Asscher noemt moskee-internaten zorgelijk

Het is zorgelijk dat kinderen verblijven in religieuze internaten die hun integratie in de Nederlandse samenleving niet bevorderen. Dat schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag in antwoord op Kamervragen van de SP. Hij is voorstander van toezicht door gemeenten.

De partij stelde de vragen na berichtgeving in NRC Handelsblad dat in Nederland duizenden kinderen leven in moskee-internaten die vaak onveilig, slecht onderhouden en soms zelfs illegaal zijn. De regels zouden zo streng zijn dat kinderen soms midden in de nacht moeten opstaan voor een preek. Ook zijn er vermoedens van lijfstraffen.

Het kabinet vindt het onwenselijk als mensen of groepen zich afkeren van de bredere samenleving. Ook wordt het onwenselijk geacht als op internaten les wordt gegeven waarbij ideeën naar voren worden gebracht die de integratie belemmeren.

De bewindsman schrijft verder dat het ouders vrijstaat hun kinderen onder te brengen in internaten. Die moeten zich echter wel aan de wet houden. Als ze dat niet doen, moet 'passend en adequaat' worden opgetreden. Asscher weet niet hoeveel moskee-internaten er in Nederland zijn of hoeveel kinderen er verblijven, omdat de internaten niet onder het toezicht van de Inspectie van het Onderwijs vallen.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam kondigde vorige maand aan toezicht te willen gaan houden op de moskee-internaten in de stad. De minister juicht dat initiatief toe. Hij wil met gemeenten bespreken of ze genoeg instrumenten hebben om de veiligheid en het welzijn van kinderen te waarborgen.