FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 januari 2013

'Seksisme niet de reden voor weinig vrouwen in gamesindustrie'

Gamestudio's zijn grotendeels bemand met mannen. EA-topvrouw Gabrielle Toledano zegt dat dit niet komt door seksisme: er zijn simpelweg te weinig vrouwen om aan te nemen. Vrouwen denken namelijk dat zij geen carrière kunnen maken in de door mannen gedomineerde gamesindustrie.

Steeds meer vrouwen spelen games en steeds meer ontwikkelaars willen vrouwen aannemen maar dat lukt ze niet. "Seksisme bestaat, maar het is hetzelfde als in andere sectoren waar de mannen ook in de meerderheid zijn", zegt Toledano. "We moeten de meerderheid niet de schuld geven alleen omdat zij de meerderheid zijn. We moeten beginnen bij onszelf, de vrouwen."

Er zijn genoeg kansen voor vrouwen, vindt ze: "Vrouwen komen niet naar de gamesindustrie omdat zij denken dat seksisme hen tegen zal houden. Zij missen allerlei kansen. Er zijn veel mogelijkheden voor vrouwen (en mannen) in games. Als wij echt het tij willen keren en de verhouding tussen mannen en vrouwen willen veranderen, dan moeten vrouwen dat realiseren."

"Seksisme is een ongelukkige waarheid van deze tijd, maar als vrouwen moeten wij op zoek gaan naar de mogelijkheden om het te veranderen. We moeten onze vooroordelen weggooien en op zoek gaan naar kansen. Ik kan jullie zelf vertellen dat vrouwen in de gamesindustrie niet alleen welkom zijn: we zijn hard nodig en we zijn gelijk."

'Chavez keert gauw terug'

Vicepresident Nicolas Maduro heeft goede hoop dat president Hugo Chavez van Venezuela binnenkort naar zijn land terug kan keren. Dat heeft hij zondag in een interview voor de televisie gezegd.

Chavez is in Cuba herstellende van een operatie wegens kanker, waarbij hij als complicatie een infectie aan de luchtwegen kreeg. Chavez werd in oktober voor een nieuwe termijn van zes jaar gekozen, maar hij kon door zijn ziekte nog niet beëdigd worden.

Luie SimCity-testers riskeren Origin-ban

Leuk hè, zo'n veredelde demo? Oh nee. De SimCity-bèta begint deze week en testers die bugs tegenkomen of informatie over bugs hebben moeten dit aangeven. Doen zij dit niet, dan riskeren zij de kans dat hun Origin-account geband wordt. Dit staat in de voorwaarden die je moet accepteren voordat je mag beginnen.

"It is understood and agreed that, as part of your participation in the Beta Program, it is your responsibility to report all known bugs, abuse of ‘bugs’, ‘undocumented features’ or other defects and problems related to the Game and Beta Software to EA as soon as they are found (‘Bugs’). If you know about a Bug or have heard about a Bug and fail to report the Bug to EA, we reserve the right to treat you no differently from someone who abuses the Bug. You acknowledge that EA reserve the right to lock anyone caught abusing a Bug out of all EA products."

De kans is erg klein dat spelers daadwerkelijk hun account op Origin kwijtraken, maar de mogelijkheid is er.

Ryanair: KRO verspreidde leugens

"Het is allemaal onzin." In een interview in het KRO-programma Brandpunt herhaalde Ryanair-topman Michael O'Leary zondag nog maar eens dat het bewuste programma leugens heeft verspreid over zijn luchtvaartmaatschappij.

Het programma liet in twee uitzendingen zien dat er een angstcultuur heerst bij Ryanair. Vier piloten meldden bij Reporter anoniem dat vliegtuigen van Ryanair onvoldoende brandstof zouden tanken. O'Leary betwiste in het interview op zondagavond dat het viertal in de uitzending voor zijn bedrijf werkte. Bovendien klopte er niets van wat zij beweerden. "We moedigen juist aan om extra brandstof mee te nemen als de piloten dat nodig vinden. Zestig procent van onze piloten doet dat ook", aldus de topman.

SimCityEDU maakt wiskunde leuker

EA en GlassLab werken samen aan SimCityEDU, een online community waarin docenten informatie en lesplannen kunnen vinden voor de aankomende SimCity. Zij hopen hiermee de interesse van leerlingen in wetenschap, technologie, engineering en wiskunde te stimuleren.

"Al jarenlang wordt SimCity beschouwd als een innemende en educatieve game waarvan de speler ook nog eens veel leert. Mensen leren problemen op te lossen door hun eigen stad op te bouwen", aldus Lucy Bradshaw, senior vice-president en manager van Maxis. "Wij willen SimCity nog meer betrekken bij het onderwijs. Onze samenwerking met GlassLab vormt de basis voor een programma die onze jeugd zal aanmoedigen om meer te leren over wetenschap en engineering."

SimCityEDU voldoet aan alle Amerikaanse eisen omtrent educatie. De kans dat deze vorm van digitaal onderwijs ook in Nederland zal komen is miniem.

Thalys: "Neem niet de Thalys"

Hoewel reizen met Fyra al als een soort Russisch Roulette gezien wordt, is het maandag ook af te raden om de Thalys te nemen. Vanwege de verwachte weersomstandigheden zullen naar verwachting ook internationale treinen vertraging oplopen.

"Thalys raadt daarom zijn reizigers aan om hun reis indien mogelijk uit te stellen", aldus Thalys. "Alle Thalys-tickets geldig op maandag 21 januari 2013 kunnen omgeruild worden volgens beschikbaarheid of worden terugbetaald zonder bijkomende kosten."

De donkerrode hogesnelheidstrein rijdt tussen Nederland, Belgie en Frankrijk.

'Geef mij de schuld voor Diablo III'

Een paar dagen terug legde Jay Wilson het werk als producer van Diablo III neer. De forums van Blizzard staan, zoals altijd, bomvol met gejuich van teleurgestelde Diablo-fans en gezeur van boze kindertjes. Rob Pardo, de chief creative officer van Diablo III, verdedigt nu zijn voormalige teamgenoot.

"Ik weet dat de Battle.net-forums bekendstaan om de 'harde rechtvaardigheid', maar ik geloof niet dat het rechtvaardig is hoe mensen nu spreken over het vertrek van Jay van Diablo III", schrijft Rob Pardo. "Als jullie echt iemand willen aanwijzen als de schuldige, dan heb ik liever dat ik dat ben. Ik was de executive producer van het project. Ik was verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat en neem de volledige verantwoordelijkheid voor de kwaliteit."

Of zijn woorden veel uitmaken is maar afwachten: Jay Wilson is namelijk niet erg geliefd bij fans van de Diablo-reeks. Zo schreef hij bijvoorbeeld 'fuck die loser' toen David Brevik, een van de ontwerpers van de eerste Diablo, kritiek leverde op de gameplay van Diablo III.

Glock keer Marussia de rug toe

Timo Glock is vertrokken bij het Formule 1-team van Marussia. Dit weet Sport Bild te melden. De scheiding wordt morgen officieel bekendgemaakt.

"Ik heb bij Marussia F1 Team drie mooie jaren gekend. We gaan op vriendschappelijke wijze uit elkaar", liet de Duitser weten. Hij liet zich verder nog niet uit over zijn toekomstplannen. "Ik wil een nieuwe uitdaging en mijn weg in de motorsport verder verkennen."

Sport Bild weet verder te melden dat het mogelijk is dat Glock de Formule 1 de rug toekeert en zich gaat richten op een stoeltje in de DTM. Glock, voorheen testrijder bij BMW-Sauber, zou nog goede contacten hebben bij BMW.

Glock debuteerde in 2004 in de Formule 1 bij Jordan en reed in totaal 91 Grand Prix. Bij Marussia had hij nog een contract tot en met 2014.

Pieters mogelijk drie maanden out

De Telegraaf weet vanavond te melden dat Erik Pieters in het slechtste geval maar liefst drie maanden niet mag voetballen. De onderarm van de verdediger is na het inslaan van een ruitje dusdanig beschadigd dat hij zes tot twaalf weken niet in actie mag komen.

Pieters werd vrijdagavond direct geopereerd in het ziekenhuis, nadat hij in het PSV-stadion een ruitje had ingeslagen. Dit deed hij uit frustratie na zijn rode kaart in het duel tegen PEC Zwolle (1-3 verlies). PSV-trainer Dick Advocaat liet vervolgens weten dat er sancties volgen voor de linksback, die net was teruggekeerd van langdurig blessureleed.

'DayZ-standalone komt in april'

Dean Hall, de maker van de Arma II-mod DayZ, heeft aangekondigd dat de standalone versie van DayZ rond april moet uitkomen. Voor deze versie hoef je dus niet ArmA II aan te schaffen. De aankondiging is wel onder voorbehoud want alle grote bugs moeten worden opgelost voordat het spel uitkomt. 

DayZ gaat het model van Minecraft volgen op het gebied van nieuwe content, waarbij er steeds kleine dingen aan het spel worden toegevoegd in kleine updates. Er komt wel een solide, simpele basis waar de nadruk vooral op overleven ligt. Pas als het team hiermee klaar is gaan ze werken aan geavanceerde mogelijkheden zoals het bouwen van een eigen basis, het samenstellen van voertuigen en een gloednieuwe gamemode. Dean Hall wil zelfs werken aan een geheel nieuwe map in een 'Westerse stad'.

Hall reageerde ook op het drama rond The War Z, wat ook veel problemen veroorzaakt voor DayZ: "Ik ben kwaad over The War Z. Erg kwaad. Het doet mij pijn omdat iedereen kan zien hoeveel de titels op elkaar lijken. Gamers kunnen het uit elkaar houden, maar anderen niet. Ik werd geconfronteerd door familieleden en vrienden omdat zij vonden dat mijn gedrag onethisch was. Ik denk niet dat iemand kan begrijpen hoe ontmoedigend dat is als je alles op het spel hebt gezet voor iets, als je jezelf en je reputatie hebt opgeofferd. Het heeft mijn leven er niet gemakkelijker op gemaakt."

Niet rijdende Fyra defect bij grens

Herinnert u zich die Fyra die niet rijdt nog? Die is vandaag stuk gegaan op de grens tussen België en Nederland. Een Thalys die vanuit Nederland onderweg was viel achter de Fyra stil en heeft daardoor een vertraging van 3 uur opgelopen.

Het treintype V250 heeft dan weliswaar een verbod om reizigers te vervoeren, maar wordt momenteel wel gebruikt voor testritten. Deze vinden plaats om de problemen met het toestel te onderzoeken. 

De Thalys die om 17.19u uit Amsterdam vertrokken is moest wachten tot de Fyra plaats had gemaakt op het spoor. "De passagiers liepen drie uur vertraging op", zo verklaart de Belgische spoornetbeheerder Infrabel tegenover De Standaard.

[WB] Otterspeer pakt zege op 1.000 meter

Hein Otterspeer heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de tweede 1.000 meter van het weekend gewonnen. Hij deed dat in een persoonlijk record van 1.07,76.

Met zijn zege liet Otterspeer zien één van de kanshebbers te zijn bij het WK sprint, volgende week in Salt Lake City. Achter Otterspeer werd Shani Davis vandaag tweede. De Duitser Samuel Schwarz maakte het podium vol. Kjeld Nuis en Michel Mulder eindigden als vierde en vijfde.

In het klassement van de Wereldbeker nam Otterspeer de leiding van Nuis. Hij heeft nu 455 punten, Nuis volgt met 450. Davis staat in dat klassement derde met 420 punten.

Uitslag 1.000 meter:

# Naam land Tijd
1 Hein Otterspeer Ned 1.07,76
2 Shani Davis VS 1.07,84
3 Samuel Schwarz Dui 1.07,85
4 Kjeld Nuis Ned 1.07,90
5 Michel Mulder Ned 1.07,91
8 Stefan Groothuis Ned 1.08,12
11 Mark Tuitert Ned 1.08,70

Klassement Wereldbeker 1.000 meter:

# Naam land Punten
1 Hein Otterspeer Ned 455
2 Kjeld Nuis Ned 450
3 Shani Davis VS 420
4 Samuel Schwarz Dui 405
5 Denny Morrison Can 325

EU-toespraak Cameron deze week

De Britse premier David Cameron geeft zijn langverwachte redevoering over de toekomst van zijn land in de Europese Unie deze week, heeft minister van buitenlandse zaken William Hague zondag gezegd. De toespraak werd vorige week uitgesteld in verband met de gijzelingscrisis in Algerije.

Cameron gaf vorig jaar voor het eerst aan zijn standpunt over het Britse EU-lidmaatschap uiteen te willen zetten. Hij heeft laten doorschemeren dat hij over een nieuwe relatie met het blok wil onderhandelen, waarna hij het resultaat wil voorleggen aan een referendum.

Groot-Brittannië maakt geen deel uit van de Europese muntunie waar zeventien andere EU-landen wel bij zijn aangesloten, maar ondervindt wel nadelige gevolgen van de Europese schuldencrisis. Ook heeft een groot deel van Camerons Conservatieve achterban grote moeite met de regelzucht van Brussel.

Babel vond Fischer niet zo goed spelen

Ajacied Ryan Babel vond zijn ploeggenoot Viktor Fischer, die twee keer doel trof, zondag niet geweldig spelen tegen Feyenoord. "Maar als je daarvoor twee doelpunten terugkrijgt dan mag je tevreden zijn", zegt de goedgehumeurde aanvaller, die na een uur inviel voor de 18-jarige Deen. Ajax versloeg de aartsrivaal uiteindelijk met 3-0.

Babel is nog niet lyrisch over zijn fitheid. De Amsterdammer was lang uit de roulatie met een schouderblessure. "Ik ben nog niet honderd procent fit. Ik heb ongeveer twee maanden gemist, op een gegeven moment raakt je lichaam gewend aan het niets doen. Maar ik ga nu zo snel mogelijk fit worden", stelt de Amsterdammer.

Feyenoord liet vooral defensief regelmatig steekjes vallen in de ArenA. Joris Mathijsen leidde de 2-0 in door de bal vlakbij de eigen goal tegen Fischer aan te schieten. De aanvaller veroverde de bal en liet het buitenkansje niet onbenut.

Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie vindt dat het verlies niet op individuen moet worden afgeschoven, reageert hij op het ongelukkige moment van Mathijsen. "We hebben als team gefaald. We stonden positioneel niet goed en zo hebben we hun de kans gegeven", zegt de Haarlemmer.

"We wilden hun opbouw ontregelen en dat hebben we de eerste tien minuten goed gedaan. Daarna hebben we ze teveel ruimte gegeven", legt Clasie de vinger op de zere plek. "Dan krijg je het moeilijk tegen Ajax en maken zij daar gebruik van. De nederlaag is hard aangekomen."


Babel vond Fischer niet zo goed spelen (Foto: Novum)

[WB] Richardson opnieuw de snelste in Calgary

Heather Richardson heeft ook de tweede 1000 meter in Calgary gewonnen. Vandaag was ze de snelste in 1.13,30. Daarmee was ze net iets langzamer dan gister. Tweede werd Ireen Wüst met 1.13,89. Het brons ging naar Brittany Bowe met 1.13,96. 

De overige Nederlanders Margot Boer, Marrit Leenstra, Laurine van Riessen en Lotte van Beek werden vijfde, zesde, achtste en negende. In het algemeen klassement is Richardson uitgelopen op Karolina Erbanová en Olga Fatkulina. Ireen Wüst die dit weekend voor het eerst in actie kwam op deze afstand staat achttiende. Volgende week is in Salt Lake City het wereldkampioenschap sprint. 

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 1.13,30
2 Ireen Wüst Ned 1.13,89
3 Brittany Bowe VS 1.13,96
4 Karolina Erbanová Tsj 1.14,25
5 Margot Boer Ned 1.14,40
6 Marrit Leenstra Ned 1.14,56
8 Laurine van Riessen Ned 1.14,88
9 Lotte van Beek Ned 1.15,00

 Klassement

# Naam Land Tijd
1 Heather Richardson VS 480
2 Karolina Erbanová Tsj 393
3 Olga Fatkulina Rus 304
4 Brittany Bowe VS 290
5 Christine Nesbitt Ned 288
6 Laurine van Riessen Ned 273
7 Lotte van Beek Ned 261
9 Margot Boer Ned 260
10 Marrit Leenstra Ned 255
18 Ireen Wüst Ned 125

Treinverkeer rond Amsterdam plat

Door meerdere verstoringen ligt het treinverkeer rondom Amsterdam en Schiphol volledig plat. Van en naar de hoofdstad rijden geen treinen, zegt een woordvoerder van de NS. Het gaat om sein- en wisselstoringen, vermoedelijk veroorzaakt door het winterweer.

Het is nog niet duidelijk hoelang de storing gaat duren. Reizigers moeten in ieder geval rekening houden met een uur extra reistijd. Zij krijgen zolang gratis koffie en thee op de perrons.

Ook elders in het land ligt het treinverkeer plat. Tussen Gouda en Waddinxveen rijden geen treinen door een wisselstoring en tussen Utrecht Centraal en Woerden rijden minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een kwartier tot een uur.

