Oranjedienstregeling NS ingegaan

De NS laat maandag sinds 19.00 uur de treinen rijden volgens de speciale Oranjedienstregeling. Wegens de verwachte drukte in verband met de festiviteiten rondom de troonswisseling worden tot woensdag onder meer vijfhonderd extra conducteurs en vierhonderd extra machinisten ingezet.

Bezoekers van de Koninginnenacht in Utrecht en Den Haag kunnen maandagnacht gebruikmaken van extra treinen tussen Utrecht en Den Haag Centraal. Ook naar Leiden en Rotterdam rijden vanuit Den Haag de hele nacht extra nachtnettreinen. In de nacht van 30 april op 1 mei rijden er tot 04.00 uur 's nachts extra treinen om feestgangers vanuit Amsterdam thuis te brengen.

Reizigers moeten vanwege de speciale dienstregeling wel rekening houden met langere reistijd, grote drukte op stations en mogelijk een extra overstap of ander vertrekspoor. In treinen van en naar Amsterdam en Eindhoven verwacht de NS de grootste drukte. Geadviseerd wordt tijdig de reisplanner van de NS te raadplegen voor de actuele situatie.

Ook staan op de stations duizend extra NS-medewerkers klaar en driehonderd extra beveiligers moeten de veiligheid op stations waarborgen. De NS zet ook het twitterteam in voor contact met reizigers. Extra storingsploegen staan gereed om eventuele storingen snel op te lossen.

"Vanaf het einde van de middag zien we dat het langzaamaan drukker wordt in de treinen richting Amsterdam", licht een woordvoerder van de NS maandag toe. "Met name de internationale treinen en die vanaf Schiphol zijn drukker en we signaleren hier en daar al mensen in oranje gekleed." Noemenswaardig drukker dan andere jaren is het aan het begin van de avond echter nog niet, aldus de zegsvrouw.

Alcohol drinken of meenemen in de trein of op het station is net als voorgaande jaren ook dit jaar niet toegestaan tussen maandag 19.00 uur en woensdag 07.00 uur.