Originele grondwet uit 1848 tentoongesteld

Het originele document uit 1848 van de Grondwet van Thorbecke wordt tentoongesteld in Den Haag. Het handgeschreven document, met de originele handtekening van koning Willem II, ligt vanaf volgende week dinsdag voor het publiek bij ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat.

Het document wordt in een speciale vitrine gelegd, een soort klimaatkast met een speciale lichtsterkte en luchtvochtigheid om het document zo goed mogelijk te beschermen. Volgens een woordvoerder van het Nationaal Archief, die het document beheert, is het handschrift van een ambtenaar uit die tijd.

De Grondwet van Thorbecke uit 1848 legde de basis voor ons huidige bestuurlijke stelsel. Vanaf toen waren de ministers verantwoordelijk voor het beleid, en niet langer de koning. De Tweede Kamer der Staten-Generaal kreeg veel meer invloed en werd bovendien rechtstreeks - weliswaar voorlopig nog door een beperkte groep kiezers - gekozen. Hiermee kreeg het volk meer macht. De grondwet van 1848 wordt dan ook gezien als het begin van onze parlementaire democratie.