slachtoffer uit Hoofddorp zou een koolzuurstofcilinderfles uit het Frans Otten Stadion in Amsterdam hebben ontvreemd. Toen hij door een groepje mannen werd betrapt, werd hij zo toegetakeld dat hij in coma raakte, waar hij niet meer uit is ontwaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) hield een voormalige particuliere beveiliger uit Oostzaan verantwoordelijk voor de ernstige verwondingen die D. opliep.

Dief door buitensporig geweld overleden
Dief door buitensporig geweld overleden (Foto: ANP)

Miley Cyrus praat niet meer over relatie

Miley Cyrus doet haar mond niet meer open over haar relatie met Liam Hemsworth. "We proberen onze relatie buiten de media te houden en praten er niet meer over", vertelt de 20-jarige actrice volgens diverse Amerikaanse media in een interview met Elle.

Ook op social media wil Cyrus zich rustig houden. "We waren te aardig voor de wereld en deelden te veel met buitenstaanders. Dat privilege krijgen ze niet meer. Bijvoorbeeld op Twitter, daar zie je geen foto's van mijn honden meer. Die persoonlijke dingen deel ik niet langer."

Cyrus en Hemsworth verloofden zich bijna een jaar geleden. Een trouwdatum hebben de twee nog niet geprikt. De laatste tijd doen geruchten de ronde dat de relatie op springen staat. De 23-jarige Hemsworth zou gevallen zijn voor actrice January Jones.

Miley vertelt in het interview met Elle nog wel dat de verloving voor haar vanzelfsprekend was. "We hebben een huis samen en honden. Deze ring dragen voelt juist."

Verdachte ontkent plaatsen dreigingsbericht Leiden

De18-jarige Leidenaar die zaterdag werd aangehouden voor het dreigen met een schietpartij op een school in zijn woonplaats, heeft het eerste dreigbericht niet zelf online geplaatst. Dat meldt zijn advocaat Rens Charité maandag.

De jongen zou in een hostel verblijven en met een Amerikaan hebben gesproken. Die zou op het Amerikaanse webforum 4chan.org het bericht hebben geplaatst van plan te zijn een leraar 'en zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. De Leidenaar wist daar volgens zijn advocaat niets van, maar zou na de ontdekking op het bericht hebben voortgeborduurd. Wat hij precies online zette wil de raadsman niet kwijt.

Het OM wil maandag niet reageren op de verklaring van de advocaat. Justitie maakte eerder bekend dat de Leidenaar in een verhoor heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij het plaatsen van het bericht.

De Nederlandse jongen heeft volgens zijn advocaat spijt. Charité spreekt van een onbezonnen actie. De Leidenaar was aan het backpacken in Costa Rica en had daar een baantje. Hij meldde zich eind vorige week zelf bij de Nederlandse ambassade. Zaterdag kwam hij aan op Schiphol.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag bepaalde maandag dat de tiener op vrije voeten komt. De Leidenaar blijft verdachte en moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet reizen en moet hij bij zijn ouders verblijven. Ook moet hij meewerken met de reclassering en een psycholoog. Wanneer hij zich voor de rechter moet verantwoorden is nog niet bekend.

Nieuwe zaak rondom dood Michael Jackson van start

Een nieuwe rechtszaak rondom de dood van Michael Jackson start maandag in Los Angeles. De civiele zaak die de familie van de King of Pop aanspande tegen concertpromotor AEG Live gaat naar verwachting drie tot vier maanden duren. Jackson maakte zich in 2009 op voor een reeks comebackconcerten waarbij AEG betrokken was.

Michaels moeder Katherine en de drie kinderen van de vier jaar geleden overleden zanger houden AEG verantwoordelijk voor Jacksons dood. Zij menen dat de concertpromotor nalatig is geweest bij het aanstellen en controleren van Conrad Murray. Jacksons lijfarts zit een celstraf van vier jaar uit vanwege zijn rol bij de dood van de zanger. Murray diende Jackson propofol toe.

Michaels zus La Toya en fans van de King of Pop riepen kort na de dood van de zanger al dat AEG verantwoordelijk was. "Michael is voor AEG dood meer waard dan levend", zei Mark Wittenberg, voorzitter van de Nederlandse Michael Jackson-fanclub in 2009 tegen Novum Nieuws. "We hebben de indruk dat Michael vermoord is, wat zijn zus La Toya al langer zegt."

AEG zei vorige maand niet verantwoordelijk te zijn voor de aanstelling van Murray. De schadevergoeding van veertig miljard dollar die de nabestaanden van Jackson eisen, noemde de concertpromotor 'absurd'. Of Jacksons familie een schadevergoeding krijgt en hoe hoog die is, is aan een jury.

De rechtszaak belooft een waar spektakel te worden, hoewel camera's niet welkom zijn in de rechtszaal. Naar alle waarschijnlijkheid doen Jacksons twee oudste kinderen, de 16-jarige Prince en de 15-jarige Paris, hun verhaal. Tijdens de zaak tegen Conrad Murray, in 2011, besloten de twee niet te getuigen.

Mogelijk doen ook Jacksons collega's Prince en Diana Ross hun verhaal. Ook de twee ex-vrouwen van de King of Pop, Lisa-Marie Presley en Debbie Rowe, staan op de lijst met getuigen. Op die lijst staat ook Murray, maar hij heeft al laten weten niet mee te willen werken aan de zaak uit angst zijn hoger beroep te schaden.

AEG Live heeft van de rechter toestemming gekregen de misbruikzaak rondom Jackson op te rakelen. De concertpromotor wil aantonen dat Jacksons carrière over het hoogtepunt heen was en dat de zanger al jaren verslaafd was aan medicijnen. Volgens AEG droegen de verschillende beschuldigingen van kindermisbruik bij aan Jacksons medicijnverslaving.

Sijsling sneuvelt in eerste ronde Portugal

Igor Sijsling is op het ATP-toernooi in Oeiras in de eerste ronde blijven steken. De Nederlander verloor op het Portugese gravel in twee sets van Benoît Paire. Na vijf kwartier spelen stond het 7-6 (5)en 6-3 in het voordeel van de als zesde geplaatste Fransman.

Sijsling kwam zowel in de eerste als in de tweede set direct een break achter, maar knokte zich beide keren terug. Dat bleek echter niet voldoende om de nummer 32 van de wereld serieus aan het wankelen te brengen. De eerste set ging verloren in een tiebreak, in de tweede verloor hij na te zijn teruggekomen tot 3-4 twee games op rij.

Door de uitschakeling van Sijsling is Robin Haase de enig overgebleven Nederlander in het hoofdtoernooi. De Hagenaar overleefde maandag de kwalificaties. Thiemo de Bakker slaagde daar niet in.

Vrouw dwong tienerdochter tot donormoederschap

Een Amerikaanse vrouw heeft haar geadopteerde 14-jarige dochter onder dwang met donorsperma bevrucht. Ze wilde een kleinkind als haar eigen kind grootbrengen om zo haar onvervulde kinderwens te vervullen. De Amerikaanse, die in Groot-Brittannië woont, heeft zich volgens de Britse familierechter zo 'boosaardig en egoïstisch gedragen' dat hij het nauwelijks kon geloven.

De vrouw rekruteerde haar oudste pleegdochter als donormoeder toen ze geen toestemming kreeg een vierde kind te adopteren. Ze kocht online injectiespuiten met donorzaad en zette het tienermeisje onder druk zich daarmee te bezwangeren. Die was naar eigen zeggen verbijsterd, maar dacht: als ik dit doe, (...) houdt ze voortaan misschien meer van me.

De eerste geslaagde bevruchting liep uit op een miskraam, maar de Amerikaanse gaf niet op. De achtste poging slaagde, en in juli 2011 beviel het toen 17-jarige meisje van een jongetje.

Omdat het ziekenhuis alarm sloeg werd de wensmoeder spoedig na die bevalling aangehouden. Ze werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld, en werd pas maandag bekend.

Avdic (PEC) door blessure al klaar dit seizoen

PEC Zwolle kan in de resterende twee duels in de Eredivisie geen beroep doen op Denni Avdic. De Zweedse aanvaller liep zondag tegen FC Utrecht een scheurtje in zijn kruisband en een gekneusde binnenste knieband op. Hij hoeft niet geopereerd te worden, maar moet wel rust houden.

De 24-jarige Avdic is aan zijn eerste seizoen bezig bij PEC, dat hem huurt van Werder. Hij speelde 23 competitieduels voor de promovendus en scoorde daarin acht keer.

Zanetti hoopt op zeker nog één duel

Internazionale-aanvoerder Javier Zanetti hoopt nog één duel te kunnen spelen. De 39-jarige Argentijn scheurde zondag tijdens de 1-0 nederlaag van de Rossoneri tegen Palermo zijn achillespees en is naar verwachting zes maanden uitgeschakeld. Zanetti hoopt echter op een mooier afscheid.

Inter haalde Zanetti in 1995 op bij Banfield in zijn vaderland. Sindsdien speelde de verdediger meer dan achthonderd wedstrijden voor de Milanezen. Hoewel zijn contract deze zomer afloopt wil Zanetti nog een duel spelen. "Na een carriere als de mijne wil ik ten minste nog een wedstrijd spelen voor mijn eigen fans en ik hoop dat het er meer dan één wordt."

De voormalig Argentijns international won vijf keer de titel in de Serie A met Inter. Ook mocht hij vier keer de Coppa Italia omhoog houden en won hij in 2010 de Champions League.

Wiggins denkt aan dubbelslag Giro-Tour

Bradley Wiggins heeft nog niet uitgesloten dat hij dit jaar zijn tourzege verdedigt. De 33-jarige renner van Team Sky heeft dit jaar de Giro d'Italia als zijn hoofddoel, maar suggereerde maandag dat hij in de Tour de France de strijd met ploeggenoot Chris Froome aangaat.

Froome was eerder als kopman voor de Tour aangewezen nadat de in Kenia geboren Brit vorig jaar al sterker leek dan zijn kopman. Wiggins leek daar eerder vrede mee te hebben, maar zei maandag iets anders. "Op dit moment zou het goed kunnen dat we de eerste week met twee kopmannen ingaan totdat de koers voor ons beslist", liet hij weten.

Slechts zeven mannen slaagden er eerder in de Giro en de Tour in hetzelfde jaar te winnen. In de laatste twintig jaar lukte dat alleen Miguel Indurain en Marco Pantani. De Italiaan was in 1998 de laatste die hierin slaagde.

Wiggins kijkt in elk geval met vertrouwen naar de zware Giro die komende zaterdag begint in Napels. "Ik heb meer geloof in mijn klimvaardigheden dan ooit."

Björn Kuipers fluit bekerfinale

Björn Kuipers fluit op Hemelvaartsdag de finale van de KNVB-beker. Dat heeft de KNVB maandag bekendgemaakt. Het duel tussen PSV en AZ in de Rotterdamse Kuip gaat om 18.00 uur van start. Voor de internationale scheidsrechter is het zijn debuut in een bekerfinale. De Twent floot begin dit seizoen al de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Kuipers maakte eerder deze maand indruk met sterke optredens in de kwartfinale (Barcelona - Paris Saint-Germain) en halve finale (Borussia Dortmund - Real Madrid) van de Champions League. Hij wordt in de Kuip geflankeerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Ed Janssen treedt op als vierde man.

Aanklager wil Maaskant een duel schorsen

FC Groningen-trainer Robert Maaskant hangt een wedstrijd schorsing boven het hoofd. De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft hem een schikkingsvoorstel met die strekking gedaan. Maaskant werd in het uitduel tegen PSV zaterdag aan het begin van de tweede helft naar de kant gestuurd na kritiek op de leiding. Hij heeft tot woensdag 10.00 uur om de straf al dan niet te accepteren.

Eerder op de dag had de aanklager Heracles Almelo-doelman Remko Pasveer ook een schikkingsvoorstel van een duel gedaan. Pasveer kreeg zondag tegen Feyenoord rood omdat hij Ruben Schaken een scoringskans ontnam. Hij accepteerde het schikkingsvoorstel niet. Zijn zaak dient donderdagavond voor de tuchtcommissie in Zeist.

Nederlandse jeugdfilm wint in Kristiansand

De Nederlandse jeugdfilm Lilet Never Happened heeft dit weekend in Noorwegen de prijs voor beste jongerenfilm 12+ gewonnen op het Kristiansand International Children's Film Festival. Dat valt te lezen op de festivalsite.

De film gaat over een onaangepast Filipijns-Amerikaans straatmeisje dat de bekendste kinderprostituee van Manilla wordt. Johanna ter Steege speelt een maatschappelijk werkster die haar juist uit de seksindustrie wil halen.

De jury, die bestond uit jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar, was geraakt door het prachtig acteerspel van het heldhaftige meisje en prees de moed van de acteurs en regisseur om deze film te maken.

"We zijn trots op deze mooie prijs en het is geweldig om te zien dat Lilet Never Happened jongeren aanspreekt", reageert regisseur Jacco Groen in een verklaring. "De film moest het in de competitie opnemen tegen films met een budget tien keer hoger dan Lilet. Na drie jaar knokken om de film af te krijgen, waarin we zelfs driemaal onze opnames moesten stilleggen, zijn we nu extra blij dat onze tomeloze passie en inzet met een internationale prijs wordt beloond."

Lilet Never Happened draait op dit moment nog steeds in enkele Nederlandse filmhuizen.

James Franco verfilmt The Garden of Last Days

James Franco gaat het boek The Garden of Last Days van Adre Dubus III verfilmen. Hij voert de regie en speelt de hoofdrol in de thriller, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het verhaal vertelt over verschillende personen, onder wie een stripper, een norse, eenzame man en een buitenlander, in de dagen voor de aanslagen van 11 september 2001.

De film wordt onder anderen geproduceerd door Gerard Butler en Hanna Weg, die ook het scenario schreef en het script van Enigma op haar naam heeft staan. De opnames gaan in juli van start in New York.

Iron Man-regisseur maakt kleine komedie

Jon Favreau is in onderhandeling met enkele geldschieters om de kleine, onafhankelijke komedie Chef te maken. Hij wil het scenario schrijven, de regie gaan voeren en de hoofdrol spelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Over het scenario is nog weinig bekend, maar het zou gaan over een emotionele chef die zijn eigen restaurantje heeft in Los Angeles.

De 46-jarige Favreau is bijna nooit in een hoofdrol te zien, maar heeft wel meerdere belangrijke bijrollen gespeeld. De laatste keer dat hij als regisseur achter de camera stond was bij Cowboys & Aliens, met Daniel Craig en Harrison Ford in de hoofdrollen.

Favreau heeft met Cowboys & Aliens, Iron Man en Iron Man 2 een paar enorme producties op zijn naam staan. Chef zou in elk geval het kleinste budget zijn waarmee hij werkt sinds komedie Made uit 2001. In die film speelde hij ook al de hoofdrol.

Michael Fassbender is Macbeth in nieuwe verfilming

Michael Fassbender is in onderhandeling voor de titelrol in een nieuwe verfilming van Macbeth van William Shakespeare. Justin Kurzel, bekend van het misdaaddrama Snowtown, gaat de film regisseren. De productie is in handen van See Saw, de maatschappij die ook Shame, met Fassbender in de hoofdrol, en The King's Speech maakte. Dat schrijft de Britse filmsite Screen Daily maandag.

Macbeth wordt wel gezien als een van de duisterste tragedies. De Schotse lord Macbeth brengt de Schotse koning om zeep om de troon te kunnen bestijgen. Eenmaal op het pluche voert hij een waar schrikbewind om aan de macht te blijven, en stort zijn koninkrijk zelfs in een bloederige burgeroorlog. Uiteindelijk raakt hij alles kwijt waar hij voor gestreden heeft en wordt hij ook zelf omgebracht.

De rol van Lady Macbeth is nog niet gecast. Naar verluidt zijn meerdere grote Hollywood-namen in de race.

Het stuk, dat zich afspeelt in de twaalfde eeuw, zou voor het eerst zijn opgevoerd in 1611. In deze verfilming wordt het Engels uit Shakespeares tijd gesproken. Het stuk is al meermalen vertaald naar het witte doek. Orson Welles' versie uit 1948 en Roman Polanski's versie uit 1971 zijn de bekendste. Wanneer de productie van start moet gaan, is nog onbekend.

