FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 april 2013

[Serie A] Milan blijft derde na moeizame zege

AC Milan handhaaft zich op de derde plaats in de Serie A. Tegen Catania werd in San Siro tot twee keer toe een achterstand weggepoetst: 4-2. Invaller Giampaolo Pazzini speelde een hoofdrol door twee keer te scoren.

Milan kwam door een goal van Nicola Legrottaglie op achterstand en maakte pas vlak voor rust via Mathieu Flamini gelijk. De 1-2 van Gonzalo Bergessio was een nieuwe tegenslag voor Milan, dat invaller Pazzini nodig had om het tij te keren. De spits had tien minuten na zijn komst al twee keer gescoord. Mario Balotelli maakte er diep in blessuretijd uit een penalty ook nog 4-2 van.

Nu Juventus en Napoli uit zicht zijn, is de derde plaats voor AC Milan het hoogst haalbare. De voorsprong op Fiorentina bedraagt één puntje. De nummer drie plaatst zich voor de voorronde van de Champions League. In Italië moeten nog vier speelronden worden afgewerkt.

[Ligue 1] Zege PSG ondanks rood Beckham

Paris Saint-Germain kan de Franse landstitel nauwelijks meer ontgaan. Door een 1-0 uitzege bij Evian bedraagt de voorsprong op Olympique Marseille met nog vier wedstrijden te spelen negen punten. PSG speelde de wedstrijd na rode kaarten voor Marco Verratti en David Beckham uit met negen man.

Beckham stond op het moment dat hij in blessuretijd werd weggestuurd nog geen tien minuten in het veld. De Engelsman werd bestraft voor het inkomen met gestrekt been. Verratti had even daarvoor twee keer geel gekregen. Gregory van der Wiel kwam twee minuten voor tijd in het veld voor Javier Pastore, die vlak na rust het enige doelpunt had gemaakt.

In Spanje deed Real Sociedad uitstekende zaken met het oog op de vierde plaats en de daaraan gekoppelde voorronde van de Champions League. Directe concurrent Valencia werd met 4-2 verslagen. Imanol Agirretxe scoorde twee keer. Sociedad heeft een voorsprong van vijf punten op Malaga en Valencia.

Taylor Swift betaalt miljoenenvilla in één keer

Taylor Swift heeft geen hypotheek nodig om haar nieuwe optrekje op Rhode Island te kunnen betalen. De zangeres, die de woning voor bijna achttien miljoen dollar op de kop tikte, wist het hele bedrag volgens entertainmentsite TMZ in één keer over te maken.

De 23-jarige zangeres, die werd geboren in Pennsylvania maar op jonge leeftijd naar Tennessee verhuisde vanwege haar carrière, had haar oog enkele weken geleden laten vallen op de woning. Het huis kostte eigenlijk zo'n twintig miljoen, maar Swift kocht het voor 17,75 miljoen. Zaterdagochtend werden verhuizers gespot bij het optrekje.

Schiavone zegeviert in Marrakesh

Francesca Schiavone heeft zondag het WTA-toernooi in Marrakesh op haar naam geschreven. De Italiaanse tennisster rekende in de finale simpel af met Lourdes Dominguez Lino uit Spanje: 6-1 en 6-3. Het was voor Schiavone, die in 2010 Roland Garros won, de zesde toernooizege in haar carrière.

Dominguez Lino schakelde in de kwartfinale Kiki Bertens uit, die het toernooi vorig jaar had gewonnen. Tegen Schiavone had ze echter niet veel in de melk te brokkelen. Na slechts een game in de eerste set te hebben gepakt, gaf ze in de tweede set nog wel een beetje tegengas. Één break was tegenover de drie van Schiavone echter verre van genoeg om het de Italiaanse moeilijk te maken.

Shakhtar verovert achtste landstitel in Oekraïne

Shakhtar Donetsk heeft zondag voor de achtste keer de Oekraïense landstitel veroverd. De ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen Metalist Charkov, maar dat bleek dankzij de reusachtige voorsprong op de concurrentie toch genoeg om de titel binnen te slepen. Charkov en Dinamo Kiev volgen met vier duels te spelen op vijftien punten achterstand.

Shakhtar, dat voor de vierde opeenvolgende keer kampioen werd, kende een uitstekend seizoen en verloor slechts een keer. Van de 26 duels werden er 23 winnend afgesloten. In de Champions League, waarvoor het zich voor volgend seizoen weer heeft geplaatst, werd de club in de achtste finales uitgeschakeld door Borussia Dortmund.

WK-limiet voor discuswerper Smith

Rutger Smith heeft als discuswerper een startbewijs bemachtigd voor het WK atletiek. De Groninger voldeed zondag bij wedstrijden in het Amerikaanse La Jolla aan de kwalificatielimiet. Smith kwam tot een afstand van 64,80 meter. De limiet stond op 64 meter afgesteld.

Smith was al eens succesvol bij het discuswerpen op een WK. In 2007 behaalde hij brons. Afgelopen zomer stelde Smith tijdens de Olympische Spelen in Londen, net als op het onderdeel kogelstoten overigens, teleur bij het discuswerpen. De 31-jarige atleet heeft aangekondigd tot de Olympische Spelen van Rio de Janeiro te willen doorgaan.

Het WK wordt van 10 tot en met 18 augustus georganiseerd in Moskou.

Religie belangrijker dan volksgezondheid

In het Verenigd Koninkrijk is het nu voor islamitische medici toegestaan om zich deels te onttrekken aan de gezondheidsvoorschriften. Vrouwelijke artsen en operatieassistentes hoeven hun onderarmen niet meer onbedekt te laten.

Die onbedektheid moet het mogelijk maken om alle potentiële ziektekiemen weg te wassen alvorens deel te nemen aan een operatie. Tegelijkertijd is lichamelijke onbedektheid strijdig met bepaalde islamitische voorschriften. Een rechter heeft nu bepaald dat die islamitische voorschriften in dezen zwaarder wegen.

De rechter maakte ook een uitzondering voor sikhs. Normaal gesproken is het opererende medewerkers verboden om sieraden te dragen, maar sikhs mogen dit nu wel, onder voorwaarde dat hun armbanden de werkzaamheden niet belemmeren.

Deze uitzonderingen voor bepaalde religieuze groepen zijn mogelijk gemaakt door een recente uitspraak van een Engelse rechter. Een aantal moslima’s had bezwaar gemaakt tegen het feit dat zij hun onderarmen dienden te ontbloten in de operatiekamer.

De regels die het ontbloten en wassen van de onderarmen voorschrijven zijn opgesteld om het aantal besmettingen met ziekenhuisbacteriën te verminderen. De herziene richtlijnen werden vorige week gepubliceerd.

Het is de islamitische medewerksters toegestaan om hun onderarmse kleding met plastic te bedekken om op die manier alsnog het risico op besmetting te verminderen. Volgens kritische medici is dit echter een compromis ten nadele van de gezondheid van de patiënt.

Grote betoging in Spanje tegen bezuinigingen

Duizenden Spanjaarden hebben zondag in Barcelona gedemonstreerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van de conservatieve regering van premier Mariano Rajoy. Verschillende grote vakbonden en organisaties hadden opgeroepen tot de demonstratie.

Volgens de organisatie waren er ondanks het slechte weer 80.000 betogers, maar de politie hield het op 5000.

De betogers richtten hun woede op de bezuinigingspolitiek van de regering van de autonome regio Catalonië, waarvanBarcelonade hoofdstad is.

Vrouwen verkrachten en stenigen soldaat

Soldaat is een beetje een gay beroep. 24 uur per dag samen met allemaal gespierde jongemannen leven, samen eten, samen douchen, samen slapen. En dan die 'broederschap'... Een Zimbabwaanse militair doet hun reputatie ook niet echt goed. Want nadat hij geneukt werd door wat vrouwen, begon hij te huilen over verkrachting.

De 25-jarige zandhaas ging graag in op het aanbod van een lift naar de stad Mutare. Maar toen de bestuurder van de route afweek, werd hij achterdochtig. Hij vroeg of hij mocht uitstappen, maar plots bedreigde de bestuurder hem met een mes. Eén van de twee dames die ook in de wagen zat, blinddoekte de soldaat.

Vervolgens brachten ze hem naar een onbekend huis, waar hij uitgekleed werd en z'n telefoon en geld moest inleveren. Gedurende vijf dagen werd hij opgesloten en regelmatig misbruikt.

Op de vijfde dag werd hij weer geblinddoekt en meegenomen naar het Dangamvura-gebergte. Alvorens hij daar werd achtergelaten, werd hij eerst nog gestenigd. Op zijn linkervoet, welteverstaan, waardoor hij een 'serieuze blessure' opliep. Gelukkig voor de arme krijgsman was daarmee zijn beproeving ten einde.

[Bundesliga] Glansrol Huntelaar bij rentree voor Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 zondag een overwinning bezorgd op Hamburger SV. De Nederlandse spits, die zijn rentree maakte na anderhalve maand blessureleed, was in de met 4-1 gewonnen wedstrijd verantwoordelijk voor drie doelpunten en een assist. Bij HSV werd Rafael van der Vaart na zeventig minuten gewisseld.

Voor Huntelaar is het zijn tweede hattrick in de Bundesliga. Eerder lukte hem dat in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Köln in augustus 2011. De middag begon slecht voor Schalke door een vroege tegentreffer van Marcell Jansen. Michel Bastos trok echter al in de negende minuut de stand gelijk. Na balverlies van Van der Vaart op het middenveld werd de Braziliaan door Huntelaar op maat bediend.

In het vervolg van de partij eiste de van een knieblessure herstelde Huntelaar de hoofdrol voor zich op. De spits schoot in de 21e minuut raak na een voorzet van Julian Draxler. Na rust (58e en 66e minuut) was hij twee keer trefzeker met zijn hoofd. Vlak voor tijd kreeg de Hunter een publiekswissel.

Schalke komt door de overwinning steviger op de vierde plaats in de Bundesliga te staan. Die positie geeft aan het einde van de rit recht op een plaats in de voorronde van de Champions League. HSV lijkt daarentegen af te haken. De ploeg van trainer Thorsten Fink staat achtste en heeft vijf punten minder dan Schalke.

Derde dode geborgen na explosie in Reims

Na de explosie in het Franse Reims is zondag een derde dode geborgen, een vrouw. Sous-prefect Michel Bernard, die dit zondagavond bekendmaakte, denkt dat het dodencijfer niet verder meer zal stijgen.

Een persoon is met ernstig, maar niet levensbedreigend letsel opgenomen in het ziekenhuis. Dertien anderen raakten lichtgewond.

Het pand van vijf verdiepingen stortte na de ontploffing deels in, aldus de Franse autoriteiten. Meer dan honderd reddingswerkers, brandweermensen, hondengeleiders met speurhonden en gas- en explosievenexperts werden naar de plaats van het ongeluk gestuurd.

De burgemeester van Reims, Adéline Hazan, zei dat de oorzaak van de explosie nog niet is vastgesteld. "Waarschijnlijk kwam het door gas", zei zij. Het gebouw dateerde uit de jaren zestig en telde ongeveer veertig appartementen.

President François Hollande sprak in een verklaring van een 'vreselijke drama' en betuigde zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Politie zoekt eigenaar gevorderde fiets

De politie is op zoek naar de eigenaar van een fiets die in de nacht van zaterdag op zondag door een agent in Maarssen werd gevorderd. De agent had de fiets nodig om te zoeken naar inbrekers, meldde de politie.

Volgens een politiewoordvoerder ging het om een gevalletje heterdaad en is ook een inbreker gepakt. Maar de eigenaar van het rijwiel werd niet meer gevonden.

De politie heeft geen foto van de fiets verspreid. De eigenaar moet hem zelf kunnen beschrijven om te voorkomen dat een ander hem af komt halen.

Robots en eenhoorns!

Wie kent Robot Unicorn Attack niet? Zover mogelijk lopen met een robot-eenhoorn lijkt een onwaarschijnlijke combinatie, maar deze game bewees dat het wel degelijk een fijn spelletje kon opleveren. Adult Swim kwam deze week met de opvolger op de proppen.

Robot Unicorn Attack 2 verschilt niet zo gek veel van zijn voorganger, maar pakt alles grootser aan. Grootste verschil is de overgang naar freemium en de vele mogelijkheden om je eigen eenhoorn te customizen. Een verslavende bezigheid zo blijkt, want al vele spelers meten zich met elkaar in de nieuwe onlinemodus.

Brand nekt laatste overlevende fabriek Bangladesh

De vermoedelijk laatste overlevende in de ingestorte textielfabriek in het Bengalese Savar is waarschijnlijk omgekomen toen zondag brand uitbrak tijdens een poging haar te redden. Dat heeft een legerwoordvoerder gezegd. De brand ontstond door vonken bij het doorbranden van een stalen balk waar zij onder klem zat.

Door de brand raakten minstens drie reddingswerkers gewond. Zij moesten zich terugtrekken terwijl de brandweer verwoede pogingen deed het vuur te doven. Rond middernacht, toen er geen teken van leven meer was, zetten reddingswerkers zwaar materieel in om de berg puin te lijf te gaan. Daar was eerder mee gewacht om te proberen de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden.

Door de instorting van het gebouw afgelopen woensdag zijn zeker 377 mensen omgekomen. Bij de in het gebouw gevestigde textielfabrieken waren 3122 mensen in dienst, maar het is niet bekend hoeveel van hen in het pand waren toen het instortte. Van ongeveer 2500 staat vast dat ze nog in leven zijn. De coördinator van de reddingsoperatie, generaal-majoor Chowdhury Hasan Suhrawardy, zei dat het zware bergingsmaterieel omzichtig zal worden ingezet om eventuele lijken niet te verminken.

Eerder zondag werd de eigenaar van het gebouw aangehouden. De op de vlucht geslagen Mohammed Sohel Rana werd opgepakt in Benapole toen hij probeerde de grens met India over te steken. Hij is per helikopter naar de hoofdstad Dhaka overgebracht, waar hij vermoedelijk wordt aangeklaagd voor onder meer nalatigheid. De arrestatie werd zondag ook bekendgemaakt op de plek van het ingestorte gebouw en werd daar met gejuich en geklap ontvangen.

Rana verscheen dinsdag voor het laatst in het openbaar toen er grote scheuren in het pand waren ontstaan. Hij verzekerde de huurders, waaronder de eigenaren van vijf kledingfabriekjes, dat het gebouw veilig was. Enkele uren later lag het in puin. Voor drie van de acht verdiepingen van het pand had Rana geen bouwvergunning.

Extra ledenraad PvdA over motie illegaliteit

De PvdA houdt over twee weken een extra politieke ledenraad. Aanleiding is de motie tegen de strafbaarstelling van illegaliteit die zaterdag door het congres van de sociaaldemocraten met een grote meerderheid werd aangenomen. De extra politieke ledenraad op 12 mei komt er op initiatief van partijleider Diederik Samsom.

Samsom kondigde zaterdag aan het slot van het congres aan dat hij niet wil tornen aan de afspraak die hij met de VVD heeft gemaakt. "Ik maakte een afspraak en met uw toestemming gaf ik mijn woord", zo hield hij de aanwezigen voor. Hij refereerde daarmee aan het eerdere congres waarop werd ingestemd met het regeerakkoord.

"Ik heb geconstateerd dat er behoefte is aan meer tijd en ruimte om in gesprek te gaan over deze afweging van de fractie", zo zegt Samsom nu in een verklaring op de website van de PvdA. "Ik wil verantwoording afleggen aan de leden over deze afweging."

Het bestuur van de PvdA adviseerde de leden om de motie die de partij oproept om illegaal verblijf in Nederland niet strafbaar te stellen te verwerpen. Daar trokken ze zich echter niets van aan. De motie was een initiatief van de Iraanse voormalige vluchteling Sander Terphuis.

De politieke ledenraad kan gevraagd en ongevraagd advies geven aan de PvdA-fractie in het parlement en aan het partijbestuur. De raad bestaat uit afgevaardigden van afdelingen en andere groeperingen binnen de partij. Ook kunnen alle leden van de partij meepraten en meestemmen over politiek-inhoudelijke onderwerpen.

[WTCC] Uitslagen Slowakije

Tom Coronel heeft de tweede race van het World Touring Car Championship op de Slovakiaring op zijn naam te schrijven. Het was sowieso een goed weekend voor de Nederlander, want in de eerste omloop had hij al een vijfde plaats behaald.

Race 1

Honda-coureurs Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro grepen meteen na de start de leiding. Merkgenoot Norbert Michelisz sloot aan op de derde stek en stond in het begin van de race onder druk van Yvan Muller. De Fransman haakte na een aantal ronden af, waarna Michelisz op jacht kon gaan naar Monteiro. Hij zette de Portugees stevig onder druk, maar in de top drie veranderde niets meer.

Achter dit drietal greep Muller de vierde plaats. Coronel reed lang rond op de zesde plaats, maar zijn voortdurend druk geven op James Nash zorgde ervoor dat deze zich verremde, waarna Coronel opschoof naar plaats vijf, de plaats waarop hij ook zou eindigen. Nash werd nog wel zesde, voor Michael Nykjær, Alex MacDowall, Pepe Oriola en Mehdi Bennani.

