FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 april 2013

Man doodgeschoten in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is donderdag een man om het leven gekomen. Aanleiding zou een ruzie op straat zijn, meldt RTV Rijnmond. In de buurt van Zuidplein zouden meerdere aanhoudingen zijn verricht.

Het incident vond rond 21.00 uur plaats in Rotterdam-Zuid. Getuigen hoorden meerdere schoten. Toen de politie arriveerde lag de man in kritieke toestand op straat. Reanimatie mocht niet baten.

De identiteit van de man of van de mogelijke verdachten is niet bekend.

[EL] Uitslagen kwartfinales (11/04/2013)

Vanavond werden de returns afgewerkt in de kwartfinales van de Europa League. Chelsea, FC Basel, Fenerbahçe en Benfica zijn nog in de race om de finale te halen, die 15 mei wordt afgewerkt in de Amsterdam ArenA. Hieronder de uitslagen.

Rubin Kazan (Rus) - Chelsea (Eng)* 3-2 (1-3)
4' Torres 0-1
51' Marcano 1-1
55' Moses 1-2
62' Karadeniz 2-2
65' Natcho (pen.) 3-2

FC Basel (Zwi)* - Tottenham Hotspur 2-2 (2-2)
23' Dempsey 0-1
27' Salah 1-1
49' Dragovic 2-1
82' Dempsey 2-2
90' Vertonghen (Tottenham Hotspur)
FC Basel wint na strafschoppen; 4-1

Lazio Roma (Ita) - Fenerbahçe (Tur)* 1-1 (0-2)
60' Lulic 1-0
73' Erkin 1-1

Newcastle United (Eng) - Benfica (Por)* 1-1 (1-3)
71' Cissé 1-0
90+2' Salvio 1-1

* naar halve finales


Nathan Aké kwam in actie bij Chelsea tegen Rubin Kazan (Pro Shots)

Tunesiër (25) steekt zich in brand

Een Tunesische man heeft zich donderdag in de grensstad Ben Guerdane in brand gestoken nadat hij was beschuldigd van diefstal. Dat heeft een bron bij de Tunesische autoriteiten gezegd.

De 25-jarige Samir Ben Tahar heeft ontkend iets met de diefstal te maken te hebben en zei dat hij in Libië was op het moment van het misdrijf, aldus de bron. Hij is met ernstige brandwonden in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen.

Bont gezelschap naar uitvaart Thatcher

Een stoet aan beroemdheden zal woensdag de uitvaart bijwonen van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher, die maandag overleed. Naast de gebruikelijke (oud-)politici en diplomaten uit alle bevriende landen maken onder anderen ook de zangeres Shirley Bassey, componist Andrew Loyd Webber, televisiepresentatoren Jeremy Clarkson en David Frost, schrijver Frederick Forsyth en actrice Joan Collins hun opwachting in de St. Paul's kathedraal. De Argentijnse president Cristina Kirchner is niet uitgenodigd.

In totaal zijn zo'n 2300 uitnodigingen verstuurd voor de dienst, met militaire eer. Op de afgesloten route zullen meer dan 700 militairen staan die begin jaren 80 waren ingezet in de oorlog om de Falkland-eilanden met Argentinië. Er zijn nog steeds spanningen rond de eilanden. Kirchner heeft Londen eerder opgeroepen de eilanden op te geven. De Argentijnse ambassadeur in Groot-Brittannië, Alicia Castro, wordt wel uitgenodigd. De Argentijnse minister Héctor Timerman van Buitenlandse Zaken zei op de Argentijnse radio dat hij niet zou gaan, ook al zou hij wel zijn uitgenodigd.

Alle nog levende toenmalige leiders en ministers ten tijde van het bewind van Thatcher komen ook, onder wie oud-president F.W. de Klerk uit Zuid-Afrika. Afzeggers zijn er ook, veelal om gezondheidsredenen. Onder hen de laatste president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov (82), de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl (83) en de weduwe van de Amerikaanse president Ronald Reagan, Nancy (91). De broze Nelson Mandela stuurt een afgezant.

Bont gezelschap naar uitvaart Thatcher
Bont gezelschap naar uitvaart Thatcher (Foto: ANP)

Van den Berg wint EK straight pool

Poolbiljarter Nick van den Berg is donderdag Europees kampioen straight pool geworden. In de finale in het Sloveense Portoroz klopte hij de Pool Tomasz Kaplan met 125-1. Van den Berg prolongeert zijn titel. Vorig jaar was hij in Luxemburg ook al de beste. Hij won eerder al twee Europese titels nine ball.

Bij de vrouwen kon Tamara Peeters-Rademakers niet voor een stunt zorgen. Zij werd in de halve eindstrijd met 13-75 verslagen door de Oostenrijkse Jasmin Ouschan. Ouschan kroonde zich later op de avond tot Europees kampioene. Ze klopte Katarzyna Wesolowska uit Polen met 75-15.

Wilders kraakt sociaal akkoord

Geert Wilders is zeer negatief over het sociaal akkoord dat donderdagavond is gepresenteerd. Volgens de PVV-leider zijn de afspraken niet goed voor de economie. "Dit akkoord biedt geen enkel vooruitzicht op vooruitgang."

Wilders mist lastenverlichting voor burgers in het akkoord. "Het sociaal akkoord levert geen cent belastingverlaging op voor de burgers in Nederland."

"De afbraak van Nederland gaat gewoon door. Dit akkoord is alleen goed voor het baantje van premier Rutte."

Geen buitentaps op Dam op 30 april

Op de Dam mogen tijdens de troonswisseling geen buitentaps worden geplaatst. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat dit niet mogelijk is vanwege de veiligheid. De horeca buiten het afgezette gebied mag wel openblijven.

Horecaondernemers mogen echter geen terras plaatsen, ook uit veiligheidsoverwegingen. Een aantal panden heeft een inpandig terras, deze mogen wel open. Enkele horecagelegenheden lieten in februari al weten hun deuren te sluiten vanwege de veiligheid.

Weer giraf geboren in Blijdorp

Nog geen drie weken na de geboorte van girafje Chloë heeft Diergaarde Blijdorp opnieuw een girafje verwelkomd. Giraf Anne bracht maandag een veulen ter wereld. Daarmee telt de fokgroep netgiraffen in de Rotterdamse dierentuin nu twaalf exemplaren. De jongste aanwinst is een mannetje, dat de naam Fabian heeft gekregen.

De vader van beide girafjes is Banio. Hij ligt goed bij de vrouwtjes, want er zijn nog twee giraffen drachtig van hem. Nu de lente er echt aan zit te komen, kunnen alle twaalf giraffen waarschijnlijk binnen een paar dagen naar buiten.


Weer giraf geboren in Blijdorp (Foto: Novum)

Spookraadslid Amersfoort pakt werk weer op

Het Amersfoortse raadslid Mustafa Özcan gaat eind april na meer dan een jaar weer aan de slag in de gemeenteraad. Özcan stelt donderdag in een verklaring dat hij overspannen was en daardoor geen invulling van zijn taak kon geven.

In de gemeenteraad gingen eerder stemmen op om Özcan te dwingen afscheid te nemen van de politiek, omdat hij zich niet liet zien. Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius (CDA) wil hem nu nog een kans geven en vraagt de rest van de raad hem het vertrouwen te geven.

Het 'spooksraadslid' stapte vorig jaar op bij GroenLinks, dat de buik van hem vol had omdat hij zelden aanwezig was. Hij ging als eenmansfractie verder maar liet opnieuw niets van zich horen. De fractie van Trots op Nederland zat het vooral niet lekker dat hij maandelijks zeventienhonderd euro krijgt voor zijn raadswerk. Özcan werd eerder opgeroepen in ieder geval dat geld in te leveren.

In de verklaring zegt Özcan dat hij de afgelopen periode als 'een intense worsteling' heeft ervaren. "Ik weet hoe groot de verantwoordelijkheid is die mij als raadslid is gegeven, en de verwachting die mijn achterban had en heeft door het uitbrengen van hun stem op mij", stelt hij.

Afscheid en afstand nemen was echter geen optie. Özcan zegt allesbehalve trots te zijn op zijn lange afwezigheid. "Ik besef dat ik afgelopen jaar hier eerder over had moeten communiceren, maar was daartoe niet in staat", verklaart hij. Op 23 april wil hij zijn werkzaamheden weer oppakken.

Acht maanden cel geëist voor doden Rotterdamse (17)

Tegen een 15-jarige jongen die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 17-jarig meisje in Rotterdam is donderdag acht maanden jeugddetentie geëist. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de jongen drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie krijgt, maar eiste geen jeugd-tbs.

De 15-jarige was de laatste van drie jongens die zich deze week voor de rechtbank in Rotterdam moesten verantwoorden voor de dood van het meisje in augustus. Tegen een 16-jarige verdachte werd de voor minderjarigen maximale straf van twaalf maanden geëist. Een andere 15-jarige verdachte krijgt als het aan het OM ligt elf maanden jeugddetentie. Justitie wil voor deze twee verdachten ook jeugd-tbs.

Het lichaam van het slachtoffer werd in augustus in de bosjes langs de Horvathweg in haar woonplaats gevonden. Ze zou naar die plek zijn gelokt door de oudste verdachte, die het meisje kende. Hij heeft volgens het OM ook het meeste geweld gepleegd.

De jongens zouden van plan zijn geweest de mobiele telefoons van het meisje te stelen. Mogelijk wilden ze haar ook misbruiken, maar dat is niet gebeurd. Het meisje moest vervolgens dood om de diefstal te verhullen. Ze werd met vele messteken om het leven gebracht.

De zaken werden vanwege de leeftijd van de verdachten achter gesloten deuren behandeld. De rechtbank in Rotterdam doet 25 april uitspraak in alle drie de zaken. De uitspraak is wel openbaar.

Jolie laat zich bij G8 horen tegen seksueel geweld

Angelina Jolie verscheen donderdag op de G8-top in Londen. De actrice, speciaal gezant van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, assisteerde de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague bij de bekendmaking dat 36 miljoen dollar extra wordt uitgetrokken voor de bestrijding van seksueel geweld bij militaire conflicten.

"Ik geloof dat hun stemmen vandaag zijn gehoord", zei Jolie over 'de vergeten slachtoffers' van oorlogen. "Nu we verkrachting in oorlogsgebieden op de internationale agenda hebben gezet, moet het er nooit meer af geraken en zelfs een prominentere plek krijgen", voegde Hague daaraan toe.

De bewindsman liet weten dat de G8, bestaande uit de ministers van buitenlandse zaken van de acht rijkste industrielanden ter wereld, heeft besloten dat verkrachting en seksueel geweld worden gezien als oorlogsmisdaden en schendingen van het Verdrag van Genève.

Vermeer krijgt vrijdag uitsluitsel over schorsing

Ajax-doelman Kenneth Vermeer krijgt vrijdag te horen of hij geschorst wordt naar aanleiding van zijn rode kaart tegen Heracles Almelo. Donderdag moest de international voor de tuchtcommissie van de KNVB verschijnen. Vermeer had een schikkingsvoorstel van twee duels naast zich neergelegd.

Vermeer haalde tegen Heracles Geoffrey Castillion neer. Als hij twee duels geschorst wordt, mist hij zondag de topper tegen PSV en een week later het duel met sc Heerenveen. Jasper Cillessen is reservekeeper bij Ajax.

Suarez in zijn kruis getast

De wereldvoetbalbond FIFA stelt een onderzoek in naar ernstig wangedrag van aanvaller Luis Suarez van Liverpool in de WK-kwalificatiewedstrijd van Uruguay tegen Chili vorige maand. De voormalige Ajacied gaf zijn tegenstander Gonzalo Jara bij een hoekschop een vuistslag in het gezicht. Het incident ontging de arbitrage, maar was op tv-beelden goed te zien.

Suarez heeft nog weinig over het geruchtmakend voorval gezegd. Volgens mediaberichten in zijn vaderland reageerde hij woedend op Jara nadat hij door de Chileen in zijn kruis was gepakt.

Uruguay verloor het duel in Santiago met 2-0. Suarez, al goed voor acht treffers in het kwalificatietoernooi, kreeg voor een ander vergrijp nog wel geel. Hij is daardoor sowieso geschorst voor de eerstvolgende kwalificatiewedstrijd op 11 juni tegen Venezuela.

Suarez in zijn kruis getast
Suarez in zijn kruis getast (Foto: ANP)

Haase naar kwartfinale Casablanca

Tennisser Robin Haase heeft donderdag de kwartfinale bereikt van het ATP-toernooi in Casablanca. In de Marokkaanse havenstad klopte hij de Fransman Kenny de Schepper in drie sets: 6-2, 6-7 (2) en 6-3. Bij de laatste acht neemt de als zevende geplaatste Haase het op tegen Martin Klizan uit Slowakije, de nummer drie van de plaatsingslijst.

Haase begon de wedstrijd met een break op de nummer 102 van de wereld. De Nederlander, zelf als 53e gerangschikt, plaatste daar in de vijfde game nog een break overheen en won de eerste set eenvoudig. Het tweede bedrijf was echter een ander verhaal. Beide spelers hadden een vroege break, maar in de tiebreak trok De Schepper de stand echter gelijk.

In de derde set waren de eerste drie games voor Haase. In de zevende en de negende game kreeg De Schepper breakkansen om terug te komen in de set, maar Haase werkte die weg en sleepte de partij uit het vuur.

Project X Zone toont krankzinnige gevechten

Project X Zone is een soort mash-up vechtgame die vijftig personages bevat uit franchises van Sega, Namco Bandai en Capcom. Meestal komen dit soort games niet buiten Japan uit, dus we mogen onszelf gelukkig prijzen.

Project X Zone komt deze zomer uit in Europa. Alleen de tekst is vertaald, de voice-overs blijven in het Japans. Bekijk de eerste semi-Engelse trailer hieronder.

'Noord-Korea kan kernwapen lanceren'

Noord-Korea heeft waarschijnlijk een kernwapen dat met een ballistische raket kan worden gelanceerd. De Amerikaanse militaire inlichtingendienst DIA schrijft dat in een nieuw rapport, meldden Amerikaanse media donderdag.

De inlichtingendienst vermoedt dat de kernwapens nog niet erg betrouwbaar zijn. Mogelijk werken ze niet goed. Het is niet bekend wat het bereik van een Noord-Koreaanse raket met kernkop zou zijn.

Noord-Korea heeft sinds 2006 drie keer een test met een kernwapen gedaan, de laatste was in februari van dit jaar. Tot op heden werd gedacht dat het land nog niet in staat was om een nucleair wapen te lanceren.

Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de afgelopen tijd extreme oorlogsretoriek laten horen, hoewel de meeste waarnemers niet geloven dat het land echt op een militaire confrontatie uit is. De spanningen zijn desondanks behoorlijk opgelopen op het Koreaanse schiereiland.

'Noord-Korea kan kernwapen lanceren'
'Noord-Korea kan kernwapen lanceren' (Foto: ANP)

Tales of Xillia collector's edition onthuld

Tales of Xillia krijgt een uitgebreide (en dure) collector's edition, dat heeft Namco Bandai vandaag bekendgemaakt. De collector's edition gaat € 99,99 kosten en bevat een dikke artbook, de soundtrack-cd en een beeldje van Milla Maxwell.

De collector's edition is alleen via de Tales-onlinewinkel van Namco Bandai te bestellen. Er worden slechts 10.000 exemplaren gemaakt. Tales of Xillia komt op 9 augustus uit en is exclusief voor PlayStation 3.

[PL Darts] Van Gerwen wint van Taylor

Michael van Gerwen heeft zijn tweede Premier League ontmoeting met Phil Taylor winnend afgesloten. Kon Mighty Mike in zijn debuut op het grote podium het nog niet afmaken tegen Taylor (6-6), vanavond was hij met 7-3 zowel scorend als finishend een klasse beter dan de wereldkampioen.

Van Gerwen begon sterk aan de confrontatie en hield dat niveau tot het einde vast. Tot aan een 3-1 stand in het voordeel voor de man uit Boxtel had Taylor eigenlijk niets in te brengen. The Power miste bij die stand op een haar een 161-finish om een rebreak te forceren.

Op weg naar de overwinning stond Van Gerwen daarna nog maar twee legs af: 7-3. Hij kwam in zijn eerste partij van de avond tot een gemiddelde van 103,90 punten, Taylor bleef onder de honderd steken: 99,65. Later vanavond verschijnt Mighty Mike nogmaals aan de oche, hij strijd dan om de koppositie met James Wade.

Verkracht meisje (10) dreigt steniging

Weer een schokkend bericht uit het altijd gezellige India. Een tienjarig meisje dat is verkracht, zal voor straf worden gestenigd. Slechts een ding kan deze zinloze moord tegenhouden: het kind moet haar aanklacht intrekken.

Het meisje werd onlangs bewusteloos door haar moeder aangetroffen op een stuk land. De vrouw bracht haar dochter hierop naar de politie van Kotwali. Eenmaal bij bewustzijn vertelde het meisje dat ze was verkracht door een 35-jarige buurman.

Haar familie is nu ondergedoken, omdat ze met de dood worden bedreigd. "Ze hebben gezworen ons te vermoorden", doet de moeder in Indiase media haar verhaal. "Ze willen ons huis in brand steken en mijn dochter stenigen als we de aanklacht niet intrekken."

De politie heeft inmiddels een man opgepakt wegens de verkrachting, maar deze ontkent alles. Volgens hem was het meisje bang geworden toen hij haar betrapte op het stelen van tomaten op zijn land. Hierna rende ze weg en deed aangifte van verkrachting. Medisch onderzoek heeft echter geen uitsluitsel kunnen geven of de verkrachting heeft plaatsgevonden.

Nederlandse Playmate wijst Hugh Hefner af

De Nederlands Playmate Lotte moet er niet aan denken om bij Hugh Hefner in te trekken. De Utrechtse schone mag zichzelf vanaf donderdag Playboys Playmate van het Jaar 2012 noemen. Ze ziet het echter niet zitten om zich te aan te sluiten bij de vriendinnen van de Playboybaas.

"Nee, sorry meneer Hefner. Echt niet, te oud", zegt Lotte voor de camera van Novum Nieuws. "Ik denk dat al die meisjes die daar wonen allemaal een rolletje spelen. Ik wil mezelf kunnen blijven."

"Ik wil niet de hele dag het mooie poppetje uithangen", vervolgt ze. "Gewoon op de momenten dat ik het wil, maar verder wil ik gewoon lekker kunnen doen en laten wat ik wil."

Verkozen worden tot Playmate van het Jaar is voor Lotte een droom die uitkomt. "De allereerste keer dat ik de Playboy zag stond er een heel mooi meisje in en toen dacht ik: zo wil ik later ook worden."

Lange Frans is hypocriet

Lange Frans begrijpt het best als mensen vinden dat hij hypocriet is. De rapper is een van de artiesten die een bijdrage aan het Koningslied leveren, terwijl hij ooit duidelijk liet weten geen fan te zijn van het koningshuis. RTL Boulevard confronteerde hem daar donderdag mee.

Frans zei enkele jaren geleden in een talkshow: voor wat hebben we hen in hemelsnaam nodig? Weet je hoeveel geld dat kost?. "Ik ben het misschien niet helemaal eens met het bestaan van de monarchie, al moet ik zeggen dat deze quote van zeven jaar geleden is", reageerde hij donderdag in de uitzending.

