Ex-advocaat vrijuit na beledigingen

Voormalig advocaat Jeroen de Kreek krijgt geen straf voor het beledigen van joden, minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en het bedreigen van arabist Hans Jansen. De rechtbank in Amsterdam acht hem weliswaar schuldig, maar volledig ontoerekeningsvatbaar. Volgens de rechters kunnen zijn uitlatingen het best worden genegeerd.

Uit eerder opgemaakte rapporten van een psycholoog en psychiater acht de rechtbank De Kreek volledig ontoerekeningsvatbaar. Hij zou lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en chronische psychoses.

De rechtbank laat weten het nut van rechtsvervolging te betwijfelen. Volgens de rechtbank doet De Kreek 'uitlatingen die voor ieder weldenkend mens volstrekt onzinnig zijn'. Vervolging zou de ex-advocaat een podium bieden, terwijl het volgens de rechtbank het best is zijn uitlatingen te negeren.

Op Twitter noemde De Kreek Hennis-Plasschaert in 2010, destijds Tweede Kamerlid voor de VVD, 'oorlogsmisdadiger' en 'een blonde muts die fascisme gedoogt'. Ook stuurde hij haar de tekst 'moffenhoeren werden vroeger kaalgeschoren'.

Arabist Hans Jansen deed aangifte van bedreiging toen De Kreek hem aan het begin van zijn optreden in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders schreef 'dat hij als een varken geslacht zou worden'. Op zijn website plaatste hij berichten met titels als 'joden zijn gevaarlijk' en 'joden zijn terroristen'. Mede naar aanleiding van de berichten deed het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) aangifte tegen De Kreek.

De Kreek was een van de klagers in de zaak-Wilders. Hij werd eerder vrijgesproken van het aanzetten tot haat. Voor het stalken van oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) werd hij wel veroordeeld. Ook kreeg hij in 2011 een werkstraf opgelegd voor het beledigen van joden op zijn website.