'William en Kate hebben jubileum al gevierd'

De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben hun papieren huwelijk al gevierd. Dat verklappen ingewijden aan het Amerikaanse blad Us Weekly. William en Kate, die in verwachting is van haar eerste kind, zijn maandag twee jaar getrouwd.

De hertog en hertogin van Cambridge, zoals William en Kate sinds hun huwelijk heten, genoten volgens ingewijden vrijdag van een romantisch dinertje. Na het etentje keerde William terug naar Wales, waar hij als reddingspiloot werkt. De prins zou maandag gewoon aan het werk zijn.

Kate, die in juli moet bevallen, is maandag op haar huwelijksverjaardag niet alleen. De hertogin bezoekt een hospice in Hampshire. Kate is beschermvrouwe van East Anglia's Children's Hospices, deze week staat Groot-Brittannië in het teken van de instellingen voor terminale zorg.

De cadeaus voor hun huwelijksjubileum hebben William en Kate ook al uitgewisseld. "Vandaag is hun papieren huwelijk en ze hebben elkaar toepasselijke cadeaus gegeven", weet een ingewijde. St. James's Palace doet geen uitspraken over de plannen van het stel, omdat William en Kate hun trouwdag in privésfeer vieren.

William en Kate trouwden op 29 april 2011. Bij de huwelijksvoltrekking, die wereldwijd door zo'n twee miljard mensen werd gevolgd, waren namens Nederland kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima aanwezig. William, tweede in lijn van troonopvolging, leerde Kate in 2001 kennen toen ze allebei studeerden.

Telefilm De Nieuwe Wereld wint in Washington

De Nederlandse televisiefilm De Nieuwe Wereld is afgelopen weekend tijdens het Filmfest DC in Washington in de prijzen gevallen. Het drama van regisseur Jaap van Heusden en met Bianca Krijgsman in de hoofdrol won de Signis-award.

Deze prijs wordt toegekend aan de film die het best laat zien hoe het is om mens te zijn in een dynamische en uitdagende wereld. Signis is een rooms-katholieke organisatie voor mensen die werkzaam zijn in de communicatie. De organisatie streeft actief naar het verspreiden van het evangelie via moderne media.

De 44-jarige Krijgsman is in De Nieuwe Wereld te zien als Mirte, een schoonmaakster op het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Schiphol. Door routine probeert de weerbarstige vrouw haar pijnlijke verleden weg te drukken en grip te houden op haar bestaan. Tot Luc arriveert, een West-Afrikaanse vluchteling.

Luc is niet onder de indruk van Mirtes agressie en irriteert en confronteert haar. Tijdens de tien dagen van zijn asielprocedure leiden hun ontmoetingen tot een onverwachte relatie die Mirtes leven en gevoelens steeds verder loswrikken.

De Nieuwe Wereld ging dit jaar in première op het International Film Festival Rotterdam en beleefde op 20 april zijn tv-première.

Ex-advocaat vrijuit na beledigingen

Voormalig advocaat Jeroen de Kreek krijgt geen straf voor het beledigen van joden, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en het bedreigen van arabist Hans Jansen. De rechtbank in Amsterdam acht hem weliswaar schuldig, maar volledig ontoerekeningsvatbaar. Volgens de rechters kunnen zijn uitlatingen het best worden genegeerd.

Uit eerder opgemaakte rapporten van een psycholoog en psychiater acht de rechtbank De Kreek volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij zou lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en chronische psychoses.

De rechtbank laat weten het nut van rechtsvervolging te betwijfelen. Volgens de rechtbank doet De Kreek 'uitlatingen die voor ieder weldenkend mens volstrekt onzinnig zijn'. Vervolging zou de ex-advocaat een podium bieden, terwijl het volgens de rechtbank het best is zijn uitlatingen te negeren.

Op Twitter noemde De Kreek Hennis-Plasschaert in 2010, destijds Tweede Kamerlid voor de VVD, 'oorlogsmisdadiger' en 'een blonde muts die fascisme gedoogt'. Ook stuurde hij haar de tekst 'moffenhoeren werden vroeger kaalgeschoren'.

Arabist Hans Jansen deed aangifte van bedreiging toen De Kreek hem aan het begin van zijn optreden in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders schreef 'dat hij als een varken geslacht zou worden'. Op zijn website plaatste hij berichten met titels als 'joden zijn gevaarlijk' en 'joden zijn terroristen'. Mede naar aanleiding van de berichten deed het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) aangifte tegen De Kreek.

De Kreek was een van de klagers in de zaak-Wilders. Hij werd eerder vrijgesproken van het aanzetten tot haat. Voor het stalken van oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) werd hij wel veroordeeld. Ook kreeg hij in 2011 een werkstraf opgelegd voor het beledigen van joden op zijn website.

Piraten Nigeria ontvoeren opvarenden containerschip

Piraten hebben voor de Nigeriaanse kust vijf zeelieden ontvoerd. Dat zegt het Internationaal Maritiem Bureau (IMB).

De piraten enterden donderdag met een speedbootje en een bevoorradingssloep het containerschip waar de vijf op voeren, ongeveer 45 zeemijl uit de kust ter hoogte van Brass. Ze namen de vijf bemanningsleden mee, maar lieten de overige opvarenden volgens het IMB ongemoeid.

In de Golf van Guinee slaan piraten steeds vaker hun slag. Volgens verzekeraars is het gebied inmiddels even gevaarlijk als de onder zeelieden beruchte wateren rond Somalië.

Turkse met donorbaarmoeder zwanger

De Turkse die als eerste vrouw ooit een donorbaarmoeder ontving heeft een nieuwe primeur op haar naam geschreven. De 22-jarige Derya Sert is zwanger, bevestigde het ziekenhuis in Antalya dat haar behandelt maandag. Haar artsen hebben het hartje van de foetus horen kloppen.

In maart plaatsten artsen in het academische Akdeniz-ziekenhuis een embryo in Serts baarmoeder. Die had Sert, die zonder baarmoeder werd geboren, in augustus 2011 ontvangen van een overleden donor.

De jonge Turkse is zes weken in verwachting, en de zwangerschap verloopt volgens het ziekenhuis voorspoedig.

Gamebedrijf steekt draak met piraterij

De makers van het simulatiespel Game Dev Tycoon nemen softwarepiraten in de maling. Gamers met een illegaal verkregen versie van het simulatiespel zien het virtuele gamebedrijf dat ze in het spel moeten opbouwen keer op keer ten onder gaan aan piraterij.

Studio Greenheart Games heeft de gekraakte versie zelf op torrentwebsites geplaatst, en wil op deze manier duidelijk maken dat piraterij funest is voor de toekomst van gamebedrijven. Die boodschap komt overigens niet bij alle gamers aan. De studio meldt flink wat berichten te hebben ontvangen van gamers die klagen over de 'fout' in het spel. Game Dev Tycoon werd zondag uitgebracht voor Windows, Linux en de Mac. Het is de eerste game van de studio.

Op de eerste dag van de release werden slechts 214 exemplaren verkocht. Dat is volgens de gamestudio 6,4 procent van het aantal actieve spellen. De rest koos ervoor de illegale versie te downloaden.

Game Dev Tycoon kost acht euro. Na aanschaf is het spel op drie verschillende computers te installeren, ongeacht het besturingssysteem.

Haase bereikt hoofdtoernooi Oeiras

Robin Haase heeft zich maandag geplaatst voor het hoofdschema van het ATP-toernooi in Oeiras. De Haagse tennisser rekende in de finale van de kwalificaties af met Henri Laaksonen uit Zwitserland: 6-3 en 6-2. Eerder maandag was Thiemo de Bakker uitgeschakeld in de laatste kwalificatieronde.

Haase, de nummer 74 van de wereld, begon de partij met een vroege break tegen de 176 plaatsen lager gerangschikte Laaksonen. De Zwitser maakte de break achterstand echter ongedaan en kwam bij 3-3 weer langszij. Twee games later leverde Laaksonen zijn opslagbeurt nogmaals in en ging de eerste set alsnog naar Haase.

Ook in het tweede bedrijf was er een vroege break van Haase. Nu had Laaksonen er echter geen antwoord op en via nog een break liep Haase uit naar een simpele zege.

Met de zege van Haase staan er twee Nederlandse mannen in het hoofdtoernooi in Oeiras. Igor Sijsling was direct toegelaten tot het hoofdschema en speelt maandagmiddag al tegen de Fransman Benoît Paire (6). Bij de vrouwen doet Kiki Bertens mee aan het Portugese graveltoernooi, dat voorheen in Estoril werd gespeeld.

Vrachtvliegtuig neergestort op luchthaven Kabul

Een vrachtvliegtuig is maandagmiddag even na het opstijgen neergestort op het vliegveld Bagram, bij de Afghaanse hoofdstad Kabul. Of er slachtoffers zijn gevallen is nog onduidelijk.

De Taliban haastten zich aanspraak te maken op de verantwoordelijkheid voor de crash, maar de internationale troepenmacht ISAF die in Afghanistan is gelegerd weersprak die claim. "De beweringen van de Taliban zijn onjuist. Van activiteit of betrokkenheid van de vijand was bij dit incident geen sprake."

Volgens ISAF-woordvoerder Luca Carniel had het toestel nog nauwelijks hoogte toen het onmiddellijk na het opstijgen neerstortte. Hoeveel mensen er aan boord waren en in dienst van welk bedrijf het vliegtuig vloog moest hij in het midden laten.

Jihadreiziger opnieuw aangehouden

Een 22-jarige man die van plan was om naar Syrië af te reizen om daar deel te nemen aan de gewapende strijd is zondag in Doesburg aangehouden. Hij was in november ook al gearresteerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De man werd in november opgepakt omdat hij van plan was om deel te nemen aan de jihad. De rechtbank schorste zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden. Het landelijk parket van het OM ontving zondag van de inlichtingendienst AIVD een bericht waarin stond dat de verdachte niet op het adres verbleef dat door de rechtbank was bepaald.

De AIVD beschikte ook informatie dat man naar Syrië wilde afreizen. De rechtbank besluit deze week of hij langer vast blijft zitten.

Cybercrimineel binnen tien dagen naar Nederland

De 35-jarige Nederlander die in Spanje is aangehouden op verdenking van het uitvoeren van cyberaanvallen wordt binnen tien dagen overgeleverd aan Nederland. De verdachte, Sven K., werd zaterdag in Madrid ondervraagd. Dat meldt een medewerker van de rechtbank maandag op voorwaarde van anonimiteit.

De man zou aanvallen hebben uitgevoerd op de non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Het Nederlandse Openbaar Ministerie typeert de zogeheten DDoS-aanvallen die de man zou hebben uitgevoerd als 'ongekend zwaar'.

Vorige week werd de man op verzoek van Nederland gearresteerd. Hij opereerde vanuit een bunker in Spanje en had een busje van waaruit hij netwerken overal ter wereld kon hacken.

Het gaat om de in Barcelona woonachtige internetactivist Sven Olaf K., verbonden aan de Nederlandse firma Cyberbunker. De Amerikaanse krant The New York Times schreef eind vorige maand dat de aanval op Spamhaus werd geopend nadat die organisatie Cyberbunker op haar zwarte lijst had gezet. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen.

Iers hof verbiedt euthanasie voor verlamde vrouw

Het Ierse hooggerechtshof heeft het beroep van een verlamde vrouw om haar partner haar te laten helpen euthanasie te plegen afgewezen. Volgens het hof biedt de Ierse grondwet Marie Fleming geen 'recht om te sterven'.

De partner van Fleming zei na de uitspraak dat hij haar alsnog zal helpen een einde aan haar leven te maken als zij dat wil. Als Tom Curran Fleming helpt zelfmoord te plegen hangt hem een maximale celstraf van veertien jaar boven het hoofd.

De 59-jarige Fleming lijdt aan multiple sclerose, een ziekte die het zenuwstelsel aantast. Volgens haar advocaat maakt het verbod op euthanasie inbreuk op Flemings persoonlijke autonomie, die wordt gegarandeerd door het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het hof ging maandag echter niet mee in deze redenering.

Arcadis doet onderzoek naar overstromingen New York

Arcadis onderzoekt hoe overstromingen in zuidelijk Manhattan zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen. Opdrachtgever is de New York Economic Development Corporation, dat zich namens New York bezighoudt met economische ontwikkeling. Dat maakte het ingenieursbureau maandag bekend, zonder financiële details te geven.

Het zuidelijke deel van Manhattan, waar onder meer Wall Street en het World Trade Center liggen, loopt steeds meer risico op overstromingen als gevolg van de stijging van de zeespiegel en de grotere kans op een superstorm. In oktober richtte orkaan Sandy grote schade aan.

Arcadis gaat met computermodellen verschillende rampscenario's analyseren. Aan de hand daarvan moet New York beter kunnen inschatten wat voor maatregelen moeten worden genomen om overstromingen te voorkomen. De studie moet de komende maanden worden afgerond en gepresenteerd.

Cartoon door Mark van Eijk
Door Mark van Eijk

Nieuw WTC bereikt hoogste punt

Bouwers in New York bereiken maandagmorgen (lokale tijd) de top van het nieuwe One World Trade Center. Door de laatste twee delen van de zendmast bovenop het gebouw te plaatsen, wordt de wolkenkrabber de allerhoogste van het westelijk halfrond. Dat meldt CNN.

Het 125 meter lange baken is een aanzienlijk onderdeel van de in totaal 541 meter hoge handelstoren. Het gebouw wordt niet voor niets zo groot: omgerekend gaat het om 1776 voet, een verwijzing naar het jaar waarin de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden van Groot-Brittannië.

De spits bovenop de toren bestaat uit 18 onderdelen en drie communicatieringen. Het gevaarte zal worden gebruikt als zendmast van de televisiezenders binnen in het gebouw.

Volgens planning opent het One World Trade Center nog dit jaar zijn deuren. Naast het gebouw staat een monument ter nagedachtenis aan de bijna 3000 mensen die bij de aanslagen op 11 sepember 2001 om het leven kwamen.

Nieuw WTC bereikt hoogste punt
Nieuw WTC bereikt hoogste punt (Foto: ANP)

Drukte op en rond de Dam

Achter het Paleis op de Dam staan honderden mensen om een glimp op te vangen van leden van de koninklijke familie. Ze wonen maandagmiddag de generale repetitie in De Nieuwe Kerk bij.

Stonden er maandagochtend nog maar een paar rijen, in de middag werd het publiek met dranghekken op afstand gehouden. Rond het middaguur kwamen Willem-Alexander en Máxima aan met hun dochters. Ze namen de tijd om het publiek te begroeten.

Ook prinses Mabel en koningin Beatrix waren er bij. Op de Dam is het erg druk. Mensen maken volop foto's van alle versieringen op de panden rondom het plein.

Drukte op en rond de Dam
Drukte op en rond de Dam (Foto: ANP)

Nog duizend kaarten Samen voor Oranje

Voor het grote Oranjemeezingfeest in Ahoy zijn nog zo'n duizend kaarten verkrijgbaar. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Comité Inhuldiging gaat het vooral om tickets voor de tweede ring 'en een paar op het veld'. In Ahoy is dinsdagavond ruimte voor tienduizend mensen.

"Hoe dichter we bij de datum komen, hoe sneller de kaartverkoop gaat", merkt het NIC. Vanuit Ahoy wordt het koningspaar morgenavond toegezongen met het Koningslied: om 19.30 uur is er een liveverbinding met Amsterdam.

Ook van het Kingsland Festival gingen maandagmiddag de laatste duizend kaarten in de verkoop. Het dancefeest bij de RAI is met ruimte voor 25 duizend bezoekers het op een na grootste dance-evenement in de hoofdstad. Een woordvoerder van Reng Deng Deng aan de Haparandaweg laat weten dat ook dat feest 'bijna uitverkocht' is.

Het grootste dancefeest dat dinsdag plaatsvindt in de hoofdstad is het Kingsday Festival, met plaats voor 35 duizend bezoekers. De kaarten voor dat evenement waren donderdag al uitverkocht. Vrijdagochtend werd bekend dat het concert dat Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest op de kop van het Java-eiland geven ook is uitverkocht.

