FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 december 2012

Ierland overweegt iets soepelere abortuswet

De Ierse regering zal een nieuwe wet samenstellen waarin het recht van vrouwen op een abortus, in omstandigheden dat de zwangerschap een gevaar voor hun leven met zich meebrengt, wordt vastgelegd. Dat kondigde de regering dinsdag aan.

Twee decennia lang slaagden opeenvolgende regeringen er niet in een wet door te voeren die in lijn was met een oordeel van het Hooggerechtshof uit 1992 dat abortussen in levensbedreigende situaties moeten worden toegestaan. Dat zou ook moeten gelden voor situaties waarin de moeder dreigt met zelfmoord. Conservatieve katholieken keerden zich vooral tegen dit laatste punt, omdat het een maas zou zijn waar misbruik van gemaakt zou kunnen worden.

Het besluit van de regering volgt op de dood van een zwangere Indiase vrouw in oktober in een Iers ziekenhuis. Haar leven had kunnen worden gered als zij op tijd een abortus had ondergaan.

Abidal mag weer spelen

FC Barcelona-speler Eric Abidal heeft van de artsen toestemming gekregen om weer te mogen spelen, zo meldt de Spaanse krant Marca. De Franse verdediger onderging in april een levertransplantatie en kwam sindsdien niet meer in actie.

Bij Abidal werd in maart 2011 een tumor op zijn lever gevonden, waarna hij snel geopereerd werd. De Fransman keerde nog voor het eind van het seizoen terug op het hoogste niveau. In april van dit jaar werd bekend dat hij een levertransplantatie moest ondergaan. Inmiddels is Abidal vrijwel geheel hersteld en mag hij de training bij Barcelona hervatten.

Afgelopen weekend verklaarde de verdediger nog aan het Catalaanse TV3 dat hij zich niet zal overhaasten en dat zijn gezondheid bovenaan staat. "Ik wil opnieuw spelen, maar ik heb een familie en wil geen risico lopen. Als ik kan spelen, perfect, zoniet blijf ik bij de mensen die mij graag zien."

Wapenlobby VS doorbreekt stilte

De Amerikaanse wapenlobbyorganisatie NRA heeft dinsdag na vier dagen van stilzwijgen gereageerd op de schietpartij in Newtown waarbij 27 mensen om het leven kwamen.

"The National Rifle Association bestaat uit 4 miljoen moeders en vaders, zonen en dochters, en we zijn geschokt, bedroefd en gebroken door het nieuws van de gruwelijke en zinloze moorden in Newtown", aldus de organisatie in een verklaring.

De machtige lobby zegt "bereid te zijn om betekenisvolle bijdragen te bieden" om toekomstige slachtpartijen zoals in Connecticut vrijdag te voorkomen. De reactie markeert een scherpe verandering in toon van de grootste wapenrechtenorganisatie in het land.

De NRA houdt vrijdag een persconferentie en zegt uit respect voor de families in Newtown het stilzwijgen te hebben bewaard, maar ook als een zaak van algemeen fatsoen.

Het blijft rommelen in het Ruwaard van Putten ziekenhuis

Bij het Ruwaard van Putten Ziekenhuis zijn niet alleen op de afdeling cardiologie, maar ook op andere afdelingen patiënten mogelijk onnodig gestorven. Dat blijkt uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport, waar Nieuwsuur de hand op heeft weten te leggen.

De cardiologen van het ziekenhuis, die vorige maand werden geschorst, vinden dat ook het handelen van hun collega's - internisten, longartsen en intensivisten - moet worden onderzocht. Dat schrijven ze in een brief aan de raad van bestuur van het ziekenhuis, die ook in het bezit is van Nieuwsuur.

Van de 51 tot nu toe onderzochte sterfgevallen in het ziekenhuis in Spijkenisse zijn elf patiënten overleden door mogelijk 'vermijdbaar' handelen, zo zou in het rapport staan. Volgens de cardiologen zijn minstens zes van hen niet overleden op de afdeling cardiologie, maar op de longafdeling, de intensive care of interne geneeskunde. Cardiologen zijn soms totaal niet bij deze patiënten betrokken, schrijven ze in deze brief.

Van de 51 zaken was in ruim twintig gevallen de morfinepomp aangesloten, waarna een groot deel van de patiënten binnen een paar dagen overlijdt. Het gebruik van morfine om mensen te laten sterven, is volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate strafbaar. "Als er sprake is van actieve levensbeëindiging dan hebben we daar de euthanasiewetgeving voor en andere middelen dan morfine", zegt hij in het programma.

Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten dat het geen nieuwe informatie betreft. "Er zijn patiënten die zijn opgenomen op de afdeling cardiologie, maar later zijn overgeplaatst, bijvoorbeeld omdat ze een longontsteking kregen." Het ziekenhuis gaat ieder geval onderzoeken, verzekert de woordvoerder.

Bestuursvoorzitter Gerrit-Jan van Zoelen is dinsdagavond te gast in Nieuwsuur.

[Upd][KNVB-beker] Uitslagen achtste finales (18/12/2012)

Vanavond werden de eerste wedstrijden in de achtste finales van het KNVB-bekertoernooi afgewerkt. Onder meer AZ en PSV kwamen vanavond in actie. Hieronder de uitslagen en een kort verslagje van de gespeelde duels.

FC Dordrecht - AZ* 2-4
17' Marcellis 0-1
25' Altidore 0-2
29' Elm 0-3
62' Kalisse 1-3
82' Veldwijk (pen.) 2-3
90' Boymans 2-4

AZ heeft zich dinsdag geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek won met 4-2 bij FC Dordrecht. Dirk Marcellis, Jozy Altidore en Viktor Elm waren al voor rust trefzeker. Door goals van Moussa Kalisse en Lars Veldwijk, die een strafschop benutte, kwam AZ toch nog in de problemen, maar invaller Ruud Boymans besliste het duel.


FC Den Bosch* - Cambuur Leeuwarden 1-0
36' Van Weert 1-0
67' Hofstede (FC Den Bosch/2xg)

FC Den Bosch heeft het bekerduel tegen Cambuur Leeuwarden met 1-0 weten te winnen en zodoende plaatsen zij zich voor de kwartfinales. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na een ruim een half uur spelen en werd gemaakt door Tom van Weert.

Diezelfde Van Weert kreeg tien minuten voor tijd dé kans om zijn ploeg op 2-0 te zetten, maar hij miste de strafschop. Den Bosch eindigde overigens het duel met tien man. Tim Hofstede kreeg tweemaal geel.


Rijnsburgse Boys - PSV Eindhoven* 0-4
4' Manolev 0-1
22' Matavz 0-2
26' Matavz 0-3
64' Strootman 0-4

PSV heeft zich simpel geplaatst voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. Op bezoek bij Rijnsburgse Boys boekte de Eindhovense formatie een 0-4 overwinning. Al na vier minuten opende Stanislav Manolev de score.

Tim Matavz voegde hier voor rust nog twee doelpunten aan toe. Na de pauze wist ook Kevin Strootman te scoren en bracht daarmee de 0-4 eindstand op het scorebord.

* door naar kwartfinales

Timmermans wil meer twitterende diplomaten

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft geen problemen met diplomaten die actief zijn op sociale media. Hij wil zelfs stimuleren dat zijn ambtenaren in den vreemde via Twitter en Facebook laten zien wat ze doen. Uitglijders van twitterende diplomaten beschouwt hij als 'politiek risico' dat voor zijn rekening komt, zegt hij dinsdag in NRC Handelsblad.

Volgens Timmermans moet zijn ministerie, dat fors moet bezuinigen, veel meer uitdragen waarmee het zich bezighoudt. "Ik wil graag veel zichtbaarder maken wat wij eigenlijk doen." Hij wil een 'list' verzinnen om sluiting van ambassades tegen te gaan. "Het enige kapitaal dat we in het buitenland hebben zijn onze mensen en onze vertegenwoordigingen."

Diplomaten moeten daarom van Timmermans actiever worden op sociale media. "Laat de mensen maar zien wat ze kunnen, zodat in Nederland breder bekend wordt hoe goed we zijn."

Timmermans sloot vorige maand zijn eigen Facebook-pagina. De bewindsman werd via dat medium hard aangevallen op zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israëlisch conflict en besloot daarom het sociale netwerk te verlaten. Dinsdag besloot hij zijn Facebook-pagina weer te openen.


Timmermans wil meer twitterende diplomaten (Foto: Novum)

PVV ligt dwars over superprovincie

De PVV wil dat er een referendum komt over de vorming van de zogenoemde superprovincie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland in 2015 opgaan in een provincie.

De PVV-fracties in de drie provincies willen dat de inwoners van de drie provincies de kans krijgen om zich hierover uit te spreken. Volgens de PVV is er weinig politiek draagvlak voor de fusie.

"Provincies hebben de mogelijkheid om een referendum uit te schrijven en dienen dat nu ook te doen", stelt Tweede Kamerlid Martin Bosma.

Containerschip aan ketting wegens olielek Aruba

In de haven van Oranjestad op Aruba is dinsdag olie gelekt. Een containerschip dat hiervoor verantwoordelijk wordt gehouden mag niet vertrekken voordat de kapitein aansprakelijkheid erkent. Hoeveel olie er in het water terecht is gekomen is onduidelijk, zei havendirecteur Alfonso Boekhoudt.

Boekhoudt zei dat het incident plaatsvond toen bemanningsleden in de vroege ochtend een ballasttank leegden. Volgens hem was de tank gevuld met olie in plaats van water.

Twee cruiseschepen en andere vaartuigen hadden last van de olie, maar de bemanning wist te voorkomen dat de stranden vervuild raakten.

Het schip met de naam Southern Bay is eigendom van het in België gevestigde bedrijf Seatrade en vaart onder Liberiaanse vlag. Het komt elke vijf weken langs in Aruba. Seatrade reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Zonderland en Kromowidjojo gekozen tot sporters van het jaar

Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo zijn bij het Sportgala in de Amsterdamse Rai gekozen tot sportman en sportvrouw van 2012. De hockeydames werden gekozen tot sportploeg van het jaar.

Zonderland dankt zijn uitverkiezing natuurlijk aan zijn gouden medaille op de rekstok bij de Olympische Spelen. De andere genomineerden waren Dorian van Rijsselberge, olympisch goud in het windsurfen en wereldkampioen sprint schaatsen Stefan Groothuis. Kromowidjojo won olympisch goud op 50 en 100 meter vrije slag. Ze bleef met slechts 2,5% olympisch en wereldkampioene wielrennen Marianne Vos voor.

De hockeydames prolongeerden in Londen hun olympische titel en werden daarom gekozen tot sportploeg van het jaar. Marlou van Rhijn werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar terwijl Daniël Knibbeler, trainer van Zonderland, gekozen werd tot coach van het jaar. Hij kreeg de voorkeur boven Jacco Verhaeren en Max Caldas. Laura Smulders werd gekozen tot talent van het jaar. Ze won bij de Olympische Spelen verrassend brons bij het BMX fietsen.

Naast deze prijzen werd ook de Fanny Blankers-Koen carrièreprijs uitgereikt. Deze prijs ging dit jaar dressuuramazone Anky van Grunsven. Ze komt daarmee in het rijtje van Johan Cruijff,Anton Geesink, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Nico Rienks, Peter Blangé, Leontien van Moorsel, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Edwin van der Sar.

Tweede Kamer herziet 1040-urennorm

De Tweede Kamer wil af van de huidige 1040-urennorm voor het voortgezet onderwijs. Het kabinet moet de huidige norm voor volgend jaar mei herzien. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) van deze strekking. Hij kondigde een week geleden al aan dat hij een meerderheid had voor het voorstel.

In de herziene versie moet meer ruimte komen voor 'maatwerk voor leerlingen'. De 1040-urennorm zou namelijk niet leiden tot een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Er zou met deze norm slechts beperkte ruimte zijn om om te gaan met verschillen tussen leerlingen.

Met een herziening van de norm zouden scholen meer ruimte moeten krijgen om te beslissen over het aantal uren onderwijs. Daarbij leggen zij verantwoording af aan de ouders en leerlingen over de invulling van deze uren.

In het regeerakkoord hadden VVD en PvdA al afgesproken dat de 1040-urennorm wordt 'gemoderniseerd'. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageerde vorgie week opgetogen op het nakende einde van de norm.

Deel Patriots mogelijk versneld ingezet

Het kabinet overweegt een deel van de Patriot-eenheden die Nederland naar Turkije stuurt, versneld in te zetten. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de recente inzet van Scud-raketten door het Syrische regime.

Mocht de NAVO om versnelde inzet vragen kan, indien luchttransport beschikbaar is, een eerste verdedigingscapaciteit al vlak na de jaarwisseling beschikbaar zijn. Eerder zei premier Mark Rutte nog dat de Patriot-eenheden die Nederland naar Turkije stuurt naar verwachting eind januari operationeel zijn.

Turkije had de NAVO gevraagd de raketten te sturen vanwege granaatvuur uit Syrië. Ook zouden ze kunnen worden gebruikt in het geval dat Syrië chemische wapens inzet. De Patriot-eenheden worden waarschijnlijk bij Adana gestationeerd, de grootste stad in de regio. Maximaal 360 Nederlandse mannen en vrouwen reizen mee met de missie, die een halfjaar tot een jaar duurt.

Deze week vertrekt een groep militairen naar Turkije en begin volgende maand volgt een groep kwartiermakers. Als de NAVO niet om versnelde inzet vraagt, gaan de Patriots per schip naar Turkije. Ze moeten daar dan in de tweede helft van januari aankomen, net als de betrokken militairen. Zij reizen met het vliegtuig naar Turkije.

De Tweede Kamer bespreekt donderdag de plannen van het kabinet.

Verdachte zaak grensrechter voorlopig vrij

Een 15-jarige verdachte die een dag na de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd aangehouden, mag op korte termijn voorlopig naar huis. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Het wil wel dat drie andere jongens die als eerste werden aangehouden, in voorlopige hechtenis blijven.

"In dit stadium van het onderzoek zijn er onvoldoende aanwijzingen dat deze verdachte geweldshandelingen heeft gepleegd tegen de grensrechter. Hij is wel betrokken geweest bij het incident en blijft verdacht van openlijke geweldpleging", aldus het OM.

Verdachte zaak grensrechter voorlopig vrij
Verdachte zaak grensrechter voorlopig vrij (Foto: ANP)

UCI maakt beweegredenen duidelijk aan Katusha

De UCI heeft Katusha dinsdag verteld wat de reden is dat het team geen licentie voor de World Tour heeft gekregen. Dat maakte de internationale wielerunie bekend, zonder te zeggen wat die reden is. De Russische formatie liet vorige week weten naar het sporttribunaal CAS te willen stappen om alsnog een licentie af te dwingen.

Volgens Katusha had de UCI gezegd dat aan alle eisen was voldaan om actief te blijven in de World Tour. Toch viel het team buiten de boot. "De UCI schendt de sportethiek en veroorzaakt onherstelbare morele en psychologische schade bij de atleten", stond in een verklaring van de Russen.

Katusha eindigde dit jaar als tweede op de World Tour-ranglijst en heeft met Joaquin Rodriguez de nummer één van de wereld in huis. De ploeg heeft in elk geval aan de sportieve eisen voldaan, maar daarnaast zijn er ook ethische en financiële criteria.

Door het besluit van de UCI is Katusha afhankelijk van wildcards voor deelname aan de belangrijkste wedstrijden, zoals de drie grote rondes en klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Prijswinnaars FOK! Formule 1-manager 2012

Het Formule 1-seizoen 2012 zit er inmiddels op. Na een spannend jaar ging de titel voor de derde maal op rij naar Sebastian Vettel. In de FOK F1-manager 2012 is het in het klassement lang spannend geweest en werd er door de verschillende managers druk over de strategie nagedacht om de zege binnen te slepen.

Wie is in dit eindklassement de enige echte FOK! Formule 1-managerkampioen van 2012 geworden en gaat er met de hoofdprijs vandoor? Wie vallen er nog meer in prijzen? Lees snel verder!

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

De hoofdprijs, een jaarabonnement op TopGear-magazine is gewonnen door misterJJ met het team jjracing. Hij kan een jaar lang genieten van al het moois dat er op autogebied te beleven is.

De nummers 2 t/m 6 winnen een exemplaar van de game Formule 1 2012 op een console naar keuze. De winnaars zijn:
2) Viper2k1
3) ExtraWaskracht
4) Regse
5) eieregooie
6) Bayswater

De nummer 7 t/m 11 winnen een kartheat bij IceKart in Ruchpen. De gelukkigen zijn:
7) Desunoto
8) cfbr
9) ASPENDOS
10) anconakip
11) ViezeBaas

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

FOK! dankt TopGear, Codemasters en IceKart in Ruchpen voor het beschikbaarstellen van de prijzen.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

We zien iedereen graag weer terug in het komend F1-seizoen, bij de FOK! Formule 1-manager 2013!

Huizenverkopen toegenomen

De verkoop van woningen is vorige maand aangetrokken, vermoedelijk omdat veel huizenkopers nog voor het einde van het jaar willen profiteren van de hypotheekregels die volgend jaar veranderen. In november werden er 9833 woningen verkocht, 3,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster dinsdag publiceerde.

Vergeleken met oktober is er sprake van een stijging met 15,6 procent. De huizenprijzen gingen vorige maand wel verder omlaag, met 5,2 procent ten opzichte van november 2011.

De verkopen van bijna alle woningtypen zaten in de lift. Alleen de verkoop van appartementen daalde, met 7,7 procent. De verkoop van hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen klommen het meest, met 13,2 procent.

Het aantal gedwongen huizenverkopen daalde vorige maand met 7,8 procent tot 259.

Huizenverkopen toegenomen
Huizenverkopen toegenomen (Foto: ANP)

Prijswinnaars FOK! Formule 1-manager 2012

Het Formule 1-seizoen 2012 zit er inmiddels op. Na een spannend jaar ging de titel voor de derde maal op rij naar Sebastian Vettel. In de FOK F1-manager 2012 is het in het klassement lang spannend geweest en werd er door de verschillende managers druk over de strategie nagedacht om de zege binnen te slepen.

Wie is in dit eindklassement de enige echte FOK! Formule 1-managerkampioen van 2012 geworden en gaat er met de hoofdprijs vandoor? Wie vallen er nog meer in prijzen? Lees snel verder!

Het volledige eindklassement van de userteams kun je hier nakijken. Het subleagueklassement is achter deze link te vinden.

De hoofdprijs, een jaarabonnement op TopGear-magazine is gewonnen door misterJJ met het team jjracing. Hij kan een jaar lang genieten van al het moois dat er op autogebied te beleven is.

De nummers 2 t/m 6 winnen een exemplaar van de game Formule 1 2012 op een console naar keuze. De winnaars zijn:
2) Viper2k1
3) ExtraWaskracht
4) Regse
5) eieregooie
6) Bayswater

De nummer 7 t/m 11 winnen een kartheat bij IceKart in Ruchpen. De gelukkigen zijn:
7) Desunoto
8) cfbr
9) ASPENDOS
10) anconakip
11) ViezeBaas

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

FOK! dankt TopGear, Codemasters en IceKart in Ruchpen voor het beschikbaarstellen van de prijzen.

Namens de gehele FOK!managerspel-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

We zien iedereen graag weer terug in het komend F1-seizoen, bij de FOK! Formule 1-manager 2013!

Laatste dronken 'vliegtuig-Britten' vrij

De laatste drie Britten die vastzaten omdat ze dronken in een vliegtuig zaten zijn dinsdag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie ziet geen reden om hen nog langer vast te houden. De drie moeten zich later voor drie rechters verantwoorden. Ze worden verdacht van het plegen van geweld en het in gevaar brengen van het vliegverkeer.

Donderdag werden op Schiphol zeventien dronken Britten uit een vliegtuig geplukt. De mannen en vrouwen tussen de 19 en 24 jaar oud hadden zich misdragen tijdens de vlucht.

Vier verdachten betaalden een boete van 750 euro. Tien personen wezen het schikkingsvoorstel af en moeten zich op 1 maart bij de politierechter melden. Zij worden niet verdacht van geweld en het in gevaar brengen van het vliegtuig, maar van het negeren van de aanwijzingen van de gezagvoerder.

Ontbindende potvis niet weg te slepen

De staat van de potvis die zaterdag aanspoelde bij Texel is zo slecht dat het dier in ieder geval komende avond en nacht niet wordt weggesleept. Dat is dinsdagmiddag geconstateerd nadat een poging de walvis los te trekken was mislukt, laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

Het dier is dusdanig aan het ontbinden dat lostrekken niet mogelijk is. Waarschijnlijk lukt dat helemaal niet meer, maar de zegsvrouw houdt nog een 'kleine slag om de arm'.

Dinsdag wordt advies ingewonnen en overlegd over scenario's. "Daarna maken we snel een keuze", zegt de woordvoerder, die niet wil uitweiden over de alternatieven. "Maar laten liggen heeft niet de voorkeur."

Het plan was om de potvis, die zaterdag vlak naast de inmiddels wel weggehaalde bultrug Johannes aanspoelde, rond 23.30 uur bij hoogwater te bergen en naar Texel te slepen.

Bang jongetje in VS met wapen naar school

Een jongen op een basisschool in de Amerikaanse staat Utah is met een vuurwapen naar school gekomen, omdat hij zichzelf wilde beschermen als zich een schietpartij zou voordoen. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten dinsdag gezegd.

Volgens de krant The Salt Lake Tribune lichtten twee klasgenootjes van de 11-jarige jongen maandag een leraar in. Een woordvoerder van het schooldistrict zei dat de leraar onmiddellijk heeft ingegrepen. De politie was korte tijd later ter plaatse. In de rugzak van de jongen werd een ongeladen pistool en een doos kogels gevonden.

Berichten dat de jongen het pistool zou hebben gericht op het hoofd van een andere scholier worden nog nagegaan.

Getuige zaak-Hollands Spoor meldt zich

Een van de vijf getuigen die door de politie worden gezocht vanwege de fatale schietpartij op station Hollands Spoor in Den Haag vorige maand, heeft zich dinsdag gemeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag laten weten.

De Rijksrecherche gaf maandag foto's vrij van de vijf, die mogelijk belangrijke informatie hebben over de schietpartij waarbij een agent de 17-jarige Rishi doodschoot. De foto's werden gepubliceerd op de website van de regionale zender Omroep West.

De beelden van de andere vier getuigen worden dinsdagavond getoond in het programma Opsporing Verzocht.

James Franco komt met dichtbundel

James Franco lijkt het met zijn werk als acteur, regisseur, muzikant en kunstenaar nog niet druk genoeg te hebben. Over twee jaar komt hij met zijn eerste dichtbundel. Het werk kreeg alvast de naam Directing Herbert White mee en gaat over de 'successen en gebreken van Hollywood'. Dat meldt de krant The Guardian dinsdag.

De gedichten worden in april 2014 uitgegeven bij een kleine uitgever uit Minnesota, Graywolf Press. De naam van het boek is geïnspireerd op een gedicht van Frank Bidart.

De 34-jarige Franco is als acteur bekend uit films als Spiderman, 127 hours, Howl en Milk. Hij regisseerde meer dan tien (korte) films en zijn beeldende kunst was te zien in verschillende tentoonstellingen.