"Dat ben ik ook", zei hij over de mensen die hem hypocriet vinden door mee te doen aan het lied voor Willem-Alexander. "En ik ga er nog twee maken, een voor Ik Hou van Holland en voor Slam FM."

"Ik ben er toch gewoon, ik doe toch leuk mee?", doet hij de ophef af. Zijn management heeft echter geprobeerd uitzending van het item tegen te houden, heeft Albert Verlinde laten weten.

Hua rijdt eerst training voor Caterham

Charles Pic moet tijdens de eerste vrije training op het Shanghai International Circuit zijn plek afstaan aan Ma Qing Hua. De 25-jarige Chinees rijdt dit jaar voor het GP2-team van Caterham en zal samen met de Amerikaan Alexander Rossi enkele vrijdag trainingen dit seizoen in actie gaan komen.

Ma Qing Hua is geen onbekende in de Formule 1, vorig jaar reed de Chinees al op de vrijdag van de Grand Prix van Italie, Singapore, Abu Dhabi en Amerika. Alexander Rossi zal volgende week vrijdag tijdens de eerste sessie in actie komen voor Caterham, hij neemt dan de wagen van Giedo van der Garde over.

Wim-Lex wist al van 30 april

Prins Willem-Alexander wist al anderhalf jaar dat hij op 30 april van dit jaar koning zou worden. Dat zei radio-dj Gerard Ekdom donderdag op 3FM. Ekdom was een van de gasten op de zogenoemde uitblinkerslunch op paleis Noordeinde.

Volgens Ekdom sprak Willem-Alexander 'heel open' over zijn aanstaande koningschap. "Ik weet het eigenlijk al anderhalf jaar", zou de prins hebben gezegd. "De overgang verloopt soepel, omdat we het allemaal zelf in de hand hebben. Dat was vroeger natuurlijk wel anders, we leven in een andere tijd."

Volgens Ekdom was de lunch, waarvoor 27 Nederlanders waren uitgenodigd die een bijzondere prestatie hebben geleverd, 'heel casual, heel relaxed'. Er waren geen afspraken over een geheimhoudingsplicht, aldus de 3FM-dj. De NOS meldt dat onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom, zangeres Trijntje Oosterhuis en Q-music-dj Kristel van Eijk en Bauke Vaatstra, de vader van de vermoorde Marianne Vaatstra bij de lunch aanwezig waren.


'Willem-Alexander wist al 1,5 jaar van 30 april' (Foto: Novum)

Rutte blij met akkoord

Premier Mark Rutte (VVD) omschrijft het donderdag gesloten akkoord met de sociale partners als 'historisch'. Dat zei de premier donderdagavond tijdens de persconferentie in Den Haag waar hij het akkoord toelichtte.

Nederland kan volgens hem de komende decennia vooruit met het akkoord. Het is een akkoord 'dat de Nederlandse samenleving verder brengt'. Hij deelde grote complimenten uit aan de sociale partners.

"Iedereen heeft geknokt voor zijn eigen opvattingen. Maar er was ook een gedeelde overtuiging en een gemeenschappelijk doel. We vinden namelijk allemaal dat we in een van de mooiste landen van de wereld wonen en we willen allemaal dat dat zo blijft."

Maar iedereen beseft dat veranderingen en verbeteringen nodig zijn. Dat niets doen geen optie is. Die instelling heeft echt geholpen om er samen met elkaar uit te komen, aldus Rutte.

Volgens de premier staat het akkoord helemaal in het teken van werk. Ook vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) toonde zich in zijn nopjes met wat hij het Mondriaanakkoord noemde, naar het Haagse Mondriaancollege waar het overleg plaatsvond.

'Extra bezuinigingen 2014 van de baan'

De geplande bezuiniging van 4 miljard euro voor volgend jaar is in het akkoord van werkgevers en werknemers van de baan. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Volgens bronnen worden in het akkoord, waaraan kabinet en sociale partners donderdagavond in Den Haag de laatste hand leggen, de bezuinigingen uitgesteld tot augustus.

Maat noemt dit akkoord het "enig juiste antwoord" op de lastige situatie waarin de Nederlandse economie verkeert. "Het is goed om nu pas op de plaats te maken en de grote hervormingen nog even uit te stellen. Dat draagt bij aan het herstel van vertrouwen."

Doordat de extra bezuinigingen van het kabinet voorlopig niet doorgaan, komt er 300 miljoen euro beschikbaar voor het ministerie van Economische Zaken. .Dat geld kan volgens Maat het beste worden ingezet om de concurrentiekracht van de bedrijven te versterken. "Het kabinet moet met goed en voorspelbaar beleid inspelen op de dynamiek in de ondernemingen en sectoren. Aanjagen van innovatie en duurzaamheid is nodig."

'Extra bezuinigingen 2014 van de baan'
'Extra bezuinigingen 2014 van de baan' (Foto: ANP)

Vierkante mannetjes in de aanbieding

Deze week verscheen de strategiegame Cubemen 2 op Steam. Om de lancering te vieren, is de game nu in de aanbieding voor €5,99. De aanbieding is nog enkele dagen geldig. Hierna zal de game €7,99 kosten. De game zal ook naar iOS en de Mac App Store komen. Wanneer is nog niet bekend.

In deze strategiegame gebruik je kleine vierkante mannetjes, de Cubemen, als verdediging en om vijanden aan te vallen. Cubemen 2 ondersteunt meerdere multiplayer-modi, waaronder CTF, Territory en Rescue. Tot 6 spelers kunnen tegen elkaar of juist samen in teams spelen. De game bevat tevens een singleplayer campaign met een competitief tintje; door middel van online rankings kun je je meten met andere spelers.

Voor de creatievelingen onder ons is er ook de mogelijkheid om zelf levels te ontwerpen en te delen. Ook is het mogelijk om eenheden en level-thema's naar jouw eigen smaak aan te passen.

Nieuwsgierig geworden naar Cubemen 2? Bekijk de trailer hieronder:

Politie kan niet meer schijten in België

De Belgische federale politie loopt op haar tandvlees: het budget is op. Er is geen geld meer voor toiletpapier of postzegels. Dit heeft het weekblad Knack donderdag gemeld.

De vakbonden spreken er schande van. "De spoorwegpolitie moet geel papier gebruiken omdat het wit op is en er geen geld meer is", zegt Jan Adam van ACV.

Woordvoerster Tinne Hollevoet van de politie bevestigt dat het op dit moment moeilijk werken is. ,,We kunnen alleen maar hopen dat het zo snel mogelijk in orde komt."

Wiggins laat klassiekers links liggen

Bradley Wiggins zal de komende heuvelklassiekers niet in actie komen. De Britse tourwinnaar is in geen van de selecties die Team Sky donderdag presenteerde opgenomen. Wiggins richt zich volledig op de Ronde van Italië en rijdt daarvoor enkel de Ronde van Trentino.

Sky heeft vier renners aangewezen die zowel Amstel Gold Race, Waalse Pijl als Luik-Bastenaken-Luik rijden: de Colombianen Sergio Henao en Rigoberto Urán, de Wit-Rus Vasil Kiryienka en de Brit Jonathan Tiernan-Locke. In Limburg, waar zondag de Gold Race wordt verreden, wordt dat viertal aangevuld met de Noor Edvald Boasson Hagen, de Brit Josh Edmondson, de Australiër Mathew Hayman en de Italiaan Salvatore Puccio.

Chris Froome, de Brit die zijn zinnen heeft gezet op de Ronde van Frankrijk, rijdt volgende week zondag Luik-Bastenaken-Luik. Daar heeft hij onder anderen Richie Porte aan zijn zijde. De Australiër komt al eerder naar België om deel te nemen aan de Waalse Pijl.

Insidious-regisseur gevraagd voor Fast & Furious 7

James Wan gaat waarschijnlijk Justin Lin vervangen als regisseur van The Fast and The Furious 7. De Maleisische regisseur, bekend van horrorfilms als Saw en Insidious, heeft wel oren naar de regie van de actiefilm, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Lin trok zich vorige week terug uit het filmproject. Hij regisseerde vier andere Fast & Furious-films, waaronder het zesde deel, dat volgende maand uitkomt. "Het is tijd voor mij om verder te gaan en andere dingen te doen," aldus Lin. "Ik vind het geweldig dat Universal James Wan heeft gevraagd."

De 36-jarige Wan komt dit jaar nog met twee films. In september komt in Nederland The Conjuring uit en het vervolg op Insidious verschijnt dit jaar ook in de VS. Wanneer die film in Nederland gaat draaien, is nog niet bekend.

Voor The Fast and The Furious 7 keren Vin Diesel en Paul Walker terug in de hoofdrollen. Of Dwayne Johnson ook weer te bewonderen zal zijn, is nog onbekend. De films zitten vol explosies en achtervolgingen in snelle auto's en gaat over criminelen die op de hielen worden gezeten door de politie.


Insidious-regisseur gevraagd voor Fast & Furious 7 (Foto: Novum)

'Aanpak wietteelt faalt'

De aanpak van de georganiseerde wietteelt faalt. Dat blijkt uit een verslag van de Taskforce Aanpak Georganiseerde Hennepteelt, zo meldt Zembla. Door capaciteitsproblemen bij de politie en justitie blijven zaken liggen en worden drugsbendes niet of nauwelijks aangepakt.

De taskforce, die sinds 2008 bestaat, heeft als doelstelling de grootschalige teelt van marihuana in Nederland terug te dringen. Uit een verslag dat in januari is opgesteld blijkt dat de aanpak niet werkt.

"Het klassieke doorrechercheren door de politie en justitie na het aantreffen van een kwekerij om op die manier de organisatie erachter aan te pakken, blijkt in de praktijk niet of onvoldoende te werken", staat volgens het onderzoeksprogramma in het vertrouwelijke rapport.

Hoewel de verkoop van softdrugs wordt gedoogd, is het verbouwen van wiet niet toegestaan. De politie schat dat Nederland zo'n veertigduizend wiettelers telt. Per jaar worden zo'n vijfduizend plantages opgerold.

Arnaud Démare wint GP Denain

De Franse sprinter Arnaud Démare heeft donderdag de GP Denain gewonnen. De renner van FDJ was in de Noord-Franse koers na 199 kilometer de beste in de spurt. Hij bleef landgenoot Bryan Coquard (Europcar) en ploegmaat Nacer Bouhanni voor.

Barry Markus werd de beste Nederlander. De Vacansoleil-coureur finishte als negende. Jeroen Blijlevens was in 1999 de laatste Nederlander die mocht juichen in Denain.

Vertrouwelijke stukken Guantanamo-zaken zoek

Vertrouwelijke stukken van de verdediging in de terrorismezaken in Guantanamo Bay zijn verdwenen van computers van de Amerikaanse overheid. Rechters in de terreurzaken hebben daarom donderdag besloten zittingen op te schorten.

Volgens advocaten van terreurverdachten is het werk van weken verdwenen van de computers van het Pentagon, waar zij mede gebruik van maken. De deken van de advocaten van de terreurverdachten heeft daarom de aanwijzing gegeven om geen gebruik meer te maken van de computers van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Hij gaat vanaf nu handgeschreven pleitnota's indienen bij de rechters.

Kind zwaargewond na beroving

Een 9-jarig meisje is woensdag in Krimpen aan den IJssel ernstig gewond geraakt na een poging tot beroving door vier jongens. Doordat een nog onbekende vrouw tussenbeide kwam, werd erger voorkomen. Het meisje ligt in een ziekenhuis met een zware hersenschudding en een bloeding in de hersenen. De vier jongens zijn nog niet gepakt. Dat meldde de politie donderdag.

De vier wilden geld hebben van het meisje, vervolgens werd ze geslagen en op de grond gegooid. De politie wil graag de vrouw spreken om te horen wat er is gebeurd. De jongens zijn ongeveer 14 à 15 jaar, zegt de politie.

Turken bijgepraat over Jeugdzorg

Rotterdam gaat een informatiebijeenkomst organiseren voor de Turkse gemeenschap over de werkwijze van Bureau Jeugdzorg. Aanleiding is de ophef die is ontstaan over het 9-jarige Turkse jongetje Yunus, dat wordt grootgebracht door een lesbisch stel uit Den Haag.

De bijeenkomst moet nog deze maand plaatsvinden, schrijft het college van burgemeester en wethouders donderdag in antwoord op vragen uit de gemeenteraad. Bij de bijeenkomst moeten naast Bureau Jeugdzorg zelf ook onder meer de Raad voor de Kinderbescherming aanwezig zijn.

Doel van de bijeenkomst is uit te leggen hoe het jeugdzorgsysteem werkt en hoe pleegouders worden geworven en geselecteerd. "Wij gaan ervan uit dat deze bijeenkomst de informatievoorziening over de werkzaamheden van Bureau Jeugdzorg ten goede komt", aldus het college.

Ook wordt op de bijeenkomst besproken hoe de samenwerking en betrokkenheid tussen jeugdhulporganisaties en de Turkse gemeenschap kan worden versterkt. "Wij willen hiermee voorkomen dat leden van de Turkse gemeenschap de hulpverlening gaan mijden."

Senaat VS maakt weg vrij voor debat wapenwet

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag de weg vrijgemaakt voor een debat over strengere wapenwetgeving. Conservatieve Republikeinen hadden geprobeerd het debat tegen te houden met een 'filibuster', eindeloze redevoeringen om de parlementaire beraadslagingen te blokkeren.

Een meerderheid van 68 senatoren voor en 31 tegen maakte daar een einde aan. De inhoudelijke behandeling van de strengere wapenwet gaat waarschijnlijk weken duren. President Barack Obama wil dat potentiële kopers van wapens van tevoren strenger worden doorgelicht. Ook moeten scholen beter worden beveiligd tegen wapengeweld.

Het plan is een reactie op het bloedbad op een school in Newtown in de staat Connecticut, waar in december 20 kinderen en 6 volwassenen werden doodgeschoten.

Senaat VS maakt weg vrij voor debat wapenwet
Senaat VS maakt weg vrij voor debat wapenwet (Foto: ANP)

Vrouw dood door geen abortus: excuses

De echtgenoot van de vrouw die overleed nadat haar in een Iers ziekenhuis een abortus was geweigerd, heeft donderdag excuses van een hoofdverloskundige geaccepteerd. Die had gezegd dat het ziekenhuis geen abortus kon uitvoeren, omdat Ierland nu eenmaal een katholiek land is.

Savita Halappanavar (31) was in oktober vorig jaar zeventien weken zwanger toen in het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen. Hoewel het steeds slechter met haar ging en reeds duidelijk was dat ze bloedvergiftiging had weigerden de artsen in het UMC Galway een abortus uit te voeren, omdat de foetus nog leefde. Toen de foetus drie dagen later alsnog werd verwijderd, verslechterde de toestand van de vrouw snel. Ze overleed een week nadat ze in het ziekenhuis was beland.

Haar overlijden leidde tot hevige protesten van zowel voor- als tegenstanders van abortus en dwong de regering te verduidelijken of de wet abortus toestaat om een levensbedreigende zwangerschap te beëindigen. Al in 1992 oordeelde het Ierse hooggerechtshof dat abortus toegestaan zou moeten worden als het leven van de zwangere vrouw gevaar loopt, maar vijf opeenvolgende regeringen hebben geweigerd de wet aan te passen.

De echtgenoot van de vrouw, Praveen Halappanavar, beschuldigde het ziekenhuis er in november van het leven van zijn vrouw onnodig op het spel te hebben gezet vanwege het grondwettelijke verbod op abortus. Hij zei dat een ziekenhuismedewerker hem had gezegd dat, toen ze zeiden dat ze als hindoes recht hadden op een abortus, dat niet kon omdat Ierland katholiek is.

Daarvoor bood hoofdverloskundige Ann Maria Burke Halappanavar haar verontschuldigingen aan. "Het is niet gezegd met de bedoeling haar (Savita, red.) te beledigen. Het spijt me dat het verkeerd is overgekomen." Praveen Halappanavar zei blij te zijn met de woorden van Burke. Hij had gevreesd dat het ziekenhuis zou ontkennen die woorden te hebben gebruikt.

Er loopt een onderzoek naar het overlijden van Savita Halappanavar.

Ajax in voorbereiding naar Oostenrijk

Ajax gaat komende zomer in de voorbereiding op het nieuwe seizoen naar Oostenrijk. Dat maakte de club donderdag via de officiële kanalen bekend. Van 1 tot en met 9 juli is Ajax op trainingskamp in het Stubaital.

In die periode spelen de Amsterdammers één oefenwedstrijd. Op 6 juli is Dynamo Dresden de tegenstander. Het oefenduel met Dresden wordt die zaterdag om 18:00 uur gespeeld in het Glücksgas Stadion, de thuishaven van de Duitse opponent. Na de wedstrijd vliegt de Ajax-selectie terug naar het Stubaital.

Ajax speelt komend weekend de belangrijke uitwedstrijd tegen PSV. De ploeg van Frank de Boer heeft drie punten voorsprong op de Eindhovense tegenstander. Vitesse bezet plaats drie met evenveel punten als PSV.

Massale verkrachtingen door leger Congo

Het regeringsleger van de Democratische Republiek Congo heeft zich eind vorig jaar schuldig gemaakt aan een groot aantal verkrachtingen. Militairen trokken in het oosten van het Afrikaanse land van dorp tot dorp en vrouwen werden het slachtoffer van bruut seksueel geweld. De militairen hadden van hun superieuren het bevel gekregen om te verkrachten.

Dit heeft de BBC donderdag gemeld. De Britse publieke omroep heeft gesproken met slachtoffers en daders. Het Congolese leger is berucht om zijn gebrek aan discipline. Ook raakten militairen vorig jaar gefrustreerd toen rebellen erin slaagden de stad Goma te veroveren.

Massale verkrachtingen door leger Congo
Massale verkrachtingen door leger Congo (Foto: ANP)

Tweede Filmtop moet uitsluitsel bieden

De Nederlandse Filmtop heeft donderdagmiddag niet tot uitsluitsel geleid over een eventuele financiële tegemoetkoming aan Nederlandse filmmakers. Het ministerie van Cultuur liet weten dat 'op korte termijn' een tweede top op de planning staat.

"Ik constateer dat er belemmeringen zijn voor de filmfinanciering door het ontbreken van een level playing field", zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA). "Duidelijk is dat er nu geen panklare oplossingen zijn voor de geschetste problematiek. Dat betekent dat we het gesprek moeten voortzetten."

De top had als doelstelling de mogelijkheden te verkennen om een 'gelijk speelveld' ten opzichte van het buitenland te realiseren voor de financiering van filmproducties in Nederland. Naast Bussemaker was ook minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aanwezig.

In januari spraken vertegenwoordigers van de Nederlandse filmsector al met de vaste Kamercommissie van Cultuur in een rondetafelgesprek over de financiering en financiële kwetsbaarheid van de Nederlandse filmproductie. De filmmakers stelden toen opnieuw voor dat Nederland, net als de omringende landen, een zogenoemde tax shelter moet bieden, waardoor het voor filmmakers financieel weer interessant wordt om films in Nederland op te nemen.