Update 21.25 uur:
Het treinverkeer rond Amsterdam lijkt momenteel weer langaam op gang te komen. Er rijden echter nog geen treinen van en naar Schiphol. NS waarschuwt dat de informatie in de Reisplanner op dit moment niet 100% accuraat is. Het is dus verstandig om naar omroepberichten en personeel te luisteren.

Joseph Gordon-Levitt met regiedebuut op Sundance

Joseph Gordon-Levitt (The Dark Knight Rises, Inception) bezocht het Sundance filmfestival dit jaar voor de zesde keer. Het was echter voor het eerst dat hij er verscheen als regisseur. Niet alleen dat, hij speelt ook nog de hoofdrol in zijn nieuwe film genaamd Don Jon's Addiction.

De 31-jarige Gordon-Levitt toonde de film afgelopen vrijdag voor het eerst aan het publiek van het jaarlijkse filmfestival. Hij speelt Don Jon, een man die pornofilms verkiest boven de daad des levens, zelfs ondanks het feit dat hij ieder weekend met een ander de lakens deelt. De up and comer wordt in zijn eerste productie bijgestaan door Scarlett Johansson, Tony Danza en Julianne Moore.

Voor Joseph is Sundance meer dan een filmfestival. "Het is een evenement waarbij kunstenaars samenkomen en mekaar ervan verzekeren dat er meer is dan glitz en glamour en box office," aldus Joseph Gordon-Levitt.

Joseph Gordon-Levitt
Joseph Gordon-Levitt


Don Jon's Addiction wordt in september van 2013 verwacht.

Sneijder definitief naar Galatasaray

Wesley Sneijder vervolgt zijn actieve voetballoopbaan bij het Turkse Galatasaray. Dit werd zojuist bevestigd in diverse Italiaanse en Turkse media. Onze landgenoot zal een contract ondertekenen voor 3,5 jaar.

Sneijder twijfelde lang over het aanbod van Galatasaray, maar heeft vandaag toch besloten om op het aanbod in te gaan. De laatste details zullen vanavond of morgen in Milaan worden afgerond. Sneijder was bij Inter op een zijspoor beland, nadat hij zijn contract niet wilde verlengen tegen verminderde voorwaarden.

Met de transfer is naar verluidt een bedrag van ongeveer 7,5 miljoen euro gemoeid. Bij Galatasaray wordt Sneijder ploeggenoot van voormalig PSV'er Nordin Amrabat. Galatasaray zal de vierde club worden waar Sneijder voor zal spelen. Voordat hij bij Internazionale speelde, kwam Sneijder in actie voor Real Madrid en Ajax.

De Boer: "Ajax kan nog veel beter"

Trainer Frank de Boer was zondag zeer tevreden met het resultaat van Ajax tegen Feyenoord. De Amsterdammers legden de Rotterdammers met 3-0 over de knie. "Maar we kunnen veel beter", liet de oefenmeester van Ajax weten.

"We misten nog heel veel mogelijkheden om gevaarlijk te worden.Misschien had dat een beetje met het veld te maken”, vervolgde De Boer. "We konden de grasmat wegens de weersomstandigheden niet sproeien. Het speelveld was daardoor stroef."

"Toch zijn we tegen Feyenoord weinig in gevaar te komen. Alleen toen ze nog opportunistischer gingen spelen, waren er een paar hachelijke momenten voor ons doel. Na die tweede gele kaart voor Ricardo van Rhijn zijn we ook vrij eenvoudig overeind gebleven", aldus De Boer.

[AC] Uitslagen en stand Groep B

Vandaag werden de eerste wedstrijden in Groep B van de African Cup of Nations 2013 afgewerkt. Ghana nam het hierin op tegen Congo, terwijl ook Mali en Niger het tegen elkaar opnamen. Hieronder een verslag van beide wedstrijden en een overzicht van de uitslagen en stand.

Ghana - Congo DR 2-2
Ook het derde duel in de African Cup of Nations is in een gelijkspel geëindigd. Ghana kwam tegen Congo DR weliswaar met 2-0 voor, maar gaven de comfortabele voorsprong toch nog uit handen. Emmanuel Agyemang Badu wist in de veertigste minuut Ghana op 1-0 te zetten en direct na rust verdubbelde Kwadwo Asamoah de score namens The Black Stars.

Congo richtte zich echter knap op en kwam via Trésor Mputu Mabi op 2-1. Anderlecht-spits Dieumerci Mbokani werd vervolgens de held van Congo. Hij scoorde de 2-2 en wist zodoende er alsnog een gelijkspel uit te slepen.

Mali - Niger 1-0
Na drie gelijke spelen heeft Mali voor de eerste overwinning tijdens deze editie van de African Cup of Nations gezorgd. Buurland Niger werd met 1-0 verslagen. Zes minuten voor tijd was voormalig FC Barcelona-speler Seydou Keita de gevierde man. Door de overwinning gaat Mali aan de leiding in Groep B.

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Mali 1 1 0 0 3 1-0
2. Congo DR 1 0 1 0 1 2-2
3. Ghana 1 0 1 0 1 2-2
4. Niger 1 0 0 1 0 0-1

De beste twee landen plaatsen zich voor de kwartfinales

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 19

Na een winterstop van bijna een maand werd dit weekend de Nederlandse Eredivisie hervat met de negentiende speelronde. Hierin stond onder meer de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op het programma. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Ajax grote winnaar van dit weekend
Ajax mag zich de winnaar van dit voetbalweekend noemen. Van de huidige top-vijf wisten alleen de Amsterdammers hun duel te winnen. De ploeg van trainer Frank de Boer wist Feyenoord in de eigen ArenA met 3-0 te verslaan. Grote man aan de zijde van Ajax was Viktor Fischer. De jonge Deen scoorde twee treffers. Christian Eriksen maakte het Deense feestje compleet door de 3-0 te scoren. Eerder dit weekend hadden PSV, Vitesse en FC Twente al punten gemorst.

PSV ging vrijdag in eigen huis het schip in tegen PEC Zwolle. De Eindhovense ploeg kregen met 1-3 klop en verloren daarnaast Erik Pieters met een domme rode kaart en een nog dommere actie na deze kaart. Vitesse ging, zonder Wilfried Bony, op bezoek bij AZ met maar liefst 4-1 ten onder. FC Twente ontving in eigen huis RKC Waalwijk en kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel. De Tukkers staan na dit weekend alleen aan kop. Ze hebben één punt meer dan de nummers twee en drie respectievelijk PSV en Ajax.

Viktor Fischer was de grote man bij Ajax in de wedstrijd tegen Feyenoord (Foto: Pro Shots)

NAC Breda wint belangrijk kelderduel
NAC Breda heeft drie enorm belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. In een rechtstreeks duel tegen concurrent VVV-Venlo, waar Mister NAC Ton Lokhoff aan het roer staat, won de ploeg uit Breda met 1-0. Erik Botteghin wist in de 91e minuut de bevrijdende 1-0 binnen te koppen. Door de driepunter steeg de ploeg van trainer Nemanja Gudelj op de zestiende plek. VVV staat nu zeventiende.

Willem II draagt ook na dit weekend nog altijd de rode lantaarn. De Tilburgers kwamen tegen ADO Den Haag niet verder dan 1-1. Ook Roda JC boekte een nuttige overwinning. De Limburgse ploeg won met 2-0 van N.E.C. Nijmegen en stegen zodoende naar plek vijftien.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
PSV PEC Zwolle 1-3
SC Heerenveen Heracles Almelo 0-1
FC Twente RKC Waalwijk 0-0
NAC Breda VVV Venlo 1-0
AZ Vitesse 4-1
FC Groningen FC Utrecht 0-2
Willem II ADO Den Haag 1-1
Ajax Feyenoord 3-0
Roda JC Kerkrade NEC 2-0


Stand

  Club Wed. w g v p v - t
1 FC Twente 19 12 5 2 41 35-14
2 PSV 19 13 1 5 40 61-21
3 Ajax 19 11 7 1 40 45-20
4 Feyenoord 19 11 4 4 37 37-26
5 Vitesse 19 10 5 4 35 35-22
6 FC Utrecht 19 9 6 4 33 26-19
7 ADO Den Haag 19 5 9 5 24 31-30
8 NEC 19 6 6 7 24 24-32
9 RKC Waalwijk 19 5 8 6 23 24-22
10 Heracles Almelo 19 5 8 6 23 36-35
11 AZ 19 5 6 8 21 27-33
12 FC Groningen 19 5 5 9 20 18-30
13 PEC Zwolle 19 4 6 9 18 20-30
14 SC Heerenveen 19 4 6 9 18 27-39
15 Roda JC Kerkrade 19 4 6 9 18 24-37
16 NAC Breda 19 4 5 10 17 16-37
17 VVV Venlo 19 3 6 10 15 22-39
18 Willem II 19 2 7 10 13 17-39


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Wilfried Bony Vitesse 16
2. Jozy Altidore AZ 14
Graziano Pellè Feyenoord 14
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 14
5. Lex Immers Feyenoord 10


Programma speelronde 20

Datum Thuis Uit
vr 25 jan, 20:00 VVV Venlo AZ
za 26 jan, 18:45 PEC Zwolle SC Heerenveen
za 26 jan, 19:45 ADO Den Haag Roda JC Kerkrade
za 26 jan, 19:45 RKC Waalwijk NAC Breda
za 26 jan, 20:45 Heracles Almelo PSV
zo 27 jan, 12:30 Vitesse Ajax
zo 27 jan, 14:30 Feyenoord FC Twente
zo 27 jan, 14:30 FC Utrecht Willem II
zo 27 jan, 16:30 NEC FC Groningen

Darters Max en De Vreede veroveren tourkaart

Darters Edwin Max en Ryan de Vreede hebben beiden een tourkaart gewonnen in de Qualifying School van de PDC. Beide darters behoorden tot de negen darters die via de ranking hun kaart gekregen hebben. Max en De Vreese zijn voor twee jaar verzekerd van deelname van alle toernooien van de PDC.

Beide Nederlanders hadden een matige dag vandaag. De Vreede vloog er in de vierde ronde uit en Max zelfs als een ronde eerder. Op de slotdag gingen de rechtstreekse tourkaarten naar Steve Coote, Royden Lam, Kevin McDine & Joey Palfreyman.

Brandweerman Coote won in zijn finale met 6-0 van Dylan Duo. De darter uit Hong Kong Lam won met 6-3 van Terry Temple. Palfreyman was met 6-5 te sterk voor Dan Russell. McDine die via de ranking al zo goed als zeker was van een tourkaart kreeg hem nu rechtstreeks na een 6-3 zege op Martyn Turner. SupaMc gooide in zijn finale ook een 9-darter.

Naast Max en De Vreede zullen Martyn Turner, Dave Pallett, Dan Russell, Paul Amos, Kirk Shepherd, Kevin Dowling en Darren Johnson de komende twee jaar alle PDC-toernooien mogen deelnemen. Deze negen darters wonnen hun tourkaart via de ranking. Shepherd is een oude bekende, in 2008 verloor hij de WK-finale van John Part.

In 2013 zullen in totaal tien Nederlandse darters op de tour tevinden zijn. Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Vincent van der Voort, Co Stompé, Jelle Klaasen, Jerry Hendriks, Gino Vos, Mareno Michels, Edwin Max en Leon de Vreede. Het reguliere dartseizoen zal beginnen op 23 en 24 februari met de eerste UK Open Qualifiers. Begin februari is nog wel de World Cup of Darts, het landenkoppeltoernooi. Namens Nederland zullen Van Gerwen en Van Barneveld daarin in actie komen.

[WB] Opnieuw winst Smeekens

Jan Smeekens heeft ook de tweede 500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. De Nederlander, die gisteren een Nederlands record reed, was nu 0,07 langzamer, maar won alsnog in een tijd van 34,39. Joji Kato werd op 0,05 tweede, terwijl Michel Mulder derde werd in een nieuw PR van 34.55.

Ronald Mulder werd met 34,66 zesde, terwijl Hein Otterspeer zestiende werd in 34,91. Met zijn overwinning vergrootte Smeekens zijn voorsprong in de stand om de wereldbeker. 

Uitslag 500 meter

# Naam Land Tijd
1 Jan Smeekens Ned 34,39
2 Joji Kato Jap 34,44
3 Michel Mulder Ned 34,55
4 Pekka Koskala Fin 34,58
5 Yuga Oikawa Jap 34,59
6 Ronald Mulder Ned 34,64
16 Hein Otterspeer Ned 34,91

Wereldbekerstand 500 meter

# Naam Land Punten
1 Jan Smeekens Ned 630
2 Joji Kato Jap 526
3 Michel Mulder Ned 395
4 Gilmore Junio Can 345
5 Pekka Koskala Fin 344

Aardbeving in Limburg

Midden-Limburg is zondagavond iets voor half 8 getroffen door een aardbeving. Volgens het European Mediterranean Seismological Centre had de aardbeving een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

Volgens de brandweer lag het epicentrum bij Maasbracht en Thorn. In Roermond en omgeving was een duidelijke trilling voelbaar. Bij politie en brandweer komen veel telefoontjes van ongeruste mensen binnen.

Bij de brandweer is niets bekend over schade en persoonlijke ongevallen.

Aardbeving in Limburg
Aardbeving in Limburg (Foto: ANP)

Jong en oud unaniem: "Collectief falen"

De oudste en één na jongste Feyenoorder waren het erover eens; Feyenoord leverde zondagmiddag een wanprestatie in de Amsterdam ArenA.

Jean-Paul Boëtius, die bij zijn vorige Klassieker zijn debuut maakte en de gevierde man was, kon zijn teleurstelling na afloop moeilijk verbergen. "Dit is zeker teleurstellend. Je verliest namelijk niet zomaar van Ajax met 3-0", zegt de 18-jarige aanvaller tegen Goal.com. "Als je ziet hoe we starten dan geeft dat nog wat hoop, maar na de 1-0 stortte het helemaal in."

"Werd uit balans gebracht"
De linksbuiten zag echter wel dat zijn ploeg na rust een stuk beter voetbalde en kansen kreeg om terug in de wedstrijd te komen. "De tweede helft zetten we Ajax toch weer goed onder druk en kwamen ze er moeilijk uit. In de eerste helft lieten we het echter al uit onze handen glippen en de periode na rust was niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Uiteindelijk hebben we als team ondermaats gespeeld en daarom verloren."

Boëtius forceerde nog een strafschop na de 3-0, waardoor Feyenoord terug in de wedstrijd kon komen. Helaas voor de aanvaller miste Lex Immers deze buitenkans en brak er iets bij de Rotterdammers. "Ik werd aangeraakt en uit balans gebracht door Van Rhijn (die daarvoor zijn tweede geel kreeg, red.). Het enige wat je dan kan doen is naar de stip wijzen, toch?", vroeg de aanvaller zich openlijk af tegen het journaille. "Helaas gaat die bal er niet in en profiteren we er niet van. Dat Van Rhijn er uit werd gestuurd zie ik niet als een persoonlijke overwinning. Ik ben namelijk niet bezig met mijn tegenstander", besloot de jongeling nuchter.

"Deceptie, kan je wel zeggen"
Naast de jonge Boëtius was ook ervaren kracht Joris Mathijsen niet te spreken over zijn ploeg. "Dat het een deceptie is kan je wel zeggen. Ook als je kijkt naar de kansen die wij niet hebben benut", was de eerste reactie van de 32-jarige Mathijsen. "Dan komt er nog eens bij dat Ajax al onze fouten afstraft. Op deze manier kan je nooit een wedstrijd van Ajax winnen."

Mathijsen was met een enorme fout zelf verantwoordelijk voor de 2-0 van Viktor Fischer. "Ja dat is dramatisch. Wat er gebeurde? Ik maak een fout, dat mag niet en daar hou je echt een rotgevoel aan over. Het mag niet gebeuren, zeker niet bij een ervaren speler als ik. We missen dan ook nog eens een penalty... ja dan weet je dat het moeilijk wordt hier. Collectief hebben we gefaald en we moeten naar onszelf kijken. Volgende week tegen FC Twente dan maar", besloot de routinier toch met een positieve noot.

'Snel alternatief voor Fyra'

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil dat de NS en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS voor het einde van de maand met een plan komen voor een alternatief voor de Fyra. Ook wil ze op korte termijn een grondige evaluatie van beide vervoerders over hoe het zover heeft kunnen komen.

Volgens Mansveld is het nu aan de vervoerders om snel met een goede oplossing te komen voor het probleem. "Ik wil dan ook van de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische vervoerder NMBS weten welke permanente oplossing zij voor ogen hebben om uiteindelijk aan de eisen uit de concessie te voldoen en wanneer zij deze oplossing denken te bieden", laat ze zondag in een verklaring weten.

Mansveld wil dat reizigers verder een goed alternatief krijgen om tussen Nederland en België te reizen. De alternatieve treindienst zou moeten rijden totdat de Fyra weer voldoende betrouwbaar is. De staatssecretaris stuurt maandag een brief aan de Tweede Kamer over de kwestie.

De afgelopen dagen bleken de Fyra-treinen onvoldoende bestand tegen het winterse weer. IJsblokken die tijdens de rit van de treinen afvallen, beschadigden de treinstellen. De treinen werden in België onbetrouwbaar verklaard waarna NS en NMBS besloten de hogesnelheidslijn voorlopig stil te leggen.


