[Dakar] Team De Rooy is er klaar voor

Team de Rooy is klaar voor Dakar 2013. Gisteren werden de wedstrijdtrucks van de coureurs gekeurd. Gerard de Rooy verdedigt tijdens deze editie zijn titel van vorig jaar bij de trucks. Teamgenoot van De Rooy, Hans Stacey, gaat op jacht naar de eindoverwinning, na zijn tweede plek van vorig jaar.

"Er zijn mensen die er tegen opkijken. Ik niet. Het lijkt wel of het elk jaar gemakkelijker gaat", aldus De Rooy over de afsluitende keuring. Stacey is wel iemand die tegen de dag van de technische en administratieve keuringen op zag. "De ergste dag van de Dakar zit er op", liet hij weten na afloop, toen zijn truck op de afgesloten parkeerplaats van de Dakar Rally stond. "Dat wachten en hangen: vreselijk."

Vervolgens ging het razendsnel, want anderhalf uur later was het hele team door de verplichte keuringen heen en stonden de vijf wedstrijdtrucks veilig op de afgesloten parkeerplaatsen. Wat Team De Rooy betreft kan de Dakar 2013 niet snel genoeg beginnen. Het team staat opnieuw vol strijdlust aan de start in Lima, de hoofdstad van Peru. "De auto kan winnen", liet Stacey weten. "Nu moeten we het alleen nog even doen. Als ik de kans krijg, dan zal ik hem zeker grijpen, maar het teambelang staat voorop."

Gerard de Rooy voelt geen extra druk, nu hij deze editie zijn titel verdedigt. "Vorig jaar voelde ik meer druk. Toen moest het allemaal nog. Nu is er het vertrouwen dat we het kunnen. Ik weet wel dat het een nieuw jaar is, een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen, maar ik zie niet in waarom we niet weer zouden kunnen winnen."

De Rooy ziet Kamaz en Tatra en zijn eigen teamgenoten Stacey en Miki Biasion als zijn belangrijkste concurrenten. "Maar ik ben in principe voor niemand bevreesd", aldus De Rooy. Dat de wedstrijd begint met vooral duinen, ziet hij als een voordeel. "Maar er zijn er meer die van duinen houden. Je kunt er weinig winnen, maar wel veel verliezen. Het is dus zaak om er vlot maar zonder risico doorheen te gaan."

De Dakar Rally 2013 start komende zaterdag.