FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 januari 2013

Deal over olielek Golf van Mexico nabij

Het Amerikaanse ministerie van justitie is dicht bij een overeenkomst met Transocean Ltd, de eigenaar van het boorplatform Deepwater Horizon dat in 2010 zonk in de Golf van Mexico. Met de deal is omgerekend ruim een miljard euro gemoeid. Dat hebben ingewijden gezegd.

De explosie die voorafgang aan het zinken van Deepwater Horizon kostte aan elf mensen het leven. Met de overeenkomst koopt Transocean mogelijke rechtszaken in de toekomst, civiel en strafrechtelijk, af. De deal wordt mogelijk donderdag officieel bekendgemaakt.

Grote brand in Limburgse landbouwloods

In het Limburgse Guttecoven woedt donderdagavond een zeer grote brand in een loods met landbouwvoertuigen. Dicht bij de loods staat een grote loods met varkens. Om te voorkomen dat de brand daarop overslaat is groot alarm geslagen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brand brak omstreeks 18.30 uur uit in de loods aan de Rijstraat. De oorzaak is nog onbekend. Ook is nog onduidelijk of mensen gewond zijn geraakt.

Zestig bewoners bij bijeenkomst schietpartij

Ongeveer zestig buurtbewoners zijn donderdagavond naar een informatiebijeenkomst gekomen over de fatale schietpartij zaterdagavond in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente.

Bij de schietpartij, die op meerdere plekken in de buurt plaatsvond, kwamen twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar om. Hun auto werd onder vuur genomen met automatische vuurwapens. Twee motoragenten die de daders probeerden te pakken werden ook onder vuur genomen. Zij gingen snel liggen en bleven ongedeerd.

Het Amsterdamse stadsdeel West organiseerde de bijeenkomst voor bewoners, die erg zijn geschrokken van de gewelddadigheden. Medewerkers van de politie, het stadsdeel en Slachtofferhulp waren er donderdagavond bij. Zij beantwoordden vragen van buurtbewoners.

Pato verruilt Milan voor Corinthians

De Braziliaan Alexandre Pato verruilt AC Milan per direct voor Corinthians. Dat hebben beide clubs donderdagavond bekendgemaakt. De wereldkampioen betaalt zo'n vijftien miljoen euro voor de 23-jarige aanvaller, die een contract voor vier jaar tekent. Hij moet in de komende dagen nog wel de medische keuring doorstaan.

De transfer van Pato, die dit seizoen pas vier keer in actie kwam, komt niet uit de lucht vallen. Hij werd al enige tijd in verband gebracht met Corinthians, sinds hij aangaf terug te willen keren naar zijn geboorteland.

Pato werd in 2007 door Milan overgenomen van Internacional. Hij werd in zijn periode in Milaan geplaagd door blessures. Hij kwam in vijfenhalf seizoen niet verder dan 117 optredens in de Serie A, waarin hij 51 keer scoorde. In 2011 kon hij slechts een geringe bijdrage leveren aan het winnen van de landstitel en de Italiaanse beker.

Milan dreigt overigens nog een Braziliaanse aanvaller kwijt te raken. Robinho wil ook terugkeren naar Brazilië.

Baskische afscheidingspartij heft zichzelf op

De in Spanje verboden Baskische afscheidingspartij Batasuna, de politieke tak van de militante beweging ETA, heft zichzelf op. Dat heeft de partij donderdag laten weten.

"We moeten erkennen dat de politiek fase waarin Batasuna werd opgericht nu ten einde is. Daarmee is ook een einde gekomen aan Batasuna", zei partijlid Jean-Claude Aguerre. Een onafhankelijk Baskenland is nog steeds het doel, maar dat kan via een andere politieke weg afgedwongen worden. Twee maanden geleden werd een andere politieke partij die hetzelfde doel nastreeft tweede in regionale verkiezingen.

Baskische afscheidingspartij heft zichzelf op
Baskische afscheidingspartij heft zichzelf op (Foto: ANP)

Elton John en Sting eren Bruce Springsteen

Elton John en Sting brengen volgende maand een eerbetoon aan Bruce Springsteen. De 63-jarige rocker wordt dan gehuldigd als Musicares Person of the Year, een jaarlijkse titel voor artiesten die uitblinken met zowel hun muziek als hun werk voor goede doelen.

Ook Neil Young, Mumford en Sons, Faith Hill en Jackson Browne zetten Springsteen in het zonnetje. Het evenement, dat aan elkaar wordt gepraat door Jon Stewart, vindt plaats op 8 februari in Los Angeles, twee dagen voor de uitreiking van de Grammy Awards. De organisatie achter de prestigieuze muziekprijzen is ook verantwoordelijk voor de verkiezing van de Musicares Person of the Year.

Springsteen volgt ex-Beatle Paul McCartney op, die vorig jaar werd geëerd voor zijn bijdrage aan de muziek en goede doelen. Andere artiesten die eerder tot Musicares Person of the Year werden uitgeroepen zijn onder anderen Aretha Franklin, Stevie Wonder en Barbra Streisand.

Israël onthult Afghaanse manuscripten

In Israël zijn donderdag Hebreeuwse manuscripten onthuld die werden gevonden in een bolwerk van de Taliban in het noorden van Afghanistan. Het is het eerste tastbare bewijs dat een joodse gemeenschap duizend jaar geleden in dat deel van Afghanistan woonde.

De collectie, die in handen is van het Israëlisch Nationaal Museum, bevat onder meer bijbelse commentaren, brieven en financiële gegevens. Volgens onderzoekers, die spreken van de Afghaanse Genizah, gaat het om de waardevolste partij manuscripten sinds de vondst van de Caïro Genizah, die ruim honderd jaar geleden werd gevonden in een synagoge in Egypte.

Genizah is het Hebreeuwse woord voor een opslagruimte naast een synagoge of joodse begraafplaats, waar Hebreeuwse boeken en papieren worden bewaard. Volgens de joodse wetten is het verboden schrijfsels weg te gooien waar de formele naam van God in staat. Daarom worden deze schrijfsels doorgaans opgeslagen of begraven.

De Afghaanse collectie biedt een uniek kijkje in het leven van joden die in de elfde eeuw in het toenmalige Perzië woonden. Doordat de papieren lange tijd in een droge grot lagen zijn ze goed bewaard gebleven.

Volgens Haggai Ben-Shammai van het museum bevatten de documenten duidelijk herkenbare joodse namen en wordt er melding gemaakt van commerciële activiteiten langs de Zijderoute, die Europa met het Oosten verbond. "Dit is de eerste keer dat we een grote verzameling manuscripten hebben die de cultuur van de joden die daar woonden vertegenwoordigen. Tot vandaag hadden we hier niets over."

Verlies bankensteun bedraagt 193 miljoen

De Nederlandse staat heeft vorig jaar een verlies van 193 miljoen euro geleden op de miljardensteun aan banken tijdens de kredietcrisis. De komende jaren zal dit niet anders zijn, de staat zal moeten toeleggen op de destijds genomen crisismaatregelen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een belangrijke oorzaak voor het geleden verlies is dat banken door de verslechterde economische omstandigheden minder dividend kunnen uitkeren. Ook moeten banken hun buffers versterken, waardoor ze eveneens minder dividend kunnen uitkeren.

In zijn brief geeft de minister verder aan dat de financiële sector in zijn ogen 'de weg naar boven aan het vinden is'. "Maar de sector is zich nog steeds aan het herstellen. Daarmee is er een risico dat de in 2008 en 2009 genomen maatregelen negatieve effecten hebben op de rijksbegroting."

Arie Boomsma wil stotterprogramma maken

Arie Boomsma werkt aan een programma over stotteren. De presentator heeft voor de KRO een pilot opgenomen, laat hij weten aan RTL Boulevard. "Stotteren blijft een gevoelig onderwerp."

"We volgen mensen die toewerken naar een groot evenement of gebeurtenis", legt de 38-jarige presentator uit. Volgens Boomsma is de film The King's Speech, waarin Colin Firth de stotterende koning George VI vertolkt, een grote inspiratiebron geweest voor het project.

Daarnaast is Boomsma bezig met een reeks over transgenders. "We zijn al aan het draaien, vier of vijf mensen zijn we al aan het volgen", zei hij donderdagmiddag in de Coen en Sander Show. "We zoeken nog wel een of twee mensen die dit met ons willen doen. Het moeilijke als je zo'n verandering doormaakt, is dat dat vaak een proces is dat je achter je wil laten. Wij willen het juist documenteren." Volgens RTL Boulevard is het programma in het najaar te zien bij de KRO.

Benitez: "Torres heeft te veel gespeeld"

Rafael Benitez is van plan om Fernando Torres in de komende periode minder vaak in te zetten. De oefenmeester vindt dat Torres toe is aan rust. De Spanjaard speelde dit seizoen al 33 wedstrijden.

"Er zijn twee of drie spelers die in de voorbije weken en maanden veel te veel hebben gespeeld. Fernando is daar één van", zegt Benitez tegen Engelse pers.De trainer vond het in de voorbije periode niet nodig om mensen te laten rusten. "Het lukte aardig om de selectie fit te houden. Tegen Queens Park Rangers zag je echter dat het ons parten gaat spelen. Sommige spelers haalden het niveau dat van ze verwacht wordt niet."

Benitez wilde niet zeggen wie Torres in de komende periode regelmatig zou moeten ontlasten. Daniel Sturridge vertrok onlangs naar Liverpool. Wel gaat het gerucht rond dat Demba Ba (Newcastle United) vrijwel zeker de overstap maakt naar Stamford Bridge.

Juventus strikt verdediger Peluso

Juventus heeft in de tweede seizoenshelft de beschikking over Federico Peluso. De 28-jarige verdediger wordt een halfjaar gehuurd van Atalanta Bergamo. De club uit Turijn heeft tevens een optie tot koop bedongen. Juventus zat na het vertrek van Lucio en de langdurige blessure van Giorgio Chiellini krap in de mandekkers.

Trainer Antonio Conte heeft met Peluso, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci en Martin Cáceres nu vier centrumverdedigers in de selectie. Drievoudig Italiaans international Peluso speelde sinds 2009 voor Atalanta, dat hem overnam van Albinoleffe.

Koploper Juventus begint zondag aan de tweede seizoenshelft in de Serie A met een thuiswedstrijd tegen Sampdoria.

Libië populair land voor Hollandse occasions

Libië is vorig jaar ineens de meest populaire bestemming geworden voor gebruikte auto's uit Nederland. Eerder was Polen dat, maar de revolutie in Libië leidde plots tot een grote export van oudere occasions vanuit Nederland. Dat blijkt uit het Nationaal Occasion Onderzoek van het bureau VWE.

In 2011 ging nog ongeveer 28 procent van de Nederlandse occasions naar Polen. Vorig jaar was dat echter nog maar veertien procent. Daarmee staat Polen nog wel op de tweede plek van populairste bestemmingen voor Nederlandse occasions. Naar Libië ging in 2011 slechts ongeveer twee procent van de in Nederland gebruikte auto's, maar de export naar dat land nam vorig jaar fors toe, tot circa 22 procent.

Volgens de VWE kunnen veranderingen in lokale regelgeving en omstandigheden veel invloed hebben op de vraag naar occasions. "Die vraag is soms moeilijk te voorspellen." Zo worden ook tegen de verwachting in veel slechts kort gebruikte hybrides geëxporteerd om bijvoorbeeld als gesubsidieerde taxi te worden ingezet in Rusland en Litouwen.

Na Libië en Polen zijn Duitsland met circa elf procent, België met ongeveer acht procent en Litouwen met eveneens circa acht procent populaire bestemmingen. Opvallend is dat ook veel Nederlandse occasions naar het kleine Benin gaan. Dat land staat op de zesde plek met iets meer dan vijf procent.

Moord in brief aan Omroep West opgeëist

De regionale zender Omroep West heeft een anonieme brief ontvangen van iemand die zegt een 80-jarige man uit Den Haag te hebben vermoord. De schrijver betuigt in de brief ook spijt richting de familie van het bejaarde slachtoffer, meldt Omroep West donderdag.

Het slachtoffer werd in juni gevonden in zijn huis aan de Falckstraat, vlak voordat hij op vakantie zou gaan. Hij bleek met messteken om het leven te zijn gebracht.

De brief is in slecht Nederlands opgesteld. "Nu wil zegen sorie voor vamilie", citeert de omroep uit de brief. De afzender stelt verder bang te zijn voor de politie. Omroep West heeft de brief aan het Openbaar Ministerie gegeven. Het Nederlands Forensisch Instituut zou de brief onderzoeken.

Ongeveer twee weken na de moord werd in Frankrijk een verdachte aangehouden in de zaak. Het ging om een 44-jarige man zonder vaste verblijfplaats. Omroep West meldt dat de verdachte, Salah A., een ver familielid is van het slachtoffer. Zijn advocaat zou in de brief reden zien zijn cliënt voorlopig vrij te laten, omdat er mogelijk een andere dader is.

City casht na transfer Sturridge

Manchester City houdt ruim twee miljoen euro over aan de transfer van Daniel Sturridge van Chelsea naar Liverpool.

De aanvaller vertrekt voor vijftien miljoen euro naar Liverpool. Chelsea moet City vijftien procent van de transfersom betalen, omdat dit in de deal werd kortgesloten tussen de twee partijen toen Sturridge naar The Blues verkaste.

De 23-jarige Sturridge had geen basisplaats bij Chelsea. De komst van onder meer Eden Hazard in de afgelopen transferperiode maakte een toekomst bij de topclub voor de spits onmogelijk. Bij Liverpool komt hij onder meer oud-Ajacied Luis Suarez tegen in de voorhoede.

Sturridge moet bij The Reds Suarez assisteren bij het maken van doelpunten. Trainer Brendan Rodgers bood dit seizoen enkel aan de Uruguayaan een vaste plek in de aanvalslinie. Stewart Downing, Jonjo Shelvey, Raheem Sterling en Suso speelden regelmatig als basisspeler.

Zimbabwe ziet af van onteigening 'blanke boerengrond'

Zimbabwe ziet af van onteigening van boerenbedrijven die in buitenlandse handen zijn, omdat een groep van 40 Nederlandse boeren een rechtszaak tegen deze maatregel heeft gewonnen. Minister Herbert Murerwa zei donderdag dat het gaat om boerenbedrijven die bescherming genieten onder een bilaterale investeringsovereenkomst, meldden Afrikaanse media.

Alle bedrijven die onder deze Investment Promotion and Protection Agreement (Bippa) vallen, worden niet meer onteigend op grond van het landhervormingsprogramma, zei de minister. "Dit in het licht van de nog lopende geschillen bij het Internationaal Hof voor de Beslechting van Investeringsgeschillen."

Dit tribunaal, dat opereert onder de vlag van de Wereldbank, oordeelde in 2009 in het voordeel van de Nederlandse boeren, die compensatie wilden voor de landonteigening door Zimbabwe.

Broer Rafa gelooft klap niet

De jongere broer van Rafael van der Vaart kan zich niet voorstellen dat de voetballer zijn vrouw Sylvie een klap heeft verkocht op oudejaarsavond. "Ik weet niet wat er precies gebeurd is, maar ik kan niet geloven dat hij heeft geslagen."

"Zo is hij gewoon niet", zegt Fernando van der Vaart, die op 1 januari hoorde dat zijn broer gaat scheiden, tegen RTL Boulevard. Fernando zegt zijn broer nog niet te hebben gesproken. "Ik weet niet hoe hij zich precies voelt."

Volgens Fernando vierden Sylvie en Rafael nog kerst met de familie en wees niets op een aanstaande breuk. "We zaten gezellig met z'n allen in de woonkamer te kletsen. 's Avonds gingen we uit eten met nog meer familieleden. Alles leek goed, net als normaal."

Komst Coelho bij Twente 'mijlenver'

Jaja Coelho maakt in januari nog niet de overstap naar FC Twente. Dat verwacht trainer Steve McClaren. Vorige week werd duidelijk dat Twente zich graag weer zou mengen in de strijd om Coelho.

De Braziliaan van Al-Ahli blijkt voolopig echter onhaalbaar voor de Tukkers, zo bevestigt McClaren aan TC/Tubantia"Als we een speler kwijtraken, zullen we een vervanger zoeken. Maar op dit moment is de komst van Jaja mijlenver weg. Je weet het nooit, maar op dit moment is zijn komst niet aan de orde", verklaart de Engelse oefenmeester.

Coelho is aantrekkelijk voor Twente omdat hij op meerdere posities in de aanval en op het middenveld uit de voeten kan. Hij ontbeert echter wel wedstrijdritme. In het voorbije halfjaar kwam hij amper aan spelen toe bij Al-Ahli.

Feyenoord ton rijker na debuut Aké

Feyenoord profiteert van de stormachtige ontwikkeling die Nathan Aké doormaakt. De middenvelder, deels opgeleid in Rotterdam, maakte zaterdag zijn debuut bij Chelsea.

Aké kwam vlak voor tijd binnen de lijnen bij het competitieduel met Norwich City. Dat was voor Feyenoord een welkom kerstcadeau, liet algemeen directeur Eric Gudde weten op de nieuwjaarsreceptie van de club. "Soms wordt de club toch nog wijzer van een speler die, in onze ogen, te vroeg het Feyenoord-nest verlaat. Het debuut van welgeteld één minuut van Nathan Aké bij Chelsea in de uitwedstrijd tegen Norwich op tweede kerstdag leverde Feyenoord honderdduizend euro op", bevestigde Gudde.

Feyenoord draaide op sportief en financieel gebied een goed jaar, maar de hand blijft voorlopig op de knip. "Echter, er is wel degelijk weer enige ruimte voor investeringen in cruciale zaken die ons direct helpen sportief beter te presteren", aldus Gudde. "In deze winter- dan wel de zomer-transferwindow zijn er bescheiden mogelijkheden om een transfer te realiseren. Bescheiden, omdat het verdere financiële herstel en een veilige liquiditeitspositie eerste prioriteit blijft."

Gudde stelt nieuw stadion als doel voor 2013

Voor Feyenoord moet 2013 het jaar worden waarin besluiten worden genomen over het nieuwe stadion. Dat benadrukte algemeen directeur Eric Gudde vrijdag in zijn speech op de traditionele nieuwjaarsreceptie. Volgens Gudde is de komst van een nieuwe thuishaven een 'absolute must'. "De aartsrivaal uit Amsterdam scoort 102 miljoen omzet en Feyenoord 38 miljoen. Dat zijn pijnlijke cijfers", stelde Gudde.

