Beatrix spreekt volk toe

Koningin Beatrix spreekt Nederland maandag aan de vooravond van haar abdicatie toe in een afscheidsspeech. De toespraak, die eerder is opgenomen op Paleis Huis ten Bosch, wordt om 20.30 uur uitgezonden op Nederland 1, Radio 1, RTL 4 en SBS 6.

Ook Beatrix' moeder Juliana, die in 1980 het stokje overdroeg aan haar dochter, hield de avond voor haar abdicatie een toespraak. Ze begon de bijna een kwartier durende rede met het uitspreken van haar dank voor de 'hartverwarmende' berichten die zij kreeg vanaf de dag dat ze haar aftreden aankondigde.

Juliana sprak verder over hoe zij het koningschap heeft ervaren. "Ons werk is een wonderbaarlijke, prachtige levensvervulling", aldus de vorstin, die in 1948 werd ingehuldigd als koningin. "Het mooie van die taak is het algemeen welzijn te mogen dienen. Een rustpunt te zijn, te midden van de werveling van alle stromingen."

Ze bracht ook de moeilijke kant het koningschap ter sprake. Het koningschap is ook een zware taak, zei Juliana. "Er steekt veel waarheid in het spreekwoord hoge bomen vangen veel wind." De aftredend koningin benadrukte ook dat alles wat rond de koninklijke familie gebeurt onder een vergrootglas ligt. "Het legt ons voortdurend zelfbeperking op en kan allerlei offers vergen."

Juliana zei in haar afscheidstoespraak verder het volste vertrouwen te hebben in haar opvolgster. Ze gaf haar dochter mee zichzelf te zijn, en haar voorganger niet na te doen, een wijsheid die Juliana op haar beurt meekreeg van haar moeder Wilhelmina.

De 75-jarige Beatrix kondigde haar aftreden eind januari aan. In de speech die ze toen hield zei ze al dat ze het koningschap 'met het volste vertrouwen' overdraagt aan haar zoon. "Hij en prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid."

In die toespraak zei de vorstin ook al dat het koningschap haar 'veel voldoening' heeft geschonken. "Het is inspirerend zich bij mensen betrokken te voelen, mee te leven met verdriet en te delen in tijden van vreugde en nationale trots."

Als de speech maandagavond wordt uitgezonden, dineert de koningin met leden van de koninklijke familie en andere vorstelijke gasten en buitenlandse missies in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het diner in het eerder deze maand door Beatrix heropende museum vindt plaats op uitnodiging van de koningin.