Mansveld wil op korte termijn alternatief voor Fyra (Foto: Novum)

Oostenrijkers voor handhaving dienstplichtigenleger

Een ruime meerderheid van de Oostenrijkers heeft zondag in een referendum gestemd voor de handhaving van een dienstplichtigenleger. Volgens exitpolls stemde zestig procent tegen een voorstel om over te schakelen op een beroepsleger.

Een even groot verschil was er in de opkomst van de kiezers: tegen de zestig procent op het platteland en rond de veertig procent in Wenen.

Aangezien dienstplichtigen in Oostenrijk dikwijls worden opgeroepen om te helpen of op te ruimen bij natuurrampen, leken kiezers in de buitensteedse gebieden gevoeliger voor het argument dat een beroepsleger waarschijnlijk niet zal komen helpen zandzakken te vullen of ondergelopen kelders leeg te scheppen. Bij dienstplicht horen verder ook gewetensbezwaarden, die in Oostenrijk vaak alternatieve dienst vervullen als ambulancechauffeurs, conciërges in bejaardenhuizen of andere vormen van maatschappelijke dienstverlening waar wegens de geringe beloning weinig animo voor is.

Oostenrijk heeft een krijgsmacht van 35 duizend militairen, van wie 21 duizend dienstplichtigen die zes maanden dienen. Daarnaast heeft het een dertigduizend man sterke part-time militie. De voorgestelde hervorming voorzag in een beroepsleger van 8500 militairen en een militie van 9300 leden, met meer aandacht voor bestrijding van terrorisme en cyberaanvallen.

Shorttracksters veroveren EK-goud op aflossing

De Nederlandse shorttracksters hebben zondag op het EK in Malmö voor de derde keer op rij de gouden medaille veroverd op de aflossing. Het kwartet Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en de zussen Yara en Sanne van Kerkhof waren net iets sneller dan de Duitse vrouwen. Polen werd op gepaste afstand derde.

De mannen moesten de Russen voor laten gaan en pakten het zilver. Niels Kerstholt, Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Sjinkie Knegt bleven de bronzen Hongaarse mannen nog wel ruim voor. Eerder op de dag had Van der Wart zich op het individuele toernooi al verzekerd van de gouden medaille. Knegt moest het doen met zilver.


Shorttracksters veroveren EK-goud op aflossing (Foto: Novum)

VN: Afghaanse gevangenen nog steeds gemarteld

In Afghaanse gevangenissen wordt nog steeds gemarteld, ofschoon de regering een jaar geleden al beterschap heeft beloofd. Dat hebben de Verenigde Naties zondag gemeld.

Uit het VN-rapport blijkt nog weinig vooruitgang sinds de misstanden een jaar geleden aan de kaak werden gesteld. De Afghaanse autoriteiten hebben zelfs geprobeerd de mishandelingen voor toezichthouders van de VN verborgen te houden. Door de trage vooruitgang zien de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan zich opnieuw genoopt de overdracht van veel gevangenen aan de Afghaanse autoriteiten op te schorten.

Volgens het VN-rapport worden gedetineerden in veel gevangenissen gemarteld door hen aan hun polsen op te hangen, door hen met kabels en stokken te slaan, door hen met elektriciteit te bewerken, door hun geslachtsdelen te verdraaien en door hen te dreigen met verkrachting of moord.

In een reactie stelt de Afghaanse regering dat eigen waarnemers 'de beweringen van marteling van gevangenen onwaar en dus onbewezen' hebben bevonden. De regering zegt de mogelijkheid dat in haar gevangenissen wordt gemarteld niet helemaal uit te sluiten, maar stelt dat het in elk geval niet zo wijdverbreid of op grote schaal voorkomt als beschreven in het rapport. De regering neemt de aantijgingen serieus, maar 'wij plaatsen ook vraagtekens bij de motieven achter dit rapport en de manier waarop het is uitgevoerd', zei Aimal Faizi, een woordvoerder van president Hamid Karzai.

De Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal John Allen, liet in een reactie op het VN-rapport weten dat zijn staf in de afgelopen achttien maanden aan Afghaanse ministers schriftelijk heeft verzocht om meer dan tachtig afzonderlijke gevallen van mishandeling van gevangenen te onderzoeken. "Tot dusver hebben Afghaanse functionarissen in één geval opgetreden", schrijft Allen. In die zaak werd de betreffende persoon niet ontslagen, maar van Kandahar overgeplaatst naar Sar-e-Pul in het noorden van Afghanistan.

In verband met de misstanden zijn de NAVO-strijdkrachten gestopt met het overdragen van gevangenen aan zeven gevangenissen in de provincies Kabul, Laghman, Herat, Khost en Kunduz; de meeste van deze gevangenissen waren een jaar geleden ook al genoemd. De overdrachten werden al in oktober opgeschort, toen de VN hun voorlopige bevindingen deelden met de militaire coalitie in Afghanistan.

[WB] Lee wint in Calgary de 500m met wereldrecord

Sang-Hwa Lee heeft ook de achtste wereldbekerwedstrijd over 500 meter gewonnen. Ze was in Calgary de snelste in 36,80. Dit is een  nieuw wereldrecord. Ze verbeterde het wereldrecord met 0,14 seconden. De oude tijd stond op naam Yu Jing die vorig jaar 36,96 op de klok zette. Yu werd vandaag vierde met 37,66. 

Het zilver ging naar Heather Richardson die 37,41 liet noteren. Het brons was voor Margot Boer die met 37,54 het Nederlands record van Andrea Nuyt uit 2002 evenaarde. Laurine van Riessen en Thijsje Oenema werden respectievelijk vijfde en negende. 

In het algemeen klassement staat Lee met de maximale score eerste. Jenny Wolf en Heather Richardson volgen op grote afstand. De beste Nederlandse in het klassement is Boer met een zesde positie. 

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee ZKo 36,80(WR)
2 Heather Richardson VS 37,41
3 Margot Boer Ned 37,54
4 Jing Yu Chi 37,66
5 Laurine van Riessen Ned 37,71
9 Thijsje Oenema Ned 37,72

Klassement

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 800
2 Jenny Wolf Dui 481
3 Heather Richardson VS 435
4 Nao Kodaira Jap 391
5 Jing Yu Chi 375
6 Margot Boer Ned 333
9 Laurine van Riessen Ned 232
11 Thijsje Oenema Ned 216
19 Marrit Leenstra Ned 79

Slop: "Dug-out heeft sneeuwdoop gehad"

Tot ieders verbazing begon het zondag vlak voor tijd te sneeuwen in de ArenA. Vlak voor het einde van de Klassieker bleek het dak niet geheel bestand tegen de winter. Er viel sneeuw recht op de gloednieuwe dug-outs van Ajax en Feyenoord.

"Het dak was uiteraard dicht", verklaart Jeroen Slop, financieel directeur van Ajax, tegenover Eredivisie Live. "De sneeuw hoopte zich op op het dak en door de warmte in het stadion is de sneeuw gaan schuiven."

"Die viel op een lager gedeelte van het dak. We hebben een beveiliging op de dakplaten en die kan er ook niet uitvallen: dat risico is er niet. Alleen kwamen er openingen bij de platen en viel er sneeuw doorheen, op de dug-out. Die heeft zijn sneeuwdoop gehad. We hebben de mensen zo snel mogelijk weggestuurd, want we nemen geen enkel risico."

"We wisten dat het risico van de platen er niet was, maar ook sneeuw op je hoofd krijgen is onplezierig, dus hebben we iedereen daar weggehaald. We kunnen de beveiliging van de platen wellicht steviger maken. Daar zullen we naar gaan kijken, zodat er geen openingen meer kunnen ontstaan in de sponningen", aldus Slop.


Sneeuw komt naar beneden in Amsterdam ArenA (Foto: Pro Shots)

Honderden herdenken internetactivist Aaron Swartz

Honderden mensen hebben zaterdag de Amerikaanse internetactivist Aaron Swartz herdacht. Swartz pleegde op 11 januari zelfmoord. Hij werd beschuldigd van het stelen van miljoenen artikelen uit een computerarchief van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

De aanwezigen noemden Swartz' zelfmoord het gevolg van onrechtvaardigheid. Hij werd op de herdenking in New York geportretteerd als een vroegrijpe technoloog, een erudiete activist en een opgejaagde held. Een van de sprekers noemde hem een 'internetheilige'.

Voor de Amerikaanse autoriteiten was de 26-jarige Swartz echter een dief, wiens pogingen om informatie beschikbaar te maken de illegale handelingen die hij daarvoor deed niet kunnen goedpraten. Swartz zou bij het MIT hebben ingebroken in een bedradingskast om via zijn laptop miljoenen artikelen binnen te halen die hij voor het publiek beschikbaar wilde maken.

De zaak tegen hem, die volgende maand zou dienen, leidde volgens Swartz' vriendin tot zijn dood. "Hij was zo bang en zo gefrustreerd en zo wanhopig. En meer dan wat dan ook, gewoon zo afgemat. Hij kon het gewoon niet nog een dag aan", zei Taren Stinebrickner-Kauffman zaterdag. "Hij kon uiteindelijk ook niet toestaan dat de aanklagers hem in hun macht zouden hebben."

Deskundigen hebben vraagtekens geplaatst bij de aanhouding van Swartz, omdat zijn actie alleen was bedoeld om meer informatie beschikbaar te maken. Uitvoerend directeur David Segal van Demand Progress, een actiegroep die tegen censuur op internet strijdt, zei eerder dat het vergelijkbaar was met iemand opsluiten omdat hij te veel boeken bij de bibliotheek heeft geleend.

Swartz was mede-oprichter van de sociale nieuwssite Reddit en hielp als tiener bij het ontwikkelen van RSS, waarmee kan worden bijgehouden of websites nieuwe informatie hebben geplaatst. Ook zat hij achter Demand Progress. Vrienden beschreven Swartz als een pionier op het gebied van het gratis openbaar maken van informatie.

Schaatser vermist op Nieuwkoopse plassen

Een 58-jarige man uit Bodegraven is zondag niet teruggekomen van een schaatstocht op de Nieuwkoopse plassen. De man is als vermist opgegeven, zo meldde de politie.

De man ging rond twee uur 's middags een tochtje maken over de plassen naar Woerdense Verlaat. Hulpdiensten zijn op zoek naar de man.

Met een warmtescanner zullen rietkagen worden afgezocht en op voorhand is een duikploeg opgeroepen.

Immers: "De volgende is niet meer voor mij"

Lex Immers speelde op zijn zachtst gezegd een ongelukkig wedstrijd tegen Ajax. De middenvelder miste enkele grote kansen en trok na afloop het boetekleed aan.

Feyenoord maakte het zichzelf zondag niet makkelijk. Door individuele fouten bood de ploeg van Ronald Koeman Ajax de gelegenheid op de voorsprong in de wedstrijd te nemen, maar bovendien verzuimden de Rotterdammers zelf om te scoren. Lex Immers kreeg vlak na de 1-0 van Viktor Fischer een grote kans op de gelijkmaker. “We hebben vijf minuten goed druk gezet, maar daarna viel het totaal weg”, zegt Immers tegen diverse media.

“Bij de kans die ik daarna krijg, neem ik de bal mee met mijn borst en kom ik alleen voor de keeper. Vermeer stond echt binnen een mum van tijd voor mijn neus en ik schiet de bal tegen hem op”, beschrijft de Hagenaar zijn mogelijkheid. Kenneth Vermeer, overigens uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd in de ArenA, was erg verheugd met zijn redding. “Ik zie dat hij de bal aanneemt en ik kom er snel uit om mijn doel te verkleinen en krijg de bal tegen mijn borst. Een erg belangrijke redding, anders staat het heel snel gelijk.”

In de tweede helft was de Ajax-doelman nogmaals een plaaggeest voor Immers, toen de middenvelder mocht aanleggen voor een strafschop. Vermeer stopte de penalty, die bovendien niet heel sterk was ingeschoten. “Als Immers de bal rustig in de hoek schiet ben ik kansloos”, zegt Vermeer. “Ik bleef dit keer staan en wachtte tot hij iets zou doen. Hij besluit  de bal hard te schieten en ik kan ‘m pakken. Ik had eigenlijk verwacht dat hij de bal in zijn vaste hoek zou schieten, maar dat deed hij dit keer dus niet”, glundert de Oranje-international"Die rebound moet hij echt maken, ik lag al op de grond en kon niks meer doen. Gelukkig schiet hij de bal wild over."

Immers week inderdaad af van zijn vaste hoek, mede omdat hij zijn laatste strafschop miste (in de penaltyserie tegen sc Heerenveen). “Tja, de volgende is niet meer voor mij”, treurde de middenvelder na afloop. “Ik mis gewoon weer, dus ik heb geen behoefte om de volgende penalty op te eisen. Daar hoeft de trainer geen beslissing over te nemen, dat doe ik zelf. Die kansen maken het extra zuur vandaag, maar eigenlijk hebben we collectief gefaald. Opnieuw waren we niet in staat om een punten te halen in een topwedstrijd”, concludeerde de verslagen Immers ten slotte.


[Bundesliga] HSV met Van der Vaart niet voorbij Nürnberg

Hamburger SV is er zondag in de Bundesliga niet in geslaagd FC Nürnberg te vloeren. Artjoms Rudnevs zette de Hamburgers in de zeventigste minuut op voorsprong, maar Tomas Pekhart deed die goal vijf minuten later alweer teniet.

De ploeg van de van een blessure teruggekeerde Rafael van der Vaart, die de hele wedstrijd speelde, stijgt ondanks het puntverlies naar stek negen. Nürnberg blijft vijftiende. Viervoudig Nederlands international Jeffrey Bruma viel na veertien minuten in bij HSV.

Fortuna Düsseldorf en FC Augsburg maakten er in hun treffen een doelpuntenfestijn van: 3-2 in voordeel van de Augsburgers. De uitploeg kwam onder meer dankzij twee goals van Sascha Mölders met 3-0 voor, maar zag Stefan Reisinger (twee goals) Düsseldorf nog bijna een punt bezorgen.

Het was pas de tweede overwinning van het seizoen voor Augsburg, dat daarmee naar twaalf punten en de zeventiende plek stijgt. Düsseldorf blijft veertiende.


HSV met Van der Vaart niet voorbij Nürnberg (Foto: Novum)

Mogelijk pyromaan actief in Enschede

De politie in Enschede surveilleert sinds de brand zaterdagnacht op de meubelboulevard in de stad extra in de omgeving. Er wordt rekening gehouden met een pyromaan, zegt een woordvoerder van de politie. De brand wordt nog onderzocht.

De brand was al de derde in korte tijd op het Meubelplein. Zaterdagmiddag was er ook al brand in hetzelfde pand en eind vorig jaar ging een vergelijkbaar pand met drie bedrijven in vlammen op. De gemeente heeft zondagmiddag een bijeenkomst voor de betrokken ondernemers georganiseerd.

Van der Haar tweede bij veldrit Hoogerheide

Lars van de Haar is bij de laatste werelbekerwedstrijd veldrijden van dit seizoen in Hoogerheide tweede geworden. De zege ging op het gladde en besneeuwde parcours verrassend naar de Tsjech Martin Bina.

Meest verrassend was dat er voor eerst sinds tijden geen Belg op het podium stond, de Zwitser Simon Zahner werd namelijk derde. Sven Nys was op de vierde plaats de beste Belg. Niels Albert eindigde als vijfde en verzekerde zich van de eindzege in de Wereldbeker. Van der Haar is in dat klassement vierde geworden en kan met vertrouwen afreizen naar het WK, over twee weken in het Amerikaanse Louisville. "Sneeuw of een hard parcours, dat zou voor mij het beste zijn. Maar helaas is er nog niets over te zeggen. Het verandert daar iedere dag. Het is afwachten, maar ik hoop daar zeker iets bijzonders te kunnen laten zien."

Bij de dames ging de zege vandaag naar Marianne Vos. Zij bleef haar landgenote Sanne van Paassen voor. De Amerikaanse Katie Compton, winnares van de wereldbeker, was niet aanwezig in Hoogerheide. Zij is al in Amerika om zich voor te bereiden op het WK.

Schermer Verwijlen haalt laatste zestien in Doha

Bas Verwijlen is in de Grand Prix van Qatar niet verder gekomen dan de laatste zestien. De Italiaan Diego Confalonieri hield de Nederlandse degenschermer in Doha uit de kwartfinale: 14-9.

Daarvoor boekte Verwijlen in het hoofdtoernooi overwinningen op de Duitser Constantin Böhm en de Italiaan Francesco Martinelli. Zijn trainingsmaatje Tristan Tulen strandde in de voorronde. De titel was voor de Hongaar Gabor Boczko. Hij versloeg de Rus Anton Avdejev in de finale met 15-10.

[Premier League] Spurs thuis laat naast Man United

Tottenham Hotspur heeft de Engelse koploper Manchester United zondag punten afgesnoept. De Londenaren kwamen in blessuretijd via Clint Dempsey op 1-1. Robin van Persie had al na 25 minuten Manchester met een kopstoot op voorsprong gezet. United staat nu nog vijf punten voor op nummer twee Manchester City.

Op een door sneeuw geteisterd White Hart Lane was de thuisploeg gewaagd aan United. De gevaarlijkste kansen waren echter voor de bezoekers uit Manchester. Van Persie zorgde met zijn achttiende seizoenstreffer voor de voorsprong.