Movie night film nacht film popcorn filmrol cd dvd resize

Gooi een vliegtuig op je vijand in Infinite Crisis

Warner Bros. Interactive heeft een trailer uitgebracht voor hun MOBA-spel Infinite Crisis. In de video krijgen we uitleg over en maken we kennis met het personage The Green Lantern en alles wat hij in het spel kan doen.

The Green Lantern is met name geschikt voor afstandsaanvallen en is uitermate zwak als er een tegenstander naast hem staat. Op afstand kun je met dit personage geweldige aanvallen doen, maar de meest bijzondere is toch wel een vliegtuig uit de lucht laten vallen op het hoofd van je tegenstander.

Infinite Crisis is een MOBA gebaseerd op de gelijknamige comicserie. Het spel bevat zo'n beetje elk denkbaar DC-personage dat er bestaat. Het spel moet ergens in 2013 uitkomen voor pc.

Jezus gaat zombies te lijf met vissen

Wie genoeg heeft van allerlei zoetsappige producties als Jezus Christ Superstar en een vinger in zijn keel steekt bij The Passion of the Christ, kan binnenkort misschien zijn lol op. Een stel Spanjaarden heeft namelijk het idee opgevat om een heel ander soort Jezus-film te maken: Fist of Jesus.

De benodigde financiën zijn nog niet helemaal rond en daarom probeert het creatieve gezelschap via internet geld binnen te krijgen om zo een volwaardige productie mogelijk te maken. Wel is er al een vrij uitvoerige trailer verschenen waarin te zien is wat de stijl van de film zou moeten worden.

In The Fist of Jesus krijgen we te maken met een ietwat knullige Jezus die een toegesnelde man te hulp schiet. Zijn zoon Lazarus is overleden en hij vraagt Jezus om hulp. Uiteraard is Jezus nooit te beroerd om een helpende hand toe te steken (tenzij die vastgespijkerd zit) en daarom besluit hij de overleden zoon weer tot leven te wekken.

Wat volgt laat zich raden. Lazarus komt dan wel tot leven, maar hij is direct uit op mensenvlees. Al snel weet hij allerlei Farizeeërs en Romeinen te besmetten met het zombievirus waarna Jezus genoodzaakt is om de zombiehordes te lijf te gaan met vissen. Vissen laten zich door Jezus namelijk nogal makkelijk vermenigvuldigen.

Wie benieuwd is naar het vervolg van dit o zo veel belovende begin, kan zijn geld kwijt bij de Spanjaarden in kwestie. Vermoed wordt dat deze Jezus-film in ieder geval stukken vermakelijker zal gaan worden dan de toch nogal saaie Mohammed-film.


Sta op en loop

JL-clubs ontevreden over CED-directeur

Clubs uit de Jupiler League zijn niet te spreken over Patrick Brand, de directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). Dat meldt Voetbal International.

De Jupiler League beleeft door de faillissementen van AGOVV en SC Veendam een rumoerig seizoen. Toch was er voor de CED vorige week ook goed nieuws. Jupiler blijft namelijk als sponsor en naamgever verbonden aan de Eerste Divisie.

Toch is de kritiek op de organisatie niet afgenomen. Vooral Brand, die met Jelle Beuker de directie vormt, moet het bij de clubs ontgelden. Brand wordt verantwoordelijk gehouden voor de gemiste slag op commercieel vlak.

Club uit de Jupiler League willen mogelijk de organisatiestructuur wijzigen. De directeur wordt daarvan het slachtoffer. Deze week praten de Eerstedivisionisten met de KNVB over toetreding van beloftenteams in de Jupiler League. Ook zitten ze met de CED om de tafel over hun rol en die van Brand.

Doodstraf voorlopig niet afgeschaft in Suriname

Suriname is voorlopig niet van plan de doodstraf te schrappen uit zijn wetboeken, ook al wordt die al bijna een eeuw niet meer uitgevoerd. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ziet daar simpelweg de noodzaak niet van in, zegt ze tegen ochtendblad de Ware Tijd. "Om de doodstraf te schrappen is er een wetswijziging nodig. Zowel binnen als buiten het parlement barst dan een onnodige discussie los waarop we niet zitten te wachten."

Amnesty International, dat wereldwijd pleit voor een afschaffing van de doodstraf, reageert ontgoocheld. "We zijn altijd blij wanneer landen niet meer tot executies overgaan of geen doodsvonnissen meer uitspreken. Het uiteindelijk doel is echter om landen zoals Suriname te bewegen de doodstraf ook helemaal uit de wetgeving te schrappen", meent woordvoerder Ruud Bosgraaf.

"Amnesty moet zijn huiswerk beter doen. De doodstraf is hier een dode wet. Evenmin hebben we de intentie om die weer op te pakken. Alle middelen voor het uitvoeren van een doodstraf ontbreken hier", reageert parlementsvoorzitter Geerlings-Simons daarop.

De laatste executie in Suriname dateert van 1927, toen een zekere Nicodemus Charles Apatoe tot de galg werd veroordeeld. De executie vond plaats op de binnenplaats van Fort Zeelandia in Paramaribo.

Nog steeds bepaalt het Surinaamse Wetboek van Strafrecht dat doodsvonnissen worden uitgevoerd door middel van ophanging. Alleen de krijgsraad kan veroordeelde militairen voor het vuurpeloton brengen. De straf kan worden opgelegd voor moord, maar wordt in de praktijk al jarenlang omgezet naar levenslang.

Globaal is afschaffing nog steeds de trend. Over de hele wereld hebben nu 140 landen de doodstraf afgeschaft, in wetgeving of in de praktijk.

Facebook gaat politiek in

Samen met anderen uit Silicon Valley is Facebook-directeur Mark Zuckerberg een politieke beweging begonnen. Zuckerberg kondigde de lancering van Fwd.us (uitgesproken als forward us) aan in een artikel in The Washington Post.

Fwd.us is gericht op de herziening van het Amerikaanse immigratiebeleid, op stimulering van het onderwijs en op de bevordering van investeringen in wetenschappelijk onderzoek, schreef Zuckerberg. Volgens de groep is er een andere benadering wat betreft deze onderwerpen nodig als de Verenigde Staten economische vooruitgang willen boeken. Hierbij hoort volgens Zuckerberg dat getalenteerde, geschoolde immigranten kans op het Amerikaanse staatsburgerschap hebben.

Zuckerberg riep ook op tot een hoger niveau van het onderwijs en een grotere focus op het leren over wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. De kennis van vandaag en de op ideeën gebaseerde economie is heel anders dan de economie van de twintigste eeuw, die was gebaseerd op natuurlijke hulpbronnen, industriële machines en arbeid, zei de 28-jarige gesjeesde Harvard-student. Fwd.us is opgericht 'om de kenniseconomie op te bouwen die de VS nodig hebben om meer banen, innovatie en investeringen te garanderen'.

Achter de beweging staan onder meer LinkedIn-baas Reid Hoffman, durfkapitalisten John Doerr en Jim Breyer en Ruchi Sanghvi van Dropbox, die de eerste vrouwelijke techneut bij Facebook was.

Opperrabbijn Frankrijk met verlof na schandaal

De Franse opperrabbijn Gilles Bernheim is donderdag met verlof gegaan. Hij heeft bekend dat hij plagiaat heeft gepleegd en heeft gelogen over zijn opleiding. Twee andere rabbijnen nemen de functie van Bernheim de komende zes maanden waar. Of Bernheim over een halfjaar weer terugkeert wordt de komende maanden besproken.

Bernheim is door een Franse academicus beticht van plagiaat. De rabbijn zou delen van zijn boek Forty Jewish Meditations hebben overgenomen van anderen zonder de bron te vermelden. Dinsdag bevestigde Bernheim dat hij stukken tekst heeft 'geleend'. "Niet alleen betreur ik het ten zeerste, ik zie het ook als een morele dwaling", zei hij.

De rabbijn zou ook bijna veertig jaar geleden beweerd hebben een graad te hebben in de filosofie. Hij zei op Radio Shalom dat dit gelogen is.

Einde seizoen voor El Harouchi

Willem II kan dit seizoen waarschijnlijk geen beroep meer doen op Larbi El Harouchi. De aanvallende middenvelder raakte maandag geblesseerd tijdens de wedstrijd van Jong Willem II tegen Jong Fortuna Sittard.

El Harouchi ging door zijn enkel en onderzoek wees uit dat hij daarbij zijn enkelbanden beschadigd heeft. Zijn blessure is dusdanig ernstig dat El Harouchi vier tot zes weken niet in actie kan komen, meldt het Brabants Dagblad. Daarmee lijkt het voor hem dus einde seizoen te zijn. De 19-jarige speler kwam dit seizoen niet in actie in een officiële wedstrijd van Willem II.

Komende zondag speelt Willem II een belangrijke uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De Tilburgers staan met zeventien punten onderaan de Eredivisie. Om rechtstreekse degradatie te ontlopen, moet de ploeg van Jürgen Streppel vijf punten goedmaken op VVV-Venlo.

Barça onverdiend door

FC Barcelona heeft zich onverdiend geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na de 2-2 vorige week in Parijs hadden ze genoeg aan de 1-1 in Camp Nou. Dankzij Messi uiteraard, want in het eerste uur zonder hem was Paris Saint-Germain toch echt niet de mindere ploeg. Onverdiend door, want Barça heeft niet gewonnen. Twee keer gelijkgespeeld, en door op basis van uitdoelpunten. Lelijker kan voor mij niet. Wat mij betreft is het na het invoeren van de (doellijn)technologie dan ook tijd voor een nieuwe verandering: schaf de regel van uitdoelpunten af.

Mogelijk verbod op vuvuzela in Zuid-Afrika

Het zoemende geluid van de vuvuzela zal misschien niet lang meer over de voetbalvelden van Zuid-Afrika schallen. Het blaasinstrument dat wereldberoemd werd door het WK in 2010 in Zuid-Afrika wordt mogelijk verboden. De reden voor de mogelijke ban is echter niet het irritante geluid, maar een reeks gewelddadige incidenten met de toeter.

Eerder deze maand werd trainer Roger de Sa van de Orlando Pirates bekogeld met vuvuzelas toen hij het veld verliet na het gelijke spel tegen Amazulu. Daarnaast probeerden twee aanhangers van de Kaizer Chiefs het veld op te komen om de scheidsrechter een pak rammel met de plastic toeter te geven, omdat ze het oneens waren met zijn beslissingen.

"Als de vuvuzela een gevaarlijk wapen wordt, dan moeten moeten we het instrument misschien verbieden", aldus de voorzitter van de hoogste Zuid-Afrikaanse competitie.

Mogelijk verbod op vuvuzela in Zuid-Afrika
Mogelijk verbod op vuvuzela in Zuid-Afrika (Foto: ANP)

Menzo: "Hoop natuurlijk dat PSV wint"

Stanley Menzo wil zich niet wagen aan een voorspelling voor de topper PSV - Ajax van komende zondag. "Maar ik hoop natuurlijk dat PSV wint."

"Als PSV wint, komt alles weer dichter bij elkaar. Maar goed, wij moeten als Vitesse naar ons zelf kijken en eerst maar onze wedstrijd tegen Roda JC zien te winnen. Daarna zien we wel wat de uitslag in Eindhoven gaat worden", vertelt de assistent van Vitesse-coach Fred Rutten tegen Voetbal International.

Menzo denkt dat Ajax iets sterker is. "Het grote verschil zit hem in de veelbesproken defensie van PSV. Over de andere linies zie ik twee ploegen die aan elkaar gewaagd zijn. Maar de verdediging van Ajax is stabieler, zowel verdedigend als opbouwend, en dus beter dan die van PSV."

In zijn tijd bij Ajax speelde Menzo negen keer de topper tegen PSV in het Philips Stadion. Liefst zeven keer werd er verloren. "Ja, ik weet dat ik de meeste wedstrijden met Ajax in Eindhoven heb verloren. Het waren altijd mooie duels om te spelen, al zijn ze niet te vergelijken met de klassieker tegen Feyenoord."

Cyberaanval op rechtspraak.nl

De website rechtspraak.nl is donderdagmiddag getroffen door een cyberaanval. Mogelijk gaat het om een zogeheten DDoS-aanval, waarbij websites worden bestookt met grote hoeveelheid data waardoor ze plat komen te liggen.

De website, waar onder meer uitspraken in rechtszaken worden gepubliceerd, is al enkele uren niet of moeilijk bereikbaar. De afgelopen dagen werden ook de website ING en De Telegraaf al slachtoffer van zo'n aanval.

Cicciolina gaat weer de politiek in

Cicciolina gaat opnieuw de politiek in. De voormalige pornoster stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad van Rome met een 'libertair' programma, aldus het Italiaanse persbureau ANSA donderdag.

Cicciolina werd in 1987 via de lijst van de Partito Radicale in de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden gekozen, met 20.000 voorkeurstemmen. Zij was de eerste actieve pornoster ter wereld die bij democratische verkiezingen een zetel kreeg in een landelijk parlement. Zij zette zich tijdens haar 4 jaar in de Kamer in voor onder meer de vrije liefde en het recht van gedetineerden op seks.

Cicciolina gaat weer de politiek in
Cicciolina gaat weer de politiek in (Foto: ANP)

Zwangere Li Jie niet naar WK tafeltennis

Li Jie doet volgende maand niet mee aan het WK tafeltennis in Parijs. De 29-jarige Nederlandse is zwanger en zet haar carrière daarom voorlopig op een lager pitje. Jie schopte het vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen nog tot de achtste finales.

Ook Linda Creemers doet niet mee aan het toernooi in de Franse hoofdstad, dat van 13 tot en met 20 mei wordt gehouden. Ze is onvoldoende wedstrijdfit en heeft nu besloten zich volledig te richten op het EK tafeltennis later dit jaar.

Schoorel naar halve finale in Italië

Thomas Schoorel heeft de halve finale bereikt van het futuretoernooi in het Italiaanse Vercelli. De Amsterdamse tennisser was met 6-4, 3-6 en 7-5 te sterk voor thuisspeler Daniele Giorgini. In de halve eindstrijd speelt hij opnieuw tegen een Italiaan. Riccardo Bellotti (4) of Alberto Brizzi (6) is dan zijn tegenstander.

Schoorel stonden maanden aan de kant met een elleboogblessure en maakt in Vercelli zijn rentree. De Nederlander, die in 2011 nog in de top honderd stond, is weggezakt naar de 307e plaats op de wereldranglijst. Met het spelen van futures, een niveau onder de challengertoernooien, probeert hij de weg naar boven weer te vinden.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 10

De rode streep is definitief getrokken in de Premier League of Darts. Wes Newton en Gary Anderson konden in negen speelweken niet voldoende imponeren en waren rechtshalve ook degenen met het minste aantal punten. De strijd om de play-off tickets belooft wellicht nog spannender te worden dan het gevecht om lijfsbehoud, want het verschil tussen de nummers één en zes is slechts twee punten.

In de Motorpoint Arena in Sheffield zullen mede-koplopers Michael van Gerwen en James wade het in de laatste partij van de avond tegen elkaar opnemen. De 23-jarige Nederlander zal eerder op de avond ook nog in actie komen tegen Phil Taylor. Raymond van Barneveld, de derde lijstaanvoerder, krijgt te maken met Andy Hamilton.

Programma speelronde 10:

Robert Thornton (Sch) vs Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) vs James Wade (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Phil Taylor (Eng)
Andy Hamilton (Eng) vs Raymond van Barneveld (Ned)
James Wade (Eng) vs Michael van Gerwen (Ned)

  

Michael van Gerwen en James Wade spelen beide morgenavond beide twee keer. Voor de Nederlander is het nadeel het grootst, aangezien hij slechts één wedstrijd rust heeft. Mocht Van Gerwen in zijn bekende 'flow' geraken zal hij één wedstrijd pauze er juist één teveel vinden. Mighty Mike heeft in elk geval nog een appeltje te schillen met de Premier League-kampioen van 2009. Eind vorige maand stonden ze in de eerste competitiehelft tegenover elkaar, toen trok Wade met 7-4 aan het langste eind.

In de eerdere Premier League-ontmoeting had Van Gerwen duidelijk het betere gemiddelde, 104.43 punten tegenover 98.51. Wade daarentegen was veel scherper in het finishen: 63.64% tegenover 26.67%. "Scoring for show, doubles for dough", zei dartslegende Bobby George eens. Van Gerwen zal het morgen tegen de man uit Aldershot zeker niet gemakkelijk krijgen. Het is de vraag of de tempowisselingen van Wade Van Gerwen uit zijn ritme kunnen halen.

Ook is van belang hoe beide spelers hun eerste partij van de avond verteren. Van Gerwen speelt in de derde wedstrijd tegen Phil Taylor. Op de eerste speeldag debuteerde de Brabander met een 6-6 gelijkspel tegen de man uit Stoke-on-Trent. Toen liet hij vijf matchdarts liggen om revanche te nemen voor de verloren WK-finale begin dit jaar. Taylor is momenteel niet in zijn beste doen. The Power won slechts vier van zijn negen wedstrijden en heeft nu al meer verliespunten dan ooit. De achterstand op de vierde plek is weliswaar slechts één punt, maar de huidige top-vier lijkt op dit moment simpelweg beter in vorm dan de 52-jarige veelvraat.

Bovendien ligt ook stadsgenoot Andy Hamilton op de loer. De vicewereldkampioen van 2012 staat momenteel zesde op de ranglijst en heeft nog alle kans om op een play-offticket. The Hammer neemt het morgen op tegen Raymond van Barneveld. Qua talent lijkt hij iets tekort te komen om de Hagenaar onderuit te halen maar dit weet hij te compenseren met een ongekende dosis vechtlust.

Opvallend genoeg laat Van Barneveld zich vrijwel nooit vastspijkeren door The Hammer. Barney won maarliefst achttien van de 21 voorgaande potjes tegen Hamilton, tegenover één remise en twee nederlagen. De laatste ontmoeting, vorige maand in Minehead, ging wel verloren. Indien Van Barneveld wint, lijkt de eerste concurrent te zijn afgeschud in de strijd om een play-offticket.

Deze week is de Premier League live te zien op TV via RTL7 op donderdag 11 april vanaf 23.30 uur. Op vrijdag is er een ruime samenvatting van de gespeelde wedstrijden te zien rond de klok van 22.00 uur op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Verzin een eigen verhaal in Disney Infinity

Er is een nieuwe trailer verschenen van Disney Infinity dat zich volledig richt op de Toy Box-modus. Disney Infinity maakt gebruik van poppetjes die je op een platform kunt zetten waardoor ze speelbaar worden in het spel.

Toy Box is een grote open wereld vol met mogelijkheden voor gamers. Alles wat je hebt vrij kunnen spelen in de game, kun je gebruiken in Toy Box. Stop voertuigen, personages en andere items in je eigen wereld en verzin een eigen avontuur. Hierdoor kun je een eigen wereld creëren met je favoriete Pixar personages. Disney Infinity moet in augustus in de winkels liggen voor Xbox 360, PlayStation 3, 3DS, Wii en Wii U.

Nieuwe moslimomroep treedt toe tot bestel

De nieuwe Stichting Zendtijd Moslims (SZM) treedt toe tot het publieke omroepbestel. Het Commissariaat voor de Media heeft de nieuwe moslimomroep SZM een uitzendvergunning verstrekt voor het verzorgen van radio- en tv-programma's op grond van de islam. De vergunning geldt tot en met 31 december 2015, maakte het Commissariaat donderdag bekend.

