Bont gezelschap naar uitvaart Thatcher

Een stoet aan beroemdheden zal woensdag de uitvaart bijwonen van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher, die maandag overleed. Naast de gebruikelijke (oud-)politici en diplomaten uit alle bevriende landen maken onder anderen ook de zangeres Shirley Bassey, componist Andrew Loyd Webber, televisiepresentatoren Jeremy Clarkson en David Frost, schrijver Frederick Forsyth en actrice Joan Collins hun opwachting in de St. Paul's kathedraal. De Argentijnse president Cristina Kirchner is niet uitgenodigd.

In totaal zijn zo'n 2300 uitnodigingen verstuurd voor de dienst, met militaire eer. Op de afgesloten route zullen meer dan 700 militairen staan die begin jaren 80 waren ingezet in de oorlog om de Falkland-eilanden met Argentinië. Er zijn nog steeds spanningen rond de eilanden. Kirchner heeft Londen eerder opgeroepen de eilanden op te geven. De Argentijnse ambassadeur in Groot-Brittannië, Alicia Castro, wordt wel uitgenodigd. De Argentijnse minister Héctor Timerman van Buitenlandse Zaken zei op de Argentijnse radio dat hij niet zou gaan, ook al zou hij wel zijn uitgenodigd.

Alle nog levende toenmalige leiders en ministers ten tijde van het bewind van Thatcher komen ook, onder wie oud-president F.W. de Klerk uit Zuid-Afrika. Afzeggers zijn er ook, veelal om gezondheidsredenen. Onder hen de laatste president van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov (82), de Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl (83) en de weduwe van de Amerikaanse president Ronald Reagan, Nancy (91). De broze Nelson Mandela stuurt een afgezant.

Bont gezelschap naar uitvaart Thatcher
Bont gezelschap naar uitvaart Thatcher (Foto: ANP)