Race 2

Coronel mocht in de tweede race van poleposition vertrekken en behield na de start de eerste plaats. Achter de Nederlander sloot Oriola aan die zwaar onder druk kwam te staan van Huff, Muller, Tarquini en Monteiro. Halverwege de wedstrijd had Coronel dan ook een klein gaatje met de rest van het veld geslagen.

Huff wist Oriola te passeren, maar bleef onder druk staan van Muller, Tarquini en Monteiro, terwijl Oriola genoegen moest nemen met de zesde plaats. Muller en Tarquini wisten in de slotfase Huff nog te passeren, maar Coronel kreeg van dit alles niets mee. De Nederlander won de race met drie seconden voorsprong op Muller, Tarquini, Huff en Monteiro. Oriola werd zesde, voor Tom Chilton, MacDowall, Bennani en Darryl O'Young.

In het klassement leidt Muller nu met 120 punten. Tarquini staat tweede met 90 punten, voor Nykjær die 57 punten derde is. Coronel klom naar plaats zeven met 47 punten.

IOC-chef Rogge bij inhuldiging Willem-Alexander

Jacques Rogge, de president van het internationaal olympisch comité IOC, is dinsdag een van de speciale gasten bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit de officiële gastenlijst die zondagavond bekend werd gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Willem-Alexander zit sinds 1998 in het IOC.

Als koning zal Willem-Alexander geen lid meer zijn van het IOC. Hij mag beide functies weliswaar combineren, maar tijdens de Olympische Spelen in Londen liet hij al weten van die mogelijkheid geen gebruik te maken. Wie hem opvolgt is nog niet bekend, maar het hoeft gen Nederlander te zijn.

De Belg Rogge, die dinsdag met zijn vrouw in Amsterdam aanwezig is, werd in 2001 voorzitter van het comité, waar hij al sinds 1991 lid van is.

Bosch: 'Nu is het mooi geweest'

Edith Bosch won afgelopen middag met de Nederlandse ploeg de landenwedstrijd op de Europese kampioenschappen. In de laatste partij van haar succesvolle loopbaan zorgde ze tegen Frankrijk voor het beslissende punt.

"Wie had nu zo'n ontknoping verwacht”, lachte Bosch. "Nu is het klaar. Het is mooi geweest. Dit is echt een prachtig afscheid." Makkelijk ging het echter niet tegen Fanny Posvite. Pas in de extra tijd werd het duel beslist. "Ik moest gewoon blijven staan. Gelukkig heb ik gewonnen. Ik ben heel trots dat het zo is afgelopen. De meiden hebben er voor mij een mooie dag van gemaakt. Ik ben ze heel dankbaar."

Franse militairen weg uit Timboektoe

Franse militairen zijn zondag vertrokken uit de stad Timboektoe in het noorden van Mali, heeft een legerwoordvoerder meegedeeld. Slechts een handjevol is achtergebleven om militairen uit Burkina Faso te helpen de stad te beveiligen en militante islamisten weg te houden.

De Fransen zijn vertrokken naar de noordoostelijke stad Gao, waar zich het hoofdkwartier van de door Frankrijk geleide militaire operatie bevindt.

Frankrijk wil drieduizend van de vierduizend militairen die het naar Mali stuurde voor het einde van het jaar terugtrekken. Een vredesmacht van de Verenigde Naties moet in juli hun taken overnemen. Veel mensen zijn bang dat de in de woestijn gejaagde islamisten zullen proberen terug te keren wanneer de Fransen weg zijn.

Bosz: "Geloof was er in de eerste helft"

Heracles Almelo krijg in De Kuip een flinke oorwassing van Feyenoord (6-0). Coach Peter Bosz hoopte erop dat de speelwijze van zijn ploeg in de eerste helft anders uitpakte.

"Dat Pellè veel ruimte kreeg, vind ik op zich geen probleem omdat hij in de diepte niet gevaarlijk is. Wij wilden op het middenveld een man meer hebben, daar hebben we goede voetballers staan. Op die manier probeerden we Feyenoord pijn te doen. Als je zo dom balverlies lijdt, met zoveel mensen voor de bal, dan vraag je om problemen", aldus Bosz tegenover Eredivisie Live.

"In de tweede helft zijn we met tien man heel verdedigend gaan spelen, dicht bij elkaar. Ze hadden er nog één of twee bij kunnen prikken, maar je weet dat het tempo bij hen bij een hoge score omlaag zou gaan. Ik maakte me daar niet zoveel zorgen over, het ging me meer om de eerste helft. We hadden toen het geloof dat we hier een goed resultaat konden halen."

Bosz is teleurgesteld over de nederlaag in Rotterdam, maar is over het geheel gezien niet ontevreden over zijn ploeg. "Wij hebben na PSV, Ajax, Feyenoord en Vitesse de meeste doelpunten gemaakt in de Eredivisie. Dat is voor de mensen ook leuk om naar te kijken."

Gastenlijst inhuldiging Wimlex bekend

De officiële gastenlijst van de inhuldiging is zondagavond bekendgemaakt. Behalve een groot aantal koninklijke hoogheden valt onder meer een officiële vertegenwoordiging van Máxima's geboorteland Argentinië op, evenals een afvaardiging uit Turkije. Ook de Europese Unie is dinsdag in de Nieuwe Kerk in Amsterdam vertegenwoordigd.

In totaal staan op de door de Rijksvoorlichtingsdienst verspreide lijst elf zogenoemde bijzondere missies. Die zijn naast de koninklijke familie en andere vorstenhuizen dinsdag aanwezig als officiële gasten in de kerk, waar koning Willem-Alexander tijdens een verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer wordt ingehuldigd.

Argentinië wordt daarbij vertegenwoordigd door vicepresident Amado Boudou en de waarnemend voorzitter van de senaat. Uit Turkije is vicepremier Ali Babacan aanwezig. De Europese Unie tekent voor drie van de elf bijzondere missies. Op de lijst staan voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en president van de Europese Unie Herman Van Rompuy.

Naast Argentinië, Turkije en de EU zijn ook Canada, Duitsland en Zuid-Korea vertegenwoordigd in de Nieuwe Kerk. De lijst wordt gecompleteerd door oud-topman van de Verenigde Naties Kofi Annan, president van het internationaal olympisch comité IOC Jacques Rogge en Helen Clark, directeur van het Ontikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Er komen ook vertegenwoordigers van achttien vorstenhuizen naar Amsterdam. De komst van prins Albert van Monaco, die niet wordt vergezeld door zijn vrouw Charlene, is opmerkelijk omdat het niet gebruikelijk is dat zittende vorsten aanwezig zijn bij een inhuldiging.

Alberts zus Caroline is op dit moment de eerste in de lijn van troonopvolging, aangezien de 55-jarige Albert geen kinderen heeft. Ook Marokko en Jordanië sturen niet hun officiële troonopvolgers, omdat die te jong zijn. Prinses Lalla Salma, de vrouw van koning Mohammed VI, komt namens Marokko. Koning Abdullah van Jordanië stuurt zijn oom El Hassan bin Talal en diens vrouw Sarvath El Hassan.

De komst van andere royals werd eerder al bevestigd. Zo is de Britse kroonprins Charles, die er in 1980 ook was toen Beatrix koningin werd, erbij met zijn vrouw Camilla. Kroonprins Filip en prinses Mathilde vertegenwoordigen België, kroonprins Frederik en prinses Mary komen uit Denemarken en erfprins Alois en prinses Sophie zijn erbij namens Liechtenstein.

Van de Europese koningshuizen zijn erfgroothertog Guillaume en Stéphanie uit Luxemburg aanwezig in de Nieuwe Kerk, evenals kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit uit Noorwegen. Kroonprins Felipe en prinses Letizia vertegenwoordigen Spanje, en kroonprinses Victoria en prins Daniël Zweden.

Het Japanse paar Naruhito en Masako vertrok zondag al naar Amsterdam. De komst van Masako is opmerkelijk omdat het haar eerste overzeese tripje is sinds 2002, toen ze Nieuw-Zeeland en Australië aandeed. De kroonprinses kampt al jaren met depressies.

Vanuit Bahrein komt kroonprins Salman bin Hamad al Khalifa en Brunei stuurt kroonprins Billah en prinses Sarah. Thailand stuurt de kroonprins en zijn zus, Maha Vajiralongkorn en Maha Chakri Sirindhorn.

De gastenlijst van buitenlandse royals wordt compleet gemaakt door afgevaardigden van Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Oman stuurt prins Haitham bin Tareq al Said. Uit Qatar komt een van de drie vrouwen van de emir, genaamd Sheikha Moza bint Nasser al Misned. Sheikh Hamed bin Zayed al Nahyan vertegenwoordigt de Verenigde Arabische Emiraten.

Langeler: "Geen woorden voor"

Op het eigen veld werd PEC Zwolle met 1-2 verslagen door FC Utrecht. Coach Art Langeler was razend op de manier waarop zijn ploeg de tweede helft speelde.

"Het voelt enorm klote. We begonnen slecht aan de wedstrijd, maar dat hebben we in de eerste helft goed hersteld. Hoe wij de rust uitkwamen, was echter verschrikkelijk slecht. Ik heb nog nooit zoiets slechts gezien", aldus een laaiende Langeler na afloop van het duel tegenover Eredivisie Live.

"Ik ben niet het type coach dat in de rust gaat schreeuwen dat het nog een tandje beter moet om de wedstrijd over het dode punt heen te tillen, maar dat was in deze wedstrijd eigenlijk wel nodig. Ik ben enorm kwaad, ik vind het verschrikkelijk hoe wij de tweede helft hebben gespeeld", zo vervolgde de oefenmeester.

"We hebben de ultieme kans gehad om het lijfsbehoud af te dwingen. We staan nog steeds niet veilig, we moeten nog AZ en daar winnen we waarschijnlijk ook niet als het weer zo gaat. Het wordt gewoon een klote-einde zo. Ik heb er echt geen woorden voor, hoe slecht wij deze wedstrijd in de tweede helft hebben gespeeld."

Bony neemt legende Machlas record af

Nikos Machlas beschikt niet langer over het record van meeste doelpunten in een seizoen voor Vitesse. De voormalige spits van Vitesse trof in het seizoen 1995/96 36 keer doel in één seizoen.

Na zeventien jaar neemt Wilfried Bony hem dit record af. De Ivoriaan trof vandaag tegen Willem II voor de 37ste keer doel.

Bony is dit seizoen een belangrijke kracht in het shirt van Vitesse. Hij maakte tegen de Tilburgers tevens zijn 31ste competitiedoelpunt. Daardoor nadert hij Machlas op drie doelpunten voor het Eredivisie-seizoen. Tegen RKC Waalwijk en VVV-Venlo heeft de spits nog kans om de Griekse legende te passeren.

Koeman: "Zes goals is een unicum voor ons"

Feyenoord-coach Ronald Koeman is tevreden met de 6-0 zege op Heracles Almelo. Koeman ziet ook het belang van de hoge score in.

"Natuurlijk zijn er altijd momenten waarover je denkt: dit kan nog beter. Toen we doorhadden hoe Heracles stond, was het over voor hen. Wij hadden eigenlijk al eerder ruim afstand moeten nemen. We hebben geprobeerd met intensiteit het maximale eruit te halen en er had ook nog meer ingezeten, maar zes goals voor ons is een unicum", aldus Koeman tegenover Eredivisie Live.

"Dit is een wedstrijd waarin je ook naar het doelgemiddelde moet gaan kijken. Ten opzichte van Vitesse is ons doelsaldo niet heel comfortabel en dan moet je een gelegenheid als deze aangrijpen om daar wat aan te doen. Daar hebben we het in de rust ook over gehad en daarbij zaten er nog 47.000 mensen te kijken die je geen saaie tweede helft wil gunnen, wat weleens gebeurd", zo vervolgde de oefenmeester.

Koeman gunt zijn sterspeler Graziano Pellè nog meer doelpunten, zodat de Italiaan mogelijk nog als toscorer van de Eredivisie eindigt. Het houdt de oefenmeester echter niet bezig. "Dat is een individueel belang. Natuurlijk hoop je dat je spits nog meer goals maakt in zo'n wedstrijd, maar dat mag nooit de boventoon voeren. Het belangrijkste is dat het team het maximale brengt."

[Upd] Valdés ontkent weigering aanvoerdersband

Víctor Valdés weigerde gisteren tijdens de wedstrijd tegen Athletic Bilbao om de aanvoerdersband over te nemen van Xavi, een beslissing die hem op veel kritiek kwam te staan van gebruikers van social media. De keeper van Barcelona is de vierde aanvoerder van de Catalanen.

Xavi was in Bilbao aanvoerder, maar hij werd in de 58e minuut gewisseld voor Messi. Bij de afwezigheid van Puyol en Iniesta is Valdés dan normaliter reserve-aanvoerder, maar de 31-jarige routinier weigerde pertinent om de aanvoerdersband over te nemen. Uiteindelijk schoof Messi de band dan ook om zijn arm, totdat Iniesta er twintig minuten later inkwam.

Over de beweegredenen van Valdés is nog niets bekend, hoewel daar op het internet wel druk over wordt gespeculeerd. Zo zou de keeper slechte herinneringen hebben aan zijn vorige wedstrijd als aanvoerder, waarin hij uit bij Real Madrid van het veld werd gestuurd en vervolgens maar liefst vier wedstrijden werd geschorst. Ook zou Valdés moeite hebben gehad met de aanvoerdersband over zijn handschoenen heen aan te trekken.

Update 19.55 uur
Victor Valdés heeft via Facebook laten weten dat hij niet heeft geweigerd om FC Barcelona aan te voeren in het duel met Athletic de Bilbao.

De doelman zou aanvoering moeten verlenen aan het team, omdat eerste keus Xavi naar de kant moest. Hij gaf de band echter snel daarna aan teamgenoot Lionel Messi. Media legden de link naar het aanstaande vertrek van Valdés bij Barcelona.

"Dat ik die band aan Lionel gaf, heeft met niets anders te maken dan de maat ervan. Hij ging niet comfortabel om mijn arm, dus besloot ik om tijdens de wedstrijd de band aan iemand anders over te doen", vertelt de sluitpost op het sociale medium.


Mogelijk einde carrière voor Zanetti

Javier Zanetti heeft een dusdanig ernstige blessure opgelopen, dat wordt gevreesd voor het einde van zijn carrière. De 39-jarige verdediger van Internazionale moet driekwart jaar herstellen van een kwetsuur aan zijn achillespees, althans zo verwachten Italiaanse media.

De routinier maakte in 1995 zijn debuut in het shirt van Internazionale. Sindsdien kwam hij voor geen andere club uit. Dit seizoen maakt de Argentijn met Inter een teleurstellend seizoen door. De grootmacht staat op de zevende plaats in de Italiaanse Serie A.

Nadal wint op het gravel van Barcelona

Rafael Nadal heeft zondag in Barcelona zijn vierde toernooizege van het jaar geboekt. Op het gravel versloeg de Spanjaard zijn landgenoot Nicolas Almagro met 6-4 en 6-3. Het was voor Nadal zijn achtste eindzege in totaal in de Catalaanse stad en de derde op rij.

In de eerste set wist de als vierde ingeschaalde Almagro uitstekend bij te blijven. Hij brak Nadal (2) tweemaal, maar Nadal bleek efficiënt en verzilverde drie van zijn vijf breakkansen. In de tweede set was het niveauverschil een stuk groter. Nadal was superieur op zijn eigen service en had zelf aan een break genoeg: 6-3.

Lukas Rosol schreef het ATP-toernooi van Boekarest op zijn naam. De Tsjechische nummer 48 van de wereld was in de eindstrijd met 6-3 en 6-2 te sterk voor de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. Het was voor Rosol de eerste toernooizege in het enkelspel. In het dubbelspel was hij vorig jaar de beste in Doha.

Kittel sprint naar derde dagzege in Turkije

Marcel Kittel van Argos-Shimano heeft zondag de afsluitende etappe in de Ronde van Turkije op zijn naam geschreven. De Duitse renner, die in de eerste en zevende etappe ook al de snelste was, bleef Andrea Guardini en Andrew Fenn voor in de sprint. De thuis fietsende Mustafa Sayar pakte de eindzege in het algemeen klassement.

Stefan van Dijk (Accent-Wanty) en Moreno Hofland (Blanco Pro Cycling) gaven de finale in Istanbul een oranje tint. De renners eindigden respectievelijk als vijfde en zesde.

In het algemeen klassement completeerden Natnael Berhane uit Eritrea (Europcar) en de Fransman Yoann Bagot (Cofidis) het podium. Van Dijk is op plek 41 de hoogst genoteerde Nederlander.

Veel bezoek bij inhuldiging Amsterdam

Zo'n elfhonderd journalisten doen de komende dagen verslag van de troonswisseling. Zondag is in de Beurs van Berlage in Amsterdam het perscentrum opengegaan. Er zijn journalisten uit 68 verschillende landen vertegenwoordigd.

Hoewel de voertaal in het perscentrum Nederlands is, klinkt er ook opvallend veel Spaans, Engels en Japans. Maar liefst 33 journalisten uit Argentinië zijn neergestreken in de hoofdstad, om te zien hoe 'hun' Máxima dinsdag koningin wordt. Ook vanuit Japan is er veel interesse voor de troonswisseling.

