EU gaat de bij redden

De Europese Commissie is een bezige bij, maar heeft toch tijd gevonden de bedreigde bij te hulp te schieten en legt het gebruik van drie bestrijdingsmiddelen aan banden. Eurocommissaris Tonio Borg voor consumentenbescherming wacht niet langer tot de kibbelende regeringen van de lidstaten het eens worden en grijpt zelf in.

Borg kondigde maandag aan dat hij 'de komende weken' borg staat voor het inperken van de inzet van clothianidine, imidaclopride en thiamethoxam op gewassen die bijen aantrekken. Maatregelen tegen de drie zogenoemde neonicotinoïden zouden op 1 december van kracht worden.

De bijdehante eurocommissaris wees er maandag op dat een meerderheid van de EU-leden Borgs voorstellen steunt. Vijftien lidstaten stemden voor ingrijpen, acht tegen. Vier leden onthielden zich en waren er misschien niet helemaal bij.

Bijenhouders nemen al decennia een terugval waar in de bijenstand in West-Europa, zegt de Europese dienst voor voedselveiligheid EFSA. Bijen spelen in de natuur een cruciale rol. Ze houden de biodiversiteit op peil door een brede waaier aan landbouwgewassen en wilde planten te bestuiven.