Beide ploegen bleven echter gevaarlijk. Met name nadat United via Van Persie en Danny Welbeck goede kansen op meer had laten liggen, kreeg de thuisclub door dat er nog een punt inzat. Daar ging Tottenham hard naar op jacht, maar lang bleef de gelijkmaker uit. Uiteindelijk was het drie minuten in blessuretijd alsnog raak.

Vijf doden schietpartij VS

Een 15-jarige Amerikaanse jongen wordt ervan verdacht twee volwassenen en drie kinderen te hebben doodgeschoten in een huis in Albuquerque, in de staat New Mexico. Dat meldt de website Kob.com op basis van mededelingen van de politie.

In het huis werden zaterdagavond de lichamen van een man en een vrouw en van twee meisjes en een jongen aangetroffen, elk met meerdere schotwonden. In de buurt werden verschillende wapens gevonden, waaronder een aanvalsgeweer, zei de politie.

Over de relatie van de tiener tot de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan.

Hadewych verrast Rachel in Hazes-musical

Hadewych Minis heeft zondagmiddag haar vuurdoop beleefd in de rol van Rachel Hazes. In het DeLaMar Theater in Amsterdam kreeg de actrice een eigen première van de musical Hij gelooft in mij. Hadewych speelt de komende maanden afwisselend met Chantal Janzen de hoofdrol in de productie.

Na de staande ovatie van het publiek, onder wie de familie Hazes en theaterproducent Joop van den Ende zei Hadewych blij te zijn dat de kop er af is. "Het ging gelukkig heel goed. We hadden een hele goede energie samen. De emoties zaten erin en het was goed gelaagd en we bleven kalm. Rachel heeft gezegd dat ze het goed vond, dus nu ben ik helemaal blij. Dat is een hele opluchting."

Hadewych vertelde nauwelijks voorstellingen met Chantal in de hoofdrol te hebben bezocht om haar niet na te bootsen. "Ik wilde mijn eigen versie van Rachel creëren", legde Minis uit.

"Ik vind dat Hadewych ons heel erg heeft verrast vandaag", complimenteerde de echte Rachel de nieuwe hoofdrolspeelster. "In november bij de première van Chantal waren we toch meer voorbereid door de try-outs en het lezen van het script. Vandaag is de voorstelling twee keer zo hard bij ons binnengekomen", aldus de weduwe van André Hazes op wiens levensverhaal de musical gebaseerd is.

Dré Hazes zei onwijs kippenvel te krijgen van het acteerwerk van Hadewych. Hij houdt van haar rauwe stem als ze zingt. "Ik ben ook echt verrast", zei Dré. "Ik leer steeds meer van de voorstelling genieten", constateerde Roxeanne. Rachel Hazes en de kinderen hielden het niet droog tijdens de première. Rachel: "Het is natuurlijk ook zo'n mooi verhaal."

Hadewych verrast Rachel in Hazes-musical
Hadewych verrast Rachel in Hazes-musical (Foto: ANP)

Obama begint tweede ambtstermijn

Barack Obama heeft zondag in het Witte Huis de eed afgelegd voor zijn tweede en laatste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Voorzitter John Roberts van het hooggerechtshof nam hem de eed af. Omdat de inauguratie op zondag valt, was het een bijeenkomst in kleine kring. Maandag, bij de openbare en feestelijke beëdiging, houdt Obama een rede over zijn plannen voor de komende 4 jaar.

Ook vicepresident Joe Biden legde eerder zondag in een kleine ceremonie in zijn kantoor de eed af. Hij deed dat op een Keltische bijbel die al sinds 1893 in zijn familie is.

De beëdiging van de president en zijn vicepresident moet volgens de Amerikaanse grondwet op 20 januari plaatshebben. De Democraat Obama won op dinsdag 6 november de presidentsverkiezingen van de Republikein Mitt Romney. Hij kreeg ongeveer 3,5 miljoen stemmen meer. Obama kreeg 332 kiesmannen achter zich en Romney 206. In het Amerikaanse kiesstelsel bepalen de kiesmannen wie de president wordt. Net als de afgelopen 4 jaar zal Joe Biden als vicepresident fungeren.

De Amerikanen kozen in november ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat. In het eerste orgaan zijn de Republikeinen in de meerderheid gebleven, in de Senaat hebben de Democraten opnieuw de meerderheid.

Nikopolidis wint bij trainersdebuut Olympiakos

Antonis Nikopolidis heeft een prima debuut achter de rug als trainer van Olympiakos. De voormalig doelman van de Griekse ploeg won met zijn team met 2-0 van PAS Giannina. Rafik Djebbour en Djamel Abdoun waren de doelpuntenmakers.

De 42-jarige Nikopolidis, die in 2004 een groot aandeel had in de Europese titel van Griekenland, volgde dit weekend de ontslagen Leonardo Jardim op. Naar verluidt had hij een slechte relatie met de supporters van Olympiakos.

Door de overwinning gaat Olympiakos fier aan de leiding in de Griekse competitie. De voorsprong op PAOK Saloniki bedraagt dertien punten.

Assistent-trainer PSG (38) overleden na auto-ongeluk

Paris Saint-Germain heeft vandaag bekendgemaakt dat Nick Broad, assistent van Carlo Ancelotti bij de Franse ploeg, is overleden aan de gevolgen van een tragisch verkeersongeluk. Hij werd slechts 38 jaar.

Broad raakte donderdag betrokken bij een auto-ongeluk en stierf dit weekend aan zijn verwondingen. "Nick was een briljante man met zeer menselijke eigenschappen en daarnaast een oprechte vriend", viel er te lezen op de officiële website van Paris Saint-Germain. "Hij zal bij een ieder die met hem te maken heeft gehad, altijd een bron van inspiratie blijven."
 
Sinds 2009 werkte Broad samen met Ancelotti. In eerste instantie werkten de twee samen bij Chelsea, totdat het duo de overstap maakten naar Paris Saint-Germain.

Boogschutter Van der Ven pakt zilver in WB-toernooi

Boogschutter Rick van der Ven heeft tijdens het indoor wereldbekertoernooi in het Franse Nîmes een zilveren medaille gewonnen. Onze landgenoot, die tijdens de Olympische Spelen in Londen maar net naast een medaille greep, ging in de finale onderuit tegen de Duitser Sebastian Rohrberg.

Na de kwalificatie voerden Sjef van den Berg en Van der Ven de ranglijst aan, maar wisten dit niet in een toernooizege om te zetten. Van den Berg verloor al in de tweede ronde van de Spanjaard Javier Gonzalez.

Hersi matchwinnaar in Australische A-League

Youssouf Hersi, tegenwoordig spelend voor Western Sydney Wanderers, heeft zich dit weekend laten gelden voor zijn ploeg. In de wedstrijd tegen regerend landskampioen Brisbane Roar wist hij het winnende doelpunt te scoren.

Hersi maakte zijn tweede doelpunt van dit seizoen in de zeventigste minuut en bracht daarmee de stand op 1-2. Eerder in de wedstrijd wist Mitch Nichols namens Brisbane de 1-0 te scoren, maar Mark Bridge tekende in de 65e minuut voor de gelijkmaker. Vijf minuten later scoorde Hersi de bevrijdende 1-2.

Door de overwinning staat Sydney nu vierde in de Australische A-League, zes punten achter koploper Central Coast Mariners. Brisbane Roar stelt dit seizoen teleur en staat met zeventien punten op de voorlaatste plek.

FOK!filmtip van de dag: Requiem for a Dream

Moet je morgen weer aan een zware werkweek beginnen maar heb je nog geen zin om daaraan te denken? Wat beter dan een filmpje kijken om je gedachten te verzetten? En natuurlijk helpt FOK! je om een selectie te maken uit het aanbod. Onze filmtip van vandaag: Requiem for a Dream. Je moet er wel even voor opblijven.

De film wordt door Nederland 3 namelijk pas vanaf 23:25 uur uitgezonden. De tweede film van regisseur Darren Aronovsky (die twee jaar eerder debuteerde met het ijzersterke Pi) is een naargeestig meesterwerk over hoe drugs het leven van verschillende mensen in een vernietigende spiraal trekt. Het is geen makkelijke film om te kijken, maar wie daar doorheen bijt wacht een uiterst indringend stukje cinema, die je gegarandeerd niet onberoerd laat. 

Is dit allemaal te zwaar voor een zondagavond of is dit ruim na je bedtijd, dan kun je altijd nog meeleven met de bemanning van Apollo 13, vanaf 20:00 uur te zien bij RTL7. Romantische comedy-fans komen ruimschoots aan hun trekken: kijk The Back-up Plan om 20:00 uur bij RTL5 en twee uur later op dezelfde zender No Reservations.


Uitslag Roda JC - N.E.C. Nijmegen

Om 16.30 stond de laatste wedstrijd van de 19e speelronde van de Eredivise gepland. Roda JC kreeg in het eigen stadion N.E.C. Nijmegen op bezoek. De thuisploeg won het duel met 2-0. Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd.

Roda JC

2 - 0

N.E.C. Nijmegen

 1' Malki
 68' Lebedynski
   
 
 Gele kaart: Koolwijk, Rieks (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 11.852
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Biemans
Wielaert
Tamata
Delorge
Bonevacia
Fledderus (Sutchuin Djoum/86)
Hupperts
Lebedynski (Németh/90+2)
Malki (Donald/90+2)
  Sinouh
Breuer
v. Eijden
Cmovs (v.d. Meiracker/65)
Amieux
v.d. Velden
Pálsson
Koolwijk
Foor (Stutter/74)
Platje
Rieks (George/74)

Malki scoorde de 1-0 al na 13 seconden en dat is de snelste goal tot nu toe dit seizoen. (Foto: Pro Shots)

Acht doden bij aanvallen met drones in Jemen

Bij twee aanvallen met Amerikaanse onbemande vliegtuigjes in Jemen zijn zaterdagavond acht mensen gedood. Dat hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdiensten gezegd. Ten minste twee van de acht slachtoffers stonden volgens bewoners van het gebied bekend als Al-Qaidamilitanten van Saudische afkomst.

De Verenigde Staten hebben in Jemen tientallen aanvallen met drones tegen Al-Qaidastrijders uitgevoerd. Washington beschouwt de tak van de terreurorganisatie in Jemen als een van de actiefste.

Doden bij onlusten in Egypte

Bij gevechten tussen de politie en inwoners van een dichtbevolkt district ten noorden van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zaterdagnacht vier mensen omgekomen en twaalf gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van volksgezondheid zondag gezegd.

De onlusten braken uit toen een inwoner van Shubra al-Kheima in zijn hoofd werd getroffen door een afgedwaalde politiekogel. De agent die schoot achtervolgde een drugsdealer.

Het was de hele nacht onrustig in de buurt. Betogers schoten vanaf daken op agenten en bekogelden hen met stenen. De politie reageerde door traangasgranaten af te schieten. Onder de gewonden zijn enkele agenten.

Twijfels over zelfmoord Pakistaanse rechercheur

De vader van een Pakistaanse rechercheur die onderzoek deed in een corruptiezaak tegen premier Raja Pervaiz Ashraf, betwijfelt of de dood van zijn zoon daadwerkelijk zelfmoord was.

Abdul Hameed zei zondag dat er verwondingen op de polsen van zijn zoon Kamran Faisal zijn aangetroffen, wat erop zou duiden dat zijn handen bijelkaar zijn gebonden.

Het lichaam van Faisal werd vrijdag hangend aan een plafondventilator in zijn logeerverblijf in Islamabad aangetroffen.

Politiechef Qaiser Niaz weersprak Hameeds beweringen en zei dat de zes artsen die de autopsie hebben uitgevoerd geen verdachte verwondingen op het lichaam hebben aangetroffen. De politie behandelt de zaak dan ook nog altijd als een zelfmoord.

Het Pakistaanse hooggerechtshof vaardigde afgelopen week een arrestatiebevel uit voor de premier, die verdacht wordt van corruptie in zijn vroegere functie als minister voor water en elektriciteit.

Egypte onderschept explosieven voor Sinaï

De Egyptische politie heeft in Suez een vrachtwagen met een ton explosieven onderschept die op weg was naar de Sinaï. De chauffeur is aangehouden om te worden ondervraagd over de herkomst en eindbestemming van zijn vracht. Dat heeft de veiligheidschef van Suez, Adel Rifaat, zondag bekendgemaakt.

Sinds de val van president Hosni Mubarak in februari 2011 heerst er een grote mate van wetteloosheid in de Sinaï. Vooral uit Libië, waar in 2011 een burgeroorlog woedde, vinden wapens hun weg naar het gebied. Veel van deze wapens zijn bestemd voor de Gazastrook, maar ook islamistische strijders in de Sinaï hebben zich versterkt.

Moeder Jackson schakelt hulp Conrad Murray in

Katherine Jackson heeft de hulp nodig van Conrad Murray, de arts die verantwoordelijk is voor de dood van Michael Jackson. De moeder van Michael spande eerder een rechtszaak aan tegen AEG, omdat de concertpromotor te weinig medische zorg heeft aangeboden aan de King of Pop tijdens diens voorbereidingen voor de This is It-tour.

Volgens Katherine heeft AEG Conrad Murray ingehuurd, die in 2009 een fatale dosis propofol toediende aan de zanger. Het bedrijf zou Murray niet goed hebben gecontroleerd. Nu heeft Katherine een verklaring van Murray nodig, zodat hij kan getuigen dat AEG inderdaad verantwoordelijk is voor zijn aanstelling. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Conrad Murray, die momenteel een celstraf van vier jaar uitzit, zou niet mee willen werken. Katherine kan een rechter inschakelen om Conrad te dwingen een verklaring af te leggen, maar volgens TMZ wil Jacksons moeder de arts niet tegen zich in het harnas jagen.

Armstrong verdient de 'doodstraf'

Ik heb altijd een bloedhekel gehad aan Lance Armstrong. Bloedhekel is in dit verband trouwens wel een toepasselijk woord, vind ik. Het klinkt misschien wat makkelijk nu, maar ik kan het uitleggen. Ik had namelijk geen hekel aan hem omdat ik hem van dopinggebruik verdacht. Natuurlijk vermoedde ik wel dat hij doping gebruikte, maar ik vermoedde dat de meeste renners doping gebruikten en dat blijkt achteraf ook wel.

Pieters kan straf verwachten van PSV

PSV is niet te spreken over het gedrag van Erik Pieters. De verdediger krijgt binnenkort te horen welke maatregel de club tegen hem neemt. Pieters kreeg afgelopen vrijdag een rode kaart tegen PEC Zwolle en reageerde daar furieus op. De verdediger beende van het veld, riep wat scheldwoorden en sloeg vervolgens een ruit in de catacomben in.

Daarbij liep Pieters een serieuze wond op aan zijn arm, waardoor de verdediger weer een tijd uit de roulatie is. PSV liet na de wedstrijd weten zich eerst willen bekommeren om de gezondheid van Pieters, alvorens het zal gaan bedenken welke maatregelen tegen de verdediger zal worden genomen. Trainer Dick Advocaat liet na afloop van het duel weten dat de verdediger te ver was doorgeslagen. De club houdt intern welke straf Pieters krijgt.

PSV verloor vrijdagavond de koppositie aan FC Twente, nadat het in Eindhoven verrassend onderuit ging tegen promovendus PEC Zwolle (1-3).

[Serie A] AC Milan wint thuis nipt bij Bologna

AC Milan heeft zondag een nipte 2-1 zege geboekt op Bologna in de Serie A. Giampaolo Pazzini maakte beide treffers voor de thuisploeg. De Italiaanse spits brak de ban na 65 minuten en verdubbelde de score in de 82e minuut. Twee minuten later bracht Philippe Mexès de spanning onbedoeld terug met een eigen doelpunt, maar Milan hield stand.

Urby Emanuelson zat niet bij de selectie van Milan, dat zesde staat in de Serie A. Nummer vijf Fiorentina hield aan het thuisduel met Napoli knap een punt over. Fancundo Roncaglia had de ploeg uit Florence in de 33e minuut op voorsprong gezet, Edinson Cavani maakte drie minuten voor rust gelijk.

Voor Napoli betekende het gelijkspel duur puntverlies in de titelstrijd. De nummer twee van de ranglijst heeft nu een achterstand van vijf punten op Juventus, dat zaterdag al met 4-0 won van Udinese.

Atalanta - Cagliari eindigde in 1-1. Het duel begon een halfuur later omdat er sneeuw en ijs op het speelveld lagen. Na een extra inspectie werd besloten toch te beginnen.

Overige uitslagen Serie A
Siena - Sampdoria 1-0
Chievo Verona - Parma 1-1
Pescara - Torino 0-2
Genoa - Catania 0-2

[Premier League] Chelsea wint in topper van Arsenal

Chelsea heeft zondagmiddag op Stamford Bridge een 2-1 overwinning geboekt op Arsenal. In de Londense derby opende Juan Mata de score na tien minuten. Arsenal-doelman Wojciech Szczesny haalde zes minuten later Ramires onderuit, waarna Frank Lampard de strafschop verzilverde.

Theo Walcott, die afgelopen week nog zijn contract bij de Gunners verlengde, maakte het na een klein uur nog even spannend. Zijn ploeg blijft met 34 punten de zesde plek bezetten. Champions League-winnaar Chelsea komt op 45 punten, zes minder dan nummer twee Manchester City. De 17-jarige Hagenaar Nathan Aké bleef negentig minuten op de bank bij de Blues.