Feyenoord lanceerde in september plannen om een nieuwe Kuip te laten bouwen naast het huidige stadion. Volgens Gudde is de 'business case' waarin de plannen worden ontvouwd voor negentig procent klaar. "Maar de laatste tien procent zijn niet de makkelijkste", weet Gudde. "We willen een zeer dichtgetimmerd plan presenteren, waarmee we uiteindelijk een positief antwoord voor een nieuw stadion en trainingsaccommodatie krijgen." Feyenoord hoopt in 2018 over een nieuw stadion te kunnen beschikken.

Gudde beseft dat het verlaten van de vermaarde Kuip een gevoelige kwestie onder trouwe Feyenoord-supporters is. "Zo'n huis, zo'n stadion als De Kuip ga je nooit meer krijgen. Maar als je puur naar de financiële rapportages kijkt, kunnen we het Feyenoord en de naar succes hunkerende supporters niet aandoen om hierin te blijven hangen. Als we in de toekomst weer onvergetelijke momenten willen meemaken, is de komst van een nieuw stadion cruciaal."

Gudde hoopt met het zicht op een nieuw stadion het succesjaar 2012 te overtreffen. Zowel in sportief als in financieel opzicht maakte Feyenoord grote stappen voorwaarts. Het directielid noemde de contractverlenging van trainer Ronald Koeman ?exemplarisch voor hoe 2012 beleefd werd'. "Sportief gezien zijn we teruggekeerd in de rijen der topclubs. Dat de tweede plaats geen incident was, is de afgelopen maanden wel gebleken. De huidige derde plaats is dik conform de doelstelling, zelfs een streepje daar boven."

Ook in financieel opzicht ging het de Rotterdammers voor de wind. Over de vorige voetbaljaargang werd een winst van 6,5 miljoen euro geboekt. Daarnaast werd de schuld teruggebracht tot elf miljoen euro, waar die een aantal jaar geleden nog ruim veertig miljoen bedroeg. Gudde is dan ook vol lof. "De wijze waarop het herstel vorm heeft gekregen, is typisch Rotterdams: geen woorden, maar daden."

Vanuit meerdere richtingen ontving Feyenoord financiële meevallers. Zelfs uit onverwachte hoek. "Soms word je als club wel wijzer van een talent die vroeg bij de club vertrekt. Het debuut van Nathan Aké bij Chelsea, dat slechts een minuut behelsde, heeft ons een som van honderdduizend euro opgeleverd."

De verbeterde financiële huishouding betekent niet dat Feyenoord plots de financiële slagkracht heeft om de selectie een kwaliteitsinjectie te geven. "Voor Feyenoord blijft dit zuinige beleid troef", zei Gudde, die wel verklaarde dat er ?enige ruimte' is voor een transfer. "Dat is de laatste jaren wel eens anders geweest", zag Gudde het positief in.

Gudde vertelde dat een ander belangrijk speerpunt voor 2013 het vinden van een nieuwe hoofdsponsor is. De algemeen directeur hoopt daar in het tweede kwartaal van dit jaar duidelijkheid over te kunnen verschaffen.

[BDO WK] Kist verdedigt wereldtitel

Christian Kist verdedigt, vanaf komend weekend, zijn wereldtitel. De darter uit Overijssel won vorig jaar het befaamde Lakeside-toernooi en is nu één van de zeven Nederlandse deelnemers aan het WK in Frimley Green. FOK!sport zal uiteraard gedurende het toernooi de verrichtingen van de Nederlanders op de voet volgen.

Christian Kist komt in de eerste ronde uit tegen Robbie Green en de titelverdediger lijkt met de juiste vorm naar de Lakeside Country Club af te reizen. In de maand november pakte Kist tijdens het Europees Kampioenschap tweemaal goud en bereikte hij de kwartfinale van de Grand Slam of Darts. Op dit TV-toernooi, waar zowel spelers van de PDC als de WDF uitkomen, won Kist van Wes Newton en Raymond van Barneveld. Laatstgenoemde en tevens de latere Grand Slam-winnaar bleek vervolgens in de kwartfinale wel net te sterk.

Wesley Harms, die vorig jaar de halve finale van de Lakeside haalde, neemt het in de eerste ronde op tegen de Noor Rune David, terwijl Jan Dekker, in 2011 halve finalist, landgenoot Jeffrey de Graaf ontmoet. Benito van de Pas staat in de eerste ronde tegenover Darryl Fitton, Willy van de Wiel neemt het op tegen Scott Waites en Jimmy Hendriks ontmoet 3-voudig Lakeside-wereldkampioen Martin Adams.

Op het WK is er bij de dames één deelneemster uit Nederland; Sharon Prins speelt in de eerste ronde tegen Irina Armstrong. Het Lakeside toernooi begint op 5 januari en duurt tot en met 13 januari

Mountainbiker Stander (25) verongelukt

De Zuid-Afrikaanse mountainbiker Burry Stander is donderdag bij een verkeersongeluk tijdens een training om het leven gekomen. Dat heeft het olympisch comité van Zuid-Afrika bekendgemaakt. Stander was 25 jaar. Hij eindigde afgelopen zomer als vijfde op de Olympische Spelen in Londen, nadat hij in leidende positie ten val was gekomen.

Stander, die in de buurt van zijn woning in de provincie Kwazulu-Natal werd geraakt door een taxi, veroverde in 2009 de wereldtitel bij de beloften. In 2010 pakte hij brons bij de profs. Stander werd dit jaar tweede in de stand om de wereldbeker.

Monti voert kritiek op Berlusconi op

De Italiaanse premier Mario Monti heeft Silvio Berlusconi donderdag bekritiseerd om diens 'wispelturige beoordelingsvermogen'. Monti deed tevens een oproep aan de leider van de linkse coalitie, Pier Luigi Bersani, om afstand te nemen van extremisten, die volgens Monti de hervormingen in Italië zullen bemoeilijken.

De toon waarmee Monti zich de afgelopen dagen in het politieke debat begeeft is radicaal omgeslagen. De man die in 2011 aantrad als de politiek neutrale premier van een zakenkabinet, leidt nu een coalitie van middenpartijen en voert direct campagne tegen politieke leiders die enkele weken geleden zijn regering nog steunden.

De partij van Berlusconi, Volk van de Vrijheid, trok vorige maand haar steun voor Monti in. De premier leidt nu het demissionaire kabinet tot de verkiezingen in februari.

In een interview op de Italiaanse tv-zender RAI haalde Monti uit naar Berlusconi, die vorige maand zei dat Monti aan geloofwaardigheid heeft ingeboekt. Monti zei dat 'dit het oordeel was van iemand die heeft getoond nogal wispelturig in zijn oordelen te zijn'. Monti riep Bersani op moed te tonen en 'de conservatieven in zijn partij' het zwijgen op te leggen, omdat ze anders de regering zullen beletten verdere hervormingen door te voeren.

Bersani, die afhankelijk van de verkiezingsuitslag misschien een kabinet zal vormen met de coalitie van Monti, diende Monti niet direct van repliek, maar zei wel dat hij geen leden van zijn partij de mond zal snoeren.

Volgens een recente peiling kan Bersani op 36 procent van de stemmen rekenen. Monti staat tweede met 23 procent en Berlusconi zou samen met de partij Lega Nord, zijn voormalige bondgenoot, uitkomen op 22 procent. Lega Nord heeft echter nog niet gezegd of ze weer met Berlusconi in zee wil gaan.

Van 't Schip ontslagen bij Chivas

John van 't Schip is donderdag ontslagen als trainer van Chivas uit Guadelajara. De Mexicaanse voetbalclub nam vorige maand ook al afscheid van Johan Cruijff als adviseur. Van 't Schip werd op aandringen van Cruijff aangesteld als trainer. 

Na een evaluatie heeft het bestuur van Chivas besloten ook Van 't Schip aan de kant te zetten. Benjamin Galindo, een oude bekende, werd meteen gepresenteerd als zijn opvolger. 

Van 't Schip, die drie jaar werkzaam was in Australië, trad afgelopen zomer in dienst en heeft sindsdien negentien wedstrijden bij de hoofdmacht van Chivas op de bank gezeten. Hij won zeven keer met de Mexicaanse club en verloor zes duels. Cruijff werd vorig jaar maart benaderd om de club te helpen. Hij werd geassisteerd door Rob Meppelink en David Nascimento.

Vonn hervat training na rustpauze

Lindsey Vonn heeft donderdag in Oostenrijk weer licht getraind na een rustperiode van enkele weken. De Amerikaanse skiester hoopt volgend weekeinde tijdens wereldbekerwedstrijden in Sankt Anton haar rentree te maken op de afdaling en de Super G. Dat zegt Rainer Salzgeber, racedirecteur van haar sponsor Head.

De 28-jarige Vonn laste medio december een rustpauze in om te herstellen van darmklachten. Naar eigen zeggen kampte ze met een gebrek aan energie. Haar laatste race was 16 december. Woensdag keerde ze terug uit de Verenigde Staten.

De olympisch kampioene op de afdaling staat zesde in de stand om de algemene wereldbeker. Door haar absentie lijkt de kans klein dat ze haar titel kan prolongeren.

Het is nog niet duidelijk of Vonn in alle resterende wedstrijden aan de start verschijnt. "Het hangt ervan af hoe het gaat", zei Salzgeber. Haar belangrijkste doel is het WK in Schladming in februari.

Oliebollen Friese band bevatten rijstmeelkevers

Het meel dat werd gebruikt voor de oliebollen die insecten bleken te bevatten was over de houdbaarheidsdatum heen. De aangetroffen beestjes waren rijstmeelkevers. Die zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar 'vooral onsmakelijk', meldt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag.

Een brassband uit het Friese Wirdum had de oliebollen bij een bakker gehaald om door te verkopen. De NVWA bekijkt nog welke stappen worden ondernomen tegen de bakker.

De brassband verkocht de oliebollen zaterdag. In de loop van de dag bleek dat er beestjes in zaten, waarop de band kopers opriep de oliebollen terug te brengen. Van de oliebollen zijn er een paar duizend verkocht, een aantal is uiteindelijk teruggebracht. Die zijn vernietigd.

Rijstmeelkevers zijn net zo groot als fruitvliegjes, de larve is echter twee keer zo groot. De insecten leven veelal tussen opgeslagen voorraden. Ze voeden zich met achtergebleven resten in bijvoorbeeld naden van de vloer. Rijstmeelkevers kunnen zich snel voortplanten.

Stervende fan kreeg hele Star Trek-film te zien

Onlangs was al naar buiten gekomen dat J.J. Abrams tegemoet zou komen aan de wens van een aan kanker stervende Star Trek-fan. Die wilde graag de 9 minuten durende proloog zien van de nieuwe Star Trek-film Into Darkness die in sommige bioscopen voor The Hobbit getoond zou worden. Nu blijkt dat de fan de hele film heeft mogen zien, althans een ruwe versie ervan.

Natuurlijk waren nog niet alle special effects erin gemonteerd, maar de man, Daniel genaamd, heeft dus heel wat meer te zien gekregen dan de gemiddelde bioscoopbezoeker. Zijn vrouw: "We zijn natuurlijk gebonden aan een geheimhoudingsplicht, maar ik kan wel zeggen dat Daniel en ik immens hebben genoten, van zowel de film als het gebaar." 

Het balletje ging aan het rollen nadat een vriend van hem op Reddit had gepost dat de stervende man zo graag nog voor zijn dood de proloog van Star Trek: Into Darkness zou willen zien, maar de bioscoop in de buurt de clip niet vertoonde. Daniels vrouw zegt daarover: "Dit is een verhaal van wat de internetgemeenschap mijn man heeft gegeven, het verhaal van ons (en natuurlijk J.J. Abrams en Bad Robot), dat we dit mogelijk hebben kunnen maken."

 

Star Trek: Into Darkness Trailer

'Wii U had slechte kerst bij GameStop'

Glazenbolvoorspeller Arvind Bhatia van Sterne Agee heeft aangegeven dat de Wii U slecht verkocht is tijdens de feestdagen in de GameStop-winkelketens. De console was in overvloede aanwezig terwijl er verwacht was dat er tekorten zouden zijn.

Ook meldt Bhatia dat het deluxe-model van $350 beter verkoopt dan het standaardmodel van $300 omdat de deluxe-versie een betere deal is. Naast de slechte console-verkopen was het aantal games per Wii U ook erg tegenvallend, aldus de analist. Cijfers van de verkopen zijn niet bekendgemaakt.

Vijf miljoen keer Minecraft op Xbox 360

Mojang heeft een mooie mijlpaal bereikt aan het eind van 2012 met de Xbox 360-versie van Minecraft. Business developer Daniel Kaplan heeft via Twitter laten weten dat het spel op 31 december zijn vijf miljoenste speler heeft mogen verwelkomen.

Een reactie op het Twitter-bericht weet dit aantal goed in perspectief te zetten. Er zijn nu bijna net zoveel Minecraft-spelers op Xbox 360 als er inwoners in Denemarken zijn. Het is maar dat je het weet.

Minecraft voor Xbox 360 vier miljoen keer verkocht (Novum)

Michel Gondry's Mood Indigo

Voor fans van Michel Gondry wordt 2013 een mooi jaar. De liefhebbers kunnen zich nu al te goed doen aan de film The We and I, maar vooral Mood Indigo vraagt om aandacht in deze. Wat is deze? Nou, dit is een film die aan elke verwachting gaat voldoen als je van Michel Gondry houdt. De foto's die zijn vrijgegeven wekken al meteen een herkenbare en vertrouwde indruk van de klasse en stijl die Gondry eigen is.

Mood Indigo

Om het verhaal van Mood Indigo zo kort mogelijk toe te lichten: Het verhaal gaat over een vrouw met een ongebruikelijke ziekte. De nare bijkomstigheid is dat er een bloem groeit in haar longen. Dit is echter niet het resultaat van de ziekte, maar de oorzaak. Een ziekte die hier het dichtst bij in de buurt komt heet epidermodysplasia verruciformis of Lewandowsky-Lutz dysplasie. Maar we dwalen af. De cast van deze film zal je ook niet tegenvallen als je van arthouse houdt. Met Audrey Tautou (Amélie), Omar Sy (Intouchables), Alain Chabat (The Science of Sleep) en Romain Duris (The Beat that My Heart Skipped) mogen we toch leuke acteerprestaties verwachten.

Audrey Tautou

Daarnaast heeft Michel Gondry er ook voor gekozen om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen door middel van een kort filmpje. Verwacht geen panoramashots of iets dergelijks, maar laat je even meenemen in de creatieve geest van Gondry. Aan de muziek hoor je weer meteen zijn persoonlijke geluid, laten we hopen dat hij in Mood Indigo ons ook weer aangenaam kan verrassen.

Op 23 mei aanstaande mogen we Mood Indigo verwachten in Nederland.

Elektronische betalingen Vaticaan plat

In het Vaticaan kan alleen nog maar met contant geld worden betaald. Niet omdat digitaal betalen ineens duivels is bevonden, maar omdat de Italiaanse centrale bank het elektronische betalingsverkeer naar de stadstaat heeft afgesloten. Het Vaticaan zou namelijk op grote schaal gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen. Dat meldt de Italiaanse krant Corriere della Sera donderdag.

Vaticaanstad zou volgens de krant niet voldoen aan de Europese eisen om witwassen te voorkomen. Daarom is het voor Italiaanse banken verboden om nog zaken te doen in de stadstaat. Het Vaticaan is al wel bezig maatregelen te treffen tegen witwassen.

Ook toeristen kunnen door de betalingsblokkade hun museumkaartjes en souvenirs niet meer afrekenen met een pinpas of creditcard. De stadstaat is op zoek naar een niet-Italiaanse bank die het elektronische betalingsverkeer snel voor zijn rekening wil nemen. Het Vaticaan wil niet reageren op de zorgen van de Italiaanse centrale bank, die ook geen commentaar geeft.

Angry Birds hebben goede kerst gehad

Volgens velen hadden de Angry Birds al lange tijd geleden afgeschoten mogen worden maar Rovio, de ontwikkelaar, heeft vandaag bekendgemaakt hoe populair de vogels zijn. De vogels zijn op 25 december alleen al maar liefst acht miljoen keer gedownload.

In de hele week van kerst, 22-29 december, zijn de vogels zo'n dertig miljoen keer gedownload. Op Eerste Kerstdag zijn wereldwijd zo'n 17,4 miljoen iOS- en Android-telefoons geactiveerd en de helft daarvan heeft het bekende vogelspelletje gedownload. Hoe de verdeling tussen iOS en Android is, is niet bekendgemaakt.

AB

VVV-Venlo neemt afscheid van Matheus

VVV-Venlo heeft na een halfjaar alweer afscheid genomen van verdediger Matheus. De fysieke gesteldheid van de Braziliaan is van dien aard dat hij gedurende lange tijd maar beperkt inzetbaar zou zijn, meldt de Limburgse eredivisionist donderdag.

Het contract van de 18-jarige Matheus is in onderling overleg ontbonden. Hij kwam geen enkel competitieduel in actie voor VVV. Matheus, die eerder speelde bij Coritiba, is teruggekeerd naar zijn geboorteland.

FOK!filmtip van de dag: Ray

Elke dag zijn er meerdere films op TV, de FOK!filmtip is er om voor jou het kaf van de koren te scheiden. Welke film is nou de moeite waard om je TV op af te stemmen? Je leest het op FOK! 

Voor de filmtip van vandaag moet je wel wat langer opblijven dan gebruikelijk, of in ieder geval niet al teveel plannen voor morgenvroeg, want RTL7 zendt vanaf 23:10 uur Ray uit, biopic over soullegende Ray Charles. Deze wordt op weergaloze wijze neergezet door Jamie Foxx, die daar terecht een aantal awards voor mocht ontvangen, waaronder een Oscar en een Golden Globe, voor beste acteerprestatie. Ook het pianospel en de zang heeft Foxx zelf voor zijn rekening mogen nemen, waarmee de prestatie met recht een tour de force genoemd kan worden. 

Voorafgaand aan Ray zendt RTL7 vanaf 20:30 uur de avondturenfilm The Way Back uit. Op datzelfde tijdstip kun je echter ook bij RTL4 terecht voor de actiefilm The Tourist, of bij RTL8 voor het drama Suzanne's Diary for Nicholas. Dan is er nog de romantische comedy She's Out of My League, die je bij Veronica kunt gaan kijken. Keus genoeg dus!

