Geen celstraf voor seks met stiefdochter (15)

Een 42-jarige man uit Zevenaar die filmde hoe hij seks had met zijn 15-jarige stiefdochter hoeft niet de cel in. Een celstraf zou hem zijn baan kosten en daarmee leiden tot ontwrichting van het gezin waar het meisje nog altijd woont, oordeelt de rechtbank van Arnhem dinsdag.

De man had in 2010 meerdere keren seks met zijn destijds 15-jarige stiefdochter en maakte hier stiekem opnames van. Justitie had vier maanden cel geëist en een voorwaardelijke straf van acht maanden. De verdediging stelde echter dat dit zou betekenen dat de man zijn baan kwijtraakt, waardoor het gezin uit elkaar zou vallen.

Ook werd erop gewezen dat de man uit zichzelf in therapie is gegaan en volledige openheid van zaken heeft gegeven. De man zit daarnaast met zijn vrouw in relatietherapie, waarin later ook het slachtoffer in wordt betrokken.

De man lijdt verder aan de ontwikkelingsstoornis PDD-NOS, waardoor hij zich moeilijk in anderen kan inleven. Toch kon hij volgens de rechtbank weten dat hij verkeerd bezig was.

De rechtbank rekent het hem ernstig aan dat de ontucht in huiselijke kring werd gepleegd, terwijl het meisje daar op veiligheid had moeten kunnen rekenen. Omdat het slachtoffer niet gebaat is bij ontwrichting van het gezin, wordt echter geen celstraf, maar een werkstraf van 240 uur opgelegd.

Wel hangt de man een jaar cel boven het hoofd als hij zijn behandeling niet afmaakt. Ook moet hij zich regelmatig melden bij reclassering.

Omdat er volgens de rechtbank ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de man opnieuw in de fout gaat, is een proeftijd van vijf jaar opgelegd. De behandeling is nog niet afgerond en daarom is volgens de rechtbank niet in te schatten hoe groot het gevaar is dat hij opnieuw in de fout gaat. Ook wonen het slachtoffer en een andere minderjarige dochter nog altijd bij hem thuis.