Chelsea in eigen huis nipt langs Arsenal (Foto: Novum)

Van der Wart Europees kampioen shorttrack

Freek van der Wart is in Malmö Europees kampioen shorttrack geworden. De 24-jarige Zuid-Hollander won zondag de 1000 meter en de 3000 meter, waardoor hij titelverdediger Sjinkie Knegt (zilver) in het klassement passeerde. De Rus Vladimir Grigorev completeerde het podium.

Op de afsluitende 3000 meter finishte Van der Wart een fractie van een seconde voor Knegt, die het toernooi nog goed was begonnen door de 1500 meter op zijn naam te schrijven en op de 500 meter zilver te pakken. Knegt verzwakte zijn positie op de ranglijst door zijn mislukte 1000 meter. De Fries vloog er in de kwartfinale uit. Niels Kerstholt eindigde als zesde in het klassement.

Bij de vrouwen stelde nationaal shorttrack- en allroundkampioene Jorien ter Mors haar bronzen medaille veilig. Op de 3000 meter eindigde ze als tweede, op de kilometer veroverde ze brons. De Italiaanse Arianna Fontana kroonde zich tot Europa?s beste, de Britse Elise Christie greep het zilver. Yara van Kerkhof en Rianne de Vries werden respectievelijk zeventiende en 24e.


Van der Wart Europees kampioen shorttrack (Foto: Novum)

Vermist meisje (15) duikt op in Den Haag

De 15-jarige Ata Sanharib Yohanna uit Beilen die sinds dinsdag werd vermist, is terecht. Dat maakte de politie zondag bekend. Het meisje werd zondagmiddag in goede gezondheid aangetroffen op het Centraal Station van Den Haag.

De tiener werd voor het laatst gezien in de trein van Zwolle naar Utrecht. De politie begon na haar verdwijning een grote zoektocht en stuurde vrijdag een opsporingsbericht rond.

De recherche onderzoekt wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld en waarom Ata was weggelopen.

Lotz geeft ook toe: "Ik gebruikte in Rabo-tijd"

Oud-wielrenner Marc Lotz gebruikte doping in zijn jaren bij de Rabobank-ploeg. De Valkenburger bekende dat vandaag tegenover L1.

Marc Lotz reed acht jaar lang bij de Nederlandse formatie. "Vanaf 2001 ben ik stimulerende middelen gaan gebruiken, EPO en cortisonen. Ik hoorde in het peloton om me heen wat er gebeurde. Om competitief te blijven deed ik eraan mee, zelfs als knecht", aldus Lotz, die niet met groeihormonen wilde werken vanwege het gezondheidsrisico. "En aan bloedtransfusies heb ik nooit gedaan."

Lotz beweerde alles op eigen houtje te hebben gedaan. "De ploeg bood mij niets aan, een arts begeleidde me." Lotz wilde niet zeggen of het om Rabo-ploegarts Geert Leinders ging. Zaterdag vertelde oud-Rabo-renner Danny Nelissen dat Leinders hem begeleidde bij zijn epo-gebruik.

In 2005 Lotz werd voor twee jaar geschorst, nadat hij betrapt werd op het bezit van doping. In zijn apartement werden enkele ampullen gevonden. Hij was destijds werkzaam voor Quick-Step.

Uitslag Willem II - ADO Den Haag

Om 14.30 uur begon naast Ajax - Feyenoord ook het duel tussen Willem II en ADO Den Haag, wat eindigde in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

Willem II-Speler Hans Mulder in duel met ADO-speler Kevin Jansen (Foto: Pro Shots)

Willem II

1 - 1

ADO Den Haag

 79' H. Mulder    20' Jansen 
 
 Gele kaart: Guyt, Podevijn, Peterts (Willem II), Malone (ADO Den Haag)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.050
Arbiter: Ketting
 
Opstelling:   Opstelling:
Meul
Akouili
Peters
Haastrup
Podevijn
Guyt (Haemhouts/61)
Vossebelt
H.Mulder
Misidjan
Joachim
Höcher (Snijders/72)
  Coutinho
Malone
Wormgoor
Supusepa
Meijers
Jansen (Visser/80)
Holla
Toornstra
Poepon (Vicento/65)
v.Duinen (Kolk/85)
Chery

Uitslag AFC Ajax - Feyenoord

In Amsterdam werd het duel gespeeld tussen AFC Ajax en Feyenoord. De Amsterdammers wisten het duel met 3-0 te winnen. Niet alleen prestige stond zondag op het spel voor een recordaantal van 53.052 toeschouwers in de ArenA. Beide teams konden ook goede zaken doen op de ranglijst.

Door de nederlagen van PSV (1-3 tegen PEC Zwolle) en Vitesse (4-1 bij AZ) en het puntenverlies van FC Twente (0-0 tegen RKC Waalwijk) waren er echt punten te winnen. Feyenoord ging de strijd aan met Lex Immers en Ruben Schaken, die hersteld waren van blessures. Bij Ajax stond Siem de Jong in de spits en begonnen Ryan Babel en Danny Hoesen vanaf de bank.

Fischer man van eerste helft

Viktor Fischer behield zijn basisplek van voor de winterstop en begon zijn eerste Klassieker als linksbuiten. Na wat lichte druk van Feyenoord-kant in de openingsfase, sloeg de achttienjarige Deen in de zevende minuut al genadeloos toe. Na een pass van Niklas Moisander was zijn directe tegenstander Daryl Janmaat hem kwijt en Fischer kon vrij op Erwin Mulder afstormen. Hij omspeelde de keeper en schoot binnen.

Direct na de aftrap kreeg Feyenoord via Lex Immers een mogelijkheid om gelijk te maken, maar Ajax-keeper Kenneth Vermeer hield zijn doel schoon. Daarop golfde het spel weer naar de andere kant en kreeg Christian Eriksen een grote kans om de score uit te bouwen te maken na een te korte terugspeelpass van Bruno Martins Indi. Eriksen kon zijn landgenoot niet nadoen en zijn actie strandde na ingrijpen van Martins Indi.

De verdediging van Feyenoord wankelde in die sterke openingsfase van de thuisploeg, maar kon na een kwartier spelen naar adem happen. Een periode van relatieve rust brak aan. Feyenoord benutte die periode niet om zelf wat meer gevaar te kunnen stichten, wel om te stabiliseren.

Vijf minuten voor rust ging het echter weer mis. Weer ging de verdediging van Feyenoord in de fout. Martins Indi speelde terug op Mathijsen en die verspeelde de bal aan de jagende Fischer. De Deen liep door en zette Ajax op een 2-0 voorsprong. Na voorzet van Ricardo van Rhijn kreeg Fischer daarna een grote kans om een perfecte hattrick te maken. Hij haalde hard uit, maar zijn schot ging dit keer ver naast.

Ajax loopt uit, Immers mist penalty

Na rust zette Feyenoord meer druk en zakte Ajax wat terug. Toby Alderweireld moest na een hoekschop op de lijn redding brengen na een inzet van Ruben Schaken. Fischer maakte al in de 60ste minuut plaats voor de van blessureleed herstelde Ryan Babel. Laatstgenoemde stond koud in het veld toen hij al mocht juichen. Een vrije trap van Christian Eriksen werd licht getoucheerd door Siem de Jong en verdween in het net.

Feyenoord kreeg drie minuten later een ideale kans om gelijk te maken. Ricardo van Rhijn maakte een overtreding op Jean-Paul Boëtius in het strafschopgebied en werd daarvoor dubbel gestraft. Feyenoord kreeg een penalty en de verdediger moest met zijn tweede gele kaart het veld verlaten. Immers ging achter de bal staan, maar schoot de strafschop slecht in. Vermeer redde en in de rebound verdween de poging van Immers hoog over het doel. In de slotfase zorgde de sneeuw die door het dak naar beneden viel nog voor de meeste opwinding.

Feyenoord kon een nederlaag niet meer voorkomen en leed in de 57ste Klassieker in Amsterdam zijn 31ste nederlaag. Ajax deed door de zege goede zaken op de ranglijst. De ploeg van Frank de Boer kwam op gelijke hoogte met PSV en heeft nog maar een punt achterstand op koploper FC Twente.

Feyenoord-speler Bruno Martins Indi met Ajax-speler Derk Boerrigter (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

3 - 0

Feyenoord

 7' Fischer
 40' Fischer
 62' S. de Jong
   
 
 Gele kaart: S. de Jong, Alderweireld (AFC Ajax), Janmaat, Vilhena (Feyenoord)
 Rode kaart: Van Rhijn (64/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53052
Arbiter: v. Boekel
Bijzonderheden: 65' Immers (Feyenoord) mist penalty
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schøne (Veltman/68)
Poulsen
Eriksen
Boerrigter (Enoh/77)
S.de Jong
Fischer (Babel/61)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen (Vormer/67)
Martins Indi
Immers (G.Fernandez/77)
Clasie
Vilhena
Schaken (Achahbar/63)
Pellè
Boëtius


'Porno-Oscars' 2013 uitgereikt

Zaterdagavond zijn in het Amerikaanse Las Vegas voor de 30ste keer in de geschiedenis de AVN Awards uitgereikt, ook wel de Oscars of Porn genoemd. Op het jubileumfeestje, het grootste pornogala ter wereld, werden dit maal 137 prijzen uitgedeeld.

De meeste begeerde award, dat van Female Performer of the Year, ging dit jaar naar Asa Akira. De Japans-Amerikaanse won daarnaast de prijzen voor Best Double-Penetration Sex Scene en Best Group Sex Scene voor haar optredens in haar eigen featurefilm Asa Akira Is Insatiable 3.

Asa Akira en Lexi Belle (Foto's: Michael Dorausch en Gary)

De 24-jarige Remy LaCroix, die onder andere de producties She Likes It In Her Ass, My Stepdaughter Tossed My Salad 6, Big Wet Asses 21 en Big Wet Asses 22 op haar cont(o) heeft staan, kreeg de newbie-award Best New Starlet uitgereikt.

De altijd ondeugende Remy won daarnaast samen met Lexi Belle de prijs voor Best Tease Performance voor hun optreden de gelijknamige film Remy LaCroix. Het filmpje is bij menig FOK!ker ook wel bekend als de lesboscène met hula hoops en skates. Lexi ontving tevens de titel Best Oral Sex Scene voor haar uitmuntende acteerprestaties in Massive Facials 4.

(nsfw) Best Tease Performance voor Remy LaCroix

Zoals gewoonlijk waren er dit jaar ook een aantal awards wars van vaginale flauwekulletjes. Zo ging de Best Anal Release naar Anal Boot Camp (Jules Jordan Video), Best Anal Series naar Anal Fanatic (Elegant Angel Productions) en ging Brooklyn Lee met haar optreden in Oil Overload 7 al dan niet lopend naar huis met de prijs voor Best Anal Sex Scene.

De Best Orgy/Gangbang Release ging naar Gangbanged 4; waar Holly Michaels en Julia Ann de boel onveilig maken. De inmiddels 43-jarige Julia ontving ook de bokaal voor MILF/Cougar Performer of the Year.

Bekijk hier de volledige lijst van AVN Awards 2013.

'Overheid moet ingrijpen in kickbokswereld'

De overheid moet een speciale commissie in het leven roepen die orde op zaken gaat stellen in de kickbokswereld. Dat stelt de Utrechtse wetenschapper Marianne Dortants zondagavond in het programma KRO Brandpunt naar aanleiding van de vele geweldsincidenten met kickboksers en rond vechtsportgala's.

Dortants onderzocht de vele problemen binnen de sport en kwam tot de conclusie dat er geen toezicht is op de geldstromen, te weinig medisch toezicht is op de boksers en dat er geen zicht is op de kwaliteit van vechtsportdocenten. De kickbokswereld is niet in staat om de problemen zelf op te lossen, stelt ze. "Het is niet goed georganiseerd en daardoor kunnen deze excessen blijven bestaan. Er heerst een enorme verdeeldheid en concurrentie", aldus Dortants.

De analyse van Dortants wordt ondersteund door een intern rapport van het Regionale Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat in handen is van Brandpunt. Het justitiële onderzoekscentrum bracht de verwevenheid van kickboksen en criminaliteit in de provincie Noord-Holland in kaart. Bij zeker de helft van de vechtsportgala's zijn relaties met georganiseerde criminaliteit.

Vechtsportgala's lopen regelmatig uit de hand. In november viel nog een dode bij een schietpartij op een gala in het Brabantse Zijtaart. Meerdere personen raakten gewond.

PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken stelt in een reactie op de onderzoeken dat er een vechtsportcommissie moet worden ingesteld. Daarin moet ook een belangrijke rol zijn voor de Federatie Oosterse Gevechtsporten. Van Dekken vraagt komende week verantwoordelijk minister van Sport Edith Schippers (VVD) om met een initiatief te komen.

Uitslag FC Groningen - FC Utrecht

Om 12.30 stond de eerste wedstrijd op de zondagmiddag gepland. FC Groningen nam het in het Euroborg stadion op tegen FC Utrecht. De gasten wisten het duel met 0-2 te winnen.  Hieronder vind je de statistieken van deze wedstrijd.

FC Groningen

0 - 2

FC Utrecht

     55' Gerndt (pen) 
 65' v.d. Hoorn 
 
 Gele kaart: Lindgren, De Leeuw, (FC Groningen), Wuytens, (FC Utrecht)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20539
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Kappelhof
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Schet (Bacuna/58)
Lindgren (Bos/83)
De Leeuw
Sparv
Kirm
Texeira (Zeefuik/57)
  Ruiter
v.d.Maarel
v.d.Hoorn
Wuytens
Zullo
Duplan (Heerings/88)
Kali
Asare
Sarota
v.d.Gun (De Kogel/79)
Gerndt

Netanyahu: 'Iran is het probleem'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zondag de internationale kritiek over de bouw van Israëlische nederzettingen naast zich neergelegd. In plaats daarvan noemde hij, twee dagen voor de verkiezingen, het nucleaire programma van Iran de werkelijke bedreiging voor de veiligheid in de regio.

"Het probleem is niet de bouw, het probleem in het Midden-Oosten is Irans poging om een atoomwapen te fabriceren", zei Netanyahu. "Dit is en blijft de belangrijkste missie waarmee niet alleen ik en Israël, maar de hele wereld mee te maken heeft." Veel westerse landen zijn ervan overtuigd dat Iran probeert een kernwapen te bouwen, iets wat Teheran ontkent.

Netanyahu heeft zware internationale kritiek te verduren gekregen vanwege de bouw van woningen voor joodse kolonisten op grondgebied dat de Palestijnen voor hun eigen staat willen.

De premier gaat aan kop in de peilingen.

Ledenbestand D66 flink gegroeid

Het ledenaantal van D66 is vorig jaar flink gegroeid. De partij telde op 1 januari ruim tweeduizend meer leden dan aan het begin van 2012, een groei van bijna tien procent. Dat heeft de partij zondag bekendgemaakt.

Op 1 januari 2012 waren 21319 mensen lid van D66, een jaar later was het aantal opgelopen tot 23344. Volgens de partij gaat de stijging in tegen de landelijke trend waarbij veel politieke partijen leden verliezen. Vooral in de maanden april, mei en augustus kwamen er veel nieuwe inschrijvingen binnen.

Partijleider Alexander Pechtold voelt zich gesteund door de nieuwe aanwas. Volgens hem zagen ze vorig jaar een partij die 'niet wegloopt voor verantwoordelijkheid', doelend op het Kunduz-akkoord. "Niet schelden of klagen maar constructief meepraten, ook als er moeilijke besluiten genomen worden. Goed om te zien dat mensen dit ondersteunen", aldus Pechtold in een reactie.

[Upd] FOK! wat een weer...Sneeuw en veel wind

Goedemorgen! De dienstregeling van de NS is alweer aangepast, dus dan weten jullie dat het weer gaat sneeuwen. Vanuit het zuiden trekt de sneeuw ons land binnen en trekt vervolgens over de rest van het land. Dit lijkt echter wel een vrij langdurig proces te gaan worden. De wind is vandaag ook een belangrijke factor en vooral in het noorden zou dat later op de avond wel eens problemen kunnen gaan geven.

In het zuiden en midden staat er een windkracht 5, maar in de noordelijke helft neemt de wind toe tot krachtig en misschien zelfs even hard. Als het daar dan in de avond ook is gaan sneeuwen neemt de kans op driftsneeuw en vorming van sneeuwduinen toe. Tegelijkertijd is er in het uiterste zuiden een kleine kans op ijzel of ijsregen en dit komt omdat er even wat warmere lucht in de bovenlucht komt. Bij dit alles loopt de temperatuur op tot ongeveer -3 graden, maar voor het gevoel lijkt het wel -15. Ik denk dat ik binnen bij de kachel blijf met een goed boek.

De hoeveelheid sneeuw is lastig in te schatten. Als de storing wat gaat vertragen dan kan er over langere tijd toch wel weer een aardige hoeveelheid sneeuw vallen. De intensiteit van de sneeuwval lijkt echter niet zo hoog te liggen. Toch zijn er vandaag voldoende redenen om alles scherp in de gaten te blijven houden.

