Tweede Filmtop moet uitsluitsel bieden

MarcusViridis

De Nederlandse Filmtop heeft donderdagmiddag niet tot uitsluitsel geleid over een eventuele financiële tegemoetkoming aan Nederlandse filmmakers. Het ministerie van Cultuur liet weten dat 'op korte termijn' een tweede top op de planning staat.

"Ik constateer dat er belemmeringen zijn voor de filmfinanciering door het ontbreken van een level playing field", zei minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA). "Duidelijk is dat er nu geen panklare oplossingen zijn voor de geschetste problematiek. Dat betekent dat we het gesprek moeten voortzetten."

De top had als doelstelling de mogelijkheden te verkennen om een 'gelijk speelveld' ten opzichte van het buitenland te realiseren voor de financiering van filmproducties in Nederland. Naast Bussemaker was ook minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aanwezig.

In januari spraken vertegenwoordigers van de Nederlandse filmsector al met de vaste Kamercommissie van Cultuur in een rondetafelgesprek over de financiering en financiële kwetsbaarheid van de Nederlandse filmproductie. De filmmakers stelden toen opnieuw voor dat Nederland, net als de omringende landen, een zogenoemde tax shelter moet bieden, waardoor het voor filmmakers financieel weer interessant wordt om films in Nederland op te nemen.

Movie night film nacht film popcorn filmrol cd dvd resize