Ecclestone: "Alleen top tien-teams krijgen prijzengeld"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft de verhoudingen in het achterveld in de Formule 1 op scherp gezet door bekend te maken dat het team dat dit jaar als laatste in het constructeurskampioenschap eindigt geen prijzengeld meer zal ontvangen.

Drie jaar geleden betraden Caterham, Marussia en het nu failliete HRT de sport om het gat dat BMW, Honda en Toyota achterlieten op te vullen. Voormalig FIA-president Max Mosley zegde de renstallen die buiten de top tien in het constructeurskampioenschap zouden vallen drie jaar lang een bedrag van tien miljoen euro toe. Deze bijdrage stopt nu, zo meldt Ecclestone aan The Daily Telegraph. Het zet de verhoudingen tussen Caterham en Marussia, die strijden om plaats tien, behoorlijk op scherp.

Vorig jaar leek Marussia tiende te worden, maar in de laatste race van het seizoen in Brazilië snoepte Caterham deze positie voor de neus van de zwart/rode brigade weg, iets wat Marussia tien miljoen dollar aan prijzengeld scheelde. Mede om deze reden heeft de renstal nog geen commerciële overeenkomst met de F1-baas afgesloten.

Ecclestone is als vanouds voorstander van tien teams. "We betalen de top tien en de rest niet. In de afgelopen drie jaren was dat anders, omdat we een afspraak met Max hadden, maar daar komt nu een einde aan."

De uitspraken van de Brit zorgen ervoor dat het team dat elfde wordt voor komend seizoen mogelijk in de financiële problemen zal geraken. Daarom zal de strijd tussen Caterham en Marussia dit jaar feller zijn dan ooit. De overleving van de beide renstallen staat op het spel.