Om 18.00 uur is er een persconferentie voor het internationale journaille. Premier Mark Rutte (VVD), burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) leggen dan in het Engels uit wat het programma voor de komende dagen wordt.

Koninklijke familie
Ook de koninklijke familie is in groten getale aanwezig bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Alleen prins Friso, die in coma ligt, en de vrouw van de oudste zoon van prinses Christina ontbreken. Dat blijkt uit de gastenlijst die de Rijksvoorlichtingsdienst zondagavond bekend heeft gemaakt.

Prinses Mabel, de vrouw van Friso, is dinsdag wel in Amsterdam voor de troonswisseling. Hun kinderen blijven, net als het kroost van andere prinsen en prinsessen, thuis. Alleen de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima wonen de inhuldiging bij.

IOC
Jacques Rogge, de president van het internationaal olympisch comité IOC, is dinsdag een van de speciale gasten bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit de officiële gastenlijst die zondagavond bekend werd gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Willem-Alexander zit sinds 1998 in het IOC.

Als koning zal Willem-Alexander geen lid meer zijn van het IOC. Hij mag beide functies weliswaar combineren, maar tijdens de Olympische Spelen in Londen liet hij al weten van die mogelijkheid geen gebruik te maken. Wie hem opvolgt is nog niet bekend, maar het hoeft gen Nederlander te zijn.

De Belg Rogge, die dinsdag met zijn vrouw in Amsterdam aanwezig is, werd in 2001 voorzitter van het comité, waar hij al sinds 1991 lid van is.

Andere koningshuizen
Prins Albert van Monaco is dinsdag aanwezig bij de troonswisseling. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zondag bekendgemaakt. In totaal komen vertegenwoordigers van achttien vorstenhuizen naar Amsterdam. De komst van Albert, die niet wordt vergezeld door zijn vrouw Charlene, is opmerkelijk omdat het niet gebruikelijk is dat zittende vorsten aanwezig zijn bij een inhuldiging.

Alberts zus Caroline is op dit moment de eerste in de lijn van troonopvolging, aangezien de 55-jarige Albert geen kinderen heeft. Ook Marokko en Jordanië sturen niet hun officiële troonopvolgers, omdat die te jong zijn. Prinses Lalla Salma, de vrouw van koning Mohammed VI, komt namens Marokko. Koning Abdullah van Jordanië stuurt zijn oom El Hassan bin Talal en diens vrouw Sarvath El Hassan.

De komst van andere royals werd eerder al bevestigd. Zo is de Britse kroonprins Charles, die er in 1980 ook was toen Beatrix koningin werd, erbij met zijn vrouw Camilla. Kroonprins Filip en prinses Mathilde vertegenwoordigen België, kroonprins Frederik en prinses Mary komen uit Denemarken en erfprins Alois en prinses Sophie zijn erbij namens Liechtenstein.

Van de Europese koningshuizen zijn erfgroothertog Guillaume en Stéphanie uit Luxemburg aanwezig in de Nieuwe Kerk, evenals kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit uit Noorwegen. Kroonprins Felipe en prinses Letizia vertegenwoordigen Spanje, en kroonprinses Victoria en prins Daniël Zweden.

Het Japanse paar Naruhito en Masako vertrok zondag al naar Amsterdam. De komst van Masako is opmerkelijk omdat het haar eerste overzeese tripje is sinds 2002, toen ze Nieuw-Zeeland en Australië aandeed. De kroonprinses kampt al jaren met depressies.

'Amsterdam wordt oranje hoofdstad van de wereld'

Dinsdag zal Amsterdam de oranje hoofdstad van de wereld zijn. Dat beloofde premier Mark Rutte (VVD) de internationale pers zondag tijdens een persconferentie in Amsterdam. Volgens Rutte wordt het een 'historische dag voor Nederland'.

In het zondag geopende perscentrum in de Beurs van Berlage werden buitenlandse journalisten door Rutte, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) bijgepraat over de festiviteiten op 30 april, maar ook over de positie van het koningshuis in Nederland.

Van der Laan zei nogmaals dat dinsdag vooral in het teken van feest moet staan en De Graaf legde uit wat de betekenis is van de verenigde vergadering van de Staten-Generaal. Rutte gaf de journalisten uit onder meer Argentinië, Duitsland en Japan college over wat de constitutionele monarchie in Nederland behelst.

Gevraagd naar de veiligheidsmaatregelen benadrukte Van der Laan dat het onmogelijk is om ieder risico uit te sluiten. Maar aan de voorbereidingen zal het niet liggen, zei hij. Tienduizend agenten zullen in Amsterdam op straat zijn.

Rutte wilde niet ingaan op specifieke veiligheidsmaatregelen en ook niet op de kosten daarvan, omdat dit kwaadwillenden inzicht zou kunnen verschaffen in de beveiliging.

Rutte zei in januari, daags nadat koningin Beatrix haar abdicatie had aangekondigd, dat de inhuldiging in deze tijd van economische crisis 'op sobere wijze' gevierd zou worden. Daar wordt nog steeds niet aan getornd, zei hij zondag. Het rijk betaalt vijf miljoen euro bij aan de inhuldiging, de gemeente Amsterdam zeven miljoen. Daarin zijn de beveiligingskosten niet meegerekend.

Onder 'sober' hoeft niet te worden verstaan dat er niet gedronken zal worden. "Uiteraard zullen er een of twee glazen bier worden gedronken", stelde de premier de buitenlandse journalisten gerust.

Brand in ingestort fabrieksgebouw Bangladesh

In de resten van het fabrieksgebouw in Bangladesh dat vorige week is ingestort is zondag brand uitgebroken. Uit de hopen beton komt rook en het reddingswerk is gedeeltelijk stilgelegd.

De brand ontstond volgens de autoriteiten door vonken van het doorsnijden van een stalen balk om bij een overlevende te komen. Brandweermensen proberen de brand onder controle te krijgen.

Reddingswerkers hebben zich teruggetrokken van de plek waar de brand woedt. Ten minste drie van hen zijn gewond geraakt. Door de instorting van het acht verdiepingen hoge pand kwamen zeker 362 mensen om het leven.

Politie: huldiging Ajax op 5 mei bij stadion

Mocht Ajax volgende week zondag kampioen worden door te winnen van Willem II, dan wordt het elftal nog dezelfde dag gehuldigd bij de Amsterdam ArenA. Daarvan gaat de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg uit, zo zei hij zondag voor de camera van AT5. Op die dag wordt in Amsterdam, net als elders in het land, ook Bevrijdingsdag gevierd.

De beslissing over de locatie van de huldiging is nog niet definitief, geeft Aalbersberg toe. "Daar gaat deze week verder naar gekeken worden." Het traditionele Bevrijdingsfestival in de stad verhuist dit jaar van de Dam naar het Westerpark. Ook elders in de stad zijn veel festiviteiten.

Vorig jaar kwamen op de huldiging bij de Amsterdam ArenA ongeveer vijftigduizend mensen af. Dat was een dag nadat de titel werd binnengehaald. De politie had toen vierhonderd agenten paraat. Het jaar daarvoor won Ajax voor het eerst in zeven jaar de landstitel. De huldiging vond toen plaats op het Museumplein. Daarbij ontstond voor tonnen schade.

Ajax wordt landskampioen als het zondag thuis de wedstrijd tegen Willem II wint. De Tilburgse club staat laatste in de competitie.

Egypte praat met Iran over Syrië

Een gezant van de Egyptische president Mohammed Morsi is in Iran voor besprekingen over de toestand in Syrië.

Volgens de Iraanse staatstelevisie sprak de gezant, Essam Haddad, met de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, die zich uitsprak voor een snelle oplossing van de crisis op basis van 'overleg en begrip'. Volgens het semi-officiële persbureau ISNA sprak Haddad ook met ayatollah Ali Khamenei, die in alle staatszaken het laatste woord heeft.

Iran is de voornaamste bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad in de regio. Khamenei heeft meermalen zijn steun betuigd aan Assad.

Egypte en Iran behoren met Saudi-Arabië en Turkije tot een regionaal panel dat de burgeroorlog in Syrië op een vreedzame manier tot een einde probeert te brengen.

Hoogwaardigheidsbekleders tekenen akte

Als koningin Beatrix dinsdagochtend de Akte van Abdicatie tekent en daarmee afstand doet van de troon, wordt haar handtekening gevolgd door die van een lange reeks hoogwaardigheidsbekleders, onder wie alle ministers. Dat blijkt uit de lijst van ondertekenaars die zondagavond bekend werd gemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Behalve premier Mark Rutte (VVD) en de overige ministers treden ook de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner, commissaris van de koning in Noord-Holland Johan Remkes en burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan op als getuige.

Uit de Caribische landen van het koninkrijk wordt de akte ondertekend door de premiers en de parlementsvoorzitters van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Ook de drie gouverneurs, die het staatshoofd op de eilanden vertegenwoordigen, en de gevolmachtigde ministers van de drie eilanden in Nederland zetten hun handtekening. Hekkensluiter is chef van het kabinet van de koning Chris Breedveld.

Vanaf het moment dat Beatrix haar handtekening zet, is zij weer prinses, net als voor 30 april 1980. Willem-Alexander is vanaf dat moment koning. Hij wordt dinsdagmiddag ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Haase met moeite naar laatste kwalificatieronde

Robin Haase heeft zondag met moeite de derde kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Oeiras bereikt. De als eerste geplaatste Hagenaar kreeg op het Portugese gravel de Australiër John Peers pas in drie sets op de knieën. Het werd 3-6, 6-3, 6-2 voor Haase, die op de wereldranglijst 663 plekken hoger staat.

Haase moet nu met de Henri Laaksonen (7) strijden om een plek in het hoofdtoernooi. De Deen staat 258e op de wereldranglijst, 187 plekken lager dan Haase.

Thiemo de Bakker plaatste zich eerder zondag ook al voor de laatste kwalificatieronde. Hij treft nu de Portugees Rui Machado.

Judomannen grijpen naast de bronzen plak

De Nederlandse judomannen hebben zondag in de landenwedstrijd geen medaille weten te veroveren op het EK. In de strijd om de bronzen plak was Duitsland met 3-2 te sterk. Grim Vuijsters ging in het beslissende duel ten onder tegen Robert Zimmerman.

Jasper de Jong en Neal van de Kamer verloren hun duel, maar de broers Dex en Guillaume Elmont trokken de stand tweemaal gelijk. Vuijsters kon daarna niet voor een Nederlandse overwinning zorgen.

De Nederlandse vrouwen hebben nog kans op goud. De finale tegen Frankrijk staat later zondag op het programma.

Sharapova weer de sterkste in Stuttgart

Maria Sharapova heeft zondag haar titel bij het tennistoernooi van Stuttgart geprolongeerd. De 26-jarige Russin, als eerste ingeschaald, was op het Duitse gravel in de finale met 6-4 en 6-3 te sterk voor Na Li (2) uit China. Voor Sharapova was het de tweede toernooizege van het jaar en de 29e uit haar carrière.

Li had in januari nog eenvoudig van Sharapova gewonnen in de halve finale van de Australian Open, maar ditmaal voerde de Russin de regie. Ze brak direct de service van Li en deed dat later in de eerste set nogmaals. De break die de Chinese daar tegenover stelde deed daarom geen pijn bij de mondiale nummer twee.

Het tweede bedrijf verliep tot 3-3 op serve. Vervolgens brak Sharapova de service van Li. Ze behield daarna haar eigen opslag en sloeg bij 5-3 op de service van haar opponente nogmaals toe. Sharapova bracht door de zege de stand in onderlinge ontmoetingen op 9-5.

[Premier League] Doek valt voor QPR en Reading

Queens Park Rangers en Reading zijn zondagmiddag uit de Premier League gedegradeerd. De twee clubs hadden het onderlinge treffen moeten winnen om uitzicht te houden op lijfsbehoud, maar bleven in Reading steken op een doelpuntloze remise. Reading was een seizoen actief op het hoogste niveau, QPR twee.

Uit de Premier League degraderen de drie onderste clubs. QPR en Reading staan gezamenlijk laatste met 25 punten, op zeven punten achterstand van Wigan Athletic. Aston Villa staat momenteel op de veilige zeventiende plek met 34 punten.

Ondanks dat er nog negen punten in de laatste drie speelronden te verdienen zijn, is het doek al gevallen voor QPR en Reading. Wigan en Villa spelen immers de laatste speeldag tegen elkaar en een van de twee zal daarom op een puntentotaal van minimaal 35 uitkomen.

Met name de degradatie van QPR mag opvallend genoemd worden. De kapitaalkrachtige Londense club investeerde een vermogen in de selectie, maar bivakkeerde desondanks vrijwel het hele seizoen op de laatste plaats.

Vorig seizoen wist QPR zich op de laatste speeldag nog veilig te spelen. Een nederlaag in de legendarische kampioenwedstrijd van Manchester City, dat twee keer scoorde in blessuretijd, had door gunstige uitslagen op andere velden geen gevolgen.

[Serie A] Juventus wint en is dicht bij titelprolongatie

Juventus heeft aan de Turijnse derby tegen Torino zondag op het nippertje drie punten overgehouden. Arturo Vidal schoot vier minuten voor tijd de 1-0 tegen de touwen voor de bezoekers, waarna Claudio Marchisio er twee minuten in blessuretijd 2-0 van maakte. Juventus kan volgende week bij winst thuis tegen Palermo de titel prolongeren in de Serie A.

Fiorentina pakte drie belangrijke punten bij Palermo (3-0), waardoor de club nu twee punten voorsprong heeft op AC Milan. De Florentijnen bezetten de derde plek, waarmee ze zich zouden kwalificeren voor de voorronde van de Champions League. Oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui kwam negen minuten voor tijd in het veld bij Fiorentina. Milan komt zondagavond nog in actie tegen Catania.

Pablo Osvaldo was op schot voor AS Roma. De Italiaan vond in de hoofdstad driemaal het net tegen Siena. Door een goal van Erik Lamela werd het uiteindelijk 4-0 voor de Romeinen, die de geblesseerde Maarten Stekelenburg moesten missen. Roma staat vijfde op zes punten van Fiorentina.

Internazionale kan definitief een streep zetten door plaatsing voor de Champions League. De Noord-Italianen verloren met 1-0 bij Palermo door een goal van Josip Ilicic. Inter staat zevende op acht punten van Fiorentina. Palermo pakte belangrijke punten in de strijd tegen degradatie en zou nu op doelsaldo in de Serie A blijven.

Overige uitslagen Serie A:

Palermo - Lazio 0-0

Chievo Verona - Genoa 0-1

Judovrouwen veroveren goud op EK

De Nederlandse judovrouwen hebben zondag op het EK de gouden medaille in de landenwedstrijd gewonnen. Edith Bosch, die voor het laatst in haar professionele carrière op de mat stond, maakt er tegen Frankrijk 3-1 van en besliste de finale. Marhinde Verkerk bepaalde de eindstand daarna op 4-1.

Birgit Ente had Nederland op 1-0 gezet door Priscilla Gneto met een yuko te verslaan. Sanne Verhagen was vervolgens met een ippon te sterk voor Automne Pavia, waarna Anicka van Emden de eindstrijd kon beslissen. Clarisse Agbegnenou stelde het feestje echter nog even uit.

Bosch kende in de vierde partij veel moeite met Fanny Posvite. De Franse kreeg op gelijke stand echter haar vierde straf wegens passiviteit, waardoor de Noord-Hollandse als winnares van de mat stapte en Nederland met goud naar huis gaat.

Vader Boston-verdachten stelt reis naar VS uit

De vader van de twee verdachten van de bomaanslag op de marathon in Boston heeft zijn reis naar de Verenigde Staten uitgesteld. Vader Anzor Tsarnajev liet zondag weten dat zijn bloeddruk sterk is gestegen dat hij zich 'echt ziek' voelt.

Tsarnajev zei vorige week dat hij naar de VS wilde om zijn jongste zoon te bezoeken, die vastzit, en om zijn oudste zoon te begraven, die in een vuurgevecht met de politie om het leven kwam.

Tsarnajev verklaarde dat hij in Tsjetsjenië verbleef, maar verduidelijkte niet of hij in een ziekenhuis was opgenomen. Tot afgelopen vrijdag woonden hij en de moeder van de twee verdachten in de aangrenzende deelrepubliek Dagestan.

Harren hoopt op 'verschrikkelijk goed' koningschap

Mick Harren hoopt dat Willem-Alexander en Máxima het 'verschrikkelijk goed' gaan doen als koningspaar. "Als ze het net zo goed doen als Beatrix mogen we ons gelukkig prijzen", zegt de volkszanger tegen Novum Nieuws.

Harren denkt dat Máxima een vrolijk tintje kan geven aan het koningschap met haar Argentijnse achtergrond. "Zij lijkt mij het zonnetje in huis. Ze komt heel ontspannen over en heeft daarnaast volgens mij veel overredingskracht." De zanger vindt het knap dat Máxima binnen korte tijd al heel goed Nederlands sprak. "Ze spreekt sowieso beter ABN dan ik."