Update 12.00 uur:
De komende uren kan het in Limburg erg glad worden door ijzel. Het KNMI heeft voor Limburg code ORANJE uitgegeven. In de rest van het land valt er alleen maar sneeuw. Meer problemen volgen er vanavond in het noorden en noordwesten van het land als gevolg van sneeuwval in combinatie met de harde wind.

Update 15.00 uur:
De ijzel is zich toch wat verder aan het uitbreiden. Inmiddels is ook voor Brabant code ORANJE van kracht. De ijzel kan nog enkele uren aanhouden. De sneeuw heeft zich ondertussen ook verder uitgebreid en met een krachtige wind erbij is het nu ook elders in het land oppassen. In het zuiden van Limburg is het even wat droger geworden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Streepje zonOok bij qltel in Goch overheerste de bewolking, maar er was tóch een beetje licht aan de horizon.

.


Amerikaanse vicepresident beëdigd

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden is zondag beëdigd. Het is zijn tweede termijn als vicepresident onder Barack Obama.

Rechter van het hooggerechtshof Sonia Sotomayor nam de 70-jarige Biden de eed af. Dat gebeurde tijdens een besloten ceremonie in de Naval Observatory, de ambtswoning van de vicepresident.

Maandag worden Biden en Obama tijdens een openbare ceremonie in het Capitool opnieuw beëdigd.

Paus in Latijnse tweet: blijf bidden

"Wat vraagt de Heer van ons om eerlijk bij te dragen aan de eenheid van de christenen? Steeds bidden, de gerechtigheid vaak beoefenen, de deugdzaamheid liefhebben en met Hem oplopen." Dat is de Nederlandse vertaling van de eerste tweet in het Latijn die paus Benedictus XVI zondag heeft verstuurd op zijn twitteraccount @Pontifex_In. Benedictus opende de account donderdag. Hij heeft inmiddels meer dan 5000 volgers.

De 85-jarige leider van de Rooms-Katholieke Kerk zit sinds december op Twitter. Het Latijn is de negende taal waarin hij berichten verstuurt. Verspreid over alle accounts heeft hij ruim 2,5 miljoen volgers. Zijn account in het Engels is het populairst: ruim 1,4 miljoen volgers. Latijn is de officiële taal van de Rooms-Katholieke Kerk. De paus staat erom bekend dat hij graag de mis in het Latijn opdraagt.

'Veel meer lichamen bij aardgascomplex Algerije'

Op het aardgascomplex waar het Algerijnse leger zaterdag een einde maakte aan een gijzeling hebben mijnopruimingsteams nog veel meer lichamen aangetroffen. Dat heeft een bron bij de Algerijnse veiligheidsdiensten gezegd.

Eerder werd bekend dat 32 militanten en zeker 23 gijzelaars zijn omgekomen. Toen waren echter nog niet alle buitenlanders die op het complex aanwezig waren toen het woensdag door islamitische extremisten werd aangevallen terecht.

Volgens de bron is het moeilijk de lichamen te identificeren en is het onmogelijk te zeggen of het om buitenlandse gijzelaars of om anderen gaat.

Een woordvoerder van de Algerijnse regering zei zondag dat hij vreest dat het aantal omgekomen gijzelaars verder zal oplopen.

Geen openlijke dopingbiecht voor Ullrich

De voormalig Duitse wielrenner Jan Ullrich zal niet overgaan tot een dopingbekentenis zoals Lance Armstrong dat heeft gedaan. Dat heeft de Duitser gezegd in het weekblad Focus, dat morgen verschijnt.

Zo zei de voormalig winnaar van de Tour de France dat hij "zeker niet de weg van Armstrong zal bewandelen en voor een miljoenenpubliek spreken, ook al vragen of verwachten sommigen dat van mij." Ullrich won de Tour in 1997 en eindigde vijf keer als tweede, waarvan drie keer achter Armstrong.

De Duitser maakte in 2007 op 34-jarige leeftijd een einde aan zijn actieve wielercarrière maar werd in 2012 met terugwerkende kracht geschorst vanwege zijn betrokkenheid in de Spaanse dopingzaak Fuentes.

Verschillende oud-ploeggenoten van Ullrich bij Telekom en T-Mobile hebben het gebruik van verboden middelen bekend. Ullrich heeft dit nooit openlijk gedaan, al gaf hij vorig jaar toe contact met Fuentes te hebben gehad.

Opnieuw meer projecten met cameratoezicht

Gemeenten zijn vorig jaar opnieuw tientallen projecten met cameratoezicht begonnen. De meeste gemeentelijke camera’s werden opgehangen in uitgaansgebieden, daarna volgen op afstand bedrijventerreinen en winkelgebieden. Dat blijkt uit een analyse van de website slimbekeken.nu.

In 2012 besloten 32 gemeenten een nieuw cameraproject te beginnen, bijna net zo veel als in 2011, toen 36 gemeenten dat deden. Vijf gemeenten kozen er bewust voor geen camera’s op te hangen. Daarnaast werden er zes cameraprojecten in vijf gemeenten beëindigd.

Opnieuw meer projecten met cameratoezicht
Opnieuw meer projecten met cameratoezicht (Foto: ANP)

Robben aangenaam verrast met Guardiola

Arjen Robben heeft verbaasd gereageerd op de aanstelling van Pep Guardiola als trainer van Bayern München. Hij denkt dat de komst van de Spanjaard tot goede dingen gaat leiden. Toen Der Rekordmeister bekend maakte dat Guardiola het roer na de zomer overneemt was Arjen Robben, net als velen, erg verbaasd.

Na de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Greuther Fürth sprak de vleugelaanvallers zijn genoegen uit over de recente ontwikkelingen. "Ik was verbaasd, vooral omdat het zo snel gebeurde. Een dag voordat hij tekende las ik nog dat hij er naar uit keek om in de Premier League te werken. Dus dat was verassend. Positief verassend", sprak de 28-jarige landgenoot.

Ook ploegmaat Daniel van Buyten reageerde verheugd, maar benadrukte dat de club zich nu nog moet focussen op het huidige seizoen. "Ik ben er trots op dat hij voor ons heeft gekozen, want het is een van de beste trainers, misschien wel de beste. Maar dit is de toekomst. Voor nu moeten we onze richten op een succesvolle tweede seizoenshelft", aldus de Belg.

Djibril Cissé verruilt QPR voor Qatar

Djibril Cissé speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor het Qatarese Al Gharafa. Dat meldt zijn club Queens Park Rangers zondag. De Londenaren trokken onlangs aanvaller Loïc Rémy aan, waarmee de kans op speeltijd voor Cissé aanzienlijk werd verkleind.

Cissé kwam dit seizoen 21 keer in actie voor QPR en wist vier keer het net te vinden. In Qatar komt de 31-jarige Fransman voormalig Heerenveen-spits Afonso Alves en Nenê, deze winter overgenomen van Paris Saint-Germain, tegen. In het verleden kwam Cissé onder meer uit voor Auxerre en Liverpool.


Djibril Cissé verruilt QPR voor Qatar (Foto: Novum)

Struikrover Ned Kelly na 132 jaar herbegraven

De legendarische Australische struikrover Ned Kelly is zondag na 132 jaar herbegraven. Hij is door zijn nazaten te ruste gelegd naast het graf van zijn moeder na een traditionele katholieke dienst, zijn laatste wensen toen hij in 1880 stierf aan de galg.

Zijn laatste rustplaats is het piepkleine plaatsje Greta, ongeveer 200 kilometer ten noordoosten van Melbourne. Ned Kelly was de zoon van een veroordeelde Ierse vader. Hij was in zijn tijd een held onder de armen, vooral Ierse immigranten. Voor de autoriteiten was hij echter een koelbloedige moordenaar.


Nog steeds verdeeldheid rondom Kelly.

Roda JC - N.E.C. mogelijk afgelast door sneeuwval

Omdat het momenteel behoorlijk sneeuwt in het zuiden van het land is het twijfelachtig of Roda JC en N.E.C. Nijmegen vandaag aan de aftrap zullen verschijnen. Vanmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur zal de KNVB beslissen of het duel doorgaat. Tegen die tijd zal men het veld in het Parkstad Limburg Stadion keuren.

De Limburgse club, voorlaatste in de Eredivisie, roept haar supporters op nog niet naar het stadion te komen en te wachten op meer informatie. Als het duel wordt afgelast, wordt later bepaald wanneer de wedstrijd wel zal worden gespeeld.

Bomexplosie in winkelcentrum Athene

Bij een bomexplosie in een winkelcentrum in Athene zijn zondag twee beveiligers lichtgewond geraakt. Dat heeft de Griekse politie gezegd.

Ongeveer vijftig minuten voor de ontploffing kwamen bij lokale media twee waarschuwingstelefoontjes binnen en de politie evacueerde daarop zo'n tweehonderd mensen uit het winkelcentrum, gelegen in de noordelijke buitenwijk Maroussi.

Winkels zijn op zondag gesloten in het winkelcentrum, maar barren, restaurants en bioscopen in het complex zijn wel open.

Straf voor 'sla ze zoon!'

Een 48-jarige vader van een gepeste jongen uit Groningen heeft een werkstraf van 100 uur en een boete van 300 euro gekregen omdat hij zijn zoon had gezegd voor zichzelf op te komen. Hij zocht met de jongen de kwelgeesten op, en zei hem dat hij de pestkoppen een klap moest geven.

De man, die alleen bekend staat als Henk K., had al eerder meegemaakt dat een van z'n kinderen werd gepest. Z'n oudste zoon werd enkele jaren vreselijk gepest. De jongen bleef zwijgen, totdat er brandwonden van uitgedrukte sigaretten in z'n nek werden ontdekt.

Toen Henk er op een dag achter kwam dat z'n jongste zoon, Rick, op straat geslagen was, werd hij bang dat ook diens leven door pesten verwoest zou worden. Vandaar dat hij direct maatregelen nam: hij ging met de jongen de straat op, en zocht de pestkoppen op.

Zodra ze de daders hadden gevonden, zei Henk tegen Rick: "Sla hem op zijn neus. Niet op zijn hoofd. Sla hem maar dood." De jongen gehoorzaamde, en sloeg erop los, terwijl zijn vader stond toe te kijken. Pas toen Henk zelf werd uitgescholden, gaf hij een van de pestkoppen een kopstoot.

Henk werd gearresteerd en zat twee dagen in de cel. Tijdens de rechtszaak werd hem verweten dat hij gefaald heeft als mens en als opvoeder door zijn zoon zo 'aan te hitsen'. Het OM stelde een celstraf gerechtvaardigd te vinden.

Echter, omdat Henk nooit eerder voor de rechtbank had gestaan en geen baat zou hebben bij een celstraf, eiste het OM 100 uur werkstraf en een schadevergoeding van 300 euro voor het slachtoffer. Het OM gaf toe dat het om een unieke zaak ging, omdat men op zoek moest naar de grenzen van het toelaatbare bij het weerbaar maken van kinderen.

Greipel wint opwarmer Tour Down Under

De Duitse wielrenner André Greipel heeft zondag in Adelaide de People's Choice Classic gewonnen. De 30-jarige sprinter van Lotto-Belisol was de sterkste in de massaspurt van het 51 kilometer lange criterium, dat als opwarmer dient voor de Tour Down Under. De Nederlander Boy van Poppel van Vacansoleil finishte als vierde.

Ook de Australiër Matthew Goss (tweede) en de Nieuw-Zeelander Gregory Henderson (derde) konden Greipel niet van zijn derde succes in het criterium afhouden. Door zijn zege mag Greipel in de leiderstrui beginnen aan de Tour Down Under. De rittenwedstrijd uit de World Tour gaat dinsdag van start.

Henriksen: "Maher grootste talent van Nederland"

Markus Henriksen speelde zaterdag een uitstekende wedstrijd tegen Vitesse (4-1). Hij hoopt dat de Alkmaarders in 2013 verder kunnen groeien, met Adam Maher als ploeggenoot. "Het gaat beter en beter", zei Henriksen tegen Goal.com over zijn eigen prestatie en die van AZ.

"Vandaag (zaterdag, red.) was ik zelfs ziek. Ik had griep. Gelukkig kon ik wel spelen, maar ik voelde me niet goed. Vooral in de tweede helft ging het goed met het team en ook met mij. Toen speelden we aanvallend voetbal zoals we willen. De hele wedstrijd hadden we controle. We kregen veel kansen, maar scoorden niet. Dat was teleurstellend. Na de eerste goal volgden er gelukkige meer. We kunnen tevreden zijn."

"Het verschil met voor de winterstop is dat we veel dieper durven spelen", vervolgde de twintigjarige Noor. "We durven nu verder vooruit en agressiever te verdedigen. Daar hebben we tijdens het trainingskamp in Turkije veel op getraind. Natuurlijk hebben we voor de winterstop ook goede wedstrijden gespeeld, maar we haalden weinig punten en hadden een winterstop nodig, Nu hebben we laten zien dat we een goed team hebben. We moeten hard blijven werken."

"Eerste goal op komst"
Henriksen maakte tegen Vitesse een doelpunt, maar dat werd afgekeurd vanwege buitenspel. Daarnaast kwam de middenvelder vaker in scoringspositie, vaker dan in de wedstrijden voor de winterstop. Hij wacht echter nog steeds op zijn eerste Eredivisiegoal. "Ik ben dicht bij een doelpunt. Viktor (Elm) en ik wisselen nu af wie er mee naar voren gaat. Ik krijg steeds meer vertrouwen en als ik ruimte zie, ga ik die ruimte in. Maar ik heb nog steeds de rol van controleur. Die is belangrijk. Maar de kansen komen en hopelijk komt die eerste goal ook."

"Bij AZ word ik beter"
Afgelopen zomer verhuisde Henriksen van het Noorse Rosenborg BK naar AZ. Hij was in de veronderstelling bij een club uit de topvijf van Nederland aan te komen, maat staat met de Alkmaarders voorlopig op een teleurstellende plek in het rechterrijtje. "Ik maak me geen zorgen. Nadat ik kwam, kon ik al zien dat AZ een goed team had dat in de top thuishoorde. We zijn nog niet zo goed als we willen zijn, hebben waren soms ook ongelukkig. Tegen VVV speelden we bijvoorbeeld erg goed, maar wonnen we niet. Dat is voetbal. Ik hoop dat we beter en beter worden."

"Nu zijn we 2013 goed gestart en ik hoop dat het nog beter gaat. Ik sta nog steeds achter mijn keuze. AZ is een goede club voor jonge spelers, Scandinavische spelers voelen zich er thuis, de stad is leuk. De aanvallende manier van spelen past perfect bij mij. Ik word hier beter en dat is belangrijk."

"Niet alleen maar denken aan Maher"
Een andere speler die, vanuit de jeugdopleiding, beter en beter werd bij AZ is ploeggenoot Adam Maher. De negentienjarige middenvelder staat voor een mogelijk vertrek naar PSV. "Adam Maher is het grootste talent van Nederland. Hij is heel belangrijk. Hij wil werken en is een goede speler. Natuurlijk hoopt iedereen dat hij wil blijven. Ik heb hem wel verteld dat ik hoop dat hij blijft. Wij als spelers willen dat hij blijft. Hopelijk doet hij dat ook en dat lijkt er nu op. Maar we kunnen niet alleen maar aan een eventuele transfer van Maher denken. Dat is aan hem en aan de directie."

Inbreker ingesloten in moskee Den Haag

Een beheerder van de Al Aqsa Moskee in Den Haag heeft vrijdagavond een inbreker ingesloten. De beheerder betrapte de 22-jarige Hagenaar toen hij rond 19.30 uur de moskee was binnengedrongen, meldt de politie zondag.

De beheerder sloot de centrale toegangshekken, waardoor de inbreker nergens meer heen kon. Voor de politie was het vervolgens een koud kunstje de man aan te houden. Wat hij in de moskee van plan was, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. De man wordt nog verhoord.

'Suárez en Falcao op lijstje Guardiola'

Hoewel Josep Guardiola pas in juli aan de slag zal gaan bij Bayern München, zou hij al een verlanglijstje hebben ingediend bij het bestuur van de Duitse topclub. Daar staan daar onder meer Luis Suárez en Radamel Falcao op.

Het Zuid-Amerikaanse duo maakt ook dit seizoen weer furore bij hun clubs en zouden volgens Guardiola toe zijn aan en nieuwe stap in hun carrière. De Spaanse coach zou Bayern derhalve om zeventig miljoen euro gevraagd hebben om beide spelers naar de Bundesliga te halen.

De vraag is echter of dat bedrag voldoende zal zijn voor het tweetal. Liverpool betaalde in 2011 ruim vijfentwintig miljoen euro aan Ajax voor Suárez, die dit seizoen topscoorder is bij The Reds. Hetzelfde kan gezegd worden voor Falcao, die Atlético veertig miljoen euro koste en sinds zijn overstap van Porto aan de lopende band scoort voor de club uit Madrid.

Everton: "Dat was heel snel"

Everton scoorde al na 48 seconden spelen de beslissende goal in het duel met Heerenveen. De aanvaller was na afloop in zijn nopjes met de zege. "Hoe snel ik gescoord heb, kan ik niet zeggen. Ik weet in ieder geval wel dat het heel snel was. Dat was wel lekker. We hadden hier een beetje op getraind. De trainer zei al dat we de bal achter de verdedigers moesten spelen. Hij heeft gelijk gehad", liet Everton weten aan Eredivisie Live.

