EC: 'Deal tussen gemeente en PSV onacceptabel'

De Europese commissie vindt de gronddeal tussen de gemeente Eindhoven en PSV niet door de beugel kan. Dat blijkt uit een brief van vicevoorzitter Joaquin Almunia die in handen is van de Volkskrant. Vorige maand lekte al uit dat de Europese Commissie de deal betitelde als ongeoorloofde staatssteun, al werd toen uit officiële kringen tegengesproken dat al een conclusie was bereikt.

PSV verkocht de voetbalgronden in 2011 voor 48 miljoen euro aan de gemeente en kreeg ze in erfpacht weer terug. De commissie vindt dat de gemeente daarbij niet als commerciële partij handelde. "Uit de informatie die ons is verschaft, blijkt niet dat de gemeente enig voornemen had op die transacties winst te maken, maar veeleer dat zij probeerde een verlies te vermijden", staat in de brief.

De gemeente heeft volgens de commissie garanties ingebouwd om de transactie neutraal te maken voor de begroting. "Dit zou niet acceptabel zijn geweest voor een gemiddelde investeerder in een markteconomie", zo luidt het oordeel.

PSV zou met de deal op ongeoorloofde wijze zijn bevoordeeld. "De gemeente heeft een betere kredietrating dan de voetbalclub en kan dus bij de bank een lening krijgen tegen een betrekkelijk lage rente, die PSV zelf misschien niet had kunnen krijgen."

De Europese Commissie liet vorige maand nog weten alle commotie voorbarig te vinden. Het onderzoek zou nog in volle gang zijn. PSV en de gemeente zijn het niet eens met het harde oordeel en hebben al een gang naar het Europees Hof van Justitie in Luxemburg aangekondigd.