Geen promotie Rabo-baas om gebrek aan toezicht

De promotie van de directeur particulieren van de Rabobank, Rik op den Brouw, tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep is gecanceld. Reden voor de streep door de benoeming is het probleem bij de lokale Rabobanken met het naleven van toezichtregels, waarvoor Op den Brouw medeverantwoordelijk was. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De zelfstandig opererende lokale banken, die aandeelhouder zijn van de coöperatieve Rabobank, hebben moeite te voldoen aan de regels van de toezichthouders, schrijft de zakenkrant. Sommige lokale banken willen trouwe klanten niet lastigvallen met allemaal formaliteiten, zo schrijft de krant. Vorig jaar werd door de centrale organisatie in Utrecht al ingegrepen toen de banken hun hypotheekdossiers slecht op orde bleken te hebben.

De in het najaar aangekondigde benoeming van Op den Brouw, waarvoor toestemming was gegeven van de toezichthouders, zou plaatsvinden per afgelopen februari. Dat werd in eerste instantie verschoven naar april. Op den Brouw heeft volgens de officiële lezing inmiddels zelf afgezien van de benoeming en is met een sabbatical gegaan.

De krant schrijft echter dat de 57-jarige Op den Brouw het tweede slachtoffer is geworden van de problemen van de Rabobank met de lokale banken. Eerder al trad bestuurslid Gerlinde Silvis terug. Zij was eindverantwoordelijk voor de gang van zaken bij de lokale banken.