Ook Frans Bauer wenst Willem-Alexander en Máxima alle goeds. "Ik hoop dat ze gelukkig blijven en dat alle verplichtingen straks niet ten koste gaan van het levensgeluk." Josje van K3 is ervan overtuigd dat de twee waardige opvolgers zijn van koningin Beatrix en prins Claus. "Ik wil hen bijzonder veel succes wensen met deze nieuwe uitdaging."

Rebellen vechten met Syrische leger op luchtmachtbases

Op drie militaire vliegvelden in het noorden van Syrië vinden zondag hevige gevechten plaats tussen opstandelingen en het leger van president Bashar Assad. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten laten weten.

Op de vliegbasis Abu Zuhour in de noordwestelijke provincie Idlib en op de basis Kweiras in de provincie Aleppo werd gevochten. Een groot deel van de helikopterbasis Mannagh werd ingenomen door de rebellen. Zeker zeven opstandelingen en een onbekend aantal militairen vonden de dood.

De rebellen hebben grote delen van de provincies Idlib en Aleppo in handen, maar het Syrische leger heeft de macht in onder meer de provinciehoofdstad Idlib en delen van de stad Aleppo.

Jongen (16) mishandeld in Brunssum

Een jongen van 16 jaar oud is zaterdagavond ernstig mishandeld in Brunssum. De tiener uit het Limburgse Oirsbeek belandde met hoofdletsel in een ziekenhuis. Twee jongens van 17 en 18 jaar oud en een 21-jarige man uit Brunssum zijn dezelfde avond nog aangehouden, meldt de politie.

De mishandeling vond plaats bij een vijver aan de Emmaweg in Brunssum. Passanten troffen de jongen rond 22.00 uur aan in de Kruisbergstraat, ongeveer drie kilometer verderop.

Wat de aanleiding voor het geweld was is niet duidelijk. De politie roept getuigen op zich te melden.

Irak trekt vergunning Al-Jazeera in

Irak heeft de uitzendrechten van Al-Jazeera en negen andere satellietzenders ingetrokken, omdat ze door hun berichtgeving zouden bijdragen aan het sektarische geweld in het land. Dat hebben de autoriteiten zondag bekendgemaakt.

Al-Jazeera, gevestigd in Qatar, zei 'zeer verrast' te zijn door het besluit. "We laten alle kanten van de verhalen in Irak zien en hebben dat jaren gedaan", zei de zender in een verklaring. "Wij verzoeken de autoriteiten om de vrijheid van meningsuiting voor media om de belangrijke gebeurtenissen te verslaan die plaatsvinden in Irak te handhaven."

Qatar heeft het Syrische regime scherp veroordeeld en is een van de grootste bondgenoten van de opstandelingen in dat land. Door veel aanhangers van de sjiitische regering in Irak wordt Qatar ervan verdacht ook de protesten in Irak te steunen.

De Iraakse mediacommissie beschuldigt de zenders ervan misleidende berichten de wereld in te sturen. Ook zenden ze duidelijke oproepen uit tot oproer en tot het plegen van criminele aanslagen tegen leden van de veiligheidsdiensten en promoten ze verboden terreurorganisaties die misdrijven tegen het Iraakse volk begingen, aldus de commissie.

Koningslinde Heiloo vernield

Een linde die onlangs in Heiloo werd geplant ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling is vernield. Dat meldt burgemeester Hans Romeyn op Twitter. Op foto's op internet is te zien dat de stam van de nog jonge linde is geknakt.

De boom was eind maart geplant door leerlingen van groep 3 van basisschool De Duif in de Noord-Hollandse plaats. Het sierwerk dat traditioneel bij een koningslinde wordt geplaatst, met de tekst 'koningsboom' en de naam van de nieuwe koning Willem-Alexander was donderdag onthuld door de burgemeester.

Burgemeester Romeyn spreekt van een schande. "De K(r)oningslinde is door vandalen omtrokken, vernield." Hij roept getuigen op zich te melden.

Uitslagen Eredivisie 28/04/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. FC Utrecht won op bezoek bij PEC Zwolle terwijl Feyenoord in eigen huis veel te sterk was voor Heracles Almelo. Hieronder vind je karakteristieken van deze duels.

PEC Zwolle

1 - 2

FC Utrecht

 18' Broerse    2' Asare 
 55' Pappot 
 
 
Stadion: IJsseldeltastadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh (v. Hintum/72)
Pluim
Benson
Klich
Saymak (Valpoort/72)
Avdic (Gravenbeek/24)
Mokhtar
  Ruiter
Markiet
v.d Hoorn (Wuytens/45 1)
Heerings
Bulthuis
Toornstra
Mortensson (Zullo/73)
Kali
Asare
De Kogel (v.d. Stoep/46)
Pappot


Lex Immers scoort de 3-0 tegen Heracles Almelo (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

6 - 0

Heracles Almelo

 19' Goossens
 30' Pellé
 33' Immers
 45+2' Pellé(pen)
 55' Schaken
 68' Goossens
   
 
 Gele kaart: Martins Indi (Feyenoord), Vujicevic, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: , Pasveer (44) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen (Nelom/59)
Martins Indi
Clasie (W. Verhoek/77)
Immers
Vilhena (Vormer/59)
Schaken
Pellé
Goossens
  Pasveer
Schenkeveld
Rienstra
Koenders
Paljic (v. Loo/45 1)
Quansah
Vujicevic
Bruns
Vejinovic (J. Veldmate/46)
Castillion
Everton

Jermaine Jackson mogelijk de bak in

Jermaine Jackson verdwijnt deze zomer mogelijk achter tralies. De zanger, die sinds februari door het leven gaat als Jermaine Jacksun, is weer veel te laat met het betalen van de alimentatie voor zijn twee zoons. Volgens entertainmentwebsite TMZ ligt Jermaine een jaar achter en riskeert hij daarmee een celstraf van zestig dagen.

Jacksun zou zijn ex Alejandra nog ruim dertigduizend dollar schuldig zijn. Tussen april vorig jaar en nu zou Jermaine zijn ex veel te weinig geld hebben gegeven voor het levensonderhoud van hun twee kinderen, Jermajesty en Jaafar. Jacksun zou de afspraken die bij hun breuk zijn gemaakt twaalf keer niet zijn nagekomen.

De 58-jarige zanger heeft tot augustus gekregen om over de brug te komen. Als dat niet lukt, moet hij zestig dagen brommen. Voor augustus is een hoorzitting gepland. Ook in 2011 schoot Jacksun tekort, toen liep zijn schuld op tot zo'n negentigduizend dollar. Destijds troffen de twee ex-geliefden een schikking voor tachtigduizend dollar.

Jacksun heeft in totaal acht kinderen bij drie vrouwen. Voordat Alejandra voor Jermaine viel, had ze een relatie met zijn jongere broer Randy Jackson. Alejandra en Randy kregen twee kinderen, een dochter en een zoon.

Verzoek om vrijlating Mubarak verworpen

Een Egyptische rechtbank heeft een verzoek van oud-president Hosni Mubarak om in vrijheid te worden gesteld zolang een corruptieonderzoek naar hem loopt verworpen. Staatspersbureau MENA meldde zondag dat de rechtbank in Caïro heeft besloten dat Mubarak vijftien dagen in de gevangenis moet blijven terwijl de aanklachten worden onderzocht. Mubarak kan in beroep gaan tegen de beslissing.

Mubarak zit al meer dan twee jaar achter de tralies zonder dat er een definitief vonnis is geveld over zijn betrokkenheid bij de dood van bijna negenhonderd betogers gedurende de opstand tegen zijn regime in 2011. In januari verwees een beroepsrechter in die zaak de levenslange gevangenisstraf voor Mubarak naar de prullenmand en gaf hij opdracht tot een nieuw proces, dat op 11 mei start.

Mubarak zit ook wegens andere aanklachten in de gevangenis.

Kelderman wint witte trui in Romandië, zege Froome

Wilco Kelderman heeft zondag de witte trui gewonnen in de Ronde van Romandië. De 22-jarige renner van Blanco Pro Cycling eindigde in de afsluitende tijdrit als 23e, op een minuut en tien seconden van winnaar Tony Martin. Hij nam de witte trui, bestemd voor de beste jongere, over van Thibaut Pinot. Chris Froome greep de eindzege.

De Brit van Sky was in Geneve 34 seconden langzamer dan Martin en zette de derde tijd neer. Adriano Malori (Lampre) finishte op zestien seconden van Martin als tweede. Vacansoleil-renner Lieuwe Westra en Blanco-renner Stef Clement werden respectievelijk vierde en zesde.

Kelderman zette met de vijfde plek in het eindklassement een prima resultaat neer. Simon Spilak van Katusha en Rui Costa van Movistar legden beslag op plek twee en drie.

Kinderpornobaas ontslagen bij Kidsweek

De adjunct-hoofdredacteur van Kidsweek, die verdacht wordt van het bezit van kinderporno, is zijn baan kwijt. Volgens uitgever van de kinderkrant Mark Termeer is het vertrouwen onherstelbaar beschadigd, omdat Maarten H. zijn werkgever niet op de hoogte had gesteld van de verdenking in de zaak. H. was vrijdag al op non-actief gesteld.

De 34-jarige H. en zijn partner moeten woensdag voor de rechter verschijnen in de zaak, zo meldde De Telegraaf zaterdag. Op de computer van het stel zouden tientallen kinderpornofilmpjes en -foto's zijn aangetroffen. De politie kwam hen op het spoor na een tip van de internationale politieorganisatie Interpol.

Volgens uitgever Termeer liep de zaak al sinds augustus. H. werkt al negen jaar voor Kidsweek. Voor de medewerkers kwam het nieuws binnen als 'donderslag bij heldere hemel', zo is in een verklaring op de website van Kidsweek te lezen.

Kubica zat in de Mercedes-simulator

Naar nu blijkt kloppen de geruchten dat Robert Kubica in de simulator van Mercedes gezeten heeft. Dat heeft de Pool zelf bekend gemaakt waar Mercedes er eerder geheimzinnig over deed.

Kubica sprak met Autosport na afloop van de Rally van de Azoren, waar die zesde werd na een crash: "Ik kan bevestigen dat ik in de simulator van Mercedes heb gezeten. Maar ik kan niet zeggen hoe vaak ik in de simulator heb gezeten of hoeveel ronden ik heb gereden. Het gerucht dat ik bij Mercedes ben geweest om in de simulator te testen, klopt echter."

Of hij in de toekomst nog naar Brackley gaat om te testen weet hij niet. Eerder reed hij ook al tijdens een test in de DTM-auto van het Duitse merk.

Politie plukt dronken instructeur uit lesauto

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in Purmerend een stomdronken rijinstructeur van de weg geplukt. De 37-jarige man kon volgens de politie nauwelijks nog op zijn benen staan. Hij had vijf keer zo veel gedronken als toegestaan en bracht met zijn rijgedrag het verkeer in gevaar.

Agenten hadden de man rond 01.00 uur slingerend over de provinciale weg N244 zien rijden. De rijinstructeur negeerde het stopteken toen de agenten hem aan de kant wilden zetten en zwalkte verder. Op de kruising met de Salvador Allendelaan stopte hij. Uit het voertuig kwam een sterke alcohollucht. Er lag ook een lege drankfles in.

De man bleek een alcoholpromillage van 2,61 promille te hebben. Het wettelijke maximum om nog te mogen rijden is 0,5 promille. De man moest mee naar het bureau voor verhoor.

Emeli Sandé verplettert record The Beatles

Emeli Sandé heeft muziekgeschiedenis geschreven in Groot-Brittannië. Het debuutalbum van de Schotse zangeres staat deze week voor de 63e week in de top tien van de Britse albumlijst. Daarmee verbreekt Sandé het record van The Beatles, die in de jaren zestig 62 weken in de top tien stonden met hun debuut Please Please Me.

Our Version of Events is sinds zondag het debuutalbum dat het langst in de top tien van de Britse albumlijst staat. "Het is geweldig", reageert Sandé via de website van The Official Charts Company, dat in Groot-Brittannië de hitlijsten bijhoudt. "Ik had dit nooit verwacht. Ik ben heel blij dat mensen zich kunnen herkennen in de liedjes."

Sandés Our Version of Events verscheen vorig jaar februari en leverde hits als Next to Me en Clown af. Het album was vorig jaar de best verkochte plaat in Groot-Brittannië. De plaat ging daar tot nu toe al ruim 1,8 miljoen keer over de toonbank. Ook in het buitenland scoort Sandé met haar debuutalbum, de plaat werd onder meer in Duitsland en België platina.

Eerste videoboodschap Kate is voor goed doel

Hertogin Kate heeft haar eerste officiële videoboodschap opgenomen. In het filmpje, dat op Youtube werd geplaatst door het Britse koninklijk huis en ongeveer twee minuten duurt, vraagt de zwangere vrouw van prins William aandacht voor hospices.

Kate praat onder meer over het 'fantastische werk' dat wordt gedaan door East Anglia's Children's Hospices, waaraan zij verbonden is als beschermvrouwe. "Kinderhospices zijn van groot belang voor families die moeilijke tijden doormaken", aldus de 31-jarige Kate. "Je moet er niet aan denken wat families zouden moeten zonder deze hospices."

Volgende week vindt in Groot-Brittannië de Children's Hospice Week plaats. Het evenement wordt georganiseerd door Together for Short Lives, een liefdadigheidsorganisatie. Kate heeft voor maandag een bezoek aan een hospice in Hampshire op de agenda staan.

Vermeer: "Lurling was flink bezig"

Kenneth Vermeer was na afloop van het duel met NAC Breda een zeer tevreden doelman. Hij hield zijn doel schoon en heeft met Ajax bijna zijn derde landstitel binnen.

De eerste helft was een spannende, waarin NAC de grootste kansen kreeg. Vermeer maakte zich daar niet te druk om.
"Dat wisten we. Ze wilden snel scoren en ons niet laten voetballen. In die fase hadden we af en toe een beetje geluk dat alles net goed viel. Maar je weet ook dat ze dat niet vol kunnen houden. Dat ze na een uurtje wel uitgeraasd zouden zijn. Daarna was het eigenlijk een grote rondo, kwam NAC er amper meer aan te pas."

Vermeer irriteerde zich aan Anthony Lurling, die hem onnodig neerhaalde. "Hij was flink bezig", vertelde Vermeer NUsport. "Hij hoorde gewoon een kaart te krijgen voor het tackelen van mijn standbeen."

De scheidsrechter vond dat de keeper theatraal reageerde. "Hij moet me gewoon niet aanraken! Dat heb ik ook de scheidsrechter verteld." De doelman kijkt uit naar het aanstaande kampioenschap "Het is bijna zover. Nog eentje winnen en dan hebben we 'm. Het gebeurt niet vaak dat Ajax drie keer op rij kampioen wordt. Dat ik daar steeds bij ben, is best bijzonder. Ik voel me gezegend dat het zo mag zijn"

Hij vind wel dat het zaak is scherp te blijven voor de komende wedstrijden. Aan een transfer wil hij ook nog niet denken. "Ik wil mijn focus bewaren. Kampioen worden is het enige dat nu telt", sloot Vermeer af.

[Darts] UK Open Q7 voor Huybrechts

Na overwinningen op onder andere Adrian Lewis (6-3), Michael van Gerwen (6-4), Gary Anderson (6-5) en John Part (6-2) is Kim Huybrechts de terechte winnaar geworden van de UK Open Qualifier 7. Hiermee heeft The Hurricane zijn eerste PDC titel op zak.

Huybrechts had geen goede start op de UK Open Qualifiers van 2013. Op de eerste vijf vloertoernooien lag de Belg er steeds vroeg uit. Twee weken terug liet hij zijn vloervorm weer zien. Tijdens de zesde qualifier schopte hij het tot de finale, waar hij door Van Gerwen werd verslagen.

Van de zes voorgaande UK Open Qualifiers won Michael van Gerwen er vier, stond één keer in de finale en bereikte één keer de halve finale. Gisteren lukte het Huybrechts om de jonge sensatie een halt toe te roepen. Voor Van Gerwen is de nederlaag de tweede binnen drie dagen. Donderdag verloor Mighty Mike in de Premier League namelijk van Simon Whitlock.

De beste 96 spelers van de UK Open Order of Merit zullen samen met 32 gekwalificeerde amateur spelers aan de UK Open deelnemen. Onder de Nederlanders zijn naast Michael van Gerwen, Vincent van der Voort, Co Stompé, Gino Vos, Jelle Klaassen en Leon de Geus al verzekerd van deelname aan de 'FA Cup of Darts'. Roland Scholten, Ryan de Vreede en Mareno Michels krijgen vandaag hun laatste kans om deelname veilig te stellen.

Visser wil naar de F1

Sinds dit jaar zit Beitske Visser in het Red Bull Junior Team. Ze is daarmee de eerste Nederlandse coureur die bij de beloften van de Oostenrijkers mag aansluiten.

Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne zijn allemaal vanuit het junior team doorgebroken en rijden nu Formule 1. In het verleden waren er ook nog Sebastien Buemi, Christian Klien, Scott Speed, Vitantonio Liuzzi en Jaime Alguersuari die met steun van Red Bull de grid op kwamen. Dat is ook het doel van onze landgenote: "Ik ben hier ontzettend blij mee. Ik ben nu weer een stapje dichter bij mijn doel, het rijden in de Formule 1."