Everton is net als velen Heraclieden ook bezig geweest met een tranfer deze transferperiode. Maar voorlopig ziet het er naar uit dat de Braziliaan het seizoen afmaakt op het kunstgras in het vertrouwde Polman Stadion. Onder andere een Turkse club wilde hem graag overnemen.

"Het is moeilijk. Turkije is een mooi land om te gaan spelen. De club waar ik heen zou gaan, staat echter niet zo goed in de competitie. Ik heb het hier veel beter naar mijn zin. Ik heb hier mijn familie. Ik heb er met mijn vrouw over gesproken. We hebben besloten om hier te blijven en te wachten tot er nog iets anders komt."

Servers Halo 2 (pc) gaan plat

Online potjes knallen in de pc-versie van Halo 2 worden nog een stuk eenzamer dan ze nu al zijn, aangezien ontwikkelaar Bungie vanaf 15 februari 2013 de stekker uit de servers trekt.

Uiteraard is het nog mogelijk om dan te genieten van de multiplayer via LAN, maar daar houdt het bij op. "We've been monitoring the population for months", laat Bungie op haar site weten, "and it's been peaking consistently at approximately 20 players or less."

Mocht je toevallig één van die twintig gamers zijn die nog op z'n pc Halo 2 speelt, dan kunnen we je geruststellen: inmiddels zijn er al meerdere Halo-spellen uitgegeven en heeft Bungie Halo achtergelaten bij Microsoft en 343 Industries.

[NBA] Vierde zege op rij voor Spurs

De basketballers van San Antonio Spurs hebben zaterdag de vierde overwinning op rij behaald in de NBA. De Spurs waren met 98-93 te sterk voor Atlanta Hawks. Tony Parker vervulde een hoofdrol bij de bezoekers met 23 punten en twaalf assists. Matt Bonner voegde daar zeventien punten aan toe.

De Hawks kregen een uur voor de wedstrijd een fikse tegenvaller te verwerken. Guard Lou Williams is de rest van het seizoen uitgeschakeld met een knieblessure. In het derde kwart viel Devin Harris ook nog eens uit met een enkelkwetsuur.

Overige uitslagen NBA zaterdag
Chicago Bulls - Memphis Grizzlies 82-85
New Orleans Hornets - Golden State Warriors 112-116
Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 92-79
Charlotte Bobcats - Sacramento Kings 93-97
Utah Jazz - Cleveland Cavaliers 109-98
Los Angeles Clippers - Washington Wizards 94-87
Portland Trail Blazers - Milwaukee Bucks 104-110

Janssen: "Zoekende zonder Bony"

Theo Janssen was gefrustreerd na de 4-1 nederlaag bij AZ. Logisch, want het spel van Vitesse in de tweede helft ondermaats op alle fronten. "We hebben in de tweede helft niet als een team gespeeld. Sommige spelers zijn hier duidelijk gezakt voor hun examen. Achterin was het na de rust een gatenkaas bij ons", liet de middenvelder weten aan Eredivisie Live.

"Verdedigend stonden we goed, maar aanvallend brachten we te weinig. Door de absentie van Bony zijn we voorin nog zoekende naar een andere speelwijze. Jonathan Reis kreeg als centrumspits te weinig steun", besloot Janssen.

Mark Wahlberg bevestigt Ted 2

Na het financiële success van Seth MacFarlane’s Ted is het geen verrassing dat er veel gesproken wordt over een potentieel vervolg. Mark Wahlberg heeft nu officieel bevestigd dat het balletje is gaan rollen. “Er is een Ted 2,”, aldus Wahlberg.

Wahlberg vervolgt: “We hebben al een deal gesloten en ze zijn net begonnen met schrijven. Ik heb nog nooit een vervolg gedaan, maar ik heb gewoon erg veel vertrouwen in Seth. Hij is zo’n getalenteerde en grappige vent.” 

Volgens Wahlberg hoeven de fans van het kleine, vloekende knuffelbeertje niet lang te wachten voordat ze hem weer in actie zien. 

“Aangezien Seth presenteert, zullen Ted en ik ook bij de Oscars verschijnen,” onthult Wahlberg, voordat hij zich ineens bedenkt dat Ted waarschijnlijk een bepaalde substantie moet roken voordat hij ten tonele kan verschijnen. “Hij kan het niet zonder,” grinnikt hij. “Het is verplicht.” 

Op 24 februari, de dag van de uitreiking van de Oscars, kunnen we dan zien wat Ted voor ons in petto heeft.

Wahlberg bevestigt Ted 2

'Sneijder wil contract Inter verlengen'

Wesley Sneijder blijft de gemoederen bezig houden. De Nederlander zou naar verluid zijn contract nu willen verlengen. De transfersoap rond Sneijder blijft maar voortduren. De spelmaker van Inter Milaan mag, sinds hij zijn contract met de Italianen niet meer wil verlengen, vertrekken uit Milaan en heeft met Galatasaray één serieuze aanbidder. Sneijder houdt de boot echter af en wil nu zijn contract met Inter zelfs verlengen, meldt het Italiaanse La Gazzetta dello Sport.

Volgens de roze sportkrant is de Nederlander van gedachten veranderd en wil hij zijn contract verlengen tot medio 2016. Dat Sneijder er in financieel opzicht op achteruit gaat, neemt hij voor lief. Voorzitter Massimo Moratti ziet dit echter liever niet meer gebeuren. De sportbestuurder hoopt zijn middenvelder definitief van de hand te doen.

Moratti hoopt Sneijder te verkopen aan de Turken en heeft dus al een deal met hen. Door de druk op Sneijder op te voeren hoopte de steenrijke eigenaar van Inter Sneijder onderdruk te zetten, maar die lijkt voorlopig nog niet te buigen of te barsten.

[AO] Rojer klaar in dubbelspel

Jean-Julien Rojer samen met zijn tennispartner Aisam-Ul-Haq Qureshi uitgeschakeld in de derde ronde van de Australian Open. Hij verloor met zijn Pakistaane compagnon met 6-7(5), 6-3 en 7-6(5) van het Braziliaans/Franse duo Thomaz Bellucci en Benoit Paire. 

Rojer is klaar in Melbourne want hij verloor ook de eerste ronde van het gemengd dubbel. Samen zijn Australische partner Anastasia Rodionova  waren ze niet opgewassen tegen het Russisch/Indiase duo Nadja Petrova/Maresh Bhupathi. Het werd 4-6 en 2-6.

[AO] Radwanska ook te sterk voor Ivanovic

Agnieszka Radwanska heeft zondag de kwartfinale van de Australian Open bereikt. De als vierde geplaatste Poolse was met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Servische Ana Ivanovic (13). Radwanska gaf daarmee een vervolg aan haar uitstekende seizoensstart. Ze is nog ongeslagen in haar dertien partijen dit jaar en stond bovendien geen set af.

Ook tegen Ivanovic kwam de 23-jarige Radwanska nauwelijks in de problemen. Ze sloeg weliswaar beduidend minder winners (veertien om 35), maar maakte veel minder onnodige fouten (vier om 34). In de kwartfinale neemt ze het op tegen de Chinese Na Li (6), die eerder zondag Julia Görges naar huis stuurde.


Radwanska ook te sterk voor Ivanovic (Foto: Novum)

'Ashley Cole jaar langer bij Chelsea'

Ashley Cole gaat alsnog bijtekenen bij Chelsea. Dat meldt in ieder geval het Engelse Sky Sports. De linksback zou op het punt staan een nieuwe eenjarige verbintenis te signeren. Cole zinspeelde lange tijd op een vertrek van Stamford Bridge. Meerde topclubs zouden in de rij staan om de linksback transfervrij aan zich te binden, maar dat lijken zij nu te kunnen vergeten.

Cole werd de voorbije weken gelinkt aan Real Madrid en Paris Saint-Germain. Cole zou nu besloten hebben om zijn contract bij de club, die hem in 2006 bij Arsenal wegkaapte, te verlengen. De 99-voudig international van Engeland won vorig jaar met Chelsea de Champions League en in 2010 de Premier League.

Ook Frank Lampard, bezig aan zijn twaalfde seizoen bij de Blues, heeft een aflopend contract. Hij lijkt de club komende zomer wél zonder vergoeding de rug toe te keren. Naar verluidt zou Manchester United, onder aanvoering van Sir Alex Ferguson, gecharmeerd van hem zijn.

FARC vecht verder

Zondag loopt een door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC eenzijdig afgekondigde wapenstilstand af. Het hoofd van de afvaardiging van de FARC voor de vredesonderhandelingen in Cuba, Ivan Marquez, zei eerder dat de wapenstilstand niet zal worden verlengd.

De FARC kondigde op 20 november, aan het begin van de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering in Cuba, aan alle sabotageacties en aanvallen op overheids- en particuliere eigendommen gedurende twee maanden op te schorten.

De regering van de Colombiaanse president Juan Manuel Santos weigerde het staakt-het-vuren te beantwoorden. Volgens de regering heeft de guerrillabeweging wapenstilstanden in het verleden gebruikt om zich te versterken.

De vredesonderhandelingen tussen de FARC en de regering, die enige tijd werden stilgelegd, zijn vorige week hervat.

Altidore: "Oh my god, wat een kou!"

Jozy Altidore kon niet anders dan tevreden zijn na afloop van de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen het hoog geklasseerde Vitesse. De Amerikaan nam drie treffers voor zijn rekening. Altidore was gisteren de grote man aan de kant van AZ. Mede dankzij drie doelpunten van de sterke spits werd Vitesse aan de kant gezet.

Volgens Alltidore is het nu tijd om deze lijn door te zetten en te presteren naar de capaciteiten waartoe het team in staat is. "Zie je het wel dat we het kunnen", glunderde de Amerikaanse bij Eredivisie Live. "We wilden ook op deze manier spelen tijdens de eerste helft van de competitie. We waren echter ongelukkig. We hadden het vertrouwen in ons en we kregen de kans om doelpunten te maken. In de eerste helft ging het echter minder. Nadat we veel kansen hadden gemist, gingen de hoofdjes hangen. Iedereen was in de tweede helft gelukkig weer gefocust"

Altidore leek geen last van de vrieskou te hebben gezien zijn prima spel. Maar dat lag toch anders. "Oh my god, wat een kou!", reageerde hij toen de temperatuur ter sprake kwam. "Ik draag een maillot en heb drie shirts over elkaar aan. Dat is nodig ook. Je zou nu eens bij mij thuis moeten komen. Dan begin je direct te zweten, zo warm is het binnen."

Al 1300 meldingen bij koopkrachtmeldpunt 50Plus

Bij het meldpunt van 50Plus waar ouderen hun koopkrachtverlies kunnen aangeven zijn in twee dagen tijd al dertienhonderd meldingen binnengekomen. Dat zei fractievoorzitter Henk Krol in Eva Jinek op Zondag.

Het aantal meldingen gaat volgens Krol nog sterk stijgen omdat voor veel mensen pas volgende week duidelijk wordt wat hun koopkrachtverlies is. Met de cijfers uit het meldpunt wil hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) 'om de oren slaan'.

Dat kan ook met slechts twee zetels in de Kamer, stelde Krol. Hij wees erop dat zijn partij in de peilingen al hoger staat en sprak van hetzelfde effect als de Partij voor de Dieren heeft gehad. 'Er is nog nooit zo veel over ouderen gesproken als nu en dat is keihard nodig.' Asscher zou teveel uitgaan van gemiddeldes van het Sociaal en Cultureel Planbureau. 'Veel ouderen worden in die cijfers rijk gerekend omdat ze met hun spaarcenten een huis hebben gekocht. Maar dat kun je niet eten en een huis raak je nu niet kwijt. Op papier hebben deze mensen gemiddeld genomen wel geld, maar je moet naar de individuele gevallen in de praktijk kijken', zei Krol.

Dat mensen er in een crisis op achteruitgaan is volgens Krol onvermijdelijk. 'Maar iedereen moet evenveel achteruit gaan, je moet niet die ene groep pakken die het zwakst is en waar het het moeilijkst mee gaat, die meer heeft bijgedragen dan wie dan ook.'

Algerije: 32 militanten en zeker 23 gijzelaars dood

Bij het gijzelingsdrama in een Algerijnse aardgasraffinaderij zijn 32 militanten en ten minste 23 gijzelaars om het leven gekomen. Dat heeft de Algerijnse regering gezegd. Mijnopruimingsteams kammen zondag het terrein uit waar een dag eerder een bloedig einde kwam aan de gijzeling. De teams zoeken naar explosieven die de islamitische militanten rondom het complex hebben geplaatst.

Er komt nog altijd weinig informatie vanuit het afgelegen gebied waar de gasinstallatie zich bevindt. Het is onduidelijk of iemand bij de eindaanval die zaterdag door speciale eenheden van het Algerijnse leger werd ingezet is gered, maar het aantal gijzelaars dat zaterdag omkwam - zeven - is gelijk aan het aantal dat de gijzelnemers vóór de aanval zeiden nog vast te houden. Nog niet alle buitenlanders die op het complex aanwezig waren toen het woensdag werd aangevallen zijn echter terecht.

De groep extremisten die verantwoordelijk is voor de gijzeling en die zich de Gemaskerde Brigade noemt, heeft eerder verklaard dat de actie een vergelding was voor het Franse ingrijpen in Mali.

[AO] Berdych ten koste van Anderson naar laatste acht

Tomas Berdych is zondag doorgedrongen tot de kwartfinales van de Australian Open. De als vijfde geplaatste Tsjech ontdeed zich in drie sets van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson met 6-3, 6-2 en 7-6 (13). Hij had het alleen in de derde set lastig met zijn opponent. Na twee uur en 44 minuten besliste hij de partij.

Berdych wacht in de kwartfinale mogelijk een treffen met de Serviër Novak Djokovic. De nummer één van de wereld neemt het zondag op tegen Stanislas Wawrinka (15). Berdych wist in twaalf ontmoetingen met Djokovic slechts een keer te winnen.

David Ferrer won eenvoudig met 6-1, 6-2 en 6-4 van de Japanner Kei Nishikori (16). De als vierde geplaatste Spanjaard neemt het in zijn volgende partij op tegen Nicolas Almagro. Zijn als tiende geplaatste landgenoot stond met 6-2 en 5-1 voor toen zijn tegenstander Janko Tipsarevic op moest geven met een voetblessure.


Berdych ten koste van Anderson naar laatste acht (Foto: Novum)

[AO] Sharapova dendert door naar kwartfinale

Maria Sharapova heeft zich zondag op overtuigende wijze geplaatst voor de kwartfinale van de Australian Open. De als tweede geplaatste Russische stond tegen de Belgische Kirsten Flipkens slechts een game af. Ze won na een uur en acht minuten met 6-1 en 6-0. De winnares van 2008 verloor in haar eerste vier partijen nog maar vijf games.

In de kwartfinale stuit de 25-jarige Sharapova op Ekaterina Makarova. Haar als negentiende geplaatste landgenote verraste Angelique Kerber. De Duitse nummer vijf van de plaatsingslijst ging met 7-5 en 6-4 onderuit.

Na Li versloeg haar Duitse tegenstandster Julia Görges in twee sets. In de eerste set ging het nog gelijk op, maar in het tweede bedrijf maakte de als zesde geplaatste Chinese het snel af: 7-6 (6) en 6-1. Li neemt het bij de laatste acht op tegen de winnares van de partij tussen Agnieszka Radwanska (4) en Ana Ivanovic (13).


Sharapova dendert door naar kwartfinale (Foto: Novum)

Botteghin tevreden man na winnende goal

Eric Botteghin was na afloop van de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen VVV-Venlo een tevreden man. Hij besefte vooral het belang van zijn doelpunt. In de blessuretijd scoorde Botteghin het winnenden doelpunt, waardoor NAC Breda tegenstander VVV voorbij ging op de de ranglijst.

De Braziliaanse verdediger snapt heel goed de waarde van de drie punten, die tegen de tegenstander van zaterdag bijna dubbel tellen. "Dit was een heel belangrijk doelpunt", bevestigde Botteghin. "Voor NAC Breda was dit doelpunt vooral belangrijk. Zeker in de situatie waar we ons momenteel in bevinden. Het was heel belangrijk, dus ik ben heel blij."

Ook sprak Botteghin over het spel dat NAC Breda zaterdagavond toonde. "Ik denk dat de organisatie goed was. Wel vond ik dat we te weinig creëerden. We waren iets te slordig met de combinaties en de passing. Dat moet beter. Gelukkig hebben wij vandaag (zaterdag, red.) drie punten gepakt."

R. Huybrechts grijpt tourkaart, Max is dichtbij

Ronny Huybrechts, Andree Welge, Campbell Jackson en Marc Dewsbury hebben op de derde dag van de PDC Qualifying School een tourkaart in de wacht gesleept. De oudere broer van Kim Huybrechts won in zijn finale met 6-2 Royden Lam.

De Duitser Welge die op het afgelopen WK in de voorronde werd uitgeschakeld, won in zijn finale van oud WK-finalist Kirk Shepard met 6-2. Jackson, vriend van Daryl Gurney die gister zijn kaart bemachtigte, versloeg in de Nederlander Ryan De Vreede met 6-5. Dewsbury pakte zijn tourkaart door Kevin Dowling met 6-2 te verslaan. 