Heel veel kijkplezier!

Een muzikale versnapering ter opwarming voor de FOK!filmtip

Opnieuw dopingbekentenis oud-renner Rabobank

Opnieuw is de voormalige wielerploeg Rabobank in verband gebracht met doping. Een anonieme oud-renner van Rabobank heeft tegenover de NOS gezegd dat binnen de ploeg doping werd gebruikt.

De getuige ving in de jaren '90 een gesprek op in een vliegtuig tussen Michael Boogerd en teamarts geert Leinders. Boogerd was in paniek omdat zijn hematocrietwaarde slechts 37 was. De maximaal toegestane waarde voor renners is 50. Leinders moest uitvoerig op hem inpraten dat het wel goed zou komen terwijl ploegleider Theo de Rooij er vlak naast zat. 

Volgens de oud-renner gebruikte zijn toenmalige collega Peter Luttenberger, destijds één van kopmannen van de ploeg, ook. "Ik sliep bij Peter op de kamer. Hij trok zich op een bepaald moment terug in de badkamer. Ik mocht niet binnenkomen van hem. Maar ik moest plassen en na een paar minuten ben ik toch maar gewoon de badkamer binnengegaan. Zat 'ie daar met een centrifuge zijn bloed te checken." Meerdere renners zouden ook in het bezit zijn van zo'n centrifuge.

Cyberpunk 2077-trailer komt volgende week

Als grote fan van aankondigingen wil ik de volgende aankondiging natuurlijk niet voorbij laten schieten. Tom Ohle, werkzaam bij CD Projekt Red, heeft via Twitter aangekondigd dat volgende week de eerste trailer voor Cyberpunk 2077 online zal komen.

Cyberpunk 2077 is het nieuwe RPG-project van de ontwikkelaars achter The Witcher en The Witcher 2. Wanneer en voor welke platformen de game uit zal uitkomen is nog niet bekendgemaakt.

TwitterTom die aangeeft de trailer te bekijken

Tom
Als gevraagd wordt wanneer wij hem mogen zien

Christenen storen vogels

De 50.000 christenen die jaarlijks het pinksterfestival Opwekking bezoeken maken met elkaar zo’n hemeltergend lawaai dat ze daarmee het broedseizoen van de lokale vogelpopulatie verstoren. Volgens milieugroep Dronten overschrijden de christenen met hun gegil de geluidsnormen enorm.

De milieugroep heeft dan ook bij de gemeente Dronten bezwaar ingediend tegen een nieuwe vergunning voor het festival. Door het enorme kabaal dat de christenen in al hun vreugde veroorzaken, zouden de vrouwtjesvogels de lokroepen van de mannetjesvogels niet meer kunnen horen. Bovendien jaagt de christenherrie vogels van hun nesten af. Een bestuurslid van de milieugroep omschrijft de situatie als 'niet bepaald opwekkend'. 

Volgens een woordvoerder van de christenen is de geluidsnorm pas één keer overschreden, maar zal dit door allerlei voorzorgsmaatregelen in de toekomst niet meer gebeuren.

Joe Danger deze maand op iOS

Ontwikkelaar Hello Games bevestigde vandaag dat Joe Danger deze maand op de mobiele platforms van Apple verschijnt. De game is door slechts twee mensen gemaakt en is volledig opnieuw ontworpen voor het touchscreen.

Sean Murray, lid van Hello Games, benadrukte dat Joe Danger geen port is: "I don't think Joe Danger Touch feels like anything else I've played. I want it to feel like it could only work on iOS, because we've built it specifically for the device. Towards the end of the game, it gets super difficult, probably more so than the console version. I'm amazed what levels I can handle sometimes, and the subtlety possible with just a touch interface."

"Playtesters keep telling me it's a nice blend of their other favorite games on iPhone - Bike Baron, Jetpack Joyride and Rayman Jungle Run. Usually that would really wind me up, but I kind of see it as a compliment here, that Joe Danger feels at home on iOS, and is being compared to some of the best games on the device."

Joe Danger is de derde game in de franchise, na het gelijknamige debuut en zijn opvolger op consoles.

joe danger


Politiebond ACP wil supersnelrecht schrappen

Politiebond ACP wil dat het supersnelrecht wordt afgeschaft. Volgens de bond leidt het supersnelrecht, waarbij verdachten binnen drie dagen worden berecht, tot veel te lage straffen, laat de bond donderdag weten in Eenvandaag.

De rechtbank in Den Haag legde woensdag in drie zaken lagere straffen op dan geëist. Het ging om mannen die zich tijdens de jaarwisseling hadden misdragen. De rechter oordeelde dat nieuwjaarsnacht een uitgaansnacht is als alle andere en ging niet mee in de hogere strafeis van het Openbaar Ministerie.

ACP-vicevoorzitter Wiep van der Pal is furieus. "Politieagenten worden met de dood bedreigd, er wordt vuurwerk naar ze gegooid, ze moeten rennen voor hun leven", zegt hij in Eenvandaag. "En als ze dan horen dat er een taakstraf volgt zakt de moed ze in de schoenen."

Het OM in Den Haag gaf donderdag al aan in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde straffen. De rechter had alleen werkstraffen en in een geval een dag cel gegeven, omdat hij het niet nodig vond de straffen te verhogen omdat het nieuwjaarsnacht was.

De rechtbank in Rotterdam ging donderdag wel mee in de hogere strafeisen van het OM. Een 28-jarige man die bij een vuurwerkshow beveiligers met een mes bedreigde en agenten beledigde kreeg conform de eis tien weken cel. Een andere man moet zes weken de cel in wegens vernieling. In beide gevallen werd oud en nieuw als strafverzwarende omstandigheid gezien.

Apple lijdt nederlaag over Appstore

Apple heeft in de strijd om de naam Appstore een gevoelige nederlaag geleden. Een rechtbank in Californië bepaalde deze week dat Apple concurrent Amazon niet kan verbieden de naam Amazon Appstore te gebruiken.

Volgens de rechter heeft Apple Amazon ten onrechte beschuldigd van misleidende reclame. Amazon wekt door het gebruik van de naam Appstore niet de indruk dat deze Appstore dezelfde kwaliteit of karakteristieken heeft als de Appstore van Apple, aldus de rechter.

Ook in Europa voert Apple een juridische strijd over de merkrechten op de naam Appstore. Uit onderzoek van merkenbureau Chiever blijkt dat het concern een merkregistratie heeft aangevraagd bij het Europese Merkenbureau.

Apple lijdt nederlaag over Appstore
Apple lijdt nederlaag over Appstore (Foto: ANP)

Bureau Sport

“Als je een beetje sterk bent en je oefent een beetje met zo’n kogel, dan kan ik dat ook.” “Ja, ik denk ook eerlijk gezegd dat ik er best wel goed in ben.” Zo spraken Erik Dijkstra en Frank Evenblij gisteren met elkaar in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen van Bureau Sport. Net als vorig seizoen beoefenen ze iedere aflevering een sport met een topsporter, en altijd denken ze dat het makkelijk is. Het programma is daardoor lastig serieus te nemen.

Opstelten wil bescherming 'ethische' hackers

Bedrijven die door hackers worden gewezen op kwetsbaarheden in hun computersysteem moeten geen aangifte doen. Dat staat in de donderdag door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gepresenteerde leidraad voor 'ethisch hacken'.

Volgens Opstelten hebben personen die fouten in de ict van organisaties blootleggen een belangrijke maatschappelijke functie. Hackers moeten daar wel op 'verantwoorde wijze vorm aan geven', benadrukt de minister. Zo moeten ze geen onnodige schade aanrichten in de informatiesystemen en geen ruchtbaarheid geven aan problemen tot ze zijn verholpen.

De 'leidraad voor responsible disclosure' is bedoeld om de relatie tussen bedrijven en goedwillende hackers te verbeteren. De leidraad is niet dwingend, de organisaties moeten zelf hun eigen beleid vormgeven.

Het staat bedrijven dus nog altijd vrij om aangifte te doen tegen hackers. Ook kan het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaan als het vermoeden bestaat dat strafbare feiten zijn gepleegd.

Flessenwerper van Londen voor rechter

De man die tijdens de Olympische Spelen van Londen vlak voor de start van de 100 meter een plastic fles richting de latere winnaar Usain Bolt gooide, moet zich voor de rechter verantwoorden. Dat is donderdag bekend geworden.

Het incident baarde destijds veel opzien, vooral omdat de persoon onmiddellijk werd aangepakt door Edith Bosch. De Nederlandse judoka stond toevallig naast hem. Vervolgens werd de man opgepakt.

De verdachte, afkomstig uit Yorskhire, ontkent alle beschuldigingen. Volgens eerste berichten zou hij op het moment van het incident wat in de war zijn geweest.

Flessenwerper van Londen voor rechter
Flessenwerper van Londen voor rechter (Foto: ANP)

'Overleden paparazzo viel Justin Bieber lastig'

De fotograaf die dinsdag om het leven kwam tijdens het fotograferen van Justin Biebers auto viel de tienerster lastig en stalkte hem. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens de bronnen maakte Chris Guerra de zanger het leven zuur en volgde hij hem constant. Verder zou de paparazzo hebben gelogen toen hij vlak voor zijn dood tegenover een vriend beweerde dat hij Bieber wiet had zien roken.

Ook zou Guerra hebben gelogen toen hij zei dat hij de auto van Selena Gomez dinsdag had gespot bij hotel Four Seasons, waar Bieber ook was. Volgens de ingewijden hebben Bieber en Gomez elkaar sinds zondag niet gezien en is hun relatie over na een ruzie.

Eerder zei de 18-jarige zanger dat hij hoopt dat de dood van Guerra leidt tot maatregelen tegen opdringerige fotografen. De paparazzo maakte in Los Angeles enkele kiekjes van Biebers Ferrari, die aan de kant was gezet door de politie. Toen hij de weg overstak, werd hij aangereden. Later bleek dat de zanger niet eens in de auto zat.

105 wethouders moesten vorig jaar weg

In 2012 zijn 105 wethouders gedwongen opgestapt. Dat meldt VNG Magazine donderdag op basis van een inventarisatie.

De afgelopen negen jaar vertrokken alleen in 2004 en 2008 meer wethouders, respectievelijk 122 en 145. Net als 2012 waren dit ook jaren waarin colleges twee jaar in het zadel zaten, zo merkt het blad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op.

De meeste wethouders moesten weg vanwege politieke conflicten over bezuinigingen, kostenoverschrijdingen en budgettering. Wethouders vertrokken ook vanwege persoonlijke omstandigheden, gemeentelijke herindeling en promotie tot burgemeester, staatssecretaris of minister. Twee wethouders overleden.

De VVD zag de meeste wethouders opstappen, 28 in totaal. Lokale partijen namen van 25 wethouders afscheid, het CDA van twintig en de PvdA van twaalf. Nederland telt sinds 1 januari 408 gemeenten, zeven minder dan vorig jaar.

Peuter op ic door snoepen cocaïne

Een zestien maanden oud kind uit Amsterdam is in oktober op de intensive care beland, nadat het alleen thuis was gelaten terwijl daar overal cocaïne lag. Daar had het van gesnoept. Het kind had stuiptrekkingen en er kwam schuim en bloed uit de mond van de peuter, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag.

Justitie verwijt de 22-jarige moeder Alison R. roekeloos gedrag. Het kind is uiteindelijk wel weer opgeknapt, zo valt op te maken uit de tenlastelegging. Het OM legt R. onder meer ook ten laste dat ze vier kilo cocaïne en versnijdingmiddelen in haar woning had.

Mogelijk maakt de vrouw onderdeel uit van een groep cocaïnehandelaren, meldt het Parool donderdag.

Stam: "Engels voetbal trekt mij erg"

Net als hoofdtrainer Art Langeler vertrekt ook assistent-coach Jaap Stam komende zomer bij PEC Zwolle. De oud-verdediger vindt het tijd voor een nieuwe uitdaging.

"Ik wil graag kijken in een grotere organisatie bij een grotere club", verklaart Stam tegenover Voetbal International. "Op dit moment is er nog niets concreet, maar het lijkt me een goed moment om een volgende stap te zetten."

"Enkele weken geleden heb ik het bestuur ingelicht over mijn keuze niet verder te gaan. Mijn beslissing staat los van die van Art. Ik wil goed kijken, dat kan zowel in binnen- als buitenland. Het is bekend dat het Engels voetbal mij erg trekt", aldus Stam.

Ook Langeler vindt dat het tijd is voor een nieuw avontuur. "Komende zomer ben ik vijfenhalf jaar werkzaam in Zwolle. Dat is de kans om door de voordeur naar buiten te gaan."

NAC twijfelt over terugkeer Amoah

Volgens zaakwaarnemer Kees Ploegsma jr. staat Matthew Amoah open voor een terugkeer naar NAC Breda. De club lijkt zich echter eerst te richten op andere versterkingen.

Amoah speelde van 2007 tot en met 2011 104 wedstrijden voor NAC, waarin hij 43 maal scoorde. In de zomer van 2011 vertrok de Ghanees naar Mersin Idman Yurdu uit Turkije. Bij die club kwam hij echter maar tot vijf duels. Afgelopen zomer keerde Amoah terug naar Nederland waar hij nu bij sc Heerenveen onder contract staat. Hij speelde dit seizoen echter nog geen minuut voor de Friezen.

NAC richt zich eerst op andere mogelijkheden om zich te versterken. Guyon Fernandez van Feyenoord geeft echter de voorkeur aan een vertrek naar het buitenland en AZ wil voorlopig alleen over verkoop van Ruud Boymans praten, terwijl NAC hem graag wil huren. Amoah zou dus mogelijk de noodoplossing kunnen zijn als de andere mogelijkheden stuklopen.

Oud-Ajacied Tainio keert terug naar Finland

Teemu Tainio zet zijn voetballoopbaan voort in zijn geboorteland Finland. De inmiddels 33-jarige middenvelder, die nog een periode bij Ajax speelde, tekende vandaag een contract voor twee seizoenen bij landskampioen HJK Helsinki.

Tainio kwam in de zomer van 2010 op voorspraak van toenmalig trainer Martin Jol naar Ajax. Hij belandde bij de Amsterdammers al snel op een zijspoor. De Finse middenvelder speelde uiteindelijk slechts 79 minuten voor Ajax.

Eerder kwam de voormalig international uit voor onder meer AJ Auxerre, Tottenham Hotspur, Sunderland en Birmingham City. De afgelopen twee jaar was hij actief voor New York Red Bulls.

Lichte aardbeving schrikt Curaçao op

Curaçao is woensdagavond opgeschrikt door een lichte aardbeving. De beving had een kracht van 3,7 op de schaal van Richter. Niemand raakte gewond en er zijn ook geen meldingen van materiële schade bij de politie binnengekomen.

Het epicentrum van de aardbeving lag op een diepte van 35 kilometer in de Caribische Zee, negentien kilometer ten zuidoosten van het eiland. Volgende de meteorologische dienst van Curaçao werd de beving vooral gevoeld in het drukst bevolkte gedeelte van het eiland, nabij de toeristenresorts.

Het zuidelijke deel van de Caribische Zee, waar Aruba, Bonaire en Curaçao liggen, heeft regelmatig last van aardschokken, maar Curaçao merkt daar zelden iets van.

'Wachtwoorden half miljoen wifirouters te kraken'

De wachtwoorden van zeker een half miljoen wifirouters, waaronder van KPN, Ziggo en UPC, zijn makkelijk te kraken. Dat stelt de Consumentenbond donderdag na eigen onderzoek. Volgens de consumentenorganisatie wordt het lek veroorzaakt door een snelle manier om een wachtwoord aan te maken, de Wifi Protected Setup (WPS).

WPS kan makkelijk worden gekraakt, waarna de hacker de instellingen van de router kan wijzigen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewakingscamera's worden uitgezet of via de verbinding illegale bestanden worden geüpload.

De fout met WPS werd een jaar geleden ontdekt door de Amerikaanse veiligheidswaakhond US-CERT en is op te lossen met een software-update of door WPS uit te zetten. De Consumentenbond is verontwaardigd dat een jaar na de ontdekking nog steeds routers worden verkocht of geleverd met de fout.

De bond heeft de betreffende bedrijven, waaronder behalve de internetproviders ook fabrikanten zoals Linksys, gewaarschuwd. Die zouden werken aan een oplossing. Consumenten wordt aangeraden contact te zoeken met hun provider voor meer informatie.

Ziggo spreekt in een reactie niet van een lek, maar van een 'mogelijk kwetsbare situatie'. Volgens de provider zijn er geen incidenten bekend dat ook daadwerkelijk is ingebroken in de router. Samen met de fabrikant wordt binnen twee maanden een update doorgevoerd waardoor het probleem moet zijn opgelost, stelt Ziggo.

Oefenduel Milan gestaakt na racistische liederen

Een vriendschappelijk duel tussen AC Milan en de Italiaanse vierdedivisieclub Pro Patria is donderdag gestaakt na racistisch gezang richting Milan-spelers. De wedstrijd werd eerst stilgelegd en vervolgens gestaakt toen de fans niet stopten ondanks verzoeken van de omroeper.

Volgens de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport was oud-Ajacied Urby Emanuelson één van de spelers die onder vuur lag. Kevin-Prince Boateng trok zijn shirt uit nadat hij meerdere keren was beledigd en zocht met enkele ploeggenoten de kleedkamer op.


Oefenduel Milan gestaakt na racistische liederen

Noord-Ier McIlroy laat Spelen mogelijk schieten

Rory McIlroy laat de Olympische Spelen van 2016 misschien aan zich voorbijgaan. De Noord-Ierse golfer mag uitkomen voor zowel Groot-Brittannië als Ierland, maar wil met zijn keuze niemand beledigen. Dat zegt de nummer één van de wereld in een BBC-documentaire die donderdagavond wordt uitgezonden.

"Ik denk dat we in een erg moeilijke positie zitten", zegt de 23-jarige golfer. "Ik voel me Noord-Iers en als Noord-Ier heb ik natuurlijk een band met zowel Ierland als het Verenigd Koninkrijk. Als er een Noord-Iers team was zou ik daarvoor spelen."

"Spelen voor de ene of voor de andere, of helemaal niet omdat ik dan te veel mensen van streek zou brengen. Dat zijn mijn drie opties die ik erg goed overweeg." Toen het katholieke Ierland een kleine eeuw geleden onafhankelijk werd, bleef het overwegend protestantse noorden Brits.

