Ombudsman wil zitting in Tweede Kamer

De Nationale Ombudsman moet een zetel in de Tweede Kamer krijgen. Hij kan zich zo gevraagd en ongevraagd met het debat bemoeien. Dat zegt de huidige ombudsman, Alex Brenninkmeijer, dinsdag in het NCRV-programma Altijd Wat.

Brenninkmeijer denkt dat hij als onafhankelijk Kamerlid op een extra 151e zetel de belangen van burgers goed kan behartigen. "Ik stel me voor dat ik in een belangrijk debat mijn hand opsteek en kan zeggen: partijpolitiek ligt het nu zo, maar laten we nog eens precies kijken hoe het er voor de burger uitziet", licht hij toe in het televisieprogramma.

Brenninkmeijer denkt overigens niet dat de politici staan te springen om de aanwezigheid van de ombudsman. "Dit soort gesprekken leidt vaak tot afhoudende reacties van politici", stelt hij. Volgens Brenninkmeijer koste het hem al heel wat moeite om zijn jaarverslag in de Kamer te mogen aanbieden.

In Zweden is het al langer gebruikelijk dat de ombudsman in het parlement zit. De functie van Nationale Ombudsman werd in Nederland in 1982 in het leven geroepen naar Scandinavisch voorbeeld. In Zweden bestaat het fenomeen al sinds 1809.

De Nationale Ombudsman is een onafhankelijke functionaris die klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden behandelt. Hij wordt benoemd door de Tweede Kamer. Het instituut heeft de status van Hoog College van Staat.