Vrouw dwong tienerdochter tot donormoederschap

Een Amerikaanse vrouw heeft haar geadopteerde 14-jarige dochter onder dwang met donorsperma bevrucht. Ze wilde een kleinkind als haar eigen kind grootbrengen om zo haar onvervulde kinderwens te vervullen. De Amerikaanse, die in Groot-Brittannië woont, heeft zich volgens de Britse familierechter zo 'boosaardig en egoïstisch gedragen' dat hij het nauwelijks kon geloven.

De vrouw rekruteerde haar oudste pleegdochter als donormoeder toen ze geen toestemming kreeg een vierde kind te adopteren. Ze kocht online injectiespuiten met donorzaad en zette het tienermeisje onder druk zich daarmee te bezwangeren. Die was naar eigen zeggen verbijsterd, maar dacht: als ik dit doe, (...) houdt ze voortaan misschien meer van me.

De eerste geslaagde bevruchting liep uit op een miskraam, maar de Amerikaanse gaf niet op. De achtste poging slaagde, en in juli 2011 beviel het toen 17-jarige meisje van een jongetje.

Omdat het ziekenhuis alarm sloeg werd de wensmoeder spoedig na die bevalling aangehouden. Ze werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De zaak werd achter gesloten deuren behandeld, en werd pas maandag bekend.