Op basis van de omvang van de islamitische stroming in Nederland, krijgt de SZM per jaar 175 uur en 12 minuten op de publieke radio. Op tv krijgt de nieuwe moslimomroep 58 uur en 12 minuten tot zijn beschikking.

De SZM dient de beschikbaar gestelde uren te gebruiken voor programma's op religieus gebied.

'Watch Dogs en Assassin's Creed naar Xbox 720'

De actiegames Watch Dogs en Assassin's Creed 4: Black Flag zijn onder meer in de maak voor de nieuwe Xbox. Dat blijkt uit cv's van medewerkers van Ubisoft. Zij spreken over de Xbox 720, hoewel Microsoft nog geen officiële naam aan zijn nog te onthullen spelcomputer heeft gegeven.

In hun eigen cv's schrijven marketeer Phil Brolles en gameprogrammeur Paolo Maninetti dat Watch Dogs en Assassin's Creed 4 in de maak zijn voor onder meer PlayStation 4 en Xbox 720. Ubisoft spreekt in zijn promotionele videobeelden over 'nieuwe spelcomputers', maar noemt de nieuwe Xbox 720 niet bij naam. Wel heeft de Franse uitgever bekendgemaakt dat beide games in de maak zijn voor PlayStation 4.

Ondertussen blijft Microsoft stil over zijn nieuwe spelcomputer. In het geruchtencircuit doet het bericht de ronde dat de nieuwe Xbox sterk gericht is op televisie en computerspellen. Daarnaast zou het apparaat voorzien zijn van een ingebouwde camera en altijd online moeten zijn. De verwachting is dat Microsoft uiterlijk eind mei duidelijkheid geeft over zijn plannen voor een nieuwe Xbox.

Weer minder abortussen in Nederland

In Nederland werden in 2011 in totaal ruim 31.000 abortussen gedaan en dat is minder dan in voorgaande jaren. Sinds 2002 daalt het aantal abortussen bij tieners en die trend houdt aan, blijkt donderdag uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Ook bij vrouwen die in Nederland wonenén bij vrouwen die voor een abortus naar ons land kwamen, lag het aantal abortussen lager dan eerdere jaren. In 2010 werden ruim 32.000 abortussen verricht.

De helft van de ingrepen in 2011 werd gedaan in de eerste 7 weken van de zwangerschap. In bijna 20 procent van de gevallen ging het om een abortus bij zwangerschap langer dan 12 weken. Bijna alle abortussen werden gedaan in één van de 16 abortusklinieken in ons land.

De IGZ rapporteert op grond van de Wet Afbreking Zwangerschap jaarlijks de gegevens over alle abortussen, inclusief de zogeheten overtijdbehandelingen, van het afgelopen jaar.

Nederland behoort wereldwijd al jaren tot de landen met de laagste abortuscijfers: in de leeftijdsgroep tussen 15 en 44 jaar worden per duizend vrouwen 8,7 abortussen uitgevoerd.

Weer minder abortussen in Nederland
Weer minder abortussen in Nederland (Foto: ANP)

Wees Daud in Dishonored

Bethesda heeft de trailer voor Dishonored: The Knife of Dunwall, de tweede uitbreiding voor Arkane Studio’s first-person action game, vrijgegeven.

In The Knife of Dunwall ben je Daud, nee, niet deaud, de legendarische huurmoordenaar die de Keizerin vermoordde, en heb je ook zijn wapens, gadgets, netwerk en bovennatuurlijke gaven.

Nadat je de Keizerin vermoord hebt en daardoor voorgoed de geschiedenis van Dunwall hebt veranderd, start je je zoektocht naar verlossing. The Outsider onthult wat je schuld zou kunnen inlossen, maar wie – of wat – is Delilah? Vergezeld door the Whalers, de groep vrijbuiters en huurmoordenaars waar je steeds op kunt terugvallen, ga je op zoek in wijken van Dunwall die nooit eerder werden bezocht. Hier word je geconfronteerd met nieuwe tegenstanders. In de strijd om vast te houden aan je laatste greintje menselijkheid, zullen de keuzes die je maakt je uiteindelijke lot bepalen.

Dishonored: The Knife of Dunwall zal op 16 april beschikbaar zijn voor Xbox 360 en pc en op 17 april voor PlayStation 3. De uitbreiding zal €9,99 of 800 Microsoft Points kosten.

Oudste aardewerk werd gebruikt voor bereiding vis

De oudste aardewerken potten ter wereld werden gebruikt voor het bereiden van vis en andere waterdieren. Tot die conclusie kwam onderzoeker Peter Jordan, directeur van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij analyseerde voedselresten op fragmenten van Japans aardewerk dat tot vijftienduizend jaar oud is.

De vetten van vissen, landdieren en planten hebben specifieke kenmerken die in het onderzoek fungeerden als 'vingerafdruk', meldt de universiteit donderdag. Uit het vet bleek dat de meeste potten zijn gebruikt voor het verhitten van vis en andere waterdieren.

"Het diende wellicht om de tijdelijke overvloed aan voedsel, bijvoorbeeld van zalm die in een rivier kuit schiet, te verwerken", meldt Jordan in een verklaring. Hij werkte voor zijn onderzoek samen met collega's uit Groot-Brittannië, Zweden en Japan. De potten die zij analyseerden, waren 'ouder dan tot nu toe ooit zijn onderzocht'.

De uitvinding van aardewerk werd lange tijd toegeschreven aan landbouwers in het Midden-Oosten. Sinds de ontdekking van ouder aardewerk in Oost-Azië is duidelijk dat jagers-verzamelaars al potten maakten.

"Dat het ontstaan van aardewerk losstaat van de ontwikkeling van de landbouw was inmiddels duidelijk. Maar nu weten we ook met welk specifiek doel deze zeer oude potten zijn gebruikt door jagers-verzamelaars." Het onderzoek is donderdag verschenen op de site van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De ING-klucht duurt voort

Klanten van ING hebben donderdag rond 12.00 uur opnieuw te maken gekregen met een storing van "enkele minuten" met internetbankieren. Dat bevestigde een ING-woordvoerder. "Inmiddels werken alle systemen weer", zei hij.

De bank was voor de zoveelste keer deze week slachtoffer van onbekende cybercriminelen, die een zogenoemde DDos-aanval uitvoerden. Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid verkeer naar bepaalde servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar kunnen worden.

'Haal contant geld in huis'

Het Nibud adviseert in verband met de vele cyberaanvallen op banken om altijd contant geld achter de hand te hebben. Dat meldt het instituut voor budgetvoorlichting op zijn website. Elektronisch betalingsverkeer neemt risico's met zich mee, zo waarschuwt het Nibud.

"Of het nu cyberaanvallen zijn, elektronische storingen of een geskimd pasje, de noodzaak om altijd contant geld achter de hand te hebben is overduidelijk", staat op de site. "De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de veiligheid van het betalingsverkeer. Toch zitten er aan ons elektronische betalingsverkeer risico's. Er kunnen zich altijd problemen voordoen waardoor we tijdelijk niet bij ons geld kunnen."

Een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen wordt geadviseerd om minstens vijftig euro aan cash in huis te hebben. Ook wordt aangeraden om minimaal een keer per maand alle rekeningafschriften te downloaden en op de harde schijf te bewaren.

De afgelopen week waren onder meer ING en ABN Amro meerdere malen het slachtoffer van DDoS-aanvallen. Hierdoor konden rekeninghouders niet bij hun geld. Ook kregen mensen een ander saldo te zien dan dat zij in werkelijkheid hadden.

Flashback in de maak

Ubisoft blaast het ruim twintig jaar oude avonturenspel Flashback nieuw leven in. De game, die draait om een jongeman die probeert zijn geheugen terug te krijgen, verschijnt binnenkort voor Xbox 360 en PlayStation 3. De vernieuwde versie van Flashback wordt als downloadbaar spel aangeboden.

Het spel moet het avontuur van agent Conrad B. Hart een moderne insteek te geven. Zo zijn animaties vloeiender, is de omgeving kleurrijker en is de game voorzien van stemmen. Agent Hart moet in het spel zijn herinneringen terug zien te krijgen en een buitenaardse invasie stoppen.

Flashback: The Quest for Identity werd in 1992 gemaakt door het Franse gamebedrijf Delphine en uitgegeven door US Gold. Delphine ging in 2004 failliet. Paul Cuisset, een van de ontwikkelaars van de originele Flashback, is een van de oprichter van gamestudio Vectorcell.


Flashback in de maak 

Ryse komt op next-gen Xbox

Op de persconferenties van Microsoft tijdens de E3 van 2010 en 2011 zagen we al een glimps van Ryse en toen was het stil. De titel van Crytek schijnt nu doorontwikkeld te worden voor de next-gen Xbox.

Ryse komt uit voor de next-gen Xbox, volgens meerdere bronnen bekend met de plannen van Microsoft rondom de nieuwe Xbox. Microsoft onthulde het spel op de E3 2010, toen nog onder de naam Codename Kingdoms. In 2011 zagen we dan de eerste gameplaybeelden van Ryse tijdens de E3. Tijdens die persconferentie werd beloofd er een exclusieve Xbox 360-release van te maken met Kinect-functionaliteit. Het spel is nog steeds niet uitgekomen. Eerder dit jaar werd door Crytek al de melding gemaakt dat het spel vorm begon te krijgen, maar men durfde geen releasedatum te geven.

Volgens de bronnen is Crytek samen met Microsoft Studios het spel aan het herschrijven om op volgende generatie Xbox te verschijnen.

Premier League voert doellijntechnologie in

In de Premier League wordt vanaf volgend seizoen doellijntechnologie ingezet. Zoals verwacht stemden de voorzitters van alle twintig clubs op het Engelse hoogste niveau donderdag in met het voorstel, meldt de BBC. De keus is gevallen op hawk-eye, het systeem dat ook in het tennis wordt toegepast.

Bij de wedstrijd om het Community Shield aan het begin van het seizoen wordt het systeem officieel in gebruik genomen. Behalve in de stadions van de twintig Premier Leagueclubs, wordt de technologie ook geplaatst rond de grasmat van het nationale stadion Wembley.

Vorig jaar juli gaf de spelregelcommissie IFAB officieel groen licht om doellijntechnologie te introduceren. De FIFA is ook overstag en gebruikt het elektronische systeem deze zomer tijdens de Confederations Cup. De keus van de wereldvoetbalbond viel overigens niet op hawk-eye, maar op het rivaliserende systeem GoalControl.

Ook in Nederland is enthousiast gereageerd op de invoering van elektronische hulpmiddelen. De KNVB onderzoekt samen met de clubs wat de mogelijkheden zijn om op korte termijn hulpmiddelen op de doellijn te introduceren.

Enkelblessure kost Franssen EK judo

Juul Franssen kan deze maand niet meedoen aan het EK judo. De enkelblessure waarmee de 23-jarige judoka kampt is te ernstig om in actie te komen. Dat wees een mri-scan donderdag uit, meldt de Nederlandse judobond. Franssen zou in Boedapest zijn uitgekomen in de klasse tot 57 kilogram.

Het EK judo vindt plaats van 25 tot en met 28 april. Nederland vaardigt in totaal veertien judoka's af naar Hongarije.

Toezichthouder ACM houdt 4G-aanbod in de gaten

De ontwikkelingen op de markt voor snel mobiel internet via het 4G-netwerk worden de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden door de Autoriteit Consument & Markt, de nieuwe toezichthouder voor onder meer de telecomsector. Dat heeft ACM-topman Chris Fonteijn donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag.

De ACM verwacht dat de komst van 4G zal leiden tot nieuwe diensten en dankzij de komst van de nieuwe aanbieder Tele2 ook tot lagere prijzen. De organisatie gaat erop toezien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt en dat providers niet hun oudere netwerken gaan verwaarlozen. Fonteijn zei overigens voor dit laatste nog geen signalen te hebben.

De ACM is op 1 april is ontstaan uit een fusie van de telecomtoezichthouder OPTA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Consumentenautoriteit. De fusie moet leiden tot effectiever optreden tegen bijvoorbeeld prijsafspraken. Ook moet de fusie leiden tot een bezuiniging van drie miljoen euro per jaar. Daarnaast moet de ACM nog 4,5 miljoen bezuinigen. Deze besparing is nog niet ingevuld.

Naast de ontwikkelingen rondom 4G gaat de ACM de komende tijd bekijken of er voldoende concurrentie is op de hypotheekmarkt en tussen leveranciers van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.

Ubisoft pakt Cloudberry Kingdom op

Gamestudio Ubisoft heeft aangekondigd dat zij de platformer van Pwnee Studios, Cloudberry Kingdom, gaan uitgeven. Het spel dat in mei 2012 een succesvolle Kickstarter-campagne wist af te sluiten, zal komende zomer digitaal beschikbaar komen voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U, pc, Mac en PlayStation Vita.

Cloudberry Kingdom wordt wel de moeilijkste platformer ooit genoemd. Het spel bevat namelijk willekeurig aangemaakte levels waarbij de moeilijkheidsgraad zich automatisch aanpast aan de speler. Hoe beter jij bent, hoe moeilijker de levels worden.

'Oekraïne moet politiegeweld aanpakken'

Mishandelingen en martelingen door Oekraïense politieagenten nemen hand over hand toe en blijven onbestraft. Dat heeft Amnesty International donderdag gezegd. De mensenrechtenorganistatie heeft er bij de regering in Kiev op aangedrongen een onafhankelijke onderzoekscommissie op te richten.

Vorig jaar werden 115.000 klachten over mishandeling door de politie ingediend. Daarvan is volgens Amnesty slechts anderhalf procent onderzocht. In 320 gevallen is er een rechtszaak opgestart.

Omdat de aanklagers samenwerken met de politie kan er niet op vertrouwd worden dat klachten objectief worden afgehandeld. Bovendien zorgen zij er vaak voor dat zaken in de doofpot verdwijnen. Als voorbeeld haalde Amnesty de zaak van Oleksandr Popov aan. Hij werd naar eigen zeggen door de politie meegenomen naar een bos. Daar werd hij urenlang in elkaar geslagen, werd zijn keel dichtgeknepen en werd hij onderworpen aan stroomstoten om hem zo een bekentenis te ontfutselen. Aanklagers weigerden de zaak in behandeling te nemen.

Dertien steden krijgen groot inhuldigingsscherm

Inwoners van dertien grote steden kunnen 30 april op een centrale plek in hun stad de troonswisseling bekijken. KPN zet per stad een groot scherm neer waarop de uitzending van de publieke omroep te zien zal zijn. Dat maakte het Nationaal Comité Inhuldiging donderdag bekend.

Op de schermen wordt de verslaggeving van de abdicatie, de balkonscène en de inhuldiging van de nieuwe koning uitgezonden. Daarnaast kunnen ook het oranjeconcert in Ahoy, de koningsvaart en het optreden van Armin van Buuren met het Concertgebouworkest op de schermen worden bekeken.

In elke provincie wordt een scherm neergezet, in Zuid-Holland zelfs twee. De schermen komen te staan in Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Almere, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Den Bosch, Middelburg en Maastricht. KPN krijgt voor het initiatief een oranje strik van het Nationaal Comité Inhuldiging.

Yolanthe Sneijder-Cabau in Turkse ijstheereclame

Yolanthe Sneijder-Cabau zit niet stil in Turkije. De 28-jarige voetbalvrouw verhuisde met haar man Wesley Sneijder mee naar Istanbul, en heeft een rol in een ijstheereclame weten te scoren.

"Opnames voor een nieuwe Turkse reclame voor Lipton Ice in Istanbul", twitterde Yolanthe donderdag. "Ik wens iedereen een mooie dag!"

Eerder maakte de actrice al deel uit van de Istanbul Fashion Week. Een maand geleden verscheen ze op de catwalk in een creatie van de lijn adL+Cengiz Abazoglu. Ook was ze al eens te gast in een Turkse talkshow.

Perfecte kut vindt gretig aftrek

FOK!sters die nog nooit een 'vajacial' of een 'peach smoothie' hebben ondergaan, kunnen beter op de Veluwe gaan wonen. Deze speciale behandeling is volledig gericht op je intieme zone. Tijdens dit proces wordt je vagijn namelijk flink onder handen genomen.  De boel wordt weer lekker strakgetrokken, opdat je poes helemaal perfect is.

Deze intieme verzorging vindt gretig aftrek in onder andere het Verenigd Koninkrijk. Daar melden vrouwen zich bij bosjes bij een schoonheidsspecialiste, omdat ze na een scheer- of waxbeurt last hebben gekregen van ingegroeide haartjes of rode bultjes. Ook in de VS is een kutbehandeling een gat in de markt. Katherine Goldman, uitbaatster van een schoonheidssalon in San Francisco, heeft de afneemsters van deze dienst in nog geen drie jaar tijd met 30 procent zien toenemen.

De 'peach smoothie' duurt maar liefst vijftig minuten en is in drie smaken verkrijgbaar. Zo word je in het kleine uurtje van je sproeten, roodheid of puisten afgeholpen. "Deze opkomende hype is een bewijs dat vrouwen steeds verder gaan om er - tot in de puntjes - perfect uit te zien", zo laat beautyredactrice Alexis Wolfer aan Amerikaanse media weten.

VS verwachten raketproef Noord-Korea

Noord-Korea heeft donderdag laten weten dat het 'krachtige aanvalsmiddelen' klaar heeft staan om te worden ingezet. De Verenigde Staten en Zuid-Korea vermoeden dat het land een proef met een middellangeafstandsraket voorbereidt om nationale festiviteiten luister bij te zetten. In de straten van Pyongyang werd donderdag de eerste verjaardag gevierd van de benoeming van Kim Jong Un tot partijleider, een van de vele functies die hij van zijn vader Kim Jong Il heeft geërfd.

Het Comité voor de Vreedzame Hereniging van het Vaderland, een niet-militaire instantie die zich bezighoudt met de relatie met het zuiden, weidde niet uit over de aanstaande lancering. Functionarissen in Washington en Seoul denken dat Pyongyang een middellangeafstandsraket wil testen die Guam zou kunnen bereiken, een stukje Amerikaans grondgebied in de Stille Oceaan. Een dergelijke lancering zou in strijd zijn met resoluties van de VN-Veiligheidsraad en een verdere escalatie betekenen in het conflict van Pyongyang met zijn buurlanden en de VS.

Tegen Noord-Korea zijn al sancties ingesteld om een raketproef in december en een ondergrondse kernproef in februari. Het lijkt Noord-Korea alleen maar kwader te hebben gemaakt.

krijgshaftige taal van Noord-Korea lijkt een manier van Pyongyang om de aandacht te vestigen op de precaire veiligheidssituatie op het Koreaanse schiereiland en om de militaire geloofwaardigheid van Kim Jong Un te versterken. De Korea-oorlog van 1950-53 is nooit met een formeel vredesverdrag afgesloten en Noord-Korea en de VS onderhouden geen diplomatieke betrekkingen. Noord-Korea ziet jaarlijkse militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS als voorbereidingen op een invasie.

