Gevangenispersoneel hekelt enkelbandplan Teeven

Gevangenispersoneel ziet er niets in om veroordeelden hun straf met een elektronische enkelband thuis te laten uitzitten in plaats van in een cel. In een enquête van de SP spreekt negentig procent zich uit tegen deze bezuinigingsmaatregel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman, die de enquête eind vorige maand lanceerde, maken de ondervraagden zich onder meer zorgen over de veiligheid van familie van criminelen die een enkelband krijgen. Ook vragen ze zich af of een enkelband wel als een straf wordt ervaren. Het personeel is bovendien bezorgd om het gebrek aan begeleiding, toezicht en dagbesteding.

Teeven wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, door gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in één cel te zetten en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf. Dat zijn plannen op veel verzet stuiten bleek de afgelopen weken al uit werkonderbrekingen en protesten bij verschillende gevangenissen.

De enquête is tot nu tot door 2500 mensen ingevuld. Het Kamerlid hoopt dat meer mensen dat gaan doen. "Het geluid van deze mensen is voor mij ontzettend belangrijk in aanloop naar het debat in de Tweede Kamer."