"In februari zijn we met elkaar in contact gekomen. Vervolgens ben ik naar Oostenrijk gegaan voor een gesprek met Helmut Marko, de baas van het team, en daarna was er nog een simulatortest in de Red Bull-fabriek in Milton Keynes. Aan de hand van mijn prestaties in de simulator en de resultaten die ik in de afgelopen jaren heb behaald, heb ik een contract gekregen," aldus de 18-jarige. "Ze gaan me begeleiden bij mijn fysieke training en helpen bij mijn voorbereiding op de raceweekenden door mij tijd in de simulator te geven."

Ze zal dit jaar weer racen in het Duitse Formule ADAC-kampioenschap. Vorig jaar reed ze daar ook:"Het ging op zich wel goed. Ik behaalde twee overwinningen, maar had ook twee hele zware crashes, wat weer wat minder was." Op Zandvoort brak ze haar rug tijdens de kwalificatie, al bleek dat later pas. Op de Lausitzring crashte ze met als gevolg dat ze haar hand brak. "Maar inmiddels ben ik weer helemaal in orde hoor. Ik wil kampioen worden. Ik heb nu een jaar ervaring. Hopelijk helpt mij dat om dit jaar nog meer races te winnen en consistenter voorin mee te doen."

Om nog een jaar in dezelfde klasse te blijven hangen is goed nagedacht aldus Visser: "We hebben daar nog eens goed over nagedacht en omdat ik vorig jaar eigenlijk maar een half seizoen heb gereden, leek het ons toch beter om nog een jaar in de Formule ADAC te rijden. Ik heb in Zandvoort een race gemist, daarna nog twee volledige raceweekenden aan de kant gestaan en de laatste races in Hockenheim met maar een hand gereden, omdat mijn andere hand nog aan het herstellen was. Dat laatste was overigens best wel zwaar. Ik had eerst nog wel wat pijn onder het rijden omdat ik niet de juiste medicatie had gekregen, maar met de goede pijnstillers ging het tijdens de races wel prima."

Over de toekomst wil ze nog niet nadenken: "Laten we eerst dit jaar een goed seizoen rijden en dan zien we daarna wel weer verder."

Judovrouwen naar EK-finale in Boedapest

De Nederlandse judovrouwen hebben zondag in Boedapest de finale van het EK voor landenteams bereikt. De ploeg van bondscoach Marjolein van Unen was in de halve eindstrijd met 4-1 te sterk voor Rusland. In de finale treft Nederland Frankrijk. De judomannen bleven bij de laatste vier steken.

De Oranjevrouwen wonnen de eerste ronde overtuigend met 5-0 van Hongarije, waarna ook Rusland probleemloos de voet werd dwarsgezet. Enkel Edith Bosch wist haar partij niet te winnen. Zij verloor van Margarita Gurtsieva. Bosch, de succesvolste vrouwelijke Nederlandse judoka ooit, is bezig aan haar laatste toernooi als topjudoka.

De Nederlandse judomannen grepen naast een finaleplaats. Het favoriet geachte Georgië was met 4-1 te sterk. Jasper de Jong verloor de openingspartij van olympisch kampioen Lasha Shavdatuashvili, waarna Dex Elmont en Neal van de Kamer eveneens de witte vlag moesten hijsen. De resterende twee partijen waren slechts nog voor de statistieken.

Eerder zondag had Nederland nog wel Tsjechië (4-1) en Polen (3-2) verslagen. Voor Oranje resteert nu de strijd om het brons. De medaillewedstrijden staan later zondag op het programma.

Heerlense overlijdt

Een vrouw die vrijdagnacht zwaargewond een ziekenhuis in Heerlen werd binnengebracht is zaterdagavond overleden aan haar verwondingen. De tientallen familieleden van het slachtoffer die zich bij het ziekenhuis hadden verzameld, hebben op gepaste wijze afscheid mogen nemen. Daarna zijn ze naar huis gegaan, meldt de politie zondag.

De vrouw werd vrijdagnacht door twee mannen binnengebracht. Korte tijd later meldde zich een derde man bij het ziekenhuis. Ze zijn alle drie aangehouden en worden verhoord. De politie onderzoekt wat zij met de dood van de vrouw te maken hebben.

Nadat de vrouw was binnengebracht verzamelden zich tientallen familieleden bij het ziekenhuis. Zij werden door het ziekenhuis opgevangen. De politie bleef aanwezig voor het handhaven van de openbare orde, maar het bleef volgens de politie de hele dag rustig.

L1 meldt op basis van ingewijden dat de vrouw met een vuurwapen in het hoofd was geraakt. De politie schrijft vanwege het lopende onderzoek geen mededelingen te kunnen doen over de aard van de verwondingen.

Lam met asperges voor Beatrix

Jonnie Boer zou koningin Beatrix op 30 april Giethoorns lam met Raalter asperges voorschotelen als hij voor haar zou mogen koken. "Dat zijn unieke streekproducten waar wij trots op zijn", zegt de chef-kok van sterrenrestaurant De Librije uit Zwolle tegen Novum Nieuws.

Robert Kranenborg, onder meer bekend van kookprogramma's als Over de Kook en Topchef, zou Sint Jacobsmosselen met eekhoorntjesbrood bereiden voor Beatrix. Kranenborg, die net als Boer al ooit kookte voor zowel Beatrix als Willem-Alexander en Máxima, vindt dat je een royalty in principe alles kunt voorschotelen. "Tenzij ze een allergie hebben voor iets." Boer zou nooit kwartel serveren. "Dat vind ik gewoon echt niet lekker."

Kranenborg kent mensen die regelmatig diners op het paleis verzorgen en daar wordt volgens hem alles gegeten. "Er wordt wel rekening gehouden met de wijn en het zijn vaak gerechten die grotere groepen mensen lekker vinden. Ook moeten het 'comfortabele' gerechten zijn, dat wil zeggen dat mensen niet hoeven te kluiven of vis moeten ontgraten."

Beide mannen zien een gerecht met vis als ultieme oranjesnack. Kranenborg gaat voor de garnalenkroket. "Dat is typisch Nederlands", vindt hij. "Wij staan bekend om onze mooie, kleine garnaaltjes. En daar maken sommigen hele mooie garnalenkroketjes van." Boer zou kiezen voor 'originele kibbeling'. "Natuurlijk niet gemaakt van de restdelen van allerlei soorten witvis, maar de enige echte gefrituurde zachte kabeljauwwangetjes."

Uitslag FC Twente - N.E.C. Nijmegen

Om 12.30 uur werd er in de Eredivisie afgetrapt voor het duel tussen FC Twente en N.E.C. Nijmegen. De thuisploeg boekte een eenvoudige 5-2 zege. Hieronder vind je alle statistieken van het duel.

FC Twente

5 - 2

N.E.C. Nijmegen

 3' Douglas
 22' Castaignos
 47' Chadli
 59' Bengtsson
 90+2' Gutiérrez
   50' v.d. Velden 
 90' Falkenburg 
 
 Gele kaart: Amieux, v.d. Velden (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.200
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Breukers
Douglas
Bengtsson (Bjelland/77)
Braafheid (Rosales/85)
Hölscher (Eghan/74)
Gutiérrez
Fer
Tadic
Chadli
Castaignor
  Sinouh
Will (Cmvos/65)
Bovenberg
v. Eijden
Conboy
Pálsson (Geogre/77)
v.d. Velden
Koolwijk
Foor
Platje (Falkenburg/46)
Ameiux

Israëlische minister: VS moeten ingrijpen in Syrië

De Verenigde Staten moeten tussenbeide komen in de burgeroorlog in Syrië nu inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat er chemische wapens zijn ingezet. Dat heeft de Israëlische minister van milieu Amir Peretz zondag gezegd.

Peretz zei dat er vanwege het hoge aantal burgerslachtoffers al lang actie ondernomen had moeten worden. "Wij verwachten dat degenen die de grenzen stellen ook doen wat nodig is, in eerste instantie de VS en uiteraard de gehele internationale gemeenschap."

Peretz' standpunt wijkt af van het officiële Israëlische standpunt.

Doden na explosie in pand Reims

Een explosie in een gebouw in het Franse Reims heeft zondagochtend aan zeker twee mensen het leven gekost. Negen mensen raakten gewond. Het pand stortte na de ontploffing deels in, aldus de Franse autoriteiten. Meer dan honderd reddingswerkers zijn naar de plek van het ongeval gestuurd.

De burgemeester van Reims, Adéline Hazan, zei dat er zich een zeer krachtige explosie had voorgedaan, maar kon niets zeggen over de oorzaak van de ontploffing. De lichamen van de slachtoffers liggen nog onder het puin.

'Huwelijk Clint Eastwood ten einde'

Clint Eastwood stevent mogelijk weer op een scheiding af. De tweede vrouw van de 82-jarige acteur en regisseur zou hebben gezegd dat het huwelijk op de klippen is gelopen. Dina Eastwood liet zich daarom onlangs opnemen in een kliniek, beweren ingewijden tegenover entertainmentwebsite TMZ.

Dina, die haar eigen realityshow heeft, zou last hebben van een depressie en angstaanvallen. De mogelijke scheiding was de druppel, Dina liet zich woensdag opnemen in een afkickkliniek in de Amerikaanse staat Arizona. Volgens TMZ is ze van plan daar een aantal maanden te blijven.

Clint, die Dina in 1996 verraste met een bruiloft, is volgens ingewijden van mening dat zijn huwelijk nog te redden is. Wat de aard van de problemen tussen de acteur en regisseur en zijn 35 jaar jongere vrouw is, is niet bekend. Het zou al maanden rommelen tussen de echtelieden.

Clint en Dina hebben samen een dochter, de 16-jarige Morgan. In totaal heeft Eastwood zeven kinderen verwekt bij vijf verschillende vrouwen. Zijn eerste huwelijk, met Maggie Johnson, strandde in 1978. De scheiding was echter pas in 1984 rond.

[Primera Division] Granada uit degradatiezone na winst bij Espanyol

Granada heeft zich zondag in Spanje uit de degradatiezone gevoetbald door met 1-0 te winnen bij Espanyol. Voormalig Barcelona-aanvaller Nolito werd dankzij een doelpunt in de 37e minuut matchwinner. Granada heeft nu 32 punten verzameld en staat twee punten boven de degradatiestreep.

De degradatiestrijd is spannend in de Primera Division. Liefst zes ploegen, Osasuna, Celta de Vigo, Deportivo La Coruna, Real Zaragoza, Mallorca en Granada, staan op vijf punten van elkaar en vechten om lijfsbehoud.

'Berlusconi wil Seedorf als Milan-trainer'

AC Milan-eigenaar Silvio Berlusconi wil dat Clarence Seedorf volgend seizoen het stokje overneemt van trainer Massimiliano Allegri. Algemeen directeur Adriano Galliani ziet dat echter niet zitten, schrijft de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport zondag.

Of het plan Berlusconi realistisch is moet nog blijken. Seedorf, momenteel actief voor het Braziliaanse Botafogo, heeft zich nog niet uit gesproken over het beëindigen van zijn spelersloopbaan. Bovendien heeft de oud-speler van Milan nog geen ervaring als trainer.

Milan kent een moeizaam jaar en staat derde in de Serie A. In de Champions League werd het uitgeschakeld door Barcelona na een 4-0 nederlaag in Camp Nou. Galliani wil Allegri, die tot 2014 onder contract staat, volgens de krant graag nog een kans geven, onder meer omdat Milan afgelopen zomer een nieuwe weg insloeg en de selectie verjongde. De 37-jarige Seedorf was daar onder meer de dupe van.

De positie van de trainer hangt volgens Gazzetta ook af van het wel of niet behalen van Champions Leaguevoetbal. Met de derde plaats plaats zou Milan zich kwalficeren voor de voorronde van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

FOK!filmtips van de dag: The King's Speech

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Merel is dertien jaar. Ze heeft vele talenten en haalt goede cijfers op school. Merel wordt gevraagd voor de schoolmusical want ze kan ook goed zingen. Maar ineens is Merels leven niet meer zo leuk: ze wordt gepest. Zomaar. Thuis vertelt ze hier niet over, ook niet aan haar gehandicapte broertje Kasper met wie ze heel close is. Het pesten geeft haar een harde duw in de verkeerde richting, maar Merel blijft balanceren op het randje.

Het aangrijpende en realistische drama Bluebird werd eigenlijk gemaakt als telefilm en beleefde in 2004 de tv-première in Nederland. De film won een Gouden Beeld en werd zo goed ontvangen dat hij ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt. Regisseuse Mijke de Jong maakte al eerder prijswinnende televisieseries en speelfilms, waaronder Lieve Aisja, Hartverscheurend, Uitgesloten en Broos. De jonge Merel wordt gespeeld door debuterende actrice Elske Rotteveel. Te zien om 15.35 uur op Nederland 3.

 

Direct na het overlijden van zijn vader en het oneervolle aftreden van zijn broer Edward, wordt Bertie, die al zijn hele leven een ernstig stotterprobleem heeft, gekroond tot koning George VI van Engeland. Zijn land staat op dat moment aan de vooravond van een oorlog en het volk vraagt wanhopig om een leider in deze bange tijden. Zijn vrouw Elizabeth, vertolkt door Helena Bonham Carter, besluit contact te zoeken met de excentrieke logopedist Lionel Logue om George te helpen zijn spraak te verbeteren. Ondanks een wat moeilijke start lijkt Lionel's onorthodoxe methode zijn vruchten af te werpen: de koning ontwikkelt niet alleen het vertrouwen in zijn stem om het volk toe te spreken, ook ontstaat er een hechte vriendschap tussen George en Lionel.

The King's Speech is het waargebeurde verhaal over koning George VI, die om zijn stotterproblemen te overwinnen les kreeg van eigenzinnig logopedist Lionel Logue, een rol van Geoffrey Rush. De film sleepte talloze prijzen in de wacht, met als hoogtepunt vier Oscars; voor Beste Film, Originele Scenario, Beste Regie voor Tom Hooper en Beste Acteur voor Colin Firth. Te zien om 20.00 uur op RTL4.

Wanneer het hoofdkwartier van het Amerikaanse spionagebureau CONTROL overvallen wordt en de identiteit van hun agenten in gevaar komt, heeft The Chief geen andere keuze dan zijn overijverige analist Maxwell Smart te promoveren. Smart heeft er altijd al van gedroomd om samen met de ster van het bureau, Agent 23, in het veld te werken. Hij wordt echter aan een andere agent gekoppeld: de lieftallige-maar-dodelijke veteraan Agent 99. Gewapend met slechts een paar spionagegadgets en zijn onstuitbaar enthousiasme moet hij KAOS zien te verslaan en zo de wereld van de ondergang redden. Get Smart heeft een cast die onder andere bestaat uit Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson en Alan Arkin. Te zien om 21.30 uur op NET5.

Nadat gebleken is dat de Russische bokser Ivan Drago Rocky Balboa permanente hersenbeschadiging heeft toegebracht, wordt Rocky gedwongen om te stoppen met boksen. Wanneer hij thuiskomt en ontdekt dat al zijn geld is gestolen, besluit Rocky een jonge bokser te gaan trainen. Hij kan echter niet op tegen de hoge salarissen die de jongen aangeboden worden door andere managers. Rocky V is te zien om 00.35 uur op SBS6.

Once Upn a Forest, Spy Kids 2: Island of Lost Dreams, Red Cliff en Mother’s Boys zijn vandaag ook op de televisie te zien.

Aanhouding voor geweld op voetbalveld

Een 19-jarige jongen uit Enschede is aangehouden, omdat hij mogelijk iets te maken heeft met geweld tijdens een voetbalwedstrijd zaterdag in Weerselo.

De politie kreeg een melding dat een speler van thuisclub UD Weerselo een kopstoot had gekregen van iemand van de bezoekende club Rigtersbleek uit Enschede. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er na een overtreding tumult op het veld ontstond. Diverse mensen liepen het veld op en daarbij is in ieder geval één speler mishandeld, zo stelt de politie zondag.

Het incident is gemeld bij het Meldpunt Voetbalgeweld van de KNVB en de voorzitters van beide verenigingen hebben onderling contact gelegd.

De Bakker naar laatste kwalificatieronde Oeiras

Thiemo de Bakker heeft zich zondag geplaatst voor de derde kwalificatieronde van het ATP-toernooi in Oeiras. De 24-jarige tennisser was met 6-4, 6-1 te sterk voor de Rus Mikhail Elgin. Om zich voor het hoofdtoernooi te kwalificeren moet de als tweede ingeschaalde Nederlander de Let Andis Juska of de Portugees Rui Machado verslaan.

De als eerste geplaatste Robin Haase kan zich later zondag ook plaatsen voor de derde kwalificatieronde. Hij komt in actie tegen John Peers uit Australië, de nummer 734 van de wereld.