Zuid-Korea heeft in verband met de verwachte raketproef drie oorlogsbodems, een radarvliegtuig en een grondradarsysteem geactiveerd. Japan heeft rond Tokyo PAC-3 onderscheppingsraketten opgesteld. Maar functionarissen in Seoul denken dat de soep niet zo heet gegeten wordt. "Noord-Korea uit voortdurend provocerende dreigementen, maar de huidige situatie wordt veilig gemanaged en onze en buitenlandse regeringen reageren rustig", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Seoul.

Ruud Lubbers naar uitvaart Thatcher

Oud-premier en minister van Staat Ruud Lubbers is woensdag namens Nederland bij de uitvaart van de maandag overleden Margaret Thatcher. De minister van Staat is de enige officiële vertegenwoordiger die Nederland stuurt. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag gezegd.

De 73-jarige Lubbers was premier in de tijd dat Thatcher leider was van Groot-Brittannië. Na haar overlijden maandag zei hij in Nieuwsuur dat hij haar goed kende en haar als een vriendin beschouwde.

Thatcher overleed op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte. De uitvaartdienst wordt gehouden in St. Paul's Cathedral in Londen, waarna de Iron Lady in besloten kring wordt gecremeerd. Thatcher krijgt een ceremoniële uitvaart met militaire eer.

De ceremonie is woensdag live op Nederland 1 te volgen, zo maakte de publieke omroep donderdag bekend.


Ruud Lubbers naar uitvaart Thatcher (Foto: Novum)

[NBA] Bryant brengt Lakers dicht bij play-offs

Basketballer Kobe Bryant heeft Los Angeles Lakers dicht bij een plek in de play-offs van de NBA gebracht. De 34-jarige superster leidde zijn ploeg woensdagavond (plaatselijke tijd) met liefst 47 punten langs Portland Trail Blazers (113-106). Met nog drie wedstrijden in het reguliere seizoen te gaan, hebben de Lakers nu een kleine voorsprong op Utah Jazz in de strijd om het achtste en laatste ticket voor de play-offs van de Western Conference.

Dallas Mavericks, de NBA-kampioen van 2011, zag de laatste kans op een plek in de knock-outfase vervliegen. Het team van de Duitse vedette Dirk Nowitzki ging voor eigen publiek met 102-91 onderuit tegen Phoenix Suns en kan de Lakers daardoor niet meer achterhalen. Het is voor het eerst sinds 2000 dat de Mavericks ontbreken in de play-offs van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie.

Overige uitslagen
Philadelphia 76ers - Atlanta Hawks 101-124
Washington Wizards - Miami Heat 98-103
Orlando Heat - Milwaukee Bucks 113-103
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 104-111
Boston Celtics - Brooklyn Nets 93-101
Sacramento Kings - New Orleans Hornets 121-110
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 96-86
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 111-95

Zo rollen ze in Monster Hunter 4

Er zijn nieuwe screenshots van Monster Hunter 4 voor Nintendo 3DS opgedoken. Dit spel komt deze zomer uit in Japan. Of en wanneer Monster Hunter 4 in het westen uitgegeven wordt is nog niet bekend.

In de sceenshots zien we twee nieuwe monsters. Garara Ajara is een lang, slangachtig monster dat zijn prooi wurgt. Kunchuu, is een uit de kluiten gewassen kever met een hard schild. Hij rolt zichzelf op en gaat op ramkoers naar zijn vijanden om zichzelf te verdedigen. Naast deze monsters zien we ook een nieuw gebied; de 'Unknown Sea of Trees', met ruïnes en dichtbegroeide bossen. De Charge Axe is een van de wapens die te zien is.

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Monster Hunter 4Monster Hunter 4

Zeker twee republikeinse demonstraties op 30 april

Twee republikeinse organisaties hebben zich tot nu toe aangemeld om te demonstreren tijdens de troonswisseling op 30 april. Dat meldt de gemeente Amsterdam donderdag. De gemeente bekijkt nog of de organisaties gezamenlijk kunnen demonstreren op het Waterlooplein.

Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft aangekondigd op 30 april actief te zijn rondom het Waterlooplein. De organisatie riep iedereen die de monarchie niet ziet zitten eerder op zich in het wit te steken.

In totaal zijn voor 30 april zes locaties aangewezen waar mag worden gedemonstreerd. Drie daarvan, het Waterlooplein, het Spui en het Frederiksplein, liggen in het centrum. Een vierde locatie, het Frederik Hendrikplantsoen, ligt dicht tegen de binnenstad aan. De laatste twee locaties zijn in de buurt van de koningsvaart: het Azartplein op het Java-eiland en het IJ-plein in stadsdeel Noord.

Bertens in drie sets onderuit tegen Vinci

Kiki Bertens is er niet in geslaagd de kwartfinale van het WTA-toernooi van Katowice te bereiken. De Wateringse maakte het de als tweede geplaatste Italiaanse Roberta Vinci knap lastig op het Poolse gravel, maar ging uiteindelijk toch in drie sets onderuit: 6-2, 3-6 en 4-6.

Bertens, de nummer 44 van de wereld, kwam tegen de mondiale nummer dertien goed uit de startblokken. Na het winnen van de eerste set wist ze in de tweede echter geen enkel breakpoint meer te creëren. In het beslissende bedrijf waren er breaks over en weer, maar serviceverlies op 4-4 kostte de Nederlandse na bijna twee uur spelen de overwinning.

Wel beha, toch hangtieten

Dames, het is niet langer nodig je voorgevel te verstoppen in een beha. Het krijgen van hangtieten is namelijk onvermijdelijk. Deze verschrikkelijke conclusie valt te trekken uit gedegen onderzoek.

Jean-Denis Rouillon, een Franse professor, heeft de loodzware taak gehad om vijftien jaar achtereen naar prammen te staren. Maar liefst 130 paar koplampen gingen geregeld door zijn handen.

En eindelijk is de Fransoos eruit: een bh helpt geen reet. Borsten gaan namelijk zo snel richting de navel, dat het stuk lingerie geen enkel nut heeft. Sterker nog: een bustehouder zou het proces juist versnellen. Ook tegen rugpijn door een te grote boezem zou het dragen van een beha niets uitmaken.

Samir A. niet vervolgd voor 'beramen aanslag'

Justitie kan niet hard maken dat Samir A. in de gevangenis in Rotterdam een terroristische aanslag voorbereidde. Hij wordt dan ook niet vervolgd. A., die bij de Hofstadgroep hoorde en voor het beramen van zo'n aanslag tot 9 jaar cel is veroordeeld, werd in oktober aangehouden in gevangenis De Schie. Hij had briefjes aan een medegevangene geschreven, die werden onderschept. Justitie dacht dat hij na zijn vrijlating opnieuw een aanslag wilde plegen.

Nu is volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie duidelijk geworden dat deze briefjes niet over een op handen zijnde aanslag gingen. Een getuige had dat wel gezegd, maar deze bewering wordt niet door ander bewijs ondersteund, aldus het OM. Justitie maakte uit de briefjes op dat A. binnen de gevangenis informeerde of iemand explosieven kon regelen.

Samir A. heeft volgens het OM toegegeven dat hij de regels van De Schie heeft overtreden door in het geheim briefjes aan een medegedetineerde op de zogenoemde terroristenafdeling te versturen.

Redding Cyprus kost miljarden extra

Het bedrag dat nodig is om Cyprus te behoeden voor een bankroet is gestegen van zeventien naar 23 miljard euro. Dat staat in een conceptverslag van de trojka van internationale schuldeisers in handen van persbureau AP. Onder de vorige maand gemaakte afspraken stijgt het bedrag dat het kleine euroland zelf moet ophoesten van zeven naar dertien miljard euro.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat Cyprus zeventien miljard euro euro nodig had. Op basis van die schatting zegden de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uiteindelijk tien miljard euro toe. In ruil daarvoor moest Cyprus zijn bankensector herstructureren en zo zelf zeven miljard euro aan de redding bijdragen.

Dat de herstructurering dertien miljard euro moet opleveren staat in het nu uitgelekte conceptdocument van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. Cyprus heeft toegezegd de twee grootste en meest noodlijdende banken aan te pakken, waarbij spaarders bedragen boven de ton helemaal of voor een gedeelte kwijt zijn. Ook heeft het land extra belastingen beloofd, moet er worden geprivatiseerd en moet een gedeelte van de goudvoorraad van de centrale bank worden verkocht.

'Windows 8 zorgt voor daling pc-verkopen'

In het eerste kwartaal van 2013 zijn wereldwijd 76,3 miljoen pc's verkocht, een daling van 13,9% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit is gemeten door het globale marketingbedrijf International Data Corporation.

Dit is de grootste daling in een kwartaal sinds 1994, toen men begon met het bijhouden van verkopen. Het suggereert dat de pc-verkopen het lastig hebben door alternatieven zoals tablets. De analisten van IDC hadden een daling van 7,7% verwacht.

Bob O’Donnell van IDC zegt in een statement: "Op dit moment, helaas, lijkt het erop dat de release van Windows 8 niet alleen heeft gefaald om een positieve boost aan de pc-markt te geven, maar juist de markt vertraagd heeft. Terwijl sommige consumenten de nieuwe formfactors en touch-mogelijkheden van Windows 8 waarderen, hebben de radicale veranderingen in de user interface, het verwijderen van de vertrouwde start-knop en de kosten die erbij komen om touch-functionaliteit te gebruiken, de pc een minder aantrekkelijk alternatief gemaakt ten gunste van tablets en andere concurrerende apparaten. Microsoft zal een aantal zeer moeilijke beslissingen moeten maken als het wil helpen de pc-markt nieuw leven in te blazen."

Een van die beslissingen wordt het uitbrengen van de kleinere Windows Surface. Deze tablet komt in een formaat van zeven inch. De eerder uitgekomen modellen van tien inch werden matig ontvangen door de consument en Microsoft wil er alles aan doen om een aandeel in de tabletmarkt te krijgen.

Windows 8

Banken in gesprek met klanten over cyberaanval

Banken gaan gesprekken voeren met consumentenorganisaties en bedrijven over de gevolgen van de cyberaanvallen van de laatste week. De banken willen de gevolgen van cyberaanvallen voor klanten beperken en evalueren hoe de communicatie beter kan. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) donderdag.

De NVB hoopt volgende week met de gesprekken te beginnen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de gesprekken voorzitten.

De NVB waarschuwt er daarnaast ook voor dat criminelen misbruik maken van de storingen om klanten informatie te ontfutselen. Dat gebeurt via zogeheten phishingmails en soms via telefoontjes. De cyberaanvallen zelf zijn niet gericht op het verkrijgen van vertrouwelijke informatie.

ING kreeg donderdag voor de vierde keer in een week te maken met een zogeheten DDoS-aanval. Klanten konden daardoor enkele minuten niet inloggen op de website en ook niet gebruikmaken van de mobiele app. Dinsdagavond en woensdagochtend zorgden de aanvallen nog voor een storing van ongeveer twintig minuten.

Afghaanse vrouwen opgesloten om 'morele' delicten

In een speciaal gebouwde gevangenis bij Kabul verblijven 202 vrouwen. Twee zitten er voor moord, sommigen wegens diefstal, mishandeling of in verband met verdovende middelen. Maar meer dan twee op de drie zijn opgesloten omdat ze zijn weggelopen van hun man, niets voor een gearrangeerd huwelijk voelden of de ouderlijke woning verlieten voor een man van hun eigen keuze, zegt gevangenisdirecteur Zaref Jan Naebi.

In de rest van het land is het niet anders. Van de ongeveer 650 vrouwen die in heel Afghanistan in gevangenissen verblijven, zit volgens directeur-generaal van gevangenissen Amer Mohammad Jamsheed het merendeel vast voor 'morele delicten'.

Afghanistan blijft een aartsconservatief land geleid door mannen, waar geschillen en schulden door tribale raden of jirga's gewoonlijk worden beslecht of voldaan door meisjes en vrouwen aan te bieden. Als vrouwen die zich misdeeld voelen zich tot de rechter wenden, krijgen ze vaak nul op het rekest. Dat ondervond Nuria, die een echtscheiding wilde van de man met wie zij van haar ouders moest trouwen.

"Ik wilde scheiden, maar hij wilde mij niet laten gaan. Ik heb nooit met hem willen trouwen. Ik hield van een ander, maar mijn vader dwong mij. Hij dreigde mij te vermoorden als ik het niet zou doen", zegt Nuria, die net als de overige vrouwen in dit verhaal bedong dat alleen haar voornaam zou worden gebruikt. "Toen ik naar de rechter ging voor een echtscheiding, klaagden ze mij aan wegens weglopen." De man met wie zij wel wilde trouwen werd eveneens gevangengezet.

Toen Nuria naar de rechter stapte wist ze nog niet dat ze zwanger was. Haar zoon werd geboren in de gevangenis. Toen haar man hoorde dat hij een zoon had, wilde hij de aanklacht wel intrekken en haar terugnemen. Nuria, die nog acht maanden moet zitten, heeft het aanbod afgeslagen.

Adia (27) is nu zeven maanden zwanger, ze ging weg bij haar aan drugs verslaafde man. Ze vluchtte met een vriend toen haar ouders er op stonden dat zij naar hem terug zou gaan. "Hij zei dat hij mij zou helpen, maar hij heeft mij gewoon in de steek gelaten. Ik was boos en ben naar de rechter gestapt. Ik wilde hem en mijn echtgenoot aanklagen, maar in plaats daarvan werd ik vervolgd en kreeg ik zes jaar. Ik ging in beroep en toen werd het zevenenhalf jaar."

De 21-jarige Mariam liep weg bij haar man, die haar mishandelde. Een vreemdeling zou haar helpen, maar misbruikte haar onder bedreiging met een vuurwapen. Toen hij dit naast zich op een tafeltje legde om televisie te kijken, greep zij haar kans en schoot hem door het hoofd, waarna zij het wapen op zichzelf richtte.

"Drie dagen later werd ik wakker in het ziekenhuis." Toen zij voldoende hersteld was, werd zij naar een politiebureau gestuurd en vandaar naar Badam Bagh. Ze zit daar nu drie maanden, zonder te weten waarvoor zij wordt vervolgd. "Ik ben nog niet voor de rechter geweest. Ik wacht maar af."

Badam Bagh werd zes jaar geleden met Italiaans geld speciaal voor vrouwen gebouwd. Voordien werden vrouwelijke gevangenen opgesloten in een gevangenis die nog van voor de Taliban-tijd dateerde. Anderen werden vastgezet in de beruchte Pol-e-Charkhi gevangenis, waar ook dertienhonderd mannelijke gedetineerden verblijven.

In Badam Bagh delen zes vrouwen cellen die voor vier zijn bedoeld. In de gevangenis verblijven ook 62 kinderen, die klein of nog niet geboren waren toen hun moeders werden vastgezet. Ze hebben een kleine open ruimte om te spelen, omheind door een hoog hek met scheermesdraad.


Afghaanse vrouwen opgesloten om 'morele' delicten (Foto: Novum)

Vettel gunde ploeggenoot Webber zege niet

De kou tussen ploeggenoten Sebastian Vettel en Mark Webber bij Red Bull is nog lang niet uit de lucht. Vettel liet donderdag weten geen spijt te hebben van zijn omstreden inhaalactie vorige maand tijdens de Grand Prix van Maleisië. "Ik zou de volgende keer waarschijnlijk hetzelfde doen. Mark verdiende het niet om te winnen."

Vettel glipte op het circuit van Sepang in de slotfase langs zijn ploeggenoot en handelde daarmee in strijd met de teamorders. Webber was na afloop furieus, al beweerde teambaas Christian Horner dat beide coureurs na een verhelderend gesprek weer prima door een deur konden.

Vettel zegt de instructies van zijn ploeg tijdens de race verkeerd begrepen te hebben, maar maalt daar niet om. "Ik heb nooit enige steun van Mark gekregen", beweert de drievoudig wereldkampioen Formule 1. "Hij heeft in het verleden vaak genoeg de kans gehad om het team te helpen, maar liet dat altijd na."

De kans is klein dat Vettel en Webber volgend seizoen weer voor hetzelfde team rijden. Webber heeft een aflopend contract en raakt mogelijk zijn plaats kwijt aan Kimi Räikkönen, die momenteel in dienst is van Lotus.

Vettel deed zijn uitspraken in aanloop naar de Grand Prix van China van komend weekeinde. De Duitser gaat na twee races aan de leiding in de stand om het wereldkampioenschap. Webber bezet achter Räikkönen de derde plaats.


Vettel gunde ploeggenoot Webber zege niet (Foto: Novum)

Shovel Knight geïnspireerd door Dark Souls

Shovel Knight leent inspiratie van Mega Man, Castlevania en Dark Souls. De retro-game van Yacht Club Games, een nieuwe studio die opgericht is door WayForward-veteranen, heeft zijn Kickstarter-doel ruim overtroffen.

Dark Souls mag dan geen twintig jaar oude klassieker zijn, Yacht Club zegt toch genoeg van de bikkelharde game te kunnen leren. “We love the rhythm of combat in Dark Souls, and the way you feel true fear at facing the unknown. The soul upgrading and death mechanics in that game are also refreshing and wonderful. That palpable tension that comes from fear of death!”

Bekijk de Kickstarter-pagina van Shovel Knight voor meer informatie over de game.
 

Brandweer verpest romantische avond

De brandweer heeft woensdagavond een ruw einde gemaakt aan een romantische avond van een stelletje in Woerden. Het paar had een kampvuurtje gemaakt in een park, maar dat mocht niet, meldt de politie donderdag.

De brandweer en politie kregen een melding dat er iets in brand stond aan de Parklaan. In het park bleken de twee romantisch om het vuurtje te zitten. Een brandweerman met schoenmaat 43 trapte het vuurtje vervolgens uit. Omdat de omgeving niet in gevaar is geweest en er geen schade is aangericht, liet de politie het bij een waarschuwing.

Sabia: Sylvie en ik zijn nog steeds vriendinnen

Sabia Boulahrouz beweert dat ze nog steeds vriendinnen is met Sylvie van der Vaart. Maandag werd bekend dat Sylvies goede vriendin Sabia inmiddels een relatie heeft met Rafael van der Vaart. Rafael en Sylvie maakten begin januari bekend na een huwelijk van bijna acht jaar te gaan scheiden.

"Het is niet voorbij", zegt Sabia over haar vriendschap met Sylvie in een video van De Telegraaf. Sabia vindt dat zij haar vriendin Sylvie niet bedriegt.

"Mensen moeten hun eigen oordeel vellen. Toch?", vertelt Sabia, die eerder haar huwelijk met voetballer Khalid Boulahrouz zag stranden.

Na het bekendmaken van de scheiding werd Sabia regelmatig aan de zijde van Sylvie gespot. Sylvie zou volgens geruchten inmiddels ook een nieuwe liefde hebben gevonden, ze zou een relatie hebben met een rijke zakenman uit Parijs.

Originele grondwet uit 1848 tentoongesteld

Het originele document uit 1848 van de Grondwet van Thorbecke wordt tentoongesteld in Den Haag. Het handgeschreven document, met de originele handtekening van koning Willem II, ligt vanaf volgende week dinsdag voor het publiek bij ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.

Het document wordt in een speciale vitrine gelegd, een soort klimaatkast met een speciale lichtsterkte en luchtvochtigheid om het document zo goed mogelijk te beschermen. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Archief, die het document beheert, is het handschrift van een ambtenaar uit die tijd.

