FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 januari 2013

[Primera División] Betis na winst dicht bij CL-plek

Real Betis heeft op bezoek bij Real Zaragoza een 2-1 overwinning geboekt. De club uit Sevilla komt daardoor met 31 punten op gelijke hoogte met Malaga, maar kent een slechter doelsaldo dan de nummer vier van de competitie. Voormalig Oranje-international Glenn Loovens stond in de basis bij de thuisploeg.

Ruben Castro zette de bezoekers vlak voor rust op voorsprong. Jorge Molina Vidal besliste de wedstrijd vervolgens na een klein uur door de 2-0 tegen de touwen te schieten. Francisco Montanes redde de eer nog voor Zaragoza.

[Dakar] Oud-schansspringer Malysz weer van de partij

De Dakar Rally is ook populair bij mensen uit andere sporttakken. Zo deden onder meer doelman Jean-Marie Pfaff en wielrenner Frederic Moncassin al eens mee. Luc Aphand, voormalig skikampioen, wist de rally zelfs eens te winnen.

Dit jaar is oud-schansspringer Adam Malysz van de partij. Het wordt de tweede Dakar voor de Pool. Vorig jaar eindigde Malysz tijdens zijn debuut als 37ste met een Mitsubishi Pajero. Dit jaar bestuurt hij een Toyota Hilux en wordt hij, net als vorig jaar, genavigeerd door landgenoot Rafal Marton.

"Rafal is tevens mijn mentor. Hij heeft veel ervaring en heeft mij veel geleerd", aldus Malysz. Marton doet voor de negende keer mee aan de Dakar Rally. Malysz heeft samen met Marton een duidelijk doel voor ogen. "Ons doel voor onze tweede Dakar is in de top twintig te finishen. We beseffen dat anderhalf jaar training en één Dakar nog niet genoeg is om met de besten mee te doen", aldus de voormalig schansspringer.

Bij het schansspringen wist de inmiddels 35-jarige Malysz viermaal wereldkampioen te worden. Daarnaast greep hij vier eindzeges in de wereldbeker. Op de Olympische Spelen won Malysz tweemaal zilver en één keer brons.

Islamisten Mali pakken wapens weer op

De extremistische Malinese beweging Ansar Dine houdt zich niet langer aan het staakt-het-vuren dat minder dan een maand geleden inging. Dat heeft Ansar Dine gezegd.

Ansar Dine, die het noorden van Mali in handen heeft, onderhandelde de afgelopen weken met de Malinese regering. Volgens Ansar Dine wil de regering uiteindelijk militairen naar Noord-Mali sturen om de beweging te verdrijven. Ansar Dine zegt evenwel nog steeds open te staan voor een dialoog met de regering. De groep is uit op autonomie in het noorden van het land.

Ansar Dine is verantwoordelijk voor publieke executies, amputaties en geselingen in Noord-Mali. De groep zou banden hebben met de Afrikaanse tak van Al-Qaida.

Fiorentina haalt concurrent voor El Hamdaoui

Fiorentina heeft zich versterkt met aanvaller Giuseppe Rossi. De in de Verenigde Staten geboren Italiaan komt voor ruim negen miljoen euro over van de Spaanse eerstedivisionist Villarreal. Hij tekent een vierjarig contract bij de huidige nummer drie van de Serie A.

Rossi is al ruim een jaar uit de roulatie met een knieblessure. De kleine spits, die in 136 duels 54 keer het doel vond voor de Yellow Submarine, droeg eerder het shirt van Manchester United en Parma. Hij kwam 27 keer uit voor de Italiaanse nationale ploeg.

Afghanistan laat militanten vrij

De Afghaanse regering heeft afgelopen week 250 opstandelingen vrijgelaten die eerder door Amerikaanse troepen werden vastgehouden. De regering hoopt dat de vrijlating van de gevangenen kan bijdragen aan het oplossen van het geweld in Afghanistan, zei een woordvoerder van het ministerie van defensie vrijdag.

De vrijgelaten gevangenen waren lid van de Taliban of andere militante organisaties, aldus de politie. "We weten zeker dat ze kunnen helpen de vrede in Afghanistan te doen weerkeren, en dat ze de regering zullen steunen", aldus een woordvoerder van de politie.

Ars op proef bij NAC Breda

Sjoerd Ars traint komend weekend tweemaal mee met de selectie van NAC Breda. De spits is inmiddels vrijgegeven door zijn ploeg Levski Sofia en mag daardoor proberen om de technische staf van NAC te overtuigen van zijn kwaliteiten.

Mocht Ars - die zaterdag aan twee trainingen die op het programma staan zal deelnemen - voldoende indruk maken, dan moet NAC nog wel om de tafel met Levski Sofia. Naar verluidt wil NAC de spits dan op huurbasis overnemen van de Bulgaarse club.

Ars, die in het verleden onder meer voor De Graafschap en Go Ahead Eagles, is niet de enige spits waar de ploeg uit Breda interesse in heeft. Eerder werden ook namen als Ruud Boymans en Guyon Fernandez genoemd.

Lange Frans van de schans

Lange Frans gaat schansspringen. De rapper doet mee aan het tv-programma Sterren Schansspringen, laat RTL Boulevard vrijdag weten.

"Hij is er zelf heel koel onder, hij heeft ook een engeltje op zijn schouder", zegt zijn vrouw Daniëlle tegen het programma. Deelnemer Emile Ratelband kreeg het door Sterren Schansspringen echter aan de stok met zijn vrouw, die haar hart vasthoudt.

Lange Frans neemt eerst deel aan een trainingskamp, waar ook andere deelnemers als Ratelband, Dirk Taat en Nicolas Pfaff van de partij zijn. Daarna wordt besloten wie er daadwerkelijk mee gaat doen aan het SBS-programma.

Ferguson baalt van Spurs-transfer Fryers

Sir Alex Ferguson is boos om de transfer van Ezekiel Fryers van Standard Luik naar Tottenham Hotspur.  De voormalige United-speler vertrok afgelopen zomer naar Standard Luik, nadat United en Spurs het niet eens hadden kunnen worden over een transfersom. Fryers verhuist nu alsnog naar Tottenham en dat is zuur voor Ferguson.

De Schot is boos omdat zijn club 'een behoorlijke vergoeding misloopt'. Wel erkent hij op de clubsite dat de Spurs geen regels hebben gebroken. "Tottenham deed niets verkeerd toen Fryers naar Standard Luik ging. Ze wilden de prijs die wij vroegen niet betalen, maar vroegen toch of hij naar Londen mocht om daar op stage te komen."

"Op dat moment verliep zijn contract hier toch in juni, dus ging hij met hen op stage naar Portugal. Toen zeiden ze dat ze niet wilden betalen en, opeens, tekende hij voor Luik. We wisten het meteen en dachten dat hij terug zou keren naar Tottenham in januari en dat is gebeurd. Het is een deal van Spurs-voorzitter Daniel Levy. Het is het soort deal dat we van hem verwachtten."

United krijgt wel vijf procent van de transfersom omdat ze de speler hebben opgeleid. Spurs heeft via Sky Sports laten weten dat het in eerste instantie niet de bedoeling was de Engelse verdediger in januari te kopen. "Nadat de trainer van Standard in november werd ontslagen, kwam Fryers niet meer voor in de plannen van de nieuwe trainer. Daarnaast had hij heimwee. Zo kregen wij een tweede kans om hem te halen."

RKC hervat seizoen zonder Najah

RKC Waalwijk begint zonder Imad Najah aan de tweede helft van het seizoen. De Marokkaanse middenvelder moet maandag een operatie ondergaan aan de knie waar hij al weken last van heeft. Bij die ingreep wordt een stukje van de meniscus verwijderd, zo liet Najah vrijdag via Twitter weten. De 21-jarige voetballer heeft drie tot vier weken nodig om te herstellen. De van PSV overgekomen middenvelder is doorgaans verzekerd van een basisplaats in het elftal van trainer Erwin Koeman.

De selectie van Koeman reist zaterdag naar Antalya, waar de Waalwijkers zich gaan voorbereiden op de tweede helft van het seizoen. RKC hervat de competitie op 19 januari met een uitwedstrijd tegen FC Twente.

RKC hervat seizoen zonder Najah
RKC hervat seizoen zonder Najah (Foto: ANP)

Favorieten sneuvelen in Chennai

Op het tennistoernooi van Chennai was het vrijdag bijltjesdag. Liefst drie spelers uit de top 4 van de plaatsingslijst sneuvelden in de kwartfinales. Alleen de als tweede geplaatste Janko Tipsarevic uit Servië wist door te dringen tot de halve finales, hij rekende af met de Japanner Go Soeda: 6-2 6-4. Tomas Berdych, Marin Cilic en Stanislas Wawrinka werden allemaal verrassend uitgeschakeld.

De Spanjaard Roberto Bautista Agut zorgde voor de grootste verrassing, door met Berdych de nummer 1 van de plaatsingslijst naar huis te sturen: 7-5 2-6 6-3. De Kroaat Cilic, die in 2009 en 2010 de titel pakte in Chennai, moest buigen voor de Fransman Benoît Paire (6-4 1-6 7-5). Wawrinka, de Zwitser die het toernooi in 2011 won, verloor van de Sloveen Aljaz Bedene: 6-2 7-6 (6). Bedene had in de tweede ronde al afgerekend met Robin Haase.

Favorieten sneuvelen in Chennai
Favorieten sneuvelen in Chennai (Foto: ANP)

Bloomberg haalt uit naar NRA

Burgemeester van New York Michael Bloomberg heeft kritiek geuit op de machtige wapenlobbygroep NRA nadat drie politieagenten waren neergeschoten. Een van de schutters werd door een agent doodgeschoten.

"De afgelopen weken hebben we sommige mensen horen zeggen dat het enige wat een slechterik met een wapen kan stoppen de juiste persoon met een wapen is", aldus Bloomberg. "Maar soms wordt de juiste persoon neergeschoten, en soms wordt diegene gedood."

Politieagent Juan Pichardo werd donderdag in zijn dijbeen geschoten bij het autobedrijf van zijn familie. Hij was op dat moment niet aan het werk. Een uur later raakten twee agenten in burger gewond toen iemand het vuur opende in een metrostel. Een van de agenten schoot terug en doodde de schutter.

Bloomberg is een van de felste critici van het voorstel van de NRA om schietpartijen op scholen zoals die in Newtown te voorkomen door gewapende bewakers bij elke school in de VS te plaatsen. De schietpartij op de basisschool in Newtown kostte vorige maand aan twintig kinderen en zes volwassenen het leven.

Vorig jaar werden twaalf agenten in New York neergeschoten. Allen overleefden hun verwondingen.

Premier Canada zwicht voor hongerstaking opperhoofd

De hongerstaking van het Canadese indianenopperhoofd Theresa Spence lijkt geslaagd. Premier Stephen Harper heeft laten weten dat hij wil overleggen met vertegenwoordigers van de indianen in zijn land.

Opperhoofd Spence eiste een gesprek met Harper over wijzigingen in de indianenwet. Die zouden de verdragen ondermijnen die met de indianen zijn gesloten en een einde maken aan beschermingsmaatregelen voor rivieren en meren. Spence kampeert al bijna vier weken tegenover het parlementsgebouw om haar eis kracht bij te zetten. Ze leeft onderwijl op visbouillon en thee.

Stadionverbod van drie jaar voor belager Ferdinand

Een Manchester City-fan die begin december tijdens de derby tegen stadgenoot United het veld opstormde en Rio Ferdinand belaagde, heeft een stadionverbod van drie jaar opgelegd gekregen.

City-goalie Joe Hart moest de losgeslagen fan, die verklaarde acht grote glazen bier te hebben gedronken voorafgaand aan het duel, bij Ferdinand vandaan houden. De Engelse verdediger bloedde toen al. Iemand uit het publiek had een muntje tegen hem aangegooid.

De fan, die door zijn actie zijn baan is kwijtgeraakt en doodsbedreigingen heeft binnengekregen, kon zijn teleurstelling tijdens de beladen derby niet beheersen. United-spits Robin van Persie had net de winnende 3-2 binnengeschoten toen hij besloot het veld op te rennen.

Amerikaanse raketten gevonden in Sinaï

De Egyptische autoriteiten hebben vrijdag zes in de Verenigde Staten gemaakte raketten in beslag genomen in de Sinaï. Volgens Egyptische bronnen zijn de raketten waarschijnlijk Libië uit gesmokkeld en waren ze bestemd voor de Gazastrook.

Na de Libische opstand en burgeroorlog in 2011 brak chaos uit en lagen de wapens in Libië - raketgranaten, automatische geweren, raketwerpers - voor het oprapen. Smokkelaars hebben een deel van deze wapens naar de Egyptische Sinaï gebracht, waar ook sprake is van een machtsvacuüm is sinds de opstand waarbij president Hosni Mubarak werd verdreven.

De Egyptische politie kwam de raketten op het spoor door een anonieme tip. Het wapentuig werd gevonden in een gat in de grond bij de noordelijke stad El-Arish. Ze vonden zowel antitankraketten als draagbaar luchtafweergeschut.

Deeltjesversneller CERN neemt rust voor sprint

De deeltjesversneller van het Europese onderzoekscentrum CERN in Genève begint in maart aan een twee jaar durende winterslaap. Technici maken de Large Hadron Collider (LHC) in die periode klaar voor een uiterste krachtsinspanning. Die moet leiden tot ontdekkingen waar die van het Higgs-deeltje, van afgelopen zomer, bij verbleekt.

Ingenieurs leggen vanaf maart duizenden extra supergeleidende kabels zodat de LHC, nu al de grootste en krachtigste in zijn soort, 'op volle kracht' kan draaien, liet het CERN weten. De wetenschappers van het onderzoekslaboratorium zitten, zolang de deeltjesversneller stilligt, niet gedwongen stil. Er ligt nog een berg onderzoeksgegevens, verzameld na de ontdekking van het Higgs-deeltje (alias het 'Goddeeltje'), te wachten op analyse.

Het bewijs voor het bestaan van het Goddeeltje is het tot dusver grootste succes van de uiterst kostbare Large Hadron Collider. Die werd in 2008 in gebruik genomen om botsingen van protonen teweeg te brengen. Zo hoopt het CERN verschijnselen als donkere materie en antimaterie, en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen verklaren.

Vader veroordeeld voor vasttapen dochtertje

Een Amerikaanse man die zijn dochtertje van nog geen twee jaar oud met tape vastbond, fotografeerde en haar portret vervolgens op Facebook zette, wordt achttien maanden lang onder toezicht geplaatst. De 22-jarige Andre Curry moet bovendien een opvoedcursus volgen en wordt periodiek aan een drugstest onderworpen.

Curry legde in een foto-onderschrift uit dat 'dit is wat er gebeurt als mijn kind me terugslaat'. Volgens zijn advocaat haalde hij slechts een geintje uit met de peuter, en liep ze geen gevaar. Maar de rechter oordeelde anders. Het kind zou wel degelijk in ademnood zijn geraakt.

Schaatser Vriend loopt schouderblessure op

Schaatser Maurice Vriend heeft vrijdag tijdens de training in Groningen een blessure opgelopen. De schouder van de twintigjare schaatser raakte bij een val uit de kom. Het is onduidelijk hoe lang hij niet kan schaatsen.

"Hopen op snel herstel", liet Vriend, schaatsend voor het team van coach Jan van Veen weten, De Noord-Hollander zorgde in november voor een stunt door bij zijn debuut in het wereldbekercircuit direct een gouden plak te veroveren op de 1500 meter.

ADO'er Horvath kampt met zware knieblessure

ADO Den Haag moet het de komende tijd stellen zonder verdediger Gabor Horvath. De Hongaar is vrijdag naar zijn thuisland vertrokken waar hij wordt geopereerd aan zijn linkerknie. Hij heeft zijn kruisbanden afgescheurd, melden de Hagenaren.

Horvath kwam dit seizoen pas twee keer in actie voor ADO. De club liet donderdag dan ook weten dat hij mag vertrekken uit Den Haag. Vorig seizoen was de verdediger actief voor Videoton FC, de club waar hij werd opgeleid. Een jaar eerder speelde hij op huurbasis voor NAC Breda.

ADO gaat zondag op trainingskamp naar het Spaanse Estepona. De clubloze doelman Ruud Swinkels, die PSV afgelopen week verliet, gaat mee op stage omdat Robert Zwinkels geblesseerd is.

Liverpool zes weken zonder Enrique

Jose Enrique kan zo'n zes weken niet in actie komen voor Liverpool. De vleugelverdediger heeft last van een scheurtje in zijn hamstring, bevestigt trainer Brendan Rodgers op de clubwebsite. De Spanjaard moest zondag tijdens het duel met Queens Park Rangers geblesseerd naar de kant.

Enrique kwam dit seizoen twaalf keer in actie voor de Reds, die hem in de zomer van 2011 overnamen van Newcastle United. In eigen land was hij actief voor Celta de Vigo en Villareal.

West Ham haalt ook Chamakh binnen

Marouane Chamakh speelt het komende seizoen op huurbasis voor West Ham United. Dat melden de Hammers vrijdag. De Marokkaanse spits, die bij Arsenal nauwelijks aan de bak kwam, is na Joe Cole de tweede aanwinst van de dag.

Chamakh maakte naam bij Girondins de Bordeaux, waarna Arsenal de kopsterke aanvaller in 2010 oppikte. Daar werd de zestigvoudig international echter nooit een vaste waarde.

West Ham legde deze transferperiode ook al de 18-jarige Ier Sean Maguire vast. Cole werd overgenomen van Liverpool. Met de nieuwe spelers wil de club de weg omhoog weer vinden. Na een uitstekende seizoensstart zijn de Londenaren teruggevallen naar de elfde stek op de ranglijst.

Brigitte Bardot wil Rus worden om zieke olifanten

De beroemde actrice en dierenliefhebber Brigitte Bardot heeft gedreigd het Russisch staatsburgerschap aan te vragen als de Franse overheid niets doet tegen de geplande euthanasie van twee olifanten met tuberculose. Dat heeft ze laten weten op haar website.

Eerder deze week werd bekend dat de Franse filmster Gérard Depardieu een Russisch paspoort had gekregen van president Vladimir Poetin. Depardieu wilde Frankrijk verlaten, omdat hij de geplande belastingverhoging voor de rijken in Frankrijk onterecht vindt. Hij noemde Rusland een "geweldige democratie" en zei de Russische taal graag te willen leren.

Actrice Brigitte Bardot wil ook Rus worden
Actrice Brigitte Bardot wil ook Rus worden (Foto: ANP)

Terugkeer Liberiaanse vluchtelingen voltooid

Tien jaar na de burgeroorlog in Liberia zijn alle Liberianen die naar omringende landen waren uitgeweken weer thuis. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties maakte vrijdag bekend dat het repatriëringsprogramma is voltooid.