Golf keert in Rio de Janeiro na meer dan een eeuw terug op de Olympische Spelen. De laatste keer dat de sport olympisch werd beoefend was in 1904 in St. Louis.

Patent tegen verkoop tweedehands games

Sony gaat de strijd aan met de verkoop van tweedehands computerspellen. Een identificatiecode voor zowel het schijfje met de game als de gebruiker worden aan elkaar gekoppeld, waardoor een game moeilijker kan worden doorverkocht. Dat blijkt uit patent nummer 13/611243, dat het Amerikaanse patentbureau donderdag heeft toegewezen.

In het patent wordt gesuggereerd dat het apparaat, wellicht de PlayStation 4, altijd online moet zijn om de koppeling tussen gebruiker en schijf te controleren. Daarnaast wordt in het document aangegeven dat het patent niet op alle software toepasbaar is, maar afhangt van de aard ervan. Wat daar precies mee wordt bedoeld, wordt niet duidelijk.

Bij pc-games wordt al gebruikgemaakt van de zogenoemde DRM-beveiliging. Hierbij wordt bijvoorbeeld een spelcode gekoppeld aan een gebruikersprofiel of kan een spel met een bepaalde code slechts een beperkt aantal keer worden geïnstalleerd.

Games voor spelcomputers kunnen tot op heden gemakkelijk worden doorverkocht, al moet de koper van een tweedehands game steeds vaker extra geld uitgeven om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot online functies van het spel.

Griepgolf treft Nederland

Nederland is officieel getroffen door een milde griepepidemie. In de laatste week van vorig jaar werd de grens van een epidemie overschreden. Toen waren 61 op de honderdduizend mensen ziek door griep, meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel donderdag.

De laatste weken nam het aantal griepgevallen geleidelijk toe. Vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar hebben last van griep.

Het Nivel spreekt van een epidemie als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Daarnaast wordt het virus aangetoond met neus- en keelmonsters.

Volgens epidemoloog en huisarts Gé Donker is nog niet duidelijk welk virustype dit seizoen overheerst. De tot nu toe gevonden griepvirussen, waaronder het influenzavirus A en B en het Mexicaanse griepvirus, zijn ook opgenomen in het griepvaccin van afgelopen jaar. "Dus degenen die een griepprik hebben gehaald, lijken dit seizoen goed beschermd", aldus Donker.

Mogelijk verspreidt het griepvirus zich de komende tijd snel, omdat kerst en nieuwjaar ideale omstandigheden voor het virus waren om zich te verspreiden, aldus Donker.

Symptomen van griep zijn snel stijgende koorts, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en spierpijn. Ook misselijkheid en diarree komen voor. Een enkele keer kan griep leiden tot longontsteking. Het Nivel adviseert om verspreiding van het griepvirus te voorkomen zakdoekjes snel weg te gooien, handen goed te wassen en, voor wie echt ziek is, thuis te blijven.

'Meerdere partijen geïnteresseerd in pier'

Meerdere partijen hebben informatie aangevraagd over het kopen van de pier in Scheveningen. Dat zegt een woordvoerder van de familie Van der Valk donderdag. Woensdag werd bekend dat het faillissement voor het bedrijf achter de pier is aangevraagd.

Hoe serieus de partijen zijn, weet de zegsman niet. De partijen zijn doorgestuurd naar de makelaar van de familie Van der Valk.

Het faillissement van Pier Vastgoed BV werd aangevraagd omdat het horecaconcern geen koper kon vinden voor de onrendabele pier. Die werd een jaar geleden te koop gezet. In het afgelopen jaar heeft onder meer een Chinese partij zonder succes interesse getoond in het beeldbepalende gebouw. Op de pier zijn een casino en een restaurant gevestigd.

De faillissementsaanvraag is overigens nog in behandeling.


'Meerdere partijen geïnteresseerd in pier' (Foto: Novum)

Arrestanten treinbrand niet langer verdacht

De drie mannen die woensdag werden opgepakt vanwege de brand in een intercity van Utrecht naar Schiphol zijn niet langer verdacht. Dat meldt de politie donderdag. Het onderzoek naar het ontstaan van de treinbrand wordt verder onderzocht.

Het drietal, twee mannen van 22 en een van 23 jaar uit Nieuwegein, bracht de nacht in de cel door. Ze werden ervan verdacht dat ze vuurwerk in de trein hadden afgestoken.

De uitslaande brand in de trein ontstond woensdag rond 13.45 uur in het derde rijtuig van de trein. De dubbeldekker kwam tot stilstand ter hoogte van Loenersloot, tussen de stations van Breukelen en Abcoude. De brandweer had het vuur na een uur onder controle.

In de dubbeldekker zaten zo'n negentig reizigers, die een halfuur nadat de brand was uitgebroken de trein allemaal hadden verlaten. Niemand raakte gewond.

"QPR kan overleven in de Premier League"

De trainer van Queens Park Rangers, Harry Redknapp, is ervan overtuigd dat zijn ploeg niet hoeft te degraderen dit jaar. De ploeg staat momenteel helemaal onderaan in de Premier League, op vijf punten van een veilige plaats buiten de degradatiezone.

Gisteren wisten de Hoops echter te winnen van stadsgenoot Chelsea. "Na het verlies van zondag tegen Liverpool was het moeilijk om mensen te overtuigen dat we niet zouden degraderen", zei Redknapp na de verrassende overwinning. "Maar de spelers hebben een standaard gezet en om uit de penarie te komen zullen ze dat elke week moeten doen."

De winst op Stamford Bridge was de eerste keer sinds 1995 dat QPR uit bij een stadsgenoot wist te winnen, en tevens de eerste uitzege sinds oktober 2011. "We hebben nog een lange weg te gaan, maar dit was erg aanmoedigend", vervolgde Redknapp.

Het zal niet makkelijk worden voor de Londenaren om het zelfvertrouwen de komende tijd veel kracht bij te zetten. De komende weken wachten onder andere Tottenham Hotspur en Manchester City.

Ghosts'n Goblins naar eShop

Ghosts'n Goblins staat bekend als één van de pittigste platformspellen ooit gemaakt en verschijnt vandaag in de Nintendo eShop van Nintendo 3DS. En er zijn meer downloadable titels, niet alleen in de Nintendo eShop maar ook als Nintendo DSiWare en WiiWare. Daarnaast verschijnt nieuwe aanvullende content voor New Art Academy op Nintendo 3DS.

Het gehele lijstje staat hieronder:

Ghosts'n Goblins Nintendo 3DS   € 4,99
New Art Academy Nintendo 3DS (DLC)   € 1,99
Touch Battle Tank 3D Nintendo 3DS   € 4,99
Crystal Adventure 3DS (DSiWare)/
DSi (DSiWare)
  € 1,99/
200 DSi-punten
Vampire Crystals Wii (WiiWare)   1000 Wii-punten

Ghosts'n Goblins

Ajax zonder Sulejmani naar Brazilië

Ajax vertrekt met 24 spelers naar Brazilië voor een trainingskamp. Miralem Sulejmani behoort niet tot de selectie. De Serviër zit al langer op een dood spoor onder het bewind van Frank de Boer. De trainer geeft de voorkeur aan spelers die een toekomst hebben bij de club.

Sulejmani wil zijn aflopende contract in Amsterdam niet verlengen. Een winters vertrek ligt voor de hand, nu de aanvaller niet naar Rio de Janeiro afreist. De Boer heeft wel Lucas Andersen in zijn selectie opgenomen. De 18-jarige Deen maakte vorige maand zijn debuut in de hoofdmacht. Ook Kolbeinn Sigthorsson en Ryan Babel, beiden herstellende van een schouderblessure, gaan mee naar Brazilië.

Ajax slaat tussen 6 en 13 januari de tenten op in Rio de Janeiro. De week wordt afgesloten met een oefenduel met Vasco da Gama.

AA Gent zet coach Peeters op straat

Bob Peeters is al na amper twee maanden ontslagen als coach van AA Gent. Dat bracht de club donderdag naar buiten. Peeters slaagde er niet in om Gent weer op de rails te krijgen.

Op 1 november werd de Belg gepresenteerd als de opvolger van Trond Sollied, maar in negen duels onder Peeters' leiding pakte de ploeg maar drie punten. Gent verkeert met een twaalfde plaats in degradatiegevaar.

Voor de oud-speler van Vitesse is het al zijn tweede ontslag van dit seizoen. Hij begon deze voetbaljaargang namelijk als coach van Cercle Brugge. Eind oktober werd Peeters daar de deur gewezen.

Bob Peeters (38) begon zijn loopbaan als speler bij Lierse SK, maar het meeste succes had hij in de Eredivisie. Voor zijn periode bij Vitesse speelde de 13-voudig international drie jaar bij Roda JC. Vervolgens was hij in het buitenland ook actief voor het Engelse Millwall.

Balotelli ruziet met Mancini op training

Manchester City-aanvaller Mario Balotelli is drie dagen na de jaarwisseling alweer in opspraak geraakt. De Italiaan kreeg het op de training van Manchester City aan de stok met trainer Roberto Mancini.

Mancini reageerde furieus op de aanvaller, nadat deze een ongecontroleerde tackle uitvoerde op de benen van medespeler Scott Sinclair. Beide kemphanen vlogen elkaar aan en moesten uit elkaar gehaald worden door medespelers en technische staf.

Het opstootje komt vlak na de uitlatingen van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed liet nog niet zo lang geleden weten dat hij geen problemen heeft met Balotelli. "Als je ooit met Balotelli bent omgegaan, dan hou je van Balotelli. Hij is niet gemakkelijkste speler om mee te werken, maar wanneer je met hem werkt heb je altijd een lach op je gezicht", aldus de aanvaller tegenover het Engelse Daily Mail.

Foto's van het incident zijn te bekijken op de website van Daily Mail.

Meer meisjes naar Halt om vuurwerk

Er zijn rond de jaarwisseling meer meisjes naar bureau Halt verwezen ten opzichte van vorig jaar. Ook werden er meer jongeren betrapt op het afsteken van illegaal vuurwerk, maar minder op het te vroeg afsteken van legaal vuurwerk. Dat maakte bureau Halt donderdag bekend.

In totaal zijn in de 'vuurwerkperiode' (1 december tot 2 januari) 1422 jongeren naar Halt gestuurd, iets minder dan vorig jaar en een stuk minder ten opzichte van de jaarwisseling tussen 2010 en 2011. Er werden 1335 jongens naar Halt verwezen, daarmee vormen zij het leeuwendeel.

De stijging bij de meisjes is echter opvallend. Dit jaar krijgen 87 meisjes een 'passende straf' van Halt, vorig jaar waren dat er maar 63.

Vakbond ACP boycot receptie nationale politie

Politiebond ACP heeft de receptie ter ere van de start van de nationale politie geboycot. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp ziet 'geen reden voor een feestje', omdat de vakbond en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) nog steeds overhoop liggen over de vorming van de nationale politie.

De ceremoniële start van de nationale politie vond donderdag plaats in de Ridderzaal in Den Haag. Gerard Bouman werd beëdigd als korpschef. Opstelten bezwoor dat 'een politieorganisatie Nederland daadwerkelijk veiliger gaat maken'.

De ACP is in principe voorstander van de nationale politie, maar is kritisch over de manier waarop deze wordt ingericht. "Een feest is op dit moment niet gepast voor ons als vakbond", zegt Van de Kamp. "Onze leden zouden terecht weinig begrip hebben voor onze aanwezigheid op de ceremonie."

Opstelten heeft het al lange tijd aan de stok met de politiebonden. In november schortten de bonden het overleg met de minister op. Los van enkele informele gesprekken is het overleg nog niet hervat.

Van de Kamp vindt dat in de huidige plannen te veel taken op het bordje van de agenten komen te liggen. Volgens de ACP zorgen de plannen er bovendien voor dat bij burgers torenhoge verwachtingen worden gewekt die niet kunnen worden waargemaakt.


Vakbond ACP boycot receptie nationale politie (Foto: Novum)

DiCaprio en Affleck gelauwerd in Santa Barbara

Leonardo DiCaprio en Ben Affleck worden gelauwerd tijdens het Santa Barbara International Film Festival. Dat valt te lezen op de website van het festival. De 38-jarige DiCaprio krijgt op 1 februari de American Riviera Award. De twee jaar oudere Affleck ontvangt op 25 januari de Modern Master Award. Beide prijzen zijn oeuvreprijzen voor toonaangevenede filmmakers.

DiCaprio krijgt de American Riviera Award als filmmaker die een grote invloed heeft gehad op de Amerikaanse cinema. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen regisseur Martin Scorsese en acteurs Mickey Rourke en Sandra Bullock.

De Modern Master Award van Affleck is volgens de organisatie de hoogste onderscheiding. De prijs wordt uitgereikt aan cineasten die met hun films de Amerikaanse cultuur positief hebben beïnvloed. Tot de eerdere winnaars behoren acteurs Michael Douglas, Jodie Foster en Anthony Hopkins.

DiCaprio was vorig jaar te zien in J. Edgar, waarin hij de titelrol van J. Edgar Hoover speelde. Vanaf 17 januari is hij te zien als slavendrijver Calvin Candie in de western Django Unchained van Quentin Tarantino. Op 16 mei verschijnt The Great Gatsby, waarin DiCaprio de hoofdrol van Jay Gatsby speelt.

Het filmfestival van Santa Barbara begint op 24 januari en duurt tot en met 3 februari.

Replica Bioshock Infinite-haak te bestellen

De mensen die de Sky-Hook uit BioShock Infinite helemaal het einde vinden kunnen alvast sparen voor een replica van NECA. De mensen die er niets mee hebben mogen zich verwonderen waarom iemand zoiets koopt.

De replica van de Sky-Hook is 56 cm lang en 26 cm hoog. Het is al te preorderen in Amerika bij GameStop voor 79,99 dollar. Vanaf 26 februari is deze te koop, een maandje later mag je met het origineel aan de slag, want dan komt BioShock Infinite uit.

In de video hieronder zie je het apparaat in actie.

Taylor gaat wereldtitel verdedigen

Phil Taylor zal nog niet met pensioen gaan. The Power zal zijn PDC-wereldtitel tijdens het volgende wereldkampioenschap verdedigen. Na het incident met Raymond van Barneveld liet de Engelsman doorschemeren dat hij eraan zat te denken om een punt te zetten achter zijn actieve dartsloopbaan.

Tegen Sky Sports wees Taylor, die in de finale van de PDC World Darts Championship 2013 afrekende met Michael van Gerwen, dit bericht naar het rijk der fabelen: "Ik ben volgend jaar 53 en ik kom terug om een wereldtitel te verdedigen. Eigenlijk is het krankzinnig."

Dit jaar was de titel voor Taylor extra bijzonder, omdat hij de eerste winnaar is van de Sid Waddell Trofee. Deze trofee is vernoemd naar de beroemde dartscommentator die vorig jaar augustus overleed. "Op een gegeven moment begon het publiek Sids naam te zingen en gooide ik in de beurt daarna een 180′er. Ik weet zeker dat Sid daar verantwoordelijk voor was", aldus Taylor.

Vos grijpt overwinning in Surhuisterveen

Marianne Vos heeft haar eerste overwinning in 2013 alweer op zak. Onze landgenote schreef de achttiende editie van de Centrumcross in Surhuisterveen op haar naam. De wereldkampioene kwam in de Friese plaats solo over de streep in de internationale veldrit.

De Britse Helen Wyman finishte achter Vos als tweede, terwijl Anna van der Breggen derde eindigde. Vos was in de vorige editie ook al de beste. Ook toen eindigde Wyman als tweede. Voor de olympisch kampioene op de weg was de veldrit in Surhuisterveen een goede voorbereiding op het NK veldrijden van volgende week in Hilvarenbeek.

"Ik ben wat later aan het crossseizoen begonnen, dus ik kon hier mooi ritme opdoen", liet Vos na afloop weten tegenover Omrop Fryslân. Ze had naar eigen zeggen goede benen: "Het voelde goed. Dit geeft vertrouwen, ook voor het WK van volgende maand. Ik wil mijn trui graag nog een jaar dragen."

Juventus aast op Llorente

Juventus heeft een lijntje uitgegooid naar Fernando Llorente. Dat meldt Athletic Bilbao vandaag op hun website. Het valt nog te bezien of de Italianen Llorente nu al naar Turijn willen halen, of dat ze wachten tot de zomer, wanneer het contract van de spits afloopt.

Het boterde al een tijdje niet tussen Llorente en zijn werkgever, die al meteen aangaf de speler niet te willen laten gaan voordat hij zijn contract uitgediend had. Dat is dan waarschijnlijk ook de reden waarom Athletic Bilbao afwezig is bij de gesprekken tussen Juventus en hun sterspeler.

Llorente zelf reageerde diplomatiek op zijn vertrek: "Ik vind het erg jammer dat ik volgend jaar niet meer in San Mamés speel, maar zo gaat het in het voetbal."

[Upd] Arshavin niet naar PSV

PSV hoopt volgens de Daily Mail komend half jaar te kunnen beschikken over Andrej Arshavin. De Russisch international komt weinig aan spelen toe bij Arsenal.

Eerder werkte de middenvelder bij het nationale elftal samen met huidig PSV-trainer Dick Advocaat. Advocaat was destijds bondscoach van het land. De PSV-trainer zag Ola Toivonen en Luciano Narsingh wegvallen met blessures en drong bij het bestuur van PSV al aan op versterkingen.

De 31-jarige Arshavin wees eerder een verhuur aan de Engelse degradatiekandidaat Reading FC af.

Update 14.33 uur

Andrej Arshavin zal niet naar PSV komen. PSV-watcher Thijs Slegers liet dit via Twitter weten. "Sprookjes bestaan niet mensen. Arshavin komt niet naar PSV. Grootste kolder die je kunt verzinnen."

Bedrijf schraapt geld bijeen voor afronding game

Gamebedrijf Dreamatrix vraagt mensen geld te geven om het actierollenspel Legends of Dawn in de winkel te kunnen leggen. Het bedrijf zegt 25 duizend dollar nodig te hebben, onder meer om stemacteurs te kunnen betalen. Dreamatrix houdt vol dat het spel volgende maand af is. Legends of Dawn is in online winkels al te bestellen.

In de oproep wordt benadrukt dat het spel nagenoeg is afgerond. Behalve voor de stemacteurs heeft het bedrijf het geld ook nodig om enkele softwarelicenties af te betalen.