Verdachte cyberaanvallen had bunker in Spanje

Een 35-jarige Nederlander die afgelopen week op verzoek van Nederland in Spanje werd gearresteerd op verdenking van het uitvoeren van cyberaanvallen, werkte vanuit een bunker in Spanje en had een busje van waaruit hij netwerken overtal ter wereld kon hacken. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken zondag gezegd.

De man zou aanvallen hebben uitgevoerd op de non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Het Nederlandse openbaar ministerie typeert de zogeheten DDoS-aanvallen die de man zou hebben uitgevoerd als 'ongekend zwaar'.

Volgens Spaanse onderzoekers reisde de man, aangeduid met de initialen S.K., met zijn bus voorzien van verscheidene antennes om frequenties mee te scannen door Spanje.

Mogelijk gaat het om de in Barcelona woonachtige internetactivist Sven Olaf K., verbonden aan de Nederlandse firma Cyberbunker. De Amerikaanse krant The New York Times schreef eind vorige maand dat de aanval op Spamhaus werd geopend toen de organisatie Cyberbunker op zijn zwarte lijst zette. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen.

Stones verrassen fans met onaangekondigde show

The Rolling Stones hebben zaterdagavond hun fans verrast met een onverwacht optreden in een kleine club in Los Angeles. De rockband speelde in Echoplex, waar plaats is voor zevenhonderd mensen. Tickets, die twintig dollar kostten, werden verloot onder honderden fans.

Geïnteresseerden moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moesten ze onder meer een geldig identiteitsbewijs hebben, contant betalen en een polsbandje dragen met hun naam erop. Fans mochten slechts één kaartje per persoon kopen. Camera's en smartphones werden niet toegestaan in de club.

Geruchten over een extra optreden doken op nadat de rockband op Twitter had aangekondigd een verrassing in petto te hebben. De band New Build, die eigenlijk zaterdag zou optreden in Echoplex, twitterde als eerste over de show. "Ons optreden is verplaatst, want The Rolling Stones spelen in Echoplex", schreef de band vrijdag.

De mannen speelden anderhalf uur lang oud en nieuw materiaal, vertelden fans aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Verschillende beroemdheden, onder wie Johnny Depp, Bruce Willis en Mary-Kate en Ashley Olsen, kwamen een kijkje nemen. Volgens een van de aanwezigen hadden de bandleden enorm veel plezier in hun show en klonk Mick Jagger geweldig. "Het was heel intiem en speciaal."

The Rolling Stones, die vorig jaar hun vijftigjarig bestaan vierden, trappen volgende week hun toer door de Verenigde Staten af in het Staples Center in Los Angeles. De goedkoopste kaartjes voor die show kosten 250 dollar.

PvdA-top blij met Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom heeft zaterdag op het partijcongres laten zien dat een pijnlijke inhoud en eerlijkheid ook samen kunnen gaan, wat niet gemakkelijk is. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zondag in Buitenhof. "Als het gemakkelijk was, zou iedereen partijleider kunnen worden." Ook Commissaris van de Koningin in Drenthe Jacques Tichelaar was in het programma lovend over het optreden van Samsom.

Het PvdA-congres keerde zich zaterdag tegen een wet die illegaliteit strafbaar stelt, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Samsom kondigde aan achter het regeerakkoord te blijven staan en wees erop dat het congres ook met het regeerakkoord heeft ingestemd.

"Op enig moment moet een besluit worden genomen", zei Tichelaar. Het optreden van Samsom was volgens hem 'heel moedig'. "Hij heeft de afweging gemaakt zijn belofte niet te breken. Het is krachtig van de PvdA om dit zo open te doen. Dit hoeft niets voor zijn positie te betekenen."

Donderdag was volgens Van Rijn al duidelijk dat de strafbaarstelling van illegaliteit een moeilijk punt zou worden. "Maar het is ook wat waard als je een leider hebt die eerlijk is tegen het congres." Het is volgens hem belangrijk om met de leden in gesprek te blijven. "Je mag op verschillende tijden anders over een onderwerp denken."

PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan was eerder in Eva Jinek op Zondag kritischer. "Als een congres zich zo duidelijk uitspreekt, moet je aan het werk als burgemeester." Hij wees erop dat de discussie over het oppakken van illegalen in Amsterdam al een paar jaar gaande is. "Daar ben ik vrijwel niemand tegengekomen die het een goed idee vindt om achter illegalen aan te gaan." Maar hij benadrukte wel dat 'ook Amsterdam' zich aan de wet moet houden. Verder wilde hij niet op het onderwerp ingaan.

Gewapenden omsingelen ministerie Tripoli

Zo'n tweehonderd gewapende mannen hebben zondag het Libische ministerie van buitenlandse zaken in Tripoli omsingeld. Dat heeft een bron bij het leger gezegd. Ze eisen dat het ministerie hervormingen doorvoert en oud-strijders aanneemt die hebben geholpen Moammar Gadhafi te verdrijven.

Zeker 38 trucks, waarvan sommige met machinegeweren, hebben het ministerie omsingeld. De mannen zeggen dat veel aanhangers van het oude regime nog altijd op hoge posities binnen het ministerie zitten. Volgens de bron zijn er onderhandelingen met de demonstranten aan de gang en is niemand het gebouw binnengedrongen.

Give me hope Jomanda

Een mooie metafoor is als je Nederland beziet als een soort Sylvia Millecam met groeiende tumoren en onze belangrijke bestuurders als Jomanda's die exotisch kokosnootsap voorschrijven en een bezoek aan een oncoloog ten zeerste afraden, want stel je voor dat de patiënt zou genezen. Dan ben je mooi je melkkoe kwijt en moet je als prevelpriesters misschien wel echt aan het werk in plaats van lekker cashen met zweefteeventalk.

Van Gestel/Meppelink vierde in Fuzhou

Sophie van Gestel en Madelein Meppelink zijn bij het FIVB World Tour van Fuzhou vierde geworden. De beachvolleybalsters verloren eerder vandaag de halve finale van het Spaanse duo Liliana Fernandez/Elsa Baquerizo.

In de strijd om de bronzen plak was het Duitse duo Katrin Holtwick/Ilka Semmler met 17-21 en 18-21 te sterk. Het is voor Van Gestel/Meppelink de tweede keer dat ze bi de laatste vier wisten te komen bij een World Tour evenement.

Lurling: 'Tegen Ajax moet je op het randje spelen'

Anthony Lurling vond dat NAC gisteren tegen Ajax de juiste speelstijl hanteerde. De Bredanaars, maar vooral aanvaller Lurling, haalden alles uit de kast om de opponent uit hun spel te halen. "Ik vind dat je tegen Ajax op het randje moet spelen en dan mag je met een paar gele kaarten van het veld af", zei Lurling tegen Novum Nieuws. "De eerste helft verliep dat goed. De spelers van Ajax waren wat geïrriteerd."

Vooral de eerste helft sorteerde de fysieke speelwijze van NAC dus effect. De thuisploeg hield zich prima staande en kreeg twee enorme kansen om op voorsprong te komen. "Je weet dat als je hier druk zet en erop klapt, dat het publiek er achter gaat staan", stelde Lurling. "Dan kan er in de ploeg iets gebeuren."

In de tweede helft nam Ajax de overhand, geholpen door twee snelle treffers. "De eerste helft hebben we constant druk gezet", zegt Lurling. "Ajax heeft echter zoveel kwaliteit, dat kun je niet negentig minuten volhouden. Na de 0-2 moet je druk blijven zetten, maar dat kost veel kracht en je speelt bovendien tegen een ploeg die zich daaronder uit kan voetballen."

Lurling toonde zich onder de indruk van Ajax. Hij roemde vooral het voetballende vermogen van de Amsterdammers. "Er zijn in deze competitie zeer weinig ploegen die dit kunnen, zeker op ons veld. Wat dat betreft een dikverdiende overwinning voor Ajax en complimenten voor de manier waarop ze gespeeld hebben."

Door de overwinning lijkt Ajax de derde landstitel op rij nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De Amsterdammers kunnen volgende week zondag bij winst op Willem II kampioen worden.

Strootman: "Van Bommel maakt zelf keuze"

Kevin Strootman was onder de indruk van de supporters, die minutenlang Mark van Bommel toezongen in het 5-2 gewonnen duel met FC Groningen.

"De laatste vijf minuten waren heel mooi. Dan zie je wat een grote speler hij is. Hij is teruggekomen om prijzen te pakken, maar de landstitel zit er niet meer in. Het publiek zal willen dat hij blijft en hopen dat-ie de titel volgend jaar wel kan pakken" vertelt Strootman aan NUsport.

Strootman werd gewisseld en zat naar Van Bommel in de dug-out tijdens de supportersactie, die ervoor moet zorgen dat de middenvelder volgend jaar nog een gooi doet naar een succesvol Eredivisie-seizoen. "Op zo'n moment heb je er wel over. Het Gezang. De spandoeken. En dan zeg je dat de keuze zo wel erg makkelijk voor hem wordt.''

De jonge middenvelder zelf hoopt op een langer verblijf van de ervaren middenvelder, maar stelt dat het aan Van Bommel zelf is. "Je hebt het er over in de selectie. Maar Mark is ervaren genoeg om zelf te beslissen. Het is zijn keuze.''

Katusha zonder Moreno in Giro

Katusha zal zonder Daniel Moreno aan de start verschijnen van de Giro d’Italia. De Spanjaard, winnaar van de Waalse Pijl, zou normaal gesproken als kopman worden uitgespeeld in de Italiaanse wielerronde. Hij stapte eerder deze week ziek af in de Ronde van Romandië.

Het is onduidelijk of dat ook de reden is dat hij afgehaakt is voor de Giro. Hij zal nu normaal gesproken tijdens de Tour de France als knecht van Joaquim Rodriguez optreden. Katusha zal, nadat eerder ook Rodriguez en Denis Menchov aangaven niet de Giro te willen rijden, nu zonder echte kopman aan het vertrek staan.

De selectie; Maxim Belkov, Pavel Brutt, Giampaolo Caruso, Vladimir Gusev, Mikhail Ignatiev, Dmitry Kozontchuk, Luca Paolini, Yuri Trofimov en Angel Vicioso.

Eigenaar ingestort pand opgepakt bij Indiase grens

De eigenaar van het pand in Bangladesh dat woensdag instortte is zondag bij de grens met India aangehouden door een speciaal commandoteam. Dat hebben de Bengalese autoriteiten bekendgemaakt. Het dodental van de ramp is inmiddels opgelopen naar 362.

De op de vlucht geslagen Mohammed Sohel Rana werd opgepakt in Benapole toen hij probeerde de grens met India over te steken. Hij is per helikopter naar de hoofdstad Dhaka overgebracht, waar hij vermoedelijk wordt aangeklaagd voor onder meer nalatigheid. De arrestatie werd zondag ook bekendgemaakt op de plek van het ingestorte gebouw en werd daar met gejuich en geklap ontvangen.

Rana verscheen dinsdag voor het laatst in het openbaar toen er grote scheuren in het pand waren ontstaan, Hij verzekerde de verhuurders, waaronder de eigenaren van vijf kledingfabriekjes, dat het gebouw veilig was. Enkele uren later lag het in puin. Voor drie van de acht verdiepingen van het pand had Rana geen bouwvergunning.

Agenten neergeschoten voor kantoor premier Italië

Twee politieagenten zijn zondag voor het kantoor van de Italiaanse premier neergeschoten. Een medewerker van persbureau AP zag een agent op de stoep liggen die hevig bloedde uit een wond in zijn nek. De vermoedelijke dader, een man in pak met stropdas, is door de politie ingerekend.

De schietpartij vond plaats op het moment dat de nieuwe premier Enrico Letta en de leden van zijn kabinet verderop in het presidentieel paleis werden beëdigd. Het lukte Letta zaterdag de maandenlange politieke patstelling in Italië te doorbreken en een regering te vormen.

Het is onduidelijk wat het motief voor de daad is en of er een verband is, maar de politieke spanningen in Italië zijn de afgelopen tijd opgelopen.

Zakenvliegtuigje maakt noodlanding in Budel

Een zakenvliegtuigje met zes mensen aan boord heeft zondagochtend een noodlanding gemaakt op een weiland in Budel in het zuidoosten van Noord-Brabant. Niemand raakte zwaargewond, zegt een woordvoerder van Kempen Airport.

Het vliegtuigje met een propeller, een TBM 700, was even na 10.00 uur net vanaf het vliegveld opgestegen voor een vlucht richting Frankrijk toen het problemen kreeg. De noodlanding die de piloot maakte verliep volgens de woordvoerder volgens het boekje. Wat voor problemen het toestel had kon de woordvoerder niet zeggen.

Marijke Helwegen geeft Máxima tips

Marijke Helwegen heeft goedbedoelde adviezen voor kroonprinses Máxima. "Ik wil graag wat tips geven aan onze toekomstige koningin", zegt Helwegen voor de camera van Novum Nieuws.

Onder meer over het knippen van lintjes heeft Helwegen veel kennis in petto. "Ik heb natuurlijk heel veel laten knippen", zegt de koningin van de plastische chirurgie. "Ik ben achter mijn oor een paar keer geknipt voor de facelift. Nou dan leer je het vanzelf wel. Dat heeft heel erg pijn gedaan, dan weet je hoe je moet knippen." Helwegen ziet helemaal voor zich hoe Máxima, die zich vanaf dinsdag koningin mag noemen, voor een groot aantal toeschouwers staat met een lint en een schaar. "Dan beginnen ze allemaal te klappen en zegt ze: ik hoop dat ik het kan. Dat doet het natuurlijk waanzinnig als je zegt als koningin: ik hoop dat ik het kan", aldus de zelfbenoemde 'vredesduivenkoningin'. "Dan knip je en dan tril je natuurlijk niet, ik tril altijd als een riet. En dan begint iedereen ontzettend te klappen."

Ook weet Helwegen precies hoe een schip met een fles champagne gedoopt moet worden. "Bij de eerste mep moet je het doen", vertelt Helwegen, die bekent dat dat niet altijd direct goed gaat. "Ook een wijze les, soms lukt het gewoon niet. Maar dan blijf je gewoon vriendelijk. Je gaat door met drinken en je zwaait naar de mensen. Lang leve de koningin!"

Lokhoff nauwelijks tevreden met punt

Ton Lokhoff, trainer van VVV-Venlo, baalde na afloop van het gelijke spel tegen ADO Den Haag over de late tegentreffer. Het spel van zijn ploeg kon hem wel bekoren.

"Ik wil dat we de laatste wedstrijden in ieder geval qua inzet spelen zoals vandaag. Want dan ben ik ervan overtuigd dat we zeker nog punten gaan halen." VVV was de betere ploeg in het duel met ADO en er bijna met de drie punten vandoor gegaan. "Ja, maar bijna telt niet", vertelde Lokhoff na afloop tegen de NOS.

"Ik vind ook dat mijn ploeg keihard heeft gewerkt, alleen dan hoop je dat je wint als je vijf minuten voor tijd met 1-0 voorstaat. Maar goed, we hebben een punt. En de punten zijn op dit moment voor ons heel erg belangrijk." Met nog twee speelrondes te gaan staat VVV vier punten voor op Willem II, dat volgende week op bezoek gaat bij Ajax. De kans op directe degradatie is dus niet groot.

Di Resta hoopt op warm weekend in Barcelona

Force India-coureur Paul di Resta hoopt dat het tijdens de Grand Prix van Spanje over twee weken warm gaat worden. Di Resta hoopt dit omdat volgens hem zijn wagen, de Force India VJM06, beter rijdt in hogere temperaturen.

"We mogen tevreden zijn over wat we bereikt hebben in Bahrein, met een kwalificatie in de top-zeven en een zeer goede snelheid op bepaalde momenten in de race", aldus de coureur. "Als we in Maleisië ook een goed aantal punten hadden gescoord, waar we wel naar onderweg leken, zouden het vier zeer geslaagde eerste races zijn geweest. Ik kijk nu uit naar Barcelona en hoop dat het daar erg warm zal zijn, aangezien we het een stuk beter lijken te doen als de temperatuur wat hoger ligt."

Boze herrieschoppers klagen bij 112

Twee herrieschoppers uit Delfzijl waren zondagochtend zo boos over een boete die ze voor het verstoren van de nachtrust hadden gekregen dat ze dreigden 112 te blijven bellen totdat hun bon werd ingetrokken. Dat bleek echter niet te werken. De mannen van 21 en 22 jaar zijn aangehouden, meldt de politie.

De mannen liepen luidkeels schreeuwend vanuit het centrum richting de Koningin Julianalaan. Nadat ze hiervoor waren bekeurd belden ze 112 om verhaal te halen. Vervolgens werd hen uitgelegd dat het alarmnummer daar niet voor is bedoeld, maar het duo liet volgens de politie weten te blijven bellen.

Toen ze nog eens belden, ging de politie naar hen op zoek. Ze werden uiteindelijk gevonden op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Burgemeester Boeremalaan. Ze zijn ingesloten en bekeurd.

[NBA] Oklahoma op ramkoers voor volgende ronde play-offs

Oklahoma City Thunder is in de NBA nog een overwinning verwijderd van de tweede ronde van de play-offs. De verliezend finalist van vorig seizoen kwam in de best-of-sevenserie tegen Houston Rockets op 3-0. Kevin Durant scoorde in de 104-101 uitoverwinning 41 punten, waarvan 27 in de eerste helft. Woensdag is de vierde wedstrijd ook in Houston. Bij winst is Oklahoma verzekerd van de volgende ronde.