De laatste 724 van de 155 duizend vluchtelingen die terug wilden naar hun vaderland keerden afgelopen weekend terug uit Guinee. De VN zetten sinds 2004 vliegtuigen en voertuigen in om de duizenden verdreven Liberianen thuis te brengen. Sommige vluchtelingen hadden meer dan twee decennia in een van de buurlanden doorgebracht.

Een ruim achtduizend man sterke VN-vredesmacht bewaakt in Liberia nog altijd de prille vrede.

Bewoner en agent gewond bij overval Breda

Een agent en een bewoner van een huis zijn vrijdagavond gewond geraakt bij een roofoverval in Breda. Agenten vonden de bewoner van het huis aan de Raaimoeren gewond op straat. Korte tijd later meldde een motoragent een eindje verderop dat hij was gestoken. De politie vermoedt een verband.

De bewoner en de agent zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet bekend hoe ze er aan toe zijn.

De twee overvallers zijn nog op de vlucht. De politie heeft een oproep verstuurd via Burgernet. De daders zouden rondrijden in een grijze Seat met kenteken 29-JP-RT. Een van de twee droeg een witte jas en een zwarte muts, de ander een zwarte jas en een zwarte muts.

[NK sprint] Broertjes Mulder tegen elkaar op 500 meter

De broertjes Ronald en Michel Mulder zullen morgen op eerste 500 meter bij het Nederlands kampioenschap sprint tegen elkaar rijden. Dat heeft de loting vandaag uitgewezen. Ze rijden tegen elkaar in de elfde rit, terwijl regerend kampioen Stefan Groothuis in de daarop volgende en laatste rit tegen Jan Smeekens rijdt.

Op de 1000 meter rijdt Groothuis, die door ziekte bij het Nederlands kampioenschap zich niet plaatste voor de eerste wereldbekercyclus, ook in de slotrit. Hij treft dan Kjeld Nuis. In de rit daarvoor rijden Mark Tuitert en Pim Schipper, terwijl in de tiende rit Sjoerd de Vries en Hein Otterspeer rijden.

Bij de vrouwen komt Annette Gerritsen op de 500 meter uit in de achtste rit tegen Anice Das. Thijsje Oenema, nummer twee van vorig jaar, rijdt in de negende rit, terwijl uittredend kampioen Margot Boer in de slotrit tegen Lotte van Beek rijdt.

Op de 1000 meter rijdt Van Beek in de achtste rit tegen Ireen Wüst en komt Marrit Leenstra uit tegen Natasja Bruintjes. De slotrit gaat tussen Gerritsen en Laurine van Riessen. Het NK sprint wordt morgen en zondag verreden in Groningen.

Jongens achter fikse schoolbrand Arnhem

Acht jongens van 13 tot 16 jaar worden ervan verdacht achter een brand in een scholencomplex in Arnhem te zitten. Bij de brand, die vermoedelijk is veroorzaakt door vuurwerk, ging een derde van het complex aan het Breezandpad verloren.

De brand woedde tijdens de jaarwisseling. Rond 01.30 uur werd het vuur ontdekt. Omstreeks 05.00 uur was de brandweer de vlammen meester. In het complex zitten drie scholen en een peuterspeelzaal. Een van de scholen brandde vrijwel volledig uit.

Sommige jongens hebben hun rol in de zaak bij hun ouders opgebiecht. Die hebben de politie weer op de hoogte gesteld. De politie laat vrijdag weten de acht donderdag te hebben verhoord.

Wapen schietpartij Amsterdam gevonden

Een wapen dat is gebruikt bij de dubbele moord eind december in Amsterdam, is vrijdag gevonden. De kalasjnikov lag in een sloot bij sportpark De Eendracht in het westen van de hoofdstad. Vlakbij het automatische geweer was eerder de vluchtauto van de schutters gevonden. Dat meldde de politie vrijdagavond.

Bij de schietpartij werden de inzittenden van een zwarte Range Rover vanuit een zilverkleurige Audi met automatische wapens onder vuur genomen. Een 21-jarige Amsterdammer overleed direct. Zijn 28-jarige passagier werd zwaargewond gevonden en stierf later in het ziekenhuis.

Wapen schietpartij Amsterdam gevonden
Wapen schietpartij Amsterdam gevonden (Foto: ANP)

Eerbetoon aan James Bond bij Oscars

De 85e uitreiking van de felbegeerde Oscars zal deels in het teken staan van James Bond. Dat hebben de producenten van de show, Craig Zadan en Neil Meron, vandaag bekendgemaakt.

Het zal menig filmliefhebber niet ontgaan zijn dat afgelopen jaar de 50e verjaardag van geheim agent 007, James Bond, op het witte doek werd gevierd. De laatste Bondfilm, Skyfall, beleefde afgelopen jaar een enorm succes door wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op te halen. De film is daarmee de meest succesvolle Bondfilm uit de reeks.

Hoewel Skyfall hoge ogen gooide bij zowel bioscoopgangers als critici, is het nog allesbehalve zeker of de film ook een Oscar in de wacht kan slepen. Tot op heden hebben slechts twee Bondfilms ooit een Oscar gewonnen. Goldfinger won de Oscar voor Best Sound Editing en Thunderball werd beloond met de Oscar voor Visual Effects. Verschillende andere Bondfilms hebben daarnaast ook een aantal nominaties mogen ontvangen voor onder andere Best Original Song, maar wisten deze categorieën destijds niet te winnen.

De nominaties voor de 85e Academy Awards worden 10 januari uit de doeken gedaan. De uitreiking zal plaatsvinden op 24 februari in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles.

James Bond gun barrel sequence: Roger Moore50 jaar James Bond gevierd bij de Academy Awards

Rumoer bij Roda JC nog niet voorbij

Roda JC draait sportief een slecht seizoen en ook op bestuurlijk niveau zijn er problemen. Technisch directeur Gerard Wielaert zit nog altijd 'ziek' thuis en het gerommel blijft.

Wielaert ligt overhoop met algemeen directeur Marcel van den Bunder en verwacht wordt dat de td op korte termijn de club zal verlaten. De onenigheid tussen beide heren ging zo ver dat ze onlangs apart van elkaar op bezoek gingen bij investeerder Nol Hendriks.

Hendriks baalt van de huidige gang van zaken. "Ik hoop dat Wielaert aanblijft", aldus de investeerder in Voetbal International. "Hij heeft goede spelers gehaald en ik hoop dat hij zijn werkzaamheden gaat hervatten." Het is echter nog maar de vraag of Wielaert, die momenteel ziek thuis zit, bij een eventueel vertrek vervangen zal worden door een nieuwe manager technische zaken.

Een optie die meer voor de hand ligt is dat trainer Ruud Brood er meer taken bij krijgt. Brood staat sinds afgelopen zomer aan het roer staat bij de huidige nummer vijftien van de Eredivisie. Op dit moment houden Brood en Van den Bunder zich bezig met tussentijdse aankopen. Roly Bonevacia kwam onlangs over van Ajax.

Deze week zitten Van den Bunder en Brood om de tafel met Hendriks en wordt er gekeken wat het voormalige bestuurslid nog voor de club kan betekenen. "Nol is enorm betrokken bij de club, maar het kan niet zo zijn dat wij ons laten dicteren wat we moeten doen", aldus een resolute Van den Bunder.

"Wil Roda JC weer een stabiele Eredivisionist worden dan moeten we nu niet opportunistisch te werk gaan en alles uit handen geven", vervolgt de algemeen directeur. "Wij kijken bij het aantrekken van een speler eerst naar onze eigen middelen, voordat wij eventueel de stap maken naar externe investeerders."

'Verkrachte studente lag uur naakt op straat'

De Indiase studente die zaterdag overleed aan de gevolgen van een groepsverkrachting, heeft bijna een uur naakt op straat gelegen zonder dat politie of voorbijgangers haar hielpen. Dit heeft haar vriend die tijdens het misdrijf bij haar was, vrijdag gezegd in zijn eerste interview.

"Wij bleven naar de politie schreeuwen: geef ons alsjeblieft kleren. Maar zij waren ermee bezig te beslissen welk politiebureau de zaak moest behandelen", aldus de man.

Het incident gebeurde op 16 december in een bus in New Delhi, dat de bijnaam 'verkrachtingshoofdstad' van India heeft gekregen.

'Verkrachte studente lag uur op straat'
'Verkrachte studente lag uur op straat' (Foto: ANP)

De Vrij gelooft in kampioensdroom

Volgens Stefan de Vrij kan Feyenoord dit jaar landskampioen worden. De verdediger droomt stiekem van de Coolsingel en acht de kans reëel.

Feyenoord kan kampioen worden, stelt De Vrij. "Als iedereen daarin gelooft, is er veel mogelijk", zegt de aanvoerder van de Rotterdammers in gesprek met RTV Rijnmond. Vorig seizoen eindigde de ploeg van trainer Ronald Koeman als tweede, achter Ajax.

De eerste seizoenshelft van de huidige jaargang werd afgesloten als nummer vier met een achterstand van drie punten op koplopers PSV en FC Twente. Ook plaatste de Stadionclub zich voor de kwartfinales van de KNVB Beker.

Een prijs pakken is dus mogelijk, met het kampioensfeest op de Coolsingel als het ultieme doel. "Dat is een droom van iedereen hier", zegt De Vrij. "En als aanvoerder is het extra mooi. We staan er goed voor, maar er komt een erg belangrijke periode aan."

Van Bommel wil eeuwfeest met schaal

PSV viert dit jaar het honderdjarig bestaan en aanvoerder Mark van Bommel hoopt op de schaal als kers op de taart. Na vier jaar seizoenen niets, is het tijd voor de landstitel.

"Wat is er nou mooier dan om tijdens het eeuwfeest van PSV kampioen te worden?", vroeg Van Bommel zich vrijdag hardop af tijdens de nieuwjaarsreceptie van PSV. "Ik ben na zeven jaar in het buitenland hier teruggekomen om kampioen te worden."

PSV ligt op titelkoers. Na achttien wedstrijden zijn de Eindhovenaren de nummer 1. Het indrukwekkende doelsaldo zorgt voor het verschil met FC Twente, dat evenveel punten heeft. Ajax en Feyenoord hebben drie punten minder.

"We zijn goed op weg", beaamt Van Bommel. "Dit moet een mooi jaar worden, er staan mooie dingen te gebeuren. Wij moeten het doen op het veld. Daar heb ik het volste vertrouwen in. Ik ben niet voor niets teruggekomen. Met die schaal op het veld staan als we honderd jaar zijn, mooier kan toch niet?"

Krat bier legt treinverkeer R'dam plat

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Rotterdam Centraal ligt al anderhalf uur plat. Volgens de NS ligt er een krat bier op het spoor.

Dit betekent dikke pech voor de vele reizigers. Zij dienen rekening te houden met zeker een uur vertraging.

Aan het begin van de avond is een trein tegen een kratje bier aangereden. Hierdoor heeft het treinstel flinke averij opgelopen. De politie is nu druk bezig de onbeschadigde flesjes te redden enkele belhamels op te sporen.

Poortvliet na het seizoen weg uit Den Bosch

Jan Poortvliet is volgend seizoen niet meer de hoofdtrainer van FC Den Bosch. De coach heeft te horen gekregen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd.

Poortvliet had een gesprek met de clubleiding, waarin het nieuws werd verteld. "Dat de club niet met mij verder gaat is geen verrassing", reageert hij tegenover het Brabants Dagblad. "Ik ben zelf ook heel ontevreden over het verloop van de eerste competitiehelft. De bal ligt nu bij mij."

FC Den Bosch bezet een teleurstellende dertiende plek in de Jupiler League. Sinds afgelopen zomer is Poortvliet er werkzaam. "Ik zie nog genoeg mogelijkheden om het team op gang te krijgen. Daar is de grote uitdaging voor het komende half jaar."

Runescape wordt twaalf en viert feest

Wie is er niet mee opgegroeid: Runescape. Op 4 januari 2001 zag de browsergame voor het eerst het levenslicht en twaalf jaar later draait de game nog steeds. Speciaal voor het 12-jarig bestaan van de game, heeft de developer enkele verrassingen voor ons in petto voor 2013.

Design Director Mark Ogilvie geeft aan dat ze grootse plannen hebben voor 2013. Zo wil het bedrijf onder andere de game op HTML5 laten draaien. Daarnaast gaan er waarschijnlijk twee nieuwe skills bijkomen samen met een Grandmaster-level quest, rework voor de Construction-skill, een verbeterd grouping system en de mogelijkheid om je interface aan te passen.

Niet alleen is het 12-jarig bestaan een mogelijkheid om naar de toekomst te kijken, maar ook om kort terug te blikken op de afgelopen jaren. In de afgelopen twaalf jaar zijn er meer dan 200 miljoen accounts aangemaakt, 486 miljoen uur aan gametime gerealiseerd en 3,2 miljard mensen omgebracht. Dat gaat dus lekker. 

“2012 was filled to the brim with game updates both large and small. Last year saw flurries of graphical reworks of the popular areas of the game, bigger and better boss monsters, an overhaul of the combat system, new starting areas as well as the challenging task of introducing voice acting into the game.

For me, the highlight of the year was undoubtedly witnessing the creation of the 200th million RuneScape account, which secured the game’s place as the most played online game of all time. But 2013 is going to be even better.”

Grand Theft Auto V goes Tarantino

Het is een korte tijd rustig geweest rondom Grand Theft Auto V maar vandaag heeft Rockstar dan toch weer content naar buiten gelekt. Een screenshot is verschenen waarin we de drie protagonisten in de kofferbak van een auto zien kijken. Een shot die we vaker gezien hebben bij films van Tarantino.

Meer heeft Rockstar vandaag niet in petto voor ons maar stiekem hopen we natuurlijk op meer. De game moet dit jaar uitkomen rond de lenteperiode. Geruchten gaan uit van een mei-release, maar dat kan natuurlijk nog anders lopen. Tot die tijd moeten we het doen met screenshots, videobeelden en geruchtenmolens.

GTAV

PSV doet bod op Maher

PSV heeft de jacht op Adam Maher opnieuw geopend. Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, meldde eerder vanavond dat de Eindhovenaren een bod van vijf miljoen euro bij de Alkmaarder formatie hebben neergelegd.

Daarnaast liet Elfrink ook weten dat technisch directeur Marcel Brands het bod heeft bevestigd. AZ gaf niet veel later te kennen niet akkoord te gaan met het bod. De verwachting is dat PSV het bod zal gaan verhogen, aangezien de talentvolle middenvelder hoog op het lijstje van de Eindhovenaren staat.

Het is niet de eerste keer dat PSV en Maher met elkaar flirten. Afgelopen zomer deden de Brabanders ook al een poging om de voetballer te strikken, maar tevergeefs. Nu lijkt de missie meer kans van slagen te hebben. Bovendien heeft de speler zelf al aangegeven open te staan voor een vertrek naar Eindhoven.

Mocht de transfer er daadwerkelijk komen, dan is Maher de tweede winterse aankoop van PSV. Eerder vandaag tekende Oscar Hiljemark, eveneens een middenvelder, een contract voor de duur van vierenhalf jaar.


PSV doet bod op Maher (Foto: Pro Shots)

Rukkende bankrover opgepakt

De politie van Seattle heeft weinig moeite gehad om een bankovervaller in de boeien te slaan. De beste man liet de volgende dag en plein publique zijn paarsgepunte lans door zijn knuisten gaan.

De rukker stapte op Oudjaarsavond een bank binnen en liet een medewerker een briefje zien met daarop de boodschap dat hij een bom bij zich had en geld wilde. De bankmedewerker gaf hem wat centjes en de overvaller taaide af.

Rond half een op Nieuwjaarsdag rinkelde de telefoon bij de plaatselijke politie. Bij de ingang van een autohandelaar was een man de hand aan zichzelf aan het slaan, of, zoals de verklaring luidt: "Hij had een fijne tijd met zichzelf."

De wouten, die massaal waren uitgerukt na de melding, herkenden de rukker echter als de man die de vorige dag een bank had overvallen. De beste man ontkende echter dat hij aan het voorhuidjoggen was geweest. Nee, hij was slechts bezig geld op te bergen in zijn broek.

Helaas voor hem zaten zijn zakken en schoenen vol bankbiljetten. Ook leek hij als twee druppels water op de bankrover op de bewakingsbeelden. De bankrukker, die inmiddels de 'Handsy Bandit' is gedoopt, zit momenteel vast op verdenking van het plegen van een bankoverval.

Wüst op tijd fit voor NK sprint

Ireen Wüst kan komend weekend gewoon deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen sprint. Ze was de afgelopen week ziek maar voelt zich nu weer goed genoeg om in Groningen aan de start te verschijnen.

Door de ziekte moest Wüst deze week de skate-off over 1.500 meter missen. Ze alsnog te worden aangewezen voor de komende wereldbekerwedstrijden op die afstand. Bij Nederlandse kampioenschappen vorige week eindigde ze op die afstand als tweede achter Jorien ter Mors.

Dutch StarCraft League binnenkort van start

Op 8 januari gaat de eerste editie van de Dutch StarCraft League van start. De voorselectie duurt van januari tot en met maart en uiteindelijk moeten de 64 beste spelers het gaan uitvechten in StarCraft II. De laatste acht moeten het tegen elkaar opnemen onder toeziend oog van publiek en kijkers over de hele wereld.

Ook teams kunnen meedoen aan het toernooi. De wedstrijden voor teams beginnen in maart. Er mogen vijf tot tien gamers in een team zitten en de vier beste teams zullen elkaar ontmoeten in de finale, waar ook zij in bijzijn van het publiek tegen elkaar gaan strijden.

De winnaars kunnen een grote zak geld of hardware mee naar huis nemen, maar alle prijzen worden pas later bekendgemaakt. Iedereen maakt kans op prijzen, ook als je niet de nummer 1 bent. Er zijn namelijk ook speciale awards zoals de Pimpest Play Award.

De qualifiers en wedstrijden worden allemaal online gespeeld en professionele casters gaan de wedstrijden voorzien van Engels commentaar. Het hele tournament is te volgen via Twitch.tv. Voor meer informatie kun je naar de site van de Dutch StarCraft League gaan. Je kunt je nog steeds aanmelden voor de qualifiers en deelname is gratis.

Gedwongen opname voor crackverslaafden Sao Paulo

De autoriteiten in de Braziliaanse deelstaat Sao Paulo gaan crackverslaafden gedwongen laten opnemen in afkickcentra. Sao Paulo hoopt hiermee het gebruik van de drug terug te dringen.

Het plan werd donderdag aangekondigd en gaat over tien dagen van start. Verslaafden die behandeling weigeren kunnen daartoe gedwongen worden door een panel van rechters, aanklagers en advocaten.

De vraag naar crack in Brazilië is de afgelopen jaren toegenomen. Volgens een onderzoek van de Federale Universiteit van Sao Paulo wordt in geen enkel ander land zoveel cocaïne en crack gebruikt. Naar schatting hebben zes miljoen Brazilianen wel eens crack of een andere vorm van cocaïne geprobeerd.