Mocht meer geld worden opgehaald, dan wordt dat geïnvesteerd in mogelijkheden om zelf elementen aan de game toe te voegen. Bij 150 duizend dollar krijgt Legends of Dawn de optie het spel met meerdere personen te spelen.

Gordon-Levitt getipt als Star-Lord

Joseph Gordon-Levitt is in de race voor de rol van superheld Star-Lord in het volgend jaar te verschijnen Guardians of the Galaxy. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Eerder werd al bekend dat producent Marvel Studios ook Jim Sturgess en Zachari Levi voor de rol op het oog heeft.

In november werd bekend dat Gordon-Levitt in de race zou zijn voor de rol van Batman in Justice League, het superheldenepos van concurrent DC Comics. Het is onduidelijk of Gordon-Levitt wel tijd heeft voor de twee rollen, laat staan of de twee stripgiganten er samen uit komen.

Guardians of the Galaxy is, net als The Avengers, een team van superhelden dat de aarde moet beschermen tegen het ultieme kwaad. Net als The Avengers wordt de film geproduceerd door Marvel Studios. De film staat gepland voor volgend jaar augustus. Marvel hoopt uiteraard op een even groot succes als The Avengers, dat met een budget van 220 miljoen dollar wereldwijd ruim anderhalf miljard dollar opbracht.

Peter Quill, zoals Star-Lord eigenlijk heet, heeft een menselijke moeder en een buitenaardse vader. Hoewel hij zijn leven begint als een gemene en in zichzelf gekeerde eenling, ontwikkelt hij zich tot een van de machtigste wezens in het heelal en universele politieagent.

De 31-jarige Gordon-Levitt was vorig jaar te zien in de Batman-film The Dark Knight Rises, waarin hij een politieagent speelt, en Looper. Vanaf 31 januari is hij te zien als zoon van de Amerikaanse president Abraham Lincoln in het politieke drama Lincoln.

Meisje veilt maagdelijkheid voor zieke moeder

Als je ooit al eens het verlangen hebt gehad een vliesje te doorboren met je paarsgepunte lans, dan heb je nu de kans! Je moet echter wel meer bieden dan 35.000 dollar. Rebecca Bernardo verkoopt namelijk haar ontmaagding aan de hoogste bieder. Met het verdiende geld wil de 18-jarige Braziliaanse haar zieke moeder helpen.

Het tienermeisje kwam op het idee na een soortgelijke veiling van een landgenote. Catarina Migliorini wist met de verkoop van haar maagdelijkheid zo'n half miljoen euro op te halen. Bernardo ruikt nu haar kans en wil delen in het succes.

Inmiddels hebben slechts drie geile kerels een bod uitgebracht op de ontmaagding van het meisje uit Sapeacu. Het hoogste bod is inmiddels gestegen tot 35.000 dollar.

Met de opbrengsten wil ze de doktersrekening van haar moeder betalen. Deze is sinds een beroerte aan bed gekluisterd. Rebecca heeft al cosmetica verkocht en serveerster gespeeld, maar deze bijbaantjes hebben lang niet genoeg opgeleverd om de boel te betalen.

Wie biedt er meer dan 35.000 dollar?

Benayoun keert terug bij Chelsea

Chelsea heeft Yossi Benayoun teruggehaald naar Stamford Bridge. Dat melden de Londenaren donderdag. De 32-jarige Israëliër speelde de afgelopen maanden op huurbasis voor West Ham United, de club waarmee hij in Engeland doorbrak. Door een knieblessure kwam hij dit seizoen slechts vier keer in actie.

Chelsea nam de aanvallende middenvelder in 2010 over van Liverpool, maar succesvol werd Benayoun daar nooit. Vorig seizoen werd hij al uitgeleend aan Arsenal.

Buemi ook dit jaar niet in Formule 1

Sébastien Buemi zal ook dit jaar niet te bewonderen zijn in de Formule 1. Volgens de Zwitserse krant Blick gaat het beschikbare stoeltje bij Force India aan zijn neus voorbij. De voorkeur zou gaan naar Jules Bianchi of Adrian Sutil.

Daarmee grijpt Buemi naast één van de nog beschikbare plaatsen op de Formule 1-grid. De Zwitser reed in 2011 zijn laatste Grand Prix namens Scuderia Toro Rosso.  Naast Force India heeft alleen Caterham nog een vacature voor een coureur. De renstral heeft echter genoeg kandidaten die daarnaast ook nog sponsorgeld met zich meebrengen. Daarnaast is het maar de vraag of Buemi interesse heeft om voor een achterhoedeteam te rijden.

De voorkeur van Buemi zou nu uitgaan naar een verlenging van zijn contract als testrijder bij Red Bull Racing. Hij maakte in die rol vele duizenden kilometers in de simulator voor het team. Daarnaast is hij de aangewezen vervangers voor het geval dat Mark Webber of Sebastian Vettel niet aan de start kan verschijnen.

Deze werkzaamheden kan hij combineren met een vervolg in de sportscars bij Toyota, waarbij ook een uitstapje naar de 24 uur van Le Mans hoort. Buemi kan op deze manier zijn wedstrijdniveau op peil houden, mocht hij alsnog in de Formule 1 zijn comeback maken.

'Nieuwe Xbox op E3 2013'

Microsofts 'Director of Programming' Larry Hryb, beter bekend als Major Nelson, heeft een countdowntimer voor de E3 2013 geplaatst met de raadselachtige opmerking "And it’s on..."

Het duurt nog een goede vijf maanden voordat de E3 begint in juni, maar door zo'n vroege timer zijn de verwachtingen meteen hoog. Van Microsoft wordt verwacht om de volgende console te openbaren tijdens de videogamesbeurs. Het wordt dus heel lang aftellen om te zien wat er nu waar van is.

Er zijn verschillende geruchten rondom codenaam 'Durango', zoals een nieuwe Kinectapparaat. Ook zou de console games koppelen aan je Xbox Live-account, waardoor tweedehandse games lastig te verkopen worden. Een 'always online'-policy en een Blu-ray zijn ook al genoemd. Nog maar heel veel nachtjes slapen en we weten meer. Of niet en zien we Dance Central 4 met Justin Bieber.

Fake logo

Murray met moeite langs nummer 199 van de wereld

Andy Murray is nog duidelijk op zoek naar zijn goede vorm in 203. De Schot trad tijdens het ATP-toernooi van Brisbane aan tegen John Millman, de nummer 199 van de wereld. Murray won moeizaam met 6-1, 5-7 en 6-3.

Murray, nummer drie van de wereldranglijst, verdedigt in Brisbane zijn titel en hoopt later deze mand voor de eerste keer de titel bij de Australian Open te pakken. Hij wist al tweemaal de finale te halen in Melbourne, maar verloor zowel van Roger Federer als van Novak Djokovic de eindstrijd.

Meisje drogeert ouders om internetverbod

Een tienermeisje uit het Californische Rocklin is in de jeugdgevangenis geplaatst. Zij heeft haar ouders namelijk in een diepe slaap gebracht met behulp van een slaapmiddel. Hierna startte zij de computer op om te internetten, iets dat haar ouders haar na 10 uur 's avonds hadden verboden.

Het tienermeisje vond dat haar ouders te streng waren met het verbod om na tienen te internetten. Daarom regelde ze via een vriend wat slaapmiddelen, waarvoor hij een recept had. Op 28 december vermengde ze de pillen met twee milkshakes en voerde deze aan haar ouders.

De ouders vonden het wel vreemd dat hun dochter aanbood van haar zakgeld hen te trakteren op een milkshake. Vader en moeder bemerkten bovendien dat er een vreemde smaak aan de traktatie zat en dronken de bekers slechts voor een kwart leeg. Desalniettemin vielen ze als een blok in slaap.

Pas de volgende ochtend werd het stel wakker. Omdat ze zich nog maar weinig konden herinneren van het voorval, ondergingen zij een drugtest. Deze bleek positief, waaruit moederlief concludeerde dat hun dochter hen had gedrogeerd. Dochterlief, die haar moeder al eens eerder had gedrogeerd, heeft bekend haar ouders een slaapmiddel te hebben gegeven om zo met haar vriend ongestoord te kunnen gebruikmaken van internet.

De politie heeft het 15-jarige meisje en haar 16-jarige vriend op Oudjaarsdag in de boeien geslagen. Zij zijn voorlopig in een jeugdgevangenis geplaatst.

Een nieuwsvideo over het incident

Kolk vindt bij ADO het plezier terug

Santi Kolk hoopt voor de rest van dit seizoen een contract te krijgen bij ADO Den Haag. Vorige maand hield hij daar zijn conditie op peil.

Kolk vertrok aan het einde van vorig seizoen bij NAC Breda, waarna hij bewust een stapje terug deed. "Ik was er even helemaal klaar mee. Toch begon het weer te kriebelen en bij ADO heb ik het plezier weer teruggevonden", sprak de 31-jarige aanvaller volgens Voetbal International.

ADO Den Haag liet Kolk vorige maand meetrainen, waarbij hij een goede indruk maakte op de technische staf. Het zou voor de speler de vierde periode bij ADO kunnen worden. Mocht de transfer niet doorgaan, dan heeft de club Stef Nijland als alternatief op het oog. De 24-jarige aanvaller komt bij PSV niet aan spelen toe.

Overigens staan ook enkele spelers van ADO op het lijstje om te vertrekken. Verdediger Gabor Horváth mag een nieuwe club zoeken, terwijl Kevin Tano en Stanley Elbers mogelijk worden uitgeleend.

Mihaylov keert terug op trainingsveld

Nikolai Mihaylov heeft de training bij FC Twente hervat. Dat laat de ploeg uit Enschede donderdag weten. De 24-jarige Bulgaar was sinds november uitgeschakeld nadat hij bij de nationale ploeg geblesseerd was geraakt. De 42-jarige Sander Boschker verving hem onder de lat.

De niet helemaal fitte Nicky Kuiper en Tim Breukers trainen nog individueel met een fysiotherapeut. Andreas Bjelland, aan het begin van het seizoen geveld door een voetbreuk, traint ook nog apart.

Twente gaat zaterdag op trainingskamp naar het Spaanse eiland Gran Canaria, waar het twee oefenduels speelt.

Ecclestone hoopt dat Alonso wereldtitel pakt

Bernie Ecclestone hoopt dat er komend seizoen een nieuwe wereldkampioen wordt. Na drie achtereenvolgende wereldtitels voor Red Bull-coureur Sebastian Vettel hoopt de Formule 1-baas op bijvoorbeeld Fernando Alonso.

"Vettel is afgelopen jaar verdiend kampioen geworden, maar hij zou zich nog wel verder kunnen ontwikkelen als persoonlijkheid", zei Ecclestone in de Italiaanse krant Corriere della Sera. "Wat Alonso betreft, na drie wereldtitels voor Red Bull zou het niet onaardig zijn om dit jaar eens iemand anders bovenaan te zien eindigen. En het zou mooi zijn om een naam als Ferrari weer eens te zien winnen."

Onlangs haalde Ferrari-president Luca di Montezemolo nog hard uit naar Ecclestone. De Italiaan verklaarde dat het tijdperk Ecclestone bijna ten einde was en dat het hoog tijd is dat de Formule 1 op een meer democratische manier bestuurd gaat worden.

"Di Montezemolo is een goede vriend van me en ik weet zeker dat het niet zijn bedoeling was om die dingen over mij te zeggen. Ik ben dan ook niet boos. Het is een soort spelletje dat we spelen", aldus de reactie van Ecclestone.

Butter start in marathon van Rotterdam

Atleet Michel Butter zal 14 april aan de start verschijnen van de marathon van Rotterdam. Dit bevestigde de organisatie vandaag.

De 27-jarige Butter hoopt als eerste Nederlander de Rotterdamse marathon onder de 2.10 te lopen. Het persoonlijk record van de atleet staat momenteel op 2.09.58.

Vorig jaar gaf Butter de voorkeur aan de marathon van Boston, die rond hetzelfde tijdstip wordt gelopen. De zege in Rotterdam ging vorig jaar naar de Ethiopiër Yemane Adhane. Hij voltooide het parcours in een tijd van 2.04.48.

Willem II biedt Meeuwis geen contract aan

Marcel Meeuwis zal in de tweede seizoenshelft niet voor Willem II uitkomen. De Tilburgse club zal de middenvelder geen contractaanbieding doen. Volgens technisch manager Marc van Hintum liggen de prioriteiten van Willem II elders.

Meeuwis zit zonder club, sinds zijn contract bij VVV-Venlo in november werd ontbonden. Hij trainde de afgelopen weken mee met de Tilburgers. De routinier (32) gaat vrijdag ook niet met Willem II mee op trainingskamp naar Turkije.

De nummer achttien van de Eredivisie hervat de competitie op 20 januari met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag.

Eneco pakt bilspleet monteurs aan

Wie binnenkort een monteur van Eneco op bezoek krijgt, blijft uitzicht op het zogeheten bouwvakkersdecolleté zeer waarschijnlijk bespaard. De energieleverancier komt namelijk met nieuwe kleding voor installatiemonteurs, waarbij de broekband hoger is en het jaspand juist langer dan bij de oude werkkleding, meldt Eneco donderdag. De bilspleet moet daarmee uit het zicht verdwijnen.

Alle vijfhonderd monteurs worden komende tijd in het nieuw gestoken. De nieuwe kleding is gemaakt van een stof die in de zeilwereld wordt gebruikt en uit drie lagen bestaat. Zo moet het nieuwe pak de monteurs tegen wind, regen en sneeuw beschermen. Tegelijkertijd is de kleding ademend en 'antibacteriologisch'.

Donderdag staat een passessie gepland voor zo'n tien monteurs in Schiedam. Monteurs demonstreren daar hun nieuwe outfit, terwijl ze aan het werk zijn in een opleidingslokaal van het bedrijf.

Geen bruine ster meer

'Spurs willen na Vertonghen ook Alderweireld'

Volgens de Daily Mail wil Tottenham Hotspur proberen om Jan Vertonghen en Toby Alderweireld weer met elkaar te herenigen. De Londense ploeg haalde afgelopen zomer Vertonghen naar Engeland en wil deze winter proberen om ook Alderweireld los te weken bij Ajax.

De Spurs zijn volgend de Engelse krant bereid om een bedrag van elf miljoen euro op tafel te leggen voor de Belgische verdediger. Alderweireld heeft in Amsterdam nog een verbintenis tot de zomer van 2014.

Man vast in papiercontainer om staatslot

De brandweer en politie hebben donderdagochtend in Amsterdam een man uit een ondergrondse papiercontainer moeten bevrijden. De man was in de container gekropen omdat zijn staatslot erin was gevallen, meldt wijkagent Tjako Drenth donderdag op Twitter.

Hulpdiensten kregen rond 11.15 uur de melding binnen dat iemand klem zat in een container op het Cornelis Troostplein in de wijk De Pijp. De man is door meerdere hulpverleners uit de container getrokken, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Of de man een winnend lot achterna dook is niet bekend. Wat de man aan zijn wanhoopsactie overhield evenmin.

PSV persoonlijk akkoord met Hiljemark

PSV en Oscar Hiljemark (20) hebben een persoonlijk akkoord met elkaar bereikt. De Zweedse jeugdinternational wil graag naar Eindhoven komen.

Volgens Voetbal International moet er onder het persoonlijke akkoord alleen nog een handtekening worden gezet. Daarna is het de taak aan PSV om een overeenkomst te bereiken met Elfsborg, waar Hiljemark onder contract staat. De onderhandelingen tussen beide partijen zijn bijna afgerond.

PSV betaalt naar verluidt 2,2 miljoen euro voor de controlerende middenvelder, die in Eindhoven een contract voor 3,5 jaar kan krijgen. Hiljemark moet bij PSV een extra back-up worden voor Kevin Strootman, die door verschillende Europese topclubs wordt gevolgd. Bovendien is Ola Toivonen nog niet fit.

Bij PSV mogen Orlando Engelaar, Stanislav Manolev, Jagos Vukovic en Stef Nijland deze transfermaand vertrekken. Voor Engelaar is vanuit China al geïnformeerd. "Ik weet dat er wat speelt via de zaakwaarnemer. Ook rond Vukovic en Manolev, maar officieel is er nog niets", aldus technisch manager Marcel Brands.

Roemeense filmregisseur Nicolaescu (82) overleden

De Roemeense filmregisseur Sergiu Nicolaescu is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. Nicolaescu maakte zo'n vijftig films, waaronder Michael the Brave uit 1971, die in Roemenië als een klassieker geldt.

Nicolaescu genoot internationaal aanzien als regisseur van historische films. Dacii uit 1967 was de eerste Roemeense film die succes had in West-Europa. Ook bij de communistische machthebbers in zijn eigen land viel zijn werk in de smaak.

Na de val van het communisme werd Nicolaescu actief in de politiek. Van 1992 tot vorige maand was hij senaatslid voor de Sociaal Democratische Partij. Al die jaren bleef hij ook films maken en bij zijn vertrek uit de politiek zei hij zijn laatste levensjaren volledig aan het filmen te willen wijden. Vorig jaar verscheen er nog een film van hem, Ultimul Corupt din Romania.

Spanje naar finale Hopman Cup na opgave Isner

Spanje heeft zich donderdag als eerste land geplaatst voor de finale van de Hopman Cup. De Amerikaan John Isner gaf op vanwege een knieblessure, waardoor de Spaanse tennissers de overwinning in de schoot kregen geworpen.

Isner had Fernando Verdasco moeten treffen en Venus Williams moeten bijstaan in het dubbelspel. Allebei de duels werden door zijn afwezigheid omgezet in Spaanse overwinningen. Williams wist nog wel de Amerikaanse eer te redden door Anabel Medina Garrigues met 6-3, 6-4 te verslaan.

Spanje lijkt in de eindstrijd aan te gaan treden tegen Servië, de koploper van groep B. Australië en Italië hebben ook nog kans om zich te plaatsen.

Chelsea drie weken zonder Cech

Doelman Petr Cech is twee tot drie weken uitgeschakeld. Dat liet trainer Rafael Benítez woensdagavond weten na de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Queens Park Rangers. De Tsjech raakte afgelopen zondag in het duel met Everton geblesseerd aan zijn lies.

"Twee of drie weken. We zijn best optimistisch", zei de voormalige coach van Liverpool en Valencia over zijn eerste doelman. Reservekeeper Ross Turnbull stond tegen QPR onder de lat voor de Champions Leaguewinnaar, dat door het verlies veertien punten achter koploper Manchester United blijft staan.

