Henriksen: "Maher grootste talent van Nederland"

Markus Henriksen speelde zaterdag een uitstekende wedstrijd tegen Vitesse (4-1). Hij hoopt dat de Alkmaarders in 2013 verder kunnen groeien, met Adam Maher als ploeggenoot. "Het gaat beter en beter", zei Henriksen tegen Goal.com over zijn eigen prestatie en die van AZ.

"Vandaag (zaterdag, red.) was ik zelfs ziek. Ik had griep. Gelukkig kon ik wel spelen, maar ik voelde me niet goed. Vooral in de tweede helft ging het goed met het team en ook met mij. Toen speelden we aanvallend voetbal zoals we willen. De hele wedstrijd hadden we controle. We kregen veel kansen, maar scoorden niet. Dat was teleurstellend. Na de eerste goal volgden er gelukkige meer. We kunnen tevreden zijn."

"Het verschil met voor de winterstop is dat we veel dieper durven spelen", vervolgde de twintigjarige Noor. "We durven nu verder vooruit en agressiever te verdedigen. Daar hebben we tijdens het trainingskamp in Turkije veel op getraind. Natuurlijk hebben we voor de winterstop ook goede wedstrijden gespeeld, maar we haalden weinig punten en hadden een winterstop nodig, Nu hebben we laten zien dat we een goed team hebben. We moeten hard blijven werken."

"Eerste goal op komst"
Henriksen maakte tegen Vitesse een doelpunt, maar dat werd afgekeurd vanwege buitenspel. Daarnaast kwam de middenvelder vaker in scoringspositie, vaker dan in de wedstrijden voor de winterstop. Hij wacht echter nog steeds op zijn eerste Eredivisiegoal. "Ik ben dicht bij een doelpunt. Viktor (Elm) en ik wisselen nu af wie er mee naar voren gaat. Ik krijg steeds meer vertrouwen en als ik ruimte zie, ga ik die ruimte in. Maar ik heb nog steeds de rol van controleur. Die is belangrijk. Maar de kansen komen en hopelijk komt die eerste goal ook."

"Bij AZ word ik beter"
Afgelopen zomer verhuisde Henriksen van het Noorse Rosenborg BK naar AZ. Hij was in de veronderstelling bij een club uit de topvijf van Nederland aan te komen, maat staat met de Alkmaarders voorlopig op een teleurstellende plek in het rechterrijtje. "Ik maak me geen zorgen. Nadat ik kwam, kon ik al zien dat AZ een goed team had dat in de top thuishoorde. We zijn nog niet zo goed als we willen zijn, hebben waren soms ook ongelukkig. Tegen VVV speelden we bijvoorbeeld erg goed, maar wonnen we niet. Dat is voetbal. Ik hoop dat we beter en beter worden."

"Nu zijn we 2013 goed gestart en ik hoop dat het nog beter gaat. Ik sta nog steeds achter mijn keuze. AZ is een goede club voor jonge spelers, Scandinavische spelers voelen zich er thuis, de stad is leuk. De aanvallende manier van spelen past perfect bij mij. Ik word hier beter en dat is belangrijk."

"Niet alleen maar denken aan Maher"
Een andere speler die, vanuit de jeugdopleiding, beter en beter werd bij AZ is ploeggenoot Adam Maher. De negentienjarige middenvelder staat voor een mogelijk vertrek naar PSV. "Adam Maher is het grootste talent van Nederland. Hij is heel belangrijk. Hij wil werken en is een goede speler. Natuurlijk hoopt iedereen dat hij wil blijven. Ik heb hem wel verteld dat ik hoop dat hij blijft. Wij als spelers willen dat hij blijft. Hopelijk doet hij dat ook en dat lijkt er nu op. Maar we kunnen niet alleen maar aan een eventuele transfer van Maher denken. Dat is aan hem en aan de directie."