Davydenko treft Gasquet in finale Doha

De als tweede geplaatste Richard Gasquet heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Doha. De Fransman versloeg de Duitse qualifier Daniel Brands in de halve eindstrijd met 7-5, 7-5. Hij treft Nikolay Davydenko in de finale.

De Rus was met 6-2 en 6-3 veel te sterk voor David Ferrer, de nummer vijf van de wereldranglijst. Gasquet, de mondiale nummer tien, versloeg Davydenko in drie van hun vijf eerdere ontmoetingen.

Man aangehouden voor aanslag Waalre

Een 32-jarige man is donderdag aangehouden in verband met de aanslag op het gemeentehuis van Waalre. Vrijdag is de man uit Waalre na verhoor weer vrijgelaten, meldt een woordvoerder van de politie. Zijn betrokkenheid bij de brand die het gemeentehuis afgelopen zomer verwoestte wordt verder onderzocht.

De politie benadrukt dat van een doorbraak in het onderzoek geen sprake is. "Het onderzoek vraagt een lange adem", aldus een woordvoerder.

Het gemeentehuis in de Brabantse plaats werd op 18 juli volledig in de as gelegd door twee auto's die het pand binnenreden. De politie startte direct een grootschalig onderzoek.

Kerstbomen als snack voor olifanten Berlin Zoo

De olifanten in de Berlin Zoo moesten wat langer wachten op hun kerstmaaltijd dan mensen: de dieren hebben zich namelijk tegoed gedaan aan een partij gedoneerde kerstbomen.

De dikhuiden kregen de dennenbomen vrijdag als lunch voorgeschoteld. Voordat ze toetastten speelden de olifanten met de bomen. De dieren zijn dol op de sterke geur van de dennennaalden.

Ragnar Kühne van de dierentuin zei dat de kerstbomen zijn geschonken door lokale verkopers. "Ze zijn er dol op", aldus Kühne. "Voor hen begint de kerstmaaltijd nu."

De dierentuin accepteert geen individuele donaties, omdat die chemicaliën en kerstversieringen kunnen bevatten. Daarnaast zijn kerstbomen die een tijdje binnen hebben gestaan niet zo vers en sappig als de bomen die buiten werden bewaard bij verkooppunten.

Extra toezicht tijdens loterijfeest Nuenen

De politie houdt zaterdag extra toezicht in de wijk in Nuenen waar de winnaars van de Postcodeloterij wonen. Dan wordt een groot feest georganiseerd in de Brabantse plaats om de winnaars in het zonnetje te zetten. De politie hoopt met het extra toezicht te voorkomen dat er wordt ingebroken.

Het feest in de wijk rondom de Velakker zal druk bezocht worden, denkt de politie, die feestgangers adviseert niet te melden dat ze niet thuis zijn, via bijvoorbeeld social media. De winnaars en andere bezoekers moeten er verder voor zorgen dat er voldoende licht is rondom hun woning en alle ramen en deuren goed zijn afgesloten.

Achttien huishoudens in de straat Velakker in Nuenen met postcode 5672 PE hebben bij elkaar twintig miljoen euro gewonnen. Andere deelnemers wier postcode met 5672 begint wonnen dinsdag ook twintig miljoen euro. Het hoogste bedrag dat een huishouden won was bijna 3,7 miljoen euro.

Bioshock: Ultimate Rapture Edition aangekondigd

Bioshock: Ultimate Rapture Edition verschijnt op 14 januari in de Verenigde Staten. Dat heeft uitgever 2K Games bekendgemaakt. Volgens de uitgever moet een internationale releasedatum snel volgen.

De bundel bevat zowel Bioshock als Bioshock 2, gebundeld met alle DLC en het gloednieuwe Museum of Orphaned Concepts. In dit museum kan de speler rondlopen en onder meer oude concept art en character models bekijken. De volledige uitleg volgt hieronder:

  • Museum of Orphaned Concepts: Take a tour of a never-before-seen BioShock museum and view early concept art, character models and more set within the halls of Rapture.
  • Plasmids Pack: Includes four additional Plasmids and Gene Tonics - Sonic Boom, EVE Saver, Vending Expert and Machine Buster - for use in BioShock.
  • Challenge Rooms Pack: Previously exclusive to PS3 and now available for Xbox 360 for the first time, the pack tests the player's mettle by requiring them to utilize the skills learned while traversing the halls of Rapture to survive three separate puzzle rooms in BioShock.
  • Sinclair Solutions Tester: Contains a number of customization features that allow players to further their character's development in BioShock 2 multiplayer modes and provides a deeper multiplayer experience.
  • Rapture Metro: Includes six additional multiplayer maps, an additional multiplayer gameplay mode and a rank increase to level 50 for BioShock 2 multiplayer.
  • The Protector Trials: Features frantic combat and fast-paced action designed to push players' mastery of weapons and Plasmids in a BioShock 2 single-player experience spread across six maps.
  • Minerva's Den: A substantial narrative experience that puts players in the role Subject Sigma and introduces new characters, locations and mystery to the world of Rapture in BioShock 2. Set in a new environment, Rapture Central Computing, Minerva's Den adds a gripping new storyline to extend the BioShock 2 experience.
Naast deze content zijn ook enkele stickers van Bioshock: Infinite inbegrepen.
 
Nintendo: 'We kunnen geen BioShock maken' (Novum)

Akaneiro: Demon Hunters nu op Kickstarter

Akaneiro: Demon Hunters staat vanaf vandaag op Kickstarter. Hoewel deze titel waarschijnlijk bij weinigen bekend in de oren klinkt, zal de ontwikkelaar dat vast en zeker wel doen: de man achter het project heet namelijk American McGee.

McGee werkt samen met ontwikkelaar Spicy Horse (bekend van Alice: Madness Returns) om Akaneiro: Demon Hunters uit te brengen. De game wordt een gratis ARPG voor pc, geïnspireerd door het sprookje van roodkapje en Japanse sagen. Als de kaap van 200.000 dollar bereikt wordt, verschijnt er ook een versie voor mobiele platforms en wordt co-op multiplayer aan de game toegevoegd.

De game staat eveneens als derde in de top 100 van Steam Greenlight. Als Akaneiro: Demon Hunters daar genoeg stemmen ontvangt wordt ook een release op Steam verzekerd. Een open bèta staat gepland voor deze maand.

De Kickstarterpagina kan je hier vinden.

Akaneiro: Demon Hunters

Homorelaties in SW: The Old Republic-uitbreiding

De aankomende uitbreiding voor Star Wars: The Old Republic brengt, naast de nieuwe planeet Makeb en een verhoogde levelcap, homorelaties naar het spel. Op de planeet Makeb zullen de eerste homoseksuele NPC's te vinden zijn en er staan er nog meer gepland voor de toekomst.

Homoseksuele relaties zijn BioWare niet vreemd. De mogelijkheid tot man-op-man actie in Mass Effect 3 leidde tot een golf van woede onder Amerikaanse gamers en duizenden doodsbedreigingen en scheldpartijen gericht aan BioWare-schrijfster Jennifer Hepler. Ook Dragon Age ontkwam er niet aan: de mogelijke relaties zouden te veel gericht zijn op vrouwen en homoseksuelen, met maar weinig opties voor de mannelijke heteroseksuele gamers.

Roel van Velzen stopt

Na zijn vrienden Nick & Simon stopt ook Roel van Velzen met coachen in The Voice of Holland.

Na drie seizoenen kandidaten te hebben gecoacht tijdens The Voice of Holland heeft de zanger er genoeg van. "Ik voel dat het tijd is om het stokje over te dragen", laat Roel weten. Eerder liet het Volendamse duo Nick & Simon weten na het afgelopen seizoen te stoppen.

Roel van Velzen wist in het eerste seizoen de talentenjacht te winnen met kandidaat Ben Saunders. De twee seizoenen die daarop volgden belande de coach met zijn kandidaten op de vierde en derde plaats. Zijn kandidaten Paul Turner en Floortje Smit wisten het publiek toen niet genoeg te overtuigen voor een winst.

Voor Roel staat een druk programma klaar. De zanger die momenteel een hit heeft met het nummer Sing Sing Sing is druk bezig met zijn theatertour The Rush of Life. Daarnaast wordt de zanger in maart voor de tweede keer vader.

De kleine zanger geeft echter aan dat hij de televisie niet de rug toekeert. Hij zegt daarover dat het hem beviel, maar dat muziek maken toch zijn grootste passie is.

Gemeente werft personeel op The Voice-wijze

De gemeente Hollands Kroon is bezig trainees te werven op de wijze van The Voice of Holland. In totaal wil de gemeente zo zes mensen aannemen, die 1 maart moeten beginnen.

Over anderhalve week begint de eerste selectieronde in het gemeentehuis van Wieringermeer, waarbij de directie van de gemeente plaatsneemt op de befaamde rode draaistoelen. Elke kandidaat krijgt twee minuten de tijd zich te presenteren. Als de stoelen zich omdraaien, dan is de kandidaat door naar de volgende selectieronde, de 'bootcamp'. In totaal kunnen maximaal 48 kandidaten door.

De bootcamp vindt in de eerste week van februari plaats. In groepen van wisselende samenstelling voeren kandidaten twee opdrachten uit. Na de daaropvolgende selectie zijn nog twaalf kandidaten over, die in de tweede week van februari een presentatie geven voor een groep 'selecteurs'. Na deze presentatie vinden er drie selectiegesprekken plaats, waarna de zes kandidaten worden geselecteerd die 1 maart met het traineeprogramma mogen beginnen.

Het traineeprogramma duurt twee jaar. Overigens is de reactietermijn inmiddels verlopen.

Omstreden ex-neuroloog Jansen Steur werkt in Duitsland

De omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur is als neuroloog aan het werk in Duitsland. Dat meldt RTV Oost vrijdag. Jansen Steur houdt praktijk in de Klinik am Gesundbrunnen in Heilbronn, dichtbij Stuttgart.

Het secretariaat van de vakgroep neurologie heeft twee keer bevestigd dat een oudere Nederlandse neuroloog met de naam Ernst Jansen in het ziekenhuis werkt. Ook herkenden medewerkers de specialist aan de hand van een foto.

De oud-neuroloog stelde in het Medisch Spectrum Twente sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Het strafproces tegen de aan medicijnen verslaafde arts is in behandeling loopt momenteel bij de rechtbank van Almelo. Het Openbaar Ministerie verdenkt Jansen Steur van 21 strafbare feiten.

De advocaat van Jansen Steur liet volgens de regionale omroep nog weten dat zijn cliënt 'leeft als een kluizenaar' en dat hij depressief is.

Nieuw Sloten overweegt andere naam

Voetbalclub Nieuw Sloten uit Amsterdam overweegt een andere naam. Dat heeft de voorzitter van de club laten weten aan stadszender AT5. Een aantal ouders zou het verzoek hebben gedaan vanwege de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

Nieuwenhuizen was grensrechter bij de Almeerse club Buitenboys. Hij werd eind vorig jaar aangevallen door spelers van Nieuw Sloten en overleed aan zijn verwondingen. Zes spelers van Nieuw Sloten en een 50-jarige man zitten nog vast voor de mishandeling.

Een stemming onder de leden moet uitwijzen of Nieuw Sloten daadwerkelijk van naam verandert.

Crysis-franchise kan uitbreiden naar andere genres

Michael Elliot Read, producer bij Crytek, ziet nog een toekomst in de Crysis-franchise. Al van tevoren wist de studio dat Crysis een trilogie zou worden, maar de wereld die ze in die games hebben geschept zou geschikt kunnen zijn voor games in andere genres.

"Weet je, ik wil op dit moment eigenlijk niets verklappen", zegt Read. "Maar ik denk dat de Crysis-franchise nog wat leven in zich heeft. Of het een ander soort game wordt of dat het een uitbreiding wordt van de reeks is nu moeilijk te zeggen. Dat ligt in de handen van de ontwerpers."

"Crysis was altijd al bedoeld als trilogie en in die tijd hebben wij een cool universum gemaakt. We zijn niet begonnen met lukraak nanosuits en clownpakjes en dingen erin te gooien. Dat zou onze games compleet verpest hebben. We zijn voorzichtig geweest met wat wij maakten waardoor er nu nog veel unieke dingen over zijn die we kunnen proberen."

Crysis 3 komt op 22 februari uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Sandra van Nieuwland blijft albumlijst aanvoeren

Sandra van Nieuwland heeft de koppositie in de Album Top 100 weten vast te houden. De zangeres van The Voice of Holland, die eerder aankondigde al met haar tweede plaat bezig te zijn, kwam vorige week met haar debuutalbum And More binnen op nummer één.

Doe Maar staat in de albumlijst op de tweede plek. De band stond begin vorige maand al op nummer één met de concertregistratie van Symphonica in Rosso, maar wist de koppositie maar een week vast te houden. Mumford and Sons maakt met Babel de top drie compleet.

Ook de koploper van de Single Top 100 is niet veranderd, Britney Spears en Will.i.am staan met Scream and Shout nog steeds bovenaan. Passenger stijgt met Let Her Go naar de tweede positie. Sandra van Nieuwland zakt met haar single More, die al negentien weken in de hitlijst staat, een plek naar de derde plaats.


Sandra van Nieuwland blijft albumlijst aanvoeren (Foto: Novum)

Hayley Atwell niet in vervolg Captain America

Hayley Atwell zal niet te zien zijn in Captain America: The Winter Soldier. Dit heeft ze zelf bevestigd in een interview tegenover het Londense Time Out magazine.

Atwell speelde de rol van Peggy Carter in de film Captain America: The First Avenger. De filmmakers zijn nu op zoek naar een vervangster, die vermoedelijk de rol van Peggy's jongere zusje zal moeten spelen. Er zijn nog geen namen bevestigd, maar er doen geruchten de ronde dat de actrices Anna Kendrick, Felicity Jones, Allison Brie en Mary Elizabeth Winstead overwogen worden voor de rol.

Het vervolg op de film over de man met het onverwoestbare schild zal worden geregisseerd door Anthony Russo en Joe Russo. Zeker is dat onder meer Chris Evans, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Scarlett Johanssons en Samuel L. Jackson te zien zullen zijn in de nieuwe film.

Captain America: The Winter Soldier wordt in 2014 in de bioscopen verwacht.

Rechter verbiedt Vitesse - Ajax in GelreDome

De kwartfinale van de KNVB-beker tussen Vitesse en Ajax mag 31 januari niet doorgaan in de GelreDome. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald. In dezelfde periode vindt in het stadion een dancefeest plaats. De organisatie daarvan had in een kort geding gevraagd om de bekerwedstrijd niet door te laten gaan.

Q-Dance B.V. vond de opbouwtijd te kort en kreeg gelijk van de rechter. Vitesse wilde nog niet reageren op de uitspraak.

Overigens treft Vitesse de landskampioen vier dagen eerder al in de GelreDome, dan voor de competitie.

Jeugdspeler Arica verruilt Ajax voor Kayserispor

Yener Arica verhuist per direct van Ajax naar Kayserispor. Dat melden de Amsterdammers vrijdag. Hoe diep de nummer vijftien van de Turkse competitie in de buidel tast voor de 20-jarige middenvelder maakte Ajax niet bekend.

De in Istanbul geboren Arica kwam nooit in actie voor het eerste team en speelde dit seizoen in Jong Ajax. Zijn contract in Amsterdam zou komende zomer verlopen.

Silent Hill: Revelation 3D

Hoewel een gameverfilming in essentie altijd tegen lijkt te vallen, lijkt de eerste Silent Hill een uitzondering op de regel. Fans en spelers van de game zijn het eens met het feit dat de film niet helemaal trouw blijft aan de spelserie, maar het wordt wel gezien als een zeer degelijke gameverfilming. Er zijn minder voorbeelden van vervolgfilms op gameverfilmingen. Silent Hill: Revelation doet een poging de horror en angst door te zetten.

Twee nieuwe trailers Vehicle 19

Twee nieuwe trailers geven ons een voorproefje op de film Vehicle 19. De film is geregisseerd door Mukanda Michael Dewil. Paul Walker, vooral bekend van zijn deelname aan The Fast and the Furious, zal de hoofdrol spelen.

Het verhaal volgt een man (Paul Walker) die onlangs op borgtocht vrij is gekomen. Hij krijgt de verkeerde auto in een verhuurbedrijf en stuit op belangrijk bewijsmateriaal voor zijn corruptiezaak. Nadat hij door foute agenten wordt opgelicht is hij genoodzaakt het hele politiekorps te omzeilen terwijl hij de stad niet kent. Dit alles om het bewijs op tijd naar de rechtbank te krijgen en zodoende zijn naam te zuiveren.

De eerste van de onderstaande video's is de internationale trailer. Daaronder vind je een trailer voor Japan, waar de film vermoedelijk iets eerder te zien zal zijn.

Vehicle 19 moet dit jaar uitkomen, maar een Nederlandse datum is nog niet bekend.

Politie praat met ex-verdachten treinbrand

De politie gaat volgende week in gesprek met de drie mannen uit Nieuwegein die woensdag werden aangehouden vanwege de treinbrand bij Breukelen. In het gesprek wil de politie uitleggen hoe 'een en ander' is verlopen, meldt de politie vrijdag.

De drie mannen hebben een nacht vastgezeten vanwege de brand, die woensdag in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam ontstond. Aanvankelijk werd gedacht dat het trio van 22 en 23 jaar het vuur had veroorzaakt door brandstichting of het afsteken van vuurwerk. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat zij niets met de brand te maken hebben. De drie mannen zouden juist passagiers hebben geholpen uit de trein te komen.

Eerder vrijdag werd bekend dat de drie mannen excuses eisen van de politie. Mogelijk gaan ze ook een schadevergoeding eisen, hebben ze gezegd tegen de regionale omroep RTV Utrecht. Het drietal was op weg naar Schiphol om een vriend uit te zwaaien.

Snoop Lion leert kroost fijne kneepjes van blowen

Snoop Lion wil zijn kinderen alles leren over het roken van wiet. De 41-jarige rapper, voorheen bekend als Snoop Dogg, maakt er geen geheim van dat dat een van zijn favoriete bezigheden is en ziet het best zitten om zijn drie tieners de fijne kneepjes van het blowen bij te brengen.

"Het is niet zo dat ik mijn kinderen wiet ga opdringen", zegt hij in het Amerikaanse mannenblad GQ. "Maar als ze het willen doen, laat ik ze graag zien hoe dat moet. Op de juiste manier, zodat er geen troep in wordt gestopt, en er geen kans is op een overdosis of dat ze iets twijfelachtigs gaan proberen."


Snoop Lion leert kroost fijne kneepjes van blowen (Foto: Novum)

'Opgepakte tbs'er blijkt moordenaar'

De 34-jarige tbs'er die vrijdag werd opgepakt bij een overval op een juwelier in Rotterdam nadat hij tijdens zijn verlof was ontsnapt, is in 2008 veroordeeld voor de moord op zijn zus. Het zou gaan om de 34-jarige Ahmed K., die zijn zus in 2007 44 keer stak met een ijspriem. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van bronnen.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt noch ontkent dat het om K. gaat. Bij de steekpartij raakte het anderhalf jaar oude zoontje van de zus gewond. In 2004 stak K. in psychotische toestand zijn vader al eens neer.