Berichtendiensten zijn sms voorbij

Whatsapp en andere berichtendiensten zijn voor het eerst populairder dan sms'jes. Op dit moment worden per dag 19,1 miljard berichten via apps verstuurd tegenover 17,6 miljard sms'jes, stelt marktonderzoeksbureau Informa Telecoms & Media maandag. De onderzoekers verwachten dat het aantal berichten via apps tot het eind van het jaar meer dan verdubbelt.

Toch blijft ook het aantal sms'jes dat wordt verstuurd voorlopig nog groeien. Tegenover de 41 miljard berichten via apps zouden eind dit jaar 19,5 miljard sms'jes per dag moeten staan. Dat het aantal sms'jes tot 2016 blijft toenemen, komt volgens de onderzoekers doordat gebruikers van verschillende apps geen berichten aan elkaar kunnen sturen.

Telecomaanbieders in onder meer Nederland zien inkomsten uit sms'jes sinds 2011 afnemen. Het versturen van berichten via apps is namelijk veel goedkoper, vaak zelfs gratis. Vorig jaar werden in Nederland in het derde kwartaal 2,6 miljard sms'jes verstuurd, terwijl dat in het laatste kwartaal al was afgenomen naar 1,8 miljard berichtjes, zo becijferde toezichthouder OPTA in maart.

De opkomst van berichtenapplicaties zette in 2007 in met de lancering van Blackberry Messenger. Inmiddels zijn diverse apps verkrijgbaar voor Android-smartphones en de apparaten van Apple, waarvan Whatsapp de bekendste is. Bovendien heeft Apple met iMessage ook een eigen berichtendienst, die communicatie tussen gebruikers van iPhones, iPads en computers van Apple mogelijk maakt.

Nog altijd problemen met DigiD

Gebruikers van DigiD moeten nog altijd rekening houden met problemen met inloggen. Het identificatiesysteem van de overheid kampt met terugkerende cyberaanvallen, waardoor de dienst beperkt bereikbaar is. Mensen die geen gebruik kunnen maken van de dienst wordt aangeraden het later opnieuw te proberen.

De dienst was vorige week ook al meerdere dagen niet of moeilijk bereikbaar vanwege DDoS-aanvallen. Vrijdag meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken nog dat DigiD vanuit Nederland weer bereikbaar was. Wel zei het ministerie toen al nieuwe aanvallen niet te sluiten.

Nieuwe characters voor Dynasty Warriors 8

Vandaag kondigde uitgever Tecmo Koei aan dat het twee nieuwe characters toevoegt aan de lijst van speelbare characters van Dynasty Warriors 8. De characters, Lu Shu en Han Dang, komen uit het Chinese Wu-koninkrijk.

De Dynasty Warriors-serie volgt de verhalen van de Chinese koninkrijken van Wei, Wu, Shu en Jin, die allen pogen om over China te heersen. De twee characters die worden toegevoegd zijn Lu Shu en Han Dang, die beiden voor het Wu-koninkrijk vechten.

Lu Shu is een majestueuze gouverneur-generaal en diplomaat die het vertrouwen geniet van vele mensen. Hij is erop uit om het bloedvergieten van de oorlog te stoppen. Hij staat erom bekend genereus te zijn tegenover mensen die hulp nodig hebben. Han Dang is een oorlogsveteraan en een zachtaardige, bescheiden officier die als het moet een genadeloze en beangstigende krijger is.

Dynasty Warriors 8 komt op 12 juli uit voor zowel PlayStation 3 als Xbox 360.

Dynasty Warriors 8

Dynasty Warriors 8

Dynasty Warriors 8

Enkele screenshots van Dynasty Warriors 8 

Dead Island: Riptide domineert Engelse verkoopcijfers

Dead Island: Riptide heeft afgelopen week de Engelse charts gedomineerd, en staat helemaal bovenaan de verkooplijst. Riptide streeft daarmee grote titels als Injustice: Gods Among Us en BioShock Infinite compleet voorbij.

Vorige week stond Injustice: Gods Among Us nog fier bovenaan, maar deze is inmiddels dus voorbijgestreefd. De andere titels op de lijst zijn redelijk voorspelbaar. Zo verkoopt Tomb Raider nog steeds prima en is FIFA 13 maar niet uit de top tien te slaan. Ook is Luigi's Mansion: Dark Moon een titel die maar rond blijft hangen; de 3DS-game staat al vijf weken in de top 10.

Het is echter nog maar de vraag of Dead Island: Riptide zijn voorganger kan voorbijstreven, ondanks dat de game bovenaan in de charts staat. Enkele maanden terug kondigde uitgever Deep Silver namelijk aan dat Dead Island maar liefst vijf miljoen examplaren heeft verkocht.

1 Dead Island: Riptide
2 Injustice: Gods Among Us
3 Dragon's Dogma: Dark Arisen
4 Star Trek
5 Tomb Raider
6 BioShock Infinite
7 FIFA 13
8 Lego City Undercover: The Chase Begins
9 Defiance
10 Luigi's Mansion: Dark Moon

Nadal speelt in hol van de leeuw

Rafael Nadal doet dit jaar mee aan het ATP-toernooi van Basel. Het is de eerste keer in negen jaar dat de Spanjaard tennist op het toernooi in de geboorteplaats van zijn rivaal Roger Federer. Federer en titelverdediger Juan Martin del Potro hebben hun deelname aan het indoortoernooi eind oktober ook al toegezegd.

Nadal deed in 2004 voor het laatst mee in Basel. Toen was de Duitser Rainer Schüttler in de eerste ronde te sterk. In 2003 verloor Nadal al vroeg van landgenoot Feliciano Lopez. Dat was het enige jaar dat de Spanjaard en Federer beiden meededen in Basel.

Oostenrijkse hardloopster acht jaar geschorst

De Oostenrijkse langeafstandsloopster Susanne Pumper is maandag voor acht jaar geschorst wegens dopinggebruik. De Oostenrijkse antidopingautoriteit NADA legde de zware straf op omdat Pumper eind 2008 epo aankocht. Op dat moment zat Pumper al een schorsing van twee jaar uit. Al haar resultaten sinds 2008 zijn geschrapt.

De 42-jarige Pumper werd in maart 2008 tijdens de marathon van Wenen betrapt op epogebruik en werd daarvoor geschorst. Vorig jaar werd duidelijk dat ze tijdens haar schorsing al bezig was met het aanschaffen van nieuwe doping. De achtjarige ban gaat daarom begin maart vorig jaar in en loopt tot 2020.

Pumper, die in 2005 bij het EK indoor zilver won op de 3000 meter, raakt haar Oostenrijkse marathontitels van 2010 en 2011 kwijt. Ze mag behalve als sporter ook niet in een andere officiële functie in de atletiekwereld werkzaam zijn tijdens haar schorsing. Pumper kan nog in beroep.

Spaanse webwinkel verklapt platforms en datum Call of Duty: Ghosts

Op de site van de Spaanse webwinkel Xtralife stond kortstondig de nieuwe Call of DutyCall of Duty: Ghosts online voor Wii U en pc. Daarnaast stond er een releasedatum bij van 11 november. Eerder dook de game ook op voor PlayStation 3 en Xbox 360 bij de Engelse winkels Tesco en Target.

Bij Tesco en Target stond een iets afwijkende releasedatum, namelijk 5 november. Echter is het aannemelijk dat Call of Duty: Ghosts rond deze data zal verschijnen, gezien de Call of Duty-serie al jarenlang een titel in november uitbrengt. Ook is het geen gek idee dat er een Wii U-versie komt, aangezien de vorige game, Blacks Ops II, ook al naar Wii U kwam. Toch is het nog even afwachten, omdat Ghosts op een nieuwe engine draait.

Call of Duty Ghosts Wii U

AFLD controleert toch in Tour

Het Franse antidopingagentschap AFLD zal tijdens de komende Tour de France gewoon controles uit gaan voeren. Het AFLD en de internationale wielerunie UCI hebben hun conflict bijgelegd. Hierdoor zal het AFLD ook bij andere grote wielerwedstrijden, zoals het Critérium du Dauphiné aanwezig zijn.

De UCI en het AFLD hadden een conflict over de Tour van 2009 waarbij de Fransen de UCI ervan beschuldigden dat niet alle procedures op de juiste manier waren gevolgd. Als gevolg van de ruzie werden er onder meer tijdens Parijs-Nice geen controles uitgevoerd door het AFLD.

Grieken gaan flink staken

De twee grootste vakbonden van Griekenland hebben maandag opgeroepen tot een massale 24-uursstaking. De vakbonden willen de staking en de daarmee gepaarde demonstraties dinsdag houden, op de internationale Dag van de Arbeid.

Vakbewegingen GSEE en ADEDY lieten in een gezamenlijke verklaring weten dat ze met de staking kracht willen bijzetten aan hun eis dat een einde komt aan de strenge bezuinigingen. De staking zal het land naar verwachting grotendeels lamleggen. Het openbaar vervoer gaat met een aangepaste dienstregeling werken. Veerboten van en naar de Griekse eilanden blijven in de havens liggen.

Het Griekse parlement nam zondagavond een wet aan die het ontslag van Griekse ambtenaren mogelijk maakt. Sinds 1911 is de onschendbaarheid van de banen van Griekse ambtenaren vastgelegd in de grondwet. Krachtens de nieuwe wet worden tussen nu en eind 2014 naar verwachting ruim vijftienduizend ambtenaren ontslagen. Ambtenarenvakbond ADEDY was fel gekant tegen de wet.

Toch wel Koningslied uit Zeeland

Zeeland heeft toch een koor gevonden dat dinsdagavond het Koningslied ten gehore wil brengen. Organisator Sjaak van den Berg van Stichting Evenementen Middelburg was de wanhoop nabij, maar maandag meldde zich een popkoor uit de Zeeuwse plaats Kats.

Het is de bedoeling dat het kersverse koningspaar dinsdagavond vanuit elke provincie wordt toegezongen. Het zangkoor dat het omstreden lied eigenlijk zou zingen wilde niet meer vanwege de tekst.

De organisatie had als alternatief al wel een Belgische band bereid gevonden om het Koningslied te zingen, maar had liever een Nederlands koor. Het Zeeuwse koor en de Vlaamse groep gaan het lied nu samen ten gehore brengen.

Aanvaring vrachtschepen voor Griekse kust

Twee vrachtschepen zijn maandagochtend met elkaar in aanvaring gekomen voor de Griekse kust. Een van de twee schepen zonk vrijwel onmiddellijk. Twee Syrische opvarenden zijn daarbij omgekomen en acht worden er nog vermist. Zeven bemanningsleden konden worden gered.

De onfortuinlijke Syrische bemanning voer op het vrachtschip de Pirireis. Dit was met een lading mest op weg naar Oekraïne en kwam door nog onbekende oorzaak in aanvaring met de Consouth. De 16-koppige bemanning van de Consouth bleef ongedeerd. Dit schip had geen lading en was onderweg van Turkije naar Malta.

De aanvaring voltrok zich bij goed weer en een rustige zee op 125 kilometer ten zuidwesten van de Peloponnesos, zei het Griekse ministerie van koopvaardij.

Beatrix spreekt volk toe

Koningin Beatrix spreekt Nederland maandag aan de vooravond van haar abdicatie toe in een afscheidsspeech. De toespraak, die eerder is opgenomen op Paleis Huis ten Bosch, wordt om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1, Radio 1, RTL 4 en SBS 6.

Ook Beatrix' moeder Juliana, die in 1980 het stokje overdroeg aan haar dochter, hield de avond voor haar abdicatie een toespraak. Ze begon de bijna een kwartier durende rede met het uitspreken van haar dank voor de 'hartverwarmende' berichten die zij kreeg vanaf de dag dat ze haar aftreden aankondigde.

Juliana sprak verder over hoe zij het koningschap heeft ervaren. "Ons werk is een wonderbaarlijke, prachtige levensvervulling", aldus de vorstin, die in 1948 werd ingehuldigd als koningin. "Het mooie van die taak is het algemeen welzijn te mogen dienen. Een rustpunt te zijn, te midden van de werveling van alle stromingen."

Ze bracht ook de moeilijke kant het koningschap ter sprake. Het koningschap is ook een zware taak, zei Juliana. "Er steekt veel waarheid in het spreekwoord hoge bomen vangen veel wind." De aftredend koningin benadrukte ook dat alles wat rond de koninklijke familie gebeurt onder een vergrootglas ligt. "Het legt ons voortdurend zelfbeperking op en kan allerlei offers vergen."

Juliana zei in haar afscheidstoespraak verder het volste vertrouwen te hebben in haar opvolgster. Ze gaf haar dochter mee zichzelf te zijn, en haar voorganger niet na te doen, een wijsheid die Juliana op haar beurt meekreeg van haar moeder Wilhelmina.

De 75-jarige Beatrix kondigde haar aftreden eind januari aan. In de speech die ze toen hield zei ze al dat ze het koningschap 'met het volste vertrouwen' overdraagt aan haar zoon. "Hij en prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid."

In die toespraak zei de vorstin ook al dat het koningschap haar 'veel voldoening' heeft geschonken. "Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots."

Als de speech maandagavond wordt uitgezonden, dineert de koningin met leden van de koninklijke familie en andere vorstelijke gasten en buitenlandse missies in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het diner in het eerder deze maand door Beatrix heropende museum vindt plaats op uitnodiging van de koningin.

Game designer pwnt piraatjes

Het zal niemand ontgaan zijn dat de gamesindustrie niet meer is wat het geweest is qua verkoopaantallen. Een gamesdesigner besloot daarom om zelf een gecrackte versie uit te brengen van zijn game met daarin een geweldige boodschap. Het spel is namelijk het runnen van gamedesignstudio. De gecrackte versie was echter zo gebouwd dat je op een gegeven moment nooit meer geld verdient. Het hele verhaal kan je lezen op hun blog.

Hun site hapert behoorlijk blijkt. Hier een screenshot van de blogpost.

Bayer koopt maker anticonceptiemiddelen Conceptus

Bayer heeft zijn oog laten vallen op de Californische fabrikant van anticonceptiemiddelen Conceptus. In een overeenkomst biedt de Duitse medicijnfabrikant 31 dollar per aandeel. Daarmee betaalt Bayer omgerekend in totaal 852 miljoen euro voor de maker van het anticonceptiemiddel Essure.

Het bod moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten. Verwacht wordt dat de transactie medio dit jaar wordt afgerond.

Essure is een onomkeerbaar anticonceptiemiddel, waarbij metalen en plastic spoelen worden aangebracht die de eileiders blokkeren. De procedure is niet chirurgisch, en kan in tien minuten worden gedaan door de arts.

'Clubhuis Hells Angels weer in Amsterdam'

De gemeente Amsterdam is er niet in geslaagd de Hells Angels uit de stad te bannen. De motorclub heeft zich definitief gevestigd in de omgeving van station Sloterdijk. Dat schrijft de Nieuwe Revu.

Het nieuwe clubhuis zit in een voormalige garage aan de Humberweg en is gefinancierd met het geld dat de Hells Angels van de gemeente kregen om hun oude clubhuis te verlaten, meldt het tijdschrift. De motorclub moest begin vorig jaar vertrekken uit het vorige clubgebouw aan de Wenckebachweg. Voor hun vertrek kregen de Angels vier ton.

In december meldde De Telegraaf al dat de Angels hun oog hadden laten vallen op het pand in Sloterdijk. De krant meldde toen echter dat de gemeente er alles aan zou doen om een nieuw clubhuis binnen de stadsgrenzen te dwarsbomen. Volgens de Nieuwe Revu was het pand toen al ruim een maand in het bezit van de motorclub.

De gemeente Amsterdam was maandagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Cristiano Ronaldo kan spelen tegen Dortmund

Cristiano Ronaldo kan dinsdag in de return in de halve finale van de Champions League gewoon spelen voor Real Madrid. Dat zei Real-trainer José Mourinho maandag tijdens een persconferentie rondom het treffen met Borussia Dortmund. Afgelopen weekeinde ontbrak Ronaldo nog in de stadsderby tegen Atletico Madrid vanwege een spierblessure.