[NBA] Heat in verlenging langs Mavericks

Miami Heat heeft Dallas Mavericks woensdagavond in de NBA met veel pijn en moeite verslagen. De koploper van de Eastern Conference had een verlenging nodig om de winst binnen te halen: 119-109. LeBron James was met 32 punten, twaalf rebounds en negen assists weer de grote man bij Miami.

Brooklyn Nets was verrassend te sterk voor Oklahoma City Thunder, de koploper van de westelijke competitie: 110-93. Oklahoma blijft desondanks de westelijke ranglijst aanvoeren. Kevin Durant hielp de New Yorkers met 27 punten, vijf rebounds en vijf assists aan de overwinning.

San Antonio Spurs boekte zijn zevende zege op rij en zit Oklahoma in de Western Conference op de hielen. De Texanen versloegen Milwaukee Bucks met 117-110, onder meer dankzij 28 punten en dertien rebounds van Tim Duncan.

De Spurs staan nu op 26 overwinningen, twee meer dan Oklahoma. Laatstgenoemde heeft nog wel twee duels tegoed.

Verkleden als idool is racistisch

De maffia voor politieke correctheid heeft weer eens toegeslagen. Deze keer is een 10-jarige Britse voetbalfan het slachtoffer. 

Het jongetje wilde graag aan iedereen laten zien dat hij een grote fan is van een voetballer van de Engelse club Leeds United. Hij vroeg aan zijn vader of hij zich voor de volgende wedstrijd dan ook mocht verkleden als zijn idool. Wat het jongetje dus ook deed. 

Voorafgaand aan de wedstrijd ging de jongen met zijn idool, enkele anderen van de club en zelfs de politie op de foto. Toen hij daarna de foto's op Twitter zette kreeg de jongen een storm van kritiek over zich heen. 

Zijn idool is namelijk zwart, het jongetje niet. Om op zijn grote voorbeeld te lijken liet hij zijn haar knippen en schminkte hij zijn gezicht zwart. En dat had hij van de boze mensen op Twitter niet mogen doen. Dat is namelijk racistisch. 

De vader van de jongen neemt het op voor zijn zoon. "Het spijt mij dat mensen beledigd zijn door het verkleden van mijn zoon. Hij is tien jaar oud, een enorme fan van de spits en wilde graag wat lol maken. Laat hem dus met rust."

Een andere voetballer neemt het ook voor de jonge fan op. "Kan een jongen zich niet meer verkleden als zijn idool zonder dat iemand daar over gaat zeuren? We zijn allemaal jong geweest." Klik hier voor de foto's van de dappere fan. 

Jennifer Lawrence: 'Acteren is stom'

Jennifer Lawrence vindt haar baan een van de eenvoudigste ter wereld. "Ik wil niet onbeschoft overkomen, maar acteren is stom", zegt de actrice in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. "Ik maak films. Het is stom."

De 22-jarige Lawrence, bekend van de blockbuster The Hunger Games, vindt het raar als mensen haar zeggen dat ze 'zo gewoon is gebleven'. "Dan denk ik: waarom zou ik arrogant worden? Ik red geen levens. Er zijn artsen die levens redden, en brandweermannen die brandende gebouwen in gaan."

Toch heeft Lawrence idolen in de filmwereld. "Als ik eenmaal geobsedeerd door iemand raak, ben ik meteen als de dood voor ze. Niet dat ik bang ben voor hen, maar voor mezelf en hoe ik reageer." Zo ging een confrontatie met Meryl Streep ten koste van komiek Bill Maher.

"Iemand introduceerde mij bij hem en ik zag Meryl Streep de kamer binnenwandelen. Ik legde mijn hand in Bill Mahers gezicht en zei: niet nu, Bill." Lawrence is niet op Streep afgestapt. "Natuurlijk niet. Ik heb gewoon heel eng naar haar zitten staren."


Lawrence heeft geen hoge pet op van acteurs (Foto: Novum)

Gaite Jansen in slavernijfilm

Gaite Jansen heeft de hoofdrol te pakken in de boekverfilming Hoe Duur Was de Suiker? Het verhaal gaat over twee halfzusjes uit de achttiende eeuw in Suriname. Gaite speelt de blanke Sarith, haar zusje en lijfslavin Mini-Mini wordt gespeeld door Yootha Wong-Loi-Sing. Sarith raakt verbitterd en haar halfzusje wil graag gelukkig worden.

All Stars-regisseur Jean van de Velde heeft het scenario van Hoe Duur Was de Suiker? geschreven en gaat de film ook regisseren. De 21-jarige Jansen was vorig jaar nog te zien in het drama 170 Hz en de mozaïekfilm Lotus.

De opnamen beginnen in maart en het drama moet in september in de bioscopen draaien. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij volledig afschafte.


Gaite Jansen in slavernijfilm (Foto: Novum)

Senaat onderzoekt CIA-lek Bin Laden-film

De Amerikaanse Senaat onderzoekt of de CIA geheime informatie heeft gelekt naar filmmakers Kathryn Bigelow en Mark Boal. Een commissie bekijkt de contacten die de Amerikaanse geheime dienst heeft gehad met de makers van Zero Dark Thirty over de jacht op de leider van Al-Qaida, Osama Bin Laden. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Het Pentagon voert ook een dergelijk onderzoek uit.

Een aantal senatoren vermoedt dat de CIA te loslippig is geweest tegenover regisseur Bigelow en scenarist Boal over de jacht op de terrorist. Vorig jaar januari kondigde het Pentagon ook al aan de kwestie te onderzoeken. Die research wordt nu gericht op onderminister van Defensie Michael Vickers, die naar eigen zeggen alleen publieke informatie heeft gegeven.

Eerder uitten oud-presidentskandidaat John McCain en twee collega-senators hun woede over de film. De politici vinden dat de film ten onrechte het beeld schetst dat martelingen uiteindelijk leidden tot het vinden van Bin Laden. De senatoren eisten dat filmdistributeur Sony duidelijk zou vermelden dat Zero Dark Thirty niet is gebaseerd op feiten.

CIA-baas Michael Morell uitte ook kritiek op de film en maakte duidelijk dat de film feiten dramatiseert. De topman vindt dat de film de nalatenschap van in Afghanistan gestorven Amerikaanse militairen bezoedelt. Boal en Bigalow stellen dat Zero Dark Thirty aantoont dat de regering verschillende controversiële middelen gebruikte om Bin Laden te vinden.

Bin Laden werd vorig jaar mei gedood in Pakistan door Amerikaanse elitetroepen. De film draait vanaf 24 januari in Nederland en wordt al getipt voor de Oscars voor regie en beste film.

Ik stop met moorden en stelen

Maar hoe zit dat nou bijvoorbeeld met criminelen? Of zedendelictplegers? Neem een vader die incest pleegt met zijn dochter: zou zo’n man zich nou ook wel eens voornemen om daar mee te stoppen? Zou zo’n man diep vanbinnen heel goed weten dat het ontzettend fout is wat hij doet en probeert hij ook te stoppen met zijn vreselijke praktijken, en neemt hij zich dat dan ook voor met de jaarwisseling?

Carrie remake wordt later uitgebracht

Wie het filmnieuws ook maar een beetje in de gaten houdt zal het vast niet zijn ontgaan dat er binnenkort een remake komt van de legendarische horrorfilm Carrie. In 1976 verfilmde Brian De Palma het boek van Stephen King en dit jaar is het de beurt aan Kimberly Peirce om ons mee te slepen in dit angstaanjagende horror drama.

In de rustige buitenwijk van Chamberlain, Maine, woont de streng gelovige en manipulatieve Margaret White (Julianne Moore), moeder van Carrie White (Chloë Grace Moretz). Carrie is een lief, maar zeer bescheiden meisje wiens leven een verborgen bestaan leidt en ze wordt daardoor volledig afgesloten van de maatschappij. Geteisterd door haar populaire klasgenoten wordt ze in bescherming genomen door haar gymlerares (Judy Greer). Sue Snell (Gabriella Wilde) is een meisje die niet meegaat in alle pesterijen en stelt voor aan haar broer dat hij Carrie meeneemt naar het eindgala. Dit is voor Carrie's klasgenoten de gelegenheid bij uitstek om haar nog eens goed te grazen te nemen. Jammer genoeg weet niemand af van Carrie's telekinetische gave en het resultaat ervan is enigszins zichtbaar in deze teaser trailer.

In eerste instantie werd de film al in maart verwacht in Amerika, maar dit is verplaatst naar 18 oktober, vooralsnog. De verschijningsdatum voor Nederland is helaas nog niet bekend.

Del Potro ook naar Ahoy

Toernooidirecteur Richard Krajicek is er in geslaagd om Juan Martin Del Potro vast te leggen voor de veertigste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De verliezend finalist van vorig jaar is de vierde toptienspeler van het deelnemersveld.

Del Potro schreef zich vijf uur voor de deadline in, op oudjaarsdag. Naast de Argentijn en de nummer zeven van de wereld zal Roger Federer zijn titel proberen te verdedigen. Daarnaast maken ook Jo-Wilfried Tsonga en Richard Gasquet hun opwachting. Zij zijn de nummers acht en tien van de wereld. Namens Nederland zijn Robin Haase en Igor Sijsling verzekerd van deelname aan het hoofdtoernooi.

Jihad tegen straatvuil

Vreedzame, hardwerkende moslims. Dat kan niet wezen volgens het wereldbeeld van sommige mensen, maar ze blijken toch te bestaan. Zo stond een groep moslims dinsdagochtend de straten in Antwerpen schoon te vegen in het kader van jihad.

De moslims zijn leden van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap, een Pakistaanse stroming binnen de islam. Ze zeggen wereldwijd zo'n 200 miljoen leden te hebben, terwijl de BBC spreekt van zo'n 10 miljoen. De Gemeenschap hangt de leer van de 19e-eeuwse Indiër Mirza Ghulam Ahmad aan, die ze beschouwen als profeet en messias. Ze hebben als leus 'Liefde voor iedereen, haat voor niemand'.

Deze uitzonderlijke leer is vooral in Pakistan in het verkeerde keelgat geschoten. Leden van de gemeenschap werden als ketters gezien, vervolgd en buitengesloten. In principe mogen ze geen enkele moskee binnen. Toch vertelt een van de leden dat de relatie met Marokkaanse, Turkse en zelfs Pakistaanse gemeenschappen in België en Nederland goed is.

De afkeer is echter wederzijds. De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap beschouwt de invulling die Pakistaanse soennieten aan jihad geven als prehistorisch. Voorzitter van de Gemeenschap in Antwerpen Basharat Ahmadsaqib vertelt dat Mohammed slechts heeft gezegd dat men zich mag verdedigen als hij aangevallen wordt. Jihad is voor hem niet vechten, maar het kan zoveel dingen zijn.

Op de vraag van Standaard-verslaggever Wouter Woussen of straatvegen ook jihad is, antwoordt hij bevestigend: "Door de straat te vegen doen we iets voor de maatschappij, leren we de kinderen dat dit soort werk niet minderwaardig of vernederend is en tonen we een positief beeld van onszelf. Dat is jihad."

Vandaar dat op nieuwjaarsdag om zes uur in de morgen een groep moslims vuil stond te ruimen in naam hun geloof. Al zullen ze volgens sommigen wel weer iets in hun schild voeren.

Bidden via Twitter nieuwste rage onder gelovigen

De kerk is al geruime tijd haar invloed op de bevolking aan het verliezen. Konden ze vroeger op totalitaire wijze hun denken aan iedereen opdringen, tegenwoordig kunnen ze buiten de kerkdienst nog amper invloed uitoefenen. Twee theologen hebben daar nu deels een oplossing voor gevonden: bidden via Twitter, ofte twidden.

Om te laten zien dat zelfs aartsvijanden kunnen samenwerken als ze daarbij een stukje macht kunnen herwinnen, hebben de protestantse theoloog Tom Mikkers en de katholieke mediawetenschapper Eric van den Berg samen het twidden bedacht. Mensen konden daaraan deelnemen met de hashtag #weekvanhetgebed. Later kwam daar de hashtag #vierwoordengebed bij, waarbij mensen telkens vier woorden van een gebed aanvulden.

Mikkers vertelt dat hoewel twidden eigenlijk weinig vroom is, het een uitstekend middel is om sociale controle op parochianen uit te oefenen en nieuwe zieltjes te winnen: "Een gebed heeft voor mij een introspectief karakter, en daar is Twitter nu niet bepaald de ideale setting voor. Maar twidden heeft wel het gemeenschapsaspect, het is laagdrempelig en het overstijgt de grenzen tussen de verschillende gezindten."

De machtswellust van de georganiseerde religie laat zich duidelijk niet stoppen door landsgrenzen, want nu gaan ook de Vlamingen er mee aan de slag. Omdat indoctrinatie niet vroeg genoeg kan beginnen heeft de vzw Thomas, gericht op docenten rooms-katholieke godsdienst, nu een voorlichtingspakket voor het secundaire onderwijs gemaakt.

Didier Pollefeyt, theoloog aan de KU Leuven en stichter van vzw Thomas, ziet een goede manier om een nieuwe ronde van proselitisme te beginnen: "Het is een hedendaagse manier om jongeren met bidden en met religie in contact te brengen." Toch is hij er niet blind voor dat sommige heel handige bekeringstrucjes ontbreken: "Het lichamelijke, rituele aspect ontbreekt. Het knielen, het aanraken van het kruis, de geur van wierook."

Volgens het Vaticaan is er geen probleem met bidden via internet, alleen sacramenten mogen niet virtueel toegediend worden. Volgens Bijbel is het echter zondig om te bidden in het openbaar, aldus Matteüs 6:5-6.

Farrar kopman Garmin-Sharp in Tour Down Under

Tyler Farrar is de kopman van Garmin-Sharp tijedens de Tour Down Under. De sprinter krijgt een stapel Australiërs, een Nieuw-Zeelander en een Zuid-Afrikaan met zich mee tijdens de eerste World Tour wedstrijd van har jaar.

Lachlan Morton, Steele von Hoff, Nathan Haas, Rohan Dennis, Jack Bauer en Robert Hunter zullen Farrar ondersteunen in Australië. De Amerikaan kende vorig jaar een moeizaam seizoen, hij boekte slechts twee zeges. Beide vonden plaats in de USA Pro Cycling Challenge. Zijn seizoen eindigde vroeger dan gepland, na een zware val in de Ronde van Groot-Brittannië september vorig jaar. Hij liep hierbij een zware hersenschudding op en kwam daarna niet meer in actie.

Poetin verklaart Depardieu tot Rus

Gérard Depardieu is nu Russisch staatsburger. President Vladimir Poetin heeft de 63-jarige Franse acteur donderdag het Russische staatsburgerschap verleend, zo staat te lezen op de website van het Kremlin.

Medio december liet Depardieu in een brief in Journal du Dimanche weten dat hij zijn Franse paspoort inleverde en verkaste naar het Belgische Nechin, een dorp waar ook andere rijke Fransen hun toevlucht hebben gezocht vanwege het gunstigere belastingklimaat in België.

Depardieu was woedend over het besluit van de regering van president François Hollande om een belastingtarief van 75 procent in te voeren voor de superrijken. Inmiddels heeft het Franse Constitutionele Hof dit plan afgeschoten. Het is oneerlijk om van mensen te verlangen dat zij van iedere euro die zij boven de één miljoen euro verdienen driekwart inleveren, aldus het hof.

In België betalen rijke inwoners maximaal vijftig procent belasting. Depardieus vermogen wordt op 85 miljoen euro geschat.

Belgische huurling voor Sparta

De Belgische middenvelder Stef Peeters speelt de komende 1,5 jaar voor Sparta. De Rotterdamse eerstedivisionist huurt de 20-jarige speler gedurende die periode van Racing Genk, waar Mario Been de trainer is.

Het jeugdproduct van de Belgische ploeg sluit per direct aan bij de selectie, meldde Sparta donderdag. Voor Genk maakte hij vorig seizoen zijn debuut, maar dit seizoen kwam hij nog niet in actie voor het eerste elftal. In totaal kwam hij tot vijf officiële wedstrijden.

Belgische huurling voor Sparta
Belgische huurling voor Sparta (Foto: ANP)

Sony Pictures winnaar box office 2012

Sony Pictures is de winnaar geworden in de box office van 2012. Dit blijkt uit een inventarisatie van THR.

Het jaar 2012 draaide om drie blockbusters waar je u tegen zegt: The Avengers, The Dark Knight Rises en Skyfall. Alle drie hebben wereldwijd meer dan een miljard dollar aan opbrengsten verdiend, maar hoe hebben de studio’s het verder gedaan? De absolute winnaar blijkt Sony Pictures te zijn met 4,4 miljard dollar. Naast Skyfall hebben zij verder enorme winst geboekt met titels zoals The Amazing Spider-Man ($752 miljoen), Men in Black III ($624 miljoen), Hotel Transylvania ($313 miljoen) en 21 Jump Street ($202 miljoen).

De rest van de studio’s hebben het ook erg goed gedaan. Op de ranglijst staat verder Warner Bros., die onder andere The Dark Knight Rises maakte, met $4,25 miljard op de tweede plek, 20th Century Fox had $3,7 miljard en komt op plaats drie, Disney boekte $3,6 miljard winst en staat vierde, Universal is vijfde met $3,13 miljard en Paramount staat laatste met $2,4 miljard.

De $4,4 miljard van Sony lijkt veel, maar er moet nog wel met uitgaven rekening gehouden worden.  Tot het moment dat de cijfers bekend zijn kan Sony in ieder geval wel zeggen dat zij meer tickets hebben verkocht dan andere studio’s.

Jake Gyllenhaal en Katie Holmes geen koppel

Jake Gyllenhaal en Katie Holmes zijn niet met elkaar aan het daten. Dat beweren de woordvoerders van beide acteurs. Daarmee ontkrachten ze geruchten dat de 34-jarige actrice en de 32-jarige acteur het samen wel erg gezellig hebben.

"Dit verhaal bevat niet eens een kern van waarheid", laat de woordvoerder van Holmes weten aan entertainmentzender E! "Het is volledig gefabriceerd", voegt die van Gyllenhaal toe.

De twee zouden zijn gekoppeld door acteur Joshua Jackson, die vroeger met Holmes te zien was in de serie Dawson's Creek. Ook zijn woordvoerder is duidelijk. "Geen enkel gedeelte van dit verhaal bevat enige waarheid."