K. kreeg voor de fatale steekpartij tbs opgelegd. Een gevangenisstraf zou geen zin hebben omdat de man volledig ontoerekeningsvatbaar werd geacht.

De tbs'er zat vast in inrichting De Kijvelanden in Poortugaal, ten zuiden van Rotterdam, voordat hij donderdag tijdens zijn verlof de benen nam. Bij de overval op de juwelierszaak in Rotterdam bedreigde hij vrijdagochtend de aanwezigen met een mes. Hij kon worden aangehouden, nadat hij vast was komen te zitten in de sluis van de juwelier.

DmC makkelijker voor nieuwe spelers

De aankomende reboot van de Devil May Cry-serie, DmC, heeft een gemakkelijkere moeilijkheidsgraad voor beginnende spelers. Hideaki Itsuni, director van Capcom, zegt dat het hard nodig is. Het waren vooral de fans die de oudere spellen kochten. Mensen die nog nooit eerder een game uit de reeks hadden gespeeld wilden het ook niet snel proberen.

"Als ik kijk naar videos van pro's die de oudere DmCs spelen zie ik ze altijd in de lucht, jonglerend met vijanden. Zij doen dingen waarvan de meeste mensen denken 'ik heb geen idee hoe dat moet'", zegt combat designer Rahni Tucker. "Wij wilden casual-gamers zoiets ook laten ervaren. Ze hebben wat extra hangtime, er zijn meer aanvallen voor in de lucht en er is een launchknop zonder lock-on."

Veteranen hoeven zich echter geen zorgen te maken. Om een topscore te behalen moeten er nog steeds ingewikkelde combo's worden uitgevoerd met allerlei verschillende vaardigheden en wapens, en de uitdaging wordt vele malen groter als je een hogere moeilijkheidsgraad kiest. Ook kunnen technieken die zijn opgepikt in de oudere Devil May Cry-games nog steeds gebruikt worden.

DmC komt op 15 januari naar Xbox 360 en PlayStation 3.

Kim Feenstra rijdt door ruit bij proefrit

Model Kim Feenstra heeft vanmiddag tijdens het maken van een proefritje een winkelruit kapot gereden.

"Mijn stylist en ik waren uitgenodigd voor een proefrit in de nieuwe Opel. Schade: hele winkelruit kapot. En een portie schaamte!!!", laat het model weten op Twitter.

Gelukkig voor beide inzittenden raakte er niemand gewond bij het ongeluk. De ruit is er echter minder goed aan toe, kijk hier naar een foto van het drama/de geslaagde pr-stunt...

Adelaar op straat gezet door Zilina

Frans Adelaar is ontslagen als trainer van MSK Zilina. Dat heeft de Slowaakse club bekendgemaakt. De 52-jarige Nederlander stond sinds april vorig jaar aan het roer bij Zilina. Hij won er de landstitel en de beker.

Dit seizoen staat Adelaar met de formatie op de vijfde plaats in de Slowaakse competitie en wist hij al door te dringen tot de halve finale van de beker. Zilina heeft Stefan Tarkovic als zijn opvolger gepresenteerd.

Adelaar had eerder in Nederland FC Utrecht, De Graafschap, ADO Den Haag, FC Volendam en Sparta onder zijn hoede.

Schlierenzauer wint in Innsbruck

De Oostenrijker Gregor Schlierenzauer heeft vrijdag in Innsbruck de derde wedstrijd in het Vierschansentoernooi gewonnen. De titelverdediger kwam op de Bergiselschans tot sprongen van 131,5 en 123 meter. Daarmee neemt hij de leiding in het klassement over van Anders Jacobsen, de winnaar in Oberstdorf en Garmisch-Partenkirchen.

Schlierenzauer kwam in eigen land tot een puntentotaal van 253,7. Jacobsen eindigde met sprongen van 127 en 117,5 meter op 230,5 punten, goed voor de zevende plaats. De 22-jarige Schlierenzauer, die het toernooi in 2008, 2010 en 2012 op zijn naam schreef, gaat aan de leiding voor de Noren Jacobsen en Tom Hilde.

De Pool Kamil Stoch werd in Innsbruck verrassend tweede met sprongen van 124,5 en 123. Hij hield de Noor Anders Bardal (125 en 120) net achter zich.

Zondag wordt opnieuw gesprongen in Oostenrijk. Dan wordt het toernooi afgesloten in Bischofshofen.


Schlierenzauer wint in Innsbruck (Foto: Novum)

Sony bezig met eigen televisiedienst

Sony onderhandelt met verschillende televisiezenders over het aanbieden van programma's via een eigen televisiedienst. De Japanse techgigant wil zijn televisiedienst via verschillende apparaten aanbieden, waaronder wellicht televisies, smartphones en de PlayStation-spelcomputer. Dat schrijft filmtijdschrift Variety.

Het Japanse bedrijf onderhandelt volgens het tijdschrift in ieder geval met twee mediabedrijven die op hun beurt meerdere zenders onder hun hoede hebben. Sony bezit verschillende diensten voor het online aanbieden van films van onder meer Sony Pictures.

Het bedrijf investeert onder meer in het streamen van online spellen via Gaikai en het aanbieden van downloadbare films en games via het PlayStation-netwerk. Dat de televisiedienst, die nog geen naam heeft en wellicht maandag tijdens de Consumer Electronic Show in Las Vegas wordt aangekondigd, naar de PlayStation 3 komt, staat niet vast.

Super Mario maakt terugkeer in top tien

Het avonturenspel New Super Mario Bros 2 voor de Nintendo 3DS is het enige spel in de verkooptoptien dat nieuw is ten opzichte van de laatste week van vorig jaar. Het spel staat tiende en de rest is nagenoeg onveranderd. Dat blijkt uit data van marktonderzoeksbureau GfK. De periode na kerst is traditioneel een rustige tijd voor computerspellen.

Net als vorige week voert het dansspel Just Dance 4 voor de Nintendo Wii de verkooplijst aan. De game wordt op de voet gevolgd door het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 voor de PlayStation 3 en het voetbalspel FIFA 13 voor dezelfde spelcomputer.

De PlayStation 3-versie van het schietspel Far Cry 3 heeft een kleine sprong gemaakt van de zesde naar de vierde plaats. Ondertussen zakt Assassin's Creed 3 een plaatsje naar de zesde plek en staat Call of Duty Black Ops 2 voor de Xbox 360 nu vierde.

De volledige verkooptoptien van de eerste week van 2013 ziet er als volgt uit:
01. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. FIFA 13 (PlayStation 3)
04. Far Cry 3 (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
06. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
07. Far Cry 3 (Xbox 360)
08. FIFA 13 (Xbox 360)
09. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
10. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)

Activision dumpt James Bond

Het lijkt erop dat Activision de James Bond-games van Steam en zijn eigen online store heeft gehaald. Neogamr.net merkte de afwezigheid van 007 Legends, James Bond 007: Blood Stone en Quantum of Solace op. De games zijn ontwikkeld door respectievelijk Eurocom, Bizarre Creations en Treyarch.

Er is nog geen verklaring gegeven voor deze vroegtijdige verwijdering van de games. Activison sloot in 2006 een deal om de rechten voor de James Bond-games tot 2014 te behouden.

 007 Legends

Arsenal heeft 17 miljoen over voor Villa

Arsenal heeft zich bij FC Barcelona gemeld voor aanvaller David Villa en de Londense club is ook geïnteresseerd in Adrián López (Atlético Madrid). Arsenal bracht vorige week al een bod van 12,3 miljoen euro uit op López, weet Goal.com.

The Gunners bereiden een tweede bod voor, maar eerst wil manager Arsène Wenger weten of de komst van David Villa haalbaar is. De Fransman is erg gecharmeerd van de topscorer aller tijden van Spanje. Wenger is bereid om zeventien miljoen euro te betalen voor de 31-jarige Villa.

De Spanjaard kan in Londen hetzelfde salaris krijgen als bij Barcelona, namelijk zo'n 135.000 euro per week. Of Barça wil meewerken is echter nog maar de vraag. Eerder liet de club al weten dat Villa niet in aanmerking komt voor een verhuur.

De Londenaren willen deze maand één centrale aanvaller toevoegen, die op meerdere posities uit de voeten kan. De nieuwe aankoop moet dan de concurrentie aangaan met Olivier Giroud en Theo Walcott. Arsenal staat na twintig duels op de zesde plek in de Premier League.

[Upd] PSV strikt Zweedse middenvelder Hiljemark

PSV heeft zich volgens Voetbal International verzekerd van de diensten van Oscar Hiljemark. De Zweed wordt vanmiddag gepresenteerd. De Eindhovenaren bereikten donderdag al een persoonlijk akkoord met de middenvelder.

Nu zijn ook PSV en Elfsborg tot overeenstemming gekomen. De club legt 2,2 miljoen euro neer voor Hiljemark. Ook Nice was lange tijd in de race voor de handtekening van de 20-jarige Zweed. Die had echter geen trek in een avontuur in Frankrijk. Nice had al wel een bod uitgebracht op Hiljemark, van 2,3 miljoen euro.

Door de komst van de middenvelder lijkt de rol van Orlando Engelaar bij PSV definitief uitgespeeld. De routinier mag, net als Stanislav Manolev, Jagos Vukovic en Stef Nijland, vertrekken.

Update 15.45 uur
PSV heeft zich versterkt met de Zweed Oscar Hiljemark. De 20-jarige middenvelder heeft een contract getekend voor 4,5 jaar. Hij komt over van Zweeds kampioen IF Elfsborg, waar hij drie seizoenen actief was. Zaterdag reist de jeugdinternational, die met rugnummer 27 gaat spelen, al mee naar het trainingskamp in Thailand.

"PSV heeft een grote reputatie in heel Europa. Deze keuze voelt heel goed", laat Hiljemark vrijdag weten op de website van de Brabanders. "Ik heb heel veel zin om bij PSV te komen spelen. En kampioen worden natuurlijk, net als met Elfsborg. Twee titels in één seizoen, dat zou fantastisch zijn."

Hiljemark, die al twee keer zijn opwachting mocht maken in het nationale elftal, was de afgelopen twee jaar een vaste waarde bij Elfsborg. Afgelopen seizoen scoorde hij twee keer in 28 wedstrijden.

Protest Taiwan om afmaken zwerfhonden

Tientallen Taiwanezen hebben vrijdag bij het ministerie van landbouw in Taipei gedemonstreerd tegen het beleid om zwerfhonden af te maken. Ieder jaar worden in Taiwan zo'n tachtigduizend zwerfhonden afgemaakt.

Sommige leden van het Taiwanese parlement willen dat de wettelijke bescherming van dieren wordt uitgebreid, zodat ook zwerfhonden er onder vallen en het doden van deze dieren kan worden bestraft. De betogers willen dat de regering geld beschikbaar stelt om de dieren te steriliseren.


Protest Taiwan om afmaken zwerfhonden (Foto: Novum)

Zwartrijder molesteert Haagse trambeveiliger

Een zwartrijder heeft dinsdagochtend in Den Haag een 35-jarige trambeveiliger mishandeld. De HTM-medewerker kreeg een vuistslag tegen zijn oog en liep een hersenschudding en een gekneusde oogkas op, laat de politie vrijdag weten. De recherche onderzoekt de zaak.

De man stapte rond 09.15 uur in de tram bij de halte Wouwermanstraat, checkte niet in en liep naar de achterkant van de tram. De beveiliger sprak hem hierop aan en vroeg naar zijn plaatsbewijs. De verdachte reageerde zeer agressief.

De identiteit van de zwartrijder is nog onbekend. De politie bekijkt camerabeelden die in de tram zijn gemaakt.

Vijf filmtips voor de maand januari

Waar de prijzenregen in Hollywood langzamerhand zijn hoogtepunt bereikt, krijgen wij in Nederland eindelijk een aantal van de veelvuldig genomineerde en bekroonde films te zien in de bioscoop. Afgezien van Verliefd op Ibiza, een hoogstwaarschijnlijk nieuw wanproduct van eigen bodem, belooft januari een schitterende bioscoopmaand te worden. Een aantal van de grootste regisseurs en acteurs die op dit moment werkzaam zijn in Hollywood maken dit mogelijk.

Afgezien van het rijtje geselecteerde films, gaan deze maand nog veel meer mogelijke topfilms in première. Zo is er de misdaadfilm Gangster Squad met Ryan Gosling en Sean Penn. Ook van Flight met Denzel Washington en Lo Imposible met Naomi Watts mag veel verwacht worden. Dan is er nog het traditionele misdaadspektakelstuk met Jason Statham, die ditmaal zijn kunsten mag vertonen in de film Parker. Als laatste wil ik nog aandacht besteden aan de filmhuisfilm The Sessions, waarin John Hawkes als 36-jarige maagd de rol van zijn leven speelt en al veelvuldig bekroond is voor deze acteerprestatie.


Gewapende overval op Hilton Hotel Amsterdam

Criminelen hebben vrijdagmiddag een gewapende overval gepleegd op het Hilton Hotel aan de Apollolaan in Amsterdam. Twee daders met bivakmutsen kwamen het hotel binnen en bedreigden het personeel met een vuurwapen, meldde een woordvoerster van de politie.

De daders gingen ervandoor met een onbekend geldbedrag. Er is niemand gewond geraakt in het luxueuze vijfsterrenhotel in Amsterdam-Zuid.

De overvallers vluchtten weg in een zwarte Golf. De politie is op jacht naar de auto en heeft daarvoor via Twitter de hulp van het publiek ingeroepen. De Golf is voor het laatst gezien in de nabijgelegen De Lairessestraat.

Gewapende overval op Hilton Hotel Amsterdam
Gewapende overval op Hilton Hotel Amsterdam (Foto: ANP)

Mancini bagatelliseert opstootje met Balotelli

Manchester City-trainer Roberto Mancini begrijpt niet veel van de ophef over een opstootje tussen hem en Mario Balotelli. De Italiaanse aanvaller leek zijn landgenoot donderdag aan te vliegen op de training, maar daar is volgens Mancini niets van waar. Volgens de coach is er niets veranderd tussen de twee.

"Hij maakte een overtreding op een teamgenoot die ik liever alleen in de wedstrijd zie. Ik vroeg hem het veld te verlaten, hij weigerde, waarna ik hem ervan af heb geduwd", zei Mancini vrijdag op een persconferentie. "Dat is alles wat er is gebeurd en meer is er ook niet aan de hand."

"Of Mario nog kansen krijgt? Ik geef hem honderd kansen, zolang ik maar kan zien dat hij hard wil werken om zich te verbeteren", aldus Mancini.

De relatie tussen City en Balotelli lijkt een moeizame. Afgelopen maand zegde de 22-jarige Italiaan pas op het laatste moment een rechtsgang af, nadat de club twee weken salaris had ingehouden vanwege zijn misdragingen.


Mancini bagatelliseert opstootje met Balotelli (Foto: Novum)

Bayern legt Mainz-verdediger Kirchhoff vast

Bayern München heeft zich voor volgend seizoen versterkt met verdediger Jan Kirchhoff. De 21-jarige Duitser tekent een contract voor drie jaar, meldt Bayern vrijdag. Kirchhoff komt over van FSV Mainz, waar hij de jeugdopleiding doorliep en inmiddels deel uitmaakt van de eerste selectie.

De 1,94 meter lange jeugdinternational kwam dit seizoen twaalf keer in actie in de Bundesliga. Hij kost Bayern geen cent, aangezien zijn contract deze zomer afloopt.

Chelsea heeft Demba Ba binnen

Chelsea heeft de overgang van aanvaller Demba Ba vrijdag afgerond. De 27-jarige Senegalees zette zijn handtekening onder een verbintenis tot de zomer van 2016, meldt de Champions Leaguewinnaar. Ba speelde de afgelopen achttien maanden voor Newcastle, dat naar verluidt zo'n 8,5 miljoen euro voor de speler ontvangt.

Ba kan zaterdag in het FA Cupduel tegen Southampton al zijn debuut maken voor Chelsea. "Het was voor mij en Newcastle belangrijk dat er duidelijkheid kwam over mijn toekomst. Nu kunnen we weer vooruit kijken", meldt de spits op de website van Chelsea. Ba had een transferclausule in zijn contract waardoor de Blues niet de hoofdprijs hoeven te betalen.

Ba was een van de sterkhouders bij Newcastle. Dit seizoen scoorde hij dertien keer in twintig wedstrijden in de Premier League. Eerder kwam hij uit voor het Duitse TSG Hoffenheim en het Belgische Excelsior Moeskroen.

De club van Tim Krul en Vurnon Anita versterkte zich eerder vrijdag met de Franse vleugelverdediger Mathieu Debuchy.


Chelsea heeft Demba Ba binnen (Foto: Novum)

Rijksmuseum telt af naar opening

Het Rijksmuseum in Amsterdam is vrijdagochtend officieel begonnen met het aftellen naar de heropening. Op de gevel van het museum is een digitale klok onthuld die de 99 nachten tot de opening aftelt.

Het uurwerk werd ontworpen door Maarten Baas en telt de nachten, uren en minuten af tot koningin Beatrix het museum op 13 april opent. De klok is vanaf de kant van het Museumplein te zien.

Met de heropening komt een einde aan een verbouwing die negen jaar heeft geduurd. De werkzaamheden werden afgelopen zomer officieel afgesloten, met de symbolische overhandiging van de sleutel van het museum aan directeur Wim Pijbes.


Rijksmuseum telt af naar opening (Foto: Novum)

Veel gore in nieuwe Evil Dead-trailer

Om het nieuwe jaar lekker te openen is een red-band trailer van Evil Dead vandaag online verschenen. Evil Dead is een remake van de cultklassieker uit 1981. In tegenstelling tot de meeste horror-remakes, zijn voor deze remake dezelfde mensen verantwoordelijk die 32 jaar geleden ook het origineel maakte. Er wordt een nieuwe kijk op het verhaal beloofd.

In deze red-band trailer wordt duidelijk dat de film ontzettend veel gore bevat. Zo zien we de bekende kettingzaag weer terugkomen, waarbij de rest van het scherm wordt opgevuld met rondspattend bloed. Ook zien we meisjes bloedend kotsen, horen we enge geluiden, zien we het 'book of dead' en als hoogtepunt een trucje met een mes en een tong waar niet iedereen even vrolijk van wordt.

Kijk zelf en oordeel!

Evil Dead draait vanaf 25 april in de Nederlande bioscopen. 

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding

Omar Sy verslaat Yannick Noah

Omar Sy is gekozen tot populairste persoon van Frankrijk. De acteur, die furore maakte met de filmhit Intouchables, brak de hegemonie van ex-tennisser Yannick Noah die jaren op nummer één stond.