Real moet in eigen huis de schade repareren die het woensdag tijdens het eerste duel in Dortmund opliep. Toen was Borussia dankzij vier treffers van Robert Lewandowski de Koninklijke met 4-1 de baas. Door dat resultaat moet Real met minimaal drie goals verschil winnen om de finale op Wembley nog te kunnen bereiken.

FOK!filmtips van de dag: The Shawshank Redemption

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De ouders van de 14-jarige Isa en haar oudere broer Kars gooien het roer om en beginnen een camping in Frankrijk. Isa en Kars hebben het gevoel naar Timboektoe te verhuizen en alles te verliezen. Lang klagen ze gelukkig niet, want al snel maken ze nieuwe vrienden. Maar terwijl nieuwe vriendschappen opbloeien, komt camping Timboektoe in de problemen. Niet ver bij hen vandaan is een andere camping geopend en de onsympathieke eigenaar probeert camping Timboektoe aan alle kanten te beschadigen. Het ziet het er zelfs naar uit dat de camping moet sluiten. Zal het Isa en Kars lukken om Timboektoe open te houden?

Na Afblijven is Timboektoe de tweede in een reeks speelfilms naar de boeken van de populaire schrijfster Carry Slee. Het filmscenario is geschreven door filmmaakster Maria Peters en gebaseerd op de vier boeken over de camping Timboektoe. Peters, die Afblijven ook regisseerde, liet de regie dit keer over aan haar echtgenoot Dave Schram. Timboektoe is zijn regiedebuut, maar als producent is hij al jaren actief in de Nederlandse filmwereld. Carry Slee heeft inmiddels ook weer een boek geschreven op basis van de film; Timboektoe: De Filmeditie. Te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

Op 31 augustus 1997 reageerde de wereld in shock op het tragische auto-ongeluk van prinses Diana. In de week na haar dood wordt koningin Elizabeth II gedwongen om te kiezen voor het protocol van het koningshuis of voor de wil van het Engelse volk. In eerste instantie beschouwt het Engelse koningshuis de dood als een familiegebeurtenis. Maar de rouw van het volk wordt steeds groter en daarmee ook de woede en ontzetting over het zwijgen van de koninklijke familie. De kersverse minister president Tony Blair probeert de koningin ondertussen herhaaldelijk te overtuigen om toe te geven aan de wil van haar volk en publiekelijk te rouwen over de dood van iemand die niet geliefd was binnen het koningshuis.

Stephen Frears regisseert met The Queen een speculatief kijkje achter de schermen van het Britse koningshuis in de week waarin de koninklijke familie het mikpunt was van veel woede. Acteurs Helen Mirren en Michael Sheen vertolken respectievelijk koningin Elizabeth II en minister-president Tony Blair, die na de dood van prinses Diana kibbelen over de wijze waarop de koninklijke familie diende te rouwen. Hoewel Frears en zijn acteurs het gevoelige onderwerp serieus aanpakken, lieten ze ook plek over voor de droge humor waar Britten patent op lijken te hebben. Voor haar fenomenale rol won Mirren onder meer een Oscar, een British Film Award, een Golden Globe, een Screen Actors Guild Award én een European Film Award. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Het is 1947. Andy Dufresne houdt vol dat hij onschuldig is aan de moord op zijn vrouw en diens minnaar, toch krijgt hij tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij sluit vriendschap met een zwarte gevangene die spullen kan regelen, maar er zijn twee dingen die hem echt op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth. The Shawshank Redemption is te zien om 20.30 uur op RTL5.

Die Another Day is alweer de twintigste James Bond-film die in de bioscopen wordt gelanceerd, nu ter gelegenheid van het 40-jaigr bestaan van de bekendste filmheld op het witte doek. Een makkelijk rekensommetje levert op dat gemiddeld elke twee jaar weer een nieuw deel uitgebracht is. En ditmaal was de eer aan regisseur Lee Tamahori. Hij moest de Bond-films nieuw leven inblazen, zeker omdat de laatste delen uit de reeks ondermaats te noemen waren; hoewel Goldeneye, de eerste film met Pierce Brosnan als 007, nog wel aardig was. Te zien om 20.40 uur op SBS6.

De Bakker struikelt over Machado in Oeiras

Thiemo de Bakker is in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi in het Portugese Oeiras gesneuveld. De in Haarlem wonende tennisser boog met 5-7 en 2-6 voor de Portugees Rui Machado. Later maandag komt Robin Haase ook nog in actie in het kwalificatietoernooi. Igor Sijsling speelt al in de eerste ronde van het hoofdtoernooi.

De Bakker begon sterk aan de wedstrijd en nam een break voorsprong tegen de nummer 330 van de wereld. Machado, die twee jaar geleden nog 59e was, vocht zich echter terug en besliste met een break op 5-5 de eerste set.

In het tweede bedrijf sloeg Machado direct weer toe en die break was de doodsteek voor De Bakker. De Nederlander die 87e staat op de wereldranglijst leverde in de zevende game zijn opslag nogmaals in.

Elia en Arnautovic blijven geschorst

Eljero Elia en Marko Arnautovic blijven de rest van het seizoen geschorst bij Bundesligaclub Werder Bremen. De twee voetballers mogen niet met het eerste elftal meetrainen, meldt Werder maandag. Elia en Arnautovic werden vrijdag disciplinair gestraft.

De Oostenrijker Arnautovic werd vrijdagochtend om 03.00 uur op de snelweg door de politie aangehouden vanwege een snelheidsovertreding. Toen hij stopte, zette ook Elia zijn auto aan de kant. Beide voetballers hadden niet gedronken.

"We hebben tijdens de eindsprint in de competitie de volledige concentratie van alle spelers nodig", verklaarde technisch directeur Thomas Eichin. "We hebben ze nogmaals verduidelijkt dat hun gedrag het team in deze fase van het seizoen geschaad heeft."

Elia is aan zijn eerste seizoen bezig bij Werder nadat hij een seizoen op de bank wegkwijnde bij Juventus. In Bremen speelde hij 24 wedstrijden, maar tot scoren kwam hij nog niet. Eerder kwam 28-voudig international Elia ook uit voor ADO Den Haag, FC Twente en Hamburger SV.

Davids wil bij Barnet blijven

Edgar Davids wil ondanks de degradatie uit de Engelse League Two bij Barnet blijven. "Ik wil hier zeker blijven. Het is treurig, want de League Two was leuk om in te spelen", zei de oud-voetballer van onder meer Ajax en Juventus tegen de BBC. Davids, die in oktober als speler-coach bij de Bees tekende, heeft binnenkort een gesprek met de voorzitter.

Na de Premier League, het Championship en de League One is de League Two het vierde Engelse profniveau. De 40-jarige Davids voelt zich niet te goed om op een nog lager niveau te spelen. "Ik ben niet iemand die zijn medailles loopt te poetsen. Het is wat het is en je speelt waar je speelt", reageert de middenvelder gelaten. "Als je naar de Conference moet, ga je naar de Conference."

Barnet degradeerde zaterdag toen de club verloor van Northampton Town en concurrent AFC Wimbledon van Fleetwood Town won. Barnet leek lang op lijfsbehoud af te stevenen, maar drie nederlagen in de laatste vier duels leidden uiteindelijk naar degradatie.

Ecclestone: "Alleen top tien-teams krijgen prijzengeld"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft de verhoudingen in het achterveld in de Formule 1 op scherp gezet door bekend te maken dat het team dat dit jaar als laatste in het constructeurskampioenschap eindigt geen prijzengeld meer zal ontvangen.

Drie jaar geleden betraden Caterham, Marussia en het nu failliete HRT de sport om het gat dat BMW, Honda en Toyota achterlieten op te vullen. Voormalig FIA-president Max Mosley zegde de renstallen die buiten de top tien in het constructeurskampioenschap zouden vallen drie jaar lang een bedrag van tien miljoen euro toe. Deze bijdrage stopt nu, zo meldt Ecclestone aan The Daily Telegraph. Het zet de verhoudingen tussen Caterham en Marussia, die strijden om plaats tien, behoorlijk op scherp.

Vorig jaar leek Marussia tiende te worden, maar in de laatste race van het seizoen in Brazilië snoepte Caterham deze positie voor de neus van de zwart/rode brigade weg, iets wat Marussia tien miljoen dollar aan prijzengeld scheelde. Mede om deze reden heeft de renstal nog geen commerciële overeenkomst met de F1-baas afgesloten.

Ecclestone is als vanouds voorstander van tien teams. "We betalen de top tien en de rest niet. In de afgelopen drie jaren was dat anders, omdat we een afspraak met Max hadden, maar daar komt nu een einde aan."

De uitspraken van de Brit zorgen ervoor dat het team dat elfde wordt voor komend seizoen mogelijk in de financiële problemen zal geraken. Daarom zal de strijd tussen Caterham en Marussia dit jaar feller zijn dan ooit. De overleving van de beide renstallen staat op het spel.

Duitsers aangeklaagd om nucleaire handel met Iran

In Duitsland zijn vier mensen aangeklaagd die onderdelen voor een kernreactor naar Iran zouden hebben geëxporteerd. De export van dergelijke materialen druist in tegen een Duits embargo tegen Iran.

De verdachten zijn een Duitse man en drie mensen met zowel de Duitse als de Iraanse nationaliteit. De drie Iraniërs zouden van het bedrijf van de Duitse verdachte kleppen hebben gekocht die nodig zijn voor de bouw van een kernreactor. De verdachten zouden tussen 2010 en 2011 92 Duitse en 856 in India gemaakte kleppen aan Iran hebben geleverd. Met de deal waren miljoenen euro's gemoeid.

Volkswagen maakte 'gezonde start van het jaar'

Volkswagen Group heeft in het eerste kwartaal 5,1 procent meer auto's verkocht dan in hetzelfde kwartaal van 2012. De Duitse automaker had in alle regio's een groter marktaandeel. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde tussenrapportage.

"We hebben een gezonde start van het jaar gemaakt, maar de komende maanden worden allesbehalve makkelijk", zegt president-directeur Martin Winterkorn. Volkswagen Group is volgens hem niet immuun voor de hevige concurrentiestrijd in de automarkt.

De steeds verdergaande flexibiliteit van Volkswagen heeft volgens Winterkorn een positieve invloed op de kosten van van de groep. Eerder deze maand herhaalde Volkswagen de vooruitzichten over het gehele jaar. De automaker verwacht een hogere omzet en een gelijkblijvend operationeel resultaat.

Volkswagen Group verkocht in het eerste kwartaal wereldwijd 2,4 miljoen auto's. De winst over de driemaandsperiode kwam uit op 1,9 miljard euro, tegen 3,1 miljard euro een jaar eerder. De omzet daalde met 1,6 procent tot 46,6 miljard euro.

Leidse dreiger vrij

De 18-jarige Leidenaar die zaterdag werd aangehouden voor het dreigen met een schietpartij op een school in zijn woonplaats, komt op vrije voeten. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag maandag bepaald.

De tiener blijft verdachte en moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet reizen en moet hij bij zijn ouders verblijven. Ook moet hij meewerken met de reclassering en een psycholoog.

De 18-jarige wordt ervan verdacht op het Amerikaanse webforum 4chan.org te hebben geschreven van plan te zijn een leraar 'en zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. Voor de politie was al snel duidelijk dat de dreiging in Costa Rica online was gezet.

De verdachte meldde zich voor het weekend bij de Nederlandse ambassade in de hoofdstad van Costa Rica San José. Zaterdag kwam hij onder begeleiding aan op Schiphol. Op de luchthaven werd hij aangehouden.

Vanwege de dreiging waren vorige week maandag alle middelbare en mbo-scholen dicht. Ook daarna was er bij Leidse scholen nog extra politie aanwezig.

Britten veroordeeld in drugszaak VAE

Drie Britse toeristen zijn maandag in de Verenigde Arabische Emiraten tot ieder vier jaar cel veroordeeld voor het bezit van synthetische marihuana. De zaak heeft tot internationale ophef geleid nadat de mannen hadden gezegd mishandeld te zijn door de autoriteiten. De Britse premier David Cameron heeft zijn bezorgdheid geuit.

De drie werden in juli gearresteerd en hadden volgens de politie synthetische marihuana, het zogenoemde spice, op zak. De drie hebben de aantijgingen altijd ontkend en zeggen te zijn mishandeld door de politie, onder meer met elektrische schokken.

Pellè staat open voor Oranje-invitatie

Graziano Pellè is bezig aan veruit het beste seizoen uit zijn loopbaan. In Nederland voelt hij zich zo thuis, dat hij zelfs 'ja' zou zeggen tegen een uitnodiging voor Oranje.

Pellè speelde namelijk wel voor vertegenwoordigende jeugdelftallen van Italië, maar werd nooit voor het grote Squadra Azzurra uitgenodigd. De Italiaanse spits zou dus, zodra hij in het bezit is van een Nederlands paspoort, kunnen uitkomen voor Oranje.

"Voor het Italiaanse elftal word ik nooit geselecteerd. Ik ruil zo mijn paspoort in", zegt Pellè in gesprek met De Telegraaf. "Als voetballer voel ik me meer Nederlands dan Italiaan. Ik ben nog maar een halve Italiaan."

Mocht Pellè bij Oranje komen, dan komt hij Louis van Gaal tegen, de trainer die hem ooit naar AZ haalde. "Ik vind Koeman en Van Gaal allebei geweldige trainers. Ze zijn heel verschillend, maar allebei heel goed in hun vak."

"Na de wedstrijd tegen PSV las ik prachtige woorden van Louis van Gaal. Toen heb ik hem een mooi bericht op zijn telefoon toegestuurd. In het Engels en dat was wel grappig. Van Gaal wilde altijd dat ik Nederlands ging leren. Maar ik kon aanvankelijk niet eens Engels, dat wilde ik per se eerst leren."

Van Gaal reageerde op een voor hem typerende wijze: "Uiteindelijk vond hij dat goed. Kreeg ik dus na Feyenoord-PSV weer een sms terug dat hij trots was op zichzelf dat ik dankzij hem zo goed Engels spreek nu!"

Elton John door het stof voor Madonna

Elton John en Madonna hebben hun ruzie bijgelegd. De zanger en de zangeres lagen lange tijd met elkaar overhoop, nadat John haar in de pers een 'stripper op de kermis' had genoemd en haar tournee 'een ramp'.

De zanger en zijn gezin zaten van de zomer in een restaurant in Frankrijk, toen Madonna verscheen. "Ze kwam binnen en ik liet een briefje aan haar bezorgen", vertelt John aan het tv-programma Extra. "Ze reageerde erg vriendelijk. Ik bood mijn excuses in overvloed aan, want wat ik had gezegd had nooit in de publiciteit mogen komen."

De zangeres aanvaardde zijn excuses en liet John op zijn verzoek betalen voor het diner. "Dat boek is gesloten", zegt de zanger. "Ze reageerde fantastisch. Ze zei: oké, laten we dit achter ons laten."

Ontslag Griekse ambtenaren nu mogelijk

Het Griekse parlement heeft zondag een wet aangenomen die het mogelijk maakt om in de toekomst ambtenaren te ontslaan. De wet was een eis van de geldschieters die Griekenland de afgelopen jaren met noodleningen overeind hebben gehouden. Met het aannemen van de nieuwe wet komt 8.8 miljard euro aan nieuwe noodleningen vrij.

Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat de Griekse overheid ambtenaren de laan kan uitsturen. Voor eind mei worden waarschijnlijk zo'n tweeduizend ambtenaren ontslagen. Dat aantal wordt voor het eind van het jaar nog verdubbeld. In totaal moeten er eind 2014 15.500 ambtenaren weg zijn.

Sinds 1911 is de onschendbaarheid van de banen van ambtenaren vastgelegd in de Griekse grondwet. Om de grondwet te omzeilen schrijft de nieuwe wet voor dat de eerste ontslagen zullen vallen bij overheidsinstellingen die gaan verdwijnen of worden samengevoegd. Daarnaast wil de regering de raden van discipline, die te boek staan als traag en soft, omzeilen. De raden hebben in het verleden geweigerd het ontslag van mensen goed te keuren die waren veroordeeld voor een misdrijf.

