Duizenden protesteren tegen strengere wapenwet VS

Duizenden voorstanders van wapenbezit zijn in verschillende steden in de Verenigde Staten bij elkaar gekomen om te protesteren tegen strengere wapenwetgeving. In sommige steden droegen de demonstranten geweren en pistolen. In andere steden lieten de demonstranten het bij handgeschreven borden of schreeuwden ze zichzelf hees.

De grootte van de menigten varieerde van enkele tientallen in South Dakota tot tweeduizend in New York. Ook in Connecticut, Tennessee, Texas, Utah en Washington kwamen grote menigten opdagen. In Olympia, Washington, Phoenix, Salem, Oregon en Salt Lake City droegen sommigen een pistool in een holster of een geweer op hun rug. In Frankfort gaven de demonstranten een applaus voor de dames die een vuurwapen dragen.

De demonstraties zijn een reactie op de plannen van president Barack Obama om strengere wapenwetgeving in te voeren. In Austin stonden de sprekers onder een gigantische vlag van Texas met het woord 'independent' (onafhankelijk) er op gestempeld. De demonstranten hielden borden omhoog met teksten als 'een bewapende sameleving is een beleefde samenleving' en 'het tweede amendement (waarin staat dat inwoners wapens mogen dragen, red.) komt van god'.

'Wat mij zo boos maakt, en ik denk jullie ook, is dat deze president kinderen als een menselijk schild gebruikt om zijn eigen plannen door te voeren terwijl er niks wordt gedaan om de kinderen te beschermen', zei de Republikeinse politicus Steve Toth. Hij verwees naar een schietpartij op een basisschool in Newtown waarbij meerdere kinderen omkwamen.

In Albany, de hoofdstad van New York, riepen ongeveer tweeduizend demonstranten 'wij zijn het volk', 'USA' en 'vrijheid'. Vier dagen eerder zette de democratische gouverneur Andrew Cuomo zijn handtekening onder de strengste beperkingen van het land voor aanvalsgeweren en magazijnen. De tegenstanders spreken van machtsmisbruik. Sommigen riepen op tot het afzetten van Cuomo.

In Olympia riep Clint Didier, een voormalig footballspeler die met succes de politiek in ging, zo'n vijftienhonderd toehoorders op zich voor te bereiden op de ergst mogelijke omstandigheden. Iedereen zou voedsel, wapens, munitie, communicatieapparatuur en medicijnen moeten inslaan.

In Minnesota zei Republikein Tony Cornish dat hij erop zou aandringen dat leraren wapens op school mogen dragen zonder hiervoor toestemming nodig te hoeven hebben. Ook 21-jarigen moeten volgens hem op de campus een wapen kunnen dragen.