AFM kritisch over hypotheekpraktijk Rabobank

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft kritiek op het no-cure-no-paykarakter van hypotheekadvies bij de Rabobank. Op 1 januari is een provisieverbod ingegaan waarbij de kosten voor advies strikt moeten worden gescheiden van het eventueel aanschaffen van een product. Bij de Rabobank betalen mensen alleen voor het hypotheekadvies als zij ook daadwerkelijk een hypotheek nemen.

De nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat adviseurs niet meer worden geprikkeld om een bepaald product te adviseren. Volgens de toezichthouder staat het beleid van de Rabobank haaks op de nieuwe regels. "Omdat bij Rabobank advies alleen betaald hoeft te worden als een product bij Rabobank wordt gekocht, ontstaat alsnog de oude situatie waarin advies en product worden vermengd", stelt de AFM donderdag in een verklaring.

Rabobank stelt in een reactie met de AFM in gesprek te zijn over de kwestie. "Wij vinden het van belang dat mensen meerdere adviezen vergelijken", stelt een woordvoerder. De bank vreest dat mensen minder advies gaan inwinnen als ze bij elke aanbieder moeten betalen voor dat advies. Bij de Rabobank kost het hypotheekadvies 1750 euro.

Submitter:  Bron: Novum