V. Hanegem: "Een echte liefhebber koestert Barcelona"

Tiede-Jan Breevaart

Willem van Hanegem maakt zich druk over de kritiek op FC Barcelona na het 4-0-verlies bij Bayern München in de halve finale van de Champions League. Dat valt vandaag te lezen in zijn column.

"Alsof we er met zijn allen op hebben zitten wachten. Een echte liefhebber koestert Barcelona, niet alleen als team, maar ook als club waar jaar in jaar uit gewerkt wordt om het beste en aantrekkelijkste voetbal van de wereld te spelen," aldus De Kromme. "Nu zit het ze even niet mee. Dat komt doordat Lionel Messi, een nogal belangrijke pion in hun spel, door een spierblessure niet voluit kan spelen. Meer dan dat is er niet aan de hand."

"Dan lees ik in deze krant dat Alex Ferguson het bij Barcelona wel even anders zou hebben gedaan. Hij zou al lang doorgeselecteerd hebben. Jaja. Geloven we het zelf? Zou hij Iniesta, Xavi, Alves en Piqué al bij het oud vuil hebben gezet? De man die bij Manchester United de 34-jarige Rio Ferdinand ophemelt, die Paul Scholes (38) een paar maanden geleden weer liet opdraven en die Ryan Giggs (39) contractverlenging gaf? Schei toch uit."

"En het ergste vond ik nog de opmerkingen van Tom Egbers bij De Wereld Draait Door. Hij suggereerde dat Messi wat te dik is en zei zelfs dat hij een dubbele kin heeft gekregen. Zouden al deze mensen zelf wel eens voor een spiegel staan? Ik vind het respectloos. Een paar weken geleden speelde Barcelona nog voetbal 'van een andere planeet' thuis tegen AC Milan en nu is het ineens niets meer. Wat een opportunisme."

"Wij moeten in dit land slechts bescheiden zijn en onze lessen trekken uit wat er in de Bundesliga gebeurt en uit de manier waarop bij Barcelona over voetbal gefilosofeerd wordt. Dat heeft allemaal veel minder met geld te maken en veel meer met liefde voor het spel en voor het trainersvak."