Van der Wart Europees kampioen shorttrack

Freek van der Wart is in Malmö Europees kampioen shorttrack geworden. De 24-jarige Zuid-Hollander won zondag de 1000 meter en de 3000 meter, waardoor hij titelverdediger Sjinkie Knegt (zilver) in het klassement passeerde. De Rus Vladimir Grigorev completeerde het podium.

Op de afsluitende 3000 meter finishte Van der Wart een fractie van een seconde voor Knegt, die het toernooi nog goed was begonnen door de 1500 meter op zijn naam te schrijven en op de 500 meter zilver te pakken. Knegt verzwakte zijn positie op de ranglijst door zijn mislukte 1000 meter. De Fries vloog er in de kwartfinale uit. Niels Kerstholt eindigde als zesde in het klassement.

Bij de vrouwen stelde nationaal shorttrack- en allroundkampioene Jorien ter Mors haar bronzen medaille veilig. Op de 3000 meter eindigde ze als tweede, op de kilometer veroverde ze brons. De Italiaanse Arianna Fontana kroonde zich tot Europa?s beste, de Britse Elise Christie greep het zilver. Yara van Kerkhof en Rianne de Vries werden respectievelijk zeventiende en 24e.


Van der Wart Europees kampioen shorttrack (Foto: Novum)