De Grondwet van Thorbecke uit 1848 legde de basis voor ons huidige bestuurlijke stelsel. Vanaf toen waren de ministers verantwoordelijk voor het beleid, en niet langer de koning. De Tweede Kamer der Staten-Generaal kreeg veel meer invloed en werd bovendien rechtstreeks - weliswaar voorlopig nog door een beperkte groep kiezers - gekozen. Hiermee kreeg het volk meer macht. De grondwet van 1848 wordt dan ook gezien als het begin van onze parlementaire democratie.

Ares en Killer Frost vechten het samen uit

Killer Frost en Ares, twee personages uit Injustice: Gods Among Us, hebben we nog niet zien vechten. In onderstaande trailer zien we een verzameling speciale bewegingen en twee over-the-top supermoves om het geheel af te maken.

Ares is de god van oorlog en de tegenstander van Wonder Woman, die geheel toevallig ook in het spel te vinden is. Killer Frost is een ijskoude vrouw die het niet zo goed kon vinden met Firestorm, een personage uit het DC Universum, die niet komt opdraven in het spel. Al weten we natuurlijk nooit wat DLC ons kan brengen.

Injustice: Gods Among Us komt 19 april uit op Wii U, Xbox 360 en PlayStation 3.

De hele wereld jaagt samen in Monster Hunter 3

Monster Hunter 3 Ultimate krijgt volgende week de beloofde patch waardoor spelers uit Europa en Amerika met elkaar op jacht naar monsters kunnen.

De patch zorgt niet alleen voor het verdwijnen van de regioservers, maar geeft spelers ook de keus voortaan het spel alleen op de Wii U GamePad te spelen. Capcom kondigde de patch in februari aan, na feedback van de community, die van de regiogebonden servers af wilde. Eenmaal geïnstalleerd worden de servers in Europa en de VS samengevoegd, waardoor spelers uit beide regio's samen in games van maximaal vier spelers kunnen gaan jagen.

De patch wordt in Europa op 16 april zo rond 2 uur 's nachts verwacht, Amerika gaat tegelijkertijd over, maar dan 15 april om 5 uur 's middags regionale tijd.

Sijsling mist mastertoernooi in Monte Carlo

Igor Sijsling heeft zich afgemeld voor het Masterstoernooi van Monte Carlo. De nummer 71 van de wereld zou zaterdag in actie zijn gekomen in de kwalificaties, maar een knieblessure steekt daar een stokje voor, laat de tennisser weten op zijn website.

Sijsling kwam afgelopen weekeinde nog uit in de Davis Cup, waar hij met twee overwinningen in het enkelspel een belangrijke bijdrage leverde aan de 5-0 zege tegen Roemenië. Sijsling hoopt op 22 april weer fit te zijn voor het graveltoernooi in Barcelona.

Agent laat boetes in natura betalen

Volgens sommigen is de euro geen fuck meer waard. Een Belgische motoragent is het daar zeker mee oneens. Hij liet boetes namelijk vallen in ruil voor seks.

Waar kan ik deze agent vinden, zul je wellicht denken, want seks als beloning voor te hard rijden wil ik ook wel. Het antwoord: je kunt hem de komende vier jaar vinden in een Belgische gevangenis. Meneer vond het namelijk nodig om de dames ook een beetje onder druk te zetten.

Hij is uiteindelijk aangeklaagd voor twee gevallen van verkrachting, één poging tot verkrachting, en twee pogingen tot aanranding. De rechter hoefde niet lang te twijfelen over de strafmaat: "De beklaagde heeft niet alleen veel leed veroorzaakt, maar ook het vertrouwen van de maatschappij in de politie aangetast."

Django Unchained geweerd uit Chinese bioscopen

De Chinese release van Django Unchained is in het zicht van de finishlijn gestruikeld. Bioscopen kregen donderdag, de dag van de première, te horen dat de film niet mocht gaan draaien. Als reden worden technische problemen aangevoerd, maar waarschijnlijker is dat de film ondanks aanpassingen door regisseur Quentin Tarantino niet door de strenge censuur is gekomen.

Bioscoopmedewerkers laten weten dat het verzoek komt van de distributeur van de film, China Film Group Corporation. Het bedrijf wil niet reageren. Ook de Chinese tak van filmstudio Sony Pictures komt niet met een verklaring voor het onverwachte verbod.

De western met Jamie Foxx, Christoph Waltz en Leonardo DiCaprio zou de eerste film van Tarantino zijn die in Chinese bioscopen zou draaien. De regisseur had de kleur van het bloed aangepast evenals de hoeveelheid bloedspetters. Ook waren enkele scènes uit de film geknipt.


Django Unchained geweerd uit Chinese bioscopen (Foto: Novum)

Injustice: Gods Among Us ondersteunt Wii U-GamePad

Er zijn meer details over de Wii U-versie van Injustice: Gods Among Us bekendgemaakt door NetherRealms Studios. De GamePad van Wii U ondersteunt Off-TV Play en sneltoetsen.

Mocht iemand in de huiskamer de laatste spannende aflevering van GTST willen kijken terwijl jij bezig bent The Joker in elkaar te meppen, dan kan dat met de Wii U-versie simpel opgelost worden. Het spel is namelijk op de GamePad te spelen. Spelers hebben ook de optie om een snelkoppeling op het touchscreen van de GamePad te maken. Andere platformversies hebben ook sneltoetsen, maar die moeten worden benaderd via het pauzemenu, waardoor je het gevecht moet onderbreken. De commando's voor die sneltoetsen verschijnen dan onder de levensbalk op je scherm.

Injustice: Gods Among Us komt uit voor Wii U, PlayStation 3 en Xbox 360. Een gratis iOS-versie met ingame aankopen is al in de Apple Store te vinden.

Van Nieuwkerk is ingekorte uitzendingen DWDD zat

Matthijs van Nieuwkerk is het helemaal zat dat uitzendingen van De Wereld Draait Door ingekort worden als er Champions Leaguewedstrijden zijn. Er gaan geruchten dat het Infotainmentprogramma onder meer om die reden van Nederland 3 naar Nederland 1 verhuist.

"Het lijkt erop. Officieel weten we eigenlijk van niks als ik heel eerlijk ben. Ik weet wel dat er sprake van is", reageert de presentator op de geruchten in het 3FM-radioprogramma van Giel Beelen. "We zijn het gewoon helemaal zat dat we kortere uitzendingen moeten maken, om voor een voorbeschouwing van drie kwartier te wijken."

Volgens Van Nieuwkerk zijn de voetbalwedstrijden van de Champions League 'onwrikbaar'. "Het is een onneembaar fort. Toen hebben wij gezegd: als het zo moet - de Champions League wordt inmiddels uitgesmeerd over zo veel weken - daar hebben we gewoon veel last van", vertelt hij. "Dan gaan we liever naar een zender waar we ons programma gewoon mogen afmaken. We begrijpen de reden niet achter het feit dat wij bijna wekelijks onze uitzending moeten inkorten."

De 52-jarige presentator benadrukt dat de kortere uitzendingen de enige reden zijn voor een eventuele overstap naar Nederland 1. "Het gaat ons echt om die ellende." Al begrijpt Van Nieuwkerk dat het achtuurjournaal niet voor hem zal wijken. "Dan keren we terug waar we ooit begonnen, namelijk tussen 19.00 uur en 20.00 uur.

Oranje zakt naar negende plaats FIFA-ranglijst

Nederland heeft op de wereldranglijst van de FIFA weer een stapje terug moeten doen. Ondanks de overwinningen in de WK-kwalificatie op Estland en Roemenië daalt de ploeg van bondscoach Louis van Gaal van de achtste naar de negende plaats. Spanje blijft de lijst aanvoeren, voor Duitsland en Argentinië.

Kroatië is de opvallendste stijger op de donderdag bekendgemaakte ranglijst. De koploper in de WK-kwalificatiepoule van België stijgt van de negende naar de vierde plaats. Portugal stijgt van zeven naar vijf. Engeland (van vier naar zeven) en Italië (van vijf naar acht) leveren net als Nederland plaatsen in.

Co Verdaas wordt directeur Wagenings instituut

De in december afgetreden staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) gaat aan de slag als directeur van het Centre for Development Innovation (CDI), een van de onderzoeksinstituten van de Wageningen Universiteit. Dat heeft het instituut donderdag bekendgemaakt.

Verdaas was vorig jaar kortstondig staatssecretaris. De planoloog en gepromoveerd beleidswetenschapper trad al na een maand af omdat hij in zijn vorige functie als gedeputeerde van Gelderland met reiskostendeclaraties zou hebben gesjoemeld.

Verdaas was eerder enkele jaren Kamerlid en directeur van de avondopleiding bedrijfskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het onderzoeksinstituut waar de PvdA'er aan de slag gaat houdt zich bezig met duurzame ontwikkeling.

Gevangenispersoneel hekelt enkelbandplan Teeven

Gevangenispersoneel ziet er niets in om veroordeelden hun straf met een elektronische enkelband thuis te laten uitzitten in plaats van in een cel. In een enquête van de SP spreekt negentig procent zich uit tegen deze bezuinigingsmaatregel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman, die de enquête eind vorige maand lanceerde, maken de ondervraagden zich onder meer zorgen over de veiligheid van familie van criminelen die een enkelband krijgen. Ook vragen ze zich af of een enkelband wel als een straf wordt ervaren. Het personeel is bovendien bezorgd om het gebrek aan begeleiding, toezicht en dagbesteding.

Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, door gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in één cel te zetten en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf. Dat zijn plannen op veel verzet stuiten bleek de afgelopen weken al uit werkonderbrekingen en protesten bij verschillende gevangenissen.

De enquête is tot nu tot door 2500 mensen ingevuld. Het Kamerlid hoopt dat meer mensen dat gaan doen. "Het geluid van deze mensen is voor mij ontzettend belangrijk in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer."

Politie VS schiet gijzelnemer dood

De politie heeft woensdag in een voorstad van de Amerikaanse stad Atlanta een man doodgeschoten die vier brandweermannen urenlang in gijzeling had gehouden. De vier gijzelaars raakten licht gewond, evenals een agent.

De man had de hulpdiensten gebeld, zogenaamd omdat hij medische hulp nodig had. Maar toen de brandweermensen aankwamen nam hij ze in gijzeling en eiste hij dat de elektriciteit en kabel weer werden aangesloten. Volgens de autoriteiten waren die afgesloten omdat de man achter was met betalen

NS geeft personeel baangarantie tot 2017

Bij de NS vallen tot 2017 geen gedwongen ontslagen. Ook gaan de lonen bij de spoorvervoerder met drie procent omhoog. De NS heeft met de bonden donderdagochtend een akkoord bereikt over de cao. Dat melden de NS en FNV Spoor donderdag.

De vakbond spreekt van een mooi akkoord, voornamelijk vanwege de baanzekerheid. "Omdat de regering overweegt de ontslagbescherming ingrijpend te wijzigen en de WW te versoberen, was dit voor ons een zéér belangrijk punt", zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis in een verklaring.

De lonen gaan met terugwerkende kracht vanaf februari met drie procent omhoog. Vervolgens krijgen de werknemers tot mei 2015 geen loonsverhoging meer. De cao geldt voor zestienduizend medewerkers, onder wie conducteurs, monteurs en kantoorpersoneel.

Kwaadaardige General Zod op Man of Steel-foto

Over een paar maanden is het zover, dan verschijnt de langverwachte Superman-reboot Man of Steel in de bios. De supervillain waar Superman (Henry Cavill) het tegenop neemt is niemand minder dan General Zod (Michael Shannon). Vandaag verscheen er een foto van Shannon in vol ornaat.

De Kryptonian General Zod werd in de originele Superman-films vertolkt door Terence Stamp die het personage neerzette als een wat arrogante, verveelde schurk die teleurgesteld was in het gemak waarmee hij Aarde veroverde. Op basis van de onderstaande afbeelding lijkt het erop dat Shannon een meer kwaadaardigere vertolking geeft. De foto komt oorspronkelijk uit het laatste nummer van Entertainment Weekly, die deze week in het teken staat van de nieuwe Man of Steel.

Zack Snyder's Man of Steel met verder Amy Adams, Kevin Costner, Diane Lane, Russell Crowe en Laurence Fishburne, draait vanaf 20 juni in de bioscoop.

Schiphol in top drie beste luchthavens

Schiphol is op de wereldwijde ranglijst voor beste luchthavens een plek gestegen naar plaats drie. Schiphol is voor het tweede jaar op rij de beste luchthaven van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van Skytrax voor de World Airport Awards. Volgens Skytrax heeft Schiphol zijn derde plaats te danken aan de soepele overstappen.

Schiphol is de enige niet-Aziatische luchthaven in de top vijf. Singapore Changi Airport staat op de eerste plaats, gevolgd door Incheon International Airport in Zuid-Korea. Incheon stond vorig jaar nog op de eerste plaats. Hong Kong International Airport en Beijing Capital International Airport completeren de top vijf.

Skytrax ondervroeg voor in het kader het onderzoek twaalf miljoen reizigers over bijna vierhonderd luchthavens. Behalve over de soepele overstap zijn reizigers Schiphol ook te spreken over de efficiëntie van de luchthaven.

Bladen uit negende-eeuws document ontdekt

Twee onderzoekers hebben in Amsterdam een aantal bladen uit een negende-eeuws manuscript ontdekt. De pagina's zaten verwerkt in de band van een zestiende-eeuws boek en kwamen oorspronkelijk uit een manuscript uit het persoonlijke bezit Karel de Kale, maakte de Universiteit van Amsterdam (UvA) donderdag bekend.

Het boek maakt deel uit van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Nicholas Pickwoad, een expert op het gebied van boekbanden, constateerde dat de band die was gebruikt voor het inbinden van een werk van Johannes Calvijn was gemaakt van hergebruikt perkament uit een zeer oud manuscript.

Mediëviste Rosamond McKitterick constateerde dat het oorspronkelijke manuscript moest zijn gemaakt rond 860. Uit verder onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven, de UvA en radiologen van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam bleek uiteindelijk dat het ging om een liturgisch manuscript van keizer Karel de Kale.

Net als zijn grootvader Karel de Grote stimuleerde Karel de Kale de productie van fraai versierde en geschreven handschriften. Uit die periode zijn volgens de universiteit weinig vergelijkbare manuscripten bewaard gebleven.


Bladen uit negende-eeuws document ontdekt (Foto: Novum)

Werknemers vleesverwerker vragen faillissement aan

Drie vaste werknemers van de verdachte vleeswerker Willy Selten in Oss vragen volgende week dinsdag het faillissement van het bedrijf aan. Ze krijgen geen salaris meer en zolang het bedrijf niet failliet is kunnen zij geen uitkering aanvragen, zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. De werknemers hebben het salaris van maart nog niet ontvangen.

Het bedrijf kondigde in maart zelf al aan faillissement aan te vragen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. "Als wij het faillissement aanvragen komen de kosten voor de rechtbankprocedure bij ons te liggen, misschien speelt dat mee", zegt de woordvoerder van de vakbond. Ze spreekt van een lastig dilemma.

Bij het bedrijf werkten 35 Nederlandse werknemers en 85 Polen, die op een camping verbleven. Een deel is volgens de woordvoerder al noodgedwongen terug naar Polen omdat hun verblijf op de camping niet meer werd betaald.

De vakbond overlegde met een advocaat van het bedrijf over hoe om te gaan met de werknemers. "Maar het overleg met de advocaat ligt ook stil. Hij wordt vermoedelijk ook niet meer betaald." Ook staat het bedrijf volgens de bond al een maand leeg. Alle machines zouden door schuldeisers zijn meegenomen.

Het bedrijf werd in februari stilgelegd toen justitie vermoedens had dat Willy Selten paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. De vleesverwerker heeft erkend dat door een menselijke fout vanuit een vrieshuis vorig jaar een keer een partij paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht is gekomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maakte woensdag bekend dat ruim 130 Nederlandse bedrijven op zoek moeten naar vijftig miljoen kilo vlees die de afgelopen jaren verkochten, omdat het mogelijk met paardenvlees van Selten is vermengd. Het grootste deel is waarschijnlijk al opgegeten.

Whitmarsh: F1 nog niet populair in China

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is bezorgd over de positie van de Formule 1 in China. Ondanks dat het circus al sinds 2004 het Aziatische land aandoet laat de publieke belangstelling voor het evement nog te wensen over.

Whitmarsh uit tegenover AP dan ook zijn zorgen over de race in Shanghai. "Ik maak me zorgen om China. Het potentieel is enorm, de belangen zijn groot en we moeten het hier succesvol maken. We dienen harder te werken. Als sport zijn we een beetje arrogant. Wij zijn de Formule 1, we arriveren en mensen komen wel kijken, dat is de houding. Maar China heeft ons niet nodig."

De aanwezigheid van de Chinese coureur Ma Qing Hua kan helpen. Hij rijdt dit weekend de eerste vrije training voor Caterham. Hij legt de gang van zaken in zijn land uit. "We hebben tijd nodig om de mensen in China de sport te laten begrijpen. Op dit moment behoort de Formule 1 al tot de top vijf sporten in China. Het is vrij groot en groeit in rap tempo."

FOK!filmtips van de dag: You Don't Like the Truth: 4 Days Inside Guantánamo

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Kleine David ziet 's avonds achter de heuvel bij zijn huis mysterieuze lichten. Als later ook nog alle volwassenen in het dorp zich vreemd beginnen te gedragen, roept kleine David de hulp in van dr. Blake. Invaders from Mars is te zien om 13.00 uur op BBC2.

Het romantische drama The Terminal markeert de derde samenwerking tussen regisseur Steven Spielberg en acteur Tom Hanks. Het verhaal is gebaseerd op de belevenissen van de Iranese vluchteling Merhan Nasseri die in 1988 landde op het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs, nadat hij eerder Engeland niet inkwam omdat zijn paspoort en vluchteling-certificaat gestolen waren. De Franse autoriteiten weigerden hem het vliegveld te laten verlaten en zodoende bleef hij maar in de vertrekhal. Ook nadat Nasserie uiteindelijk toestemming kreeg om Frankrijk binnen te komen of naar zijn eigen land terug te keren, bleef hij in de terminal wonen om zijn verhaal te blijven vertellen. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

In februari 2003 werd de zestienjarige Afghaanse Canadees Omar Khadr verhoord in de gevangenis van Guantánamo Bay. De opnames van beveiligingscamera’s van die vier dagen vormen de basis van deze documentaire. Khadrs celgenoten en een voormalige ondervrager in Guantánamo leveren commentaar op de onthutsende beelden. You Don’t Like the Truth: 4 Days Inside Guantánamo is te zien om 23.50 uur op Nederland 2.

De film What Just Happened, is gebaseerd op het boek dat producent Art Linson schreef over zijn ervaringen in Hollywood. Regisseur Barry Levinson, die in 1989 een Oscar won met Rain Man, kreeg een indrukwekkende cast bij elkaar. Robert De Niro speelt producent Ben en zowel Sean Penn als Bruce Willis vertolken zichzelf in dit komische drama. Te zien om 00.25 uur op BBC1.

Fedja van Huêt identificeert zich met autist

Fedja van Huêt kon zich goed inleven in zijn rol als autist in de film Daglicht. In de Nederlandse thriller, naar het gelijknamige boek van Marion Pauw, speelt hij Ray, een autistische man die is weggestopt in een gesticht. "Ik herken een hoop van wat Ray meemaakt uit mijn eigen leven", zegt Van Huêt tegen Novum Nieuws.