Vrouw op sterven na lapdance

Een 22-jarige stripteasedanseres uit Richmond Heights, in de Amerikaanse staat Ohio, is gisternacht zwaargewond geraakt tijdens het uitoefenen van haar beroep. Terwijl zij een klant verwende met een lapdance is Lauren Block van het balkon te pletter gevallen.

De vrouw was aan het werk in Christie’s Caberet in Cleveland, toen het noodlot zich rond 1 uur voltrok. De gealarmeerde politie ging eerst uit van een misdrijf. Eenmaal ter plaatse bleek het al snel om een mislukte lapdance te gaan.

Een getuige heeft de politie verteld dat hij op de eerste verdieping van de stripclub van Block een lapdance kreeg. "De getuige heeft verklaard dat de danseres de reling vasthield terwijl hijzelf met de rug tegen het balkon zat", zo laat de politie van Cleveland weten. "De vrouw was bezig met het afronden van een sprong of dansbeweging, maar viel met haar hoofd naar beneden over het balkon."

Vijf meter later raakte Block met haar hoofd de snoeiharde vloer. Ze is met ernstig hoofdtrauma afgevoerd naar het ziekenhuis. De stripteasedanseres verkeert nog altijd in levensgevaar. De politie heeft de zaak afgedaan als een verschrikkelijk incident.

Met een filmpje van het bizarre ongeluk

Actiegroep roept op tot dumpen games

In het Amerikaanse plaatsje Southington worden bewoners opgeroepen afstand te doen van hun gewelddadige games. Op 12 januari worden de spellen verzameld en verbrand. De aanleiding voor deze actie is de schietpartij op de nabijgelegen Sandy Hook basisschool in Newtown. Dat schrijft de lokale krant The Hartford Courant.

Woordvoerders van actiegroep Southington SOS benadrukken tegenover de krant dat zij niet denken dat gamers moordlustige gekken zijn. "Maar teveel geweld zorgt wel voor meer agressie en afgestompte emoties", aldus een woordvoerder.

Om ouders en kinderen tegemoet te komen, wordt er vanuit de gemeente tegoedbonnen verstrekt. Deze kunnen worden uitgegeven aan gezinsactiviteiten. De actiegroep erkent dat beperkingen in legaal wapenbezit en betere psychische zorg ook noodzakelijk zijn om schietincidenten als die in Newtown te kunnen voorkomen.

Acteur Depardieu Russisch staatsburger

President Vladimir Poetin heeft de acteur Gérard Depardieu het Russische staatsburgerschap verleend. Het Kremlin maakte donderdag bekend dat de president het decreet daarover heeft ondertekend.

Poetin had in december al gezegd dat de van oorsprong Franse acteur met wie hij naar eigen zeggen bevriend is, zo een Russisch paspoort kon krijgen. De acteur die bekend is geworden door rollen als Cyrano de Bergerac en Obelix, had enkele dagen daarvoor gezegd dat hij zijn Franse paspoort zou inleveren uit verontwaardiging over het besluit van de socialistische regering in Parijs om de belasting voor inkomens vanaf 1 miljoen euro tot 75 procent te verhogen. De acteur heeft een huis gekocht in België.

Het Constitutioneel Hof annuleerde het afgelopen weekeinde de superbelasting, maar Depardieu zei in een reactie dat er voor hem niets was veranderd.

Acteur Depardieu Russisch staatsburger
Acteur Depardieu Russisch staatsburger (Foto: ANP)

Obama zet handtekening onder defensiebegroting

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag zijn handtekening gezet onder de nieuwe defensiebegroting. In totaal gaat er 633 miljard dollar (478 miljard euro) naar defensie.

Obama had gedreigd de begrotingswet niet te tekenen, omdat hij zich zorgen maakte over een aantal maatregelen in de begroting. Zo wordt zijn bevoegdheid om terreurverdachten over te plaatsen vanuit Guantanamo Bay een jaar lang ingeperkt. Obama zei nog steeds tegen bepaalde delen in de begrotingswet te zijn, maar de noodzaak om bepaalde bevoegdheden en de financiering opnieuw vast te leggen was volgens de president 'te groot om te negeren'.

Oplage krant blijft dalen

De landelijke Nederlandse dagbladen hebben in het derde kwartaal van 2012 opnieuw oplage moeten inleveren. Alleen Trouw wist meer betalende lezers te strikken dan een jaar eerder. Dat blijkt donderdag uit de cijfers van Het Oplageinstituut (HOI).

In het derde kwartaal was de betaalde oplage van de landelijke kranten bij elkaar 1,61 miljoen. Een jaar eerder waren dat er nog 1,66 miljoen, een verschil van drie procent. Al sinds 2007 daalt de oplage van kranten.

Meer vrouwen in top politie

Bij de nieuwe Nationale Politie is 37 procent van de topfuncties ingevuld door een vrouw. In 2011 was dat nog maar twintig procent, schrijft de Volkskrant donderdag.

De nieuwe top wordt donderdag beëdigd door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Van de 54 mensen die worden benoemd zijn er twintig vrouw. Het gaat om drie van de tien regiochefs en om functies als hoofd operatiën en hoofd bedrijfsvoering.

Bij anderere overheidsinstanties blijft het aantal vrouwelijke topmanagers al jaren steken op 26 procent, becijferde de krant vorig jaar. Toch is bij de politie geen sprake van een voorkeursbeleid voor vrouwen, zegt een woordvoerder van Opstelten in de krant. "Bij de benoemingen is gekeken naar kwaliteit en draagvlak."

Een politiewoordvoerder zegt in de krant dat bewust is gezocht naar een mix van ervaren en nieuwe mensen. Voor vrouwen zou dit goed hebben uitgepakt. De doorstroom van allochtonen vlot minder.

In 2007 werd nog maar tien procent van de topfuncties door vrouwen bezet. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) stelde dat er een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen was dat moest worden doorbroken. Enkele keren blokkeerde ze de aanstelling van een blanke man, wat tot kritiek leidde.

Het percentage vrouwen steeg geleidelijk. Begin 2011 was twintig procent van de hoogste functionarissen vrouw. Onder het kabinet-Rutte 1 verdween het onderwerp naar de achtergrond.

Hoofd bedrijfsvoering in Midden-Nederland Petra Bosman zegt in de krant dat het beleid van Ter Horst ertoe heeft geleid dat er meer vrouwelijke zijinstromers in de top kwamen. Hoofd operatiën in Den Haag Nicole Bogers zegt persoonlijk nooit iets van het beleid te hebben gemerkt. Volgens Bosman is de verandering in de jaren negentig al ingezet toen in Utrecht drie vrouwen in de top werden benoemd.

'Langeler en Stam vertrekken bij PEC Zwolle'

Assistent-trainer Jaap Stam vertrekt na dit seizoen bij PEC Zwolle, meldt het AD donderdag. Hoofdtrainer Art Langeler volgt volgens de krant waarschijnlijk zijn voorbeeld. Beide heren zouden hun contract, dat deze zomer afloopt, niet willen verlengen.

Waarom Langeler en Stam weigeren langer in Zwolle te blijven is onduidelijk. De promovendus, die niet direct bereikbaar was voor commentaar, belegt donderdagmiddag mogelijk een persconferentie.

Langeler volgde eind 2009 de ontslagen Jan Everse op. Hij leidde Zwolle samen met Stam het afgelopen seizoen naar de Eredivisie, waarin de club nu de veertiende plek bezet. Stam verkoos vorig jaar nog een dubbelfunctie bij Zwolle (assistent-trainer eerste elftal en trainer beloftenelftal) boven een trainerschap bij zijn oude club Ajax.

'Geen lekker bakkie langs de snelweg'

Voor een goede kop koffie moet je niet langs de snelweg zijn. De koffie is daar goedkoop, maar op zijn hoogst 'redelijk te drinken'. Dat concludeert een testteam van de ANWB donderdag.

Het hoogste scoorde La Place De Wouwse Tol langs de A58. Toch kreeg de koffie daar niet hoger dan een 6,9. De koffie van broodjeszaak Subway langs de A2 vond het testteam 'muf' en 'een beetje naar pinda smaken'. Ze gaf dan ook het rapportcijfer 3,4.

Het team dronk koffie bij 15 tankstations en 15 wegrestaurants door het land.

'Geen lekker bakkie langs de snelweg'
'Geen lekker bakkie langs de snelweg' (Foto: ANP)

Argentijnse president: geef Falklands terug

President Cristina Fernández de Kirchner van Argentinië heeft de Britse premier David Cameron opgeroepen de Malvinas (voor de Britten Falkland-eilanden) aan haar land terug te geven. In een open brief in de Britse krant The Guardian herinnert zij aan een resolutie van de Verenigde Naties.

Die riepen al in 1960 de lidstaten op een einde te maken aan 'het kolonialisme in al zijn vormen en uitingen'.

De president meent dat Groot-Brittannië snel met de Argentijnen om de tafel moet gaan zitten. De eilanden werden volgens haar op 3 januari 1833, precies 180 jaar geleden, 'met geweld aan Argentinië ontnomen'. In 1981 vochten de twee landen een oorlog om de eilanden uit, nadat de militaire junta in het Latijns-Amerikaanse land de archipel had bezet. De Britten brachten de Argentijnen een zware nederlaag toe.

Groot-Brittannië wijst erop dat het overgrote deel van de ruim 3000 bewoners van de eilanden bij Groot-Brittannië wil blijven.

'Neergeschoten Rishi was slachtoffer wraakactie'

De 17-jarige Rishi, die in november op het Haagse station Hollands Spoor werd neergeschoten door een agent, is het slachtoffer geworden van een wraakactie. Dat melden bronnen rondom de familie van Rishi, schrijft Trouw donderdag.

Rishi zou ruzie hebben gehad met de man die bij de politie meldde dat de 17-jarige jongen hem met een vuurwapen had bedreigd. Een woordvoerder van het OM in Den Haag kon dit donderdagochtend op korte termijn niet bevestigen.

De man zou volgens Trouw in zijn melding een goed signalement hebben doorgegeven van Rishi. Na zijn actie zou de man zijn ondergedoken uit angst voor wraak van de vrienden van de 17-jarige jongen.

De nabestaanden van Rishi deden anderhalve week geleden aangifte tegen de man die de melding deed. Ook tegen de agent die het dodelijke schot loste deden ze aangifte. Zij beschuldigen de agent van moord. Daarnaast is ook tegen gemeente en politie aangifte gedaan omdat er onjuiste informatie naar de media is gelekt over Rishi.

Het onderzoek naar de dood van Rishi is nog in volle gang. Meerdere getuigen van het incident hebben zich bij de politie gemeld.

Hampton te sterk voor Bertens in kwartfinale Auckland

Kiki Bertens is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finales van het WTA-toernooi van Auckland. De hoogst geklasseerde Nederlandse op de wereldranglijst was niet opgewassen tegen de Amerikaanse Jamie Hampton.

Hampton, die zeven plaatsen lager staat op de wereldranglijst, was in drie sets te sterk voor Bertens. Het werd 1-6, 7-6 (5) en 2-6 voor de Amerikaanse, die in de halve finale de als eerste geplaatste Poolse Agnieszka Radwanska treft.

S. Sánchez na acht jaar weer in Giro

Euskaltel-renner Samuel Sánchez doet dit jaar mee aan de Giro d'Italia. Dat heeft teammanager Igor González de Galdeano woensdagavond tegen wielerwebsite Velonation gezgd. Sánchez verscheen acht jaar geleden voor het laatst aan de start in Italië.

Sánchez heeft pas een keer eerder twee grote rondes in een seizoen gereden, maar González de Galdeano sluit niet uit dat hij dit jaar zowel de Ronde van Italië als de Tour de France rijdt. "We beslissen na de Giro of Samuel daar klaar voor is of niet."

De Spanjaard kende vorig jaar een teleurstellend seizoen. Hij viel en blesseerde zich in de Ronde van Frankrijk waardoor hij zijn olympische titel niet kon verdedigen. Wel eindigde hij als tweede in de Ronde van Lombardije.

Spanning in huize Ratelband door schansspringen

Emile Ratelbands besluit om mee te doen aan een nieuw tv-programma zorgt voor de nodige wrijving met zijn vrouw. De 64-jarige positiviteitsgoeroe ziet het wel zitten om voor Sterren Schansspringen van de skischans te gaan, maar echtgenote Moon houdt haar hart vast.

"Ze wil het niet hebben. We hebben er ruzie over gehad, maar ik had al gezegd tegen de producent dat ik het zou doen", zegt Ratelband donderdag in het AD. Volgens hem had zijn vrouw maar met 'een of andere saaie ambtenaar' moeten trouwen als ze niet met iemand wil zijn die op late leeftijd zijn grenzen verlegt.

Meerdere BN'ers zijn benaderd voor deelname aan het SBS-programma, onder wie Johan Vlemmix. Hij reisde al af naar Oostenrijk voor een proefsprong.

Rechter: VS mogen liquidatieprogramma geheim houden

Een rechter in New York heeft woensdag bepaald dat de regering van de Amerikaanse president Barack Obama niet verplicht is om de wettelijke rechtvaardiging voor drone-aanvallen en andere methodes die worden toegepast om vermoedelijke terroristen in het buitenland te liquideren openbaar te maken.

De New York Times en de Amerikaanse Unie voor Burgerrechten hadden een verzoek tot openbaarheid van bestuur ingediend. Ze wilden documenten inzien waarin advocaten van het ministerie van justitie spraken over het strenggeheime 'targeted killing'-programma. Het verzoek werd ingediend na een drone-aanval in Jemen, waarbij de radicale geestelijke Anwar al-Awlaki, die is geboren in de Verenigde Staten, om het leven kwam.

Rechter Colleen McMahon berispte de Amerikaanse regering voor het geheim houden van de juridische argumentatie, maar zei niet de bevoegdheden te hebben om de documenten openbaar te laten maken. De New York Times heeft al gezegd tegen dit besluit in beroep te gaan.

Lahm weigert aan Bayern-titel te denken

Bayern München staat halverwege het seizoen soeverein aan kop in de Bundesliga. Philipp Lahm loopt echter niet met zijn hoofd in de wolken.

Bayern heeft na zeventien speelronden negen punten meer dan achtervolger Bayer Leverkusen. Der Rekordmeister lijkt hard op weg naar de Duitse landstitel, maar aanvoerder Lahm blijft nuchter. De verdediger meent dat er in de tweede seizoenshelft nog van alles kan gebeuren.

"Er zijn nog zeventien wedstrijden te gaan. Alles is nog mogelijk", laat Lahm optekenen door Bild. "Als we onze potentie ook in de tweede seizoenshelft kunnen laten zien, zullen we waarschijnlijk niet meer afgestopt worden." Ook in de Champions League gaat het Bayern voor de wind. De ploeg van trainer Jupp Heynckes overleefde eenvoudig de groepsfase en treft Arsenal in de achtste finales.

Jumboverpakking paracetamol uit schap drogisterij

Jumboverpakkingen paracetamol verdwijnen volgende week uit het schap van drogisterijen. Vanaf 10 januari mogen doosjes maximaal vijftig tabletten bevatten omdat steeds vaker zelfmoordpogingen worden gedaan met een overdosis paracetamol, schrijft de Volkskrant donderdag.

Op de lijst van medicijnoverdoses staat paracetamol volgens de krant al jaren op de eerste plaats. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) besloot daarom de verkoop van grootverpakkingen aan banden te leggen. Vanaf volgende week controleert de Inspectie voor de Gezondheidszorg of drogisterijen geen doosjes met meer dan vijftig tabletten verkopen.

Apothekers mogen nog wel grootverpakkingen aanbieden. Het staat niet vast dat er in Nederland een verband is tussen de grootte van de verpakking en het aantal vergiftigingen. Iemand die veel pillen wil kopen, kan bijvoorbeeld ook meerdere verpakkingen inslaan. In het Verenigd Koninkrijk is volgens het CBG wel aangetoond dat het aantal zelfmoordpogingen met paracetamol afnam toen de verpakkingen kleiner werden.

Ook zou met een kleinere verpakking duidelijker worden dat paracetamol is bedoeld voor tijdelijk gebruik. In 2010 stelde minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) al een onderzoek in om na te gaan of de verpakking kleiner moet.

In dat jaar bleek dat het aantal paracetamolvergiftigingen sinds 2001 was verdubbeld van zo'n dertienhonderd naar 2600 per jaar. In 2011 werd het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum bijna 2800 keer door artsen geraadpleegd over een paracetamolvergiftiging.

Niet alle vergiftigingen worden overigens gemeld. Hoe vaak een vergiftiging tot de dood leidt is niet bekend.

Paracetamol wordt sinds 2007 ook in supermarkten en benzinestations verkocht. "Dat pijnstillers bij wijze van spreken op het schap liggen naast de M&M's versterkt het idee dat het om een soort snoepjes gaat en niet om een medicijn", zegt directeur van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven Marten Hummel in de krant. Het CBG zegt echter geen aanwijzingen te zien dat het aantal vergiftigingen kan worden teruggebracht door de verkoop alleen nog in apotheken en drogisterijen toe te staan.

Pardew bevestigt: "Ba gaat naar Chelsea"

Niets lijkt een transfer van Demba Ba naar Chelsea nog in de weg te staan. Newcastle United-coach Alan Pardew erkent dat de deal rond is.

Deze week werd bekend dat Chelsea een serieuze poging wilde wagen voor Ba. Pardew hoopte dat de Senegalees Newcastle trouw zou blijven, maar volgens de oefenmeester is de transfer zo goed als rond. "Het is gedaan. Ba gaat naar Chelsea en met onze goedkeuring."

"Demba is fantastisch voor ons geweest. Het is een goede club en ik wens hem succes", aldus de oefenmeester tegenover Sky Sports. "Het is voor ons niet slecht. Het is nu gedaan en we gaan verder. Ergens ben ik ook wel tevreden."

Newcastle ontvangt ongeveer zes miljoen euro voor de aanvaller, die dit seizoen dertien keer scoorde in twintig competitiewedstrijden. Afgelopen seizoen was Ba zestien keer trefzeker.

Drie doden bij schietpartij Zwitserland

Bij een schietpartij in Daillon, in de buurt van Sion in het Zwitserse kanton Vallis, zijn woensdagavond drie doden gevallen en twee mensen gewond geraakt. De politie wist de schutter uit te schakelen. Dat hebben de autoriteiten gemeld. De schutter is bij het politie-ingrijpen gewond geraakt.