De Fransen staan er niet om bekend dat ze mensen de hemel in prijzen. In plaats van "goed" hoor je meestal "niet slecht" ("pas mal"). Uitzondering is Sy die met zijn brede glimlach en zijn baanbrekende optreden in Intouchables  ook in eigen land de handen op elkaar kreeg. Hij was in 2012 de eerste zwarte acteur die een César voor Beste Acteur ontving en er medeverantwoordelijk voor is dat de tragikomedie Frankrijk's officiele inzending voor de Oscars is.

De verkiezing wordt jaarlijks gehouden door onderzoeksbureau Ifop in samenwerking met Journal du DimancheThe Artist-acteur Jean Dujardin belandde ook in de top tien, in tegenstelling tot politici.

Omar Sy

Djokovic en Ivanovic met Servië naar finale

De Servische tennissers hebben zich in navolging van Spanje geplaatst voor de finale van de Hopman Cup. Novak Djokovic en Ana Ivanovic waren vrijdag te sterk voor hun Duitse rivalen Tommy Haas en Tatjana Malek. De 25-jarige Djokovic won met 6-2 en 6-0 van Haas, waarna Ivanovic simpel Malek versloeg met 6-0 en 6-1.

Servië en Spanje staan zaterdag tegenover elkaar in het Australische Perth. Spanje bereikte donderdag de finale, nadat de Verenigde Staten zich vanwege een blessure bij John Isner moesten terugtrekken. Voor Spanje komen Fernando Verdasco en Anabel Medina Garrigues in actie.


Djokovic en Ivanovic met Servië naar finale (Foto: Novum)

'Zwangere vrouwen mogen het huis niet uit'

Zwangere vrouwen horen thuis te zitten en mogen zich vooral niet schuldig maken aan het enigszins hebben van een leven. Althans, dat zeggen mensen die zich uitspreken over de zwangerschap van ons aller Kim Kardashian. 

De 32-jarige Kim 'de kont' Kardashian maakte een paar dagen geleden bekend dat ze zwanger is van haar grote liefde Kanye West. Kim werd door Kanye bezwangerd na een bezoek aan het Vaticaan. 'Gaat heen en ga van bil', of zoiets. 

Kim ging op 31 december met Kanye naar een nachtclub in Las Vegas om het nieuwe jaar te verwelkomen. Nadat ze enkele foto's op Twitter en Instagram had geplaatst kreeg ze een flinke lading kritiek over zich heen. 

Zo zou ze een slechte moeder zijn door in de nachtclub aanwezig te zijn. "Ik bedoel, moet je wel naar een nachtclub gaan als je zwanger bent? Echt klasse.", aldus een bezorgde fan. Een ander wist daar nog aan toe te voegen de ze niet geschikt is om moeder te worden en dat ze veel te dik is. 

Gelukkig heeft Kim ook mensen die haar wel steunen in wat ze doet en vinden dat het strafbaar moet worden om mensen te  beledigen via internet. Vooral opmerkingen over haar lichaam schieten bij veel fans van Kim in het verkeerde keelgat. 

Kim lijkt zich niets aan te trekken van alle ophef rondom haar zwangerschap. Zo gaat ze nog elke dag braaf sporten en heeft ze een nieuwe vriendschap gesloten met een dolfijn. Foto's van Kim, haar kont en de dolfijn onder de link. 

Mirren wil kauwgomvrije Walk of Fame-ster

Helen Mirren heeft donderdag een ster gekregen op de Hollywood Walk of Fame. De actrice is blij met haar stoeptegel op het wereldberoemde trottoir, maar heeft wel een verzoek aan de bewandelaars. "Ik smeek jullie: alsjeblieft geen kauwgom."

De 67-jarige Britse Mirren is zo blij met de ster op de Walk of Fame dat ze de dag van de onthulling de spectaculairste dag van haar leven noemt. "Ik ben enorm trots dat er vanaf nu over me heen gelopen wordt, dat er friet op me valt of zelfs misschien over me heen geplast wordt."

De actrice loopt al even mee, maar kan niet geloven dat haar naam is vereeuwigd op het beroemde trottoir in Los Angeles. "Ik moet hier morgen terugkomen om nog eens goed te kijken als iedereen weg is."

Mirren won in 2006 een Oscar voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen. Ze is vanaf 14 maart te zien in het biografische drama Hitchcock. De Britse ster speelt daarin de vrouw van de beroemde regisseur Alfred Hitchcock.

Helen Mirren vervangt Bette Midler in Spector-film (Novum)

The Sun waarschuwt Argentijnse president

Het Britse dagblad The Sun heeft een paginagrote advertentie laten plaatsen in de Argentijnse krant Buenos Aires Herald. In de advertentie waarschuwt de schandaalkrant dat de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner 'met haar handen af moet blijven' van de Falkland-eilanden.

De advertentie is een reactie op een brief van Kirchner die werd gepubliceerd in de Britse krant The Guardian. In de brief schreef ze dat Groot-Brittannië de eilanden, die door Argentinië de Malvinas worden genoemd, moet overdragen aan Argentinië.

De advertentie van The Sun was opgesteld in het Spaans en het Engels. De krant beweert dat de invasie door Argentinië van de eilanden 31 jaar geleden in strijd is met het principe van het recht op zelfbeschikking. Beweringen dat de eilanden van Argentinië zijn afgenomen, zijn volgens de krant ongegrond. De Britten zouden al sinds 1765 de soevereiniteit over de eilanden hebben.

De advertentie besluit met de tekst: "De eilanden zijn nooit bestuurd door en maakten nooit deel uit van het soevereine grondgebied van de Republiek Argentinië. Tot de bevolking van de Falkland-eilanden besluit om Argentijns te worden, blijft ze vastbesloten Brits. Namens onze miljoenen lezers en in andere woorden: BLIJF ER MET JE HANDEN VANAF!"

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag al in een verklaring dat de inwoners van de Falkland-eilanden ervoor hebben gekozen om Brits te zijn. Er wordt niet onderhandeld over de soevereiniteit van de eilanden 'totdat en tenzij de eilanders dat willen', aldus Londen.

Transfer Debuchy naar Newcastle afgerond

Newcastle United heeft zich versterkt met de Franse international Mathieu Debuchy. De 27-jarige rechtervleugelverdediger tekende vrijdag een contract tot medio 2018. Hij komt over van Lille, waar hij zijn gehele loopbaan speelde. Hoeveel de Noord-Engelsen voor de speler betalen, is niet bekendgemaakt.

"Na vele geweldige jaren bij Lille voelde ik dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging", laat Debuchy weten op de website van Newcastle. "Ik hoop dat ik het team kan helpen de hoogst mogelijke positie te behalen in de competitie." Hij werd in 2011 kampioen van Frankrijk met Lille.

Newcastle hoopt met de komst van Debuchy afstand te nemen van de degradatiezone. Momenteel staat de ploeg van Tim Krul en Vurnon Anita vijftiende in de Premier League. "Hij is een internationale topspeler. Het is geweldig dat wij er in geslaagd zijn hem naar St James' Park te halen", is manager Alan Pardew lovend.


Transfer Debuchy naar Newcastle afgerond (Foto: Novum)

Politie faalt bij achtervolging Mini door A'dam

De Amsterdamse politie heeft donderdagavond tevergeefs met verschillende auto's geprobeerd een zwarte Mini Cooper tot stoppen te dwingen. Agenten zagen de gestolen Mini rond 21.00 uur rijden. Een of meerdere inzittenden van de auto zouden ook zijn herkend als bekende plofkrakers.

De Mini kreeg een stopteken, maar de bestuurder van de auto negeerde het teken en sloeg op de vlucht. Verschillende politieauto's en -motoren zetten de achtervolging in. Een politieauto slaagde er in de Mini klem te rijden. Tijdens dit klemrijden vloog een politieauto het trottoir op en reed hier een aantal geparkeerd staande fietsen plat. Hierbij raakte niemand gewond.

Terwijl agenten al in gesprek waren met de bestuurder besloot deze echter opnieuw op de vlucht te slaan. De man trapte het gaspedaal in en ging er vandoor. Enkele agenten konden nog net op tijd voor de auto wegspringen. De Mini reed vervolgens met hoge snelheid via de A2 en de A9 voorbij Abcoude weg en wist uiteindelijk te ontkomen. Van de auto of de inzittenden ontbreekt voor zover bekend ieder spoor. De beschadigde politiewagen is door een kraanwagen weggesleept.

Eind december werden er minimaal twee (pogingen tot) een plofkraak gedaan in Amsterdam. De zwarte Mini, die donderdagavond achtervolgd werd, is mogelijk eerder gezien bij een ongeval. Hier vloog in de nacht van woensdag op donderdag een BMW X5 uit de bocht, waarna de inzittenden van deze auto zouden zijn overgestapt in een zwarte Mini. Of beide zaken verband houden met elkaar is nog niet duidelijk.

Kijk hier naar foto's.

A Good Day to Die Hard trailer

Een nieuwe trailer van A Good Day to Die Hard is verschenen online. En wat voor een. Misschien ben je wat sceptisch, wetende dat dit al de vijfde film is in de Die Hard fanchise, maar wie weet word je nog aangenaam verrast.

A good day to die hard

In deze film zien we John McClane in actie met zijn zoon Jack, gespeeld door de relatief onbekende Jai Courtney. John reist af naar Rusland om zijn weerspannige zoon te helpen, geheel onwetend van het feit dat Jack een zwaar getrainde en doorgewinterde werkkracht is van de CIA. Jack heeft de opdracht om een overval van nucleaire wapens voorkomen en wie kan hem daar beter bij helpen dan John "yippee ki-yay" McClane.

A Good Day to Die Hard draait vanaf 14 februari in de Nederlandse bioscopen.

Seedorf staat niet achter actie Milan

Clarence Seedorf vindt het onhandig van AC Milan om vanwege racistische geluiden vanaf de tribunes het veld af te stappen tijdens de oefenwedstrijd tegen Pro Patria. Onder meer Kevin-Prince Boateng en Urby Emanuelson werden racistisch bejegend door fans van de thuisclub.

"Het was fout van Milan om het veld te verlaten", stelt Seedorf in Italiaanse media. "Daarmee gaven ze de mensen die racistisch waren de aandacht." Ook een andere oud-speler van Milan, Genarro Gattuso, staat niet achter de actie van Milan. "Ik heb vijf kilometer van Busto Arsizio gewoond en die buurt zit vol met buitenlanders. Er zijn geen racisten. Wat daar is gebeurd is het werk van een groep imbecielen."

"Boateng voelde zich aangevallen, maar ik zie het niet als racisme. Slechts een incident van een groep idioten uit de minderheid. Als we allemaal wel overtuigd zijn dat het racisme was, dan moeten er maatregelen worden genomen. Ik denk echter dat Italië geen racistisch land is", aldus Gattuso.

Rooney langer aan de kant

De rentree van Wayne Rooney bij Manchester United laat nog wat langer op zich wachten. Manager Alex Ferguson gaat ervan uit dat de aanvaller nog twee weken aan de kant moet blijven.

Rooney raakte eind vorig jaar bij de training geblesseerd aan de knie en miste de afgelopen weken drie duels. De verwachting was dat hij zaterdag in het bekerduel met West Ham United weer beschikbaar zou zijn.

"Wayne is nog steeds geblesseerd", zei Ferguson vrijdag. "We gaan ervan uit dat hij er nog wel twee weken uit is. Het is voor ons ook een verrassing, want we hadden verwacht dat hij nu wel weer in training zou zijn. Het is jammer. Maar het is gelukkig niets ernstigs. Er is niks te zien op de scan."

Rooney langer aan de kant
Rooney langer aan de kant (Foto: ANP)

Italiaanse politie pakt racisten op

De politie van Varese heeft vrijdag de eerste aanhoudingen verricht onder supporters die het vriendschappelijke duel tussen AC Milan en de vierdedivisieclub Pro Patria ontsierden met racistische spreekkoren. De daders konden met behulp van videobeelden worden getraceerd.

De spelers van Milan stapten donderdag in de 26e minuut van de wedstrijd van het veld. Ze volgden middenvelder Kevin-Prince Boateng, die de bal opeiste, zijn shirt uittrok en boos het speelveld verliet. Hij weigerde nog langer te accepteren dat hij en zijn gekleurde ploeggenoten, onder wie Urby Emanuelson, door een deel van de aanhang van Pro Patria werden uitgejouwd.

Volgens Italiaanse media heeft een van de opgepakte fans al bekend. Een stadionverbod van vijf jaar is de minimale straf.

Italiaanse politie pakt racisten op
Italiaanse politie pakt racisten op (Foto: ANP)

Mutant Mudds 2 komt naar 3DS

Het platformspel Mutant Mudds 2 is in de maak voor de Nintendo 3DS. Dat heeft gameontwikkelaar Jools Watsham van gamestudio Renegade Kid bekendgemaakt. Het spel wordt ergens dit jaar uitgegeven via de online shop voor de Nintendo 3DS.

Renegade Kid overweegt Mutant Mudds en diens opvolger gebundeld uit te brengen. Renegade Kid is bekend van het horrorspel Dementium: The Ward, dat in 2007 verscheen voor de Nintendo DS. 

De eerste Mutant Mudds verschijnt binnenkort voor Wii U in de eShop en zal verschijnen als deluxe-editie.

The War Z slachtoffer cyberaanvallen

Het online zombiespel The War Z is de afgelopen dagen het slachtoffer van cyberaanvallen. De DDOS-aanvallen zorgen ervoor dat de servers de hoeveelheid verzoeken niet aankunnen en vastlopen. Hierdoor kunnen gebruikers niet inloggen.

Dat heeft gamebedrijf Hammerpoint Interactive donderdagnacht bekendgemaakt. The War Z en Hammerpoint liggen onder vuur sinds het zombiespel op de markt gebracht is. De productbeschrijving beloofde allerlei functies die niet in het spel zitten en de game laat spelers betalen voor allerlei kleine toevoegingen. Gamers uitten hun ongenoegen massaal, waarna het spel verwijderd werd uit de online winkel van gamedienst Steam.

Vermoedelijk hebben de cyberaanvallen iets te maken met het ongenoegen van de gamers. Hammerpoint heeft echter geen enkele partij de schuld gegeven van de cyberaanval.

Square Enix houdt Luminous voor zichzelf

De grafische Luminous-software wordt alleen gebruikt om spellen voor game-uitgever Square Enix te maken. Het Japanse gamebedrijf is niet bereid licenties te verkopen aan andere uitgevers. Wel mogen gamestudio's die werken voor de uitgever gebruikmaken van de technologie.

Dat heeft Square Enix gezegd tegen gamewebsite Shack News. Door de grafische technologie, een van de bouwstenen van moderne computerspellen, voor zichzelf te houden, denkt het Japanse bedrijf interessant te zijn voor talentvolle gameontwikkelaars. "Met onze technologie kunnen zij hun visie werkelijkheid maken", zei de woordvoerder van Square Enix.

Andere gamebedrijven doen hetzelfde. Electronic Arts heeft de Frostbite-technologie en Bethesda heeft idTech. Ondertussen verkopen bedrijven als Epic Games en Crytek hun grafische software aan verschillende bedrijven. Menig spel voor de Xbox 360 en Playstation 3 maakt gebruik van de Unreal- of de CryEngine-technologie.

Luminous werd voor het eerst getoond in juni vorig jaar. De technologie wordt een hoeksteen van een nog te verschijnen spel in de Final Fantasy-reeks. Daarnaast beschikt Square Enix onder meer over merken als Hitman, Tomb Raider en Dragon Quest. Het is niet bekend wanneer en voor welke spelcomputer games die draaien op Luminous verschijnen.

Tweeling deelt zelfde vriendin

Echte tweelingen delen alles met elkaar. Ook hun partner, zo dachten Aric Ryan Hale and Sean Peter Hale uit het Amerikaanse Manchester. Tot Oudjaarsavond, toen de 28-jarige broers elkaar in de haren vlogen over wiens beurt het was om hun vriendin alle hoeken van de kamer te laten zien.

De tweelingbroers hebben allebei een open relatie met een 27-jarige vrouw. Om beurten werkt de vrouw de broers af, 'afhankelijk van met wie ze die dag intiem wil zijn', aldus de politie.

Op Oudjaarsdag kwam er echter een kink in de kabel. Het drietal had een hotelkamer afgehuurd, waarna Sean Hale zijn broer vroeg de kamer te verlaten zodat hij hun vriendin snoeihard kon nemen. De beste man weigerde, waarop de tweelingbroers met elkaar op de vuist gingen. Hierbij werd ook de hotelkamer kort en klein geslagen.

De politie heeft de twee kemphanen uiteindelijk in de boeien geslagen. Zij moeten zich op 7 februari voor de rechter verantwoorden.

De beide broers (foto: Manchester Police Department)

[Upd] Ontsnapte tbs'er gepakt bij overval

Een tbs'er is in de nacht van donderdag op vrijdag ontsnapt tijdens zijn begeleid verlof. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De voortvluchtige zat vast in de psychiatrische inrichting De Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal.

Waarvoor de tbs'er veroordeeld is kon de zegsman niet vertellen. Evenmin wist hij te vertellen hoe de ontsnapping heeft kunnen gebeuren en hoe gevaarlijk de ontsnapte is.

Update 12.22 uur:
De NOS meldt dat de voortvluchtige vrijdagochtend is gepakt tijdens of net nadat hij met een mes een juwelier probeerde te beroven. Volgens het OM werd hij door agenten herkend die een foto van de tbs'er op hun smartphone hadden staan.

Tbs'er ontsnapt tijdens begeleid verlof
Tbs'er ontsnapt tijdens begeleid verlof (Foto: ANP)

Getuige: "Mancini ging compleet door het lint"

Niet Mario Balotelli, maar Roberto Mancini was degene die het vuurtje aanwakkerde op de training van Manchester City. Dat zegt een anonieme ooggetuige tegen Goal.com. Manchester Cty gaat zelf een intern onderzoek instellen naar het incident rondom Mario Balotelli en Roberto Mancini. Goal.com kan echter al melden dat het Mancini was die voor controverse zorgde op het trainingsveld van The Citizens afgelopen donderdag.

Clash op Carrington
Balotelli en de City-manager werden diverse malen op foto vastgelegd terwijl ze bijna met elkaar op de vuist gingen. De selectie van City werkte op dat moment een oefenpartijtje af op het trainingscomplex Carrington, waaraan Mancini zelf ook meedeed. Getuigen hebben aan Goal.com verteld dat het Mancini was -en niet Balotelli- die de ruzie aanwakkerde.

De 22-jarige Balotelli moest in eerste instantie apart trainen en werd pas op een later moment toegelaten tot het trainingspartijtje. Mancini heeft de afgelopen weken al diverse malen zijn twijfels geuit over Balotelli en ook afgelopen donderdag bekritiseerde de trainer zijn landgenoot voortdurend. Aanhoudende aanwijzingen en kritiek zorgden ervoor dat de relatie tussen de twee tot het kookpunt steeg. De overige spelers van City begrepen hier ook niet veel van, aangezien Balotelli pas enkele dagen weer traint nadat hij geveld was met een virus.