In Daglicht vertolkt Angela Schijf de hoofdrol van Iris. Zij is een slimme advocate die erachter komt dat ze een broer heeft die haar moeder, gespeeld door Monique van de Ven, altijd heeft verzwegen. Na enig speurwerk komt ze erachter dat haar broer Ray heet en dat hij in een inrichting woont.

"Ik ben zelf niet autistisch, maar ik herken heel erg dat een situatie, zoals een erg drukke persdag, me overvalt", vertelt de 39-jarige acteur, bekend van Karakter, Loft en de tv-serie Penoza. "Dan sta ik niet helemaal aan of zo, het gaat allemaal langs me heen. Dat hebben autisten natuurlijk in zeer hevige mate."

De kunst voor Van Huêt was om Rays autisme 'klein' te houden. "Ray is een personage dat toevallig ook autistisch is, hij is niet alleen een autist", legt hij uit. "Ieder gebaartje en elke tic is afgewogen. Het moet geen komedie worden en je moet er ook niet met de rol vandoor gaan, dat het publiek zegt: o, kijk hem even lekker gaan."

Bij een film over autisme ligt een vergelijking met Rain Man, met Dustin Hoffman als autist, op de loer. "Iedereen die aan Daglicht meewerkte heeft die film natuurlijk destijds gezien", zegt Van Huêt. "Het is magistraal gedaan, maar ik wilde er niet aan komen. Die film is ook veel luchtiger en grappiger dan deze thriller, dus het had ook niet gewerkt."

Gelukkig voelden regisseur Diederik van Rooijen en Van Huêt elkaar prima aan. "Diederik liet me vaak meerdere versies spelen, dan kon hij kiezen", zegt de acteur. "We zijn beiden erg intuïtief en zochten vaak ter plekke naar de reden waarom Ray soms situaties niet begrijpt, of juist wel, en waarom hij overstuur raakt. Er moet een bepaalde logica in zitten."

Daglicht draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Fedja van Huêt identificeert zich met autist (Foto: Novum)

Cybercommando's kicken aars in Far Cry 3 Blood Dragon

Vandaag heeft Ubisoft bekendgemaakt dat Far Cry 3 Blood Dragon vanaf 1 mei verkrijgbaar is op XBLA, PSN en pc. Om de game te spelen heb je Far Cry 3 niet nodig. Naast een aankondiging van de release, heeft Ubisoft ook een foute trailer vrijgegeven van de nu al opmerkelijke game.

In Far Cry 3 Blood Dragon kruip je in de huid van Rex Colt, een cybercommando in 2007. De wereld is niet meer wat het ooit is geweest door een nucleaire aanval. De overlevenden gebruiken cybernetische ontwikkelingen om de mensheid te laten overleven. De game neemt zichzelf vooralsnog niet serieus met geweldige quotes en tussenfilmpjes en doet bovendien denken aan slechte films uit de jaren '80.

EC: 'Deal tussen gemeente en PSV onacceptabel'

De Europese commissie vindt de gronddeal tussen de gemeente Eindhoven en PSV niet door de beugel kan. Dat blijkt uit een brief van vicevoorzitter Joaquin Almunia die in handen is van de Volkskrant. Vorige maand lekte al uit dat de Europese Commissie de deal betitelde als ongeoorloofde staatssteun, al werd toen uit officiële kringen tegengesproken dat al een conclusie was bereikt.

PSV verkocht de voetbalgronden in 2011 voor 48 miljoen euro aan de gemeente en kreeg ze in erfpacht weer terug. De commissie vindt dat de gemeente daarbij niet als commerciële partij handelde. "Uit de informatie die ons is verschaft, blijkt niet dat de gemeente enig voornemen had op die transacties winst te maken, maar veeleer dat zij probeerde een verlies te vermijden", staat in de brief.

De gemeente heeft volgens de commissie garanties ingebouwd om de transactie neutraal te maken voor de begroting. "Dit zou niet acceptabel zijn geweest voor een gemiddelde investeerder in een markteconomie", zo luidt het oordeel.

PSV zou met de deal op ongeoorloofde wijze zijn bevoordeeld. "De gemeente heeft een betere kredietrating dan de voetbalclub en kan dus bij de bank een lening krijgen tegen een betrekkelijk lage rente, die PSV zelf misschien niet had kunnen krijgen."

De Europese Commissie liet vorige maand nog weten alle commotie voorbarig te vinden. Het onderzoek zou nog in volle gang zijn. PSV en de gemeente zijn het niet eens met het harde oordeel en hebben al een gang naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg aangekondigd.

Rayman Legends heeft dertig levels erbij gekregen

Ubisoft Montpellier heeft niet stilgezeten. Sinds Rayman Legends in februari plotseling werd uitgesteld naar september om een multiplatform-release te accommoderen, heeft de Franse studio hard verder gewerkt aan de game .

Michel Ancel, de bedenker van Rayman, heeft in een gesprek met Official Nintendo Magazine onthuld dat ze maar liefst dertig nieuwe levels en een aantal eindbazen hebben toegevoegd.

Veel gamers waren ontzet door het nieuws dat het spel, dat op dat moment af was, wederom uitgesteld zou worden. “I wasn’t shocked, but it was really hard for us”, zei Ancel over de reactie van de fans. “Of course, there are more important issues and problems in the world but we worked really hard to make something and were so involved, it was difficult for us and the fans.”

Rayman Legends krijgt deze maand een uitgebreide en exclusieve demo op Wii U.

Smurfen komen naar je console

Onze kleine blauwe vrienden zijn in juli weer op het witte doek te zien in The Smurfs 2. Samen met de film moet er ook een game verschijnen van Ubisoft. Ontwikkelaar WayForward werkt aan een platformer voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii en Wii U. Ook komt er een 3DS versie.

In de game kun je met negen Smurfen spelen, waaronder natuurlijk de almachtige Grote Smurf en Moppersmurf. Daarnaast bevat de game co-opmogelijkheden voor maximaal vier personen, of op Wii U met vijf personen. The Smurfs 2 moet ergens in juli in de winkels liggen.

Minder huurders wonen scheef

Het aantal scheefhuurders is tussen 2009 en 2012 met 94.000 afgenomen tot 695.000. Dat blijkt uit het Woononderzoek Nederland 2012 dat donderdag is gepresenteerd door minister voor Wonen Stef Blok (VVD). Het aandeel scheefwoners bij corporaties nam af van 29 tot 26 procent.

Volgens de onderzoekers van het ministerie en het Centraal Bureau voor de Statistiek, die zeventigduizend mensen hebben ondervraagd, is de daling te wijten aan het strenger geworden toewijzingsbeleid voor sociale huurwoningen, mede op aangeven van Brussel. Ook de daling van inkomens speelde een rol, omdat hierdoor huishoudens weer onder de inkomensgrens van 33.000 euro zijn uitgekomen.

Een derde factor is volgens de onderzoekers de toename van het aantal huurwoningen in de vrije sector, met een huurprijs boven de 665 euro. Van het totaal aantal huurwoningen is nu twaalf procent vrije sector. In 2009 was dat nog zeven procent. Meer huishoudens met een hoger inkomen hebben hierdoor buiten de corporaties om een huurwoning kunnen vinden.

Sinds 2009 zijn er tweehonderdduizend huishoudens bij gekomen, berekenden de onderzoekers. Daarvan heeft slecht 140.000 een eigen koop- of huurwoning betrokken. De overige zestigduizend wonen niet, of niet meer, zelfstandig.

Uit het onderzoek blijkt verder dat tussen 2009 en 2012 het aantal verhuizingen met negentien procent afnam. De doorstroming op de koophuizenmarkt nam zelfs af met 47 procent. Opmerkelijk is dat starters vrijwel even vaak verhuisden als voor de crisis. Wel betrokken zij vaker dan eerder een huurwoning.

Zaakwaarnemer Zlatan woedend over roddels Sylvie

De zaakwaarnemer van Zlatan Ibrahimovic is woedend dat de voetballer in verband wordt gebracht met Sylvie van der Vaart. Mino Raiola kan niet lachen om verhalen over een liefdesrelatie tussen de getrouwde voetballer en de ex van Rafael van der Vaart en overweegt juridische stappen.

"Dit is de grootst mogelijke onzin die ik ooit gehoord heb", reageert Raiola in het AD. "Ik reageer nooit op roddels, want er zijn wel belangrijker zaken in het leven. Maar dit kan niet door de beugel. Ik overweeg juridische stappen."

Overigens zou Sylvie volgens de Duitse boulevardkrant Bild niet in Zlatan een nieuwe liefde hebben gevonden. De presentatrice zou een relatie hebben met de 33-jarige Guillaume Zarka, een rijke zakenman uit Parijs.

Sylvie zou Guillaume hebben ontmoet tijdens een van haar tripjes naar Parijs, waar ze de afgelopen maanden onder anderen met Sabia Boulahrouz een bezoek aan bracht. Sabia is inmiddels samen met Rafael van der Vaart. Sylvie en Rafael kondigden in januari hun scheiding aan.

Jackpot Staatsloterij naar record van 33,2 miljoen

De jackpot van de Staatsloterij is naar recordhoogte gestegen. Tijdens de Koninginnedagtrekking op 30 april kan een bedrag van 33,2 miljoen euro worden gewonnen. Het is de grootste prijs uit de Nederlandse loterijgeschiedenis, meldt de Staatsloterij donderdag.

Het oude record stond op dertig miljoen, afgelopen jaarwisseling gewonnen door een inwoner van Groningen. Volgens de loterij is de kans dat de jackpot valt op 30 april een op twee.

Veertien doden na schietpartijen Mexico

Bij een reeks vuurgevechten tussen gewapende mannen en leden van de federale politie in de Mexicaanse deelstaat Michoacan zijn woensdag zeker veertien mensen om het leven gekomen.

De vuurgevechten begonnen toen een politiehelikopter die vier auto's volgde vanaf de grond onder vuur werd genomen. Volgens de politie was een van de doden een belangrijke figuur in een drugskartel in Michoacan.

Veel omgevingen in Dark Souls II

Na de uitgebreide gameplaytrailer van gisteren komt From Software met een nietszeggende trailer van Dark Souls II. From Software laat in de trailer verschillende omgevingen zien.

Dark Souls 2 is een direct vervolg op het eerste deel. Het speelt zich niet af in Lordran en we gaan weer tig keer dood voordat we bij een savepoint zijn. De grootte van de wereld zal ongeveer hetzelfde zijn als die van het eerste deel, maar er is meer content in elk gebied.

Dark Souls II komt ergens in 2013 of zelfs 2014 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Meer geruchten over next-gen Xbox

Er zijn gisteren drie geruchten opgedoken over de nieuwe Xbox die Microsoft nog moet aankondigen. Xbox TV, toch niet en dan weer wel en toch weer niet always online en een verbeterde Kinect die je ogen en meerdere personen tegelijk monitort.

Xbox TV
Volgens een CV werkte een Microsoft ingenieur aan het resultaat van de overname door Microsoft van VideoSurf. Hiermee worden video's gecatalogiseerd en getagd door het scannen van audio-en visuele inhoud van video's zelf. Volgens de geruchten is Microsoft bezig met een tweede apparaat die meer weg heeft van een set-topbox die samenwerkt met de gameconsole en de kabelboer. Zo zou het zoeken en ook delen van video's een fluitje van een cent zijn, mensen hoeven zelf niet meer te taggen. De term xTV komt ook nog langs, hiermee zouden we bijvoorbeeld op onze Windows Tablet een aflevering verder kunnen afkijken waar we op de tv gebleven waren. De nieuwe Xbox moet dus naast games ook een sterke focus hebben op televisie-content.

Always online
Ja, er zit always online functionaliteit in de Xbox. Nee, het wordt niet vereist en nee, tweedehands games worden niet geblokt. Iedereen kan weer slapen als we dit gerucht moeten geloven.

Backwards compatible
De next-gen Xbox krijgt een add-on, waarschijnlijk zonder discdrive. Deze werkt meer als set-toppbox, zoals een andere bron al aangaf voor Xbox TV, en handelt Xbox 360 en XBLA af. Als je de disc in de next-gen doet, zal het vragen om de add-on aan te sluiten, zodat die unit de game verder afspeelt. De add-on zelf is dus download-only, bij gebrek aan discdrive. Door twee unites aan te bieden hoeft er minder backwards compatibe hardware in de next-gen console, dat de prijs zal drukken. Wil men toch oude games spelen, dan is er een mogelijkheid om de add-on te kopen, die naar verluidt zo rond de 150 dollar of minder gaat kosten.

Kinect
De Kinect-unit is sterk verbeterd. Deze kan nu meerdere personen volgen in zijn zoekveld. Daarnaast is het mogelijk de oogbewegingen te volgen. Even pauzeren? Je ogen niet naar het beeld laten kijken is genoeg. Lijkt ons leuk als iemand je wat vraagt en je diegene even aankijkt als je antwoordt. 

Een Xbox 360 mini, een set-topbox, always online en een irritant werkende Kinectbesturing, alles is mogelijk zolang Microsoft zelf niets heeft aangekondigd. Op 21 mei schijnen er dingen te gaan gebeuren rondom de next-gen console. Maar ook dat is een gerucht. Wel een hardnekkige.

Xbox

Red Bull schrapt teamorders

Het Formule 1-team Red Bull Racing zal in de nabije toekomst geen teamorders meer uitvaardigen, zo is bekend gemaakt. Coureurs Mark Webber en Sebastian Vettel mogen nu in iedere race met elkaar strijden tot de vlag.

Aanleiding voor dit besluit is de inhaalactie van Vettel op Webber in Maleisië. De Duitser negeerde een teamorder dat hij achter zijn Australische teamgenoot moest blijven en kaapte zo de zege voor de neus van Webber weg. Laatstgenoemde was dan ook zichtbaar niet blij, omdat de code op het stuur, multi 2-1, niet nageleefd werd.

Team-eigenaar Dietrich Mateschitz was niet blij met het uitvaardigen van teamorders en volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko worden deze dan ook geschrapt. Dit weekend in China zal blijken hoe de verhoudingen tussen Webber en Vettel op de baan zullen zijn.

Olcay Gulsen maakt acteerdebuut in Soof

Olcay Gulsen speelt een rol in de Nederlandse speelfilm Soof. Dat heeft distributeur Independent Films donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de modeontwerpster op het witte doek te zien is.

"Ik hou nu eenmaal van een uitdaging!", laat de 32-jarige Olcay weten in een verklaring. "Toen ik gevraagd werd voor deze filmrol was ik meteen enthousiast. Het is een erg leuke en spannende ervaring."

Gulsen speelt in de romantische komedie een rol aan de zijde van Jim, gespeeld door Dan Karaty. In de film, die vanaf 12 december in de Nederlandse bioscopen te zien is, spelen ook acteurs als Lies Visschedijk, Fedja van Huêt en Chantal Janzen. "Ook al is het een kleine rol, het is een eer om naast zulke grote namen te mogen staan", aldus Gulsen.

Olcay Gulsen

Quantic Dream zoekt multiplayerkennis

Quantic Dream heeft een vacature voor een online lead programmer gepost met een "zeer grote en diepe kennis van online gaming en netwerk ontwikkelingen".

Het bedrijf zoekt iemand die al eerder gewerkt heeft aan een triple-A game met aanzienlijke ervaring in multiplayergaming. Beyond: Two Souls is, zoals hun eerdere game Heavy Rain, een singleplayerspel. David Cage, baas bij Quantic Dream, heeft in het verleden echter al aangegeven dat multiplayer het overwegen waard is in de toekomst. Quantic Dream heeft onlangs de domeinnaam singularityps4.com geregistreerd.

Mocht je je geroepen voelen: Frans spreken is geen must.

Brandgevaar in natuurgebieden geslonken

Het risico op een natuurbrand is door de regenval in de afgelopen dagen kleiner geworden. In onder meer Overijssel, Gelderland en Utrecht is afgeschaald naar code geel. Dat staat op natuurbandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

In een groot deel van de veiligheidsregio's was in de afgelopen twee weken code oranje van kracht. Door de aanhoudende droogte en de harde wind was er een verhoogde kans op een snel uitbreidende natuurbrand. Op verschillende plekken, onder meer bij Leende en Vorden, gingen stukken natuur in vlammen op.

Code geel betekent overigens niet dat het brandgevaar helemaal geweken is. Onder de natte bovengrond is het nog altijd droog. Als er nu een brand uitbreekt, rukt de brandweer waar mogelijk met extra materieel en personeel uit.

Zenimax verlengt merknaam Prey

Zenimax Media, het moederbedrijf van onder andere Bethesda, verlengt het handelsmerk Prey en de rechten daarop. Het bedrijf heeft het verzoek ingediend bij de United States Patent & Trademark Office. Prey werd intellectuele eigendom van Zenimax Media in 2009.

Het bedrijf heeft deze maand drie afzonderlijke aanvragen ingediend met betrekking tot onder andere tv-programma's, online games, tijdschriften, stripboeken en speelfilms. Op de vraag wat deze aanvragen betekenen voor de toekomst van het Prey-merk, weigerde een vertegenwoordiger van het bedrijf antwoord te geven.

Prey 2 blijft in ontwikkeling bij Human Head Studios, hoewel Bethesda een jaar geleden aangaf dat de ontwikkeling van het project "niet naar tevredenheid verliep." De huidige status is onbekend, maar een ontwikkelaar merkte eerder op dat niemand wist hoe het nu met het project zat.

Bethesda heeft eerder deze week aangegeven snel meer informatie over nog aan te kondigen games te gaan geven, of Prey 2 daarbij zit gaan we dus snel merken.

Lof voor optreden Kuipers in Camp Nou

Een jaar na zijn vorige, veelbesproken optreden in Camp Nou oogstte scheidsrechter Björn Kuipers woensdagavond louter lof in de Catalaanse voetbaltempel. De 40-jarige arbiter uit Oldenzaal maakte een sterke indruk tijdens de return in de kwartfinale van de Champions League tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain (1-1). Het leverde hem lovende reacties op, onder anderen van KNVB-voorzitter Michael van Praag.

"Björn Kuipers heeft fantastisch gefloten. Foutloos. En dat gold ook voor zijn assistenten", zo meldde Van Praag via Twitter. "Ik ben vanavond een trotse bondsvoorzitter." Spits Klaas-Jan Huntelaar van Oranje, die het duel op tv bekeek, twitterde: "geweldige wedstrijd van 'ref' Björn Kuipers".

Vorig jaar gaf Kuipers twee strafschoppen aan Barcelona in de thuiswedstrijd tegen AC Milan. Vooral die tweede werd fel betwist door de Italianen. De UEFA nam het Kuipers toen vooral kwalijk dat hij na afloop in de pers had gezegd met "een goed gevoel" terug te kijken op zijn optreden.

Lof voor optreden Kuipers in Camp Nou
Lof voor optreden Kuipers in Camp Nou (Foto: ANP)

Uruguay stemt in met homohuwelijk

Het Uruguayaanse parlement heeft woensdag een wetsvoorstel voor het legaliseren van homohuwelijk goedgekeurd. Daarmee is Uruguay wereldwijd het twaalfde land waar huwelijken tussen dezelfde sekses mogelijk wordt.