James Franco komt met dichtbundel (Foto: Novum)

Smurfin verliest onschuld

Na het degelijke succes van The Smurfs in 2011 kon het vervolg eigenlijk niet uitblijven. Als jonge tekenfilmverslaafde was er maar één ding waar wij jochies (en enkele open-minded vrouwen) altijd op hoopten: een ondeugende smurfin. Met The Smurfs 2 wordt die verwachting eindelijk ingelost!

In deze trailer wordt Smurfin ontvoerd door de zogenaamde Naughties, een nieuwe Smurfensoort die uiteraard gecreëerd is door über-villain Gargamel. Zij wordt overgehaald de boel in Parijs op stelten te zetten. Dit natuurlijk met alle gevolgen van dien, waardoor de overige Smurfen orde op zaken moeten gaan stellen. 

Het is wellicht niet de ondeugendheid waar wij met zijn allen op hoopten, maar een goede regisseur verklapt niet alles in een trailer. Wie weet...

Filmfonds subsidieert comeback Mike van Diem

Het Nederlandse Filmfonds financieert de speelfilm De Surprise van Oscarwinnaar Mike van Diem. Het fonds verleent het filmproject een subsidie van 450 duizend euro. Het wordt de eerste film van de Limburgse regisseur sinds Karakter. Voor die film won hij 1998 een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, de laatste keer dat een Nederlandse film die prijs in de wacht sleepte.

Van Diem heeft Jeroen van Koningsbrugge op het oog als hoofdrolspeler, bevestigt productiebedrijf Isabella Films aan Novum Nieuws. Over andere hoofdrolspelers is nog niets bekend.

Voor De Surprise schreef de regisseur, die zich de laatste jaren vooral op het maken van reclamefilms concentreerde, het scenario met Karen van Holst Pellekaan. Het verhaal is losjes gebaseerd op een kort verhaal van de Nederlandse schrijver Belcampo.

De Surprise gaat over een excentrieke aristocraat die een contract tekent waardoor hij naar het hiernamaals kan reizen. Als hij zijn kist uitzoekt, ontmoet hij een vrouw die hetzelfde contract tekende.

Naast De Surprise van Mike van Diem heeft het filmfonds vijf andere projecten een bijdrage gegund. Zo krijgen Alles Is Familie-regisseur Joram Lürsen en Hemel-regisseuse Sacha Polak respectievelijk 380 duizend en 450 duizend euro voor hun nieuwe filmprojecten.

Europese afkeer van bouwplannen Israël

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Portugal bereiden een verklaring voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor waarin een veroordeling wordt uitgesproken over de bouwplannen van Israël in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

De vier leden van de Veiligheidsraad - Duitsland en Portugal zijn tijdelijk lid, Groot-Brittannië en Frankrijk permanent - vrezen dat de bouwactiviteiten een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen ernstig in de weg staan. Aan de details van de gezamenlijke verklaring wordt dinsdag nog gewerkt, zei een diplomaat. Hoewel niet meer dan symbolisch is de verklaring van de vier landen wel een teken van het ongenoegen over Israël binnen de internationale gemeenschap.

Israël deelde maandag mee plannen door te zetten om vijftienhonderd woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem, het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als hun toekomstige hoofdstad. De bouw vormt onderdeel van plannen om nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, ter vergelding van de Palestijnse statusverhoging bij de Verenigde Naties.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu toonde zich dinsdag volstrekt onbewogen over de kritiek en zwoer de bouwplannen ten uitvoer te brengen. "Jeruzalem is de eeuwige hoofdstad van de staat Israël en we blijven daar bouwen. Een verenigd Jeruzalem geniet brede nationale instemming."

Het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken herhaalde het standpunt van de regering dat alleen een Palestijnse terugkeer aan de onderhandelingstafel het vredesoverleg nieuw leven kan inblazen. De Palestijnen weigeren dat zolang Israëlische nederzettingen op bezet gebied worden uitgebreid. Resoluties en verklaringen van de VN werken averechts, zei woordvoerder Yigal Palmor. "De keuze is dus aan hen, een stap vooruit of twee achteruit."

Zaak Rasmussen op 7 maart verder

De rechtszaak tussen oud-wielrenner Michael Rasmussen en de Rabobank-wielerploeg zal op 7 maart verdergaan, zo heeft het gerechtshof in Arnhem besloten. Op die dag zullen wielrenner Thomas Dekker, voormalig ploegarts Jan-Paul van Mantgem en oud-verzorger Joseba Nunez gehoord gaan worden door Rasmussens advocaat André Brantjes.

De zaak draait om het ontslag van de Deen in de Tour de France van 2007 toen hij in het geel reed. De oud-coureur beweert dat de Rabobank op de hoogte was van zijn trainingsstage in Italië terwijl hij opgegeven had in Mexico te zijn. De rechter stelde Rasmussen in eerste instantie in het gelijk en vorderde zijn oud-werkgever 700.000 euro te betalen. Beide partijen gingen in beroep. Mocht de Deen gelijk krijgen dan kan het de Raboploeg 5,8 miljoen euro kosten.

Minnares Petraeus niet vervolgd

De vrouw met wie de opgestapte CIA-directeur David Petraeus een affaire had, Paula Broadwell, wordt niet vervolgd. Het Amerikaanse ministerie van justitie staakt haar onderzoek naar de vrouw.

Broadwell zou op internet een vrouw lastig hebben gevallen die zij ervan zou hebben verdacht eveneens een minnares van Petraeus te zijn. Maar justitie dient geen aanklacht wegens 'cyberstalking' tegen haar in, liet Broadwells advocaat dinsdag weten.

Petraeus stapte in november op nadat bekend was geworden dat hij een buitenechtelijke affaire had. Die kwam aan het licht toen Broadwell haar vermeende rivale Jill Kelley per e-mail waarschuwde bij Petraeus uit de buurt te blijven. Kelley lichtte de FBI in over de e-mails van Broadwell, waarna een onderzoek werd opgestart.


Minnares Petraeus niet vervolgd (Foto: Novum)

Doden door instorten gebouwen Palermo

Vier mensen zijn in de nacht van maandag op dinsdag om het leven gekomen toen twee gebouwen in het Italiaanse Palermo instortten. Twaalf mensen raakten gewond. Volgens overlevenden was de bovenste verdieping illegaal op het gebouw geplaatst.

Volgens het persbureau LaPresse hadden bewoners de brandweer gewaarschuwd toen er scheuren in de muren verschenen en ze stenen hoorden vallen. Terwijl brandweerlieden de bewoners evacueerden zegen de gebouwen ineen en restte er al snel niets meer dan een berg cement, stenen en huisraad.

Persbureau ANSA schreef op basis van de verklaring van een bewoner dat de derde verdieping van het gebouw illegaal aangebouwd was. De autoriteiten onderzoeken de aantijgingen.

Politie ontmantelt professioneel speedlab

De politie heeft dinsdag een professioneel amfetaminelaboratorium ontmanteld in het buitengebied van het Gelderse dorp Wilp. In Apeldoorn is een 36-jarige man aangehouden, laat de politie weten.

Een tipgever had de politie geïnformeerd over de loods waarin het lab waar speed werd geproduceerd was ondergebracht. De regiopolitie heeft samen met een eenheid van het KLPD, die gespecialiseerd is in het ontmantelen van laboratoria met chemische drugs, een onderzoek ingesteld.

Obama steunt verbod op aanvalswapens

De Amerikaanse president Barack Obama is een voorstander van het herinvoeren van een verbod op zogenoemde aanvalswapens. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Jay Carney dinsdag gezegd.

Obama heeft al eerder gezegd een voorstander te zijn van een dergelijk verbod, maar heeft er in zijn eerste termijn geen prioriteit van gemaakt. De Democratische senator Dianne Feinstein heeft aangegeven begin volgend jaar een wetsvoorstel te willen indienen om aanvalwapens weer te verbieden. Het vorige verbod, dat uit 1994 stamde, liep in 2004 af.

Obama wil ook iets doen aan een maas in de wet waardoor mensen op wapenshows vuurwapens kunnen kopen zonder dat hun verleden tegen het licht is gehouden, aldus Carney.

Hideo Kojima kan voortaan bijzonder lunchen

Ter gelegenheid van de 25th anniversary van Metal Gear heeft Sony Computer Entertainment, Hideo Kojima een bijzonder cadeau gegeven. Namelijk een laquerware lunchbox in de vorm van een PlayStation 3 Super Slim, met een controller als chopstick legger.

De lunchbox bestaat uit twee lagen waarvan de de bovenste zelfs de eetbare gezichten van Snake, Big Boss en Rayden bevat, die zijn gemaakt van onder andere aardappel en zeewier. 

MGS 25th lunchbox

Vitesse langer door met talent Darri

Vitesse heeft het contract met Brahim Darri verlengd. De 18-jarige aanvaller had een verbintenis tot juni 2014, maar heeft zich nu tot medio 2016 aan de club verbonden.

De contractverlening komt twee dagen nadat Darri in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk zijn debuut maakte in het basisteam van Vitesse. "Ik heb genoten van mijn basisplaats zondag", zegt hij dinsdag op de website van de Arnhemse eredivisionist. "Ik was alleen niet helemaal tevreden. Een goede ervaring die zeker naar meer smaakt," zegt het jeugdige talent. "Ik sta te springen om het te laten zien. Ik wil van waarde zijn voor het team."

Met de nieuwe verbintenis in Arnhem denkt Darri, die na vier jaar Ajax in 2007 bij de jeugdopleiding van Vitesse begon, een goede stap te zetten in zijn carrière. "Er valt voor mij nog veel te leren en te verbeteren. Er is veel vertrouwen vanuit de club. Dat helpt mij enorm in mijn ontwikkeling."

Darri maakte op vorig jaar op 13 augustus zijn debuut in de hoofdmacht van Vitesse. In de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo kwam de toen 16-jarige speler in het veld voor Wilfried Bony. Daarmee was hij de jongste Vitesse-debutant in de Eredivisie.

Zombie Studios bezig met Unreal Engine 4

Zombie Studios, ontwikkelaar van de game Blacklight, werkt aan een nieuw spel dat gebruikmaakt van de Epic Unreal Engine 4. Deze engine wordt gezien als een van de engines voor 'next-gen graphics'.

De baas van Zombie Studios, Jared Gerritzen, zei dat Unreal Engine 4 een fundamentele voordeel voor zijn studio is om naar de next-gen games te gaan en de studio naar het volgende niveau te tillen.

De in Seattle gevestigde ontwikkelaar Zombie Studios is het best bekend door de Blacklight games. De eerste game in de reeks, Blacklight: Tango Down, werd gelanceerd in 2010 op de console. De opvolger, Blacklight: Retribution, werd dit jaar in april uitgebracht voor de pc.

Het spel zonder naam wordt een psychologische thriller voor de pc gepland voor het tweede kwartaal van 2013.

Metal Gear Rising voorlopig niet naar Wii U

Het actiespel Metal Gear Rising: Revengeance komt voorlopig niet uit op Wii U. Dat heeft Yuji Korekado, producer bij Kijoma Productions, gezegd in een interview met Eurogamer. Het spel is volgens hem namelijk gemaakt voor een speelervaring met controllers en niet voor de GamePad.

"We aren’t currently thinking about that", zegt Korekado. "One of the strongest appeals of the Wii U is the GamePad. However, we’ve constructed Metal Gear Rising so you can fully enjoy the game on the controllers whether it’s on the PS3 or the Xbox. So, currently we aren’t thinking about Metal Gear Rising on the Wii U."

Metal Gear Rising: Revengeance komt in februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Metal Gear Rising: Revengeance (Foto: Konami)

Half-Life 2 gravity gun in het echt

NECA, een webshop met de exclusief 'speelgoed' is bijna klaar met een nieuw item voor hun assortiment. De Gravity Gun uit Half-Life 2 staat dit keer model voor een uiterst aparte replica.

Het bedrijf heeft sinds vorig jaar een overeenkomst met Valve gesloten om items uit het spel na te mogen maken. Eerder hebben ze enkele Portal-wapens nagemaakt, maar nu is de Zero Point Energy Field Manipulator aan de beurt.

De replica moet ergens volgend jaar in de lente te koop zijn in gelimiteerde oplage.

Gravity Gun Replica

Gewelddadige elfjes in EVE Online-trailer

Ontwikkelaar CCP heeft een nogal bizarre trailer uitgebracht voor EVE Online. In de video we gewelddadige kerstelfjes de Kerstman overhoop schieten, die vervolgens wraak neemt met een gigantische kerstraket.

De trailer is uitgebracht voor een aanstaande weggeefactie voor EVE Online. In de periode tussen 20 en 27 december worden er verschillende ingamegoodies weggegeven aan spelers.

'Satelliet Noord-Korea stuurloos'

De satelliet die Noord-Korea vorige week lanceerde lijkt niet goed te werken. De kustmaan vliegt wel in een baan om de aarde, maar lijkt daarbij stuurloos rond te tollen. Dat heeft Jonathan McDowell, een astrofysicus verbonden aan universiteit Harvard, dinsdag gezegd.

Data van volgsystemen in Zuid-Afrika en Groot-Brittannië wijzen er op dat de satelliet niet altijd even fel licht weerkaatst, wat kan betekenen dat de kunstmaan om zijn eigen as draait terwijl hij zijn baantjes rond de aarde aflegt. De satelliet zou, als hij naar behoren functioneert, constant op de aarde moeten zijn gericht.

Ondanks de technische mankementen kan de satelliet nog jaren in een baan om de aarde blijven. Aangezien de oorzaak van de problemen onbekend is, is het volgens McDowell mogelijk dat Noord-Korea erin slaagt de satelliet te repareren.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zei vorige week dat de kunstmaan revolutionaire hymnen over onder meer Kim Il Sung, de grondlegger van Noord-Korea, de ruimte in straalt.


'Satelliet Noord-Korea stuurloos' (Foto: Novum)

Hakken en slashen op Wii U

Ninja Gaiden 3: Razor's Edge komt binnenkort exclusief uit voor Wii U en dat wil Nintendo laten zien met onderstaande launchtrailer.

De game bevat nieuwe wapens en personages, een uitgebreid vechtsysteem, online multiplayer waarin spelers al samenwerkend op avontuur kunnen gaan en exclusieve functies die gebruikmaken van de Wii U-mogelijkheden. Voor de puristen kun je ook de Japanse stemmen horen als je de game op die manier wil ervaren.
 

The Master imponeert in Toronto

Het einde van het jaar nadert, de prijsuitreikingen vliegen om de oren en de eerste klanken van de Oscars zijn in de verte al te horen. In Toronto was het Paul Thomas Andersons The Master dat indruk maakte en werd uitgeroepen tot Beste Film.

Buiten de hoofdprijs werd Anderson tevens uitgeroepen tot Beste Regisseur en het scenario en Philip Seymour Hoffman (Beste Mannelijke Bijrol) vielen eveneens in de prijzen. Andere prijswinnaars waren Denis Lavant (Beste Acteur, Holy Motors),  Rachel Weisz (Beste Actrice, The Deep Blue Sea) en Gina Gershon (Beste Vrouwelijke Bijrol, Killer Joe).

Hiermee lijkt er vooralsnog geen uitgesproken favoriet voor de Oscars. Elders werden bijvoorbeeld Zero Dark Thirty (New York, Chicago), Argo (U.S. National Board of Review) en Amour (Los Angeles) al tot Beste Film uitgeroepen.

Bij het bekendmaken van de nominaties van de London Critics Circle kreeg The Master, samen met Amour, vandaag ook nog eens de meeste nominaties (7). De winnaars hiervan worden 20 januari bekend gemaakt.

Witte Huis wil wapengeweld aanpakken

Vicepresident Joe Biden is namens het Witte Huis belast met de strijd tegen wapengeweld in de Verenigde Staten. De rechterhand van president Barack Obama moet in samenspraak met andere hoge regeringsfunctionarissen met voorstellen komen om het geweld terug te dringen.

Een hernieuwd verbod op aanvalsgeweren wordt niet uitgesloten, meldde de Washington Post dinsdag. Adam Lanza schoot met een dergelijk wapen vrijdag 20 kinderen en zes volwassenen dood in een basisschool in Newtown.

Het Witte Huis lijkt met de taakstelling uit een impasse te zijn gekomen ten aanzien van het vraagstuk over wapenbezit in de VS. Enkele uitgesproken voorstanders van wapenbezit binnen de Democratische Partij lijken ondertussen van mening te zijn veranderd.

Volgens fractieleider Harry Reid in de Senaat moet het Congres zich wel gaan buigen over opties om wapengeweld tegen te aan. "We moeten de realiteit onder ogen zien dat we niet genoeg doen om onze burgers beschermen", stelde Reid.

Ook het opschuiven van de senatoren Joe Manchin en Mark Warner, beiden fervent voorstander van vrij wapenbezit, maakt het voor het Witte Huis makkelijker beleid te formuleren. De keus voor Biden is daarbij niet vreemd. Hij maakte zich jarenlang als senator sterk voor het inperken van wapenbezit. De vraag is evenwel of er voldoende Republikeinen te porren zijn voor striktere regelgeving.

Biden namens Witte Huis belast met wapens
Biden namens Witte Huis belast met wapens (Foto: ANP)

Kate Upton in bikini op de Zuidpool

Op internet zijn foto's verschenen van Kate Upton in bikini. Nu staat de rondborstige blondine wel vaker in bikini, maar deze fotoshoot is toch wel bijzonder. De 20-jarige Kate heeft zich namelijk laten fotograferen op Antarctica.

De kiekjes zijn geschoten tijdens en tiendaagse cruise van Argentinië naar de Zuidpool. De trip duurde van 29 november tot 9 december.

Voor de kust van Antarctica ging ze eindelijk uit de kleren. Met ijsbergen op de achtergrond toont de jongedame haar enorme voorgevel. Weliswaar gehuld in een witte bikini.

Na de fotoshoot, die slechts enkele minuten duurde, trok het supermodel snel haar bontjas weer aan. Het was met een temperatuurtje van 37 graden onder nul dan ook niet echt warm te noemen.

Benieuwd naar de foto's? Alle achttien zijn ze hier te zien

Meat Loaf voor optreden naar Zwolle

Meat Loaf komt volgend jaar voor een concert naar Nederland. De 65-jarige zanger treedt 11 mei op in de IJsselhallen in Zwolle. Dat heeft concertorganisator Mojo dinsdag bekendgemaakt. De kaartverkoop gaat zaterdag van start.

Het concert maakt deel uit van de Bat Out of Hell Tour. Meat Loaf bracht in totaal drie keer een Bat Out of Hell-cd uit. Hij brak in 1977 door met de eerste plaat, waarop onder meer het nummer Paradise by the Dashboard Light staat. Bat Out of Hell II verscheen in 1993 en het derde deel kwam zes jaar geleden uit.

Tijdens de toer brengt Meat Loaf de beste nummers van de Bat Out of Hell-serie ten gehore. Van de cd's zijn onder meer hits als You Took the Words Right Out of My Mouth en I'd Do Anything for Love afkomstig.


Meat Loaf voor optreden naar Zwolle (Foto: Novum)

NRA muisstil na schietpartij Newtown

De National Rifle Association - de oppermachtige wapenlobby in de Verenigde Staten - heeft zich sinds de schietpartij op een basisschool in Connecticut op de vlakte gehouden. Dat is opmerkelijk, aangezien de NRA in het verleden niet schroomde zich hard te maken voor de rechten van wapenbezitters, ook na schietpartijen waarbij veel slachtoffers vielen.

De Facebook-pagina van de NRA is opgeheven, op de website van de organisatie wordt niet over het bloedbad gerept en geen van de bekende gezichten zat zondag aan tafel in de politieke talkshows. Toen maandag driehonderd anti-wapenbetogers bijeenkwamen bij het kantoor van de NRA in Washington was er geen tegengeluid te horen.

Na eerdere massale schietpartijen sprong de NRA snel in de bres om op te komen voor het recht van Amerikanen om wapens te bezitten. Er is geen reden om te denken dat de huidige radiostilte betekent dat de NRA haar standpunten ten aanzien van wapenbezit gaat herzien. De organisatie was maandag niet bereikbaar voor commentaar.


NRA muisstil na schietpartij Newton (Foto: Novum)

Eredivisieseizoen volgend jaar vroeg van start

Het betaald voetbal in Nederland trapt volgend seizoen al op 27 juli af met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Een week later staat de eerste speelronde op het programma in de Eredivisie en Jupiler League. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De competities starten zo vroeg vanwege het wereldkampioenschap in Brazilië in 2014.

"FIFA-bepalingen schrijven namelijk voor dat de competitie 25 dagen voorafgaand aan het WK moet zijn beëindigd. Zo zijn de internationals verzekerd van voldoende rust en een gedegen voorbereiding tussen competitie en eindtoernooi", licht manager competitiezaken Gijs de Jong toe.

De laatste speelronde in de Eredivisie wordt opvallend genoeg op een zaterdag afgewerkt, dat is doorgaans een zondag. "De laatste ronde in de Eredivisie hebben we vastgesteld op zaterdag 3 mei. Alle wedstrijden starten dan om 18.45 uur. Hierna volgen zoals gebruikelijk de play-offs, die uiterlijk op 18 mei worden beslist."

De KNVB heeft slechts één doordeweekse speelronde gepland voor de Eredivisie. "Deze staat geprogrammeerd op 4, 5 en 6 februari 2014," aldus De Jong. "Dit vanwege een goede verhouding tussen arbeid en rust tussen twee sportieve activiteiten. De laatste competitiewedstrijden in de Eerste Divisie worden op vrijdag 25 april afgewerkt."

Net als de afgelopen seizoenen is er opnieuw een winterstop. "De laatste speelronde voor zowel de Jupiler League als de Eredivisie is in het weekend van 20, 21 en 22 december. Daarna worden, net zoals dit jaar, in de week ervoor nog de achtste finales van de KNVB beker gespeeld." Vrijdag 17 januari worden de competities hervat.

Van Heeswijk ondersteunt lezing Rasmussen

Oud-wielrenner Max van Heeswijk heeft tegenover het gerechtshof in Arnhem verklaard dat diverse renners en ploegleiders van de Rabobank wisten dat Michael Rasmussen zich in Italië voorbereidde op de Tour de France van 2007. Eerder verklaarde de Deen zelf al dat de ploegleiding op de hoogte was van zijn bedrog.

De zaak draait om het ontslag van Rasmussen nadat uitgekomen was dat hij tegenover de buitenwereld had gelogen over zijn verblijfplaats bij een trainingsstage in de aanloop van de Tour. De Deen liet de UCI weten in Mexico te zijn, maar ging in werkelijkheid in Italië trainen. De Rabobank-ploeg zei hiervan niet op de hoogte te zijn geweest en ontsloeg Rasmussen op staande voet, terwijl hij in het geel in de Tour de France reed.

Van Heeswijk reed drie seizoenen voor de Raboploeg, waaronder het beruchte jaar 2007. "Tijdens een trainingskamp van renners die niet in de Tour reden, kwam Gerben Löwik met het verhaal dat Rasmussen helemaal niet in Mexico was geweest. Dat had hij gehoord van Thomas Dekker, die wel in de Tour was. Ik was verbaasd toen ik dat hoorde, Gerben helemaal niet."

De Limburger verklaarde onder ede ook dat onder meer Lars Boom en Robert Gesink, trainer Louis Delahaije en ploegarts Dion van Bommel aanwezig toen Löwik het nieuws vertelde.

[Upd] Metropole Orkest krijgt subsidie tot 2017

Het Metropole Orkest wordt misschien toch nog gered. Tweede Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Matthijs Huizing (VVD) willen een motie indienen over het pop- en jazzorkest, kondigde het PvdA-Kamerlid woensdag aan via Twitter. Het debat over de mediabegroting, van waaruit het omroeporkest wordt betaald, is uitgesteld.