Tackle op Sinclair
Toen Balotelli op een bepaald moment de bal verloor aan vleugelspeler Scott Sinclair, pakte de Italiaanse spits zijn ploeggenoot stevig aan. Hier was Mancini vervolgens niet van gediend en vloog hij zijn speler aan. Terwijl Mancini in het Italiaans en Engels vloekte en tierde, werden de twee door assistent-trainer Brian Kidd en keeperstrainer Massimo Battara uit elkaar gehaald. Balotelli verliet vervolgens het trainingsveld vol ongeloof.


Getuige: "Mancini aanstichter van ruzie met Balotelli" (Foto: Pro Shots)

Het beschamende incident werd op camera vastgelegd door fotografen die een goed zich op het trainingsveld hebben, dankzij een openbaar voetpad dat grenst aan het trainingscomplex van de landskampioen. Balotelli beende weg van het trainingsveld, maar stopte volgens getuigen nog wel voor wat handtekeningen, alvorens hij in zijn gecamoufleerde Bentley naar huis scheurde. "De spelers wisten niet wat ze zagen", zegt een anonieme ooggetuige tegen Goal.com. "Mancini ging compleet door het lint en Balotelli leek net zo verbaasd als zijn teamgenoten."

Mario's einde bij City lijkt nabij
De voorbije weken sprak Mancini veel over zijn pupil, maar de twee leken net op de goede weg. "Onze relatie is altijd goed, ook al begaat hij op een dag weer een fout", zei Mancini eerdaags tegen La Gazzetta dello Sport. "Ik houd al vele jaren van hem, omdat we al lang samenwerken. Ik heb hem zien groeien, maar op professioneel vlak moet hij verbeteren. Ik heb Mario gezegd wat ik van hem verwacht."

De verhoudingen zijn inmiddels meer gespannen dan ooit en het lijkt er nu op dat Balotelli's dagen zijn geteld bij City. Vorige week meldde Goal.com al exclusief dat AC Milan een bod voorbereidt op de spits. De Italiaans international moet in San Siro de vervanger worden van Alexandre Pato, die donderdag bij Corinthians tekende.

Wie is de Mol? trapt af met twee miljoen kijkers

Het dertiende seizoen van Wie is de Mol? is donderdagavond door ruim twee miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het programma werd iets minder goed bekeken dan de start van de vorige serie, een jaar geleden trok Wie is de Mol? nog 2,1 miljoen kijkers.

Ewout Genemans moest Wie is de Mol? als eerste verlaten. In het televisieprogramma proberen bekende Nederlanders te ontdekken wie in de groep de saboteur is. Naast Joep van Deudekom en Daniël Boissevain doet Janine Abbring mee, zij raakte tijdens de opnames gewond. De presentatrice kwam tijdens een sprong van een waterval verkeerd terecht en verbrijzelde een ruggenwervel.

Alleen het achtuurjournaal werd met 2,1 miljoen kijkers beter bekeken dan Wie is de Mol? Goede Tijden, Slechte Tijden maakt de top drie compleet met bijna 1,6 miljoen kijkers.

Bredase studente verkracht in eigen woning

Een 22-jarige studente is donderdag in haar eigen woning in Breda seksueel misbruikt door een onbekende man. De dader klopte aan, bedreigde haar met een steekwapen en dwong haar vervolgens met hem de woning in te gaan. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Het incident vond rond 16.30 uur plaats in een studentenpand aan de Keizerstraat. De dader was een blanke kale man van rond de 40 jaar. Na een halfuur verliet hij de woning weer. Wat er precies is gebeurd, wil een politiewoordvoerder niet zeggen.

De politie is op zoek naar getuigen en heeft een onderzoek ingesteld. In de woning zijn sporen van de man veiliggesteld.

Van der Garde maakt nog kans bij Caterham

Caterham is volgen het Finse MTV3 nog altijd niet tot een besluit gekomen wie de teamgenoot van Charles Pic gaat worden tijdens het komende Formule 1-seizoen. Zodoende is er voor Giedo van der Garde nog steeds hoop op een stoeltje.

"Caterham zegt dat er in de nabije toekomst geen aankondiging zal komen. Alle mogelijke opties worden nog verkend", aldus commentator Oskari Saari. Naast Van der Garde zijn ook Vitaly Petrov, Heikki Kovalainen en Bruno Senna in beeld zijn voor een positie bij de Maleise renstal.

Inter versterkt zich met 35-jarige Rocchi

Tommaso Rocchi speelt de rest van het seizoen voor Internazionale. De inmiddels 35-jarige spits, die over komt van Lazio Roma, heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een contract voor een half jaar in Milaan.

Bij Lazio kon Rocchi dit seizoen nauwelijks rekenen op speelminuten. De drievoudig Italiaans international stond al sinds 2004 onder contract bij de club uit Rome. Rocchi begon zijn actieve voetballoopbaan bij Juventus, maar maakte daar nooit zijn opwachting in het eerste. Via onder meer Como, Treviso en Empoli kwam hij bij Lazio terecht.

'Katy Perry meest sexy vrouw'

Katy Perry is door tijdschrift Men's Health uitgeroepen tot meest sexy vrouw. De 28-jarige zangeres houdt onder anderen Mila Kunis achter zich, de actrice eindigt op de tweede plaats.

Mad Men-actrice Christina Hendricks gaat aan de haal met de derde plek. Jennifer Lawrence, onder meer bekend van de film The Hunger Games, bezet de vierde positie.

Jennifer Aniston ging er vorig jaar nog vandoor met de winst. Dit jaar is de 43-jarige actrice gezakt naar de vijfde stek.

Bedenker Star Wars George Lucas gaat weer trouwen

George Lucas is verloofd met Mellody Hobson. Dat heeft een woordvoerder van Lucasfilm laten weten. Details rond de verloving zijn niet bekendgemaakt.

De 68-jarige bedenker van de Star Wars-filmreeks stapt voor de tweede keer in het huwelijksbootje. Lucas heeft drie kinderen uit zijn relatie met Marcia Griffin, van wie hij in 1983 na een huwelijk van veertien jaar scheidde. De regisseur is sinds 2007 samen met de 43-jarige Hobson.

George Lucas maakte in oktober bekend dat hij zijn productiemaatschappij Lucasfilm heeft verkocht aan Disney voor 4,05 miljard dollar. Disney liet weten dat er een zevende film in de reeks wordt gemaakt. Lucas vond dat het tijd was om Star Wars uit handen te geven aan een nieuwe generatie filmmakers.


Bedenker Star Wars George Lucas gaat weer trouwen (Foto: Novum)

Willem II met Bournemouth in gesprek over L. Davids

Behalve een spits wil Willem II deze winterstop ook een middenvelder halen. Lorenzo Davids, tegenwoordig actief bij het Engelse Bournemouth FC, staat in de belangstelling van de Tricolores.

Marc van Hintum, technisch directeur van Willem II, liet aan Voetbal International weten dat de gesprekken met Bournemouth in volle gang zijn. "Vooralsnog wil die club Lorenzo nog niet laten gaan. Al houden ze wel een gaatje open. Voor ons zou hij een prima versterking zijn."

"We gaan proberen om nog een opening te creëren in de onderhandelingen", aldus Van Hintum. De 26-jarige Davids, het neefje van Edgar Davids, speelde in het verleden onder meer voor Feyenoord, N.E.C. en het Duitse FC Augsburg. Davids tekende in 2012 een contract voor twee seizoenen bij Bournemouth, dat actief is in de derde klasse van het Engelse voetbal. Bij Bournemouth is hij teamgenoot van Frank Demouge, die ook op het verlanglijstje van Willem II zou staan.

Wüst al weer op de baan

Met Ireen Wüst gaat het weer iets beter. De TVM-rijdster moest woensdag de selectiewedstrijd over 1500 meter laten schieten vanwege lichte verhoging.  Vrijdagochtend zal ze op het ijs van het Groningse Kardinge weer een lichte ijstraining afwerken. Na de training wordt besloten of ze mee gaat doen aan het NK Sprint.

Wüst wil bij de nationale titelstrijd een startplaats verdienen voor de komende wereldbekers op de 1000 meter. Dat laatste is van belang met het oog op kwalificatie voor de WK afstanden in Sochi. Wüst zal sowieso niet deelnemen aan de WK sprint, eind januari in Salt Lake City. Over precies een week staat voor Wüst ook alweer de EK allround in Heerenveen op het programma.

Sacha Baron Cohen verkoos Misérables boven Django

Sacha Baron Cohen liet Django Unchained schieten voor zijn rol in de musicalfilm Les Misérables. Toen de Britse komiek uit het project stapte, zei hij nog dat hij dat deed vanwege de promotieverplichtingen voor zijn komedie The Dictator.

"Het was een keuze tussen uit Les Misérables stappen of uit Django", zegt de acteur tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. "Ik weet zeker dat Django een geweldige film is, maar het ging uiteindelijk maar om één scene."

De acteur zou in Django Unchained van Quentin Tarantino een vadsige man spelen die pokert met een sadistische slavendrijver, gespeeld door Leonardo DiCaprio. Bij een spel wordt de vrouw van de bevrijde slaaf Django ingezet. In de uiteindelijke versie van Tarantino's ode aan de spaghettiwestern komt het personage niet meer voor.

In Les Misérables speelt Baron Cohen de onbetrouwbare, gemene herbergier Thenardier. De musicalfilm van Tom Hooper draait vanaf 10 januari in de Nederlandse bioscopen.

Bier halen is gevaarlijk

Je moet voortaan goed oppassen als je zin hebt in een biertje. Een man uit Los Angeles is daar echter te laat achter gekomen. Tijdens het pakken van een ijskoud biertje, is de koelkast bovenop hem gevallen. De beste man kan het niet meer navertellen.

Het slachtoffer wilde het nieuwe jaar eens goed beginnen. Daarom besloot hij om op Nieuwjaarsdag naar zijn garage te lopen om daar het felbegeerde, goudgele sap uit de koelkast te pakken.

Blijkbaar stond het ding niet al te stevig, want de koelkast viel naar voren en plette de man. Toen de hulpdiensten eenmaal ter plaatse waren, konden ze niets meer voor de beste man betekenen. Hij bleek inmiddels het loodje te hebben gelegd.

Ex-verdachten treinbrand eisen excuses

De drie mannen die een nacht vastzaten vanwege de treinbrand bij Loenersloot eisen excuses van de politie. Mogelijk gaan ze ook een schadevergoeding eisen. Dat zeggen ze tegen RTV Utrecht.

Woensdag ontstond brand in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam. Aanvankelijk werd gedacht dat het trio het vuur had veroorzaakt door brandstichting of het afsteken van vuurwerk. Drie passagiers van 22 en 23 jaar uit Nieuwegein werden aangehouden, maar donderdag liet de politie weten dat zij niet langer worden verdacht. De Telegraaf meldt vrijdag op basis van bronnen dat het vuur waarschijnlijk is ontstaan door kortsluiting.

De drie Nieuwegeiners zijn boos over hun arrestatie. "Eerst word je afgeschilderd als een crimineel. En vervolgens word je vrijgelaten omdat er geen aanleiding is om je langer vast te houden", zegt een van hen. Dat ze nog geen excuses hebben gekregen vinden ze het ergste.

Het drietal was op weg naar Schiphol om een vriend uit te zwaaien. Naar eigen zeggen hebben ze nog geholpen bij het evacueren van passagiers voordat ze werden gearresteerd.

Helft Nederlanders heeft verhuiswens

Vijftig procent van de Nederlanders zou eigenlijk in een ander huis willen wonen. De grootste obstakels om de daad bij het woord te voegen, zijn onzekerheid over de verkoop van de woning, het niet verkocht kunnen krijgen van het huis en te dure huurwoningen. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Marlyle-Research in opdracht van de Vereniging Eigen Huis.

Van de respondenten geeft 41 procent aan te willen verhuizen, maar daar op dit moment geen gehoor aan te willen (23 procent) of kunnen geven (18 procent). Acht procent wil verhuizen en gaat dit ook daadwerkelijk doen. Meer dan de helft van de respondenten verwacht in 2013 een nieuwe woning te betrekken.

Van de respondenten geeft 23 procent aan op dit moment niet te kunnen verhuizen omdat zij hun huidige woning niet verkocht krijgen of omdat de huurwoningen waarvoor ze in aanmerking komen te duur zijn.


Helft Nederlanders heeft verhuiswens (Foto: Novum)

'Ledverlichting kan museale werken aantasten'

Bepaalde soorten verf die Vincent van Gogh gebruikte voor zijn schilderijen, reageren hevig op ledlampen. Twee kleuren geel die de schilder vaak gebruikte, verkleuren soms na een paar dagen al naar bruin of olijfgroen. Dat heeft onderzoeker Letizia Monico van de universiteiten van Antwerpen en Perugia ontdekt.

Niet alle kleuren die Van Gogh gebruikte zijn onstabiel. De tint chroomgeel die hij vaak aanbracht, blijkt juist bestendig tegen verkleuring. Het lichtere citroengeel en sleutelbloemgeel in bijvoorbeeld Portret van Gauguin en Vaas met Zonnebloemen reageert hevig op ledlicht.

"Die gele verf is erg gevoelig voor groen en blauw licht. Musea belichten deze schilderijen beter niet langer met ledlampen, want die stralen veel blauw licht uit", verklaart Monico in een vrijdag vrijgegeven persbericht. De ontdekking kan gevolgen hebben voor de verlichting in musea, omdat zij steeds vaker ledverlichting gebruiken.

Coördinator van het internationale onderzoeksproject Koen Janssens raadt musea aan na te gaan welke kleursoort is gebruikt in de meesterwerken die zij tentoonstellen. "Indien nodig moeten ze de verlichting in hun museum anders aanpakken."

T. Mulder wil via Mexico naar WK

Teun Mulder wil zich over twee weken bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen in Mexico kwalificeren voor de wereldkampioenschappen. De 31-jarige sprinter uit Zuuk, die na de Olympische Spelen enkele maanden in Japan verbleef voor lucratieve keirin-toernooien, moet nog aan de limiet voldoen om naar Minsk te mogen. 

Hij wil in de hoofdstad strijden om de wereldtitel op de tijdrit over één kilometer. "Ik ga in Mexico meedoen aan de teamsprint en de kilometer, dat laatste buiten de competitie om. Ik moet daar nog een limiettijd rijden. Hopelijk kan ik dan naar het WK”, aldus Mulder. De strijd om de mondiale titels is van 20 tot en met 24 februari in Minsk. In 2008 en 2010 werd Mulder al kampioen op de tijdrit over duizend meter. 

Phelps en Franklin zwemmers van het jaar

De Amerikaan Michael Phelps en zijn landgenote Missy Franklin zijn door de mondiale federatie FINA uitgeroepen tot zwemmers van het jaar. Bij de verkiezing onder de nationale bonden, media en zwemexperts kreeg Franklin de voorkeur boven Ranomi Kromowidjojo, winnares van olympisch goud op de 50 en 100 meter vrij.

Franklin won in Londen de olympische titels op de 100 en 200 rug, 4x200 vrij en 4x100 wissel. Michael Phelps beëindigde na de Spelen zijn indrukwekkende loopbaan met goud op de 200 wissel, 100 vlinder, 4x100 wissel, 4x200m vrij. Bij de Spelen van Peking in 2008 behaalde hij acht titels.

Phelps en Franklin zwemmers van het jaar
Phelps en Franklin zwemmers van het jaar (Foto: ANP)

Azarenka niet tegen Williams door teenblessure

Victoria Azarenka heeft zich teruggetrokken voor haar partij tegen Serena Williams in de halve finale van het WTA-toernooi in Brisbane. De nummer een van de wereld kampt met een infectie aan de grote teen van haar rechtervoet. Azarenka blijft uit voorzorg aan de kant. De Australian Open, die 14 januari begint, lijkt niet in gevaar te komen.

De 23-jarige Wit-Russin behaalde vorig jaar in Australië haar eerste grandslamtitel. In haar voorgaande twaalf ontmoetingen met Williams, die derde staat op de wereldranglijst, wist ze maar één keer te winnen. De olympisch kampioene uit de Verenigde Staten stuit zaterdag in de eindstrijd op de Russische Anastasia Pavlyuchenkova of Lesia Tsurenko uit Oekraïne.

In Shenzhen drong de favoriete Na Li door tot de finale. De nummer zeven van de wereld rekende in een Chinees onderonsje af met Shuai Peng, die als zesde was geplaatst: 6-4, 6-0. Li neemt het zaterdag op tegen de Tsjechische Klara Zakopalova.

Joe Cole keert terug bij West Ham

Joe Cole keert weer terug op het oude nest. De 31-jarige aanvaller tekent een contract voor anderhalf jaar bij West Ham United. Bij de Hammers stond Cole tussen 1998 en 2004 ook al onder contract.

Na zijn eerste periode bij West Ham kwam Cole zeven jaar uit voor Chelsea. Vervolgens speelde hij voor Liverpool en het Franse Lille. Cole kwam 56 keer uit voor de nationale ploeg van Engeland. Ook Queens Park Rangers was in de race om de Engelsman vast te leggen.

Gratis games bij tweedehands Wii U

Waar Sony onderzoekt hoe je tweedehandsverkopen kunt tegengaan doet Nintendo het compleet anders. Iedereen die een tweedehands Wii U koopt of krijgt heeft de kans dat er gratis games gedownload kunnen worden uit de eShop.

De games die je vanuit de eShop kunt downloaden voor Wii U worden gelinkt aan de console, niet aan een user-account. Dit maakt het mogelijk dat elk account op de console volledige toegang heeft tot de gedownloade games. Het nadeel is alleen wel dat je niet zomaar vanaf een andere Wii U met je account games kunt downloaden. Je zult ze opnieuw moeten kopen dan.

Als je een Wii U inlevert of verkoopt, en je wist ook je account, is het voor de nieuwe gebruiker wel mogelijk om jouw eerder gedownloade games gratis opnieuw te downloaden. Dit komt door de eerder genoemde koppeling tussen eShop en console. Gratis games dus als je geluk hebt!

Lurling weigert naar Valencia te rijden

Anthony Lurling gaat toch niet met NAC Breda mee op trainingskamp naar Valencia. De aanvaller heeft vliegangst en wil de 1800 kilometer niet per auto of trein overbruggen.

"Het is jammer, maar ik ga zondag niet mee. Het is niet verstandig, de afstand is te groot. Als ik vanuit mijn woonplaats Den Bosch naar mijn schoonouders in Hoorn moet rijden, ben ik al blij als ik na anderhalf uur uit de auto kan stappen", zegt Lurling in het Algemeen Dagblad.

De aanvaller gaat al jaren niet mee op trainingskamp. Technisch directeur Jeffrey van As wilde graag dat Lurling nu wel naar Spanje zou afreizen, vanwege de slechte sportieve prestaties van de club. "Alle opties zijn inmiddels besproken met de directie. Ik snap dat ze het niet leuk vinden, maar ik speel al zo lang met deze ploeggenoten dat deze zes dagen niet veel uitmaken."