De ambtenarenvakbond ADEDY was fel gekant tegen de wet en had mensen opgeroepen tot een demonstratie bij het parlementsgebouw. De autoriteiten traden preventief op: de ingang van het parlement werd zondagochtend al gebarricadeerd, verkeer werd omgeleid en een metrostation bij het parlement werd afgesloten. Uiteindelijk namen minder dan driehonderd mensen deel aan het protest.

Koninginnenachtfeest Reek afgelast om gezinsmoord

Het koninginnenachtfeest in het Brabantse Reek gaat maandagavond niet door. De organisatie besloot daartoe na een gezinsmoord waarbij zondagavond een vrouw van 42 jaar om het leven kwam en haar 12-jarige zoon zwaargewond raakte, zo heeft het bestuur van de Stichting Evenementen Reek bekendgemaakt.

De stichting spreekt haar medeleven uit met de familie en vrienden van de slachtoffers. Ook de gemeente Landerd, waar Reek onder valt, leeft mee met de betrokkenen. "Diep geschokt heeft onze burgemeester kennisgenomen van de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in Reek", meldt de gemeente. "In de gemeenschap van Reek komt deze verdrietige gebeurtenis hard aan." In het dorpshuis van Reek kunnen inwoners terecht voor slachtofferhulp.

Het 42-jarige slachtoffer werd zondagavond neergestoken door een 41-jarige medebewoner, vermoedelijk haar man of vriend. De politie kon daar niet direct iets over zeggen. De man is aangehouden. De 10-jarige dochter van de vrouw bleef ongedeerd.

Politie Amsterdam krijgt hulp uit buurlanden

De politie in Amsterdam heeft maandag in aanloop naar de troonswisseling dinsdag de beschikking over agenten en speurhonden uit Duitsland en België. Ze helpen Nederlandse collega's bij de zoektocht naar mogelijke explosieven op en rond de Dam, laat een woordvoerder van de politie weten.

De honden zijn speciaal getraind voor het opsporen van explosieven. Op de Dam worden onder meer putten opengemaakt om te kijken of er iets verdachts in zit. Om hoeveel extra hulp het gaat, wil de woordvoerder niet zeggen.

In totaal worden dinsdag bijna tienduizend politieagenten ingezet. Zes- tot zevenduizend agenten zijn afkomstig van korpsen door het hele land. Maandagochtend arriveerden de eerste vijftienhonderd agenten in de hoofdstad. Daarnaast worden marechaussees ingezet. In totaal geven 3500 militairen acte de présence op 30 april.

Frankrijk snijdt in defensie

Frankrijk wil de komende jaren flink snijden in het budget voor defensie. Als onderdeel van de bezuinigingen worden twintigduizend banen geschrapt. Dat maakte de Franse regering maandag bekend.

De banen moeten uiterlijk in 2019 verdwenen zijn. Het banenverlies komt boven op de 55 duizend banen die de afgelopen vijf jaar al zijn geschrapt bij defensie. Bij de Franse krijgsmacht werken momenteel ongeveer 228 duizend mensen.

Frankrijk zegt in het nieuwe langetermijnplan te willen vasthouden aan het nucleaire wapenarsenaal. Ook moet Frankrijk lid blijven van de NAVO.

Rente Italiaanse staatsleningen onder vier procent

De rente op Italiaanse staatsobligaties is maandag na de installatie van de nieuwe regering gedaald tot het laagste punt sinds eind 2010. Op de secundaire markt stond de rente op Italiaanse tienjaarsleningen rond 12.00 uur op 3,98 procent, blijkt uit gegevens van Bloomberg.

Zaterdag lukte het de centrumlinkse Enrico Letta na een maandenlange impasse eindelijk een regering te vormen. Zondag werd de nieuwe Italiaanse premier met zijn brede coalitiekabinet beëdigd.

Eind 2010 brak de eurocrisis uit, toen bleek dat Griekenland niet langer aan zijn verplichtingen kon voldoen. De vrees bestond lang dat Italië, de derde economie van de eurozone, net als Griekenland een miljardeninjectie nodig zou hebben. De Europese noodfondsen waren hier echter ontoereikend voor. Op het hoogtepunt van de crisis stond de Italiaanse rente dichtbij de als onhoudbaar geachte zeven procent.

Frans Bauer verwacht geen traan van Beatrix

Frans Bauer denkt dat aftredend koningin Beatrix dinsdag in het openbaar geen traantje wegpinkt. "Ik denk dat wij een zeer ingetogen, maar ook emotionele, koningin hebben, die verdriet op haar manier verwerkt", vertelt Frans voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik verwacht niet dat we een traan gaan zien", zegt Bauer, die zichzelf omschrijft als 'erg koningingezind'. "Ik denk dat ze 's avonds thuis wel misschien een emotioneel moment heeft. Maar ik denk dat ze dat voor zichzelf houdt."

Frans verwacht niet dat prinses Beatrix na dinsdag in een zwart gat valt. "Ik denk dat ze met haar kleinkinderen haar handen vol heeft." Mocht Beatrix geen idee hebben wat ze met haar vrije tijd moet doen, dan hebben enkele BN'ers wel wat tips. "Majesteit, u mag ook bij mij op de koffie komen in Aalsmeer", stelt Gerard Joling voor.

Albert Verlinde heeft al een nieuwe baan voor Beatrix op het oog. "Wie weet wordt ze wel royaltydeskundige bij Boulevard, het zou zomaar kunnen." Zanger Ralf Mackenbach stelt de prinses voor 'echt iets wilds' te gaan doen. "Ik heb een keer indoor geskydived, dat vond ik wel heel vet. Als ik haar echt aanraad iets wilds te doen, moet ze outdoor gaan skydiven."

V. Hanegem: "Een echte liefhebber koestert Barcelona"

Willem van Hanegem maakt zich druk over de kritiek op FC Barcelona na het 4-0-verlies bij Bayern München in de halve finale van de Champions League. Dat valt vandaag te lezen in zijn column.

"Alsof we er met zijn allen op hebben zitten wachten. Een echte liefhebber koestert Barcelona, niet alleen als team, maar ook als club waar jaar in jaar uit gewerkt wordt om het beste en aantrekkelijkste voetbal van de wereld te spelen," aldus De Kromme. "Nu zit het ze even niet mee. Dat komt doordat Lionel Messi, een nogal belangrijke pion in hun spel, door een spierblessure niet voluit kan spelen. Meer dan dat is er niet aan de hand."

"Dan lees ik in deze krant dat Alex Ferguson het bij Barcelona wel even anders zou hebben gedaan. Hij zou al lang doorgeselecteerd hebben. Jaja. Geloven we het zelf? Zou hij Iniesta, Xavi, Alves en Piqué al bij het oud vuil hebben gezet? De man die bij Manchester United de 34-jarige Rio Ferdinand ophemelt, die Paul Scholes (38) een paar maanden geleden weer liet opdraven en die Ryan Giggs (39) contractverlenging gaf? Schei toch uit."

"En het ergste vond ik nog de opmerkingen van Tom Egbers bij De Wereld Draait Door. Hij suggereerde dat Messi wat te dik is en zei zelfs dat hij een dubbele kin heeft gekregen. Zouden al deze mensen zelf wel eens voor een spiegel staan? Ik vind het respectloos. Een paar weken geleden speelde Barcelona nog voetbal 'van een andere planeet' thuis tegen AC Milan en nu is het ineens niets meer. Wat een opportunisme."

"Wij moeten in dit land slechts bescheiden zijn en onze lessen trekken uit wat er in de Bundesliga gebeurt en uit de manier waarop bij Barcelona over voetbal gefilosofeerd wordt. Dat heeft allemaal veel minder met geld te maken en veel meer met liefde voor het spel en voor het trainersvak."

Goossens: "Drang om mezelf te laten zien"

John Goossens was met twee doelpunten tegen Heracles Almelo (6-0) belangrijk voor Feyenoord. De dit seizoen met blessures worstelende middenvelder is in zijn nopjes.

"Alles lukte vandaag bij ons en met zes goals is dit natuurlijk een heel mooie middag", zegt Goossens op de website van Feyenoord. "Voor de wedstrijden hadden we het er in de groep al over dat het lekker zou zijn om eens vroeg een ruime voorsprong te pakken. Dat lukte, wat deels kwam door het gewaagde spel van Heracles, maar ook doordat wij de bal snel lieten gaan en goed naar de ruimtes bleven zoeken."

Goossens scoorde zijn eerste doelpunt uit een vrije trap. "Er zat veel venijn in mijn schot. Dat had te maken met hoe mijn seizoen tot dusver is verlopen en mijn drang om in deze laatste serie wedstrijden te laten zien wat ik kan."

De middenvelder hoopt in de laatste weken van het seizoen nog veel speelminuten op te doen bij Feyenoord en met de club de tweede plek te veroveren. "Ik ben erop gebrand om het seizoen op goede wijze af te sluiten."

[Oproep] Koninginnedag zoals jij het beleeft!

Dinsdag 30 april is de grote dag. Koningin Beatrix doet afstand van de troon en draagt de scepter over aan prins Willem-Alexander. Overal in het land zal dit heuglijke feit gevierd worden.

FOK! is erg benieuwd hoe jij dit feest beleeft. Daarom willen we je vragen om jouw grappigste, leukste of ontroerendste foto van deze dag niet alleen op Facebook of Instagram te zetten, maar ook naar FOK! te sturen. Het maakt ons niet uit wat je doet. Zolang het maar met Koninginnedag te maken heeft. We zijn vooral benieuwd naar wat je doet en wat je ziet.

Een ruime selectie van deze foto's plaatsen wij dan in een reportage op de FOK!frontpage en het FOK!forum. Of je nu met een superdeluxe camera of gewoon je telefoon fotografeert, maakt niet uit. Schieten en insturen die hap en Laat zien waarom het zo tof is op de lokatie waar jij op dat moment bent!

Dus, wil jij eeuwige roem op frontpage en forum? Stuur dan je koninginnedagfoto naar fotografie@fok.nl. Vergeet niet je username te vermelden!

Vlaar: "Wil gewoon bij Villa blijven"

Voor Aston Villa komt degradatie naar het Championship gevaarlijk dichtbij. De club van Ron Vlaar staat nog maar twee punten boven de degradatiestreep.

Villa speelt nog drie wedstrijden, waarvan de laatste tegen directe concurrent Wigan Athletic. Vlaar heeft goede hoop dat zijn club in de Premier League blijft en is dan ook niet van plan om in de zomer te vertrekken. ''Ik wil gewoon bij Villa blijven, dat vind ik het belangrijkst. Ik verwacht meer van mijzelf en ik denk dat het volgend seizoen gewoon beter gaat", zegt de oud-Feyenoorder tegen The Independent.

"Het is mijn eerste jaar in de Premier League en het is wel even wat anders dan wat ik gewend was. Maar ik weet zeker dat ik beter kan", is Vlaar hoopvol. De Nederlander vindt het niet terecht dat alleen de verdedigers de schuld krijgen van de slechte prestaties.

"Het ligt aan het hele team. Ik heb ook fouten gemaakt die ons doelpunten hebben gekost. Maar niemand maakt bewust fouten. We moeten het in ieder geval beter gaan doen."

NRC-icoon J.L. Heldring (95) overleden

Oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad Jérôme Louis Heldring is zaterdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de krant maandag bekend. Hij was al enige tijd ziek. Heldring was tot op hoge leeftijd actief voor de krant. Zijn laatste column schreef hij vorig jaar april.

Volgens hoofdredacteur van NRC Peter Vandermeersch gaat met het verscheiden van Heldring 'een van de scherpste en meest originele denkers en commentatoren' verloren. De redactie van de middagkrant verkeert volgens hem maandag in diepe rouw.

Heldring werd in 1968 hoofdredacteur van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en begeleidde de fusie met het Algemeen Handelsblad, die twee jaar later tot stand kwam. Sinds 1960 schreef hij de column Dezer Dagen. Het lange dienstverband leverde de taalpurist de titel 'nestor van de politieke columnisten' op.

In 1993 ontving Heldring een eredoctoraat Universiteit van Amsterdam. In 2006 kreeg hij de Anne Vondelingprijs voor zijn heldere manier van schrijven over politieke onderwerpen.

Kerkhofjes: "Van Bommel als verdediger"

Net als de aanhang van PSV willen oud-spelers Willy en René van de Kerkhof dat Mark van Bommel nog een seizoen doorgaat bij de Eindhovense club. De middenvelder werd zaterdag tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen luid toegezongen door de fans.

"Mark is één van de topspelers en die weet wat er speelt", zegt Willy tegen Omroep Brabant. "Het is uitermate belangrijk dat hij nog één jaar bij PSV blijft om de ploeg op de rails te zetten."

René vindt ook dat Van Bommel moet doorgaan, maar wel in een andere rol. "Hij kan nog terugzakken als laatste man in het elftal. Ik denk dat hij gewoon nog een jaartje door moet gaan en dan hopelijk volgend jaar met het kampioenschap kan afsluiten."

PSV is dit jaar nog niet kansloos voor de titel, maar René en Willy gaan niet meer uit van een wonder. "Nu kijken of we de tweede plek vast kunnen houden. Ik heb daar wel vertrouwen in", aldus Willy.

Nieuwe Kerk zo goed als klaar voor inhuldiging

Het versieren van de Amsterdamse Nieuwe Kerk met duizenden bloemen is zo goed als afgerond. Volgens een woordvoerder van Floraholland, een van de coördinatoren van de operatie, is afgelopen weekeinde 'met man en macht' gewerkt om de klus te klaren. In totaal zijn zo'n tienduizend bloemen gebruikt.

Vrijdag begonnen tientallen mensen met het versierkarwei in de kerk, waar de inhuldiging van koning Willem-Alexander dinsdag plaatsvindt. "Aan het einde van de ochtend is waarschijnlijk alles gereed", zegt de woordvoerder. De arrangeur van de bloemstukken is volgens hem 'laaiend enthousiast'. "Dit is het mooiste wat ze ooit hebben gemaakt."

Later op de dag vindt de generale repetitie plaats. De bloemenzee is na de inhuldiging nog even te zien in de Nieuwe Kerk.

Luchtruim boven Amsterdam gesloten

De komende drie dagen is het luchtruim boven Amsterdam om veiligheidsredenen gesloten voor al het burgerluchtvaartverkeer. Een deel van het luchtruim is op Koninginnedag altijd al afgesloten, maar dit gebied is vanwege de troonswisseling dit jaar vergroot.

De sluiting geldt dit jaar niet alleen voor luchtvaartverkeer, maar ook voor drones, modelvliegtuigen en parachutesprongen. Daarnaast mogen niet meer dan honderd ballonnen tegelijk worden opgelaten. Defensie en politie houden toezicht op de naleving van de regeling.

De afsluiting van delen van het luchtruim geldt van maandag 12.00 uur tot woensdag 18.00 uur. Op 29 en 30 april mag vanaf 21.30 uur weer worden gevlogen, waarna het luchtruim om 08.00 uur weer dichtgaat.

Van Buuren: Oranjeconcert 'hoogst ongebruikelijk'

Armin van Buuren omschrijft het concert dat hij dinsdag geeft op het Java-eiland als 'hoogst ongebruikelijk'. De dj voert in het kader van de troonswisseling een speciale show op met het Koninklijk Concertgebouworkest.

"Het orkest neemt een bepaald tempo aan en ik ga proberen dat tempo te volgen door live mee te dj'en. Dus dat is wel een uitdaging, volgens mij is dat nog nooit eerder gedaan", zei hij maandag in de radioshow van Edwin Evers. "Het is misschien hoogst ongebruikelijk, maar als Willem-Alexander en Máxima je vragen om zoiets te doen zeg je niet heel makkelijk 'nee'."

Van Buurens concert is onderdeel van de Koningsvaart en behoort met vijftienduizend bezoekers tot de grote evenementen die dinsdag plaatsvinden in Amsterdam. Andere grote Oranjefeesten in de hoofdstad zijn het Kingsday Festival (35 duizend bezoekers) en het Kingsland Festival (25 duizend bezoekers). Laatstgenoemde evenement voegde maandag nog dj Chuckie toe aan het programma.