SP, D66 en CDA hebben de afgelopen tijd geregeld hun onvrede geuit over het dreigende einde van het orkest. Dat ook de PvdA en de VVD nu met een motie komen, lijkt een goed teken. De afgelopen weken lieten zowel staatssecretaris Sander Dekker (VVD), die verantwoordelijk is voor media, als minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) weten geen geld te hebben voor het orkest.

Het muziekgezelschap, dat onlangs werd genomineerd voor twee Grammy Awards, zegt voor de komende jaren vijftien miljoen euro nodig te hebben om te kunnen voortbestaan. In de regeerperiode van het vorige kabinet werden ze uit het budget van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) geschreven.

Het orkest moest op zoek naar manieren om zelfstandig, zonder rijkssubsidie, door te gaan. Dat lukte niet. Het MCO liet weten dat het orkest altijd subsidie, zo'n 3,5 miljoen euro per jaar, nodig zou hebben.

Dinsdag gaf het Metropole Orkest een kort optreden voor Kamerleden en journalisten in Den Haag. Ook werd een petitie ingeleverd met tienduizenden handtekeningen.

Update 17.21 uur
Het is rond. Het Metropole Orkest krijgt toch alsnog financiële steun tot 2017. De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het daarover eens geworden, heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dinsdag gemeld.
 


Toch nog hoop voor Metropole Orkest (Foto: Novum)

Dijsselbloem blijft zwijgen over topfunctie

Jeroen Dijsselbloem (PvdA) volhardt in zijn stilzwijgen over een mogelijke benoeming tot voorzitter van de eurogroep. De minister van Financiën wilde dinsdag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z niets kwijt over de kwestie.

Verschillende Duitse media schreven maandag dat Dijsselbloem vrijwel zeker de Luxemburgse premier Juncker opvolgt als voorzitter van de eurogroep. "Ik heb het ook gelezen", zei Dijsselbloem. Hij zei dinsdag dat een besluit daarover pas eind januari valt en dat nog meer namen de rondte doen. Hij herhaalde dat hij ook niet is gepolst voor de functie.

"Ik heb al eerder gezegd: als de vraag echt onze kant uit komt, dan ga ik erover nadenken", zei Dijsselbloem. "Het heeft geen zin om daarop vooruit te lopen. We gaan het gewoon zien." Hij denkt dat de functie vooral 'hard werken' zal zijn. Of Nederland baat heeft bij een dergelijke topfunctie, vindt Dijsselbloem moeilijk in te schatten.

"Juncker heeft het ongelooflijk goed gedaan. Hij heeft niets voor niets de titel 'Mr. Euro' verdiend", zei Dijsselbloem. "Maar er komt ook een moment dat iemand anders het stokje moet overnemen."

De kwestie is maandag in Berlijn 'even' aan de orde geweest tijdens zijn kennismakingsgesprek met de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble, zei Dijsselbloem. Dat gesprek is verder vooral gegaan over de problemen waarmee de eurozone nu kampt.


Dijsselbloem blijft zwijgen over topfunctie (Foto: Novum)

Onderzoek naar bultrug duurt nog weken

Het onderzoek naar de bultrug die vorige week strandde op een zandplaat in de Waddenzee kan nog weken duren. De sectie die dinsdag op het kadaver is verricht heeft niet direct aan het licht gebracht waardoor het dier strandde. Het dier was aan de buitenkant bijvoorbeeld niet beschadigd, laat een woordvoerder van Naturalis weten.

Medewerkers van Naturalis Biodiversity Center uit Leiden en de Universiteit Utrecht hebben het dier dinsdagmiddag op Texel ontleed. Ook aan de ingewanden waren niet direct bijzonderheden te zien. Het vet, vlees en vel van het dier wordt door een destructiebedrijf vernietigd. Het skelet wordt naar Leiden gebracht.

De onderzoekers namen verder monsters en proberen nu door microscopisch onderzoek meer te weten te komen over de gezondheidtoestand van de bultrug toen die nog leefde. Dat kan volgens de zegsvrouw enkele weken duren.

Het dier, dat nog voor zijn dood Johannes werd genoemd, is overigens een vrouwtje, zo bleek dinsdag. Op de zandplaat kon het geslacht nog niet bepaald worden, omdat de walvis er verkeerd voor lag.

Kaartlezers GVB herkenden abonnement niet

Bij Amsterdamse reizigers met een sterabonnement of GVB-zoneabonnement is mogelijk onterecht geld afgeschreven van hun OV-chipkaart. Door een fout bij het installeren van nieuwe software herkende een aantal kaartlezers de abonnementen niet. Dat meldt het Amsterdamse vervoersbedrijf dinsdag op zijn website. Het probleem ontstond maandag.

Het GVB betreurt dat mensen onterecht op saldo reisden, en verwacht de problemen nog dinsdag op te lossen. Aangezien met een negatief saldo niet kan worden gereisd, raadt het vervoersbedrijf wel aan te zorgen voor voldoende saldo op de ov-chipkaart.

Gedupeerde reizigers kunnen hun geld vanaf eind volgende week terugkrijgen. Dat kan bij elke ophaalautomaat. Reizigers moeten wel binnen drie maanden actie ondernemen.

Twaalf jaar cel voor wurgen met boormachinesnoer

De 33-jarige Soerin T. is dinsdag wegens een wurgmoord met een snoer van een boormachine veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. T. wurgde eind juli een man die hem geen geld voor cocaïne wilde geven. De straf komt overeen met de eis van justitie.

T. was bij het slachtoffer thuis en gebruikte daar cocaïne. Toen de drugs op waren wilde hij geld hebben om meer te kopen. Omdat hij dat niet kreeg, knipte T. met een tang het snoer van een boormachine af en wurgde het slachtoffer. Hij stal vervolgens tweehonderd euro.

De man, die zichzelf uiteindelijk aangaf, is volgens deskundigen zwakbegaafd. Ook zou het risico op herhaling groot zijn.

Fietsenmaker bakt friet om niet failliet te gaan

Om het hoofd boven water te kunnen houden, heeft de Drunense fietsenmaker Eddy Fukkink een bijbaantje als frietbakker genomen. Sinds de Postcodeloterij begin dit jaar het Brabantse dorp met 3500 fietsen overspoelde, gaan de zaken dramatisch voor de fietsenhandelaar.

Mensen die een fiets wonnen in de loterij annuleerden hun bestellingen. En nieuwe bestellingen worden er amper nog geplaatst. Zelfs voor reparaties wordt de fietsenmaker nog amper bezocht. "Ik heb zelfs nog geen postcodefiets ter reparatie gehad. Niet eens voor een lekke band en in die tijd zullen er vast wel mensen lek gereden hebben," meldt de fietsenmaker aan Omroep Brabant. Inmiddels heeft de fietsenmaker een bord voor de zaak gezet dat expliciet meldt dat ook postcodefietsen welkom zijn voor reparaties.

Fukkink overleeft nu door zijn reserves aan te spreken en door bij te klussen als frietbakker. "Ik vind het fantastisch voor de mensen dat ze een prijs hebben gewonnen maar voor mij kan het zo niet lang meer duren, dan gaat de zaak echt over de kop."

Ook in Werkendam klaagt een ondernemer over slechtlopende zaken na een postcodeprijs. De eigenaar van een ijssalon verkoopt amper nog wat nadat de ijsprijs daar viel. Hij claimt duizenden euro's omzet mis te lopen.

Nederlands biobrandstofproject krijgt 199 miljoen

Een Nederlands duurzaamheidsproject krijgt 199 miljoen euro subsidie van Brussel. Eurocommissaris van klimaat Connie Hedegaard maakte dinsdag bekend dat Woodspirit het bedrag krijgt toegewezen. Het geld is afkomstig uit een Europese subsidiepot die innovatieve projecten op het gebied van hernieuwbare energie stimuleert.

Woodspirit is een demonstratieproject van het bedrijf BioMCN in Delfzijl, dat zich bezighoudt met de productie van biomethanol. Dat is een biobrandstof die kan worden bijgemengd in transportbrandstoffen.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft opgetogen gereageerd op de miljoenensubsidie. "Woodspirit levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van biobrandstoffen. Het betekent een impuls voor de economische bedrijvigheid voor Noord-Nederland."

Rellen om foto's Zweedse 'tienersletjes'

In Göteborg zijn vandaag enorme rellen uitgebroken. Aanleiding voor de rellen werd gevormd door de verspreiding van foto's van honderden Zweedse tienermeisjes. Zij zouden in zijn voor vele seksuele handelingen.

Een gebruiker van Instagram vroeg onlangs om tips om sletjes in Göteborg te hosselen. Tipgevers werd volledige anonimiteit beloofd. De actie was succesvol, want de vrager kreeg meer dan tweehonderd foto's toegestuurd, in combinatie met de namen en seksuele ervaringen van 13- en 14-jarigen.

Al snel barstte de Instagram-pagina uit zijn voegen. Er verschenen meer en meer foto's met tags als 'sletten' en 'hoeren'. "Er waren meer dan meer dan 7.000 volgers", laat een 22-jarige inwoner van Göteborg weten. "Er waren foto's bij van jongere zusjes en broertjes van mijn vrienden, die na 1997 waren geboren."

Instagram besloot de boel te sluiten, maar de aantijgingen gingen op Facebook gewoon door. Al snel werd een tweede Facebook-pagina geopend, waar mensen werden opgeroepen zich te verzamelen bij de school van een 17-jarig meisje. Zij zou als eerste de oproep om 'sletjes' hebben geplaatst. Zij zouden het tienermeisje hardhandig wat respect bijbrengen.

Vanochtend was het dan zo ver. Volgens de politie hadden zich vanochtend meer dan zeshonderd jongeren bij de Plusgymnasiet high school verzameld. Hoewel de politie er direct bij was om wegen rond de school af te sluiten en bereden politie in te zetten, braken er toch rellen uit. Er werd met flessen en stenen gegooid, en lantaarnpalen gingen tegen de vlakte.

De woedende menigte verliet uiteindelijk de school om bij een winkelcentrum verder te rellen. Het winkelend publiek moest hierop dekking zoeken tegen de raddraaiers. Met de arrestatie van 27 jongeren is de rust inmiddels wedergekeerd in de Zweedse stad. Het meisje dat de oproep heeft geplaatst, heeft een veilig heenkomen weten te vinden.


Een filmpje van de rellen van vandaag

Force India presenteert auto op 1 februari

Het Formule 1-team Force India zal haar bolide voor het seizoen 2013 op 1 februari in Silverstone gaan presenteren. De VJM06 zal hierna vanaf 5 februari deel gaan nemen aan de wintertests die in Jerez en op Barcelona worden gehouden.

Wie de bolides zullen gaan besturen is nog niet bekend. Het is waarschijnlijk dat Paul di Resta blijft, terwijl voor het tweede zitje Adrian Sutil de beste papieren lijkt te hebben. In de vorm van onder meer Jules Bianchi zijn er echter kapers op de kust.

Eerste uitbreiding Star Wars: The Old Republic aangekondigd

BioWare heeft vandaag de eerste uitbreiding van Star Wars: The Old Republic bekendgemaakt. De uitbreiding heet Rise of the Hutt Cartel en bevat onder meer een nieuwe verhaallijn met volledige voice acting en een nieuwe planeet: Makeb. De level cap wordt verhoogd naar level 55.

Rise of the Hutt Cartel zal voor gratis gebruikers 19,99 dollar kosten. Betalende abonnees kunnen de uitbreiding echter kopen aan de helft van de prijs, oftewel 9,99 dollar. Wie Rise of the Hutt Cartel pre-ordert voor 7 januari krijgt vijf dagen eerder toegang.

'Twee miljoen leden voor Star Wars' (Novum)

Armstrong weer een prijs ontnomen

De naam van Lance Armstrong prijkt niet langer op de lijst met oud-winnaars van de prestigieuze BBC Awards. De Amerikaan werd in 2003 na zijn vijfde tourzege op het Britse sportgala uitgeroepen tot buitenlandse sportpersoonlijkheid van het jaar, maar de oud-wielrenner ontbreekt in het overzicht van de editie van dit jaar.

De Britse omroep zegt hiermee de lijn van de internationale wielerunie UCI te willen volgen. De UCI ontnam Armstrong in oktober zijn zeven zeges in de Tour de France en alle andere resultaten na juli 1998. Ook buiten het wielrennen werd de 41-jarige Texaan hard geraakt. Zo stapte hij in november op als bestuurslid van zijn stichting Livestrong en verloor hij veel sponsors.

De Amerikaanse antidopingautoriteit USADA beschouwt Armstrong als de spil van een buitengewoon dopingprogramma. Ploeggenoten werden onder druk gezet om stimulerende middelen te gebruiken en daarover te zwijgen.

Duizenden fragmenten Dode Zeerollen online

Het Israël Museum in Jeruzalem heeft vijfduizend fragmenten van de Dode Zeerollen online gezet. De digitale bibliotheek van Google waaraan de stukken zijn toegevoegd is dinsdag gelanceerd, meldden de Israëlische autoriteiten. Eerder werden al vijf van de Dode Zeerollen gedigitaliseerd.

Een van de belangrijkste teksten die nu digitaal te lezen is, is Deuteronomium, het vijfde boek van de Hebreeuwse bijbel. In het boek staan de tien geboden. Ook een deel van het eerste hoofdstuk van de Genesis staat nu online.

De tweeduizend jaar oude geschriften werden in de jaren veertig gevonden in grotten nabij de Dode Zee. Met de digitalisering komt een einde aan een periode waarin de rollen werden weggehouden van een groot publiek, en alleen beschikbaar waren voor selecte groepjes wetenschappers.

dode zeerollen

Asscher noemt moskee-internaten zorgelijk

Het is zorgelijk dat kinderen verblijven in religieuze internaten die hun integratie in de Nederlandse samenleving niet bevorderen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag in antwoord op Kamervragen van de SP. Hij is voorstander van toezicht door gemeenten.

De partij stelde de vragen na berichtgeving in NRC Handelsblad dat in Nederland duizenden kinderen leven in moskee-internaten die vaak onveilig, slecht onderhouden en soms zelfs illegaal zijn. De regels zouden zo streng zijn dat kinderen soms midden in de nacht moeten opstaan voor een preek. Ook zijn er vermoedens van lijfstraffen.

Het kabinet vindt het onwenselijk als mensen of groepen zich afkeren van de bredere samenleving. Ook wordt het onwenselijk geacht als op internaten les wordt gegeven waarbij ideeën naar voren worden gebracht die de integratie belemmeren.

De bewindsman schrijft verder dat het ouders vrijstaat hun kinderen onder te brengen in internaten. Die moeten zich echter wel aan de wet houden. Als ze dat niet doen, moet 'passend en adequaat' worden opgetreden. Asscher weet niet hoeveel moskee-internaten er in Nederland zijn of hoeveel kinderen er verblijven, omdat de internaten niet onder het toezicht van de Inspectie van het Onderwijs vallen.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam kondigde vorige maand aan toezicht te willen gaan houden op de moskee-internaten in de stad. De minister juicht dat initiatief toe. Hij wil met gemeenten bespreken of ze genoeg instrumenten hebben om de veiligheid en het welzijn van kinderen te waarborgen.

FIA vreest weer voor Bahreinse GP

Autosportfederatie FIA vreest dat in 2013 de Grand Prix van Bahrein net als in de afgelopen jaren toneel zal zijn van een politiek spel. In 2011 werd de race vanwege de onrust in het land afgelast, terwijl dit jaar de protesten ook niet van de lucht waren.

Volgens Times-journalist Kevin Eason vreest de FIA dan ook weer voor volgend jaar. Hij citeert hierbij een anonieme bron binnen de FIA. "De Grand Prix van dit jaar was qua public relations een ramp op alle niveaus. De race gaat door, maar je vraagt je af hoe het dit keer afloopt."

"De actievoerders waren dit jaar niet erg georganiseerd en ze hebben waarschijnlijk het gevoel dat ze een kans om de Formule 1 als platform te gebruiken gemist hebben. Voor volgend jaar weten ze ruim van tevoren dat de Grand Prix door gaat en hebben ze voldoende tijd om plannen te smeden. Het is tijd voor gekruiste vingers."

Xbox Live uitverkoop begint vandaag

Om af te tellen naar het nieuwe jaar begint op Xbox Live traditiegetrouw een uitverkoop. Twee weken lang worden enkele producten afgeprijsd, afgewisseld met 'daily deals': acties die maar een dag geldig zijn.

Als eerste daily deal wordt Modern Warfare 3, samen met alle uitbreidingspakketten, aan halve prijs verkocht. Verder wordt Kinect Party twee weken lang gratis aangeboden. Het volledige overzicht van de deals staan hieronder:

Daily Deals

 • December 18: Modern Warfare 3, Modern Warfare 3, Collection 1 DLC, Collection 2 DLC, Collection 3 DLC, Collection 4 DLC
 • December 19: LEGO Games, LEGO Batman [GoD], LEGO Star Wars: The Complete Saga [GoD], LEGO Star Wars III [GoD], LEGO Indiana Jones [GoD], LEGO Pirates of the Caribbean [GoD], LEGO Indiana Jones 2 [GoD], LEGO Harry Potter [GoD]
 • December 20: Platformer Games, Fez, HELL YEAH! Wrath of the Dead Rabbit, Sonic Adventure 2, Rayman Origins [GoD], Rayman 3 HD, Mark of the Ninja, Trine 2
 • December 21: Rockstar Games, L.A. Noire [GoD], Red Dead Redemption [GoD], Max Payne 3 [GoD], Midnight Club: LA [GoD]
 • December 22: TBA
 • December 23: Summer of Arcade 2012 Games, Dust: An Elysian Tail, Deadlight, Hybrid
 • December 24: Trials HD and Trials Evolution, Trials HD, Trials HD - Big Thrills, Trials HD - Big Pack, Trials Evolution, Trials Evolution: Origin of Pain
 • December 25: Kinect Family, Hydro Thunder, Rock of Ages, Mini Ninjas Adventures, Leedmees, Fruit Ninja Kinect, Fruit Ninja Kinect - 8-bit Cartridge, Fruit Ninja Kinect - Art Box, Fruit Ninja Kinect - Space Capsule, Fruit Ninja Kinect - Storm Season
 • December 26: TBA
 • December 27: Borderlands, Borderlands [GoD], Borderlands 2 [GoD], Borderlands 2 Season Pass
 • December 28: The Walking Dead, The Walking Dead Episode 1, The Walking Dead Episode 2, The Walking Dead Episode 3, The Walking Dead Episode 4, The Walking Dead Episode 5
 • December 29: Family Games, Banjo Kazooie: Nuts & Bolts [GoD], Cars 2: The Video Game [GoD], Crash Of The Titans [GoD], Toy Story 3 [ GoD], Crazy Taxi, The Splatters
 • December 30: Fighting Games, Virtua Fighter 5 Final Showdown, Street Fighter III: Online Edition, Dungeon Fighter LIVE: Fall Of Hendon Myre
 • December 31: The Elder Scrolls V: Skyrim [GoD], The Elder Scrolls V: Skyrim: Dawnguard, The Elder Scrolls V: Skyrim: Hearthfire, The Elder Scrolls IV: Oblivion [GoD], The Elder Scrolls IV: Oblivion: Shivering Isles, The Elder Scrolls IV: Oblivion: Knights of the Nine

Special offers:

 • Frogger Hyperarcade - Arcade, 400 MS Points (50% off)
 • Joe Danger 2 The Movie - Arcade, 400 MS Points (67% off)
 • Zuma's Revenge - Arcade, 400 MS Points (50% off)
 • Simpsons Arcade - Arcade, 600 MS Points (25% off)
 • Wreckateer - Arcade, 200 MS Points (75% off)
 • Plants vs. Zombies - Arcade, 600 MS Points, 50% off)
 • Peggle - Arcade, 400 MS Points (50% off)
 • Peggle Nights - Add-on, 200 MS Points(50% off)
 • Fire Pro Wrestling - Arcade, 400 MS Points (50% off)
 • Sonic 4: Episode 2 - Arcade, 600 MS Points (50% off)
 • Sonic The Hedgehog 2 - Arcade, 160 MS Points (60% off)
 • Realms of Ancient War - Arcade, 400 MS Points (67% off)
 • Rock Band 3 - GonD, $9.99 (50% off)
 • A World of Keflings - Arcade, 400 (50% off)
 • A World of Keflings: Sugar, Spice and Not So Nice - Add-on, 160 MS Point (50% off)
 • A World of Keflings: It Came From Outer Space - Add-on, 160 MS Points (50% off)
 • Kinect Party - Arcade, 0 MS Points (100% off)
 • Jet Set Radio - Arcade, 400 MS Points (50% off)
 • Bully Scholarship Edition - GonD, $9.99 (33% off)
 • Super Meat Boy - Arcade, 600 MS Points (50% off)
 • Air Force Flight Helmet - Avatar, 80 (50% off)
 • Army Humvee - Avatar, 120 MS Points (50% off)
 • T-Rex - Avatar, 80 MS Points (50% off)
 • Triceratops - Avatar, 80 MS Points (50% off)
 • Adult Husky - Avatar, 120 MS Points (50% off)
 • Golden Retriever - Avatar, 120 MS Points (50% off)
 • Abominable Snowman Outfit Female - Avatar, 80 MS Points (50% off)
 • Abominable Snowman Outfit Male - Avatar, 80 (50% off)
 • Sports Car - Avatar, 160 MS Points (50% off)

Europese visvangst flink gedaald

De Europese visvangst is de afgelopen vijftien jaar met veertig procent afgenomen. Oorzaken zijn de lage visstand en strengere visquota. Dat werd dinsdag bekendgemaakt bij de start van gesprekken over nieuwe quota voor lidstaten van de Europese Unie.

Het Europese statistiekbureau Eurostat meldde dinsdag dat de vangst is afgenomen van ruim acht miljoen ton in 1995 tot krap vijf miljoen ton in 2010. In de afgelopen twee decennia is de vissersvloot in de EU jaarlijks met ongeveer twee procent gekrompen. De werkgelegenheid in de sector daalde in de afgelopen vijf jaar met acht procent.

Milieugroeperingen vrezen dat de verantwoordelijke ministers vissers toestaan meer te vangen dan wetenschappers adviseren. De sector vreest juist dat te lage vangstquota de werkgelegenheid nog verder gaan bedreigen.

Inter stuurt Sneijder vervroegd met vakantie

Wesley Sneijder komt definitief dit jaar niet meer in actie voor Internazionale. De uit de gratie geraakte Nederlandse spelmaker hoeft zich samen met ploeggenoot Philippe Coutinho woensdag niet meer te melden op het Angelo Moratti-complex, meldt de Italiaanse club dinsdag. Sneijder leeft al maanden met onmin met Inter, omdat hij weigert akkoord te gaan met een verlaagd salaris.

Inter speelt dit kalenderjaar nog twee thuisduels, dinsdag voor de beker tegen Verona en zaterdag tegen Genoa. Desondanks wordt geen prijs meer gesteld op de aanwezigheid van Sneijder en Coutinho. "De twee Nerazurri voegen zich met volledige goedkeuring van de club en trainer Andrea Stramaccioni woensdag bij hun families voor de feestdagen", meldt de nummer twee van de Serie A dinsdag op zijn website.