"Ik begrijp de argumenten van Jeffrey wel, zeker met het oog op de komende weken waarin we cruciale wedstrijden spelen tegen onder meer VVV en PEC Zwolle. Het is echter niet goed om mij twee dagen heen en twee dagen terug naar Valencia te laten rijden. Dan ben ik niet optimaal fit voor de wedstrijd tegen VVV", aldus Lurling.

'Lampard na dit seizoen weg bij Chelsea'

Na dit seizoen komt er een mogelijk einde aan het huwelijk tussen Frank Lampard en Chelsea. Volgens de Daily Mail maakt de 34-jarige middenvelder in de zomer van 2013 de overstap naar de Serie A. Lazio Roma en AS Roma gaan rond als nieuwe werkgever van Lampard.

"Op dit moment is Lampard alleen bezig met het heden", liet zijn zaakwaarnemer Steve Kutner weten. "Volgend seizoen wil Frank naar een ploeg waar hij prijzen kan winnen en zijn doelen kan verwezenlijken."

Sinds 2001 speelt Lampard voor Chelsea en als middenvelder is hij al jaren productief voor The Blues. Vanaf 2003 maakte de middenvelder elk seizoen tenminste tien competitiedoelpunten. Ook staat dit jaar de teller alweer op zes voor de voormalig speler van West Ham United.

Schenk pleit voor gecombineerde WK's

Ard Schenk wil een gecombineerd WK met alle schaatsdisciplines halverwege de winterolympiade. Volgens de schaatslegende is het een cruciaal moment om veranderingen door te voeren. Dit schrijft hij vrijdag in zijn column in de Telegraaf. 

"Zelf ben ik een groot voorstander van een totaal vernieuwde wedstrijdkalender met één groot ISU-winterkampioenschap- of festival halverwege een olympische cyclus, bijvoorbeeld in 2016, ter vervanging van de jaarlijkse mêlee aan internationale kampioenschappen", aldus Schenk.

"Een gecombineerd WK van shorttrack, langebaan en kunstrijden, eventueel te houden in voormalige olympische arena’s, zou veel meer tot de verbeelding spreken dan de afzonderlijke toernooien zoals we die in de huidige opzet kennen. Alleen al in het schaatsen hebben we iedere winter drie WK’s en aan het eind van de rit veertien individuele wereldkampioenen. Een wereldtitel is op deze manier nog nauwelijks een hoofdprijs te noemen."

Redknapp: "Sneijder aangeboden bij QPR"

Wesley Sneijder is onlangs aangeboden bij Queens Park Rangers. Dat stelt manager Harry Redknapp vrijdag.

Sneijder is op zoek naar een transfer omdat hij in de clinch ligt met Internazionale. De Italiaanse club wil het contract van de Nederlander verlengen onder mindere voorwaarden. Sneijder weigert dat en komt daarom niet meer in aanmerking voor speelminuten.

Volgens Redknapp had hij de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de spelmaker. "Ik werd door een zaakwaarnemer gevraagd of ik Sneijder wilde aantrekken. Natuurlijk wil ik dat. Hij verdient echter 250.000 euro per week bij Inter en nu wil hij naar QPR?"

"Ik zal de naam van de zaakwaarnemer niet noemen, maar ik denk dat een deal onwaarschijnlijk is", aldus Redknapp in The Sun.  

[Dakar] Team De Rooy is er klaar voor

Team de Rooy is klaar voor Dakar 2013. Gisteren werden de wedstrijdtrucks van de coureurs gekeurd. Gerard de Rooy verdedigt tijdens deze editie zijn titel van vorig jaar bij de trucks. Teamgenoot van De Rooy, Hans Stacey, gaat op jacht naar de eindoverwinning, na zijn tweede plek van vorig jaar.

"Er zijn mensen die er tegen opkijken. Ik niet. Het lijkt wel of het elk jaar gemakkelijker gaat", aldus De Rooy over de afsluitende keuring. Stacey is wel iemand die tegen de dag van de technische en administratieve keuringen op zag. "De ergste dag van de Dakar zit er op", liet hij weten na afloop, toen zijn truck op de afgesloten parkeerplaats van de Dakar Rally stond. "Dat wachten en hangen: vreselijk."

Vervolgens ging het razendsnel, want anderhalf uur later was het hele team door de verplichte keuringen heen en stonden de vijf wedstrijdtrucks veilig op de afgesloten parkeerplaatsen. Wat Team De Rooy betreft kan de Dakar 2013 niet snel genoeg beginnen. Het team staat opnieuw vol strijdlust aan de start in Lima, de hoofdstad van Peru. "De auto kan winnen", liet Stacey weten. "Nu moeten we het alleen nog even doen. Als ik de kans krijg, dan zal ik hem zeker grijpen, maar het teambelang staat voorop."

Gerard de Rooy voelt geen extra druk, nu hij deze editie zijn titel verdedigt. "Vorig jaar voelde ik meer druk. Toen moest het allemaal nog. Nu is er het vertrouwen dat we het kunnen. Ik weet wel dat het een nieuw jaar is, een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen, maar ik zie niet in waarom we niet weer zouden kunnen winnen."

De Rooy ziet Kamaz en Tatra en zijn eigen teamgenoten Stacey en Miki Biasion als zijn belangrijkste concurrenten. "Maar ik ben in principe voor niemand bevreesd", aldus De Rooy. Dat de wedstrijd begint met vooral duinen, ziet hij als een voordeel. "Maar er zijn er meer die van duinen houden. Je kunt er weinig winnen, maar wel veel verliezen. Het is dus zaak om er vlot maar zonder risico doorheen te gaan."

De Dakar Rally 2013 start komende zaterdag.

Ouders 400 euro meer kwijt aan kinderopvang

Ouders hebben in 2011 gemiddeld tweeduizend euro zelf betaald aan de kinderopvang. Dat is een stijging van vierhonderd euro in een jaar tijd. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS.

Het merendeel van de kosten, 73 procent, wordt nog altijd door de overheid en werkgevers betaald. Ruim een half miljoen huishoudens kregen in 2011 een kinderopvangtoeslag. In totaal bedroegen de kosten voor kinderopvang 3,9 miljard euro. In 2007 was dat nog 2,3 miljard euro.

Dit jaar wordt op de kinderopvangtoeslag bezuinigd. Ouders die gezamenlijk meer dan zeventienduizend euro verdienen krijgen minder vergoeding voor het kind dat de meeste uren in een opvang verblijft. Ouders met meer dan 118.000 euro inkomen krijgen helemaal geen vergoeding meer voor het kind met de meeste uren opvang.

Lokale interruptie: Laat de krakers 'De Ark' nieuw leven inblazen

Buiten het centrum van Eindhoven, zo tussen het PSV-stadion en het Evoluon in, ligt het Trudoplein. Een gezellig plein met een dorpse sfeer. Ooit het centum van het dorp Strijp. Aan dat plein ligt het mooie pand dat 'De Ark' wordt genoemd. Het staat naast de kerk en werd gebouwd als patronaat, de vroegere Zondagsschool. In latere jaren was het een soort partycentrum. Tot het in 2007 gekocht werd om er een appartementencomplex neer te zetten. Dat pikte de buurt niet en na een succesvolle actie gingen sloopplannen van de baan. Het college weigerde een bouwvergunning. Maar desondanks staat het dus al zes jaar leeg. En het werd er niet beter op toen het gebouw werd ingenomen door krakers en zwervers, die er een smeerboel achterlieten. De krakersgroep werd er in 2010 terecht uitgezet.

Murray naar halve finale Brisbane

Andy Murray heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Brisbane bereikt. De nummer een van de plaatsingslijst was vrijdag met 6-4, 7-6 (3) te sterk voor de Oezbeek Denis Istomin. De partij nam ruim anderhalf uur in beslag. De 25-jarige Schot stuit zaterdag op de Japanner Kei Nishikori (5), die Alexandr Dolgopolov (4) versloeg met 6-4, 7-6 (3).

In de andere halve eindstrijd in de Australische stad neemt de Cyprioot Marcos Baghdatis het op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. Baghdatis verraste in zijn partij de als derde geplaatste Fransman Gilles Simon met 6-3, 6-4. Voor Dimitrov bleek de Oostenrijker Jürgen Melzer geen al te grote sta in de weg: 6-3, 6-2.

De finale van het WTA-toernooi in Auckland gaat tussen de Poolse Agnieszka Radwanska en Yanina Wickmayer uit België. De als eerste geplaatste Radwanska rekende via twee tiebreaks af met de Amerikaanse Jamie Hampton met 7-6 (4), 7-6 (3). Wickmayer (3) sloeg zich langs de Duitse Mona Barthel (8): 6-4, 1-6, 7-6 (3).

Motoragent lost schoten op vluchtende dief

Een motoragent heeft vrijdagochtend op de A32 schoten gelost toen een dief hem van zijn motor had gereden. De verdachte is daarna ontkomen, meldt de politie.

De man wordt verdacht van diverse diefstallen. Toen de politie hem in het vizier kreeg bij het Friese Oosterwolde werd de achtervolging ingezet.

Bij het dorp Oldeholtpade koos de dief de oprit naar de A32. Om een motoragent kwijt te raken zette hij zijn auto in zijn achteruit waarna hij op de agent inreed. Hij miste hem, maar de agent kwam wel ten val. De agent greep daarna zijn dienstwapen en schoot tweemaal.

Uit veiligheidsoverwegingen werd de achtervolging later gestaakt. De politie verwacht hem later alsnog te kunnen aanhouden.

Robben wil minder interlands spelen

Arjen Robben wil minder interlands gaan spelen voor Nederland. De blessuregevoelige aanvaller overweegt alleen belangrijke duels voor Oranje te spelen. Robben heeft in zijn loopbaan geen seizoen zonder blessures doorgemaakt. Ook 2012 stond voor de international in het teken van vallen en opstaan.

In december leek Robben terug te keren van een spierblessure, maar vlak voor zijn rentree kreeg hij last van zijn rug. Van die blessure is hij nu herstellende. Robben hoopt na de winterstop weer in actie te komen. De aanvaller van Bayern München is de blessures meer dan zat. Hij denkt er aan in de toekomst minder wedstrijden voor het Nederlands elftal te gaan spelen om zichzelf minder te belasten.

"De nationale ploeg en ik zijn in het verleden een ongelukkige combinatie geweest. Ik weet niet hoe het komt, maar op een of andere manier blijf ik bij Oranje tegen blessures oplopen", zei Robben tegenover TZ. "Begrijp me niet verkeerd. Ik ga niet bedanken voor Oranje, want uitkomen voor mijn land is voor mij nog een geweldige eer. Maar wanneer er een wedstrijd op het programma staat die niet al te belangrijk is, of wanneer we een drukke kalender hebben, kan ik wel eens het besluit gaan nemen om niet voor de nationale ploeg te spelen. Ik moet daar serieus over na gaan denken", aldus Robben.

Robben kwam tot dusver tot 63 interlands waarin hij zeventien keer scoorde.

[Video] UFO ontploft boven Californië

Op internet is een filmpje opgedoken van enkele zeer onfortuinljke aliens. Op de beelden is te zien hoe hun ruimtescheepje boven de Californische stad Sacramento uiteenspat.

Elijah Prychodzko uit Sacramento keek op de avond van 20 december naar de lucht toen zijn aandacht ineens werd getrokken door een vreemde vuurbal. Hij pakte direct zijn smartphone om het schouwspel met behulp van een telescoop voor het nageslacht te bewaren. "Ik zag iets dat ik nog nooit eerder had gezien", vertelt Prychodzko. "Ik zag een ander voorwerp om dat ding cirkelen. Zoiets had ik nog nooit gezien."

De beste man gaf het filmpje aan ene Cody Stark, presentator van een televisieprogramma op CBS 13. "De beelden zijn geschoten met een smartphonecamera door een telescoop", legt Stark uit. "We hebben op de beelden ingezoomd en deze vertraagd. Het lijkt zeker verdomd veel op een explosie."

Stark stuurde de beelden op zijn beurt weer door naar Stephen P. Maran, schrijver van de bestseller 'Astronomie voor Dummies'. Maran, die jaren voor de NASA heeft gewerkt en thans persvoorlichter van de American Astronomical Society is, heeft geen verklaring voor de beelden. Wel is hij er vrijwel zeker van dat het hier geen astronomisch fenomeen betreft.

FOK! wenst de nabestaanden van de aliens veel sterkte toe

Gamestick haalt Kickstarter-doel

De Gamestick heeft zijn Kickstarter-doel behaald met nog 28 dagen op de teller. Met de Gamestick heb je een HDMI-stick die draait op Android en een bijbehorende controller, volgens de makers ook wel de kleinste videogameconsole ooit.

De Gamestick is zoals gezegd een HDMI-stick die je direct in je HD-tv kunt steken. Het apparaatje heeft de volgende specificaties:

  • Processor - Amlogic 8726-MX
  • Memory - 1GB DDR3 / 8GB FLASH
  • Content Download Manager w/ cloud storage for games.
  • WiFi - 802.11 b/g/n
  • Bluetooth - LE 4.0
  • O/S - Android Jelly Bean
  • Controller - Bluetooth, 3 mode controller: gamepad, mouse and keyboard with support for up to 4 controllers.
  • Full 1080p HD video decoding

Dit is simpel gezegd een generatie vroeger dan bijvoorbeeld de Ouya, de eerste populaire Android videogameconsole die een tijd terug op Kickstarter is gefinancierd. De Gamestick is echter wel een stuk kleiner en iets gemakkelijker mee te nemen doordat je de stick in de controller kunt vervoeren.

De planning is dat degenen die meefinancieren via Kickstarter het apparaatje in april 2013 uitgeleverd krijgen. Voor 79 dollar kun jij er ook alvast eentje reserveren.

gamestick

Televisiewereld trok Jojanneke totaal niet

Jojanneke van den Berge heeft niet bewust gekozen voor een tv-carrière. "Het televisiewereldje trok mij eigenlijk helemaal niet", bekent de presentatrice vrijdag in Metro.

"Na twee televisiestages koos ik definitief voor schrijven", vertelt Jojanneke. "Toen ik werd gevraagd voor Pownews besloot ik het gewoon te proberen. Nu vind ik televisie maken geweldig."

Jojanneke koos na Pownews voor een nieuwe weg en is vanaf zaterdag te zien als deskundige in het RTL-programma Wat Vindt Nederland? "Pownews en ik zijn uit elkaar gegroeid", vertelt ze. "Ik wilde een programma maken met meer inhoud en die kans heb ik nu gekregen."

Clinton volgende week weer aan het werk

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die bijna een maand lang was uitgeschakeld wegens gezondheidsproblemen, is van plan volgende week weer op kantoor te verschijnen. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.

Donderdag werd Clinton ontslagen uit het ziekenhuis, waar ze werd behandeld voor een bloedprop in haar hoofd. Clinton is nu thuis om uit te rusten, maar van nietsdoen is geen sprake. Ze sprak met medewerkers van het ministerie, nam papierwerk door en nam via de telefoon deel aan een vergadering van een adviesorgaan voor buitenlandbeleid, aldus Clintons woordvoerster Victoria Nuland. "Ze kijkt er naar uit om weer naar kantoor te gaan", zei Nuland.

[NBA] Knicks te sterk voor Spurs

De basketballers van New York Knicks hebben donderdag (plaatselijke tijd) een einde gemaakt aan de zegereeks van San Antonio Spurs van zeven overwinningen op rij. Voor eigen publiek in de Madison Square Garden wonnen de Knicks met 100-83.

Carmelo Anthony was topscorer bij de Knicks met 23 punten. Ook invallers J.R. Smith en Steve Novak waren op dreef met respectievelijk 20 en 15 punten. Tim Duncan en Tony Parker, de twee sterren van de Spurs, bleven beiden steken op 11 punten.

Minnesota Timberwolves was met 101-97 te sterk voor Denver Nuggets. José Juan Barea en Alexei Sjved waren met 17 punten het meest productief bij de Timberwolves.

VVD en PvdA willen harde aanpak eerwraak

Coalitiepartijen PvdA en VVD willen dat eerwraak en andere vormen van vrouwenonderdrukking harder worden aangepakt. Dat stellen ze vrijdag in De Telegraaf naar aanleiding van de moord op een 16-jarig meisje in IJsselstein.

De partijen zijn geschokt dat eerwraak mogelijk het motief was voor de moord. De 42-jarige moeder van het meisje werd woensdag na het incident opgepakt.

Volgens PvdA-Kamerlid Keklik Yücel zit het leed veel dieper dan alleen in dit soort excessen. "Veel meer vrouwen met mannen uit conservatieve islamitische en Afrikaanse culturen worden thuis onderdrukt", zegt ze in de krant. "Dat kunnen we in Nederland niet tolereren, de politiek moet hard stelling nemen."

VVD'er Malik Azmani spreekt van 'middeleeuwse praktijken' waarvoor in Nederland geen plaats mag zijn. De PVV stelde donderdag al Kamervragen over het motief van de moord. Geert Wilders wil dat daders van eerwraak, ook als zij een dubbele nationaliteit hebben, het land uit worden gezet.

Overigens is nog maar de vraag of er in het geval van de moord in IJsselstein sprake is van eerwraak. De politie liet eerder alleen weten dat 'problemen binnen het gezin mogelijk ten grondslag liggen aan het incident'.

'Treinbrand ontstond door kortsluiting'

De brand woensdag in een intercity tussen Utrecht en Amsterdam ontstond hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting. Dat zeggen ingewijden bij NS en Prorail vrijdag in De Telegraaf. Het officiële onderzoek is nog niet afgerond.

In eerste instantie werd gedacht dat het vuur was ontstaan door brandstichting of het afsteken van vuurwerk. Drie passagiers van 22 en 23 jaar uit Nieuwegein werden na de brand aangehouden, maar donderdag liet de politie weten dat zij niet langer verdacht worden.

Bij de brand raakte niemand gewond. In de dubbeldekker zaten op het moment van de brand zo'n negentig reizigers. Volgens de NS bedraagt de schade ongeveer tweeënhalf miljoen euro.

McClaren wil selectie inkrimpen

FC Twente-trainer Steve McClaren sluit niet uit dat zijn selectie na het sluiten van de transfermarkt een stuk kleiner is. De Engelsman wil zijn spelersgroep inkrimpen.

"De club wil dat ook", zegt McClaren in De Telegraaf. "Voor de winterstop hadden we een brede selectie nodig, omdat we 34 officiële duels speelden. Na de winterstop zijn dat er nog maar zestien. Dan krijg je een situatie waarin spelers gefrustreerd raken. Dat is geen gezonde situatie."

Tim Cornelisse, Denny Landzaat, Nicky Kuiper en Peter Wisgerhof mogen vertrekken. Laatstgenoemde heeft echter geen haast. "Ik wil eerst horen wat de club precies voor plannen met me heeft. In principe wil ik het seizoen afmaken bij FC Twente, al kan er altijd iets interessants voorbijkomen natuurlijk", aldus Wisgerhof.

