Ontslag Griekse ambtenaren nu mogelijk

Het Griekse parlement heeft zondag een wet aangenomen die het mogelijk maakt om in de toekomst ambtenaren te ontslaan. De wet was een eis van de geldschieters die Griekenland de afgelopen jaren met noodleningen overeind hebben gehouden. Met het aannemen van de nieuwe wet komt 8.8 miljard euro aan nieuwe noodleningen vrij.

Het is voor het eerst in meer dan een eeuw dat de Griekse overheid ambtenaren de laan kan uitsturen. Voor eind mei worden waarschijnlijk zo'n tweeduizend ambtenaren ontslagen. Dat aantal wordt voor het eind van het jaar nog verdubbeld. In totaal moeten er eind 2014 15.500 ambtenaren weg zijn.

Sinds 1911 is de onschendbaarheid van de banen van ambtenaren vastgelegd in de Griekse grondwet. Om de grondwet te omzeilen schrijft de nieuwe wet voor dat de eerste ontslagen zullen vallen bij overheidsinstellingen die gaan verdwijnen of worden samengevoegd. Daarnaast wil de regering de raden van discipline, die te boek staan als traag en soft, omzeilen. De raden hebben in het verleden geweigerd het ontslag van mensen goed te keuren die waren veroordeeld voor een misdrijf.

De ambtenarenvakbond ADEDY was fel gekant tegen de wet en had mensen opgeroepen tot een demonstratie bij het parlementsgebouw. De autoriteiten traden preventief op: de ingang van het parlement werd zondagochtend al gebarricadeerd, verkeer werd omgeleid en een metrostation bij het parlement werd afgesloten. Uiteindelijk namen minder dan driehonderd mensen deel aan het protest.