Uitslag AFC Ajax - Feyenoord

In Amsterdam werd het duel gespeeld tussen AFC Ajax en Feyenoord. De Amsterdammers wisten het duel met 3-0 te winnen. Niet alleen prestige stond zondag op het spel voor een recordaantal van 53.052 toeschouwers in de ArenA. Beide teams konden ook goede zaken doen op de ranglijst.

Door de nederlagen van PSV (1-3 tegen PEC Zwolle) en Vitesse (4-1 bij AZ) en het puntenverlies van FC Twente (0-0 tegen RKC Waalwijk) waren er echt punten te winnen. Feyenoord ging de strijd aan met Lex Immers en Ruben Schaken, die hersteld waren van blessures. Bij Ajax stond Siem de Jong in de spits en begonnen Ryan Babel en Danny Hoesen vanaf de bank.

Fischer man van eerste helft

Viktor Fischer behield zijn basisplek van voor de winterstop en begon zijn eerste Klassieker als linksbuiten. Na wat lichte druk van Feyenoord-kant in de openingsfase, sloeg de achttienjarige Deen in de zevende minuut al genadeloos toe. Na een pass van Niklas Moisander was zijn directe tegenstander Daryl Janmaat hem kwijt en Fischer kon vrij op Erwin Mulder afstormen. Hij omspeelde de keeper en schoot binnen.

Direct na de aftrap kreeg Feyenoord via Lex Immers een mogelijkheid om gelijk te maken, maar Ajax-keeper Kenneth Vermeer hield zijn doel schoon. Daarop golfde het spel weer naar de andere kant en kreeg Christian Eriksen een grote kans om de score uit te bouwen te maken na een te korte terugspeelpass van Bruno Martins Indi. Eriksen kon zijn landgenoot niet nadoen en zijn actie strandde na ingrijpen van Martins Indi.

De verdediging van Feyenoord wankelde in die sterke openingsfase van de thuisploeg, maar kon na een kwartier spelen naar adem happen. Een periode van relatieve rust brak aan. Feyenoord benutte die periode niet om zelf wat meer gevaar te kunnen stichten, wel om te stabiliseren.

Vijf minuten voor rust ging het echter weer mis. Weer ging de verdediging van Feyenoord in de fout. Martins Indi speelde terug op Mathijsen en die verspeelde de bal aan de jagende Fischer. De Deen liep door en zette Ajax op een 2-0 voorsprong. Na voorzet van Ricardo van Rhijn kreeg Fischer daarna een grote kans om een perfecte hattrick te maken. Hij haalde hard uit, maar zijn schot ging dit keer ver naast.

Ajax loopt uit, Immers mist penalty

Na rust zette Feyenoord meer druk en zakte Ajax wat terug. Toby Alderweireld moest na een hoekschop op de lijn redding brengen na een inzet van Ruben Schaken. Fischer maakte al in de 60ste minuut plaats voor de van blessureleed herstelde Ryan Babel. Laatstgenoemde stond koud in het veld toen hij al mocht juichen. Een vrije trap van Christian Eriksen werd licht getoucheerd door Siem de Jong en verdween in het net.

Feyenoord kreeg drie minuten later een ideale kans om gelijk te maken. Ricardo van Rhijn maakte een overtreding op Jean-Paul Boëtius in het strafschopgebied en werd daarvoor dubbel gestraft. Feyenoord kreeg een penalty en de verdediger moest met zijn tweede gele kaart het veld verlaten. Immers ging achter de bal staan, maar schoot de strafschop slecht in. Vermeer redde en in de rebound verdween de poging van Immers hoog over het doel. In de slotfase zorgde de sneeuw die door het dak naar beneden viel nog voor de meeste opwinding.

Feyenoord kon een nederlaag niet meer voorkomen en leed in de 57ste Klassieker in Amsterdam zijn 31ste nederlaag. Ajax deed door de zege goede zaken op de ranglijst. De ploeg van Frank de Boer kwam op gelijke hoogte met PSV en heeft nog maar een punt achterstand op koploper FC Twente.

Feyenoord-speler Bruno Martins Indi met Ajax-speler Derk Boerrigter (Foto: Pro Shots)