'Haal contant geld in huis'

Het Nibud adviseert in verband met de vele cyberaanvallen op banken om altijd contant geld achter de hand te hebben. Dat meldt het instituut voor budgetvoorlichting op zijn website. Elektronisch betalingsverkeer neemt risico's met zich mee, zo waarschuwt het Nibud.

"Of het nu cyberaanvallen zijn, elektronische storingen of een geskimd pasje, de noodzaak om altijd contant geld achter de hand te hebben is overduidelijk", staat op de site. "De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de veiligheid van het betalingsverkeer. Toch zitten er aan ons elektronische betalingsverkeer risico's. Er kunnen zich altijd problemen voordoen waardoor we tijdelijk niet bij ons geld kunnen."

Een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen wordt geadviseerd om minstens vijftig euro aan cash in huis te hebben. Ook wordt aangeraden om minimaal een keer per maand alle rekeningafschriften te downloaden en op de harde schijf te bewaren.

De afgelopen week waren onder meer ING en ABN Amro meerdere malen het slachtoffer van DDoS-aanvallen. Hierdoor konden rekeninghouders niet bij hun geld. Ook kregen mensen een ander saldo te zien dan dat zij in werkelijkheid hadden.