Honderden herdenken internetactivist Aaron Swartz

Honderden mensen hebben zaterdag de Amerikaanse internetactivist Aaron Swartz herdacht. Swartz pleegde op 11 januari zelfmoord. Hij werd beschuldigd van het stelen van miljoenen artikelen uit een computerarchief van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

De aanwezigen noemden Swartz' zelfmoord het gevolg van onrechtvaardigheid. Hij werd op de herdenking in New York geportretteerd als een vroegrijpe technoloog, een erudiete activist en een opgejaagde held. Een van de sprekers noemde hem een 'internetheilige'.

Voor de Amerikaanse autoriteiten was de 26-jarige Swartz echter een dief, wiens pogingen om informatie beschikbaar te maken de illegale handelingen die hij daarvoor deed niet kunnen goedpraten. Swartz zou bij het MIT hebben ingebroken in een bedradingskast om via zijn laptop miljoenen artikelen binnen te halen die hij voor het publiek beschikbaar wilde maken.

De zaak tegen hem, die volgende maand zou dienen, leidde volgens Swartz' vriendin tot zijn dood. "Hij was zo bang en zo gefrustreerd en zo wanhopig. En meer dan wat dan ook, gewoon zo afgemat. Hij kon het gewoon niet nog een dag aan", zei Taren Stinebrickner-Kauffman zaterdag. "Hij kon uiteindelijk ook niet toestaan dat de aanklagers hem in hun macht zouden hebben."

Deskundigen hebben vraagtekens geplaatst bij de aanhouding van Swartz, omdat zijn actie alleen was bedoeld om meer informatie beschikbaar te maken. Uitvoerend directeur David Segal van Demand Progress, een actiegroep die tegen censuur op internet strijdt, zei eerder dat het vergelijkbaar was met iemand opsluiten omdat hij te veel boeken bij de bibliotheek heeft geleend.

Swartz was mede-oprichter van de sociale nieuwssite Reddit en hielp als tiener bij het ontwikkelen van RSS, waarmee kan worden bijgehouden of websites nieuwe informatie hebben geplaatst. Ook zat hij achter Demand Progress. Vrienden beschreven Swartz als een pionier op het gebied van het gratis openbaar maken van informatie.