Vrouw dood door geen abortus: excuses

De echtgenoot van de vrouw die overleed nadat haar in een Iers ziekenhuis een abortus was geweigerd, heeft donderdag excuses van een hoofdverloskundige geaccepteerd. Die had gezegd dat het ziekenhuis geen abortus kon uitvoeren, omdat Ierland nu eenmaal een katholiek land is.

Savita Halappanavar (31) was in oktober vorig jaar zeventien weken zwanger toen in het ziekenhuis werd vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen. Hoewel het steeds slechter met haar ging en reeds duidelijk was dat ze bloedvergiftiging had weigerden de artsen in het UMC Galway een abortus uit te voeren, omdat de foetus nog leefde. Toen de foetus drie dagen later alsnog werd verwijderd, verslechterde de toestand van de vrouw snel. Ze overleed een week nadat ze in het ziekenhuis was beland.

Haar overlijden leidde tot hevige protesten van zowel voor- als tegenstanders van abortus en dwong de regering te verduidelijken of de wet abortus toestaat om een levensbedreigende zwangerschap te beëindigen. Al in 1992 oordeelde het Ierse hooggerechtshof dat abortus toegestaan zou moeten worden als het leven van de zwangere vrouw gevaar loopt, maar vijf opeenvolgende regeringen hebben geweigerd de wet aan te passen.

De echtgenoot van de vrouw, Praveen Halappanavar, beschuldigde het ziekenhuis er in november van het leven van zijn vrouw onnodig op het spel te hebben gezet vanwege het grondwettelijke verbod op abortus. Hij zei dat een ziekenhuismedewerker hem had gezegd dat, toen ze zeiden dat ze als hindoes recht hadden op een abortus, dat niet kon omdat Ierland katholiek is.

Daarvoor bood hoofdverloskundige Ann Maria Burke Halappanavar haar verontschuldigingen aan. "Het is niet gezegd met de bedoeling haar (Savita, red.) te beledigen. Het spijt me dat het verkeerd is overgekomen." Praveen Halappanavar zei blij te zijn met de woorden van Burke. Hij had gevreesd dat het ziekenhuis zou ontkennen die woorden te hebben gebruikt.

Er loopt een onderzoek naar het overlijden van Savita Halappanavar.