Redding Cyprus kost miljarden extra

Het bedrag dat nodig is om Cyprus te behoeden voor een bankroet is gestegen van zeventien naar 23 miljard euro. Dat staat in een conceptverslag van de trojka van internationale schuldeisers in handen van persbureau AP. Onder de vorige maand gemaakte afspraken stijgt het bedrag dat het kleine euroland zelf moet ophoesten van zeven naar dertien miljard euro.

Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat Cyprus zeventien miljard euro euro nodig had. Op basis van die schatting zegden de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uiteindelijk tien miljard euro toe. In ruil daarvoor moest Cyprus zijn bankensector herstructureren en zo zelf zeven miljard euro aan de redding bijdragen.

Dat de herstructurering dertien miljard euro moet opleveren staat in het nu uitgelekte conceptdocument van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie. Cyprus heeft toegezegd de twee grootste en meest noodlijdende banken aan te pakken, waarbij spaarders bedragen boven de ton helemaal of voor een gedeelte kwijt zijn. Ook heeft het land extra belastingen beloofd, moet er worden geprivatiseerd en moet een gedeelte van de goudvoorraad van de centrale bank worden verkocht.