VN: Afghaanse gevangenen nog steeds gemarteld

anoniem_22072019025900

In Afghaanse gevangenissen wordt nog steeds gemarteld, ofschoon de regering een jaar geleden al beterschap heeft beloofd. Dat hebben de Verenigde Naties zondag gemeld.

Uit het VN-rapport blijkt nog weinig vooruitgang sinds de misstanden een jaar geleden aan de kaak werden gesteld. De Afghaanse autoriteiten hebben zelfs geprobeerd de mishandelingen voor toezichthouders van de VN verborgen te houden. Door de trage vooruitgang zien de NAVO-strijdkrachten in Afghanistan zich opnieuw genoopt de overdracht van veel gevangenen aan de Afghaanse autoriteiten op te schorten.

Volgens het VN-rapport worden gedetineerden in veel gevangenissen gemarteld door hen aan hun polsen op te hangen, door hen met kabels en stokken te slaan, door hen met elektriciteit te bewerken, door hun geslachtsdelen te verdraaien en door hen te dreigen met verkrachting of moord.

In een reactie stelt de Afghaanse regering dat eigen waarnemers 'de beweringen van marteling van gevangenen onwaar en dus onbewezen' hebben bevonden. De regering zegt de mogelijkheid dat in haar gevangenissen wordt gemarteld niet helemaal uit te sluiten, maar stelt dat het in elk geval niet zo wijdverbreid of op grote schaal voorkomt als beschreven in het rapport. De regering neemt de aantijgingen serieus, maar 'wij plaatsen ook vraagtekens bij de motieven achter dit rapport en de manier waarop het is uitgevoerd', zei Aimal Faizi, een woordvoerder van president Hamid Karzai.

De Amerikaanse commandant in Afghanistan, generaal John Allen, liet in een reactie op het VN-rapport weten dat zijn staf in de afgelopen achttien maanden aan Afghaanse ministers schriftelijk heeft verzocht om meer dan tachtig afzonderlijke gevallen van mishandeling van gevangenen te onderzoeken. "Tot dusver hebben Afghaanse functionarissen in één geval opgetreden", schrijft Allen. In die zaak werd de betreffende persoon niet ontslagen, maar van Kandahar overgeplaatst naar Sar-e-Pul in het noorden van Afghanistan.

In verband met de misstanden zijn de NAVO-strijdkrachten gestopt met het overdragen van gevangenen aan zeven gevangenissen in de provincies Kabul, Laghman, Herat, Khost en Kunduz; de meeste van deze gevangenissen waren een jaar geleden ook al genoemd. De overdrachten werden al in oktober opgeschort, toen de VN hun voorlopige bevindingen deelden met de militaire coalitie in Afghanistan.