McClaren wil de tweede seizoenshelft in met enkel gemotiveerde spelers. "Als wij voor de titel willen gaan, moet de mentaliteit van elke speler in de selectie top zijn. Dat geldt voor de nummers één tot en met éénentwintig. Als spelers moeite hebben met het accepteren van hun positie, dan is dat slecht voor het teamproces en kunnen die spelers beter vertrekken."

PSV klopt bij AZ aan voor Maher

PSV heeft zich bij AZ gemeld voor Adam Maher. Dat geeft technisch directeur Marcel Brands vrijdag toe in De Telegraaf. Brands vertelt dat hij contact heeft opgenomen met de Alkmaarders. "Dat was afgelopen zomer al zo en dat is nu weer het geval geweest. Dat zeg ik eerlijk als het me zo recht op de man wordt gevraagd. AZ heeft aangegeven dat het niet bespreekbaar is."

Een woordvoerder van de directie van AZ benadrukt dat PSV geen bod heeft uitgebracht op Maher. "Voor ons is één ding duidelijk: wij spreken alleen van belangstelling als er een bod binnenkomt per fax of mail. Dan treden wij er ook mee naar buiten. Wij hebben PSV aangegeven, dat we de selectie in principe in stand willen houden in de winterstop."

"Maar iedereen weet hoe het werkt in de voetballerij: als ze het serieus nemen, moeten ze met een bod komen. Dat is van de zomer niet gebeurd en nu ook nog steeds niet", aldus de zegsman. Zaakwaarnemer Sigi Lens stelt dat PSV wel degelijk een bod heeft uitgebracht op Maher.

Dode nieuwjaarsfeest betrokken bij knokpartijen

De man die dinsdag overleed nadat hij op een nieuwjaarsfeest in Velsen-Zuid onwel was geworden, had verwondingen die erop wijzen dat hij betrokken was bij vechtpartijen in de horecagelegenheid. De verwondingen hebben vermoedelijk echter niet geleid tot zijn dood. Dat meldt de politie donderdag.

Het Nederlands Forensisch Instituut probeert te achterhalen waardoor de 21-jarige man uit Santpoort-Noord wel is overleden. De resultaten van dit onderzoek kunnen echter nog wel een tijdje op zich laten wachten.

Van de drie mannen die werden opgepakt omdat ze zich agressief gedroegen jegens de hulpdiensten die het slachtoffer wilden helpen, zit er ondertussen nog een vast. Deze verdachte zou een agent hebben mishandeld. Hij moet vrijdag voor de rechter-commissaris komen.

Op het feest was het al een tijd onrustig toen de 21-jarige man onwel werd. De politie moest een aantal vechtpartijtjes beëindigen. De gereanimeerde man werd uiteindelijk overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij later overleed.

'Textielcontainer levert gemeenten miljoenen op'

Veel gemeenten verdienen geld aan de inzameling van oude kleding. Ze vragen een vergoeding voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel. Goede doelen, die tot 35 cent per opgehaalde kilo betalen, beklagen zich over de tarieven. Per jaar zijn ze nu al enkele miljoenen kwijt, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Charitatieve kledinginzamelaars als Humana, KICI, Sam's Kledingactie en het Leger des Heils zamelen jaarlijks bijna vijftig miljoen kilo kleding in. Het Leger des Heils verzamelt per jaar zo'n 25,5 miljoen kilo en is daarmee het grootste bedrag kwijt. De instelling betaalt in totaal ruim een miljoen euro aan ruim honderd gemeenten.

Volgens André Jansen, directeur van KICI, zoeken gemeenten door bezuinigingen nieuwe inkomsten. "Ze eisen in toenemende mate een gedeelte van de opbrengst op en dat is heel vervelend", reageert hij in de krant. "De bedragen die we moeten betalen verschillen, maar elke cent die we aan gemeenten afdragen, gaat niet naar de goede doelen die we steunen."

Kleding levert inzamelaars nu zo'n 55 tot 75 cent per kilo op. Naar schatting de helft daarvan gaat naar de gemeentekas. Omdat het inzamelen ook geld kost, blijft nog zo'n acht tot vijftien cent over voor goede doelen.

Gemeenten laten daarnaast inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen. Ook commerciële partijen mengen zich vaker in de strijd om kleding. Omdat zij niets voor goede doelen willen verdienen, kunnen zij vaak een hoger bedrag bieden.

Wilde achtervolging eindigt in Limburgse tuin

De politie in Limburg heeft vrijdagochtend twee autodieven aangehouden na een wilde achtervolging door Roermond, Meerssen en Valkenburg. De verdachten konden uiteindelijk pas klem worden gereden in een tuin in Schimmert. Tijdens de rit is geschoten door de politie.

De verdachten, een 30-jarige man uit Heerlen en een 24-jarige man uit Roermond gingen er rond 04.00 uur vandoor met een auto die ze open hadden gebroken bij een woning in Sibbe. De politie zette met meerdere voertuigen de achtervolging in over onder meer de Raarberg en de Cauberg. In een tuin van een woning aan de Op de Bies in Schimmert konden de twee uiteindelijk worden gestopt. Niemand raakte gewond.

FOK! wat een weer...Grijze vrijdag

Goedemorgen! Gisteren brak in het noordwesten van het land de zon nog even verrassend goed door, terwijl er in zuiden wat meer regen viel dan verwacht. Vandaag zal de zon zich ook in het noordwesten niet meer laten zien en op sommige plaasten kan er nog steeds wat lichte regen vallen.

Een grijze en bewolkte dag dus, maar met 10 graden is het nog steeds erg zacht. De wind komt uit een westelijke richting en is over het algemeen matig van kracht. Misschien dat het vanmiddag langs de kust iets harder gaat waaien. De komende 2 tot 3 dagen houden we dit weerbeeld vast.

Zullen we dan maar even kijken waar er wél wat te beleven is? De winterkou bevindt zich op dit moment vooral in Lapland waar de temperaturen in de nacht tot onder de -25 graden zakken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat dit eigenlijk het enige is wat ik kan vertellen, want vrijwel heel Europa ligt onder invloed van het Franse hogedrukgebied.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Tavira - PortugalKlapMongeaul bracht de feestdagen door in Portugal en had daar prachtig weer.



Microsoft maakt accountmigratie makkelijker

Microsoft komt eindelijk met een makkelijke manier om van regio te veranderen. Het was eerder al mogelijk door te zeuren bij de helpdesk. Voor die tijd moest je een brief sturen naar Microsoft Europa, maar nu komen ze met een handige online tool die nu in beta is.

Stel je liep stage in Amerika, kocht een Xbox 360 en na een half jaar zit je weer in Nederland. Je account uit Amerika kon vrij lastig meeverhuizen. De tool kun je gebruiken om je account mee te nemen naar een andere regio. Je Gold-lidmaatschap, je Microsoft-points op je account en dingen zoals je gamerscore, behaalde achievements en je accountprofiel emigreren nu met je mee naar de nieuwe regio. Om de drie maanden kun je wisselen.

De tool komt in ieder geval op tijd voor de opvolger van Xbox 360, maar alsnog wel zeven jaar te laat voor de eigenaren van een Xbox 360 die van regio zijn veranderd in de loop van hun leven.

Beta

Fàbregas, Song en Adriano terug bij Barcelona

Barcelona kan zondag in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Espanyol weer beschikken over Cesc Fàbregas, Alexandre Song en Adriano. Het drietal is hersteld van blessures en trainde donderdag volledig mee, meldt Barcelona. Fàbregas kwam sinds 9 december niet meer in actie, toen hij tegen Real Betis een kwetsuur aan zijn dijbeen opliep.

De 25-jarige Spaanse middenvelder moest de laatste drie duels van 2012 aan zich voorbij laten gaan. Song miste de ontmoetingen tegen Atlético Madrid en Real Valladolid door een knieblessure, terwijl Adriano tegen Atlético naar de kant ging met hamstringklachten.

Trainer Tito Vilanova, bij wie twee weken geleden een gezwel aan een speekselklier werd verwijderd, leidde donderdag zowel de ochtend- als de middagtraining. Koploper Barcelona begint aan de tweede seizoenshelft in de Primera Division met een voorsprong van negen punten op nummer twee Atlético.

Chávez heeft ernstige ademhalingsproblemen

Het gaat nog steeds niet goed met de gezondheid van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Het ministerie van Informatie in Venezuela meldde donderdag dat de leider met "ernstige ademhalingsproblemen" te kampen heeft. Dat deed minister Ernesto Villegas in een statement op televisie.

De 58-jarige Chávez werd op 11 december van het vorige jaar in Cuba voor de vierde keer geopereerd aan een vorm van kanker. Daarbij liep hij een longinfectie op die volgens Villegas nu voor complicaties heeft gezorgd. Een vooruitzicht op het herstel van de president werd door de minister niet gegeven.

Chávez heeft ernstige ademhalingsproblemen
Chávez heeft ernstige ademhalingsproblemen (Foto: ANP)

Wall Street eindigt rally

Wall Street heeft donderdag een einde gemaakt aan de rally, die werd gedreven door het akkoord over de fiscal cliff. De Federal Reserve hintte op een toekomstige aanscherping van het monetaire beleid.

De Dow Jones index daalde 0,2 procent tot 13.391,36 punten. Ook de SenP500 verloor 0,2 procent en vlagde af op 1.459,37 punten. De Nasdaq gaf 0,4 procent prijs tot 3.100,57 punten.

Uit de notulen van het Federal Open Market Committee (FOMC) bleek dat de Fed-functionarissen het nieuwe obligatie-opkoopprogramma tot uiterlijk het einde van het jaar gaan voortzetten. Dit kan betekenen dat de Fed zijn monetaire beleid eind 2013 gaat aanscherpen.

Tijdens een vergadering in december kondigde de centrale al aan maandelijks voor 45 miljard dollar aan langlopende obligaties op te kopen om daarmee de arbeidsmarkt en de economie te stimuleren. Het nieuwe opkoopprogramma vervangt het oude programma genaamd Operation Twist, die in december afliep.

De markt keek donderdag al uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP, wat sommige economen zien als voorbode van het officiële banenrapport, bleek dat de banengroei in de private sector in december 215.000 bedroeg, ruim boven de Bloomberg consensusverwachting van plus 140.000.

Economen gepolst door persbureau Bloomberg verwachten dat op vrijdag zal blijken dat de totale banengroei in december 150.000 bedroeg. Dat is in lijn met de gemiddelde maandelijkse banengroei in de rest van 2012, ondanks dat de fiscal cliff aan het einde van het jaar roet in het eten begon te gooien.

Kwakzalvers moeten BTW heffen

Nu het nieuwe jaar begonnen is moeten kwakzalvers BTW gaan heffen. Omdat hun behandelwijzen niet werken, worden die niet langer gezien als reguliere geneeskundige handelingen. Werkende geneeskundige behandelingen blijven wel vrijgesteld van BTW-heffing.

De wetswijziging, zoals afgesproken in het Lenteakkoord, schrijft voor dat alleen geneeskundige behandelingen waarvan de werking wetenschappelijk aangetoond is nog in aanmerking komen voor de BTW-vrijstelling. Dat betekent dat kwakzalverij als osteopathie, chiropraxie en homeopathie vanaf 1 januari 21 procent duurder wordt. Zorgverzekeringen die dergelijke behandelwijzen vergoeden zullen dat dus in hun premies gaan doorberekenen.

AFM kritisch over hypotheekpraktijk Rabobank

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft kritiek op het no-cure-no-paykarakter van hypotheekadvies bij de Rabobank. Op 1 januari is een provisieverbod ingegaan waarbij de kosten voor advies strikt moeten worden gescheiden van het eventueel aanschaffen van een product. Bij de Rabobank betalen mensen alleen voor het hypotheekadvies als zij ook daadwerkelijk een hypotheek nemen.

De nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat adviseurs niet meer worden geprikkeld om een bepaald product te adviseren. Volgens de toezichthouder staat het beleid van de Rabobank haaks op de nieuwe regels. "Omdat bij Rabobank advies alleen betaald hoeft te worden als een product bij Rabobank wordt gekocht, ontstaat alsnog de oude situatie waarin advies en product worden vermengd", stelt de AFM donderdag in een verklaring.

Rabobank stelt in een reactie met de AFM in gesprek te zijn over de kwestie. "Wij vinden het van belang dat mensen meerdere adviezen vergelijken", stelt een woordvoerder. De bank vreest dat mensen minder advies gaan inwinnen als ze bij elke aanbieder moeten betalen voor dat advies. Bij de Rabobank kost het hypotheekadvies 1750 euro.

AEX maakt pas op de plaats

De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten nadat positief werd gereageerd op het ADP-banenrapport uit de Verenigde Staten. De AEX won 0,2 procent op 350,74 punten nadat woensdag het nieuwe jaar was afgetrapt met een winst van ruim twee procent. Het Damrak deed het donderdag beter dan de beurzen in Duitsland en Frankrijk, waar kleine verliezen werden geleden.

Volgens Michael Jabroer van Mijn-Effecten zoekt de AEX de weerstand op 354 punten op, om vervolgens te consolideren of mogelijk zelfs kortstondig terug te vallen. Volgende week keren de professionele handelaren in grote getale terug van kerstreces en volgens handelaar Jabroer kan dit een koopgolf tot gevolg hebben.

In tegenstelling tot het rapport van ADP - het aantal banen groeide met 215.000 in plaats van de verwachte 140.000 - waren de steunaanvragen een tegenvaller. Het aantal eerste steunaanvragen steeg afgelopen week sterker dan voorzien.

Vrijdagmiddag komt het officiële Amerikaanse banenrapport uit. Economen van Bloomberg mikken op een banengroei van 150 duizend.

In de AEX was het vooral Air France-KLM dat naar grote hoogte steeg. Het fonds werd liefst 5,1 procent meer waard op de beurs. De overige koersstijgingen bleven beperkt. Na Air France was de grootste koerswinst voor Aegon met 1,2 procent.

Bij de dalers in de hoofdindex ging Unibail-Rodamco aan kop met een dagverlies van 2,3 procent. Volgens Jabroer een kwestie van sectorrotatie, ook andere vastgoedfondsen liggen er slecht bij. PostNL volgde met een verlies van 1,3 procent.

In de AMX (-0,3%) zijn het Brunel International en ASMi die met respectievelijk 2,6 en 2,1 procent aan kop gingen. De grootste daling kwam voor rekening van Vopak met 2,3 procent.

Bij de smallcaps valt de koerswinst van Ballast Nedam op. De bouwer werd donderdag 5,8 procent meer waard. Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index vlak op 13.407,27 punten. De breder samengestelde SenP500 Index won 0,1 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,2 procent aan.

Starbucks betreedt Vietnamese markt

Starbucks opent begin volgende maand een eerste café in Vietnam. De vestiging in Ho Chi Minhstad vormt onderdeel van de expansiestrategie van de koffieketen in Azië, liet het bedrijf donderdag weten.

Omdat Vietnam een land van koffiedrinkers is, betreedt Starbucks een al ontwikkelde markt. In Ho Chi Minhstad zijn in ieder geval al twee koffieketens uit Vietnam zelf actief.

Na Brazilië is Vietnam wereldwijd nummer twee in koffieproductie. Het land levert al koffiebonen aan Starbucks voor gebruik in andere landen. Of er daar ook insecten in de koffie zitten is niet bekend.


Starbucks betreedt Vietnamese markt (Foto: Novum)

Boehner blijft voorzitter Huis van Afgevaardigden

De Republikein John Boehner blijft de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Boehner won de stemming in het nieuwe Congres donderdag nipt.

Boehner kreeg er de afgelopen dagen flink van langs van zijn partijgenoten. Conservatieven uit zijn eigen partij uitten felle kritiek op de overeenkomst die hij sloot om de zogenoemde fiscal cliff te voorkomen. De kritiek zwol woensdag verder aan, nadat Boehner had geweigerd een stemming te houden over een wetsvoorstel over noodgelden voor de staten die werden getroffen door orkaan Sandy.

Congresleden uit onder meer New Jersey en New York, de staten die het zwaarst werden getroffen door Sandy, bonden echter in toen Boehner woensdag zei binnenkort alsnog een stemming over de noodgelden te zullen houden.

Gigi Ravelli in lappenmand na surfongeluk

Slecht nieuws voor liefhebbers van mooie vrouwen: Gigi Ravelli moet nog enkele weken met haar vingers in het verband vanwege een surfongeluk op Bali.

De actrice, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden, raspte met de scherpe onderkant van een surfplank huid van haar vingers weg tijdens haar vakantie. "Ik wilde eigenlijk niet naar het ziekenhuis", vertelt Ravelli aan RTL Boulevard. Toen de actrice inzag dat er behoorlijk veel huid was weggesneden, ging ze toch. In het ziekenhuis werd huid van de zijkant van haar vingers getransplanteerd naar de gehavende delen.

De 30-jarige Ravelli maakt zich niet druk om het feit dat ze in GTST een paar weken te zien is met twee vingers in het verband. "Ze moeten maar iets verzinnen, dat Lorena zich in de vingers heeft geknipt ofzo", zegt ze over haar personage Lorena Gonzalez.

Mulder tweede op eerste sprintavond in Ahoy

Teun Mulder heeft op de eerste avond van de Sprint Masters in Ahoy genoegen moeten nemen met de tweede plaats. De Nederlandse baanwielrenner werd in de sprintfinale met een banddikte verschil geklopt door olympisch kampioen Jason Kenny uit Groot-Brittannië. Mulder had in de halve finale afgerekend met de Britse vedette Sir Chris Hoy, Kenny versloeg net als tijdens de olympische finale in Londen de Franse wereldkampioen Gregory Baugé.

Kenny had eerder op de avond ook de tijdrit over één ronde gewonnen. De teamsprint leverde een zege op voor Hoy en Kenny, die Mulder en Baugé de baas waren. De vier topsprinters binden de strijd met elkaar aan als bijprogramma van de Zesdaagse van Rotterdam.

Boom eet fiets

Op Vashon Island in de Amerikaanse staat Washington is iets bijzonders te zien. Een kinderfiets stond daar zo lang tegen een boom geparkeerd dat de boom hem in de loop der jaren heeft opgenomen in zijn stam.

De fiets werd in 1954 aan een achtjarig jongetje gegeven dat kort daarvoor zijn vader was verloren. Omdat het een meisjesfiets was, schaamde hij zich ervoor. Kort daarna parkeerde de jongen de fiets tegen een boom en vertelde hij aan zijn moeder dat hij de fiets kwijt was geraakt.  

In de loop der jaren heeft de boom de fiets voor een groot deel in zich opgenomen. Het ding hangt inmiddels zo’n anderhalve meter boven de grond. De fiets was in ieder geval van een bijzonder degelijke kwaliteit, want dik vijftig jaar later  kan het voorwiel nog steeds draaien.

Een foto van de fietsetende boom is te zien op de site van ABC News.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.