71 van de 92 parlementsleden stemden in met het wetsvoorstel. Vorige week al nam de senaat het voorstel aan. President Jose Mujica moet nog wel zijn handtekening zetten, maar hij heeft al aangegeven de maatregel te steunen. De wet treedt mogelijk binnen tien dagen in werking.

In buurland Argentinië is het homohuwelijk sinds 2010 mogelijk. De katholieke kerk in Uruguay noemt de maatregelen een zware klap voor de instituten van het huwelijk en de familie.

Het homohuwelijk is legaal in Spanje, Nederland, België, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Denemarken en Argentinië. Ook mogen mensen van hetzelfde geslacht trouwen in zes staten in de VS, in Mexico-Stad, de Mexicaanse staat Quintana Roo en de Braziliaanse deelstaat Alagoas.

Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan stemmen op voor het homohuwelijk. De Franse Eerste Kamer zal zich begin volgende maand over een voorstel buigen om het huwelijk mogelijk te maken, nadat in januari de Tweede Kamer daar al mee akkoord was gegaan. In de hoofdstad Parijs gingen zondag honderdduizenden tegenstanders de straat op om te demonstreren.

Uruguay stemt in met homohuwelijk
Uruguay stemt in met homohuwelijk (Foto: ANP)

EA ontkent LucasArts te willen kopen

EA ontkent de geruchten, die door Kotaku de wereld in zijn geslingerd, dat het bedrijf LucasArts van Disney over wil kopen. Frank Gibeau, baas van EA Labels, zegt dat deze aankoop niet in de planning staat.

Volgens de bron van Kotaku had EA had zijn oog op LucasArts gericht, totdat er andere zaken meer aandacht nodig hadden, zoals de problemen met de lancering SimCity en John Riccitiello, de voormalige baas van EA, die zijn ontslag aankondigde.

"De hele game-industrie is in een overgang nu we naar efficiëntere organisaties streven om games te leveren op nieuwe populaire platforms zoals mobieltjes en consoles", aldus Frank Gibeau. "EA is op dit moment geen grote overnames aan het overwegen."

Disney heeft de sluiting van LucasArts eerder deze maand aangekondigd, en zegt dat het van plan is om licenties te verlenen op de franchises aan andere game-ontwikkelaars.

Lucas Arts

'Monopoliewaakhond voelt NS aan de tand over Fyra'

De NS moet na klachten op initiatief van de Maatschappij Voor Beter OV beter onderbouwen dat het zijn monopoliepositie niet misbruikt om reizigers tussen Amsterdam en Rotterdam de duurdere Fyra in te jagen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het spoorbedrijf tot 16 april de tijd gegeven om met extra bewijzen te komen. Dat zou blijken uit een een brief aan de NS die in handen is van Spits.

De waakhond wil volgens Spits van de NS weten hoe de Fyra en de normale dienstregeling tussen Amsterdam, Haarlem, Leiden en Rotterdam elkaar precies aanvullen. De ACM wil ook reizigersprognoses krijgen van de NS op beide treinlijnen. De NS moet ook aan de ACM aangeven hoe tevreden reizigers zijn over de geleverde diensten op beide lijnen. Door het ontbreken van cijfers is het voor ACM nu onduidelijk of de verslechtering van de binnenlandse treindienst geen machtsmisbruik is van de NS.

De ACM stelt de NS ook vragen over de buitenlandse lijn van Fyra, hoewel deze door defecten aan het materieel al een tijdje niet rijdt. De waakhond vindt volgens Spits dat de NS duidelijker moeten uitleggen wat voor kaartjes precies worden verkocht. Ook moet beter worden uitgelegd waarom kaartjes voor de Fyra moet worden gereserveerd. De ACM hamert er tot slot op dat internationale reizigers de mogelijkheid moeten krijgen een abonnement af te sluiten. Vlak voor het uitvallen van de internationale Fyra zijn hier wel verbeteringen in doorgevoerd, maar ACM wil weten of deze structureel zijn.

Volgens de forenzenkrant heeft ACM afgelopen najaar voor het eerst bij de NS informatie ingewonnen over de Fyra, na klachten over de hogesnelheidstrein van reizigersorganisaties. Naar aanleiding van de gegeven antwoorden stelt ACM nu de extra vragen. De NS wil tegenover Spits niet op de vragen ingaan.


'Monopoliewaakhond voelt NS aan de tand over Fyra' (Foto: Novum)

'Zwartspaarders hebben 1,1 miljard euro in Europa'

Nederlandse zwartspaarders hebben bij elkaar 1,1 miljard euro op rekeningen in Luxemburg en Oostenrijk voor de Belastingdienst verstopt. Dat heeft het ministerie van Financiën voor het AD berekend, schrijft de krant donderdag. Het ministerie berekende de tegoeden aan de hand van de door de landen ingehouden bronheffing.

Veel Nederlanders hebben hun zwarte geld volgens de krant de afgelopen jaren teruggehaald of verhuisd uit angst te worden ontdekt. In 2010 stond nog anderhalf miljard euro spaargeld op bankrekeningen in Luxemburg en Oostenrijk en een jaar eerder was dat nog drie miljard euro.

Als Oostenrijk en Luxemburg als laatste Europese landen het bankgeheim afschaffen, zouden de zwartspaarders die daar geld hebben gestald ook tegen de lamp lopen.

Luxemburg kondigde woensdag aan dat het andere Europese landen vanaf 2015 informatie gaat geven om belastingontwijking tegen te gaan. De toezegging kwam na internationale druk op het land om een einde te maken aan het bankgeheim. De druk op Oostenrijk om het bankgeheim prijs te geven neemt hierdoor toe, maar het land heeft nog geen toezeggingen gedaan. Bondskanselier Werner Faymann zei deze week wel toe dat hij opnieuw met Brussel in overleg wil.

"Het net sluit zich rond zwartspaarders", stelt staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) in de krant. Volgens hem wordt het steeds moeilijker om spaargeld geheim te houden. "Ik ben blij dat ook Luxemburg inziet dat een bankgeheim niet meer van deze tijd is."

Miljoenen Japanse auto's terug naar garage

De Japanse autofabrikanten Toyota, Nissan en Honda roepen samen wereldwijd 3 miljoen auto's terug naar de garage wegens problemen met de airbag. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Toyota maakte bekend wereldwijd 1,73 miljoen auto's terug te roepen, waarvan 580.000 in Noord-Amerika en 490.000 in Europa. Volgens Toyota zijn er geen ongevallen of verwondingen bekend door het defect. Het gaat bij Toyota om auto's die gebouwd zijn tussen november 2000 en maart 2004.

Bij Honda gaat het om 1,14 miljoen auto's wereldwijd en door Nissan worden in Japan ruim 137.000 auto's teruggeroepen.

Door een probleem met een onderdeel in de airbag bestaat de kans dat die spontaan kan opblazen of dat de veiligheidsriemen worden aangetrokken. De airbags werden gemaakt door het Japanse bedrijf Takata.

Miljoenen Japanse auto's terug naar garage
Miljoenen Japanse auto's terug naar garage (Foto: ANP)

Adam 'deal with it' Orth opgestapt

Adam Orth, de creative director bij Microsoft, is weg bij Microsoft. Hij deed vorige week nogal wat stof opwaaien op Twitter over het always online moeten zijn van de nog aan te kondigen next-gen Xbox.

GameInformer hoorde van anonieme bronnen dat Adam Orth vertrokken is. Navraag bij Microsoft bevestigde dit, al is niet duidelijk of hij vrijwillig weg is gegaan of gevraagd werd om af te treden. Na zijn actie op Twitter, waar hij begon over het always online moeten zijn van de next-gen Xbox en daarna grappen maakte over mensen die in gebieden wonen die een slechte internetverbinding hebben, heeft hij zijn twitterkanaal afgeschermd. Zijn 'discussie' op Twitter heeft dus een staartje. Deal with it.

#DealWithit

'Deutsche Bank wil af van duizenden klanten'

Deutsche Bank gaat op korte termijn afscheid nemen van 18.000 klanten. Het gaat om klanten die waren overgenomen van ABN Amro in 2010. De stap is volgens topman Kees Hoving van Deutsche Bank Nederland nodig omdat de voormalige klanten van ABN in 3 jaar al enkele honderden miljoenen verlies hebben opgeleverd, zo zegt hij donderdag in de Telegraaf.

"Wij maakten verlies op deze portefeuille, enkele honderden miljoenen in de afgelopen 3 jaar. Wij zijn dus niet de juiste bank voor het merendeel van deze klanten. Zij hebben een andere aanpak en andere systemen nodig, een andere bank. Met 5000 klanten, die goed zijn voor 65 procent van de inkomsten, willen we door. Die passen bij waar wij als bank goed in zijn", aldus Hoving.

'Deutsche Bank wil af van duizenden klanten'
'Deutsche Bank wil af van duizenden klanten' (Foto: ANP)

Senaat VS debatteert over vuurwapens

De Amerikaanse Senaat begint donderdag een debat over strengere controle van de antecedenten van kopers van vuurwapens. President Barack Obama is met voorstellen voor strengere controle gekomen na een reeks grote schietincidenten, waaronder het bloedbad op een basisschool in Connecticut vier maanden geleden. Twee belangrijke onderdelen van het plan van Obama, een verbod op de verkoop van militaire aanvalsgeweren en limitering van het aantal kogels dat een magazijn mag bevatten, zijn echter in de aanloop naar het debat al gesneuveld.

De senatoren zullen donderdag naar verwachting een voorstel van conservatieven om het debat te blokkeren afwijzen. Twee vooraanstaande conservatieven hebben woensdag een compromis ontvouwd om ook bij wapenverkopen op beurzen of via internet voor te schrijven dat de koper in een federaal register wordt nagetrokken.

'Maximale duur WW-uitkering blijft drie jaar'

Werklozen blijven maximaal drie jaar recht houden op een WW-uitkering. De overheid betaalt de uitkering twee jaar, werknemers en werkgevers nemen het derde jaar voor hun rekening. De vakbeweging, werkgevers en het kabinet hebben hierover een principeakkoord bereikt, schrijft de Volkskrant donderdag op basis van ingewijden. Binnen een week wordt hierover een definitief akkoord worden verwacht.

Werknemers gaan voor de regeling tot tien euro per maand betalen. Het kabinet wilde de maximale duur van de WW inkorten tot twee jaar. Het eerste jaar zou de uitkering dan zeventig procent van het loon zijn, in het tweede jaar zou het zakken tot bijstandsniveau. Nu is het nog zo dat iemand die na 38 jaar werken wordt ontslagen, recht heeft op 38 maanden uitkering. De versobering ging de vakbeweging veel te ver. Na lang onderhandelen lijkt nu een akkoord te zijn bereikt.

In ruil voor het intrekken van de versobering krijgen de werkgevers nog geen quotum opgelegd voor het aantal jonggehandicapten en werkers uit sociale werkplaatsen dat zij in dienst moeten hebben. Het kabinet wilde het aandeel werknemers uit die groep verhogen tot vijf procent van het aantal werknemers. Wie daaronder bleef, zou een boete krijgen. Nu is volgens de krant ingestemd met een 'vrijwillig quotum'.

Voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts bespreekt het voorstel woensdag met de vakbonden CNV en MHP. Ook praat hij volgens de krant nog met voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Bernard Wientjes en wordt contact gehouden met het kabinet.

FOK!sport foto-onderschrift maandag 8 april

FOK!sport is van start gegaan met een foto-onderschriftcompetitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke week twee nieuwe foto's plaatsen.

Afgelopen vrijdag was de 23e ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was OmniRocket met het volgende onderschrift: "Weten ze bij Roda ook eens hoe de kop positie aanvoelt"

Opgave maandag 8 april
 
In de overgangsklasse bij het hockey stond de wedstrijd tussen de dames van Helmond en Voordaan tegenover elkaar. Maar wat is er met de dames van Voordaan aan de hand? (Foto: Pro Shots)

FOK! wat een weer... Hoge- en lagedruk.

Goedemorgen! Na een op veel plaatsen sombere woensdag is het ook vandaag nog maar de vraag of de laaghangende bewolking overal wil oplossen. Ik vertelde gisteren over het feit dat er in het binnenland buien konden gaan vallen en die zijn er ook gekomen...alleen net wat oostelijker dan de bedoeling was.

Net over de grens in Duitsland zijn er wel degelijk een paar actieve buien gevallen, maar de invloed van de Noordzee reikte een stuk verder ons binnenland in, en daarom betwijfel ik nu openlijk of we dit weekend wel de 20 graden gaan halen. Op diverse fora zat men, tot mijn grote ergenis, te juichen om al dat koude winterweer. Diezelfde mensen zitten nu om het hardste te janken om warmer weer en ik noem dat dieptriest. Gelukkig heb en hou ik het hoofd boven water en zie ik op de weerkaarten allerlei factoren die de boel nog behoorlijk in de war kunnen gaan schoppen.

Het noordwesten blijft gevoelig voor laaghangende bewolking, maar elders in het land verwacht ik wel iets meer zon. Overigens hoeft niemand van ons vandaag een stralende dag te verwachten. Zeker in het binnenland bestaat er ook nog wel kans op een bui, terwijl later op de dag in het zuidoosten de kans op wat serieuzere regen toeneemt. De middagtemperatuur ligt vandaag tussen de 9 en 13 graden en de wind uit het zuidwesten neemt later op de dag toe naar matig tot vrij krachtig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Bergeend
Een Bergeend. Een geweldige foto van KlapMongeaul. Het gras ziet er al wat groener uit. Schitterend weer Klap!

 

 

 

Bolkestein wil parallelle munt naast euro

Er moet naast de euro een parallelle munt komen voor de kredietwaardige landen als Nederland en Duitsland. Dat zei VVD-coryfee Frits Bolkestein woensdagavond in Pauw en Witteman.

Frankrijk mag van hem al niet meedoen aan de parallelle munt, want het land is 'vrijwel failliet' en wordt 'op ondoordachte wijze geleid'. De plannen voor de munt voor de kredietwaardige landen ("noem het mark") zal moeten komen van de Duitse Bundesbank. Bolkestein ziet ook wel in dat dat niet direct zal gebeuren, maar ooit wordt het werkelijkheid. "Over 5 jaar piepen ze wel anders."

Vrijspraak aanrander vanwege sexsomnia

Een Deense man is vrijgesproken van het aanranden van twee 17-jarige meisjes omdat hij lijdt aan sexsomnia. Mensen met deze aandoening voeren seksuele handelingen uit terwijl ze slapen.

De 31-jarige man vergreep zich aan de twee meisjes na een feest in een appartement in Kopenhagen in 2011. De meisjes werden wakker en onderbraken de man. Ze deden later aangifte bij de politie. De rechter sprak hem echter vrij omdat medisch onderzoek aantoonde dat hij aan sexsomnia lijdt.

De man zei zich niet bewust te zijn geweest van wat hij had gedaan. Volgens Michael Laub, een Deense slaapspecialist, is sexsomnia een zeldzame maar wel algemeen erkende aandoening.

Neergeschoten olifant VS maakt het goed

Een circusolifant die dinsdag tijdens een schietpartij in de Amerikaanse staat Mississippi per ongeluk werd getroffen maakt het goed en zal waarschijnlijk over enkele weken volledig zijn hersteld. Dierenrechtenorganisatie PETA loofde dinsdag een premie van vijfduizend dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie van de schutter. De premie is inmiddels opgelopen tot 21 duizend dollar.

De 39-jarige Aziatische olifant genaamd Carol werd in haar nek getroffen, maar de kogel raakte geen belangrijke aderen of zenuwen. Volgens Dennis Schmitt, een van de dierenartsen van het circus, wordt Carol naar haar thuisstad Springfield in de staat Missouri gebracht om te herstellen.

Volgens de politie opende een of meer mensen dinsdag rond 02.00 uur het vuur vanuit een auto. Carol werd door een van de kogels getroffen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Poetin 'per abuis' op lijst met criminelen

De Russische president Vladimir Poetin is in Finland per abuis op een geheime lijst met namen van criminelen geplaatst, waardoor hij theoretisch gezien bij de grens tegengehouden had kunnen worden. Dat heeft de Finse politie woensdag gezegd.

Televisiezender MTV3 berichtte woensdag dat Poetin op de lijst was geplaatst vanwege zijn contact met een Russische motorbende. Hij wordt in Finland niet van een misdrijf verdacht. Volgens politiewoordvoerder Robin Lardot was de plaatsing van Poetin op de lijst echter een vergissing en is de naam van de president er afgehaald. "We weten niet hoe de naam op de lijst terecht is gekomen", zei Lardot. Er is een onderzoek ingesteld.

De Finse minister van binnenlandse zaken Paivi Rasanen heeft Poetin haar 'welgemeende excuses' aangeboden.

Poetin is er niet afkerig van zich met motorrijders te laten zien en drie jaar geleden voegde hij zich op een Harley Davidson, met zwarte zonnebril en zwarte spijkerbroek in het zuiden van Oekraïne bij een groep van vijfduizend bikers.

Protest tegen homofobie na mishandeling Nederlander

De schokkende foto van een Nederlandse homo die zaterdagnacht in Parijs werd mishandeld is woensdagavond tijdens een demonstratie van homobewegingen in de Franse hoofdstad op borden getoond. Duizenden mensen waren op de been om zich tegen homofobie uit te spreken.

Wilfred de Bruijn werd zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend gearmd door de Franse hoofdstad liep. Zijn vriend zei dat drie of vier mensen 'Kijk: homo's' riepen en hen vervolgens aanvielen. De volgende ochtend maakte de vriend een foto voor de aangifte die ze bij de politie deden. De Bruijn, die al jaren in Parijs woont, besloot de foto op Facebook te zetten. De foto bracht een stroom van reacties teweeg.

Er vonden in Frankrijk de afgelopen tijd felle protesten plaats van voor- en tegenstanders van het homohuwelijk. Deze week komt er een einde aan een debat in de Franse Senaat over een controversiële wet die het homohuwelijk en adoptie door homostellen mogelijk moet maken. Eerder werd de wet al aangenomen door de Nationale Assemblée. Een krappe meerderheid van Frankrijk is voor de legalisering, bleek uit een peiling.

"Wat ze (tegenstanders van de wet, red.) zeggen is dat ze niet homofoob zijn: lesbiennes en homo's zijn aardige mensen, maar laat ze niet te dicht bij kinderen komen, dat is erg gevaarlijk. Het is oké als ze samenleven, maar niet zoals andere stellen en met dezelfde bescherming, want het is niet echt hetzelfde", zei De Bruijn in een interview met persbureau AP. "Deze mensen zijn allemaal deskundigen als het gaat om het gesproken woord. Ze weten heel goed wat er kan gebeurden als je herhaalt, herhaalt, herhaalt dat deze mensen lagere wezens zijn. Natuurlijk heeft dat gevolgen."

De tegenstanders van de wet hebben geweld tegen homo's veroordeeld. De Bruijn kan er niet veel mee. "Het was niet Frigide Bardot (de artiestennaam van een activist die de protesten tegen de wet heeft geleid, red.) die me op mijn hoofd sloeg of de bisschop van Avignon die in de straat op de loer lag om ons aan te vallen. Maar ze zijn wel verantwoordelijk."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.