Memphis Grizzlies kwam op gelijke hoogte met Los Angeles Clippers. Door de 104-83 thuiszege van de Grizzlies staat het 2-2, terwijl de Clippers na de eerste twee duels nog soeverein aan de leiding gingen. Marc Gasol en Zach Randolph werden met 24 punten topscorer voor Memphis. Het vijfde duel wordt dinsdag in Los Angeles gespeeld.

Atlanta Hawks bracht de spanning terug in hun serie tegen Indiana Pacers. De ploeg boekte een 90-69 thuiszege en verkleinde daarmee de achterstand tot 2-1. Al Horford speelde een hoofdrol met 26 punten en zestien rebounds. De Hawks kunnen maandag met wederom een thuiswedstrijd op het programma de stand proberen gelijk te trekken.

Davids is teleurgesteld in degradatie

Edgat Davids is gedegradeerd met Barnet FC, de Engelse club waar hij trainer/manager is. De middenvelder was teleurgesteld dat het zo ver heeft moeten komen.

"Dit is een bittere pil", reageerde Davids op de officiële website van de Engelse club. "De spelers zijn uiteraard extreem teleurgesteld. Ze hebben alles gegeven. Ze kunnen daarom ook zonder schuldgevoel terugblikken. Al hebben we het natuurlijk niet alleen vandaag weggegeven."

Davids heeft nog niet besloten of zijn toekomst in Barnet ligt. "Ik ga eens rustig overleggen met de voorzitter en dan zien we het wel", zo besloot de Pitbull zijn verhaal.

Dat Barnet degradeerde was geen complete verassing. De club had de afgelopen drie jaar op de slotdag pas handhaving veilig gesteld. Zaterdag tegen Northampton wist de ploeg echter geen wonder te verrichten. Een gelijkspel was genoeg geweest, maar het werd 2-0 voor de tegenstander.

Judoka Bosch begint goed aan laatste dag

Judoka Edith Bosch is zondag in Boedapest goed begonnen aan haar laatste dag van een imposante loopbaan. Ze zorgde voor het vijfde punt voor de Nederlandse vrouwenploeg in de kwartfinale van het EK tegen Hongarije (5-0).

Anicka van Emden, Linda Bolder, Sanne Verhagen en Birgit Ente tekenden voor de andere overwinningen van Oranje, dat in de halve eindstrijd Rusland ontmoet.

De inmiddels 32-jarige Bosch neemt tijdens de landenwedstrijd in de hoofdstad van Hongarije afscheid van de judosport. Ze won zilver en twee keer brons op de Olympische Spelen. Ze werd een keer wereldkampioen en won maar liefst viermaal de Europese titel.

Judoka Bosch begint goed aan laatste dag
Judoka Bosch begint goed aan laatste dag (Foto: ANP)

De Boer: "Volgende week kampioen"

Frank de Boer gaat er vanuit dat Ajax volgende week de landstitel mag vieren. Na de overwinning op NAC Breda zijn de Amsterdammers een overwinning van de titel verwijderd.

De Boer had een lekker avondje in Breda, waar hij zich niet te veel zorgen maakte. "De eerste helft kon het, behoudens de eerste tien minuten, een rare wedstrijd worden. Maar na rust hebben de boel gecontroleerd en zat ik heel rustig op de bank", zei de Ajax-trainer bij Eredivisie Live.

De Boer was vooral tevreden met de professionaliteit waarmee zijn team het duel uitspeelde. "We hebben heel geduldig gespeeld. Het was wachten tot de ruimtes zouden vallen en dat gebeurde ook in de tweede helft. NAC kon het niet meer belopen. Na de 0-1 en 0-2 hebben we prachtig gecontroleerd gespeeld."

De kampioensschaal zal volgende week worden uitgereikt volgens de oud-aanvoerder van Oranje. "Ik ga er vanuit dat we dan de titel pakken. In eigen huis tegen Willem II, dat moeten we gewoon winnen."

Kwakman: "Afgeslacht in de counter"

FC Groningen stond gisteren 5-0 achter bij rust. Kees Kwakman was blij dat het niet erger wordt in Eindhoven. Het slechte begin kon hij niet verklaren.

"We begonnen gewoon slecht. We probeerden wel op te bouwen in de eerste helft, waardoor we het veld groot maakten. Vervolgens verliezen we de bal zo snel. We werden vanuit de counter gewoon afgeslacht. Het begint al bij de eerste, toen dekte ik als een kut", zei de aanvoerder na afloop tegen Eredivisie Live.

Kwakman was blij dat hij even naar adem mocht happen bij het rustsignaal. "We mochten blij zijn dat het bij de rust nog maar 5-0 was. Wat we na de rust nog konden doen, was ballen tonen en ervoor zorgen dat het geen 10-0 werd", vervolgde Kwakman zijn verhaal.

Dat de ploeg na rust nog twee keer wist te scoren was wel fijn volgens Kwakman. "Na rust hadden wij er nog wel vijf kunnen maken", dolde hij. "Dat we de tweede helft beter speelde kwam mede door ons, maar ook door PSV. We creëerden een vijf of zestal kansen. PSV was gigantisch goed in de eerste helft en wij waren de pineut."

Leidse dreiger langer vast

De 18-jarige jongen die via internet gedreigd zou hebben met een schietpartij op Leidse scholen, zit zondag nog vast. Een woordvoerster van de politie liet weten dat hij zondag nog verhoord wordt en maandag zal worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die moet beslissen of de jongen langer vast moet blijven zitten.

De verdachte kwam zaterdag op Schiphol aan en werd direct aangehouden en op het politiebureau in Leiden vastgezet.

Vanuit Costa Rica zou hij op een internetforum de schietpartij hebben aangekondigd. Als gevolg van de bedreiging bleven alle middelbare en mbo-scholen in Leiden maandag dicht. Dinsdag en woensdag waren er lessen, maar bewaakten agenten elk schoolgebouw.

Familieleden gewonde vrouw Heerlen naar huis

De grote groep familieleden die zaterdag 'op bezoek' kwam bij een zwaargewonde vrouw in het ziekenhuis in Heerlen, is zondag naar huis vertrokken. Dat meldde het Atrium ziekenhuis zondagochtend.

De vrouw werd in de nacht van vrijdag op zaterdag door twee mannen in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Beide mannen zijn gearresteerd, evenals een derde man, die zich vlak daarna bij het ziekenhuis meldde.

Op het hoogtepunt van het 'bezoek' waren er zaterdag ongeveer honderd familieleden, die in en buiten het ziekenhuis verbleven. In de loop van de dag werden het er ongeveer 50.

De politie onderzoekt wat er is gebeurd en waardoor de vrouw zo ernstig gewond is geraakt. Een woordvoerder van de politie kon zondag nog niets zeggen over de toestand van de vrouw en ook niet over de verdachten.

Familieleden gewonde vrouw Heerlen naar huis
Familieleden gewonde vrouw Heerlen naar huis (Foto: ANP)

Watch Dogs krijgt special edition

Elke game krijgt tegenwoordig wel een speciale versie met extra DLC. Ook Watch Dogs krijgt een special edition met maar liefst één extra missie voor de singleplayer. Watch Dogs is dit najaar verkrijgbaar voor PS3, PS4, Wii U, Xbox360, de next-gen Xbox en pc.

Na het voltooien van de missie krijg je als speler een aantal exclusieve auto's. Naast de special edition is er ook een afbeelding verschenen van extra personages voor de multiplayer. Hoe je dit kunt krijgen is niet bekendgemaakt. Mogelijk gaat het hier om exclusieve DLC die je kunt krijgen bij het pre-orderen van de game bij een desbetreffende winkel.

Filmisch avontuur in Beyond: Two Souls

Gezien Beyond: Two Souls aanwezig is op het Tribeca Film Festival in New York is er een nieuwe trailer van de game verschenen. In de game volgen we het paranormale avontuur van hoofdrolspeelster Jodie, gespeeld door Ellen Page. Beyond: Two Souls is vanaf 8 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 3.

In Beyond: Two Souls kruipen we in de huid van Jodie Holmes, een jonge vrouw met bovennatuurlijke krachten dankzij een paranormale connectie met een onzichtbare entiteit. In de game volgen we Jodie over een grote tijdslijn vol gebeurtenissen die plaatsvinden door haar entiteit. Beyond: Two Souls is in ontwikkeling bij Quantic Dreams, ontwikkelaar achter Heavy Rain.

Eenzame gekken voor 30 april in beeld gebracht

De politie heeft alle zogenoemde eenzame gekken die de troonswisseling dinsdag zouden kunnen verstoren in beeld gebracht. "De politie heeft voor al die mensen individuele plannen van aanpak in de sfeer van hulp en toezicht", zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in Eva Jinek op Zondag.

Hoeveel mensen in beeld zijn gebracht, wilde de burgemeester niet zeggen. "Het zijn er niet zo heel erg veel." Er zou niemand preventief worden opgesloten. "Maar als ze een straf hebben openstaan, is het wel mooi meegenomen als ze die op de dertigste uitzitten."

De burgemeester wees erop dat sommige mensen met psychische problemen kampen. "Hele periodes gaat alles goed, maar er zijn ook periodes dat ze psychotisch zijn en van alles de schuld aan het koningshuis geven. Dan is zo'n dag een beetje een magneet."

Israëlische luchtaanvallen na raketten uit Gaza

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op locaties van Hamas als reactie op raketten die zaterdagavond vanuit de Gazastrook op Israël werden afgeschoten. Dat heeft het Israëlische leger zondag gezegd.

Het leger zei dat een 'opslagplaats voor terreurwapens en een trainingscomplex van Hamas' zijn bestookt nadat raketten in het zuiden van Israël waren neergekomen. De raakten ontploften in open gebied en niemand raakte daarbij niemand gewond. Ook heeft Israël een belangrijke grenspost in de regio gesloten. Volgens de autoriteiten in Gaza raakte niemand gewond geraakt bij de luchtaanvallen.

Israël houdt de militante Hamas verantwoordelijk voor alle raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Premier Benjamin Netanyahu zei na de aanval dat de daders 'een hoge prijs zullen betalen'. Hij zei zondag tegen de regering dat hij niet zal toestaan dat er raketten worden afgeschoten. Dat wordt 'zeer krachtig' beantwoord, aldus Netanyahu.

De verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen is nog niet opgeëist.

Van Baalen Europees lijsttrekker VVD

Hans van Baalen wordt lijsttrekker van de VVD bij de komende verkiezingen voor het Europees parlement. Er hebben zich geen tegenkandidaten gemeld, liet de VVD zaterdag weten. Van Baalen is al sinds 2009 aanvoerder van de VVD in Brussel en Straatsburg.

Van Baalen noemt het 'een bijzondere eer en een grote uitdaging' om de VVD-lijst te mogen trekken. "Het gaat er daarbij om de Nederlandse belangen en de liberale grondbeginselen van vrijheid en democratie in Europa veilig te stellen."

In 2010 noemde Van Baalen in een interview zijn werk in het Europarlement overigens nog 'corvee'. De Europese verkiezingen vinden plaats in mei van volgend jaar.

Finale The Next Pop Talent trekt weinig publiek

The Next Pop Talent heeft zaterdagavond wederom de top 25 van best bekeken programma's niet gehaald. De finale van de talentenjacht van SBS 6, die werd gewonnen door Melissa Janssen, werd door slechts 314 duizend mensen bekeken.

Het aantal kijkers groeide wel iets ten opzichte van vorige week, toen 293 duizend mensen afstemden op de show. De talentenjacht, die in februari aftrapte met ruim een half miljoen kijkers, bereikte toen een dieptepunt. SBS schrapte eerder drie van de zes liveshows wegens tegenvallende kijkcijfers.

Het best bekeken SBS-programma van de avond was Hart van Nederland met 839 duizend kijkers. Lachen om Home Video's was goed voor 524 duizend toeschouwers, Jeroen van der Boom trok 385 duizend kijkers met De Beste Liedjes Van en Drekwerk met Rob Geus was goed voor 380 duizend toeschouwers.

Studio Sport Eredivisie was zaterdag met bijna 1,9 miljoen kijkers het best bekeken programma, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het achtuurjournaal volgt met ruim 1,7 miljoen kijkers. De top drie wordt afgesloten door Weet ik Veel, dat het met duizend kijkers minder moet doen dan het journaal.

Van Miltenburg: schorsing debat pakte goed uit

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft er geen spijt van dat ze donderdagavond het debat schorste en de Kamer uitliep toen haar onpartijdigheid in twijfel werd getrokken. Het weglopen was volgens haar verstandig. "Door de schorsing konden de partijen even met elkaar praten en kwam er een oplossing voor de impasse waarin de Kamer terecht was gekomen", zei ze in Eva Jinek op Zondag.

Het CDA wilde donderdag een apart debat aanvragen over het feitenrelaas over de fraude met toeslagen door Bulgaren. VVD en PvdA steunden dat plan aanvankelijk niet, waardoor er geen Kamermeerderheid was. Het CDA bleef aandringen, waarop Van Miltenburg aan Ed Groot (PvdA) vroeg om te bevestigen dat hij geen oren heeft naar een apart debat, maar daarop meldde CDA-fractieleider Sybrand Buma zich aan de interruptiemicrofoon. Hij verweet Van Miltenburg dat zij op de hand van de coalitiepartijen is.

Van Miltenburg zei zich onheus bejegend te voelen. "Als het zo is, dan bied ik daarvoor mijn excuses aan." Ze schorste het debat voor vijf minuten en verliet zichtbaar geëmotioneerd de plenaire zaal. Daarna zou ze in tranen zijn uitgebarsten.Toen de Kamervoorzitter terugkeerde, liet VVD-fractieleider Halbe Zijlstra weten dat zijn fractie geen bezwaar heeft om na het meireces snel een debat te houden met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Frans Weekers (VVD) waarbij het feitenrelaas centraal staat. Dat wordt op 14 mei gehouden.

"Mijn intergriteit werd in twijfel getrokken en dat raakte mij heel erg. Voor een voorzitter is dat het ergste wat er kan gebeuren", zei Van Miltenburg zondag. "Ik vond het heel erg onterecht en vindt het nog steeds heel erg onterecht."

Een les van het debat is volgens de Kamervoorzitter om de volgende keer eerder te schorsen. "Blijkbaar hebben partijen het soms nodig om even met elkaar te praten zonder dat er een voorzitter tussen zit." Wel was voor haar de grens bereikt. "Maar de schorsing is helend geweest. Daarmee is voor mij de kous af." Wel zou ze het heel erg vinden als haar onpartijdigheid nog eens in twijfel wordt getrokken.

Er was de nodige kritiek op het handelen Van Miltenburg. Zo noemde Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) haar optreden 'een voorzitter niet waardig'. Zijn uitspraak is opmerkelijk, omdat Voordewind met Van Miltenburg in het zogeheten presidium zit - het bestuur van de Tweede Kamer. Van Miltenburg zei zondag dat er wel meer mensen zijn die vinden dat zij moet stoppen. "En er zijn er evenveel die zeggen dat ik het wel kan. Ik behoor tot die laatste groep."

Ashton Kutcher ruziet met beveiliger

Ashton Kutcher heeft het bij het Stagecoach Music Festival in Californië aan de stok gekregen met een beveiliger. Dat vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Naar verluidt bevond de acteur zich in de vip-ruimte bij een podium om een optreden te bekijken toen hij werd aangesproken door een vrouw. Toen de 35-jarige Kutcher de vrouw wilde begroeten, kwam een beveiliger tussenbeide.

De man en Kutcher zouden elkaar vervolgens te lijf zijn gegaan, waarna vrienden de acteur in bedwang moesten houden. De beveiliger eiste dat Kutcher van het festival werd verwijderd, maar hij koos ervoor om zelf op te stappen. Volgens de bronnen was het opstootje vooral te wijten aan de beveiliger, die over de schreef ging.

Doden bij bomaanslagen op Pakistaanse politici

Twee bomaanslagen hebben zondag in het noordwesten van Pakistan aan negen mensen het leven gekost. De slachtoffers waren aanhangers van twee Pakistaanse politici. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd.

Bij de eerste aanslag in een buitenwijk van Kohat kwamen zes mensen om. Doelwit was het kantoor van Syed Noor Akbar, die als onafhankelijke kandidaat deelneemt aan de verkiezingen van 11 mei. Bij een bomaanslag op het kantoor van Nasir Khan, ook een onafhankelijke kandidaat, verloren drie mensen het leven.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist. Akbar behoort tot de sjiitische minderheid in Pakistan, wat volgens de politie een motief zou kunnen zijn.

Dreamliner ook in Japan weer in de lucht

In Japan is zondag een testvlucht met de nieuwe Boeing 787 goed verlopen. Het was de eerste testvlucht in Japan sinds de Dreamliner eerder dit jaar aan de grond werd gezet vanwege accuproblemen.

Aan boord van het vliegtuig waren een hoge afgevaardigde van Boeing en de directeur van de Japanse luchtvaartmaatschappij All Nippon Airways. Na een vlucht van twee uur keerde het vliegtuig veilig terug op het vliegveld Tokyo Haneda.

