Eerbetoon aan James Bond bij Oscars

De 85e uitreiking van de felbegeerde Oscars zal deels in het teken staan van James Bond. Dat hebben de producenten van de show, Craig Zadan en Neil Meron, vandaag bekendgemaakt.

Het zal menig filmliefhebber niet ontgaan zijn dat afgelopen jaar de 50e verjaardag van geheim agent 007, James Bond, op het witte doek werd gevierd. De laatste Bondfilm, Skyfall, beleefde afgelopen jaar een enorm succes door wereldwijd meer dan 1 miljard dollar op te halen. De film is daarmee de meest succesvolle Bondfilm uit de reeks.

Hoewel Skyfall hoge ogen gooide bij zowel bioscoopgangers als critici, is het nog allesbehalve zeker of de film ook een Oscar in de wacht kan slepen. Tot op heden hebben slechts twee Bondfilms ooit een Oscar gewonnen. Goldfinger won de Oscar voor Best Sound Editing en Thunderball werd beloond met de Oscar voor Visual Effects. Verschillende andere Bondfilms hebben daarnaast ook een aantal nominaties mogen ontvangen voor onder andere Best Original Song, maar wisten deze categorieën destijds niet te winnen.

De nominaties voor de 85e Academy Awards worden 10 januari uit de doeken gedaan. De uitreiking zal plaatsvinden op 24 februari in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles.

James Bond gun barrel sequence: Roger Moore50 jaar James Bond gevierd bij de Academy Awards