Samir A. niet vervolgd voor 'beramen aanslag'

Justitie kan niet hard maken dat Samir A. in de gevangenis in Rotterdam een terroristische aanslag voorbereidde. Hij wordt dan ook niet vervolgd. A., die bij de Hofstadgroep hoorde en voor het beramen van zo'n aanslag tot 9 jaar cel is veroordeeld, werd in oktober aangehouden in gevangenis De Schie. Hij had briefjes aan een medegevangene geschreven, die werden onderschept. Justitie dacht dat hij na zijn vrijlating opnieuw een aanslag wilde plegen.

Nu is volgens het landelijk parket van het Openbaar Ministerie duidelijk geworden dat deze briefjes niet over een op handen zijnde aanslag gingen. Een getuige had dat wel gezegd, maar deze bewering wordt niet door ander bewijs ondersteund, aldus het OM. Justitie maakte uit de briefjes op dat A. binnen de gevangenis informeerde of iemand explosieven kon regelen.

Samir A. heeft volgens het OM toegegeven dat hij de regels van De Schie heeft overtreden door in het geheim briefjes aan een medegedetineerde op de zogenoemde terroristenafdeling te versturen.