Amsterdam kleurt nog weinig oranje

Met nog amper een halve dag te gaan maakt Amsterdam zich op voor misschien wel het grootste en drukst bezochte koninginginnedagfestijn. We namen een kijkje naar hoe de sfeer erbij hangt. Nog voordat de grootste drukte en het feest losbarst.

Wie nietsvermoedend Amsterdam Centraal binnenrijdt zal in eerste instantie denken dat de spits vandaag vroeg is begonnen. De grote Shell-toren aan het IJ is het enige oranje wat echt opvalt vanuit de trein. Eenmaal buiten kom je direct terecht in een grote groep mensen die opgedeeld is in kleinere groepen mensen die staan te wachten op vrienden of familie.

Daarnaast zijn er opvallend veel Aziaten in het straatbeeld te vinden. In ieder geval een stuk meer dan het aanwezige oranjekledij. Op een enkel kroontje of een sjaaltje na is er namelijk ook buiten vrij weinig oranje te zien.

Wie verder loopt zal als een guppie in een vissenschol worden meegetrokken naar de Dam. Loopruimte is er nauwelijks aan het Damrak en als je even niet op let ben je zo je groepsgenoten kwijt. Zo ook een meisje met een oranje kroontje die haar moeder uit het oog verloor en paniekerig om zich heen kijkt. Net als een vrouw die een paar stappen verderop de naam van het meisje roept, waardoor de twee al snel weer herenigd worden.

Eenmaal op de Dam beland, zijn er vooral veel nieuwsgierige mensen te vinden. Enkele toeristen maken foto's van de oranjeversieringen op de Bijenkorf en Madame Tussauds. Bij het paleis zijn al enkele echte oranjefans te wachten tot de huldiging. Zij verzamelde zich al vroeg op de Dam om een mooi plekje vooraan te bemachtigen.

Teruglopend naar Centraal via de Nieuwendijk kom je terecht in een drukke maar normale doordeweekse Amsterdamse winkeldag. Het zijn enkele oranjevierders die opvallen tussen het winkelende publiek. Mensen die gezellig aan het shoppen zijn in winkels die meegaan met de komende drukte door een aantal van hun prijzen te verhogen.

Waar je nu nog opvalt met een oranje kroontje, zal je morgen nauwelijks meer terug te vinden zijn tussen de oranje uitgedoste mensenmassa. De oranjesfeer is nu nog weinig terug te vinden in Amsterdam, maar dat komt vanzelf naarmate de avond en Kroningsdag dichterbij komt. Amsterdam en de aanwezige mensenmassa lijken in ieder geval helemaal klaar te zijn voor Kroningsdag.

FOK! is in ieder geval benieuwd hoe jij Koninginnedag viert. Stuur daarom jouw leukste, grappigste of ontroerendste foto naar ons toe en krijg de eeuwige roem door in onze fotoreportage te komen.