Met het besluit om Sneijder, die eind september voor het laatst in actie kwam, vervroegd op vakantie te sturen, lijkt de Milanese club aan te sturen op een definitieve breuk. De vraag is alleen of er belangstelling is voor de 28-jarige middenvelder. Sinds de controverse werd Sneijder al aan diverse Europese topclubs gelinkt. De voorbije weken lieten Manchester City, Paris Saint-Germain en Manchester United echter weten geen interesse te hebben in de oud-Ajacied.

Obama doet concessies over fiscal cliff

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag concessies gedaan aan de Republikeinen in de onderhandelingen over het afwenden van de zogenoemde fiscal cliff, een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die op 1 januari automatisch ingaan, tenzij er een overeenkomst wordt gesloten.

In zijn nieuwste voorstel aan John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, stelt Obama voor om belastingen te verhogen voor mensen die meer dan vierhonderdduizend dollar verdienen. Eerder legde Obama die grens nog bij 250 duizend dollar. De Republikeinen willen alleen de belastingen voor mensen die meer dan een miljoen dollar verdienen verhogen.

Daarnaast laat Obama zijn eis varen om het schuldenplafond te kunnen verhogen, iets wat nu door het Congres moet worden gedaan. Wel wil de president de komende twee jaar niet meer over het schuldenplafond steggelen, en die discussie daarmee over de verkiezingen van 2014 tillen.

Het plan van Obama omvat nu 1,3 biljoen dollar extra aan belastinginkomsten voor de komende tien jaar en 930 miljard dollar aan bezuinigingen. Wat Boehner betreft is het een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg. "Elke aanpassing van de eerdere onrealistische voorstellen van de president is een stap in de juiste richting", zei een woordvoerder van Boehner. "Maar een voorstel met 1,3 biljoen aan inkomsten en slechts 930 miljard aan bezuinigingen kan niet gebalanceerd worden genoemd."

Vin Diesel wordt Detective Kojak

Vin Diesel is in beeld voor de rol van de kale detective Kojak. Producent Universal heeft Neal Purvis en Robert Wade, die eerder het script van Skyfall schreven, aan het werk gezet voor het scenario. Dat valt te lezen op de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Detective Theo Kojak verscheen voor het eerst op het witte doek in The Marcus-Nelson Murders uit 1973. Nog datzelfde jaar kreeg het personage zijn eigen tv-serie, die uiteindelijk vijf seizoenen zou beslaan. De rol betekende de doorbraak van de Amerikaanse acteur Telly Savalas, wiens Griekse roots werden overgeheveld naar het personage.

Kojak, commissaris van het South Precinct in Manhattan, was vooral bekend vanwege zijn glimmende kale hoofd, messcherpe analyses en immer aanwezige lolly.

De 45-jarige Diesel is vooral bekend van actiefilms als The Chronicles of Riddick en de Fast & Furious-reeks. Het is de vraag of zijn versie van Kojak betekent dat de kale detective voor het eerst hard om zich heen gaat slaan om zaken op te lossen. Wanneer de film in productie gaat, is nog niet bekend.


Vin Diesel wordt Detective Kojak (Foto: Novum)

School Roosendaal ontruimd om vreemde lucht

In Roosendaal is dinsdagmiddag een middelbare school ontruimd omdat in het gebouw een vreemde lucht hangt. Ongeveer 250 leerlingen zijn opgevangen in de gymzaal van de school. Verschillende leerlingen kampen met ademhalingsproblemen, zijn misselijk en hebben prikkende ogen, meldt de politie.

De school aan de Bovendonk werd rond 13.30 uur ontruimd. De brandweer onderzoekt wat er precies aan de hand is. De lichamelijke klachten nemen volgens de politie inmiddels af.

Kamp komt met protocol voor zeezoogdieren

Het kabinet gaat een protocol opstellen hoe moet worden omgegaan met gestrande zeezoogdieren, zoals bultruggen. Dat zegde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag toe tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Kamp moest in het parlement tekst en uitleg komen geven naar aanleiding van de gestrande bultrug Johannes. Of Johanna, zoals PVV'er Dion Graus zei. "Het blijkt een dame te zijn." Graus verwoordde de gevoelens een aantal betrokkenen dat grote fouten zijn gemaakt bij de bultrug, die na een aantal reddingspogingen niet kon worden gered.

Volgens Graus heeft het dier vijf dagen liggen 'wegteren' op een zandbank bij Texel, terwijl het dier volgens hem gemakkelijk had kunnen worden gered. Kamp sprak dit tegen. Hij zei dat door verschillende instanties al het mogelijke is gedaan om het dier te redden. Toen dat niet lukte, heeft hij besloten dat de bultrug uit zijn lijden moest worden verlost.

"Ik denk dat uitstekend gehandeld is", zei Kamp. Ook is volgens hem niemand geweigerd om hulp te bieden. Wel is het allemaal 'niet perfect' gegaan. Een protocol is daarom op zijn plek. "We zijn niet gewend met dit soort dieren om te gaan." Het kabinet was al bezig met een protocol voor bruinvissen en orka's, dat wordt nu uitgebreid naar alle zeezoogdieren.

De minister kwam hiermee tegemoet aan fractieleider Marianne Thieme (PvdD), die had aangedrongen op het protocol. Op haar verzoek stuurt Kamp ook meer informatie over de doodsoorzaak naar de Kamer.


Kamp komt met protocol voor zeezoogdieren (Foto: Novum)

Producent Skyfall ontkent supersnelle opname Adele

Adele heeft haar hit Skyfall helemaal niet binnen tien minuten opgenomen. Dat laat muziekproducent Paul Epworth, die het nummer schreef, weten via Twitter. Epworth is na een interview met entertainmentsite Hollywood.com naar eigen zeggen verkeerd geciteerd.

De site tekende onlangs uit de mond van Epworth op dat Adele het grootste gedeelte van Skyfall, dat in Nederland enkele weken de Single Top 100 aanvoerde, in tien minuten opnam. "Oké, mag ik dit even rechtzetten", twitterde Epworth dinsdag. "Het heeft wel even geduurd voor we de eindversie klaarhadden. Vinden jullie het ook niet geweldig als je woorden uit hun context worden gehaald?"


Adele - Skyfall

Al kwart miljoen bezoekers langs kassa EYE

Het nieuwe filmmuseum EYE in Amsterdam heeft dinsdag de 250.000e betalende bezoeker verwelkomd. Tijdens de opening van de nieuwbouw in april van dit jaar zei directeur Sandra den Hamer nog dat EYE wilde groeien naar 220.000 bezoekers per jaar, drie keer zoveel als op de voormalige locatie in het Vondelpark.

De tentoonstelling over Stanley Kubrick was in het openingsjaar het populairst. Meer dan 40.000 mensen kochten hiervoor een kaartje, meldde EYE dinsdag.

In totaal trok het beeldbepalende gebouw aan de IJ-oever in Amsterdam, dat gedeeltelijk ook gratis toegankelijk is, een half miljoen bezoekers.

Al kwart miljoen bezoekers langs kassa EYE
Al kwart miljoen bezoekers langs kassa EYE (Foto: ANP)

KNVB verdient toch aan mislukt EK

De Nederlandse voetbalbond KNVB heeft 1,8 miljoen euro overgehouden aan het Europees kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne, zo heeft KNVB-directeur Bert van Oostveen bekendgemaakt. Sportief gezien ging het een stuk minder, want Nederland eindigde in de poulefase troosteloos onderaan.

"Als je in drie groepswedstrijden geen enkel punt haalt, heeft dat uiteraard gevolgen voor de inkomsten uit een toernooi." Ter vergelijk: het WK van 2010 waarin Nederland als tweede eindigde leverde nog 4,5 miljoen euro bruto op.

Van Oostveen is niet bezorgd over de toekomst van het Nederlandse voetbal, ook niet nu het bedrijfsresultaat vijftien miljoen euro negatief bedraagt. "We liggen met de financiële gezondmaking mooi op schema. Vergeet niet dat we van heel ver komen, want een paar jaar geleden was het bedrijfsresultaat nog min 70 miljoen euro."

'België blij met Franse belastingvluchtelingen'

België verwelkomt iedereen uit Frankrijk die net als acteur Gérard Depardieu de hoge belastingen wil ontvluchten. Dat heeft de Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders dinsdag gezegd.

Volgens Reynders is het Frankrijks eigen fout dat burgers het land verlaten. Parijs moet dan ook niet de schuld afschuiven op België, aldus Reynders in de Franse krant Le Figaro, maar de schuld bij zichzelf zoeken. Het land moet 'de consequenties accepteren'.

Vorige week zei Depardieu zijn Franse paspoort in te leveren en te verhuizen naar het Belgische Nechin, een dorp waar ook andere rijke Fransen hun toevlucht hebben gezocht.

Boze Kamervoorzitter geschrapt uit notulen

Een aanvaring die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) had met D66-Kamerlid Steven van Weyenberg had, ontbreekt in de notulen. Een woordvoerder van de Tweede Kamer bevestigt dit dinsdag.

Tijdens de behandeling van de begroting van Sociale Zaken wilde Van Weyenburg vorige week dinsdag een collega-Kamerlid interrumperen. Van Miltenburg was van mening dat er te veel interrupties waren gepleegd en ontnam daarom de D66'er onder een luid 'nee, nee, nee, nee, nee' het woord. In de conceptnotulen van die dag is deze aanvaring echter niet terug te vinden.

De woordvoerder spreekt van een fout van de stenograaf. "De aanvaring is ten onrechte uit de notulen gehaald." De fout wordt hersteld in de definitieve versie van de notulen.


Boze Kamervoorzitter geschrapt uit notulen (Foto: Novum)

Senaat stemt voor verbod nertsenfok

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een verbod op het fokken van pelsdieren. Tijdens de stemming in de senaat stemden dinsdagmiddag alleen VVD, CDA en SGP tegen het initiatiefwetsvoorstel van SP en PvdA. Het verbod moet in 2024 ingaan.

Tijdens het debat in de Eerste Kamer bleek vorige week al dat een meerderheid zich waarschijnlijk achter de initiatiefwet zou scharen. Nu moet het kabinet nog een standpunt innemen over het verbod. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) kondigde vorige week al aan dat de ministerraad zich er binnenkort over buigt.

De bewindsman beloofde de verdere afhandeling van het wetsvoorstel snel ter hand te nemen. Het verbod wordt pas in 2024 van kracht, om nertsenfokkers op deze manier de tijd te geven om investeringen terug te verdienen en een ander soort bedrijf te beginnen. Ook is er een fonds waaruit onder meer de sloop van stallen en kooien kan worden betaald.

Touré, Drogba of Song beste Afrikaanse voetballer

Yaya Touré maakt nog altijd kans om herkozen te worden als Afrikaans voetballer van het jaar. De Ivoriaanse middenvelder behoort samen met landgenoot Didier Drogba en Alex Song uit Kameroen tot de laatste drie kandidaten voor de prestigieuze titel. Dat meldt de Afrikaanse voetbalbond dinsdag. Donderdag wordt de winnaar bekendgemaakt.

Manchester City-middenvelder Touré werd vorig jaar voor het eerst in zijn carrière verkozen tot beste Afrikaanse voetballer. Drogba, die momenteel in China speelt voor Shanghai Shenhua, viel die eer in 2006 en 2009 al ten deel. Song is voor het eerst genomineerd.

Alle drie de genomineerden hebben ijzers in het vuur. Drogba won met Chelsea voor het eerst in de clubhistorie de Champions League, terwijl Touré met City de eerste landstitel in 44 jaar veroverde. Song verdiende een transfer van Arsenal naar Barcelona, waarmee hij momenteel ongenaakbaar is in de Primera Division.

Marussia bevestigt Chilton voor 2013

Het Marussia F1 Team heeft haar line-up voor het seizoen 2013 rond. Het Russische Formule 1-team heeft naast Timo Glock nu ook Max Chilton voor het komende jaar bevestigd. Gisteren bracht een Marussia-topman het nieuws al naar buiten.

Chilton is dolblij met zijn kans in de Formule 1. "Het is moeilijk te omschrijven hoe ik me nu voel, nadat ik dit fantastische nieuws heb gekregen. De bevestiging dat ik in 2013 voor Marussia mag racen, is als de kers op de taart van wat voor mij een geweldig seizoen is geweest. Ik heb er door mijn prestaties van afgelopen jaar in de GP2 en het testwerk dat ik al voor Marussia heb gedaan ook het volste vertrouwen in dat ik er klaar voor ben om in de koningsklasse van de autosport aan de slag te gaan."

"Dat ik tijdens de laatste zes Grands Prix van 2012 al als testrijder in touw ben geweest voor Marussia, betekent bovendien dat ik niet helemaal vanaf nul hoef te beginnen en hopelijk vlot uit de startblokken kan komen tijdens mijn debuutseizoen. Ik voel me al met al erg gelukkig dat ik nu de volgende stap mag maken en kijk met plezier vooruit naar de wintertests, die al over enkele weken gehouden zullen worden. Mijn doel voor nu is me daar op voor te bereiden, zodat ik tijdens de tests mee kan helpen met het ontwikkelen van de auto waar ik in 2013 mee mag racen."

Geen celstraf voor seks met stiefdochter (15)

Een 42-jarige man uit Zevenaar die filmde hoe hij seks had met zijn 15-jarige stiefdochter hoeft niet de cel in. Een celstraf zou hem zijn baan kosten en daarmee leiden tot ontwrichting van het gezin waar het meisje nog altijd woont, oordeelt de rechtbank van Arnhem dinsdag.

De man had in 2010 meerdere keren seks met zijn destijds 15-jarige stiefdochter en maakte hier stiekem opnames van. Justitie had vier maanden cel geëist en een voorwaardelijke straf van acht maanden. De verdediging stelde echter dat dit zou betekenen dat de man zijn baan kwijtraakt, waardoor het gezin uit elkaar zou vallen.

Ook werd erop gewezen dat de man uit zichzelf in therapie is gegaan en volledige openheid van zaken heeft gegeven. De man zit daarnaast met zijn vrouw in relatietherapie, waarin later ook het slachtoffer in wordt betrokken.

De man lijdt verder aan de ontwikkelingsstoornis PDD-NOS, waardoor hij zich moeilijk in anderen kan inleven. Toch kon hij volgens de rechtbank weten dat hij verkeerd bezig was.

De rechtbank rekent het hem ernstig aan dat de ontucht in huiselijke kring werd gepleegd, terwijl het meisje daar op veiligheid had moeten kunnen rekenen. Omdat het slachtoffer niet gebaat is bij ontwrichting van het gezin, wordt echter geen celstraf, maar een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Wel hangt de man een jaar cel boven het hoofd als hij zijn behandeling niet afmaakt. Ook moet hij zich regelmatig melden bij reclassering.

Omdat er volgens de rechtbank ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de man opnieuw in de fout gaat, is een proeftijd van vijf jaar opgelegd. De behandeling is nog niet afgerond en daarom is volgens de rechtbank niet in te schatten hoe groot het gevaar is dat hij opnieuw in de fout gaat. Ook wonen het slachtoffer en een andere minderjarige dochter nog altijd bij hem thuis.

Samuel L. Jackson heeft hoofdrol in remake Kite

Samuel L. Jackson gaat een hoofdrol spelen in de Amerikaanse speelfilmremake van de Japanse animefilm Kite. Dat zegt de acteur tegen website movies.com. Kite gaat over een puberend weesmeisje dat wordt opgevoed door de detective die belast is met het onderzoek op de moord van haar ouders.

Vanuit een groeiende onvrede over het machteloze rechtssysteem besluit de detective haar op te leiden tot nietsontziende huurmoordenares, die buiten de wet om orde op zaken kan stellen. Een jong meisje lijkt immers niet verdacht. Waarschijnlijk gaat de 63-jarige Jackson de rol van de detective spelen.

"Als ik met RoboCop klaar ben, begin ik met de opnames van Kite in Johannesburg", laat de acteur enthousiast weten. In de remake van Paul Verhoevens klassieker uit 1987 speelt hij de rol van mediamagnaat Pat Novak.

Een officiële startdatum van Kite is echter nog onbekend. Na RoboCop staan verder in ieder geval een rol als George Washingtron in Tarzan en een terugkeer als Nick Fury in de superheldenfilm Captain America: The Winter Soldier op het programma.

Jackson heeft sowieso een boordevolle agenda. Zo is hij vanaf 17 januari te zien in de western Django Unchained van Quentin Tarantino. Ook rondde hij onlangs de opnames van de actiefilm Oldboy af, net als Kite een remake, maar dan van een Koreaanse film uit 2003.

Daarnaast liet Jackson weten dolgraag terug te willen keren als jedimeester Mace Windu in de onlangs aangekondigde nieuwe Star Wars-films.

Kite werd in Japan oorspronkelijk uitgebracht in twee delen van dertig minuten. Voor de buitenlandse markt werd de film echter uitgebracht als één geheel van een uur. De speelfilm met Jackson wordt uitgebreid tot een volwaardige bioscooplengte.


Samuel L. Jackson heeft hoofdrol in remake Kite (Foto: Novum)

Veelbesproken arbiter Gözübüyük niet in Eredivisie

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük hoeft komend weekeinde geen Eredivisieduel te fluiten. De 27-jarige arbiter is niet ingedeeld, blijkt uit het overzicht van aangestelde arbiters, dat dinsdag bekend werd gemaakt. Vermoedelijk wordt de Haarlemmer in de luwte gehouden, na zijn veelbesproken incident met FC Groningen-trainer Robert Maaskant van zaterdag.

Gözübüyük toonde Maaskant een bandje met daarop het woord 'respect', nadat de trainer in zijn ogen te fel protesteerde tegen een beslissing. Maaskant uitte na afloop zijn ongenoegen en kreeg vervolgens bijval van het gros van zijn collega-trainers uit de Eredivisie. Dinsdag zeiden Directeur Betaald Voetbal Bert van Oostveen en scheidsrechtersbaas Dick van Egmond ook dat Gözübüyüks actie niet nodig was geweest.

Komend weekeinde wordt de laatste speelronde voor de winterstop afgewerkt. PSV en FC Twente zijn precies halverwege de competitie gedeeld koploper.

Rasmussen: "Mexicoplan met Breukink besproken"

Michael Rasmussen is in zijn rechtszaak tegen de Rabobankploeg met nieuwe informatie gekomen. De Deen verklaarde voor het gerechtshof in Arnhem dat hij in april 2007 tijdens de Ronde van het Baskenland met ploegleider Erik Breukink besproken had dat hij naar buiten zou brengen dat hij zich in Mexico op de Tour de France voor zou bereiden.

Rasmussen streek in juni echter in Italië neer en loog hierdoor tegen de internationale wielerunie UCI. Rabo-ploegartsen Geert Leinders en Jan-Paul van Mantgem zouden ook op de hoogte zijn geweest van het bedrog. Toen het uitkwam haalde de ploegleiding van de Rabobank de Deen in het geel uit de Tour van 2007 en ontsloeg hem op staande voet. Rasmussen vocht dit aan en kreeg in eerste instantie van de rechter een schadevergoeding toegewezen.

De Raboploeg ging in beroep en mocht in november haar getuigen horen, waaronder oud-teamdirecteur Theo de Rooij en Breukink. Nu is het de beurt aan Rasmussen en zijn team. Rasmussen: "Theo wist dat ik niet in Mexico was geweest, het zou ook volslagen idioot zijn om voor de Tour in een andere tijdzone te gaan trainen. Het was een smoes om de pers te ontlopen."

Zesduizend kilo vuurwerk gevonden bij Edenaar

Bij een 32-jarige man uit Ede is maandag zesduizend kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De politie had een anonieme tip gekregen en trof de partij aan in een schuur bij een woning aan de Peteweg in de Gelderse plaats.

De man uit Ede is aangehouden voor het handelen in illegaal vuurwerk. Het vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf in beslag genomen en wordt vernietigd.

De Brabantse politie sloeg maandag een kleinere slag en nam ruim tweehonderd kilo zwaar sier- en knalvuurwerk in beslag. Het vuurwerk lag in een loods achter een woning aan de Nachtegaalstraat in Sint Willebrord. Tegen de eigenaar van het pand wordt proces-verbaal opgemaakt.

'Weer gevoel in penis ondanks dwarslaesie'

Mannen met een lage dwarslaesie kunnen dankzij een nieuwe, kleine operatie weer gevoel in hun penis krijgen. Dat heeft de bedenker van de ingreep, plastisch chirurg Max Overgoor van de Isala klinieken in Zwolle, dinsdag gemeld.

Bij mannen met een open rug of een lage ruggenmergbeschadiging, zoals een dwarslaesie, zijn zenuwen in het onderlichaam uitgevallen. Gevoelsprikkels komen daardoor niet meer in de hersenen terecht. De mannen kunnen vaak wel vrijen maar voelen daar niets van, omdat de peniszenuw is onderbroken. Als ze nog wel gevoel hebben in de lies, blijkt het mogelijk om de niet werkende peniszenuw te verbinden aan de lieszenuw. Daardoor kan het gevoel in de penis weer terugkomen.

'Weer gevoel in penis ondanks dwarslaesie'
'Weer gevoel in penis ondanks dwarslaesie' (Foto: ANP)

Staking tegen islamisering Bangladesh

Een coalitie van vijf linkse partijen heeft dinsdag in Bangladesh een landelijke algemene staking georganiseerd om hun eis kracht bij te zetten dat partijen die de sharia willen invoeren worden verboden. Door de staking bleven scholen en winkels gesloten en raakte het verkeer in de hoofdstad Dhaka ontwricht.

Meer dan twee dozijn islamitische partijen willen dat in Bangladesh de sharia wordt ingevoerd. De linkse partijen willen dat deze islamitische partijen worden verboden omdat ze gekant zijn tegen een bepaling in de grondwet dat Bangladesh wordt geregeerd door seculiere wetgeving.

In Dhaka waren ruim tienduizend politieagenten op de been om de orde te handhaven. Tot dusver zijn er geen meldingen van gewelddadigheden ontvangen.

Ook hof billijkt verbod wietverkoop toeristen

De staat mag coffeeshops blijven verbieden wiet aan toeristen te verkopen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. Een groot aantal coffeeshophouders wilde het zogeheten ingezetenencriterium van tafel en had een kort geding aangespannen.

Volgens de coffeeshophouders gaat het bij het criterium om ongeoorloofde discriminatie. Het streven om de omvang van coffeeshops te beperken en drugstoerisme tegen te gaan rechtvaardigen volgens het hof echter het maken van onderscheid tussen ingezetenen en niet-ingezetenen. Het hof bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Het ingezetenencriterium is sinds mei van kracht in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en houdt in dat coffeeshops alleen mogen verkopen aan inwoners van Nederland. Vanaf januari geldt de maatregel officieel in het hele land.

Het regeerakkoord van VVD en PvdA laat daarbij wel ruimte voor 'lokaal maatwerk'. Gemeenten mogen tot op zekere hoogte zelf bepalen vanaf wanneer het criterium daadwerkelijk gehandhaafd mag worden. Toeristen die wiet willen kopen blijven in Amsterdam voorlopig welkom.

Aangereden jongen (2) overleden

Het 2-jarige jongetje dat maandag in Heerlen zwaargewond raakte bij een aanrijding is bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie dinsdag.

Het kind overleed maandagavond, nadat hij rond het middaguur op de Heerlerbaan ineens de weg op was gelopen en was aangereden. Het kind kwam uit de auto van zijn 22-jarige moeder. Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

Angry Birds Star Wars op Facebook

Angry Birds Star Wars is al ruim een maand geleden uitgekomen voor iOS, Android, Mac en pc. Vanaf vandaag zijn deze boze vogeltjes speelbaar op Facebook.
 