Koopkracht verder achteruit in eurozone

Inwoners van de zeventien eurolanden hebben hun reële inkomen in het vierde kwartaal van vorig jaar met 1,1 procent zien dalen. Een kwartaal eerder was de daling van de koopkracht nog 0,4 procent. Dat maakten het Europees statistiekbureau Eurostat en de Europese Centrale Bank maandag bekend.

De daling was het gevolg van een gemiddeld 0,6 procent lager inkomen en 0,5 procent hogere prijzen. Huishoudens consumeerden in het derde kwartaal een half procent per hoofd van de bevolking minder.

In de eurozone spaarden huishoudens in het vierde kwartaal 12,2 procent van hun inkomen. Een kwartaal eerder was dat nog 12,8 procent. De investeringen van huishoudens, vooral gestoken in aankoop en renovatie van huizen, bleef nagenoeg gelijk op 8,9 procent van het inkomen. Eurostat spreekt van een laag investeringsniveau.

Huffington Post komt met Duitse editie

De Amerikaanse internetkrant The Huffington Post gaat een Duitstalige nieuwswebsite oprichten. Dat heeft het bedrijf, dat sinds 2011 eigendom is van internetconcern AOL, maandag bekendgemaakt.

The Huffington Post, een van de snelst groeiende mediabedrijven ter wereld, wil met de Duitse editie naast Duitsland ook Oostenrijk en Zwitserland bedienen.

Het bedrijf gaat samenwerken met het in München gevestigde mediabedrijf Tomorrow Focus en wil in de herfst met de Duitstalige editie online gaan.

De Amerikaanse editie van The Huffington Post trekt maandelijks ruim 46 miljoen unieke bezoekers. Het bedrijf is buiten de VS inmiddels actief in Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Spanje en Italië.

Koude Koninginnenacht voor de deur

Koninginnedag mag dan droog en zonnig verlopen, in de nacht ernaartoe is het weer minder fraai. In het binnenland bestaat zelfs kans op vorst aan de grond. In de rest van het land wordt het hooguit een graad of 4. Het blijft wel overal droog en er staat weinig wind, meldt weeronline.nl.

Op Koninginnedag zelf is het met temperaturen van 10 tot 14 graden weliswaar fris voor de tijd van het jaar, maar door de zon is de gevoelstemperatuur volgens de weersite toch aangenaam.

Niet overal verloopt Koninginnedag echter even zonnig. In het oosten verloopt de dag beduidend bewolkter dan in het westen. In Amsterdam, het toneel van de troonwisseling, wordt de zon waarschijnlijk nauwelijks gehinderd door wolken.

Explosie in Praag

In het centrum van de Tsjechische hoofdstad Praag heeft zich maandag een krachtige explosie voorgedaan. Waarschijnlijk gaat het om een gasexplosie. De brandweer meldde dat er dertien gewonden zijn. Mogelijk zijn ook mensen onder het puin van een door de explosie zwaar beschadigd gebouw beland.

De ontploffing werd tot op bijna twee kilometer afstand gehoord en vond enkele tientallen meters van het Nationale Theater plaats. Gebouwen in de omgeving zijn ontruimd.

'Call of Duty klaar voor volgende generatie'

Het schietspel Call of Duty: Ghosts wordt gemaakt met vernieuwde grafische software die geschikt is voor de nieuwe generatie spelcomputers. Gamestudio Infinity Ward gebruikt hiermee voor het eerst sinds Call of Duty: Modern Warfare 2, dat in 2009 werd uitgegeven, een nieuwe engine. Dat beweert de website Gamespot op basis van inmiddels verwijderde productbeschrijvingen.

Uitgever Activision heeft Call of Duty: Ghosts en het bestaan van een nieuwe engine niet bevestigd, maar is van plan binnenkort meer naar buiten te brengen over de nieuwste telg in de reeks.

Infinity Ward gebruikte de IW 3.0-engine in 2007 voor Call of Duty 4: Modern Warfare, waarna het voor het vervolg overstapte op de IW 4.0-engine. Zusterbedrijf Treyarch gebruikte voor World at War in 2008 en Call of Duty: Black Ops in 2010 nog een aangepaste versie van de derde engine. De laatste twee spellen in de reeks, Modern Warfare 3 en Black Ops 2, zijn beide gemaakt op een uitgebreide versie van de IW 4.0-engine. Het zouden de laatste spellen in de reeks zijn die op deze software draaien.

Vorige week plaatste de Britse winkelketen Tesco een productfoto online van het schietspel. De afbeelding suggereert dat Call of Duty: Ghosts, net als de Modern Warfare-reeks, draait om de strijd tegen terrorisme. Jaarlijks wordt het nieuwste spel in de Call of Duty-serie rond begin november op de markt gebracht voor verschillende spelcomputers.

Vacansoleil beslist in mei over sponsoring

Wielerploeg Vacansoleil weet over twee weken of de hoofdsponsor het contract verlengt. Dan neemt het bedrijf een definitief besluit, liet marketingmanager John Gerards weten aan de Limburgse regionale zender L1. Vacansoleil heeft dan een afspraak met manager Daan Luijckx van de wielerploeg.

Het vakantiebedrijf is sinds 2009 als hoofdsponsor verbonden aan de Nederlandse wielerploeg. Sinds 2011 heeft de formatie van renners als Rob Ruijgh, Wout Poels en Johnny Hoogerland een Worldtourlicentie en mag daardoor aan alle grote races meedoen.

'Opzet Koningslied was inschattingsfout'

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft met de opzet van het Koningslied een inschattingsfout gemaakt. Dat beaamde de voorzitter van het comité Hans Wijers maandagochtend op Radio 1. "De tekst appelleert niet aan de smaak van veel Nederlanders", zei Wijers.

Verbroederen en samenbinden, was de taak die het comité zich had gesteld met het Koningslied. "We daar zijn we niet in geslaagd. We hebben hooguit 30 tot 40 procent van de Nederlanders bereikt", schat Wijers.

De tekst van het Koningslied is samengsteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. De kritiek op het nummer was niet mals. Componist John Ewbank trok het daarop terug. Toch zal het dinsdag in Ahoy in Rotterdam ten gehore worden gebracht tijdens een feestelijke samenzang. Daar zijn nog kaarten voor beschikbaar.

'Opzet Koningslied is inschattingsfout'
'Opzet Koningslied was inschattingsfout' (Foto: ANP)

Yolanthe nummer 1 in USA boxoffice

We kunnen er wel lullig over doen dat het maar een bijrolletje is maar Yolanthe scoort toch min of meer haar eerste nummer 1 in de Amerikaanse bioscopen.

De film Pain & Gain van Michael Bay heeft Mark Whalberg en Dwayne Johnson in de hoofdrol en haalde 20 miljoen dollar op. Daarmee was het de best bezochte film van dit weekend. Welke rol Yolanthe precies speelt is ons niet helemaal duidelijk maar als het net zoiets is als Megan Fox in Transformers hoor je ons niet klagen. 

Dust 514 verschijnt 14 mei

Het online schietspel Dust 514 is vanaf 14 mei gratis te spelen op PlayStation 3. Dat heeft gamebedrijf CCP bekendgemaakt. Het bedrijf verdient geld door kleding en wapens tegen betaling aan te bieden. Gamers die het schietspel spelen, kunnen communiceren met spelers in de virtuele wereld van het pc-spel EVE Online. Spelers in het pc-spel zouden bijvoorbeeld een bombardement kunnen uitvoeren om gamers in het schietspel te helpen.

Het wel of niet uitvoeren van zo'n bombardement heeft een economisch belang. In EVE Online draait alles om macht en handel. CCP heeft zijn eigen munteenheid, ISK, ontwikkeld inclusief wisselkoersen, vraag en aanbod. Ook in het schietspel verdienen spelers ISK.

Naast de lancering van Dust 514 heeft CCP nog meer plannen. Het bedrijf is van plan een televisieserie te maken op basis van de ervaringen van spelers in EVE Online. Gamers kunnen hun verhalen insturen voor een mogelijke verfilming. Daarnaast wordt 4 juni de negentiende uitbreiding voor EVE Online, genaamd Odyssey, gratis gelanceerd.

Vlemmix leed pijn voor koningshuis

Johan Vlemmix heeft alles over voor het koningshuis. Om dat te demonstreren liet de Oranjegek zondag een kroon onder zijn rechtervoet tatoeëren. "Wat deed dat een pijn, het was alsof ik constant in punaises aan het springen was", vertelt Johan aan Novum Nieuws.

Vlemmix liet de kroon op zijn voetzool vereeuwigen omdat hij 'eigenlijk niet zo van de tattoos is'. "Ik krijg veel opmerkingen over die plek, sommige mensen zien het als een belediging. Maar zo zie ik het helemaal niet. Ik loop op een kroon, als het ware op vleugels, en als ik op het strand lig is de tatoeage goed te zien."

De 54-jarige Vlemmix twijfelde niet lang of de tattoo links of rechts zou komen. "Ik heb hem laten zetten aan het been waarvan de knie ook al kapot is, dus ik strompelde toch al. Dat is nu alleen nog wat erger." Vlemmix heeft problemen met zijn rechterknie en moet onder het mes voor een kunstknie, maar heeft die operatie uitgesteld tot na de inhuldiging van koning Willem-Alexander. "Die kroning wil ik voor geen goud missen."

De grootste droom van de Oranjegek komt dinsdag echter niet in vervulling. Vlemmix moet de inhuldiging volgen op grote schermen en zit niet in de Nieuwe Kerk. "Ik ben uitgenodigd, net als iedereen", grapt Vlemmix, die de troonswisseling vanaf de Dam gaat volgen. "Ik doe gewoon m'n ogen dicht en dan is het net of ik erbij ben in de kerk."

Damherten mogen worden afgeschoten

Damherten die zich buiten hun aangewezen leefgebied in de Noord-Hollandse regio Zuid-Kennemerland begeven, mogen worden afgeschoten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag bepaald.

Stichting Faunabescherming had de zaak aangespannen nadat het provinciebestuur toestemming had gegeven voor het afschieten van de dieren. De herten veroorzaken volgens de provincie veel schade aan landbouwgewassen. Ook zijn er veel aanrijdingen met de dieren. De populatie moest daarom worden teruggebracht.

De faunabescherming vindt dat niet alles is geprobeerd om de verkeers- en landbouwschade te voorkomen. Het afschieten als 'uiterste middel' gaat te ver, zo concludeerde de stichting.

De provincie is het daar niet mee eens. Zo zijn borden neergezet, rasters en hekwerken geplaatst en bermen gesnoeid. Ook is de maximumsnelheid op sommige plekken verlaagd. Dat leverde echter onvoldoende op.

Volgens de provincie bieden andere maatregelen dan afschieten geen oplossing. De voorzieningenrechter is het daar mee eens. Maatregelen als het terug- of opdrijven van de herten, vangen of verplaatsen of het inzetten van anticonceptie zouden waarschijnlijk niet werken en zijn bovendien te kostbaar.

Beastie Boys schrijven memoires

De Beastie Boys gaan hun levensverhaal optekenen. De twee nog levende leden van de Amerikaanse rapformatie, Michael Diamond (oftewel Mike D) en Adam Horovitz (Ad-Rock), hebben een overeenkomst bereikt met uitgeverij Random House. Lid Adam Yauch (MCA) overleed vorig jaar op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Het nog titelloze boek verschijnt in het najaar van 2015, schrijft The New York Times. De Beastie Boys willen volgens de uitgever breken met het traditionele concept. Zo gaan meerdere schrijvers een bijdrage leveren aan het boek en speelt het visuele aspect een bepalende rol.

De Beastie Boys braken halverwege de jaren tachtig definitief door. Het drietal scoorde hits als (You Gotta) Fight for Your Right (to Party), Hey Ladies, Sabotage en Intergalactic.

Rode paprika verreweg het populairst

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse consumenten heeft een voorkeur voor paprika in de kleur rood. Dat blijkt uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw. De wat zoetere rode paprika is ook de meest geproduceerde kleur.

Ruim tachtig procent van de consumenten koopt het liefst de rode variant. Geel is daarna het meest gewild, gevolgd door de ietwat bittere groene paprika. De kleur groen wordt vaak gekocht als onderdeel van een 'stoplicht'-verpakking paprika's. Daarna volgen oranje paprika's en andere paprikasoorten, zoals de puntpaprika.

Van de dertienhonderd hectare waarop in Nederland paprika's wordt verbouwd is circa zestig procent bestemd voor de rode paprika. In totaal werd afgelopen jaar 345 miljoen kilo paprika geproduceerd door 288 bedrijven. Hiervan gaat een groot deel, 295 miljoen kilo, de grens over. Belangrijkste exportbestemming is Duitsland (55 procent), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (twintig procent).

De productie van paprika is tussen 2011 en 2012 met drie procent gedaald. Sinds 2010 is sprake van een daling. Ook de export van paprika laat de laatste jaren een daling zien.

Vader 9-jarige Ferrari-bestuurder aangeklaagd

In India heeft een man zijn zoontje op diens 9e verjaardag in zijn Ferrari laten rijden, met zijn zoontje van 7 als passagier. Hij is aangeklaagd voor het in gevaar brengen van kinderlevens. Dit heeft de politie van de deelstaat Kerala maandag gemeld.

Het ritje van de jarige en zijn kleine broertje werd gefilmd door hun moeder. Het filmpje werd vervolgens een hit op YouTube, waarna een storm van verontwaardiging opstak en de politie tot actie overging.

De vader is een schatrijke zakenman. Zijn wagenpark bestaat uit minstens achttien luxe auto's.


En dat mag dus niet.

Spaanse winkels zien verkopen hard dalen

De detailhandelsverkopen in Spanje zijn in maart in een sterker tempo gedaald. De winkelverkopen namen in maart vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder met 8,9 procent af. Dat meldt statistiekbureau Ine maandag. In februari bedroeg de krimp nog 7,7 procent op jaarbasis.

Op jaarbasis dalen de detailhandelsverkopen al meer dan twee jaar onafgebroken. Van maand tot maand namen namen de detailhandelsverkopen tussen februari en maart af met een procent. In januari en februari was sprake van groei op maandbasis van respectievelijk 1,2 en 0,7 procent.

[UK Open Darts] Deelnemers bekend

Ook de laatste UK Open Qualifier, gisteren afgewerkt in Wigan, werd een prooi voor Michael van Gerwen. In de finale kreeg Mervyn King in slechts 10 minuten en 38 seconden een oorwassing. Hiermee heeft Van Gerwen vijf van de acht qualifiers naar zich toegetrokken, een absoluut record.

In de halve finale werd Adrian Lewis na een spannende strijd, met 6-5 verslagen. Van Gerwen liep tegen een achterstand van 5-2 aan. Even later kon Lewis de partij via een 20 finish naar zich toetrekken, maar faalde met 'no score'. Jackpot kwam de tik niet meer te boven, van Gerwen knokte verder en kon zijn vijfde vloertoernooi van het jaar naar zich toetrekken.

Gino Vos, Leon de Geus en Roland Scholten kwamen tot de derde ronde. Voor Vincent van der Voort en Co Stompé was het in de tweede ronde voorbij. Phil Taylor had zijn dag wederom niet. Net als op de zaterdag sneuvelde hij voortijdig in de derde ronde.

Na de acht gespeelde UK Open Qualifiers zijn de namen van de spelers bekend die zich via de UK Open Order of Merit hebben geplaatst voor het hoofdtoernooi. Namens de lage landen zullen Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Co Stompé, Jelle Klaasen, Leon de Geus, Gino Vos, Vincent van der Voort, Roland Scholten en de gebroeders Huybrechts 6 juni te Bolton in actie komen.

De UK Open kent een open loting waardoor grote namen er al vroeg uit kunnen liggen. Voor de winnaar ligt de hoofdprijs van £40.000,- klaar. Voor de volledige plaatsingslijst klik hier.