Edwin Max haalde op de derde dag de halve finale. Hij verloor met 6-1 van de winnaar Jackson. Daarmee verzamelde hij wel vijf punten voor de ranking en voert die lijst ook aan. Met nog één dag te gaan lijkt hj zeker van een tourkaart. Ryan de Vreede pakte zaterdag negen punten en staat op elf punten op de achtste plaats. Hij zal zeer waarschijnlijk nog wel een paar punten nodig hebben om een tourkaart te bemachtigen.

Zondag zal de vierde en laatste dag van de Qualifying School gespeeld gaan worden. Vier tourkaarten zijn voor de dagwinnaars. De negen beste van de ranking zullen ook de komende twee jaar alle toernooien van de PDC mogen spelen. 

Strooiwagens ingezet tegen gladheid

Rijkswaterstaat stuurt zondagochtend honderden strooiwagens en sneeuwschuivers de weg op wegens de verwachte sneeuwval.

Zondagochtend begon het in Limburg het eerst te sneeuwen, de buien trekken langzaam naar het noorden. Volgens Weerplaza valt er in Limburg zondag in totaal 3 tot 7 centimeter sneeuw. In andere delen van het land zal om 18.00 uur 1 tot 4 centimeter sneeuw zijn gevallen.

Pas in de avond en nacht gaat het in de noordelijke provincies harder sneeuwen. Vooral ten noorden van de lijn IJmuiden-Assen moeten mensen zondagavond en -nacht en maandagochtend rekening houden met moeilijke omstandigheden op de weg, aldus Weerplaza.

Maandag tijdens de ochtendspits sneeuwt het waarschijnlijk nog steeds in het noordelijk deel van het land.

Strooiwagens ingezet tegen gladheid
Strooiwagens ingezet tegen gladheid (Foto: ANP)

Witte lakens tegen snelheidsverhoging

Bewoners die langs de snelweg A13 in Rotterdam wonen, krijgen zondag witte lakens uitgedeeld door politici. Het is een protestactie tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de drukke snelweg van 80 naar 100 kilometer per uur.

Het is de bedoeling dat de bewoners de witte lakens buiten ophangen. Na drie weken wordt het textiel weer opgehaald en afgeleverd bij de Tweede Kamer. Partijen als GroenLinks, CDA en PvdA en medewerkers van Milieudefensie willen aantonen hoeveel roet er in de lucht zit bij Overschie en aandacht vragen voor de gezondheidsschade van het harde rijden op de stadssnelweg.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu verhoogde vorig jaar de snelheid op de A13 van 80 naar 100 kilometer per uur. GroenLinks beweert aan de hand van metingen dat de luchtvervuiling de gezondheidsnormen ver overschrijdt. "Bovendien hebben bewoners sinds de snelheidsverhoging veel meer last van geluidsoverlast van het verkeer op de weg", aldus Bonte.

Witte lakens tegen snelheidsverhoging
Witte lakens tegen snelheidsverhoging (Foto: ANP)

Duizenden protesteren tegen strengere wapenwet VS

Duizenden voorstanders van wapenbezit zijn in verschillende steden in de Verenigde Staten bij elkaar gekomen om te protesteren tegen strengere wapenwetgeving. In sommige steden droegen de demonstranten geweren en pistolen. In andere steden lieten de demonstranten het bij handgeschreven borden of schreeuwden ze zichzelf hees.

De grootte van de menigten varieerde van enkele tientallen in South Dakota tot tweeduizend in New York. Ook in Connecticut, Tennessee, Texas, Utah en Washington kwamen grote menigten opdagen. In Olympia, Washington, Phoenix, Salem, Oregon en Salt Lake City droegen sommigen een pistool in een holster of een geweer op hun rug. In Frankfort gaven de demonstranten een applaus voor de dames die een vuurwapen dragen.

De demonstraties zijn een reactie op de plannen van president Barack Obama om strengere wapenwetgeving in te voeren. In Austin stonden de sprekers onder een gigantische vlag van Texas met het woord 'independent' (onafhankelijk) er op gestempeld. De demonstranten hielden borden omhoog met teksten als 'een bewapende sameleving is een beleefde samenleving' en 'het tweede amendement (waarin staat dat inwoners wapens mogen dragen, red.) komt van god'.

'Wat mij zo boos maakt, en ik denk jullie ook, is dat deze president kinderen als een menselijk schild gebruikt om zijn eigen plannen door te voeren terwijl er niks wordt gedaan om de kinderen te beschermen', zei de Republikeinse politicus Steve Toth. Hij verwees naar een schietpartij op een basisschool in Newtown waarbij meerdere kinderen omkwamen.

In Albany, de hoofdstad van New York, riepen ongeveer tweeduizend demonstranten 'wij zijn het volk', 'USA' en 'vrijheid'. Vier dagen eerder zette de democratische gouverneur Andrew Cuomo zijn handtekening onder de strengste beperkingen van het land voor aanvalsgeweren en magazijnen. De tegenstanders spreken van machtsmisbruik. Sommigen riepen op tot het afzetten van Cuomo.

In Olympia riep Clint Didier, een voormalig footballspeler die met succes de politiek in ging, zo'n vijftienhonderd toehoorders op zich voor te bereiden op de ergst mogelijke omstandigheden. Iedereen zou voedsel, wapens, munitie, communicatieapparatuur en medicijnen moeten inslaan.

In Minnesota zei Republikein Tony Cornish dat hij erop zou aandringen dat leraren wapens op school mogen dragen zonder hiervoor toestemming nodig te hoeven hebben. Ook 21-jarigen moeten volgens hem op de campus een wapen kunnen dragen.

Verkoper nepherdenkingsmunten 9/11 schikt

Een bedrijf dat nepherdenkingsmunten van de aanslagen van 11 september 2001 verkocht heeft ermee ingestemd een schikking van 750.000 dollar te betalen. Het bedrijf beweerde dat in de munten zilver uit ground zero was verwerkt. Misleide klanten klaagden het bedrijf aan.

De federale handelscommissie concludeerde dat het bedrijf, National Mint, klanten liet betalen voor zaken die ze niet hadden besteld. Ook had het bedrijf duidelijk moeten maken dat het om namaak gaat.

In de schikking is afgesproken dat National Mint zijn producten niet meer anders voorstelt dan ze zijn. In 2010 werd een officiële herdenkingsmedaille voor de aanslagen ingevoerd. Afgesproken werd dat de opbrengsten daarvan naar een museum op de plek van het World Trade Center gaan. De New Yorkse senator Charles Schumer vreesde dat het museum door de nepmunt inkomsten zou mislopen. 'Het land tolereert zulke verachtelijke oplichting niet', zei Schumer.

Originele batmobiel geveild voor 4,2 miljoen dollar

De originele batmobiel uit de televisieserie van de jaren zestig is zaterdag op een veiling verkocht voor 4,2 miljoen euro. Veilinghuis Barret-Jackson maakt niet bekend wie de koper is.

Het 5,79 meter lange zwarte voertuig is een Lincoln Futura uit 1955, waarvan er destijds slechts één is gemaakt. De wagen werd aangepast door eigenaar George Barris uit Los Angeles, die bekend staat om het restylen van auto's. In de televisieserie was de wagen uitgerust met onder meer laserstralen en een 'batphone'. Ook kon de wagen een rookgordijn leggen of olieplassen achterlaten om achtervolgers af te schudden.

Barris zou tevreden zijn met het resultaat van de veiling.


Originele batmobiel geveild voor 4,2 miljoen dollar (Foto: Novum)

Lichte aardschok in noordoosten Groningen

In het noordoosten van Groningen heeft zaterdagavond waarschijnlijk een lichte aardbeving plaatsgevonden. RTV Noord kreeg meldingen binnen van uit de driehoek Ten Boer - Loppersum - Delfzijl.

De inwoners van dat gebied voelden volgens de regionale omroep iets na 21.00 uur een vermoedelijke aardschok. Het is nog onduidelijk welke kracht de schok had en of die tot schade heeft geleid. In het noorden van het land komen elk jaar dertig tot veertig bevingen voor als gevolg van gaswinning in het gebied.

Nieuwe brand verwoest deel meubelboulevard Enschede

Een nieuwe brand heeft zaterdagnacht een pand met acht bedrijven op de meubelboulevard in Enschede verwoest. In het pand van honderd bij zeventig meter aan de Hengelosestraat zaten onder meer vestigingen van McDonald's, Kwantum, Halfords en een meubelzaak, zegt een brandweerwoordvoerder. Er vielen geen gewonden.

De brand brak even voor middernacht uit en de brandweer is zondagochtend om 06.30 uur nog aan het blussen. 'We verwachten over een halfuur tot een uur het sein brand meester te kunnen geven', zegt de woordvoerder.

Het hele pand is uitgebrand. 'Een deel van de McDonald's staat nog overeind, maar dat is ook niet meer te redden.' Een pand aan de overkant met onder meer een grote vestiging van Leen Bakker liep geen schade op.

Zaterdagavond woedde ook al een brand in het pand dat nu is verwoest. Het pand stond toen onder de rook, waardoor de brandweer moeite had de brandhaard te vinden.

De brandweer wachtte zaterdag een tijd met het geven van het sein brand meester omdat er zekerheid moest zijn dat alle brandhaarden waren gevonden. Er hoefden niet veel mensen te worden geëvacueerd omdat het na sluitingstijd was.

Eind vorig jaar ging op de meubelboulevard nog een vergelijkbaar pand met drie bedrijven in vlammen op. Een verklaring voor de reeks branden in korte tijd kon de woordvoerder niet geven. De politie onderzoekt de zaak.


Nieuwe brand verwoest deel meubelboulevard Enschede (Foto: Novum)

Rutten vooral teleurgesteld in defensie

Vitesse is het even kwijt. Voor de winterstop werd verloren van sc Heerenveen en de competitie werd hervat met een 4-1 nederlaag bij AZ. Fred Rutten is ervan geschrokken. Vooral over de defensie deed Rutten na afloop van AZ - Vitesse zijn beklag. "Voor rust vond ik ons nog redelijk goed, maar over de tweede helft ben ik erg teleurgesteld", reageerde Rutten tegenover NUsport.

"Ik dacht dat verdedigen één van onze sterke kanten was, maar daar was in deze wedstrijd niets van te merken. Een aantal jongens is heel erg door de ondergrens gezakt." Na de 0-0 ruststand ging het in de tweede helft hard. Binnen een tijdsbestek van tien minuten kregen de Arnhemmers drie goals om de oren. "Ik ben flink geschrokken van de manier waarop wij achterin optraden. Dat stemt tot nadenken. De aanval kan ik niet zoveel verwijten."

Vitesse moet topschutter Wilfried Bony missen, hij is actief namens Ivoorkust op de Afrika Cup. Daar wil Rutten het verlies niet te veel aan ophangen. "We moeten niet zeuren over spelers die er niet bij zijn, dat zou heel flauw zijn." Vitesse, dat binnenkort Ajax ontvangt, verliest het zicht op de top.

"Dit is voor de winterstop al ingezet met de nederlaag bij VVV-Venlo. We moeten nu helaas eerder naar beneden dan naar boven kijken", aldus Rutten die met Vitesse één punt haalde uit de laatste vier wedstrijden.

[Upd] Opnieuw brand in Enschede

In Enschede woedt zaterdagavond een grote brand in een winkelpand. Het gaat om een pand van Kwantum aan de Hengelosestraat, meldt de brandweer.

De brand zou zijn uitgebroken in het magazijn. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk of mensen gewond zijn geraakt.

Update zaterdag 01:59 uur:
Opnieuw woedt er brand in hetzelfde gebied als vanmiddag, meldt de Tubantia. Het zou gaan om Arno's Woonwereld en Rofra. Deze winkels liggen aan de meubelboulevard waar drie weken geleden bij een aantal andere bedrijven ook al brand was. De brandweer van Enschede en andere korpsen zijn aanwezig en halen water uit de haven om het vuur te bestrijden. Er zou sprake zijn van een behoorlijke vlammenzee.


Beelden vanuit een woonhuis in de buurt van de meubelboulevard

Marathonzeges schaatsers Stroetinga, Huisman

Schaatser Arjan Stroetinga heeft in Amsterdam de afsluitende wedstrijd in de strijd om de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. De schaatser, in dienst van de BAM-ploeg, kwam als eerste over de meet nadat hij in de eindsprint zijn ploeggenoot Christijn Groeneveld en acht anderen voorbleef. 

Diezelfde Groeneveld mocht de cup op zijn palmares bijschrijven. De BAM-schaatser was in zijn nopjes na afloop: "Als je ziet wie deze cup al gewonnen hebben in het verleden, dan is het mooi nu in datzelfde rijtje te staan."

Bij de vrouwen was het Mariska Huisman die de cup mee naar huis mocht nemen, de eindzege kon haar voor de laatste wedstrijd al niet meer ontgaan. In de sprint verloor ze in eerste instantie van Irene Schouten, maar zij werd al eerder gedwiskwalificeerd vanwege duwen. Ze had het zelf echter niet gehoord en schaatste zo de laatste vier ronden voor niets.

[Primera División] Celta de Vigo pakt punt in Málaga

Málaga CF heeft thuis punten laten liggen tegen degradatiekandidaat Celta de Vigo. De subtopper met ambities ontkwamen in de slotfase zelfs aan een nederlaag. Invaller Enrique De Lucas mocht in de slotfase bij een hoge bal zomaar weglopen bij Martín Demichelis. Gelukkig was daar voor Málaga doelman Willy die een nederlaag voorkwam.

Demichellis had in de eerste helft voor 1-0 gezorgd, toen hij bij een driedubbele doelpoging het laatste zetje gaf na een inzet van Roque Santa Cruz. Het bleek niet genoeg voor Málaga, waar Javier Saviola na een uur inviel. Augusto Fernández bezorgde Celta een kwartier voor tijd met zijn doelpunt een punt. Daar schiet de ploeg uit Vigo weinig mee op, de club van oud-Ajax-aanvaller Michael Krohn-Dehli staat twee punten boven de streep.

Málaga is nummer vijf in Spanje en heeft na het gelijkspel twee punten minder dan Real Betis Sevilla, dat maandag nog in actie komt tegen Athletic Bilbao. Nummer drie Real Madrid heeft vijf punten meer dan Málaga en dat kunnen er zondag in Valencia acht worden.

[Dakar] Dagzege Versluis, De Rooy loopt eindpodium mis

Peter Versluis heeft bij de trucks de laatste etappe in de Dakar Rally gewonnen. De Nederlander had in zijn MAN iets meer dan twee uur nodig om de afstand tussen La Serena en de Chileense hoofdstad Santiago te overbruggen. Gerard de Rooy werd tweede, maar liep het eindpodium net mis.

De Rooy koos op de slotdag vol voor de aanval, maar kwam uiteindelijk ruim drie minuten tekort voor de derde plaats. "Maar we hebben er alles aan gedaan en dan is het minder zuur", constateerde hij na afloop. De Rooy won in deze editie van de Dakar Rally zes etappes. De eindzege gaat naar de Russische Kamaz-rijder Eduard Nikolaev.

Bij de motoren ging de zege voor de vijfde keer naar de Fransman Cyril Despres. De laatste etappe werd gewonnen door de Portugees Ruben Faria, die profiteerde van de diskwalificatie van Francisco Lopez. Frans Verhoeven finishte in de slotetappe als achtste en eindigt in het klassement op de negende plaats.

Ook bij de auto's was er Frans succes. Stéphane Peterhansel mocht al voor de elfde keer in zijn carrière het hoogste treetje beklimmen. De Franse Mini-coureur eindigt in het klassement met bijna drie kwartier voorsprong op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. Nani Roma uit Spanje won de laatste etappe.

Armenteros: "Trots en dankbaar"

Samuel Armenteros hoorde zaterdag dat hij Heracles Almelo per direct voor Anderlecht verruilt. De transfer is vervroegd en daar is de spits, die zaterdag nog speelde, blij mee. Omdat zaterdag voor aanvang van sc Heerenveen - Heracles nog niet duidelijk was of Armenteros deze maand of in de zomer naar Anderlecht gaat, startte de Zweed met Cubaanse wortels op de bank in Friesland.

Na afloop hoorde hij dat de kogel door de kerk was. "Dit is heel leuk nieuws, ik ben er heel trots op en dankbaar voor", reageerde Armenteros tegenover Eredivisie Live. "Het speelt nu al een paar weken er was veel onduidelijkheid en nu is het duidelijk. Dat is lekker voor mij. Ik gun de club de transfersom, die heeft veel voor me betekend de laatste jaren. Ik hoor net van de voorzitter dat ze eruit zijn dus beter kan niet."

Armenteros die op bezoek bij oud-werkgever Heerenveen zijn laatste minuten in het shirt van Heracles maakte, kan de transfer nog niet helemáál beseffen. "Het is wel even een reality check. Het is een behoorlijke stap, naar een topclub, dat merk je ook."

"We hebben in Turkije tegen ze geoefend en je ziet meteen dat het een topclub is. Dat ik daar mag gaan spelen, ben ik heel trots op", aldus Armenteros die in Brussel te maken krijgt met de Nederlandse trainer John van den Brom.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.