Zaterdag steeg in Ethiopië al een Dreamliner, het paradepaardje van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, op voor een commerciële vlucht.

In januari kwam het binnen twee weken twee keer tot ernstige problemen door de accu's van de Dreamliners. In een geval ontstond brand en in een ander geval bleef het bij rook. De oorzaak voor die problemen is nog altijd niet bekend. Sindsdien is aan een verbeterd systeem gewerkt, waardoor geen brand meer zou moeten kunnen ontstaan.

Het Japanse ministerie van transport keurde de veranderingen vrijdag goed, nadat de Amerikaanse autoriteiten dat eerder al hadden gedaan.

Geen paniek over nieuw vogelgriepvirus

Virologen in de hele wereld zijn alert op het nieuwste vogelgriepvirus dat in China is opgedoken, het H7N9-virus. Maar reden voor paniek is er vooralsnog niet. Dat zegt viroloog Ron Fouchier van het Rotterdamse Erasmus MC.

Volgens de viroloog is er geen sprake van dat mensen elkaar met het virus besmetten. De kans dat het virus zich op grote schaal gaat verspreiden, acht hij vooralsnog klein.

Toch zijn er volgens Fouchier enkele punten van zorg. "Het lastige aan het H7N9-virus is dat de bron ervan niet bekend is en dat dieren er niet ziek van worden, waardoor het laat wordt opgemerkt", zegt Fouchier.

[NBA] Bulls na thriller naar 3-1 voorsprong

Chicago Bulls is nog maar een zege verwijderd van de tweede ronde van de play-offs in de NBA. Eenvoudig werd de derde overwinning niet behaald. Zaterdag werd Brooklyn Nets pas na drie verlenging verslagen: 142-134. Door de zege in Chicago is de stand nu 3-1. Maandag staat in Brooklyn het vijfde duel op het programma.

De Bulls namen in het tweede kwart een kleine voorsprong, maar werden in het derde kwart voorbijgelopen door de Nets die maximaal veertien punten voor kwamen. Een fraaie comeback van de thuisploeg betekende een 111-111 gelijke stand na de reguliere speeltijd.

In de eerste verlenging kwamen beide ploegen opnieuw niet tot een beslissing, al stonden de Bulls in de laatste minuten op voorsprong. De ploeg uit Chicago putte daar kracht uit en nam in de tweede verlenging vier punten voorsprong. Die maakten de Nets echter weer ongedaan. In de derde verlenging was het uiteindelijk wel raak voor de Bulls die de laatste vijf punten van de wedstrijd voor hun rekening namen.

Nate Robinson was met 34 punten topscorer van de Bulls, terwijl Kirk Hinrich (achttien punten en veertien assists) en Joakim Noah (vijftien punten en dertien rebounds) ook hoofdrollen voor zich opeisten. Deron Williams nam 32 punten en tien assists voor zijn rekening voor de Nets.

Negen mensen gelokaliseerd in puin flat Bangladesh

In het puin van een gebouw met kledingfabrieken dat woensdag instortte in Savar in Bangladesh zijn zondag negen mensen gelokaliseerd. De reddingswerkers gaan proberen de overlevenden te bevrijden door met licht materieel zoals pikhouwelen en scheppen betonblokken te verplaatsen. "Als dat niet lukt zetten we ook hydraulische kranen en snijders in", zei majoor Chowdhury Hasan Suhrawardy, die de reddingsoperatie coördineert.

Een vrouwelijke werker werd zondag levend uit het puin gered. Reddingswerker Hasan Akbari zei dat hij probeerde een man naast haar uit het puin te trekken. "Maar hij zei dat zijn lichaam uit elkaar werd gescheurd, dus ik heb hem los moeten laten. Ik hoop dat we hem nog kunnen redden."

Bij het inzetten van het zwaardere materieel wordt volgens de majoor voorzichtig gewerkt, om te voorkomen dat lichamen verminkt raken. In het gebouw met acht verdiepingen waren meerdere kledingfabrieken gevestigd. Het dodental is inmiddels gestegen tot 362 en daarmee is dit de grootste ramp in de geschiedenis van de kledingindustrie van Bangladesh, die van groot belang is voor de economie. De verwachting is dat het dodental verder stijgt. De fabrieken hadden 3122 mensen in dienst. Hoeveel mensen in het gebouw waren toen het instortte, is niet bekend. Inmiddels is van 2500 mensen bekend dat ze nog leven. De rest wordt nog vermist. Sinds donderdag zijn tientallen overlevenden onder het puin vandaan gehaald.

Door de instorting is de aandacht gevestigd op de werkomstandigheden in de kledingfabrieken, waar werknemers onder erbarmelijke omstandigheden zo'n 38 dollar per maand verdienen met het maken van kleding voor internationale topmerken.

De politie had woensdag voorafgaand aan de ramp opdracht gegeven tot evacuatie omdat er flinke scheuren in de muren waren ontstaan. Een bank en enkele winkels op de begane grond sloten hun zaken, maar de managers van de fabrieken daarboven droegen het personeel op door te werken. Enkele uren later lag het gebouw in puin.

Zaterdag werden drie mensen aangehouden, onder wie drie eigenaren die huisarrest hebben gekregen. De eigenaar van het gebouw is ook gevlucht, maar zijn vrouw is aangehouden. De eigenaar had toestemming voor vijf verdiepingen in het gebouw, maar hij voegde er illegaal drie aan toe. Twee architecten die hun goedkeuring aan het ontwerp zouden hebben gegeven zitten ook vast.

Religieuzen bedanken Beatrix

Gebedshuizen in het hele land staan zondag stil bij de aanstaande troonswisseling. Paus Franciscus heeft eerder laten weten zich 'bijzonder verbonden' te voelen met de gelovigen die in de Sint-Nicolaasbasiliek bijeenkomen voor de 'koningsmis'. Die mis staat in het teken van 'dankbaarheid voor alles wat koningin Beatrix voor Nederland heeft betekend', meldt de basiliek op haar website.

Het Koninklijk Huis wordt bij de viering vertegenwoordigd door grootmeesteres van de koningin Martine van Loon-Labouchère. Ook andere leden van de hofhouding en vertegenwoordigers van de krijgsmacht zijn aanwezig. Verder worden onder anderen commissaris van de Koningin in Zuid-Holland Jan Franssen, oud-premier Dries van Agt, oud-minister Ernst Hirsch Ballin en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma verwacht.

De paus heeft aangegeven om voor de nieuwe koning en zijn gezin te bidden. Aan het einde van de viering wordt daarvoor een speciaal gebed uitgesproken. De basiliek meldt dat vanuit het hele land is gebeld met de vraag of er nog kaarten voor de koningsmis zijn, maar die zijn op. De mis wordt vanaf 10.00 uur rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2.

In de Westerkerk in Amsterdam wordt vanaf 19.30 uur gezongen. "Trompetten en pauken geven aan deze cantate een extra feestelijk karakter", meldt de kerk op zijn website. De Portugese Synagoge houdt om 20.00 uur een Oranjedienst.

Plofkraak op geldautomaat Almere

Een geldautomaat in Almere is zondagmorgen doelwit geweest van een plofkraak. Dat heeft de politie laten weten. Het is nog onbekend of er geld is buitgemaakt.

De kraak vond in de vroege ochtend plaats bij een winkelcentrum aan het Walt Disneyplantsoen. De politie was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Criminelen blazen met enige regelmaat geldautomaten op. Zo werd maandag nog een automaat in Vlaardingen tot ontploffing gebracht. Ook in Amsterdam en Wijk bij Duurstede werden in april plofkraken gepleegd.

Vaak wordt de pui geramd met een auto en vervolgens met behulp van gas een explosie veroorzaakt. Hoe de kraak ditmaal is gepleegd, is nog onduidelijk.

Plofkraak op geldautomaat Almere
Plofkraak op geldautomaat Almere (Foto: ANP)

Man rijdt door na ernstige aanrijding met kind (10)

Een automobilist is zaterdag doorgereden nadat hij in Woerden een 10-jarige jongen op een step had aangereden. De jongen raakte ernstig gewond, meldt de politie. Later werd een 41-jarige man uit Woerden aangehouden voor betrokkenheid bij de aanrijding.

De jongen werd op de Wilhelminaweg door een donkerblauwe Volkswagen Transporter geraakt. Omstanders belden 112, waarna een ambulance, een traumahelikopter en de politie uitrukten. In het ziekenhuis werd bij het kind ernstig hoofdletsel en inwendig letsel geconstateerd. De toestand van het kind was zaterdagavond zorgwekkend.

Via Twitter en Burgernet werd duizenden mensen gevraagd naar de auto uit te kijken. Rond 21.00 uur zag iemand de Volkswagen rijden en belde het alarmnummer. De automobilist bleef het busje volgen totdat de politie ter plaatse was en het busje op de Waardsebaan aan de kant kon zetten. De auto is in beslag genomen.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Goedemorgen! Diverse weerberichten gaven voor gisteren aan dat we de meeste zon in het westen zouden vinden. Maar zoals vaker het geval is, in de lente valt dat in de praktijk vaak nog tegen. Op het strand was het vrijwel de hele dag zonnig, maar pal achter de duinen ontstond er een lange wolkenstraat die liep van Den Helder tot aan het noordwesten van Frankrijk. In het zuidwesten van ons land vielen daar zelfs nog een paar buitjes uit. 

Vanuit mijn huis gezien keek ik de hele dag naar de blauwe lucht, maar de zon kwam pas aan het einde van de middag echt tevoorschijn. Voor vandaag zijn er eigenlijk weinig veranderingen te verwachten. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de zon krijgt wederom gezelschap van stapelwolken. Ook vanmiddag is het zo dat we de meeste zon aan het strand zullen vinden, maar dus niet meteen in het hele westen! De temperatuur loopt vanmiddag op naar een graad of 12 en de wind draait van noordoost naar zuidwest.

Morgen valt er af en toe regen, maar op onze feestdag lijkt het toch wel overal droog te blijven. De temperaturen blijven de komende dagen nog vrijwel gelijk en schommelen tussen de 12 en 14 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Mus
Deze mus liet KlapMongeaul rustig zijn foto maken en het resultaat mocht er zijn. Prachtig!

 

 

 

Politie schiet man in been in Veenendaal

De politie heeft zaterdagavond in Veenendaal een man in zijn been geschoten. Dat gebeurde na een melding dat iemand met een mes zich agressief gedroeg, meldt de politie.

Wat er na de melding precies is gebeurd wordt nog onderzocht, maar uiteindelijk werd de man voor zijn woning aan de Patrimoniumlaan neergeschoten. Daarna vluchtte hij zijn woning in.

De omgeving werd vervolgens afgezet en een politieonderhandelaar had contact met hem. Uiteindelijk werd een arrestatieteam ingezet, die de man rond 22.00 uur zonder verder bloedvergieten wist aan te houden.

De man is naar een ziekenhuis gebracht. Het sporenonderzoek naar het incident wordt door een andere eenheid gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. De rijksrecherche onderzoekt de schietpartij.

Weer fataal oproer in overvolle bajes Mexico

Een gevangenisopstand in Mexico heeft zaterdag 13 mensen het leven gekost. Minstens 65 anderen raakten gewond. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De meeste verwondingen kwamen door messteken, meldden lokale media. Onduidelijk is nog of alle slachtoffers gevangenen waren.

De rellen begonnen vermoedelijk met een vechtpartij in een slaapzaal. De politie heeft de orde inmiddels hersteld in het cellenblok. Autoriteiten onderzoeken of de betrokken gevangenen bij drugsbendes horen.

De laatste jaren zijn er veel dodelijke rellen in de overvolle Mexicaanse gevangenissen, veelal door drugsbendes. Buiten de gevangenis heeft drugsgerelateerd geweld al zeker 70.000 mensen het leven gekost in Mexico.

Weer fataal oproer in overvolle bajes Mexico
Weer fataal oproer in overvolle bajes Mexico (Foto: ANP)

Centrumrechts weer aan de macht in IJsland

IJslandse kiezers hebben centrumrechts na vijf jaar terug in het zadel geholpen tijdens de parlementsverkiezingen van zaterdag. Volgens de eerste uitslagen kregen de twee centrumrechtse partijen samen ongeveer de helft van de kiezers achter zich. Dat bleek na telling van 20 procent van de stemmen.

De conservatieve leider Bjarni Benediktsson (43) van de Onafhankelijkheidspartij is de gedoodverfde nieuwe premier. Hij wil onder meer de belastingen verlagen en is tegen toetreding van IJsland tot de Europese Unie. De eilandstaat zit sinds 2009 in de wachtkamer van de EU.

De regering van de huidige sociaaldemocratische premier JóhannaSigurdardottir (70) is hard afgestraft door het electoraat. De twee centrumlinkse coalitiepartijen verliezen bijna de helft van hun zetels in de Althing, het IJslandse parlement.

Centrumrechts terug aan de macht in IJsland
Centrumrechts terug aan de macht in IJsland (Foto: ANP)

De Jong: "Heel belangrijke overwinning"

Met een 2-0 zege bij NAC Breda nam Ajax zaterdagavond een voorschot op de landstitel. De Amsterdammers staan op match point.

Siem de Jong beseft dat zijn ploeg een belangrijke stap richting de derde opeenvolgende landstitel heeft gezet. "Dit is een heel belangrijke overwinning", vertrouwde de aanvoerder van de lijstaanvoerders Eredivisie Live toe.

NAC Breda toonde in de beginfase aan zich niet zomaar gewonnen te geven. "NAC begon heel fel. Dat wisten we natuurlijk van tevoren, maar we hadden het knap lastig", blikt De Jong terug. "Gelukkig konden we er na rust makkelijker doorheen komen."

Ofschoon de landstitel nagenoeg binnen is, weigert De Jong op de zaken vooruit te lopen. "Hopelijk kunnen we volgende week een feestje vieren, maar ik zeg pas dat we kampioen zijn als het zover is. We hebben het dit seizoen in thuiswedstrijden wel eens laten liggen, maar ik ga er niet vanuit dat dat volgende week weer gebeurt. We weten tenslotte waar we het voor doen."

Van Bommel lang toegezongen door fans

Naar eigen zeggen heeft Mark van Bommel nog geen besluit genomen over het al dan niet voortzetten van zijn carrière. De supporters van PSV zien de routinier graag blijven.

Dat liet de aanhang van de Eindhovenaren zaterdagavond blijken, tijdens de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen. Bij een publiekswissel voor de oud-speler van FC Barcelona, Bayern München en AC Milan werd hij minutenlang toegezongen.

"Dit heb ik nog nooit meegemaakt", zei een geëmotioneerde Van Bommel na afloop tegenover Eredivisie Live. "Het is ongelooflijk wat de fans hier doen, maar ik kan nu niet meteen een antwoord geven of ik blijf. Ik denk dat het met iedere speler veel doet als hij zo wordt toegezongen. Dit is een heel mooi gebaar."

PSV was zaterdagavond veel te sterk voor FC Groningen. Na een 5-0 ruststand lieten de Eindhovenaren de teugels vieren, waardoor de bezoekers konden terugkomen tot 5-2.

Eerste zwarte minister in Italië

Oude blanke mannen hebben van oudsher een dominante rol in de Italiaanse politiek: president Giorgio Napolitano (87) is het oudste staatshoofd van Europa, en 7-voudig ex-premier Giulio Andreotti zit op zijn 94e nog steeds in het parlement. Daarom was het zaterdag dan ook groot nieuws dat er voor het eerst een zwarte minister komt.

Cécile Kyenge, die minister van Integratie wordt in het kabinet Letta-I, is daarnaast ook nog vrouw en 'pas' 49. Zij is zelf een schoolvoorbeeld van geslaagde integratie: afkomstig uit de Democratische Republiek Congo, werkt zij al jaren als arts in Italië, is getrouwd en moeder van twee dochters van 17 en 19.

Zij woont al jaren in de Emilia, een regio waar links traditioneel sterk is, en zet zich namens de Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken in voor de rechten van mensen van buitenlandse komaf.

Eerste zwarte minister in Italië
En volgens de bijgeleverde foto is Kyenge ook nog eens
een blanke, mannelijke negerin... (Foto: ANP)

[WK Snooker] Selby verslagen door Hawkins

De nummer één van de wereld, Mark Selby, is in de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker uitgeschakeld. De winnar van de Masters en UK Championship verloor met 13-10 van Barry Hawkins. Eerder won hij nog met 10-4 van Matthew Selt. 

Hawkins wist Selby vorig jaar ook al uit te schakelen op het WK. Toen won hij in de eerste ronde met 10-3 van Selby. Het is een gelijkwaardige strijd met een goed spelende Selby die op beslissende momenten de partij niet naar zijn hand kon zetten en telkens achter de feiten aan liep.

Hawkins, de nummer veertien op de wereldranglijst, moet het in de kwartfinale opnemen tegen de winnaar van de partij tussen Ding Junhui en Mark King. Ook Judd Trump voegde zich bij de laatste acht. Hij versloeg Marco Fu met 13-7 en zal in de kwartfinale spelen tegen Shaun Murphy. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.