De Facebook-versie van Angry Birds Star Wars is op dit moment nog in bèta fase, maar is wel publiekelijk voor iedereen op Facebook geopend. In de game is de planeet Tatooine speelbaar en ook de wekelijkse toernooien.   

'May the angry birds be with you'.

Angry Birds Star WarsAngry Birds Star Wars

'UPS doet nieuwe concessies voor overname TNT'

UPS zou nieuwe concessies hebben gedaan aan de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen voor de overname van TNT Express. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van twee anonieme bronnen. Een van de bronnen zegt dat het om 'substantieel verbeterde' concessies gaat, zonder verder in detail te treden.

De Europese Commissie tekende in oktober formeel bezwaar aan tegen de overname van TNT Express. De commissie vreest dat de combinatie TNT Express en UPS een te dominante marktpositie in veel EU-landen zou krijgen op het gebied van zowel binnenlandse als internationale expresdiensten.

UPS diende eind november al een plan in om van Brussel alsnog het groene licht te krijgen voor de overname. Zo stelde UPS voor sommige bedrijfsonderdelen te verkopen en concurrenten toegang te geven tot het eigen netwerk. UPS en TNT Express hopen de overname in het eerste kwartaal van komend jaar af te ronden. De commissie wil nog dit jaar of in het eerste kwartaal een besluit nemen.


'UPS doet nieuwe concessies voor overname TNT' (Foto: Novum)

Kobayashi volgend seizoen niet in Formule 1

Kamui Kobayashi doet volgend jaar niet mee in de Formule 1. De Japanner heeft zijn pogingen om een stoeltje in de hoogste raceklasse te bemachtigen gestaakt. Dat meldt de 26-jarige coureur, die vooral sponsorgeld tekortkomt, op zijn website.

Kobayashi, die in 2009 voor Toyota zijn debuut maakte in de Formule 1, reed de afgelopen drie seizoenen voor Sauber. Volgend jaar zet de Zwitserse renstal, waar de Nederlander Robin Frijns als testrijder aan de slag gaat, de Duitser Nico Hülkenberg en de Mexicaan Esteban Gutiérrez in.

De afgelopen weken zamelde Kobayashi geld in onder zijn fans, maar dit bleek niet voldoende om een plek in de koningsklasse af te dwingen. "Ik kon een budget van ten minste acht miljoen euro meenemen", aldus de nummer twaalf van vorig seizoen. "Helaas was de tijd te kort om een stoeltje voor 2013 te bemachtigen."

Hoewel Kobayashi teleurgesteld is en meevoelt met zijn fans, weigert hij zichzelf af te schrijven. "Ik bewaar het geld voor 2014. Mijn doel is om dan terug te keren in de Formule 1. Ik ben ervan overtuigd dat het mij gaat lukken", aldus de Japanner, die in oktober uitgerekend in zijn geboorteland voor het eerst in zijn carrière het podium haalde. Kobayashi is naar eigen zeggen niet geïnteresseerd in een andere raceklasse.

Onderzoekers zetten mes in bultrug

Medewerkers van Naturalis Biodiversity Center en de Universiteit van Utrecht zijn dinsdagmiddag op Texel begonnen met het onderzoek naar bultrug Johannes. Het dier werd dinsdagochtend op de kade getakeld, nadat een bergingsbedrijf de walvis maandagnacht naar de haven had gesleept.

In de haven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) verrichten de onderzoekers sectie en wordt het kadaver ontleed. Ze hebben daar in elk geval de hele middag voor nodig. "Mogelijk ook morgen nog, maar ik verwacht dat ze vandaag een heel eind komen", aldus een woordvoerder van Naturalis.

De onderzoekers proberen onder meer te achterhalen waarom de kolos woensdag strandde op de Razende Bol in de Waddenzee. Daarna wordt het skelet uit het dier gehaald. Het skelet krijgt mogelijk in de toekomst een plaats in museum Naturalis, maar niet op korte termijn.

De bergingspoging van de potvis die zaterdag vlak naast Johannes aanspoelde, is dinsdagochtend mislukt. Rond 23.30 uur, bij hoogwater, wordt een nieuwe poging gedaan om het dier naar Texel te slepen.

Och vadertje, drink toch niet

Hoera voor Bob! Dankzij de gele opblaasbanden voor op het strand, blije sleutelhangers en fijne kroegreclames is het alcoholbewustzijn zodanig gestegen onder kroegbezoekers, dat er steeds minder kroegtijgers betrapt worden op het rijden onder invloed. Het kan natuurlijk ook zijn dat de toegenomen politiecontroles rondom het uitgaansleven hebben meegewerkt, maar vooruit. Hoera voor deze overheidscampagne. Je bent top, Bob! Zijn er nu ook minder verkeersdoden per jaar? Moah. Mwah. Ieder probleem kan natuurlijk verschoven worden. Nu richt de overheid zich op de thuisdrinkers. Of beter gezegd, de bezoekende vrienden en familieleden die nog met de auto terug naar huis moeten.

'Jeugdzorg wil rauw etend kind snel uit huis'

Bureau Jeugdzorg begint een spoedprocedure om een 15-jarige jongen die alleen rauw voedsel eet uit huis te plaatsen. Dat kondigde het bureau volgens de Volkskrant aan in een e-mail aan zijn moeder Francis Kenter. Bureau Jeugdzorg ontkent dat de moeder bericht heeft gehad.

Kenter weigert de jongen al twee jaar naar school te sturen omdat hij vanwege zijn dieet zou worden gepest. Ook zou er op school geen goed voedsel te verkrijgen zijn. Kenter geeft haar zoon thuis les, maar heeft geen vrijstelling van de Leerplichtwet. Ze had volgens de krant tot zaterdag de tijd hem naar school te sturen, maar dat heeft ze niet gedaan.

Bureau Jeugdzorg zegt dat geen bericht naar Kenter is gestuurd. De woordvoerder wil niet speculeren over de vraag of de moeder de e-mail die ze kreeg zelf heeft opgesteld. "Van een andere organisatie kan hij in ieder geval niet zijn gekomen, want alleen wij gaan over uithuisplaatsingen."

Of dit betekent dat geen uithuisplaatsing wordt opgestart, wil de woordvoerder niet zeggen. "Het kind wil niet dat wij commentaar geven dus daar houden wij ons dan aan."

De zoon van Kenter eet sinds zijn vijfde jaar alleen maar rauw, ongekookt voedsel. Vlees, vis, brood, rijst, zuivel of suiker staan niet op het menu. Door de documentaire Rauw kreeg hij landelijke bekendheid. Een tweede documentaire, Rauwer, werd maandag uitgezonden.

Een kinderarts concludeerde volgens de krant dat de jongen een groeiachterstand heeft opgelopen omdat hij niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zijn groeicurve zou lijken op die van een ondervoed kind. Anderhalf jaar stelde een rechter de jongen op aanvraag van de Kinderbescherming onder toezicht.

Kenter stelt dat de rechter er alleen een probleem mee had dat haar zoon niet naar school ging, maar niet met zijn manier van eten. Hij zou zelf ook niet meer naar school willen. Daarmee zou ze op één lijn zitten met haar kind.

Première Django Unchained ook afgelast

De première van Quentin Tarantino's Django Unchained is afgelast. Filmmaatschappij The Weinstein Company (TWC) ziet af van de feestelijke vertoning van de film in Los Angeles in verband met de dodelijke schietpartij op de basisschool in Newton, in de Amerikaanse staat Connecticut. Afgelopen weekend werd de première van de actiefilm Jack Reacher met Tom Cruise om die reden ook al afgelast.

"Onze gedachten en gebeden zijn bij de families", zegt een woordvoerder van TWC volgens het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Us Magazine in een verklaring. Vrijdag schoot een 20-jarige man twintig kinderen en enkele volwassenen dood op de school in Newton. In plaats van een grootse première tonen de filmmakers de slavenfilm aan vrienden en familie.

In Django Unchained speelt Jamie Foxx een slaaf die door een premiejager, een rol van Christoph Waltz, wordt bevrijd. Samen gaan ze achter een sadistische slavendrijver aan, gespeeld door Leonardo DiCaprio. De film draait vanaf 17 januari in de Nederlandse bioscopen.


Première Django Unchained ook afgelast (Foto: Novum)

Zaak rond 'Zes van Breda' moet over

De bijna twintig jaar oude moordzaak rond de zogenoemde 'Zes van Breda' moet opnieuw worden behandeld. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Zes verdachten werden in de zaak in 1995 veroordeeld door het gerechtshof in Den Bosch vanwege doodslag in 1993 op een vrouw in een Chinees restaurant in Breda.

Drie mannen werden veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Drie vrouwen kregen lagere straffen, variërend van twaalf tot 21 maanden voor medeplichtigheid aan de moord. De drie vrouwen bekenden na lang onderzoek en verklaarden dat de drie mannen ook bij de zaak betrokken waren. De zes hebben hun straffen inmiddels uitgezeten.

In juni deed de procureur-generaal bij de Hoge Raad een verzoek om de veroordeling te herzien. Uit onderzoek was gebleken dat er geen enkel ondersteunend bewijsmateriaal is dat de zes bij de moord betrokken zijn geweest. De veroordeling werd uitsluitend gebaseerd op verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten. Het lijkt erop dat deze verklaringen niet betrouwbaar zijn.

Twee getuigen zaten in de nacht van de moord in een bushokje en verklaarden niets te hebben gezien. Dat lijkt volgens de Hoge Raad in tegenspraak met de verklaringen van de vrouwen. De betreffende getuigenverklaringen zijn nooit opgenomen in het justitiedossier en zijn daardoor nooit gezien door de rechters die de zaak hebben behandeld.

Volgens de Raad is de kans groot dat de rechters een andere beslissing zouden hebben genomen als zij hadden beschikt over deze gegevens. De zaak moet nu opnieuw behandeld worden door een gerechtshof dat nog niet over de zaak heeft geoordeeld: het hof in Den Haag.

[Upd] Minecraft-film in Nederland te bekijken via Xbox live

Update: Major Nelson heeft op zijn blog aangegeven dat de film ook in Nederland beschikbaar komt.

Origineel bericht: Slecht nieuws voor Xbox-bezitters en Minecraft-fans in Nederland. Aankomende zaterdag is namelijk de première van de film Minecraft: The Story of Mojang. De première zal exclusief via Xbox live te zien zijn in een handjevol landen, waaronder zelfs België, maar niet in Nederland.

Minecraft: The Story of Mojang, gaat over de opkomst van Minecraft oprichter Markus Persson. In de film worden ook de ins en outs besproken over het oprichten van een Game Studio. Waarom Nederland niet in het lijstje van landen staat, is tot op heden nog onbekend.

Minecraft TSOM

Gummibeer en chocoladebeer in rechtszaak tegenover elkaar

Het Duitse snoepconcern Haribo heeft het Zwitserse chocoladebedrijf Lindt en Sprüngli aangeklaagd wegens plagiaat. De maker van de gummiberensnoepjes meent dat de naam van een gouden chocoladebeer van Lindt te veel lijkt op de Duitse naam voor gummiberen: Goldbär. De in goudfolie verpakte chocoladebeer heet 'Goldteddy'.

Volgens Haribo worden de producten in veel winkels naast elkaar gelegd en leveren de op elkaar lijkende namen daarom verwarring op voor consumenten. Lindt meent echter dat er genoeg verschillen zijn in de verpakking. Het Zwitserse bedrijf is bovendien van mening dat de Goldbär zo bekend is in Duitsland dat verwarring onwaarschijnlijk is.

De regionale rechtbank in Keulen doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak.

Q.U.B.E. verkrijgbaar op Mac

De first-person puzzel-game Q.U.B.E van ontwikkelaar Toxic Games is vanaf vandaag verkrijgbaar op Steam voor de Mac. In de game Q.U.B.E ga je met gekleurde blokjes aan de slag om physic-based puzzels op te lossen.  

Als het aan Toxic Games ligt komt er ook een Q.U.B.E 2 op de markt, alleen is daar nog verder niets over bekend. Tevens is Toxi Games bezig om Q.U.B.E op iOS uit te brengen. 

Q.U.B.E via Steam is hier verkrijgbaar voor Mac.

VVD-jongeren hekelen Serious Request

De jongerenorganisatie van de VVD zet vraagtekens bij Serious Request, dat dinsdagavond in Enschede van start gaat. Volgens de JOVD zijn de jaarlijkse acties van 3FM en het Rode Kruis ineffectief en dienen die louter om het 'schuldgevoel van Nederlanders tijdens de feestdagen af te kopen', laat de organisatie dinsdag weten.

JOVD-voorzitter Jarico Vos vindt het doel 'sympathiek', maar hij vindt het jammer dat de actie weinig zicht biedt op een 'structurele verbetering' van de positie van de kansarmsten in de wereld. Private initiatieven dragen daar meer aan bij dan non-gouvernementele organisaties als het Rode Kruis, stelt Vos.

Bij dat soort organisaties blijft vaak veel geld in de organisatie steken en komt een te klein deel van de opbrengst ten goede aan mensen die het echt nodig hebben, aldus de JOVD'er.

Serious Request speelt daarbij volgens Vos handig in op het schuldgevoel door de actie op touw te zetten tijdens de feestdagen, wanneer mensen in Nederland beseffen hoe goed zij het hebben. "Zolang het gedoneerde geld echter niet bijdraagt aan structurele veranderingen, zijn de donaties de komende dagen alleen niet meer dan een ineffectieve manier om je schuldgevoel af te kopen", aldus Vos.

Toto viert 35-jarig bestaan in Ziggo Dome

Toto komt in de zomer weer naar Nederland. De band viert zijn 35-jarig bestaan met een tournee en staat 8 juni in de Amsterdamse Ziggo Dome, maakte concertorganisator Mojo dinsdag bekend.

De Amerikaanse formatie, bekend van nummers als Africa en Stop Loving You, verkocht wereldwijd ruim 35 miljoen albums. Toto gaf vorig jaar nog een optreden in de Heineken Music Hall en deed in augustus Landgraaf aan tijdens Pinkpop Classic.

De voorverkoop voor Toto - 35th Anniversary Tour gaat vrijdag van start.

Omrop Fryslân wil aparte status

Omrop Fryslân moet een aparte status krijgen. De Friestalige zender ziet zichzelf niet als reguliere regionale zendgemachtigde. Plannen van de regering om de omroep net als andere regionale zenders te integreren met de landelijke publieke omroep gaan bovendien in tegen eerdere afspraken, meldt Omrop Fryslân dinsdag.

De omroep speelt naar eigen zeggen een belangrijke rol in het 'behouden en versterken van de Friese taal en cultuur'. Gevreesd wordt dat die functie niet kan worden voortgezet als de omroep net als andere regionalen wordt geïntegreerd bij de landelijke omroep.

Het vorige kabinet zou Omrop Fryslân nog hebben toegezegd dat de zender een aparte status zou krijgen. Het Fries heeft de status van minderheidstaal en wordt beschermd door het Europees Handvest voor regionale talen. Ook om die reden de omroep recht op een eigen zender en een eigen financiering, meldt de zender.

Ziekenhuispersoneel financieël uitgekleed door crisis

De medewerkers van het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer krijgen vanwege financiële problemen van het ziekenhuis deze maand maar de helft van hun salaris. De andere helft volgt in januari, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag. Abvakabo FNV is 'uiterst ongelukkig' met het besluit.

Het ziekenhuis heeft te weinig geld om deze maand de volledige salarissen uit te betalen, omdat schulden aan zorgverzekeraars afbetaald moeten worden. De circa duizend werknemers krijgen wel hun eindejaarsuitkering.

De medewerkers zijn maandag ingelicht over de beslissing. "Ze vonden het niet leuk, maar hebben er over het algemeen wel begrip voor", aldus de zegsvrouw. Als personeelsleden door de maatregel in de problemen dreigen te komen, gaat het ziekenhuis volgens haar op zoek naar een oplossing.

De vakbond vindt dat het personeel de dupe wordt van wanbeleid van het ziekenhuis. "Werknemers hebben juist in deze maand hun geld hard nodig en worden zo dubbel getroffen." De vakbond wijst er daarnaast op dat een werkgever het salaris niet zomaar mag inhouden. Voor iedere dag dat het geld te laat is, kan een werknemer aanspraak maken op een forse verhoging, aldus Abvakabo. De bond adviseert werknemers bezwaar te maken en deze wettelijke verhoging te claimen.

Het ziekenhuis zit al twee jaar in de financiële problemen, maar de financiële positie gaat langzaam vooruit. Zorgondernemer Loek Winter wil het ziekenhuis volgend jaar overnemen.

Veel tekeningen en kinderbrieven voor Breivik

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik krijgt in de Ila-gevangenis bij Oslo veel brieven en tekeningen van kinderen en extreemrechtse jongeren. De postafhandeling is een dagelijkse klus voor het gevangenispersoneel.

Dat bevestigden een van Breiviks advocaten en gevangenismedewerkers dinsdag in Noorse media, zonder exacte aantallen te noemen. Vaak schakelt de gevangenisdirectie jeugdzorg in of stelt ze ouders op de hoogte.

De meeste brieven gaan uiteindelijk toch naar Breivik, omdat er geen wettelijke grond is ze te stoppen.

Veel tekeningen en kinderbrieven voor Breivik
Veel tekeningen en kinderbrieven voor Breivik (Foto: ANP)

Hans Kazàn werkt aan tv-comeback

Hans Kazàn wil graag weer op televisie. "We zijn bezig met een nieuw plan", vertelde de goochelaar dinsdagochtend op Radio Decibel. "Hoe het precies in elkaar zit, moet ik nog een beetje onder de pet houden."

De 59-jarige Kazàn wil wel verklappen dat er 'natuurlijk magic in zit'. "Maar ook heel veel humor, er wordt veel in gelachen." De goochelaar gaat zijn idee in januari presenteren in een theater, waarna moet blijken of het geschikt is voor televisie. "Je weet het nooit. Soms zit het mee, soms zit het tegen."

Kazàn presenteerde in de jaren tachtig en negentig het programma Prijzenslag. Ook was hij met zijn zonen Renzo en Oscar en dochter Mara te zien in verschillende goochelshows.

Ricky Gervais wil rol in The Muppets

Ricky Gervais hoopt een rol te krijgen in de tweede The Muppets-film. De Britse komiek is in gesprek voor een menselijke rol in de poppenfilm, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De rol zou vrij groot zijn, vergelijkbaar met die van Jason Segel in The Muppets uit 2011.

Segel nam weliswaar het initiatief voor de film over de poppen, maar keert niet terug voor het vervolg. Over de plot van The Muppets 2 is nog maar weinig bekend. Wel is duidelijk dat Modern Family-acteur Ty Burrell een luie Interpolagent speelt en dat de film zich deels afspeelt in Europa.

Mocht de 51-jarige Gervais tekenen, dan wordt het zijn eerste grote rol in een speelfilm sinds de komedie The Invention of Lying uit 2009. De komiek is bekend door de Britse komedie The Office en later van series als Extras en Life's Too Short.

The Muppets 2 gaat in januari in productie en wordt geregisseerd door James Bobin, die ook The Muppets maakte. De film wordt in Londen opgenomen.


Ricky Gervais wil rol in The Muppets (Foto: Novum)

Bravely Default krijgt wellicht een vervolg

Het Japanse gamebedrijf Square Enix overweegt een vervolg op het rollenspel Bravely Default: Flying Fairy voor de Nintendo 3DS. Gameproducent Tomoya Asano vraagt fans met een vragenlijst op zijn website om feedback op het eerste deel. De game verscheen in oktober in Japan en is niet aangekondigd voor een release in Europa.

Bravely Default: Flying Fairy is in Japan zowel in de winkel te koop als via de online Nintendo 3DS eShop. Er zijn bijna driehonderdduizend exemplaren van het rollenspel verkocht.

In zijn laatste financiële rapportage in oktober liet uitgever Square Enix weten minder risico te willen nemen met dure gameproducties. Het bedrijf zet meer in op social games voor smartphones, tablets en social media omdat deze spellen goedkoper zijn om te maken en meer winst op kunnen leveren.


Bravely Default krijgt wellicht een vervolg (Foto: Novum)

Tietenknijpen voorkomt kanker

Beste dames, voortaan is er geen enkele reden meer om een onbekende vent met een handtas in zijn nek te slaan omdat hij in je borsten knijpt. Hij wil juist voorkomen dat je borstkanker krijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Berkeley in de VS is namelijk gebleken dat het knijpen in tieten voorkomt dat kankercellen zich ongecontroleerd vermeerderen.

Voor het baanbrekende onderzoek werden kwaadaardige borstepitheelcellen binnen een gel in kamers van siliconenmateriaal gespoten. Vervolgens werd hierop tijdens de eerste stadia van de celgroei druk uitgeoefend. Hierdoor werden de kankercellen platgedrukt. Na verloop van tijd bleken de cellen op een normale en gecontroleerde manier te groeien.

Toen het borstweefsel zich eenmaal had gevormd, stopten de cellen met groeien. Ook toen er geen druk meer werd uitgeoefend, vermeerderden de kankercellen zich niet meer. Kankercellen die niet onder druk hadden gestaan, bleven echter ongecontroleerd doorgroeien.

"Mensen weten al eeuwenlang dat fysieke kracht ons lichaam beïnvloedt", verklaart onderzoeksleider Gautham Venugopalan. "Zo doen we aan gewichtheffen om onze spieren sterker te maken. Door de aantrekkingskracht van de aarde moeten we onze botten sterk houden. Ons onderzoek toont aan dat fysieke kracht van invloed is op de groei en afremming van kankercellen."

D66 wil Obama uitnodigen in Tweede Kamer

De Tweede Kamer moet belangrijke regeringsleiders zoals de Amerikaanse president Barack Obama kunnen uitnodigen om te spreken in het parlement. "In andere landen is het gebruikelijk dat belangrijke regeringsleiders in het parlement spreken", stelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in een verklaring.

De partij stelt dinsdag bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor om het Kamerreglement zo aan te passen dat wereldleiders kunnen worden uitgenodigd. Bezoekende buitenlandse leiders spreken doorgaans alleen met de premier, de koningin of de minister van Buitenlandse Zaken.

In het Reglement van Orde van de Tweede Kamer staat al dat leden van het Europees Parlement in de Kamer kunnen spreken. Het is volgens Sjoerdsma eenvoudig toe te voegen dat ook wereldleiders mogen spreken.

Sjoerdsma wijst erop dat koningin Beatrix in 2004 het Europees Parlement toesprak. In Nederland zou zoiets ook mogelijk moeten zijn. Als voorbeeld noemt hij Obama, die in maart 2014 naar Den Haag komt voor een nucleaire top. "Hoe mooi zou het zijn om hem hier in de Tweede Kamer te laten spreken?"

Sinds de Tweede Wereldoorlog sprak alleen de toenmalige Franse president François Mitterand in 1984 het Nederlandse parlement toe.

Messi, Xavi en Puyol verlengen bij Barça

FC Barcelona is erin geslaagd drie sleutelspelers langer aan zich te binden. Lionel Messi, Xavi en Carles Puyol gaan hun contract verlengen. Van Xavi was al eerder bekend dat hij zijn contract zou verlengen, zo had El País al opgetekend. Nu komen daar Puyol en Messi dus bij.