Top tien UK Order of Merit 2013:

1 Michael van Gerwen (Ned) £35,600
2 Robert Thornton (Sch) £10,400
3 Kim Huybrechts (Bel) £9,600
4 Peter Wright (Eng) £9,400
5 Simon Whitlock (Aus) £9,200
6 Gary Anderson (Sch) £6,800
7 Mervyn King (Eng) £6,600
8 Ronnie Baxter (Eng) £6,400
9 John Part (Can) £6,200
10 Brendan Dolan (N-I) £5,800


 

Australische op Bali verkracht

De Indonesische politie maakt jacht op een man die een Australische vrouw in een vakantievilla op het eiland Bali heeft verkracht. De 28-jarige vrouw had samen met haar familie de villa in de buurt van het Kuta-strand gehuurd. Dit meldt de politie maandag.

De man drong zaterdagacht de kamer van het slachtoffer binnen. Hij dwong haar de kluis in de kamer te openen, waar niets in lag. Vervolgens verkrachtte hij haar en ging er nadien vandoor met drie iPads, twee mobiele telefoons en 154 dollar cash geld.

Nibali verwacht verrassing van Gesink in Giro

Blanco-renner Robert Gesink kan de verrassing worden van de komende Giro d'Italia, zo verwacht Vincenzo Nibali. De Italiaanse kopman van Astana behoort zelf tot de favorieten voor de eindzege in de eerste grote ronde van het jaar en legt in La Stampa zijn concurrenten langs de meetlat.

"Gesink kan de verrassing worden in de Giro." Toch verwacht Nibali niet dat de Achterhoeker zijn grootste concurrent zal zijn. "Bradley Wiggins is in vorm en heeft het parcours uitvoerig bestudeerd. Ryder Hesjedal is goed uit de Ardense klassiekers gekomen en Ivan Basso en Cadel Evans zijn erg ervaren. En ik wil ook Michele Scarponi niet onderschatten."

Nibali weet dat ook hij weer bij de besten kan eindigen in de Giro die komende zaterdag van start gaat. Astana heeft het team volledig om de Italiaan heen gebouwd. De winnaar van de Vuelta a España van 2010 eindigde in de Giro in datzelfde jaar als derde. Een jaar later mocht hij na de diskwalificatie van Alberto Contador de tweede plaats voor zichzelf opeisen.

Ombudsman wil zitting in Tweede Kamer

De Nationale Ombudsman moet een zetel in de Tweede Kamer krijgen. Hij kan zich zo gevraagd en ongevraagd met het debat bemoeien. Dat zegt de huidige ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat.

Brenninkmeijer denkt dat hij als onafhankelijk Kamerlid op een extra 151e zetel de belangen van burgers goed kan behartigen. "Ik stel me voor dat ik in een belangrijk debat mijn hand opsteek en kan zeggen: partijpolitiek ligt het nu zo, maar laten we nog eens precies kijken hoe het er voor de burger uitziet", licht hij toe in het televisieprogramma.

Brenninkmeijer denkt overigens niet dat de politici staan te springen om de aanwezigheid van de ombudsman. "Dit soort gesprekken leidt vaak tot afhoudende reacties van politici", stelt hij. Volgens Brenninkmeijer koste het hem al heel wat moeite om zijn jaarverslag in de Kamer te mogen aanbieden.

In Zweden is het al langer gebruikelijk dat de ombudsman in het parlement zit. De functie van Nationale Ombudsman werd in Nederland in 1982 in het leven geroepen naar Scandinavisch voorbeeld. In Zweden bestaat het fenomeen al sinds 1809.

De Nationale Ombudsman is een onafhankelijke functionaris die klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden behandelt. Hij wordt benoemd door de Tweede Kamer. Het instituut heeft de status van Hoog College van Staat.

Autobomaanslagen in sjiitische steden Irak

Autobomaanslagen in twee sjiitische steden in het zuiden van Irak hebben maandag aan zeker zestien mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt.

In de stad Amarah explodeerden twee autobommen. Doelwit waren een groep bouwvakkers en een markt. Negen burgers vonden de dood en twintig raakten gewond. Amarah ligt 320 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

In de stad Diwaniyah, 130 kilometer ten zuiden van Bagdad, ontplofte een autobom in de buurt van een restaurant. Hier vielen zeven doden en vijftien gewonden.

Het sektarische geweld in Irak neemt toe. Vooral sjiieten zijn het doelwit. De daders moeten worden gezocht onder extremistische soennieten die de door sjiieten geleide regering het leven zuur willen maken.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Met zijn The Lord of the Rings-trilogie werd Peter Jackson wereldberoemd. De loftuitingen waren niet te tellen en de films werden met vele prijzen bekroond. Het leverde een grote schare fans op, die met veel verwachting uitkeken naar de prequels die vanaf 2012 zouden volgen. The Hobbit: An Unexpected Journey deed de bioscopen met success aan, maar kan de dvd dit success evenaren?

Moskeeën staan stil bij troonswisseling

De imams van 380 Nederlandse moskeeën die zijn aangesloten bij het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is gevraagd deze week stil te staan bij de aanstaande troonswisseling. Tijdens het eerstvolgende vrijdaggebed zou koning Willem-Alexander centraal moeten staan.

De oproep is volgens een woordvoerder bijzonder. "Doorgaans wordt gebeden voor rechtvaardigheid, veiligheid en vrede maar dit moment vraagt om extra aandacht", zegt hij. Volgens hem is het belangrijk om stil te staan bij de troonswisseling en zo koning Willem-Alexander sterkte en succes te wensen. "Ook willen we de koningin bedanken voor haar inzet en haar bindende kracht in de afgelopen jaren", aldus de zegsman.

Afgelopen weekeinde werd in diverse andere gebedshuizen al stilgestaan bij de troonswisseling. Zo werd in de Sint-Nicolaasbasiliek in Amsterdam een 'koningsmis' gehouden. Die mis stond in het teken van 'dankbaarheid voor alles wat koningin Beatrix voor Nederland heeft betekend'.

Voorzitterskandidaten FNV woensdag bekend

Op de Dag van de Arbeid, woensdag, worden in Amsterdam de namen bekendgemaakt van de officiële kandidaten voor het voorzitterschap van vakcentrale FNV. Een toetsingscommissie test momenteel de geschiktheid van de geïnteresseerden.

De commissie bestaat uit voormalig FNV-vicevoorzitter Kitty Roozemond, oud-personeelsdirecteur van de NS Kees Blokland en SP-senator Tuur Elzinga. De commissie zwijgt over het aantal gegadigden.

Openlijk hebben alleen huidig voorzitter Ton Heerts en Abvakabo-voorvrouw Corrie van Brenk zich voor de functie gemeld. Ook SP'er Herman de Haas zou kandidaat zijn. Een woordvoerder van de vakcentrale had het eerder over in ieder geval vier kandidaten. Kandidaten die niet geschikt worden geacht door de commissie krijgen de kans zich terug te trekken zonder dat hun naam bekend wordt.

De leden van de FNV kunnen vanaf 1 mei meteen hun stem uit brengen op de nieuwe voorzitter. De stemming via internet sluit op 13 mei. De uitslag wordt bekendgemaakt op het congres van de FNV op 15 mei.

Buitenlands bedrijf betaalt minder belasting

Nederland heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlands kapitaal. Maar buitenlandse bedrijven betalen over slechts een klein deel van de 'investeringen' belasting, omdat alleen dat deel in de reële economie komt. Dat blijkt uit recente cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zo schrijft de krant Financial Times maandag. Voor Luxemburg geldt hetzelfde verhaal.

In Nederland zou vorig jaar 3,5 biljoen dollar aan buitenlands kapitaal zijn binnengekomen. Daarvan kwam slechts 573 miljard terecht in de reële economie, becijferde de OESO. De rest eindigde in brievenbusfirma's en holdingmaatschappijen die ontworpen en opgezet zijn om belastingaanslagen te vermijden. In Luxemburg zou 2,3 biljoen dollar zijn geïnvesteerd terwijl 122 miljard in de economie terecht kwam. In Nederland en Luxemburg kwam in 2012 samen evenveel kapitaal binnen als in de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië bij elkaar, aldus de OESO.

OESO-secretaris-generaal Angel Gurría zei eerder dat bedrijven bijna niets kwalijk is te nemen, omdat zij gebruik maken van regels en mogelijkheden die door overheden zelf zijn opgesteld. Deze praktijk vormt volgens hem een groot risico voor de belastinginning en de overheidsinkomsten.

Door de crisis en de bezuinigingen die veel landen moeten doorvoeren, is er de afgelopen tijd veel aandacht voor grote bedrijven die belastingafgifte vermijden door hun kapitaal via de meest fiscaal-vriendelijke routes te sluizen. De rol van Nederland als 'belastingparadijs' werd recent nog eens belicht, onder meer nadat bekend werd dat bedrijven als Google en Ikea op legale wijzen belasting ontduiken via toegestane Nederlandse financiële constructies.

Buitenlands bedrijf betaalt minder belasting
Buitenlands bedrijf betaalt minder belasting (Foto: ANP)

Beatrix trekt 2,4 miljoen kijkers

Beatrix, Portret van een Koningin heeft zondagavond 2,4 miljoen kijkers naar Nederland 1 getrokken. Het NOS-televisieportet van de afzwaaiende majesteit was daarmee de op een na best bekeken uitzending van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Alleen het achtuurjournaal scoorde beter. Ruim tweeënhalf miljoen mensen zagen de uitzending op Nederland 1. Ook het programma dat de top drie completeert was op die zender te zien. Studio Sport, met daarin de Eredivisievoetbalwedstrijden, trok ruim 2,2 miljoen kijkers.

Bertens zakt flink op wereldranglijst

Tennisster Kiki Bertens heeft een flinke duikeling gemaakt op de wereldranglijst. Door haar verlies in de kwartfinale in Marrakesh, het toernooi dat ze vorig jaar toen het nog in Fez werd gehouden won, zakte ze zeventien plaatsen en staat ze nu 58e.

Bertens blijft wel de beste Nederlandse speelster. Arantxa Rus staat 87e, twee plaatsen lager dan vorige week. Michaëlla Krajicek profiteert nu pas van haar winst op het ITF-toernooi twee weken geleden in Heraklion. Ze ging van de 919e naar de 741e plaats, een winst van 178 posities.

Bij de mannen is Igor Sijsling de beste Nederlander op de zeventigste plaats, dezelfde positie als vorige week. Robin Haase zakte drie plaatsen en staat nu 74e. Thiemo de Bakker ging juist drie plaatsen omhoog en is de nummer 87 van de wereld.

[NBA] Clean sweep voor Spurs en Heat

San Antonio Spurs en Miami Heat hebben zonder een wedstrijd te verliezen de tweede ronde van de play-offs in de NBA bereikt. De Spurs wonnen zondag in Los Angeles ook het vierde duel van de Lakers: 103-82. Miami was voor de vierde keer te sterk voor Milwaukee Bucks: 88-77.

Zowel de Spurs als titelverdediger Miami kent de volgende tegenstander nog niet. De Texanen krijgen Denver Nuggets of Golden State Warriors tegenover zich. Na een 115-101 thuiszege zondag leiden de Warriors die reeks met 3-1.

Voor Miami Heat wacht Brooklyn Nets of Chicago Bulls. In die reeks staan de Bulls met 3-1 voor. Boston Celtics voorkwam zondag dat het zonder een wedstrijd te winnen de play-offs moest verlaten. Na drie nederlagen werd in eigen huis na verlenging voor het eerst van New York Knicks gewonnen: 94-90.

Zeeuwse koren willen Koningslied niet zingen

De provincie Zeeland is er vooralsnog niet in geslaagd een koor te vinden dat dinsdagavond het Koningslied ten gehore brengt. Het beoogde koor trok zich terug en vervanging is nog niet geregeld, laat organisator Sjaak van den Berg aan Omroep Zeeland weten.

"Ik begin wanhopig te worden. Het is heel jammer, maar ik denk dat het te laat is om nu nog een koor te vinden", aldus Van den Berg tegen de omroep. Hij had zaterdagavond al een ultimatum gesteld. Het zangkoor dat het omstreden lied eigenlijk zou zingen wilde niet meer vanwege de tekst.

Het is de bedoeling dat het kersverse koningspaar dinsdagavond vanuit elke provincie wordt toegezongen. Van den Berg heeft overigens over de grens een alternatief gevonden in een Belgische band. Hij hoopt dat het publiek wel meezingt zodat alsnog een koor ontstaat.

Dodental Bangladesh op 380

In Bangladesh is het dodental als gevolg van het instorten van een acht verdiepingen tellend textielfabrieksgebouw gestegen tot 380. Er is geen hoop meer dat nog overlevenden onder de puinhopen gevonden zullen worden. De afgelopen dagen hebben reddingswerkers met de hand puin geruimd. Inmiddels wordt zwaar materieel ingezet. Gevreesd wordt dat nog veel lijken zullen worden gevonden.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen in het gebouw aanwezig waren toen het afgelopen woensdag instortte. Er zijn rond de 2500 overlevenden. Mogelijk waren er ruim 3100 mensen in het gebouw.

Premier Sheikh Hasina kwam maandag, voor het eerst sinds de ramp zich voltrok, poolshoogte nemen. Ook ging zij naar het ziekenhuis om gewonde overlevenden een hart onder de riem te steken.

De eigenaar van het gebouw is op last van Hasina gearresteerd. De op de vlucht geslagen Mohammed Sohel Rana werd opgepakt in Benapole toen hij probeerde de grens met India over te steken. Hij is per helikopter naar de hoofdstad Dhaka overgebracht, waar hij maandag wordt aangeklaagd voor onder meer nalatigheid. De arrestatie werd zondag ook bekendgemaakt op de plek van het ingestorte gebouw en werd daar met gejuich en geklap ontvangen.

Rana verscheen dinsdag voor het laatst in het openbaar toen er grote scheuren in het pand waren ontstaan. Hij verzekerde de huurders, waaronder de eigenaren van vijf kledingfabriekjes, dat het gebouw veilig was. Enkele uren later lag het in puin. Voor drie van de acht verdiepingen van het pand had Rana geen bouwvergunning.

Geen promotie Rabo-baas om gebrek aan toezicht

De promotie van de directeur particulieren van de Rabobank, Rik op den Brouw, tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep is gecanceld. Reden voor de streep door de benoeming is het probleem bij de lokale Rabobanken met het naleven van toezichtregels, waarvoor Op den Brouw medeverantwoordelijk was. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De zelfstandig opererende lokale banken, die aandeelhouder zijn van de coöperatieve Rabobank, hebben moeite te voldoen aan de regels van de toezichthouders, schrijft de zakenkrant. Sommige lokale banken willen trouwe klanten niet lastigvallen met allemaal formaliteiten, zo schrijft de krant. Vorig jaar werd door de centrale organisatie in Utrecht al ingegrepen toen de banken hun hypotheekdossiers slecht op orde bleken te hebben.

De in het najaar aangekondigde benoeming van Op den Brouw, waarvoor toestemming was gegeven van de toezichthouders, zou plaatsvinden per afgelopen februari. Dat werd in eerste instantie verschoven naar april. Op den Brouw heeft volgens de officiële lezing inmiddels zelf afgezien van de benoeming en is met een sabbatical gegaan.

De krant schrijft echter dat de 57-jarige Op den Brouw het tweede slachtoffer is geworden van de problemen van de Rabobank met de lokale banken. Eerder al trad bestuurslid Gerlinde Silvis terug. Zij was eindverantwoordelijk voor de gang van zaken bij de lokale banken.

Zorgen over resistente malariaparasiet

Wetenschappers maken zich zorgen over malariaparasieten die resistent zijn tegen medicijnen. In Cambodja zijn inmiddels drie varianten van de parasiet ontdekt die bestand zijn tegen het veelgebruikte middel artemisinine, meldde de Britse omroep BBC maandag.

"Artemisinine werkt momenteel nog heel goed. Het is het beste wapen dat we hebben tegen deze ziekte en we moeten het houden", zegt onderzoeker Olivo Miotto. De bio-informaticus van de Universiteit Mahidol (Thailand) en de Universiteit van Oxford heeft het DNA van honderden malariaparasieten vergeleken.

Uit de analyse bleek dat in Cambodja inmiddels drie resistente groepen rondwaren. Volgens het onderzoek zijn de nieuwe resistente populaties nog niet waargenomen op andere plaatsen in de wereld waar malaria voorkomt.

