Briatore claimt onschuld in crash-gate

Tiede-Jan Breevaart

Jaren na crash-gate blijft Flavio Briatore ontkennen dat hij schuldig is. In 2008 crashte Nelson Piquet jr. de Grand Prix van Singapore uit, door de safety car-situatie die daarop volgde kon Fernando Alonso naar voren rijden en winnen.

De FIA achtte bewezen dat er opzet in het spel was van het Renault. Daarom werd Briatore levenslang geschorst door de autosportbond. De Franse rechter maakte dit echter ongedaan, puur omdat de Italiaan al uit het team gezet was en dus niet onder de FIA-regels viel. Tegen F1Racing betuigde Briatore nogmaals zijn onschuld: "De rechter was heel duidelijk: ik had er helemaal niets mee te maken. Dat staat ook in de uitspraak. Het is dus officieel. Er is geen bewijs dat ik betrokken was bij wat er in Singapore is gebeurd. Daarom heb ik die rechtszaak ook gewonnen."

"Als ik erachter zou hebben gezeten, waarom zou ik Piquet dan halverwege het volgende seizoen hebben ontslagen?",aldus de eigenaar van kledinglijn Billionaire Italian Couture. "Waarom had ik hem dan niet gewoon zijn contract laten uitdienen? Dat zou dertig tot veertig procent goedkoper zijn geweest en dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest, als het allemaal zo gegaan is zoals de mensen denken. Bovendien, ik had Fernando weer in het team en vond het verder helemaal niet van belang wie er in de tweede auto zat."

Er volgde een schikking tussen de FIA en de Italiaan. Vanaf dit jaar mag hij weer in de F1 werken maar de kans dat hij terugkeren zal is niet groot. "Ik heb een zoontje van drie, ben twintig uur per dag voor verschillende bedrijven aan het werk, zowel in Amerika als in Europa, en ben gelukkig nu. Ik ben twintig jaar in de Formule 1 werkzaam geweest, heb zeven wereldkampioenschappen gewonnen met twee verschillende teams en heb de twee grote sterren na Ayrton Senna, Michael Schumacher en Fernando Alonso, ontdekt. Ik weet wat er speelt in de Formule 1 en weet dus ook dat het financieel erg onverstandig is om nu een team te hebben."