[Dakar] Oud-schansspringer Malysz weer van de partij

De Dakar Rally is ook populair bij mensen uit andere sporttakken. Zo deden onder meer doelman Jean-Marie Pfaff en wielrenner Frederic Moncassin al eens mee. Luc Aphand, voormalig skikampioen, wist de rally zelfs eens te winnen.

Dit jaar is oud-schansspringer Adam Malysz van de partij. Het wordt de tweede Dakar voor de Pool. Vorig jaar eindigde Malysz tijdens zijn debuut als 37ste met een Mitsubishi Pajero. Dit jaar bestuurt hij een Toyota Hilux en wordt hij, net als vorig jaar, genavigeerd door landgenoot Rafal Marton.

"Rafal is tevens mijn mentor. Hij heeft veel ervaring en heeft mij veel geleerd", aldus Malysz. Marton doet voor de negende keer mee aan de Dakar Rally. Malysz heeft samen met Marton een duidelijk doel voor ogen. "Ons doel voor onze tweede Dakar is in de top twintig te finishen. We beseffen dat anderhalf jaar training en één Dakar nog niet genoeg is om met de besten mee te doen", aldus de voormalig schansspringer.

Bij het schansspringen wist de inmiddels 35-jarige Malysz viermaal wereldkampioen te worden. Daarnaast greep hij vier eindzeges in de wereldbeker. Op de Olympische Spelen won Malysz tweemaal zilver en één keer brons.