Barcelona is met Messi tot een akkoord gekomen over een nieuw contract dat hem tot de zomer van 2018 aan de club verbindt. Xavi en Puyol verlengen beiden tot 2016. Op de clubwebsite laat Barcelona weten dat de handtekeningen in de komende weken worden gezet.

Hulpverleners Pakistan doodgeschoten

Gewapende lieden hebben dinsdag in de Pakistaanse stad Karachi vier vrouwelijke hulpverleners doodgeschoten. De vrouwen waren betrokken bij een poliovaccinatieprogramma. Dat heeft Sagher Ahmed, minister van volksgezondheid in de provincie Sindh gezegd. Bij de aanslag raakten ook twee mannen gewond.

De Taliban zijn fel gekant tegen de poliovaccinaties. Ze beweren dat de hulpverleners spionnen voor de Verenigde Staten zijn. De vaccinaties zelf zijn volgens de Taliban schadelijk.

Volgens Ahmed had de schietpartij plaats in een wijk in Karachi waar overwegend etnische Pashtun wonen. De meeste Taliban zijn Pashtun en naar verluidt houden ze zich schuil in wijken in Karachi waar veel Pashtun wonen.

Sharon Dijksma beëdigd

Sharon Dijksma (PvdA) is dinsdagochtend door de koningin beëdigd als staatssecretaris van Economische Zaken. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten. Dijksma bracht maandag al een bezoek aan premier Mark Rutte (VVD) in het Torentje.

De 41-jarige Dijksma was lange tijd Tweede Kamerlid en was eerder staatssecretaris van Onderwijs. Na de verkiezingen in september besloot zij zich terug te trekken uit de Haagse politiek. Inmiddels heeft Dijksma laten weten erg blij te zijn met haar terugkeer.

Dijksma is de opvolger van partijgenoot Co Verdaas. Die trad twee weken geleden af als staatssecretaris. In zijn vorige functie als gedeputeerde van Gelderland zou hij met reiskostendeclaraties hebben gesjoemeld. Het was de eerste personele averij van het vorige maand beëdigde tweede kabinet-Rutte.


Sharon Dijksma beëdigd (Foto: Novum)

Ontslagen na steekpartij school China

Zes Chinese ambtenaren hebben hun ontslag gekregen in verband met een steekpartij op een school. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag gemeld. Een man stak vorige week vrijdag 23 kinderen neer op een basisschool in het dorp Chenpeng, in de Chinese provincie Henan.

Volgens Xinhua zijn twee schoolhoofden, twee agenten, een veiligheidsfunctionaris en een onderwijsbestuurder ontslagen. De gemeente bevestigde dat de zes ambtenaren de laan zijn uitgestuurd, maar wilde geen specifieke reden geven.

De dader, Min Yongjun, is opgepakt. Hij wordt verdacht van het in gevaar brengen van de openbare veiligheid. Min zou tot zijn daad zijn gekomen als gevolg van voorspellingen over het naderende einde der tijden. Die zou volgens de Maya-kalender op 21 december plaatshebben.

Duikers zoeken naar lichamen Baltic Ace

Duikers zijn dinsdag begonnen met het zoeken naar zes vermiste opvarenden van het gezonken vrachtschip Baltic Ace. Negen duikers onderzoeken met sonarapparatuur en een onderwaterrobot wat de veiligste ingang is van het wrak, laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie weten.

De defensieduikers hebben vermoedelijk nog de hele ochtend nodig om de omgeving in kaart te brengen. Rond 13.00 uur gaan de duikers daadwerkelijk het wrak in om de vermiste lichamen te zoeken.

Het vrachtschip Baltic Ace zonk begin deze maand na een aanvaring met een containerschip op de Noordzee. Dertien van de 24 opvarenden werden gered. Vijf lichamen werden al geborgen. De zes nog vermiste personen werden vorige week maandag officieel dood verklaard.


Duikers zoeken naar lichamen Baltic Ace (Foto: Novum)

Inbraak bij museum Huis Doorn

Museum Huis Doorn is slachtoffer geworden van een inbraak. Dat meldt de politie dinsdag. Volgens de NOS zijn in de nacht van zondag op maandag ruim twintig zilveren voorwerpen gestolen. De politie wil dat niet bevestigen. Het onderzoek is volgens de zegsman in volle gang.

De gestolen voorwerpen hebben volgens de NOS een bijzondere historische waarde. De waarde van de zilverstukken is onbekend.

Huis Doorn geeft met zijn collectie een kijkje in het leven van de Duitse keizer Wilhelm II, die na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog lange tijd in het kasteel woonde. Hij omringde zich met een rijke collectie aan onder meer zilver, meubels, tapijten en schilderijen.

De voormalige keizerlijke residentie is nu te bezoeken als rijksmuseum. Hoe lang dat nog kan, is niet bekend. Het museum vreest de deuren voor publiek te moeten sluiten, doordat het rijk de subsidie vanaf volgend jaar wil halveren. Donderdag stemt de Tweede Kamer over de bezuiniging.

Puntenaftrek Napoli, schorsing Cannavaro en Grava

De tuchtcommissie van de Italiaanse voetbalbond heeft Napoli dinsdag twee punten in mindering gebracht. De verdedigers Paolo Cannavaro en Gianluca Grava zijn bovendien voor zes maanden geschorst. De club is betrokken bij een omkoopschandaal. Napoli, dat ook zeventigduizend euro boete kreeg, gaat naar verwachting in beroep.

Cannavaro en Grava werden geschorst omdat ze een voorstel tot omkoping van hun oud-ploeggenoot Matteo Gianello niet meldden. De voormalig doelman heeft bekend dat hij in mei 2010 heeft geprobeerd de wedstrijd Sampdoria - Napoli te manipuleren. De inmiddels gestopte goalie kreeg daarvoor dinsdag een straf van drie jaar en drie maanden.

Leiding Beatrix Kinderziekenhuis weggestuurd

Het managementteam van het Beatrix Kinderziekenhuis is uit zijn functie gezet. Het bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waartoe het kinderziekenhuis behoort, heeft dat besloten vanwege een gebrekkige samenwerking van het managementteam. Dat zegt een woordvoerder van het UMCG dinsdag.

De afgelopen maanden is volgens de zegsvrouw geprobeerd het vierkoppige managementteam zover te krijgen dat het goed ging samenwerken, maar dat is niet gelukt. "Uiteindelijk heeft de raad van bestuur besloten dat het tijd is dat een nieuw team het overneemt."

Wat er precies fout ging, kan de zegsvrouw niet aangeven. "Soms lukt het ondanks de individuele kwaliteiten van mensen niet om met elkaar samen te werken. Dat komt op alle niveaus in elke sector voor. We hebben ons ervoor ingespannen om ervoor te zorgen dat het toch zou lukken, maar het ging niet en dus is in goed overleg met alle betrokken partijen besloten dat het beter was andere mensen aan te trekken."

Een tijdelijk managementteam heeft de taken overgenomen. De oude leden van het managementteam blijven actief bij het ziekenhuis. Ook de vier leden van het tijdelijke team komen uit de eigen organisatie van het UMCG.

Velappan wil stappen tegen corrupte Bin Hammam

Peter Velappan vindt dat Mohamed bin Hammam moet worden vervolgd. De Qatarees legde zaterdag al zijn functies in de voetballerij neer, maar dat mag volgens de voormalig secretaris-generaal van de Aziatische voetbalbond AFC geen belemmering zijn om Bin Hammam strafrechtelijk te vervolgen. "Hij had geen andere keus om af te treden, maar dat betekent niet dat hiermee de kous af is", zegt de 77-jarige Maleisiër dinsdag.

Bin Hammam was door wereldvoetbalbond FIFA al levenslang geschorst vanwege corruptie, maar was aanvankelijk strijdbaar om zijn naam te zuiveren. Zo maakte hij zijn zaak aanhangig bij het hoogste internationaal sporttribunaal CAS. Afgelopen weekend staakte Bin Hammam de strijd, zo liet hij weten in een ontslagbrief aan de FIFA.

"Dit is zijn kerstcadeau", zegt Velappan, die tussen 1978 en 2007 secretaris-generaal van de Aziatische voetbalbond was. "Fair play geldt niet alleen binnen, maar ook buiten het veld. Ik dring er bij de AFC en de FIFA op aan stappen te ondernemen tegen Bin Hammam. Het moet een les zijn voor alle toekomstige leiders dat ze geen misbruik kunnen maken van hun bevoegdheden en ermee kunnen wegkomen."

Bin Hammam, toen nog voorzitter van de AFC, nam het vorig jaar op tegen Sepp Blatter om president van de FIFA te worden. Vlak voor de verkiezing werd de Qatarees echter beschuldigd van corruptie en vervolgens geschorst. Hij zou bestuurders van Caribische voetbalbonden geld hebben toegeschoven opdat ze voor hem zouden stemmen.

In een onderzoek werd meer bewijs van corruptie gevonden tussen 2008 en 2011, en eerder dit jaar werd hij geschorst. Bij de AFC was hij inmiddels ook al afgezet.

[NBA] Houston bezorgt Knicks eerste thuisnederlaag

New York Knicks heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. Uitgerekend Houston Rockets, de ploeg van Jeremy Lin, zegevierde met 109-96 in Madison Square Garden. Lin was vorig jaar nog publiekslieveling bij de Knicks en kwam bij zijn terugkeer tot 22 punten.

Lins ploeggenoot James Harden noteerde 28 punten, eentje minder dan Houston-forward Chris Copeland. Het was voor de Knicks al de tweede nederlaag tegen Houston dit seizoen. De New Yorkers, die de eerste negen thuiswedstrijden wonnen, blijven wel de Eastern Conference aanvoeren.

Oklahoma City Thunder is de ploeg met het beste gemiddelde in de NBA. De koploper van het westen boekte tegen San Antonio Spurs zijn elfde opeenvolgende overwinning. Serge Ibaka was de grote inspirator in de 107-93 zege met 25 punten, zijn hoogste productie ooit, en zeventien rebounds. Russell Westbrook kwam tot 22 punten. Oklahoma boekte zijn twintigste zege in 24 duels. Nummer drie San Antonio won negentien keer in 26 duels.

Ook Los Angeles Clippers is bezig aan een indrukwekkende zegereeks. Tegen Detroit Pistons werd voor de tiende keer op rij gewonnen: 88-76. Jamal Crawford en Blake Griffin noteerden beiden vijftien punten voor de Clippers, terwijl Pistons-guard Brandon Knight topscorer werd met een puntje meer.

Overige uitslagen NBA

Phoenix Suns - Sacramento Kings 101 - 90
Memphis Grizzlies - Chicago Bulls 80 - 71
Orlando Magic - Minnesota Timberwolves 102 - 93

Chillingo geeft iOS-titels weg

Met de feestdagen om de hoek is het altijd fijn om een presentje te krijgen, dat is wat de interne kerstman van Chillingo gedacht moet hebben. Met deze reden heeft de kerstman besloten om een aantal iOS-titels van Chillingo tijdelijk gratis beschikbaar te maken.

Het gaat hier om de volgende titels:

 • ORC: Vengeance
 • Endless Road
 • Pony Trails
 • Sky Hero
 • Spice Bandits
 • Storm The Train
 • Zooniverse
 • Super Knights
 • Critter Escape
 • Word Derby Free
 • Madcoaster
 • Pocket Festival

Een aardige waslijst aan spellen, die nu gratis uit de appstore te downloaden zijn. Welke van deze spellen ga jij downloaden?

Toch geen salmonella in Nederlandse oesters

In een partij oesters uit Nederland blijkt toch geen salmonella te zitten. Donderdag sloeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) alarm omdat oesters van Prins en Dingemanse uit Yerseke besmet zouden zijn. Naar nu blijkt was dat een administratieve fout, zegt een woordvoerder van de NVWA dinsdag.

Prins en Dingemanse is niet blij met de gang van zaken en overlegt dinsdag met de NVWA hoe kan worden voorkomen dat het bedrijf opnieuw valselijk wordt beschuldigd. De NVWA had andere EU-lidstaten donderdag via een intern systeem gewaarschuwd voor een besmetting, maar zette de naam van het bedrijf niet op haar website.

Het Belgisch Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) zette de naam van Prins en Dingemanse daarna wel op haar website. De afnemers van het bedrijf werden vrijdag benaderd om de oesters terug te halen, maar negentig procent had de producten al verkocht.

De NVWA heeft de melding op het interne systeem ingetrokken, maar is volgens de woordvoerder niet van plan een rectificatie op haar website te plaatsen. "Wij rectificeren alleen op de kanalen waar wij fouten hebben gemaakt."

Op de website van de FAVV staat dinsdagochtend nog altijd dat de oesters van het bedrijf besmet zijn. Een woordvoerder reageert verrast dat de NVWA de melding heeft ingetrokken. "Dit is het eerste wat ik daarvan hoor. Ik zal het straks natrekken."

De NVWA heeft maandag excuses aangeboden aan Prins en Dingemanse. Het Zeeuwse bedrijf heeft zijn klanten inmiddels geïnformeerd. Een woordvoerder vindt het te vroeg om te zeggen of er een schadevergoeding wordt geëist. Wel wordt dinsdag gesproken over het plaatsen van een rectificatie.

Enkele weken geleden kwamen de NVWA en het bedrijf in botsing over het terugroepen van een lading mosselen. De NVWA vond dat het bedrijf mosselen moest terugroepen nadat bewoners van een Belgisch verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen uit hetzelfde gebied in Ierland.

Prins en Dingemanse wees erop dat de laatste lading uit dat gebied al enige tijd binnen was en door meerdere veiligheidscontroles was gekomen. Terugroepen vond het bedrijf daarom niet nodig, maar onder druk van de NVWA gebeurde dat uiteindelijk toch. Alle mosselen waren toen al opgegeten, volgens het bedrijf zonder dat er iemand ziek van werd.

Op de vraag of de samenwerking met de NVWA wel optimaal is, zegt de woordvoerder dat het duidelijk mag zijn dat er iets niet in orde is. De woordvoerder van de NVWA zegt dat de administratieve fout geen enkel verband heeft met de eerdere botsing.

Sony keurt Farmville-maker af

Gamebedrijf Zynga zou het idee van free-to-playgames flinke schade hebben toegebracht. Het bedrijf achter spellen als Farmville maakt volgens Sony-topman John Smedley geen games, maar 'geldmachines'. Dat zou een verkeerd beeld geven van het idee achter free-to-play, zei Smedley in een interview met het tijdschrift PC Gamer.

"Zynga heeft free-to-play absoluut geen goede dienst bewezen", zei Smedley in gesprek met het tijdschrift. De spellen van Zynga zouden teveel geënt zijn op het verdienen van geld, waarbij het plezier van het spelen teniet wordt gedaan. Farmville kan op Facebook worden gespeeld, net als Cityville.

Free-to-playspellen kunnen gratis worden gedownload. Gamers kunnen hun game uitbreiden tegen betaling of bijvoorbeeld virtuele goudstukken kopen. Verschillende online spellen, ook de games van Zynga, gebruiken dit verdienmodel.

De topman van Sony Online Entertainment wijst naar onder meer het strategiespel League of Legends als een goed voorbeeld van free-to-playcomputerspellen. Ook voor zijn eigen schietspel Planetside 2 ziet Smedley een plaats weggelegd in het kamp van het door zeventig miljoen gamers gespeelde League of Legends.


Sony keurt Farmville-maker af (Foto: Novum)

'Harry Mens moet alsnog vervolgd worden'

De hoofdverdachte in de Klimop-zaak Jan van V. wil dat Harry Mens toch wordt vervolgd voor het opstellen van een valse factuur. Mens trof eerder met het Openbaar Ministerie een schikking van honderdduizend euro. De advocaat van Van V., Willem Koops, laat dinsdag weten dat hij daarvoor een procedure is gestart.

Harry Mens trof in mei een schikking met het OM voor het opstellen van een factuur van anderhalf miljoen gulden (690 duizend euro) voor het begeleiden van een vastgoeddeal in 2000. Volgens justitie had Mens die dienst echter niet geleverd. Het OM kwam de valse factuur op het spoor in de grootste Nederlandse vastgoedfraudezaak Klimop.

Van V. betaalde de factuur van Mens namens het Bouwfonds, zijn werkgever. Van V. werd begin dit jaar tot vier jaar celstraf veroordeeld in de Klimop-zaak. Via spookfacturen werd tweehonderd miljoen euro aan het Bouwfonds onttrokken. Van V. stelt echter dat hij zelf niet heeft verdiend aan het betalen van de factuur van Mens.

Van V. betaalde de factuur van Mens naar eigen zeggen omdat er reputatieschade dreigde voor het Bouwfonds. Volgens hem werd Mens betaald om een eerdere zaak met justitie te kunnen schikken, waarbij ook de directeur van het Bouwfonds betrokken was. Doordat Mens de zaak schikte, werd er geen vervolging ingezet tegen de directeur.

Harry Mens zegt in een reactie tegenover Novum Nieuws niet wakker te liggen van de zogeheten artikel 12-procedure. "Het is complete onzin. Een kat in het nauw maakt rare sprongen." Volgens Mens is de factuur niet opgemaakt om een eerdere schikking te betalen. "Dat verhaal klopt van geen kant."

Het hoger beroep tegen Van V. dient nog.

Meer moeders aan het werk

Meer moeders met jonge kinderen zijn actief op de arbeidsmarkt dan tien jaar geleden. 76 procent van de moeders met kinderen jonger dan 12 jaar had in het derde kwartaal een baan van meer dan twaalf uur per week of is daar actief naar op zoek. In dezelfde periode in 2002 was dat nog zestig procent. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het overgrote deel van de ruim een miljoen werkende moeders doet dit in deeltijd. 86 procent werkt tussen de twaalf en 35 uur per week. De helft van de moeders die zich niet op de arbeidsmarkt begeven, zegt dat de zorg voor hun kinderen daarvoor de reden is.

Alleenstaande moeders zijn minder vaak actief op de arbeidsmarkt. 67 procent van hen werkt, tegenover 77 procent van de moeders met een partner.

Of een moeder werkt hangt deels af van haar opleiding. Van de moeders met een hbo- of wetenschappelijke opleiding werkt 87 procent. Bij laagopgeleiden begeeft ongeveer de helft zich op de arbeidsmarkt.

Inwoners Waterland betalen rekeningen het best

De inwoners van de Noord-Hollandse gemeente Waterland betalen hun rekeningen het best. 55,1 procent van de openstaande rekeningen worden daar op tijd en volledig betaald. Dat meldt incassobureau Intrum Justitia dinsdag.

Ook Bloemendaal en Heiloo scoren hoog. De Noord-Hollandse gemeenten delen de tweede plaats. Het Groningse Stadskanaal scoort dit jaar het slechtst. Minder dan een kwart van de inwoners betaalt rekeningen op tijd.

Ondanks de goede score van de drie Noord-Hollandse gemeenten is Limburg de provincie waar openstaande vorderingen het snelst worden betaald, gemiddeld binnen 94 dagen. Dat is opmerkelijk, aangezien de Limburgers hun rekeningen vorig jaar nog het langzaamst betaalden. Dit is jaar is Utrecht de langzaamst betalende provincie.

Amnesty hekelt uitbuiting gastarbeiders in Italië

Gastarbeiders in Italië worden op grote schaal uitgebuit. Dat staat in een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Ze krijgen vaak minder dan het minimumloon en worden soms zelfs helemaal niet betaald.

Volgens Amnesty hebben twee bezoeken aan bedrijven in Italië, met name in het zuiden, andere rapporten bevestigd waarin wordt geschreven dat er een 'patroon' bestaat van uitbuiting van gastarbeiders. Ze krijgen vaak minder betaald dan Italianen die hetzelfde werk doen. Veel gastarbeiders zijn werkzaam in de landbouw, de toeristische sector of de bouw.

Amnesty prijst de rechtszaken die zijn aangespannen in verband met 'extreme' gevallen van uitbuiting, maar is minder blij met het feit dat minder zware zaken veelal onbestraft blijven.

"Onderzoek van Amnesty International heeft uitgewezen dat er gevallen zijn van wijdverbreide en/of ernstige uitbuiting van werknemers. Dit is in strijd met de verplichtingen van Italië onder diverse internationale conventies met betrekking tot de rechten van werknemers. Het gaat in het bijzonder om salarissen die lager liggen dan het minimumloon, zoals dat overeengekomen is door vakbonden en werknemersorganisaties, kortingen op salarissen, vertraagde uitbetaling of helemaal geen uitbetaling en lange werkdagen", aldus Amnesty.

Opleving woningmarkt voor eindejaar

De wijziging van de hypotheekregels per 1 januari lijkt ook bij het Kadaster te leiden tot een opleving in het aantal geregistreerde woningen. Voor het eerst sinds juni werden in november meer woningen geregistreerd dan een jaar eerder. De daling van de huizenprijs nam met ongeveer de helft af, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

Het aantal bij het Kadaster geregistreerde transacties bedroeg in november 9833, een stijging van 3,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de vier maanden daarvoor was steeds sprake van een daling, met als dieptepunt een min van ruim dertig procent in september.

Verschillende makelaarsverenigingen meldden al eerder een stijging van het aantal verkochte woningen. Met ingang van het nieuwe jaar worden de regels voor de hypotheekrenteaftrek strenger. Nieuwe hypotheken die voor de renteaftrek in aanmerking komen moeten gedurende de looptijd volledig worden afgelost.

De gemiddelde huizenprijs kwam in november uit op ruim 220.000 euro, 5,2 procent lager dan een jaar eerder. In de maanden daarvoor lag de daling van de huizenprijzen steeds ongeveer twee keer zo hoog.

Parachutist heeft geen afmeldplicht

Er bestaat geen formele afmeldplicht voor parachutisten. Dat laat een woordvoerder van Paracentrum Teuge weten, na de vondst van een dode parachutist in een weiland bij vliegveld Teuge. Volgens de zegsman waren zowel de hoofd- als de reserveparachute ongeopend.

Het lichaam van de 48-jarige parachutist uit Schijndel werd maandag gevonden. Hij had negen dagen in een weiland gelegen. Hoewel de zegsman meldt dat er wel een redelijke sociale controle is bij het centrum, was er niemand die alarm sloeg.

Over het ontbreken van de afmeldplicht zegt de woordvoerder:"Wij hebben hier zelf nooit over willen en kunnen nadenken. We gaan wel brainstormen over hoe we dit soort excessen kunnen voorkomen."

"Als wijzelf vermoeden dat iemand niet is teruggekeerd van een sprong, pakken we de lijsten erbij en gaan we afstrepen", aldus de woordvoerder. "Als we denken dat iemand een lift heeft gehad, dan roepen we hem op zich alsnog bij ons te melden."

De zegsman zegt de overleden parachutist, die volgens de politie op 8 december zijn sprong maakte, wel van gezicht gekend te hebben. Momenteel wordt onderzocht waarom de beide parachutes gesloten bleven. De reserve moet normaal gesproken op een bepaalde hoogte automatisch opengaan.

'WE GAAN ER ALLEMAAL AAN!'

'WE GAAN ER ALLEMAAL AAN!' Zo denkt bijna 45 procent van de deelnemers aan een onderzoek van FOK.nl. Volgens een voorspelling zou de Mayakalender het einde der tijden aanwijzen op 21 december 2012.

Van de ruim 5000 deelnemers aan het onderzoek gelooft echter zo'n 55 procent niet dat het einde nabij is. FOK! heeft in verband met het naderende einde een speciaal forum geopend om hierover tips en trucs uit te kunnen wisselen. Ben jij al aan het aftellen?

