Verdachte ontkent plaatsen dreigingsbericht Leiden

De18-jarige Leidenaar die zaterdag werd aangehouden voor het dreigen met een schietpartij op een school in zijn woonplaats, heeft het eerste dreigbericht niet zelf online geplaatst. Dat meldt zijn advocaat Rens Charité maandag.

De jongen zou in een hostel verblijven en met een Amerikaan hebben gesproken. Die zou op het Amerikaanse webforum 4chan.org het bericht hebben geplaatst van plan te zijn een leraar 'en zo veel mogelijk leerlingen' dood te schieten. De Leidenaar wist daar volgens zijn advocaat niets van, maar zou na de ontdekking op het bericht hebben voortgeborduurd. Wat hij precies online zette wil de raadsman niet kwijt.

Het OM wil maandag niet reageren op de verklaring van de advocaat. Justitie maakte eerder bekend dat de Leidenaar in een verhoor heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij het plaatsen van het bericht.

De Nederlandse jongen heeft volgens zijn advocaat spijt. Charité spreekt van een onbezonnen actie. De Leidenaar was aan het backpacken in Costa Rica en had daar een baantje. Hij meldde zich eind vorige week zelf bij de Nederlandse ambassade. Zaterdag kwam hij aan op Schiphol.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag bepaalde maandag dat de tiener op vrije voeten komt. De Leidenaar blijft verdachte en moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet reizen en moet hij bij zijn ouders verblijven. Ook moet hij meewerken met de reclassering en een psycholoog. Wanneer hij zich voor de rechter moet verantwoorden is nog niet bekend.