Cybercrimineel binnen tien dagen naar Nederland

De 35-jarige Nederlander die in Spanje is aangehouden op verdenking van het uitvoeren van cyberaanvallen wordt binnen tien dagen overgeleverd aan Nederland. De verdachte, Sven K., werd zaterdag in Madrid ondervraagd. Dat meldt een medewerker van de rechtbank maandag op voorwaarde van anonimiteit.

De man zou aanvallen hebben uitgevoerd op de non-profitorganisatie Spamhaus, dat antispamdatabases beheert. Het Nederlandse Openbaar Ministerie typeert de zogeheten DDoS-aanvallen die de man zou hebben uitgevoerd als 'ongekend zwaar'.

Vorige week werd de man op verzoek van Nederland gearresteerd. Hij opereerde vanuit een bunker in Spanje en had een busje van waaruit hij netwerken overal ter wereld kon hacken.

Het gaat om de in Barcelona woonachtige internetactivist Sven Olaf K., verbonden aan de Nederlandse firma Cyberbunker. De Amerikaanse krant The New York Times schreef eind vorige maand dat de aanval op Spamhaus werd geopend nadat die organisatie Cyberbunker op haar zwarte lijst had gezet. E-mailaanbieders gebruiken die lijst om spam op te sporen.