Spuitgasten woest om halfnaakte vrouw

Verschillende brandweerkorpsen hebben hun gal gespuwd over een informatiegids van de brandweer. Hierop staat een halfnaakte vrouw afgebeeld, die is omwikkeld met afzetlint.

"Over smaak valt te twisten", reageert het hoofd van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Arjen Littooij, op Twitter. "Maar voorkant van brandweer, GHOR en Veiligheidsregio almanak vind ik ongepast." Spuitgasten die de gids terugsturen, kunnen dan ook op zijn sympathie rekenen.

Uiteraard zijn er ook vrouwelijke brandweerlieden, en die zijn al helemaal niet blij. "Zou de uitgever niet weten dat er ook vrouwen bij de #brandweer werken?", vraagt een van hen zich af.

In de informatiegids zijn onder andere namen en contactgegevens van betrokkenen bij de veiligheidsregio’s en hulpdiensten opgenomen. Ook staan er voor de korpsen relevante organisaties in.

Huisartsen trekken kort geding om EPD in

Het kort geding dat huisartsen aanspanden omdat zorgverzekeraars hen zouden dwingen zich aan te sluiten bij het elektronisch patiëntendossier (EPD) is ingetrokken. Over drie maanden wordt besloten of er alsnog een kort geding komt, zei bestuurslid Annelies Leloup dinsdagochtend op Radio 1.

Zorgverzekeraars dreigden volgens de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen alleen contracten te sluiten met huisartsen die zich aansluiten bij het Landelijk Schakelpunt, zoals de opvolger van het EPD wordt genoemd. Huisartsen kunnen niet aan die contracten ontkomen, omdat ze er voor bijna de helft van hun inkomsten van afhankelijk zijn.

Nadat het kort geding was aangespannen, zegden de zorgverzekeraars toe dat aansluiting bij de opvolger van het EPD geen vereiste meer is. Alle huisartsen krijgen daar een brief over. Hiermee is het probleem volgens Leloup nog niet opgelost. "De verzekeraars investeren alleen maar in dit systeem en zo dwingen ze ons in de toekomst hier toch aan mee toe doen. Andere manieren van communiceren worden niet meer gefinancierd."

De huisartsenvereniging wil nu drie maanden aanzien of de situatie verbetert. "Van een spoedeisend belang is door de toezegging van de verzekeraars geen sprake meer." Een kort geding tegen de organisatie achter het nieuwe patiëntendossier, de VZVZ, is ook ingetrokken.

De huisartsenvereniging wees er vorig week op dat straks tweehonderdduizend mensen toegang hebben tot gevoelige medische informatie. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat iemand een pasje verliest of een pasje wordt gestolen en kwaadwillenden toegang hebben tot medische informatie.

Leloup zegt niet per se tegen het Landelijk Schakelpunt te zijn. "Willen natuurlijk het liefst alle systemen op een lijn, maar zolang uitgezocht moet worden of het veilig is, zou je dat op kleine schaal moeten doen." Zolang dat gebeurt, moeten verzekeraars andere systemen volgens haar blijven financieren.

Zware ochtendspits door regen en ongevallen

Door de regen en veel ongevallen had het verkeer dinsdagochtend te kampen met een zware spits. Op het hoogtepunt stond er 335 kilometer file, honderd kilometer meer dan gebruikelijk. Onder meer een groot ongeval op de A4 richting Amsterdam bij Hoofddorp zorgde voor een fikse file.

Door het ongeval, dat rond 07.00 uur plaatsvond, stond op de A4 rond 08.30 uur 22 kilometer file. Ruim een uur later was dat nog zestien kilometer, omdat nog altijd twee rijstroken waren afgesloten. Ook op de A44 van Wassenaar naar Amsterdam stond het muurvast, omdat deze snelweg aansluit op de A4.

Op de A28 bij Zwolle botsten voorts twee voertuigen op elkaar, waarop deze snelweg van Hoogeveen naar Zwolle een uur lang werd afgesloten. Omstreeks 09.45 uur werd de weg vrijgegeven. Op dat moment stond er nog een kilometers lange file.

Hollywoodhacker krijgt tien jaar celstraf

Christopher Chaney, de man die de e-mailaccounts van verschillende beroemdheden hackte, is maandag door een rechter veroordeeld tot tien jaar celstraf. De man wist toegang te verkrijgen tot de accounts van onder anderen Scarlett Johansson, Mila Kunis en Christina Aguilera.

Aguilera liet een paar dagen voor de veroordeling in een verklaring weten dat ze zich, ondanks dat ze veel in de belangstelling staat, extra aangetast voelde in haar privacy. "Het gevoel dat iemand inbreuk heeft gemaakt op je privacy kan niet meer ongedaan worden gemaakt."

Chaney brak in op de e-mailaccounts van meer dan vijftig mensen uit de entertainmentwereld. Van Aguilera verschenen foto's op internet nadat Chaney haar een e-mail had gestuurd vanuit de account van haar stylist, waarin hij om pikante kiekjes vroeg. De hacker werd vorig jaar oktober na een jaar onderzoek opgepakt.

Weekers: billboard Van Rey was in de haak

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft geen wederdienst verleend in ruil voor het plaatsen van een billboard met zijn beeltenis. De van corruptie verdachte ex-wethouder van Roermond Jos van Rey, die voor het billboard zorgde, heeft er niets voor teruggehad. Dat zei Weekers voor de camera van Nieuwsuur.

De oppositie wil opheldering over de relatie tussen Weekers en Van Rey. Tijdens de verkiezingscampagne was op een billboard langs de A73 in Limburg de beeltenis van Weekers te zien met de tekst 'Stem Limburgs'. Aanvankelijk ontkende Weekers te weten wie daarachter zat, later gaf hij toe dat Van Rey hem had aangeboden het billboard te plaatsen.

Achteraf bleek dat de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol de reclame mede mogelijk maakte. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf waarvan het billboard is en had de zuil met korting beschikbaar gesteld. Justitie verdenkt de projectontwikkelaar van het omkopen van Van Rey.

Van Rey vroeg de staatssecretaris in maart om advies over de afwikkeling van zijn onroerend goed en kreeg een gesprek met een topambtenaar. Daarmee is Van Rey volgens Weekers niet bevoordeeld. Anderen kunnen volgens hem ook een gesprek met de topambtenaar krijgen als dat nodig is.

Weekers adviseerde ook een kantoor van de Belastingdienst in Roermond, de woonplaats van Van Rey, te houden, terwijl in adviezen zou staan het kantoor onder te brengen in Venlo. Weekers zei de wens van de Belastingdienst zelf te volgen. Het billboard is volgens hem niet een bedankje voor deze kwesties.

Op de vraag of hij spijt heeft te hebben ingestemd met het plaatsen van het billboard zei Weekers dat hij zijn medewerking heeft verleend aan de campagne van de VVD. Omdat hij de eerste Limburger op de lijst was, was het volgens hem logisch dat hij een rol speelde in de Limburgse campagne. "Mijn geweten is zuiver en schoon, anders zou ik deze functie niet kunnen vervullen."

Van Egmond: "Niet handig van Gözübüyük"

Serdar Gözübüyük zal zijn bandje met 'respect' in het vervolg voor zichzelf moeten houden. De scheidsrechter is tot de orde geroepen door de KNVB. 

Tijdens FC Groningen - VVV-Venlo was trainer Robert Maaskant het niet eens met een arbitrale beslissing en liet dat blijken ook. Gözübüyük liep vervolgens naar hem toe, zei niets en toonde alleen het armbandje met 'respect'.

"We zijn ervan overtuigd dat het statement goed bedoeld was, maar het was niet handig", zegt hoofd scheidsrechterszaken Dick van Egmond in het Algemeen Dagblad. "Het is niet de bedoeling dat scheidsrechters dit soort beslissingen in hun eentje nemen."

Maaskant kon de actie van Gözübüyük niet waarderen en hij werd bijgestaan door zijn collega's. "Zo zie je maar hoe ver arbiters en voetbaltrainers van elkaar afstaan", aldus AZ-trainer Gertjan Verbeek dinsdag in De Telegraaf.

"Alle trainers verafschuwen het, alle scheidsrechters staan achter Gözübüyük. Ik hou mijn spelers altijd voor, dat ze op hun taak moeten zijn. Als je dit van tevoren plant, ben je alleen maar bezig met afleiding en niet met de wedstrijd. Vandaar aan het begin ook die rode kaart (voor Leandro Bacuna, red.) die nu geseponeerd is."

VN gaan contact met oppositie in Syrië uitbreiden

De Verenigde Naties gaan het contact met de oppositie in Syrië uitbreiden. Dat heeft mensenrechtenchef van de VN Valerie Amos maandag gezegd. Ze heeft ook de Syrische regering van het besluit op de hoogte gesteld.

Amos zei de Syrische regering te hebben verzekerd dat de VN de intentie hebben om actief te blijven in Syrië en iedereen die hulp nodig heeft te helpen. Dat betekent volgens haar ook dat de VN actief zijn in betwiste gebieden of gebieden die in handen van de rebellen zijn. De VN werkt samen met de Syrische Rode Halvemaan en met lokale partners.

De humanitaire crisis als gevolg van de burgeroorlog in Syrië groeit. De al 21 maanden durende strijd om president Bashar Assad ten val te brengen heeft ertoe geleid dat zo'n drie miljoen mensen ontheemd zijn geraakt en de koude, natte winter maakt het leven alleen nog maar ondragelijker.

Channing Tatum wordt vader

Acteur Channing Tatum en zijn vrouw Jenna Dewan-Tatum zijn in verwachting van hun eerste kind.

Het koppel dat onlangs samenspeelde in de film 10 years, leerden elkaar kennen tijdens de opnames van Step Up in 2006 en trouwden in 2009. Naast het ouderschap wordt 2013 een druk jaar voor beiden. Channing heeft maar liefst vier films in de maak en Jenna verschijnt in dit seizoen van The American Horror Story: Asylum en gaat daarnaast spelen in een TV film genaamd She made them do it die in Amerika op 29 december voor het eerst te zien is op Lifetime.

Channing & Jenna Tatum
Channing & Jenna Tatum

Regering Mexico: aanpak drugsbendes heeft gefaald

De aanpak van drugskartels in Mexico heeft geleid tot een stijging van het geweld. Dat heeft de Mexicaanse minister van binnenlandse zaken Miguel Angel Osorio Chong dinsdag gezegd. Hij hekelde het beleid van ex-president Felipe Calderon, omdat 'de financiële middelen voor de verbetering van de veiligheid zijn verdubbeld, maar de misdaad is toegenomen'.

"De stijging van het aantal moorden is bij ons een van de hoogste ter wereld", zei Osorio Chong. "De afgelopen jaren zijn door geweld in verband met de georganiseerde misdaad duizenden mensen om het leven gekomen en duizenden mensen verdwenen."

Calderon, die op 1 december aftrad, heeft herhaaldelijk gezegd dat de Mexicaanse autoriteiten 25 van de 37 meestgezochte drugsbazen heeft opgepakt. Hij kreeg daarbij hulp van de Verenigde Staten.

Osorio Chong en de nieuwe Mexicaanse president Enrique Peña Nieto hebben gezegd de strategie van Calderon aan te willen passen en de focus meer te willen leggen op het verminderen van de misdaden tegen gewone burgers en niet zozeer op het vermoorden of oppakken van drugsbazen. Nu de nieuwe regering er bijna drie weken op heeft zitten, zijn er echter nog maar weinig details bekend over de nieuwe aanpak. Het lijkt er op dat er maar weinig significante veranderingen gaan plaatshebben.

Mexico wordt opgedeeld in vijf regio's, die elk hun eigen veiligheidsbeleid krijgen. De problemen variëren per regio en de opdeling zorgt ervoor dat er voor iedere regio specifieke tactieken kunnen worden ontwikkeld. Daarnaast moet er een nieuwe paramilitaire politiemacht van zo'n tienduizend agenten worden opgericht. Het is echter niet bekend op welke termijn deze politiemacht opgericht wordt en hoe er agenten aangetrokken gaan worden.

MMA-fighter breekt penis tijdens seks

Ray Elbe is een niet-benijdenwaardig persoon. De Amerikaanse beoefenaar van de vechtsport mixed martial arts, kortweg MMA, heeft nu zelfs het belangrijkste onderdeel van zijn lichaam gebroken. Tijdens een heftige vrijpartij met zijn vriendin heeft hij zijn penis gebroken.

De 30-jarige 'Magical Ray', die in het Maleisische Ara Damansara lesgeeft in Brazilian jiu-jitsu en mixed martial arts, liep tijdens een nummertje snoeiharde seks op 3 december flinke averij op. "Ik sprong bij het intieme onderonsje vandaan", vertelt Elbe. "Het bloed spoot uit mijn zaakje. Ik probeerde naar de douche te rennen maar voelde hoe ik het bewustzijn verloor."

De MMA-fighter stortte ter aarde en ontwaakte met tien hechtingen in zijn kin en enkele afgebroken tanden. Daarnaast moet hij een aantal weken zittend plassen.

De ziekenhuisrekening van omgerekend ruim 4200 euro moet Elbe zelf betalen. Dit bedrag hoopt hij te kunnen ophoesten door zijn horrorverhaal aan de man te brengen. Desondanks geeft hij toe mazzel te hebben gehad dat er geen slagaders zijn geraakt.

Uroloog George Lee verklaart dat een penisbreuk niet zeldzaam is en wordt veroorzaakt doordat een zwellichaam, dat het bloed tijdens een erectie vasthoudt, breekt wanneer de penis wordt geknakt. "De persoon hoort een krakend geluid, gevolgd door hevige pijn en slapheid", vertelt Lee. "Het is een medisch spoedgeval. We hebben maar zes tot tien uur de tijd het zaakje te repareren voor er onherstelbare schade optreedt." Lee raadt mannen af ruige seks te hebben als hun penis hen lief is.

Een filmpje waarin de onfortuinlijke vechter het zaakje uitlegt

Apple delft onderspit in rechtszaak VS

Een Amerikaanse rechter gaat niet mee in de eis van Apple om de verkoop van smartphones van Samsung in de Verenigde Staten te verbieden. In augustus bepaalde een jury nog dat Samsung in smartphones illegaal gebruik maakt van technologie van Apple.

Rechter Lucy Koh kondigde aan de komende weken meer knopen door te hakken in de zaak. In de zomer kreeg Apple nog 1,05 miljard dollar (800 miljoen euro) aan schadevergoeding toegewezen. Samsung zou volgens de rechtbankjury essentiële onderdelen van de iPhone en de iPad hebben gekopieerd. Apple drong er bij de rechter op aan om de verkoop van acht modellen van Samsung smartphones te verbieden.

Apple begon eerder dit jaar een tweede rechtszaak over nieuwere producten van Samsung die ook gebruik zouden maken van technologie van Apple. Die zaak komt waarschijnlijk in 2014 voor de rechter. De twee bedrijven voeren ook in diverse andere landen juridisch strijd.

De advocaat van Apple Harold McElhinny stelde eerder dit jaar dat Samsung bewust de technologie van Apple heeft gekopieerd. De advocaat van Samsung Charles Verhoeven stelde dat Apple probeert om Samsung in rechtszaken te verwikkelen, in plaats van de strijd op de telefoonmarkt aan te gaan. Samsung stelde dat het geen eerlijk proces kreeg in de rechtbank die twintig kilometer van het Apple-hoofdkantoor ligt.

Stelling: Een verbod op vuurwapens geeft ruim baan aan criminelen

Na de schietpartij op de Sandy Hook basisschool in Amerika is de wapendiscussie weer opgelaaid. Larry Pratt, directeur van Gun Owners of America, stelt dat voorstanders van het reguleren van wapens bloed aan hun handen hebben en dat vuurwapenvrije zones 'dodelijke valse zekerheid' geven. Zijn uiteindelijke conclusie luidt dat de meeste slachtoffers van de schietpartij nog zouden leven als er mensen van zijn club aanwezig waren geweest met vuurwapens.


Stelling: Een verbod op vuurwapens geeft ruim baan aan criminelen

Fikse file op A4 na groot ongeval

Op de A4 richting Amsterdam staat dinsdagochtend een fikse file na een ongeval. Omstreeks 08.30 uur stond er 22 kilometer file. Omdat het team dat het ongeluk moet onderzoeken ook in de file staat, is de verwachting dat het nog wel even duurt voordat de twee afgesloten rijstroken weer open gaan.

Bij het ongeval, dat rond 06.30 uur plaatsvond bij Hoofddorp, waren verschillende auto's betrokken. Een ervan belandde in de vangrail, een andere is over de vangrail heen gegaan. Of er mensen gewond zijn geraakt, weet een woordvoerder van de ANWB niet.

Ook op de A44 staat het muurvast vanwege het ongeval, omdat deze snelweg uitkomt op de A4. De ANWB adviseert verkeer dat naar Amsterdam moet om te rijden via Utrecht.

James Bond moet buigen voor Hobbit

Skyfall is niet langer de best bezochte bioscoopfilm van Nederland. Het laatste avontuur van geheim agent James Bond heeft na zes weken bovenaan de bioscooplijst plaats moeten maken voor The Hobbit: An Unexpected Journey.

De fantasyfilm is het eerste deel van Peter Jacksons Hobbit-trilogie, die een prequel vormt voor de Lord of the Rings-films, eveneens van Jackson. The Hobbit: An Unexpected Journey komt deze week binnen op de eerste plaats in de lijst. Skyfall zakt naar plek twee.

De top drie van best bezochte bioscoopfilms van afgelopen weekeinde wordt gecompleteerd door Alles is Familie. De komedie levert een plekje in.

André Rieu doet geen gekke dingen meer

André Rieu doet buiten zijn optredens zo min mogelijk 'gekke dingen'. De violist moest eerder dit jaar een flink aantal concerten afzeggen omdat hij 'zwaar over zijn grens' was gegaan, maar dat gebeurt hem naar eigen zeggen niet meer.

"Ik doe niet langer van die gekke dingen", zegt Rieu in het AD. Een kerstspecial die hij eind vorig jaar deed was volgens de Maastrichtenaar de oorzaak van zijn problemen. "Dat was ontzettend leuk om te doen, maar we werkten ook tot vier uur 's nachts. Op een gegeven moment houdt het op. Dat zegt je lichaam: ga maar fijn door, ik stop ermee."

De 63-jarige violist neemt tegenwoordig een loopband mee op tournee om fit te blijven. "Ik hou niet van sporten", geeft Rieu toe. "Als ik in de gewichten hang, zit ik te balen. Maar achteraf denk ik: hè, lekker. Het is echt zo dat als je lichaam verandert, je geest verandert." Rieu is al twaalf kilo afgevallen, maar er mag van hem nog wel wat af. "Het scheelt de wereld zoals ik nu op de bühne sta."

VN: Joegoslaviëtribunaal moet zaken afronden

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het Joegoslaviëtribunaal gevraagd alles in het werk te stellen om alle rechtszaken en beroepszaken voor 31 december 2014 af te ronden. Middels een resolutie die maandag werd aangenomen is de aanstelling van een aantal rechters verlengd, zodat ze de zaken die ze behandelen kunnen afmaken.

De Veiligheidsraad heeft het Joegoslaviëtribunaal gevraagd om voor 15 april een plan te presenteren voor het afronden van de zaken en het overdragen van de laatste taken aan een nieuwe orgaan.

Eerder deze maand sprak Rusland zijn ongenoegen uit over de vrijspraak voor twee Kroatische generaals en de ex-premier van Kosovo. Het drietal was beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Imtech neemt Fins bedrijf over

Imtech neemt het Finse EMC Talotekniikka Oy over. Dat maakte de technische dienstverlener dinsdag bekend. Imtech wil in de Scandinavische landen groeien van een omzet van zevenhonderd miljoen euro dit jaar, naar een miljard euro in 2015.

EMC Talotekniikka Oy heeft een omzet van ongeveer honderd miljoen euro en heeft 580 medewerkers. Volgens Imtech is het overgenomen bedrijf een van de vijf grootste technische dienstverleners in Finland. EMC Talotekniikka Oy is onder meer een grote speler bij het renoveren van oude appartementencomplexen.

Volgens Imtech draagt de overname direct bij aan de winst per aandeel. Een overnamebedrag werd niet bekendgemaakt, maar Imtech stelde wel dat het bedrag in lijn was met eerdere overnames van het bedrijf in Finland.

De mededingingsautoriteiten moeten nog goedgekeuring verlenen aan de overname. Imtech verwacht hierover begin volgend jaar een besluit.

China arresteert mensen om dag des oordeels

De Chinese politie heeft in acht provincies meer dan honderd mensen opgepakt voor het verspreiden van geruchten over de naderende dag des oordeels. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De politie nam folders, video's, boeken en ander materiaal over de apocalyps in beslag. Volgens de Maya-kalender zou de wereld op 21 december 2012 vergaan.

De helft van de arrestanten is lid van de groep Almachtige God, een sekte die stelt dat Jezus als vrouw is verschenen in Centraal-China. De sekte wordt ervan beschuldigd christenen te hebben aangevallen, ontvoerd en geslagen om ze te dwingen zich te bekeren.

De sekte ontstond twintig jaar geleden en volgens Xinhua zijn de leden aangehaakt bij de voorspelling van de Maya's. Ze beweren dat op 21 december de zon niet zal schijnen en de elektriciteit drie dagen niet zal werken. 

Sexappeal Tatjana Simic zit niet in borsten

Tatjana Simic vindt dat sexappeal niet in de borsten, maar in de ogen zit. De 49-jarige zangeres en actrice ontwikkelt een tv-programma waarin ze op zoek gaat naar een opvolgster. "Charisma, sexappeal en dat komt uit je ogen en niet uit je borsten", omschrijft ze 'de nieuwe Tatjana'.

"Ik weet zeker dat er meisjes in Nederland rondlopen die waanzinnig mooi zijn en die daarbij net als ik kleine talentjes hebben met zingen, acteren, presenteren en entertainen", legt Tatjana uit voor de camera van Novum Nieuws. Volgens haar is Nederland toe aan een nieuwe Tatjana. "Waarom niet? Daar word je toch vrolijk van?"

De ontwikkeling van de show Op Zoek naar de Nieuwe Tatjana, die ze maakt met presentator en producent Peter van der Vorst, is in volle gang. "Dat is niet zozeer concreet dat ik een contract heb, maar wel zo dat ik met Peter van der Vorst in de ontwikkelingsfase ben en we hebben een aantal sponsoren die daar aan mee willen werken."

Platte pet politie verdwijnt uit straatbeeld

De platte pet die agenten dragen verdwijnt uit het straatbeeld. Bij het nieuwe uniform dragen zij een cap of een schuitje, zoals een slager die ook heeft. De agenten mogen zelf kiezen wat het wordt, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Agenten kregen maandag een enquête opgestuurd waarin ze hun voorkeur kunnen opgeven. Ook wordt daarin volgens de krant gevraagd of ze liever een geel vlak of alleen gele strepen op de schouders willen. Verder kunnen ze kiezen tussen een polo of een werkhemd.

De bedoeling is dat alle agenten uiteindelijk hetzelfde uniform dragen. Dat geldt ook voor agenten op de fiets of te paard. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Agenten hebben in het verleden geklaagd over het huidige uniform. Dat zou een te softe uitstraling hebben en onpraktisch zijn. Zo is de kleding niet geschikt voor rennen en klimmen. De agenten wilden volgens de krant een actiepak dat meer gezag uitstraalt. Het nieuwe uniform heeft een broek met zakken aan de zij en halfhoge laarzen. Voor kantoorwerk en ceremonies blijft het oude uniform bestaan.