Alle Zuid-Koreanen weg uit industriecomplex

Zuid-Korea haalt maandag de laatste vijftig Zuid-Koreanen weg die zich nog in het industriecomplex Kaesong bevinden. Daarmee lijkt het einde van deze gezamenlijke onderneming met Noord-Korea nabij. Het industriecomplex werd in 2004 geopend. Met het weghalen van zijn personeel reageert Seoul op de weigering van Pyongyang om over Kaesong te praten.

Seoul dreigde donderdag met niet nader gespecifieerde 'serieuze maatregelen' als het noorden niet uiterlijk vrijdag zou ingaan op het dringende verzoek om over de kwestie in overleg te gaan. Vrijdag liet Pyongyang weten dat ultimatum niet te accepteren en niet tot overleg bereid te zijn. Ook het noorden dreigde met 'serieuze maatregelen'.

Kaesong ligt in Noord-Korea, vlak bij de grens met het zuiden. Het noorden haalde er begin april al zijn 53 duizend arbeiders weg. Kaesong was tot dusverre het enige overgebleven symbool van inter-Koreaanse samenwerking.

'Aanwezigheidsplicht voor verdachten in rechtbank'

Verdachten zouden verplicht aanwezig moeten zijn bij de behandeling van hun zaak. Dat stelt voormalig rechter Frits Lauwaars, bekend van het liquidatieproces Passage, maandag in de Volkskrant. Hij hekelt de afwezigheid van bijna alle verdachten tijdens de uitspraak van de zaak. Een aanwezigheidsplicht vindt hij daarom geen gek idee.

"Een verdachte is onschuldig totdat hij is veroordeeld, maar ik vind dat je de plicht hebt te verschijnen als je je verdedigt tegen iets wat de staat je ten laste legt", aldus Lauwaars. "Naar het vonnis in het liquidatieproces luisterden advocaten, journalisten, nabestaanden, publiek. Wie waren er niet? Bijna alle verdachten. Ik vind dat niet kunnen."

Lauwaars ging na het afronden van het liquidatieproces met pensioen. Het was het langstlopende strafproces dat de Nederlandse rechtspraak tot dusverre heeft gekend. In de zaak werden drie verdachten tot levenslange celstraffen veroordeeld.

Zelfmoordaanslag in Peshawar

Een aanslag in Peshawar, de belangrijkste stad in het noordwesten van Pakistan, heeft maandag aan vier mensen het leven gekost. Meer dan dertig mensen raakten gewond. De aanslag was het werk van een zelfmoordterrorist. Hij had het gemunt op een politiepatrouille.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. De verdenking gaat echter uit naar de Taliban. Zondag kwamen bij door de Taliban gepleegde aanslagen in het noordwesten van het land minstens elf mensen om het leven. De extremisten zijn er op uit om de verkiezingen van 11 mei te saboteren.

Gewonden bij brand in Rotterdamse flat

Zeven bewoners van een flat in Rotterdam zijn zondagnacht in een ziekenhuis opgenomen nadat in een van de flatwoningen brand was uitgebroken. Ze hadden allemaal te veel rook ingeademd, meldt de brandweer.

Het vuur brak even na middernacht uit in de flat aan de Chris Bennekerslaan. Het ging om een uitslaande brand op de begane grond van het gebouw. Na ruim een halfuur had de brandweer het vuur onder controle. Bewoners van omringende woningen moesten de nacht elders doorbrengen. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

Vrouw doodgestoken in Reek

Een 42-jarige vrouw uit het Brabantse Reek is zondagavond om het leven gekomen bij een steekpartij in haar woning. Haar 12-jarige zoon raakte zwaargewond. Een 41-jarige medebewoner is aangehouden, meldt de politie.

Het slachtoffer had rond 22.30 uur zwaargewond aangeklopt bij buren aan het Kerkpad in het Brabantse dorp. Hulp kwam voor haar echter te laat. De hulpdiensten troffen vervolgens de gewonde jongen aan. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De 10-jarige dochter van het slachtoffer bleef ongedeerd. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Eerste agenten arriveren in Amsterdam

De eerste vijftienhonderd agenten van buiten Amsterdam komen maandag vanuit het hele land aan in de hoofdstad. Ze komen hun Amsterdamse collega's helpen bij de troonswisseling. De groep brengt de nacht van 29 op 30 april door in hotels in de regio of bij vrienden en familie thuis. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De overige agenten komen pas op dinsdag zelf aan in de stad. In totaal gaat om zes- tot zevenduizend agenten van korpsen door het hele land. Amsterdam zelf zet drieduizend man in. Om ervoor te zorgen dat hun collega's van buiten de stad de weg niet kwijtraken zijn er speciale borden opgehangen.

FOK! wat een weer... Na regen komt...

Goedemorgen! Op veel plaatsen was het gisteren vrij zonnig weer, maar in het zuiden van het land was er meer bewolking aanwezig, terwijl er op andere plekken uitsmerende stapelwolkjes voorkwamen. Vandaag beginnen we overal grijs en miezerig.

Toch trekt de neerslag in het westen vrij snel weg, echter in het binnenland duurt dat allemaal wat langer. Langs de kust wordt het vanmiddag zelfs vrij zonnig. De middagtemperatuur ligt rond de 11 of 12 graden. De wind is matig tot vrij krachtig en draait naar west- tot zuidwest. 

Morgen is het natuurlijk een belangrijke dag en ik kan bij dezen vast vertellen dat het op de meeste plaatsen droog zal zijn. Een heel enkel buitje sluit ik overigens niet uit, maar veel hoeven we daar niet van te verwachten. Gelukkig zijn er ook flinke perioden met zon en tijdens alle festiviteiten zal het ongeveer 13 graden worden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Zonsopkmst
KlapMongeaul was al vroeg aan de wandel gegaan en hoe! Wat een mooi plaatje van de zon die tussen de wolkenvelden doorschijnt.

 Rust
Het was vrijwel windstil en dat leverde nog een prachtig plaatje van onze Klap op.

 

 

Ubisoft teaset Watch Dogs-informatie

Ubisoft heeft via het Twitter-account van Watch Dogs een teaser uitgebracht waar vandaag of morgen meer informatie over moet komen. Waar het precies om gaat, nieuwe informatie of een nieuwe trailer, is niet bekend.

Op de afbeelding zien we hoofdpersoon Aiden Pierce. Het bericht bij de afbeelding is: "Surveillance Rpt #274789: Suspect Aiden Pearce was seen on Lake St. ctOS is pulling video, will be updated tomorrow."

Watch Dogs komt eind 2013 uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Wii U en pc. De game komt ook uit op de volgende generatie Xbox.

Bale krijgt voorkeur boven Van Persie

Gareth Bale is door zijn collega's uitgeroepen tot beste speler dit seizoen in de Premier League. De aanvallende middenvelder van Tottenham Hotspur kreeg bij de verkiezing van de Engelse spelersvakbond PFA de voorkeur boven Robin van Persie (Man United), Luis Suarez (Liverpool), Michael Carrick (Man United), Juan Mata en Eden Hazard (Chelsea).

Bale, die dit seizoen voor de Spurs negentien keer scoorde in 29 competitiewedstrijden, won de prijs ook al in 2011. Vorig jaar ging Van Persie met de trofee aan de haal.

In het elftal van het jaar was wel een plaats ingeruimd voor Van Persie. Hij vormt daarin een aanvalsduo met Suarez. De oud-Ajacied had het geluk dat de stemming was gesloten voor het bijtincident van vorige week met Branislav Ivanovic.

Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) krijgt ook een plaats in het team met beste spelers uit de Premier League. David de Gea (Man United), Pablo Zabaleta (Man City), Rio Ferdinand (Man United), Leighton Baines (Everton), Mata, Hazard, Carrick en Bale maken de elf compleet.

'Spookmiljoenen van CIA naar kantoor Karzai'

Koffers, rugzakken en plastic boodschappentassen vol bankbiljetten zijn het afgelopen decennium het kantoor van de Afghaanse president Hamid Karzai binnengebracht. Met tientallen miljoenen dollars probeerde de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zich te verzekeren van invloed. Dat schrijft The New York Times maandag op basis van gesprekken met Amerikaanse en Afghaanse functionarissen.

"We noemden het spookgeld", zei Khalil Roman, die van 2002 tot 2005 stafchef was van president Hamid Karzai, tegen de krant. "Het kwam in het geheim en het ging in het geheim."

Volgens de reconstructie van de krant was er geen kritisch toezicht van buitenaf op de besteding van het geld. De dollars kwamen zo terecht bij dubieuze krijgsheren en politici. Een deel van de miljoenen eindigde zelfs in de zakken van drugsbaronnen en de Taliban, zo vernam The New York Times.

"De grootste bron van corruptie in Afghanistan waren de Verenigde Staten", aldus een anonieme Amerikaanse betrokkene.

'Spookmiljoenen van CIA naar kantoor Karzai'
'Spookmiljoenen van CIA naar kantoor Karzai' (Foto: ANP)

Beatrix' knopje

Morgen is het na 33 jaar schluss voor de grootste protocolfetisjist van onze 200-jarige monarchie. Gefascineerd keek ik de afgelopen tijd vele documentaires over Beatrix. Juist omdat je nooit écht hoogte zult krijgen van wie de persoon achter haar beroep is, omdat er tig lagen RVD en vriendschappen om haar opgeworpen zijn, is dat het interessantste aspect van de Koningmoeder: de rigide professionalisering van het instituut, ofwel haar 33 jaar gekweekte en gekoesterde aan- en uit-knopje.

Kleinere rol Angus T. Jones in Two and a Half Men

Angus T. Jones speelt geen hoofdrol in het komende seizoen van Two and a Half Men. Mogelijk komt de 19-jarige acteur, die eind vorig jaar felle kritiek uitte op de serie, wel af en toe voorbij in een gastrol.

"Ze hebben heel hard hun best gedaan om hem te houden, maar zijn interesses liggen nu bij muziek", zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. De acteur, die al sinds 2003 in de serie te zien is, zou vooral geïnteresseerd zijn in het maken van 'Skrillex-achtige' muziek. Skrillex produceert onder meer electrohouse en dubstep.

Zender CBS maakte vrijdag bekend dat hoofdrolspelers Ashton Kutcher en Jon Cryer ten minste een jaar langer bij Two and a Half Men blijven. Kutcher, die in 2011 in de serie kwam als vervanger van Charlie Sheen, ving afgelopen seizoen zo'n zevenhonderdduizend dollar per aflevering. Cryer kreeg iets minder. Hun nieuwe salarissen liggen rond diezelfde bedragen.

Jones zette in november een filmpje op YouTube waarin hij Two and a Half Men met de grond gelijkmaakte. Hij noemde de show smerig en riep het publiek op om niet meer te kijken. Later bood hij zijn excuses aan.

President Algerije had lichte beroerte

De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft zaterdag een lichte beroerte gehad. Volgens een communiqué herstelde Bouteflika snel van de TIA en zal hij er geen blijvende gevolgen van ondervinden. Maar het incident versterkt de twijfels over de gezondheid van de 76-jarige president en zijn ambities om zich volgend jaar voor een vierde termijn verkiesbaar te stellen.

Bouteflika werd in het weekeinde naar een militair hospitaal in de Franse hoofdstad Parijs gebracht, waar hij zondagavond nog steeds verbleef. Rachid Bougherbal, directeur van het instituut voor sportgeneeskunde, zei tegen het Algerijnse staatspersbureau dat 'de motorische en sensorische functies niet zijn aangetast'. TIA's kunnen gepaard gaan met verwarring en desoriëntatie. De verschijnselen duren kort, maar TIA's kunnen de voorbode zijn van een herseninfarct. In een op de drie gevallen kan zich volgens de American Stroke Association binnen een jaar een zware beroerte voordoen.

Bouteflika is al veertien jaar aan de macht. Zijn TIA betekent volgens Chafik Mesbah, een politiek analist en voormalig lid van de militaire inlichtingendienst, dat hij een vierde termijn kan vergeten. 'Dit is uiteindelijk een goede zaak', zegt Mesbah, want het leger en inlichtingendiensten hebben het gehad met de toenemende corruptie, waarbij veel voormalige ministers en medewerkers en zelfs de broer van de president bij betrokken lijken te zijn.

De president kwakkelt al langer met zijn gezondheid, zelfs zo dat de ministerraad al sinds december niet meer bijeen is geweest, zegt analist Mohammed Saidj. "Al deze absences kunnen maar door een ding worden verklaard: zijn gezondheid staat hem een volledige uitvoering van zijn taken als president in de weg."

Bouteflika werd in 1999 voor het eerst tot president gekozen. Algerije zat toen economisch aan de grond en was maatschappelijk verwoest door een jarenlange burgeroorlog met islamisten. Bouteflika wist daar een eind aan te maken en het land economisch weer op de been te krijgen, daarbij geholpen door de sterk gestegen olie- en aardgasprijzen.

Algerije wist de Arabische Lente in 2011 te doorstaan door het ontbreken van een georganiseerde oppositie, maar ook door de enorme bedragen die werden besteed aan subsidies en het verhogen van de salarissen om de bevolking tevreden te houden. Maar door zijn slechte gezondheid is Bouteflika nog maar een schim van de energieke figuur die in 1963, toen Algerije onafhankelijk werd van Frankrijk, de jongste minister van buitenlandse zaken ter wereld werd.

Nederlanders tevreden met inhoud koningschap

Aan het pakket van taken dat koningin Beatrix als staatshoofd vervulde hoeft wat de meeste Nederlanders betreft niets te veranderen nu er een nieuwe koning komt. Dat meldt EenVandaag maandag op basis van een peiling. Zo vinden zeven op de tien ondervraagden dat de premier, net als nu, elke week bij het staatshoofd op de koffie moet.

Ook de kersttoespraak behoort tot de tradities die zouden moeten blijven. Dat vindt 73 procent van de 22.000 ondervraagden. Het voorlezen van de troonrede op Prinsjesdag moet volgens 83 procent van de Nederlanders tot het takenpakket van koning Willem-Alexander blijven behoren.

De aanstaande koning liet eerder deze maand in het interview dat hij met prinses Máxima gaf aan NOS en RTL weten dat hij belang hecht aan de wekelijkse gesprekken met de minister-president en de jaarlijkse kerstboodschap. Wel liet hij de mogelijkheid open in de toekomst toch veranderingen door te voeren.

De staatkundige taken van de koning stuiten in de peiling van EenVandaag op de meeste weerstand. Zo vindt een krappe meerderheid van 55 procent dat de koning deel moet uitmaken van de regering en alle wetten moet ondertekenen. Ongeveer vier op de tien ondervraagden wil dat veranderen. Ruim een derde vindt dat de koning niet betrokken hoeft te zijn bij de beëdiging van nieuwe bewindslieden.

Man steekt in op Amerikaans koor

De Amerikaanse politie heeft zondag een man opgepakt die kort daarvoor vier leden van een kerkkoor had neergestoken. Hij drong een katholieke kerk in de stad Albuquerque (New Mexico) binnen aan het einde van de mis en begon op de koorleden in te steken. Ze waren net aan hun slotlied begonnen.

Parochianen wisten de aanvaller te grijpen en vast te houden totdat de politie arriveerde. Wat de man bezielde is onbekend. Volgens de politie is hij geen lid van de kerk.

De gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht. Ze verkeren buiten levensgevaar.

Al Jazeera verbijsterd over werkverbod Irak

Nieuwszender Al Jazeera is verbijsterd over het verbod om in Irak te blijven werken en heeft de regering dringend opgeroepen "de vrijheid van de media te handhaven". Irak maakte zondag bekend dat de licentie van Al Jazeera en nog negen andere tv-zenders is ingetrokken.

Volgens de autoriteiten moedigen de zenders sektarisch geweld aan door hun "onprofessionele verslaggeving". Het besluit maakt het verslaggevers van de kanalen onmogelijk om nog in Irak te werken, zei een woordvoerder van een speciale commissie die de media reguleert.

Al Jazeera spreekt van een ongegrond besluit. "We belichten verhalen uit Irak van alle kanten en hebben dat jarenlang gedaan", liet de zender uit Qatar weten.

Al Jazeera verbijsterd over werkverbod Irak
Al Jazeera verbijsterd over werkverbod Irak (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.