FOK!filmtips van de dag: The Shawshank Redemption

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De ouders van de 14-jarige Isa en haar oudere broer Kars gooien het roer om en beginnen een camping in Frankrijk. Isa en Kars hebben het gevoel naar Timboektoe te verhuizen en alles te verliezen. Lang klagen ze gelukkig niet, want al snel maken ze nieuwe vrienden. Maar terwijl nieuwe vriendschappen opbloeien, komt camping Timboektoe in de problemen. Niet ver bij hen vandaan is een andere camping geopend en de onsympathieke eigenaar probeert camping Timboektoe aan alle kanten te beschadigen. Het ziet het er zelfs naar uit dat de camping moet sluiten. Zal het Isa en Kars lukken om Timboektoe open te houden?

Na Afblijven is Timboektoe de tweede in een reeks speelfilms naar de boeken van de populaire schrijfster Carry Slee. Het filmscenario is geschreven door filmmaakster Maria Peters en gebaseerd op de vier boeken over de camping Timboektoe. Peters, die Afblijven ook regisseerde, liet de regie dit keer over aan haar echtgenoot Dave Schram. Timboektoe is zijn regiedebuut, maar als producent is hij al jaren actief in de Nederlandse filmwereld. Carry Slee heeft inmiddels ook weer een boek geschreven op basis van de film; Timboektoe: De Filmeditie. Te zien om 15.30 uur op Nederland 3.

Op 31 augustus 1997 reageerde de wereld in shock op het tragische auto-ongeluk van prinses Diana. In de week na haar dood wordt koningin Elizabeth II gedwongen om te kiezen voor het protocol van het koningshuis of voor de wil van het Engelse volk. In eerste instantie beschouwt het Engelse koningshuis de dood als een familiegebeurtenis. Maar de rouw van het volk wordt steeds groter en daarmee ook de woede en ontzetting over het zwijgen van de koninklijke familie. De kersverse minister president Tony Blair probeert de koningin ondertussen herhaaldelijk te overtuigen om toe te geven aan de wil van haar volk en publiekelijk te rouwen over de dood van iemand die niet geliefd was binnen het koningshuis.

Stephen Frears regisseert met The Queen een speculatief kijkje achter de schermen van het Britse koningshuis in de week waarin de koninklijke familie het mikpunt was van veel woede. Acteurs Helen Mirren en Michael Sheen vertolken respectievelijk koningin Elizabeth II en minister-president Tony Blair, die na de dood van prinses Diana kibbelen over de wijze waarop de koninklijke familie diende te rouwen. Hoewel Frears en zijn acteurs het gevoelige onderwerp serieus aanpakken, lieten ze ook plek over voor de droge humor waar Britten patent op lijken te hebben. Voor haar fenomenale rol won Mirren onder meer een Oscar, een British Film Award, een Golden Globe, een Screen Actors Guild Award én een European Film Award. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Het is 1947. Andy Dufresne houdt vol dat hij onschuldig is aan de moord op zijn vrouw en diens minnaar, toch krijgt hij tweemaal levenslang in de strenge gevangenis Shawshank. Hij sluit vriendschap met een zwarte gevangene die spullen kan regelen, maar er zijn twee dingen die hem echt op de been houden: hoop en een poster van Rita Hayworth. The Shawshank Redemption is te zien om 20.30 uur op RTL5.

Die Another Day is alweer de twintigste James Bond-film die in de bioscopen wordt gelanceerd, nu ter gelegenheid van het 40-jaigr bestaan van de bekendste filmheld op het witte doek. Een makkelijk rekensommetje levert op dat gemiddeld elke twee jaar weer een nieuw deel uitgebracht is. En ditmaal was de eer aan regisseur Lee Tamahori. Hij moest de Bond-films nieuw leven inblazen, zeker omdat de laatste delen uit de reeks ondermaats te noemen waren; hoewel Goldeneye, de eerste film met Pierce Brosnan als 007, nog wel aardig was. Te zien om 20.40 uur op SBS6.