Estelle Cruijff verhoord in zaak Badr Hari

Estelle Cruijff is maandag verhoord in de zaak van haar vriend Badr Hari. Ze werd ongeveer twee uur aan de tand gevoeld, liet haar advocaat Nico Meijering weten aan Shownieuws.

"Mijn cliënt had erg tegen het verhoor opgezien", aldus Meijering, die ook aanwezig was bij het gesprek. "Toen zij er eenmaal zat is een en ander correct verlopen. Zij is opgelucht dat het verhoor achter de rug is."

De 34-jarige Estelle zou eigenlijk in september worden verhoord, maar was toen volgens een psycholoog niet in staat om haar verhaal te doen. Badr Hari wordt verdacht van een aantal geweldsdelicten, waarvoor hij sinds eind juli vastzit. Vorige maand kwam hij vrij, maar werd hij na enkele dagen weer vastgezet omdat hij de voorwaarden schond die hem waren opgelegd.

Kans op overleven hartstilstand veel groter

De kans dat iemand een hartstilstand buiten het ziekenhuis overleeft, is momenteel een stuk groter dan 15 jaar geleden. Bijna één op de vier mensen overleefde in 2011 de hartstilstand, voorheen was dat ongeveer 10 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Hartstichting en het ziekenhuis AMC in Amsterdam.

De kans op overleving is deels toegenomen doordat er op veel openbare plekken zoals kantoren en sporthallen en in politieauto’s defibrillatoren aanwezig zijn. "Dat vergroot de overlevingskans aanzienlijk’’, zegt cardioloog en onderzoekleider Ruud Koster van het AMC. Een defibrillator is nodig om het verstoorde hartritme te herstellen, waardoor het hart weer bloed door het lichaam kan pompen.

Koster begon 15 jaar geleden met het onderzoeken van de hulpverlening bij reanimaties in Noord-Holland.

De meeste hartstilstanden gebeuren thuis, namelijk in zeven van de tien gevallen. ,,Het klinkt heel logisch, maar hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op overleven. Vaak zijn omstanders al bezig met reanimeren als de ambulance komt.’’

Reanimeren is overigens niet zonder risico’s. In meer dan de helft van de gevallen breken of kneuzen ribben van de slachtoffers. Soms is er ook blijvende schade. ,,Het komt gelukkig zelden voor dat mensen achteraf zeggen 'had me maar zo gelaten', omdat er blijvende zware schade is."

Scorsese maakt film over Bill Clinton

Regisseur Martin Scorsese gaat een documentaire maken over Bill Clinton. In een verklaring meldde de maker van films als Taxi Driver, Goodfellas en The Departed maandag dat het een diepgravend document zal worden over de visie van de Amerikaanse oud-president.

Clinton zelf verleent volgens de aankondiging zijn volledige medewerking aan de film, die zal gaan over zijn visie op politiek, geschiedenis en cultuur. "Door middel van intieme conversaties hoop ik inzicht te geven in zijn geest", aldus Oscarwinnaar Scorsese.

Het is nog onbekend wanneer de film over de 66-jarige Democraat klaar is.

Scorsese maakt film over Bill Clinton
Scorsese maakt film over Bill Clinton (Foto: ANP)

3FM-dj's laten zich opsluiten in Glazen Huis

Giel Beelen, Michiel Veenstra en Gerard Ekdom laten zich dinsdagavond opsluiten in het Glazen Huis in Enschede voor de jaarlijkse benefietactie Serious Request. De 3FM-dj's verblijven hier de komende 6 dagen zonder te eten en maken 24 uur per dag radio en (internet)televisie. Actrice Carice van Houten doet de deur van de tijdelijke studio op de Oude Markt rond 21 uur dicht.

De opbrengst van de actie gaat dit jaar naar babysterfte. Deze 'stille ramp' vindt wereldwijd elke 6 seconden plaats. Volgens 3FM sterven jaarlijks 5,5 miljoen baby's onnodig. Met het geld wil het Rode Kruis meer opleiding en voorlichting verzorgen. Op kerstavond, als de dj's het huis verlaten, wordt bekend welk bedrag in totaal is ingezameld.

De dj's draaien voor het negende jaar op rij verzoeknummers tegen betaling. Daarnaast zijn er vele andere initiatieven, zoals een veiling, een benefietvoetbalwedstrijd in het stadion van Heracles, dj's die zich aanbieden als oppas en een inzamelingsactie van oude mobiele telefoons. Ook brengen bekende Nederlanders een nachtje door in het Glazen Huis, onder wie Frans Bauer, Miss Montreal, Ilse de Lange en Johnny de Mol.

3FM-dj's laten zich opsluiten in Glazen Huis
3FM-dj's laten zich opsluiten in Glazen Huis (Foto: ANP)

'Pandenverkoop oplossing voor geldnood corporaties'

Woningcorporaties kunnen hun financiële problemen opvangen door winkels, bedrijfspanden en duurdere huurwoningen te verkopen. Op die manier kunnen ze miljarden euro's binnenhalen, stelt minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) dinsdag in de Volkskrant.

Het huisvesten van bedrijven is geen kerntaak van sociale verhuurders, zegt hij in de krant. Verkopen zou daarom een slimme manier zijn om tijdelijke financiële problemen op te lossen.

Ook hebben de Nederlandse corporaties samen zestigduizend duurdere woningen die niet onder de sociale huurregels vallen. Opgeteld zou het om ongeveer veertien miljard euro aan vastgoed gaan. Hij wijst erop dat veel zittende huurders al financieel in staat zijn hun woning te kopen.

De vereniging van woningcorporaties Aedes noemt de verkoop van vastgoed op dit moment in de krant een 'absoluut onrealistische oplossing'. De vereniging wijst erop dat banken nauwelijks hypotheek geven voor vastgoed.

Blok heeft de corporaties een heffing van twee miljard euro opgelegd. Voor tientallen corporaties zou hierdoor faillissement dreigen. Blok past het regeerakkoord daarom zo aan dat corporaties meer huur mogen ophalen. Maar als ze de begroting dan nog niet sluitend krijgen kunnen ze volgens de minister altijd nog bezit verkopen.

Aedes wijst erop dat verkoop geen structurele oplossing is en dat de heffing van twee miljard euro ieder jaar moet worden betaald. Als corporaties ieder jaar woningen moeten verkopen om die te betalen, hebben ze steeds minder huurinkomsten en moeten ze steeds meer woningen verkopen om rond te komen.

Wall Street begint nieuwe handelsweek goed

Wall Street is maandag met groene cijfers aan de nieuwe handelsweek begonnen na hoop onder beleggers op een oplossing voor fiscal cliff. De toonaangevende Dow Jones Index won 0,8 procent op 13.235,39 punten.

De breder samengestelde S&P500 Index dikte 1,2 procent aan tot 1.430,36 punten en techbeurs Nasdaq eindigde op 3.010,60 punten, een dagwinst van zelfs 1,3 procent.

President Barack Obama heeft maandag de gesprekken met de Republikeinse leider John Boehner hervat. De twee spraken 45 minuten met elkaar in het Witte Huis en dit voedde de hoop onder beleggers dat de onderhandelingen wat vaart krijgen.

De twee politieke leiders proberen al enkele weken een oplossing te vinden voor de naderende 'fiscal cliff'. Lukt dit niet voor het einde van het jaar dan treden automatisch bezuinigingen ter waarde van zo'n zeshonderd miljard dollar in werking waardoor de Amerikaanse economie naar verwachting in een recessie valt.

Volgens berichtgeving zou de Republikeinse leider John Boehner hebben voorgesteld de belastingtarieven voor Amerikanen met een inkomen boven de één miljoen dollar te verhogen. Ook zou Boehner het schuldenplafond, dat waarschijnlijk begin volgend jaar wordt bereikt, komend jaar niet willen inzetten in de politieke strijd om de Amerikaanse begroting.

De Republikeinen eisen in ruil voor deze concessies wel dat Obama het mes zet in de sociale uitgaven.

De Empire State index voor de industrie is in december gedaald. De index voor de huidige markomstandigheden bij industriële bedrijven in de regio New York daalde in december op maandbasis van -5,2 naar -8,1.

Project X-feest woord van het jaar

Project X-feest is het woord van het jaar geworden. In een verkiezing van Van Dale haalde het woord zeventien procent van de stemmen, meldt de uitgever dinsdag.

Het woord project X-feest werd dit jaar veelvuldig gebruikt nadat een meisje uit Haren een evenement op Facebook had aangemaakt om haar zestiende verjaardag in september te vieren. Ze was vergeten het als privé aan te merken. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand liep.

Het liep in Haren ook uit de hand. Er kwamen duizenden mensen en na een tijd braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en er werd voor miljoenen euro's schade aangericht.

Op de tweede plaats kwam bangalijst. Dat is een lijst met namen van meisjes die gemakkelijk over te halen zouden zijn voor seks. Inbrekersrisico werd derde. Dat woord gebruikte staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) toen een inbreker in het Noord-Brabantse Diessen omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis.

In de categorie jongerentaal won het woord whappen, bij lifestyle won facebookrellen, bij amusement gangnamstijl, naar een hit van een Zuid-Koreaanse artiest. Bij economie werd onderwaterhypotheek eerste en bij politiek weglooppoliticus.

Vorig jaar was tuigdorp het woord van het jaar. De jaren daarvoor wonnen gedoogregering, ontvrienden, swaffelen en bokitoproof.

FOK! wat een weer...Tóch even wat zon?

Goedemorgen! Ik verlang weer naar de lente, want het huidige weer laat behoorlijk te wensen over. Gisteren viel er van tijd tot tijd regen en kwam de zon er vrijwel niet aan te pas. Vandaag heeft de westelijke helft van het land de beste kansen voor wat zon.

In de ochtend vallen er nog een paar buien, maar deze moeten toch geleidelijk naar Duitsland weg gaan trekken. Hoe laat de opklaringen ons land binnen gaan komen is nog de vraag en ook betwijfel ik of de opklaringen nog vóór zonsondergang het oosten en zuiden gaan bereiken. Pas in de avond lijkt het echt op te gaan klaren, maar dan ligt de mist weer op de loer. De wind stelt heel weinig voor vandaag en met 7 graden is het ook niet koud te noemen.

De vraag om een 'Witte Kerst' die dringt zich steeds vaker op, maar ik ben bang dat dit er helaas niet in gaat zitten. Nu ben ik zelf behoorlijk kritisch, want deze norm is alléén geldig voor De Bilt. Buiten dit feit om kan ik wel zeggen dat de weerkaarten vandaag de laatste kans hebben om het nog tot winterweer te laten komen, want anders lijkt het echt verloren.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

QuizQuizvraagje: Waar en in welk jaargetijde is deze weerfoto genomen? Ik verklap dat het in Frankrijk is, maar wie raad de juiste plaats en het jaargetijde?Mega Man 1 tot en met 6 naar Amerikaanse 3DS eShop

Mega Man is 25 jaar geworden. Om dat te vieren brengt uitgever Capcom de eerste zes Mega Man-spellen opnieuw uit voor Nintendo 3DS. De eerste platformer is vanaf 27 december te downloaden en de tweede vanaf 7 februari. Mega Man 3 tot en met 6 hebben nog geen releasedatum meegekregen.

Vooralsnog zijn de spellen alleen beschikbaar in de Amerikaanse eShop. Of en wanneer ze ook gaan uitkomen in de Europese eShop is niet bekend.

mega man

De winter komt in War of the Roses

Het actiespel War of the Roses krijgt een gratis contentupdate op 19 december. De update bestaat uit twee winterse maps die gebaseerd zijn op de historische veldslagen bij Wakefield en Towton uit respectievelijk 1460 en 1461.

Daarnaast heeft de uitgever bekendgemaakt dat de update een kleine buslading aan nieuwe wapens en armour met zich meebrengt. Welke dat precies zijn is niet bekend. Wel heeft Paradox aangegeven dat de premiumwapens the Dagger en Sword of Mary vanaf 21 december te koop zijn in de spelwinkel en tot 26 december in de aanbieding zijn.

(Lever)tranen met tuiten

Lenie 't Hart heeft tijdens Johannesgate mannen in witte pakken op het strand gezien, begeleid door een helikopter. Dit roept vele vragen op, waaronder deze: hoe oud is Lenie eigenlijk en mag ze nog wel in het openbaar verschijnen? Lieve Lenie, zoals we haar vast wel mogen noemen, schaart zich met deze uitspraak in één plons in het rijtje serieuze decemberdoemdenkers, chemtrailgelovers en overige Niburunazi's. Leuk werk hoor, dat met die zeehonden, erg seventies ook. Maar dit soort geneuzel... Ik zie Lenie door zo'n uitspraak ook zomaar ineens van dierenactiviste naar cultleider transformeren. Met een tsunami aan ziekzwakmisselijke zeehondjes als cultleden hoeven we daar dan weer niet heel veel van te vrezen, dat is het goede nieuws, maar het zegt wel wat. Zullen we het er maar op houden dat het haar dokters waren die met een zaklamp kwamen kijken of alles wel in orde was?

[PDC] Webster, Wright en Wade maken geen fout

Mark Webster en James Wade hebben zich vanavond eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van de PDC World Championships. Beide hadden geen enkele moeite met hun tegenstander en wonnen met respectievelijk 3-1 en 3-0 hun eerste ronde wedstrijd.

Mark Webster (10)* - Ian White
Webster haalde vandaag weer zijn oude topvorm. Met een gemiddelde van 97,0 won hij met 3-1 van White. 

Webster leek aanvankelijk hard op weg om de wedstrijd in drie sets te beslissen. Er was geen vuiltje aan de lucht voor de nummer tien van de plaatsingslijst, totdat hij in de derde set met een stand van 2-2 op het scorebord ineens acht matchsdarts om zeep hielp.

Webster herstelde zich in de vierde set uitstekend. Hij opende de set met een 145 finish en ook de twee daaropvolgende legs wist hij naar zich toe te trekken. 

James Wade (3)* - Ian Hudson
James Wade heeft een wisselvallig jaar achter de rug gehad, de vraag was dan ook: 'Hoe is de vorm van Wade op dit moment?' Op deze vraag was na afloop van dit duel maar een antwoord mogelijk: Met de vorm van Wade is niks mis.

Wade had geen kind aan Hudson en trok de wedstrijd eenvoudig in drie sets naar zich toe. Waar Hudson in de eerste leg van de wedstrijd nog een aantal mogelijkheden had op gelijk de leg van Wade te pakken, maar dit achterwege liet. Liep hij de rest van de wedstrijd achter Wade aan.

Wade die geen moment verslapte in de wedstrijd, won eerste twee sets met 3-1. Om de laatste set met 3-0 naar zich toe te trekken.

Uitslagen van de overige duels van vanavond:

Peter Wright (26)* - Arron Monk 3-2
Jamie Caven (31) - John Bowles* 2-3 (Bowles won eerder op de avond ook zijn voorronde partij)

* zijn door naar de volgende ronde. 

Nazorg schietdrama Alphen te snel afgebouwd

De nazorg bij slachtoffers en betrokkenen van de schietpartij in Alphen aan den Rijn kwam snel op gang, maar de organisatie van de nazorg werd te snel afgebouwd. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de onafhankelijke adviescommissie nazorg schietincident Alphen aan den Rijn.

De commissie heeft met 28 betrokkenen bij het schietdrama gesproken. Van deze 28 personen waren tien mensen uitgesproken negatief over de nazorg. Klachten variëren van het gevoel 'niet respectvol behandeld' te worden, tot aan een gevoel 'niet serieus genomen' te worden.

Met alle betrokkenen heeft de commissie geprobeerd in contact te komen, maar het merendeel reageerde niet of gaf aan geen behoefte te hebben aan een gesprek. Op basis van deze geringe respons concludeert de commissie dat de meeste nazorg niet tot acute klachten heeft geleid.

Gemeenten moeten rekening houden met een jarenlange nasleep, waarbij betrokkenen behoefte blijven hebben aan nazorg, is een van de aanbevelingen die de commissie doet.

Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn zei eerder al dat de gemeente de behoefte aan nazorg onderschatte. "Ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren. Daar hadden we niet direct rekening mee gehouden", aldus Eenhoorn toen.

Bij de schietpartij in april vorig jaar schoot de 24-jarige Tristan van der V. zes mensen dood voordat hij een einde aan zijn eigen leven maakte.


Nazorg schietdrama Alphen te snel afgebouwd (Foto: Novum)

Italiaans hof beboet Ruby Rubacuori

De Marokkaanse Karima el-Mahroug, beter bekend als Ruby Rubacuori, is een boete van vijfhonderd euro opgelegd omdat ze weigert te getuigen in de zaak tegen Silvio Berlusconi. Dat heeft de rechtbank in Milaan maandag gezegd. De Italiaanse oud-premier staat terecht omdat hij de toen minderjarige Ruby zou hebben betaald voor seks op door hem georganiseerde 'bunga bunga'-feestjes.

Ruby zit in Mexico en gaf eerder al aan niet te weten wanneer ze weer in Italië zou zijn. De Italiaanse aanklagers ronden hun betoog 28 januari af. De advocaten van Berlusconi volgen 4 februari. Een uitspraak in de zaak kan dan nog volgen in februari, voor de aanstaande verkiezingen.

Dood Amy Winehouse opnieuw onderzocht

De dood van Amy Winehouse wordt opnieuw onder de loep genomen. De lijkschouwer die het lichaam van de vorig jaar overleden zangeres onderzocht, zou niet de juiste kwalificaties hebben gehad. Hoe de dood precies opnieuw wordt onderzocht, is niet bekend.

Winehouse werd vorig jaar in juli op 27-jarige leeftijd levenloos in haar huis gevonden. Het onderzoek wees uit dat ze was gestorven aan de gevolgen van alcoholvergiftiging.

Autopsieassistent Suzanne Greenaway, die was aangesteld door haar man, leidde het onderzoek naar de dood van Winehouse. Een maand nadat er vraagtekens werden gezet bij haar kwalificaties, stapte ze op. Haar man werd vervolgens geschorst, eerder deze maand nam ook hij ontslag.

Assistenten mogen in Groot-Brittannië pas als lijkschouwer aan de slag als ze minimaal vijf jaar ervaring hebben in de medische wereld. Greenaway was in Groot-Brittannië sinds 2009 actief als lijkschouwer.

Een woordvoerder van de familie van Winehouse laat weten dat de nabestaanden niet om een nieuw onderzoek hebben gevraagd.

Foto's getuigen zaak-Hollands Spoor gepubliceerd

De Rijksrecherche heeft maandag foto's vrijgegeven van vijf getuigen die de politie zoekt vanwege de schietpartij op station Hollands Spoor in Den Haag, waar eind vorige maand een agent de 17-jarige Rishi doodschoot. De foto's zijn gepubliceerd op de website van de regionale zender Omroep West.

De gezichten van de drie vrouwen en twee mannen zijn onherkenbaar gemaakt. Het Openbaar Ministerie in Den Haag hoopt dat de vijf zich melden, omdat ze mogelijk belangrijke informatie hebben over de schietpartij. Justitie benadrukt dat ze zelf nergens van worden verdacht.

Op de avond van de schietpartij ging de politie af op een melding van gewapende man. Later bleek dat het slachtoffer geen wapen bij zich had. De Rijksrecherche is bezig te onderzoeken of de agent terecht heeft geschoten.

Syrische rebellen veroveren Palestijns kamp

Syrische rebellen hebben maandag na dagen van gevechten volledige controle genomen over het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van Damascus. Dit zeiden bronnen van de oppositie en Palestijnen.

De rebellen streden tegen de Palestijnse strijders van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina - Algemeen Commando (PFLP-GC) dat loyaal is aan president Bashar al-Assad. Veel strijders van de PFLP-GC waren zaterdag naar de rebellen overgelopen en hun leider Ahmed Jibril verliet het kamp dezelfde dag.

"Het kamp is nu onder controle van de rebellen van het Vrije Syrische Leger", zei een Palestijnse activist in Yarmoek. Hij zei dat de gevechten waren gestopt en de resterende PFLP-strijders zich hadden teruggetrokken.

[JL] Sparta periodekampioen na nederlaag Almere City

Sparta Rotterdam is eindelijk zeker van de titel in de tweede periode. De Rotterdammers konden bij een monsterscore van Almere City FC bij AGOVV misgrijpen, maar de Apeldoornse ploeg stak daar een stokje voor en won: 4-0. Joey Godee, Oger Klos, Vojtech Schulmeister en nogmaals Godee scoorden de doelpunten voor de armlastige Apeldoorners.

Helmond Sport gaf in het Brabantse onderonsje tegen FC Oss een 3-0 voorsprong uit handen: 3-3. Erik Quekel, Davy Brouwers en nogmaals Quekel scoorden tussen de zeventiende en de 35e minuut de Helmondse doelpunten. In de laatste twintig minuten van het tweede bedrijf kwam Oss echter terug: Daniel Janssen en Marcel van der Sloot scoorden vlot achter elkaar. Angelo Simone maakte pas vlak voor tijd de gelijkmaker. Ook Telstar en De Graafschap deelden de punten. In Velsen bleef het 0-0.

Door het puntenverlies blijft de achterstand van nummer vijf Helmond Sport, dat dertig punten heeft, op koploper MVV vijf punten. De Graafschap heeft zes punten minder en staat negende. AGOVV staat elfde met twintig punten. Almere City heeft twee punten minder en is dertiende, vlak voor Telstar dat zeventien punten bijeensprokkelde. Oss staat met zestien punten vijftiende.

[Premier League] Arsenal wint ruim bij laagvlieger Reading

Arsenal heeft maandag aansluiting gevonden bij de Engelse top vier. Op bezoek bij nummer laatst Reading wonnen de Gunners met 5-2. Santiago Cazorla was met een hattrick de man van de wedstrijd. Arsenal staat nu op 27 punten, twee minder dan nummer drie Chelsea en nummer vier Tottenham Hotspur.

Arsenal begon wat voorzichtig, maar toen Lukas Podolski in de veertiende minuut scoorde, wierpen de Londenaren de schroom van zich af en combineerden er lustig op los. Cazorla stond vervolgens in de 32e en de 34e minuut aan het einde van een pass en verwerkte beide tot een goal.

Na een uur was de Spanjaard nogmaals doeltreffend, maar daarna liet Arsenal de teugels iets te veel vieren. Via Adam le Fondre en Jimmy Kebe kwam Reading enigszins terug in de wedstrijd, maar Theo Walcott gooide tien minuten voor tijd de wedstrijd definitief in het slot.

Promovendus Reading kent een moeizaam seizoen in de Premier League. De ploeg won in zeventien wedstrijden pas een keer en incasseerde al 36 tegengoals, het hoogste aantal van alle ploegen in de competitie.

Call of Duty: Black Ops II (Multiplayer)

Je kunt er een klok op gelijk zetten: wanneer de blaadjes van de boom vallen komt er weer een nieuw deel in de Call of Duty-reeks. Elk jaar zeg ik ook tegen mezelf: "Dit is de laatste keer dat ik het koop." Ik vond de multyplayer van Call of Duty Modern Warfare III niets. Toch kriebelde het wanneer ik in de winkel stond om Call of Duty Black Ops II te kopen. Het voelde net alsof ik een nieuw telefoonabonnement afsloot, met een extra verzekering in de vorm van een Season Pass. Zo, pats, 90 euro armer maar een warm gevoel rijker. Maar is de multiplayer wel die 90 euro waard?

Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.