CD: The Virginmarys - King Of Conflict

Sinds het einde van de zeventiger jaren heeft de Manchester-scene altijd een grote rol gespeeld in de Britse tak van de popmuziek, met succesvolle bands zoals Buzzcocks, Joy Division, New Order, Theatre of Hate en Oasis. Met haar debuutalbum King of Conflict laat The Virginmarys duidelijk merken, dat die scene nog lang niet uitgestorven is.

The Virginmarys - King Of Conflict

Het uit Macclesfield - onder de rook van Manchester - afkomstige trio The Virginmarys is een band die in 2006 werd opgericht nadat The Four Tomorrows uitelkaar waren gegaan. The Virginmarys maken muziek die het best te omschrijven valt als stevige grunge met een dosis blues en ouderwetse jaren zeventig rockmuziek. In de beginjaren maakte de band naam door excessief veel te touren en zodoende was The Virginmarys in 2010 op het Download Festival te zien. Vanaf eind 2011 gingen de mannen in de Chapel Studios in Lincolnshire aan de slag met de opnames voor haar eerste album. King of Conflict is geproduceerd door Toby Jepson, met wie de mannen in 2010 ook al werkten aan het mini-album Cast the First Stone. Ook voor het afmixen van hun debuutalbum werd niet de eerste de beste ingehuurd. Chris Sheldon, die we ook kennen van zijn puike mixwerk voor onder meer Foo Fighters, Skunk Anansie en Anthrax, tekende voor de productie van een knallend album waar de vonken van afvliegen.

Vanaf de eerste noot van King of Conflict laten Ally Dickaty (zang + gitaar), Danny Dolan (drums + achtergrondzang) en Matt Rose (basgitaar + achtergrondzang) een geluid horen, waarbij menig luchtgitaar uit de kast zal worden getrokken en de woeste haren weer losgegooid kunnen worden. De band heeft haar roots in de rockmuziek uit de zeventiger jaren, maar heeft zich ook laten inspireren door bands als Nirvana, Foo Fighters, Kings of Leon, Eagles of Death Metal, Wolfmother en Queens of the Stone Age. Met liedjes als 'Dead Man’s Shoes', 'Bang Bang Bang' en 'Portrait of Red' beuken The Virginmarys er stevig op los, maar ook in kalmere tracks als 'Lost Weekend' en het bleusachtige 'My Little Girl' bruist het trio van energie.

The Virginmarys

The Virginmarys is een band die we in de nabije toekomst nog wel op de nodige festivals zullen zien spelen. De kracht van de groep ligt namelijk in de herkenbaarheid van de muziek, waarmee het trio niet alleen liefhebbers van indierock, maar ook fans van hardrock en psychedelische blues zullen bekoren. The Virginmarys is een band die het nog wel eens heel ver kan gaan schoppen. Met King of Conflict heeft de groep een waardig debuut gemaakt die zeker naar meer smaakt.