New Kids Nitro Racer

Vandaag komt de racegame van New Kids Nitro beschikbaar in de winkel en als download. Het spel kost net iets minder dan een tientje. In de virtuele wereld op je pc kun je voor dat geld lekker alles stukmaken wat je op je weg tegenkomt.

Fans van de boys uit Maaskantje kunnen vanaf vandaag dus hun hart ophalen. Heb je geen zin om alweer door een brievenbus te pissen dan verniel je er gewoon eentje. Ook met verkeersborden kun je doen en laten wat je wilt. Niemand pakt je ervoor op. Je kunt je gedragen als een verrekte koekwaus en niemand neemt je dat kwalijk. Natuurlijk zijn er ook mensen die denken dat de film en de game aanzetten tot vernieling en asociaal gedrag, maar ik ben het daar niet mee eens.

Mensen die de schuld van het asociale gedrag en de korte lontjes van deze tijd aan dit soort films, games en programma's zoals Oh Oh Cherso en Echte meisjes in de jungle geven, die draaien de boel om. Die programma's, films en games volgen juist de maatschappelijke trend. Of dacht je soms dat Sterretje en Barbie pas in de serie aso's werden? En dacht je dat vernielingen van bushokjes en verkeersborden pas na de film New Kids Turbo zijn gaan plaatsvinden? Nee, de film geeft niet de trend aan, maar borduurt voort op de trend. Alleen wat meer over the top, maar dat is bij iedere film zo. Anders is het een documentaire.

Ik las vorig jaar een artikel waarin burgemeester Van Gijzel van Eindhoven vertelde dat de jeugd zich na het zien van de film New Kids Turbo agressiever ging gedragen. Agenten en leraren werden met beledigende teksten benaderd en fietsen waren niet meer veilig. Dat gedrag zit echter al in dat soort pikkies. Mensen die naar de nieuwe James Bond zijn geweest, laten toch ook niet meteen de metro ontsporen? Als een film zo'n grote invloed had op het maatschappelijk gedrag van mensen, dan zou ik alleen nog maar The Sound of Music toestaan in de bioscopen van Eindhoven als ik Van Gijzel was. Project X Haren was naar voorbeeld van een film, maar het was nooit zo uit de hand gelopen als het feest door de gemeente was gestroomlijnd. Het begon namelijk gezellig, maar liep uit de hand toen de jongeren zich gingen vervelen.

Het zijn ook echt niet alleen maar jongeren die asociaal zijn en korte lontjes hebben. Ik geef twee voorbeelden uit mijn eigen recente ervaring. Ik woon in Rijswijk en ga regelmatig op de fiets boodschappen doen in de Boogaard. Om daar te komen moet ik een kruising met stoplichten over. Als het druk is met verkeer dan zetten de automobilisten de hele kruising vast. Het gebeurt dan regelmatig dat de auto's op de kruising gewoon gaan rijden terwijl het stoplicht op dat moment op rood staat en het onze op groen. Zo ook op de dag waar ik het over heb. Mijn stoplicht werd groen en dus fietste ik het kruispunt over, maar een automobiliste op het kruispunt wilde ook nog net doorrijden, dus kwam ik met mijn voorwiel lichtjes tegen haar auto. Ik fietste niet hard, want ik had het al een beetje verwacht, maar raakte haar nog net. Er was echter niets te zien op die auto; zelfs geen vlekje. Ze voelde het natuurlijk wel. Ze kwam met een rode kop de auto uit, schold me helemaal verrot, sloeg met haar vuisten op mijn borst en riep dat ik het expres had gedaan. Daar had ze niet helemaal ongelijk in, maar ze zag ook wel dat er niets aan de hand was. Nu had ik geen last van haar gescheld en ook niet van haar vuistslagen, want ze was niet sterk en het kriebelde alleen maar een beetje, maar als ze een wapen bij zich had gehad, dan had ze het beslist gebruikt.

Nu kun je in dit geval nog discussiëren of het een echt kort lontje was, of dat ze kwaad werd omdat ze dacht dat haar auto beschadigd was. Ook in dat laatste geval kun je echter ook gewoon beschaafd reageren. Iets anders is het tweede korte lontje.

Als ik richting Delft fiets dan fiets ik meestal door een gebied waar nu nog kassen zijn. Dat gebied wordt ook veel gebruikt door sluipverkeer. Dat kan, maar een gedeelte van dat gebied is afgesloten voor ander verkeer dan bestemmingsverkeer. Toch kiezen veel automobilisten voor die weggetjes en die zijn niet echt breed. Bovendien is men er momenteel bezig met een nieuwe wijk en op die smalle weggetjes staan dus ook nog wel eens vrachtwagens te laden en te lossen en er liggen platen op de weg. Als ik daar fiets, kan een automobilist er dus niet langs en moet hij of zij dus langzaam achter me gaan rijden. Meestal geeft dat geen problemen, maar een tijdje terug hoorde ik een auto achter me rijden die steeds dichterbij kwam. Even later werd er op een zeer nerveuze manier getoeterd. Het leek wel of de automobilist wist dat ik door al die jaren in de band wat doof was geworden, want hij bleef die claxon indrukken. Ik maakte dus een gebaar met mijn linkerarm dat hij zich wat rustig moest houden. Nee, daar kwam geen middelvinger aan te pas. Het had echter de uitwerking van Koen Everink op Badr Hari. Hij probeerde me gewoon van de weg te rijden en het scheelde niet veel of ik was in de sloot beland. Even verderop stopte hij en toen zag ik dat het een 45-km-autootje was. Er zat een oude man in met een ontzettend chagrijnige kop. Hij had het raampje opengedraaid. Ik zei tegen hem dat hij daar helemaal niet mocht rijden. Een scheldkanonnade was het gevolg. Gelukkig bond hij snel in, omdat uit het huis waarvoor hij stond een vader en zoon kwamen die al dat sluipverkeer spuugzat waren, maar als hij een vuurwapen had gehad dan zou ik er nu niet meer zijn geweest. En waarom? Tien seconden tijdwinst? Ik wist ineens hoe die man gehandicapt was geworden.

Waren dit jongeren die naar New Kids Turbo of Project X hadden gekeken? Jongeren waren het zeker niet en ik denk ook niet dat ze de films hadden gezien. Ik denk dat het met iets anders te maken heeft. We wonen in de Randstad als koeien in een megastal en hebben het altijd druk. De werkgevers willen steeds meer van steeds minder mensen en dat geeft stress. Heel veel stress. Als ik zelf gestrest ben, dan heb ik ook een korter lontje dan normaal. Balkenende had het wel eens over normen en waarden, maar werkgevers hebben het alleen nog maar over normeringen en geldwaarde. Dat is het probleem. Ik denk zelfs dat het nieuwe spel therapeutisch kan zijn. Wat is het niet heerlijk om thuis te komen van een zware stressdag op de zaak en dan even lekker virtueel verkeersborden naar God te helpen! Kom maar op met die game.