Barça onverdiend door

FC Barcelona heeft zich onverdiend geplaatst voor de halve finales van de Champions League. Na de 2-2 vorige week in Parijs hadden ze genoeg aan de 1-1 in Camp Nou. Dankzij Messi uiteraard, want in het eerste uur zonder hem was Paris Saint-Germain toch echt niet de mindere ploeg. Onverdiend door, want Barça heeft niet gewonnen. Twee keer gelijkgespeeld, en door op basis van uitdoelpunten. Lelijker kan voor mij niet. Wat mij betreft is het na het invoeren van de (doellijn)technologie dan ook tijd voor een nieuwe verandering: schaf de regel van uitdoelpunten af.

Dit lijkt me het juiste moment om zoiets te roepen. Het is namelijk makkelijk om ergens voor te pleiten als je favoriete ploeg, of iets dat daarbij in de buurt komt, benadeeld wordt. Dat is hier niet het geval: ik geniet van het voetbal van Barça, heb eigenlijk weinig met het bij elkaar gekochte elftal van PSG en wat dat betreft vind ik het niet erg dat de Spanjaarden door zijn. Maar de underdog draag ik wel een warm hart toe en ik vind dat een ploeg door moet gaan, moet winnen dus, op basis van het aantal doelpunten. Daar draait het immers om in voetbal. Een 3-3 als totaalscore, dat kent voor mij geen winnaar.

De laatste keer dat wij, Nederland, overduidelijk benadeeld werden door deze regel was in het seizoen 2004/2005. PSV speelde de halve finale van de Champions League tegen AC Milan en de totaalscore over twee wedstrijden was 3-3. Net als tussen PSG en FC Barcelona dus. In Milaan hadden de Italianen met 2-0 gewonnen, in Eindhoven werd het 3-1. Die ene uitgoal van Ambrosini -toen al liet Mark van Bommel wel eens een man uit zijn rug weglopen- bleek goud waard. Een finale mislopen na in feite een gelijkspel, hoeveel erger kan het worden? Speel gewoon een verlenging of neem strafschoppen om een winnaar aan te wijzen, want dan is er in ieder geval echt verschil in score.

Een dag na die wedstrijd van PSV in 2005 werd het nog erger. Want het kon dus wel nog erger, nog lelijker. AZ speelde in de UEFA Cup de return tegen Sporting Lissabon en had de uitwedstrijd met 2-1 verloren. In Alkmaar werd het opnieuw 2-1, en dus gingen ze daar wel verlengen. Logisch, want het was in totaal 3-3 en dan hoor je te verlengen. In de verlenging wisten beide ploegen nogmaals te scoren, dus het was in totaal 4-4. Maar ja, ook in de verlenging telt het uitdoelpunt in zo’n geval dubbel. Een lelijker uitschakeling bestaat niet.

Voor de halve finales heb ik dan ook absoluut geen voorkeur wat betreft de loting. Real Madrid en FC Barcelona al tegen elkaar, waardoor dat niet de finale is? Prima. Real Madrid en FC Barcelona níet tegen elkaar dankzij warme balletjes van de UEFA, waardoor het de finale zou kunnen worden? Ook prima. Als het maar niet weer gebeurt dat een ploeg doorgaat na een gelijkspel als totaalscore. Want dan is het onverdiend.