Politici prijzen toespraak Beatrix

De afscheidstoespraak van koningin Beatrix is door politici positief ontvangen. Maandagavond sprak Beatrix in een televisierede het land voor de laatste keer toe als koningin. Ze sprak daarin zowel over de staatsrechtelijke positie van de monarch als over haar persoonlijke leven.

Geert Wilders, die vaak kritisch was op haar speeches, noemde de toespraak 'indrukwekkend'. Met name de verwijzingen naar de vader des vaderlands, haar overleden man Claus en haar zoon Willem-Alexander vielen in goede aarde bij de PVV-leider.

ChristenUnie-leider Arie Slob spreekt van een 'mooie afscheidsspeech'. SGP-voorman Kees van der Staaij laat op Twitter weten het mooi te vinden dat in de speech de woorden van haar inhuldigingsrede terugkwamen: 'de wil om de gemeenschap te dienen geeft inhoud aan het koningschap'.

VVD-Kamerlid Ton Elias noemde het een ''krachtige afscheidsspeech'. "Zelden de stem van Beatrix zo horen trillen als tijdens de passage in de afscheidsrede over Claus. Dat raakt me wel. Ontroerend", twittert PvdA-Kamerlid Tunahan Kuzu.