De politie kreeg rond 21.00 uur een melding van een schietpartij. Een voorbijganger zei dat een persoon op inwoners van Daillon schoot. De ooggetuige zei gewonden op de grond te hebben zien liggen. Agenten die op de melding afgekomen waren openden het vuur om de schutter uit te schakelen.

Daillon is door de politie afgezet.

'NAC heeft oogje op AZ-spits Boymans'

NAC Breda gaat een poging wagen om Ruud Boymans los te weken bij AZ. De spits zit in Alkmaar op een dood spoor. Boymans komt bij AZ zelden aan spelen toe en moet Jozy Altidore voor zich dulden in de pikorde.

NAC hoopt te profiteren door Boymans tijdelijk naar Breda te halen, zo meldt Voetbal International. De Brabantse club is op zoek naar aanvallende versterking.

Ook Feyenoord-spits Guyon Fernandez is in beeld, hoewel de spits woensdag liet weten het liefst naar het buitenland te verkassen. "We scoren moeizaam en daarom willen we er graag een spits bij", laat technisch directeur Jeffrey van As weten.

Momenteel fungeert Alex Schalk als diepste spits, maar de jongeling kan nog geen potten breken. "Al is dit zeker geen diskwalificatie van Alex Schalk. We hebben veel vertrouwen in hem. Ik blijf ervan overtuigd dat hij nog veel gaat laten zien."

Oud-N.E.C.'er Vleminckx mag naar Gençlerbirligi

Club Brugge gaat donderdag zonder Björn Vleminckx naar Marbella voor een trainingsstage. De 27-jarige spits, anderhalf jaar geleden voor 3,3 miljoen euro overgenomen van N.E.C., onderhandelt in Ankara met Gençlerbirligi over een dienstverband voor de rest van het seizoen.

Trainer Juan Carlos Garrido heeft Vleminckx, in zijn Nijmeegse jaren een schutter van formaat, niet nodig en wil hem daarom verhuren. Ook Thibaut Van Acker komt niet voor in zijn plannen. De 21-jarige verdedigende middenvelder wordt uitgeleend aan Beerschot.

FOK! wat een weer...Bewolkt, maar zacht

Goedemorgen! Het afgelopen jaar was met name in het westen en noordwesten van het land bijzonder nat. In mijn achtertuin is er ruim 1250 millimeter aan neerslag gevallen en dat is bijna de helft méér dan dat er normaal in een jaar hoort te vallen. In De Bilt is het echter maar iets te nat geweest en dat kwam doordat alle zware buien langs de kust steeds verder in activiteit afnamen toen ze verder het binnenland in trokken.

Vanaf vandaag schakelen we over naar een vrij saai weerbeeld. De zon zal er niet of nauwelijks aan te pas gaan komen en vooral vanmiddag en morgen kan er ook nog wat lichte regen vallen. De temperaturen liggen bijzonder hoog voor de tijd van het jaar en schommelen vandaag en morgen rond de 10 graden. De wind komt uit het westen en zal de eerstkomende dagen ook niet gaan draaien. Na het prachtige weerjaar 2012 zullen we nu dus een stapje terug moeten doen. Het kan je als weerman toch niet áltijd naar de zin gemaakt worden toch?

Het vrij rustige en saaie weer wordt veroorzaakt door een hogedrukgebied boven het zuidwesten van Frankrijk. Dit is echter een volkomen verkeerde ligging voor de winterliefhebbers, want daar heb je een hogedrukgebied boven Scandinavië voor nodig.

Nederland
:Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Mooie heldere luchtPrachtig weer in de achtertuin van qltel in Goch, Duitsland. Mooie Cirrusbewolking in de blauwe lucht. Helaas zal het de komende dagen dus een stuk grijzer zijn.



82.212 klachten over vuurwerk bij meldpunt

82.212 meldingen van vuurwerkoverlast zijn de afgelopen dagen binnengekomen op een meldpunt dat lokale GroenLinks fracties in het leven hadden geroepen. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast sloot om middernacht tussen woensdag en donderdag.

Woensdag zei initiatiefnemer Arno Bonte (GroenLinks Rotterdam) al dat hij nooit had verwacht zoveel meldingen binnen te krijgen. De klachten gingen over schade, zoals opgeblazen kliko's en brievenbussen. Ook de rommel die achterbleef zorgde voor ergernissen. In de uren rond de jaarwisseling werd er vooral geklaagd over gevaarlijke situaties, waarbij in een enkel geval zelfs slachtoffers vielen.

Alle klachten zullen gebundeld worden en aangeboden aan de Tweede Kamer.

GroenLinks wil dat met Oud en Nieuw vuurwerk uitsluitend wordt afgestoken bij professionele vuurwerkshows.

82.212 klachten over vuurwerk bij meldpunt
82.212 klachten over vuurwerk bij meldpunt (Foto: ANP)

Miley Cyrus haalt uit naar paparazzi

Miley Cyrus heeft flink uitgehaald naar de paparazzi. De zangeres reageert op het ongeluk waarbij een fotograaf om het leven kwam toen hij Justin Bieber achtervolgde.

"De chaos die ontstaat door paparazzi die zich als gekken gedragen, maakt het onmogelijk om veilige keuzes te maken", twitterde Cyrus. "Ik hoop dat dit paparazzi/Justin Bieber-ongeluk in 2013 voor veranderingen zorgt. Paparazzi zijn gevaarlijk!"

Ook vindt de actrice het niet eerlijk om Justin Bieber de schuld te geven van de dood van de paparazzo. "Dit zat eraan te komen. Je moeder leerde je toen je nog een kind was dat je niet op de straat mag spelen!"

Een fotograaf werd dinsdag geschept toen hij foto's nam van Biebers auto, toen de Ferrari van de zanger door de politie werd aangehouden voor controle. De politie heeft laten weten dat het 18-jarige tieneridool niet in de auto zat toen de paparazzo werd aangereden.

Agenten nog vaak brokkenpiloten

Ondanks extra rijtrainingen voor politiepersoneel is het aantal aanrijdingen waar agenten bij zijn betrokken de laatste jaren nauwelijks gedaald. Uit een inventarisatie die politiekorpsen op verzoek van het AD maakten blijkt volgens de krant dat agenten vorig jaar bij 9538 aanrijdingen waren betrokken, ongeveer honderd minder dan een jaar eerder.

In 2010 kwam het tot 9630 aanrijdingen en een jaar daarvoor tot 9256. Bij ongevallen in 2010 en vorig jaar vielen elf zwaargewonden en 73 gewonden. Een burger en twee agenten kwamen om.

Om het aantal ongevallen terug te dringen moeten alle agenten sinds vorig jaar rijtrainingen volgen. De daling van het aantal ongelukken is nog niet zo groot als de politietop nastreeft, zegt een politiewoordvoerder in de krant. "Het kost ook tijd. Het gewenste resultaat is er nog niet, maar we gaan het absoluut merken." Om het aantal ongevallen verder terug te dringen worden politiewagens onder meer uitgerust met parkeersensoren.

Bij het grootste deel van de aanrijdingen is alleen lichte materiële schade. In achttienhonderd gevallen lag de schuld niet bij de agent. Dat agenten relatief vaak bij ongelukken betrokken zijn, komt volgens de politie doordat ze erg veel op de weg zijn. Ook lopen ze meer risico op een ongeval doordat ze soms verdachten moeten achtervolgen.

Politievakbond ACP en het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid, dat de rijtrainingen verzorgt, zeggen in de krant dat er te weinig aandacht is voor de trainingen. Er zou te weinig tijd voor zijn. Dat geldt volgens de politiebond ook voor de schiettrainingen.

Crimson Dragon-demo per ongeluk op Japanse XBLA

Op nieuwjaarsdag verscheen opeens de demo voor Crimson Dragon op de Japanse Xbox Live Arcade. Dit was niet de bedoeling en de demo is redelijk snel weer verwijderd. Toch heeft een gamer het voor elkaar gekregen om de demo te spelen en er beelden van op te nemen die hieronder te zien zijn.

Crimson Dragon is de opvolger van Panzer Dragoon. Het spel maakt gebruik van de kinect-sensor voor de besturing zoals ook duidelijk uit de beelden blijkt. het is nog niet bekend wanneer het spel daadwerkelijk gaat uitkomen of wanneer de demo wel officieel speelbaar wordt.

Crimson Dragon gaat exclusief uitkomen op Xbox 360.

The Walking Dead-trailer is niet officieel

Afgelopen dagen is er een trailer uitgekomen voor The Walking Dead: Survival Instinct. Hierbij hebben nogal wat fans geklaagd over de kwaliteit van de video die volgens hen nogal te wensen overliet. Nu blijkt dat het niet om een officiële trailer gaat, maar dat deze is gemaakt door een fan.

Pr-medewerkers van Activision hebben aan website Giant Bomb bevestigd dat de gameplaytrailer niet van de uitgever afkomstig is. Het is een fan-made video die is geknipt en geplakt uit beelden die te zien waren tijdens IGN's Up At Noon op YouTube. Activision heeft ook aangegeven dat het YouTube-kanaal TWDSurvivalInstinct geen officieel kanaal is. Alle trailers die hierop worden uitgebracht zijn dus vakkundig knip- en plakwerk.

The Walking Dead: Survival Instinct komt ergens in 2013 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

De dungeons in met Final Fintasy XIV

Square Enix heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn. Dit keer krijgen we geen beelden van de wereld te zien, maar gaan we ondergronds in de alpha-build van het spel.

In de video zien we hoe vier spelers zich wagen in de Tam-Tara Deepcroft, een instanced dungeon uit het spel. We krijgen zo ook een goede blik op het gevechtssysteem van het spel.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn komt in het eerste kwartaal van 2013 uit op PlayStation 3 en pc.

Huilen in Wenen (3)

'Hier moet ergens een ingang zijn naar het Belvedere,' zeg ik. 'Maar waar is die ingang?' Op de kaart in mijn reisgids kan ik het niet zien. 'Volgens mij, als we hier rechts aanhouden, komen we een ingang tegen.'
Dat blijkt uiteindelijk wel te kloppen, maar ondertussen zijn we zeker twee kilometer verder de Prinz-Eugen-Strasse in en via een vals platte helling ook nog een fiks stuk omhoog gelopen.

[Upd] 'Meisje doodgestoken door moeder'

Bij een steekpartij in een woning in IJsselstein is woensdagmiddag een meisje van 16 jaar omgekomen. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen, zegt een woordvoerder van de politie. Een 42-jarige vrouw is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij haar dood.

De politie werd rond 15.00 uur gealarmeerd omdat er een ernstig gewonde vrouw in het huis aan het Saffierpad zou liggen. Een traumahelikopter werd opgeroepen maar kwam te laat.

De woordvoerder kan nog niets zeggen over de relatie tussen de vrouw en het meisje. Ook is nog niet bekend wat er precies is gebeurd. De politie doet onderzoek.

Update, donderdag 03.09 uur:
De NOS meldt dat de vrouw die is opgepakt op verdenking van het doden van het meisje, de moeder van het slachtoffer is. Het zou gaan om een gezin van Marokkaanse afkomst, en om een leerlinge van het Cals College te IJsselstein. Op sociale media wordt gesproken over eerwraak, wat in Marokkaanse kring echter extreem zeldzaam zou zijn en bovendien doorgaans door mannen wordt gepleegd.

Al Jazeera neemt tv-zender van Al Gore over

De in Qatar gevestigde tv-zender Al Jazeera heeft de Amerikaanse zender Current TV overgenomen. Dat lieten voormalig vicepresident van de Verenigde Staten Al Gore en directeur Joel Hyatt, de eigenaren van Current, woensdag weten. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid is niet bekend.

Door de overname krijgt Al Jazeera de mogelijkheid om 60 miljoen huishoudens in Amerika meer te bereiken dan nu. De Arabische zender kan momenteel haar programmering op negen betaalde zenders in de VS aanbieden. Wereldwijd heeft Al Jazeera een bereik van 250 miljoen huishoudens in 130 landen.

Mogelijk vecht de opéén na grootste kabelmaatschappij in de VS, Time Warner Cable, de overname nog aan.

Al Jazeera neemt tv-zender van Al Gore over
Al Jazeera neemt tv-zender van Al Gore over (Foto: ANP)

'Hond eten mag niet!'

Zwitserse dierenbeschermers willen dat het eten van honden- en kattenvlees verboden wordt in hun land. Ze zijn van mening dat het onvoorstelbaar is dat er tegenwoordig in Zwitserland nog huisdieren worden gegeten. Op dit moment is alleen de handel in honden- en kattenvlees illegaal. In Duitsland en Oostenrijk is ook de consumptie van dergelijk vlees al bij wet verboden.

Zwitserse politici vinden dat huisdiereigenaren zelf mogen bepalen wat ze met hun dieren doen. Ook uit culinaire hoek is er kritiek op het voorstel. Zo meent een Zwitserse boer dat gerookte hond een absolute lekkernij is.

De kritiek op de consumptie van hondenvlees lijkt volgens wetenschappelijk onderzoek hypocriet. Vaak wordt er gerefereerd aan de veronderstelde intelligentie van honden, maar de intelligentie van varkens lijkt stukken hoger te liggen. Uit onderzoek blijkt dat varkens stukken sneller en beter dan honden in staat zijn om relatief gecompliceerde taken uit te leren voeren.


Varken vs. hond

In een aantal Aziatische landen is hondenvleesconsumptie nog aan de orde van de dag. In landen als Vietnam, Zuid-Korea en China is het vlees zowel op de markt als bij de slager te vinden.

Schaaltje hond, Hanoi (bron: Wikimedia, foto: Benjamin Vander Steen)

Clinton ontslagen uit ziekenhuis

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is ontslagen uit het ziekenhuis. Dat bevestigde haar ministerie woensdag. Clinton werd op oudjaarsdag opgenomen in het ziekenhuis voor een bloedprop tussen haar hersenen en schedel.

Eerder op de dag was al op beelden van CNN te zien hoe de 65-jarige Clinton het ziekenhuis verliet. Lokale media meldden vlak daarna dat ze echter weer terug was gekeerd in het hospitaal. Aan die twijfel maakte haar ministerie woensdag een eind. "Ze is gretig om weer aan de slag te gaan en we houden u op de hoogte van wanneer ze haar werkschema weer oppakt."

Clinton ontslagen uit ziekenhuis
Clinton ontslagen uit ziekenhuis (Foto: ANP)

Van Gerwen en Van Barneveld in de prijzen bij PDC-gala

Tijdens het jaarlijkse PDC-galadiner in Londen zijn de PDC-awards uitgereikt. Van Gerwen ging naar huis met drie awards. Van Barneveld kreeg een award voor het beste TV-optreden van 2012.

Vice-wereldkampioen Van Gerwen werd uitgeroepen tot speler van het jaar door de fans en door zijn medespelers. Daarnaast is hij uitgeroepen tot beste jongere van de PDC. Van Barneveld kreeg voor zijn Grand Slam of Darts zege de award van beste TV-optreden van 2012. 

De hoofdprijs PDC speler van het jaar ging naar Phil Taylor die zijn naast zijn zestiende wereldtitel ook de World Cup of Darts, Premier League, World Matchplay en de Player Championship finals op zijn naam schreef. Dave Chisnall kreeg de award voor beste vloerspeler van 2012, hij won vijf toernooien en gooide het meeste prijzengeld bij elkaar op de vloertoernooien.  Dean Winstanley is de beste nieuwkomer, hij won dit jaar een tourkaart, haalde de halve finale van de Grand Slam of Darts en gooide een 9-darter en klom naar plek 42 op de wereldranglijst. De hoogste notering van alle nieuwkomers bij de PDC. 

Scheidsrechter Bruce Spendley werd geintroduceerd in de hall of fame. Hij is dertig jaar scheidsrechter geweest bij het darten en sloot zijn carrière af met de WK-finale. Tot slot werden er nog gouden en zilveren badges uitgedeeld voor alle 9-darters die gegooid zijn. Taylor, Whitlock, Anderson, Van Gerwen, Newton en Winstanley kregen een gouden pin omdat zij hun 9-darter op een TV-toernooi gooiden. Van Gerwen, Newton en Whitlock kreeg ook een zilveren badge voor een 9-darter op een vloertoernooi. Deze prijs ging ook naar Steve Farmer, Richie Burnett, Barney, Michael Smith, Kim Huybrechts, Colin Lloyd, Mark Webster & Connie Finnan. 

De grote kerstprijsvraag - Belangrijke mededeling

Ik wil eerst alle deelnemende FOK!kers bedanken voor hun inzet om alle deze lastige vragen te beantwoorden de afgelopen periode. Daarnaast heb ik drie belangrijke mededelingen voor iedereen die heeft meegedaan aan de kerstprijsvraag.

  • Op de eerste dag was er een opdracht waarbij gebruikers een vraag plus het antwoord op deze vraag konden inzenden. Normaliter maakten we hier gebruik van op de laatste dag. Dit jaar is er helaas wat fout gegaan aan onze kant waardoor dit niet gebeurd is. Om dit te compenseren zal iedereen die een vraag heeft ingediend met antwoord hun vraag 'goedgekeurd' krijgen en daardoor wat extra punten hebben om te besteden tijdens de veiling.
  • Vanwege een onverklaarbare reden krijgen wij alle opdrachten die verzonden zijn van dag vijf (de etenswaren-opdracht) niet door in het mailadres wat in de opdracht stond. Dit probleem ligt achter de schermen maar voor wat extra zekerheid zal deze opdracht nog in te zenden zijn tot aanstaande zaterdag 5 januari 23:59 op het volgende adres: fokgames@gmail.com
    Mensen die hun opdracht al verzonden hadden, verzend deze nogmaals (naar het nieuwe adres) want als dit probleem voor de veiling niet opgelost is kan ik ook geen punten uitdelen. Dezelfde regels zoals bij alle opdrachten blijven gehanteerd.
  • De komende dagen zal ik persoonlijk alle vragen met de hand nakijken zodat antwoorden met spelfouten en dergelijke alsnog goed gerekend gaan worden. Het kan dus zijn dat de komende dagen het punten aantal nog kan stijgen. Na de handmatige check zal ik ook de bonusvragen nakijken en hier punten voor toekennen. Heb dus geduld.

Op dinsdag 8 januari gaat de veiling van start en misschien loop jij wel weg met die grandioze telefoon van Nokia die ze ter beschikking hebben gesteld!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.